facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Μαζεύουν την απαίτηση της τρόικας να δηλωθούν οι τόκοι από το πρώτο σεντ

Μια σειρά «αγκάθια» του φορολογικού συστήματος σχεδιάζει να διορθώσει το υπουργείο Οικονομικών καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ενώ πέρυσι για τα ίδια εισοδήματα είχαν εξαιρεθεί.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υποχρεωτικής αναγραφής από το πρώτο ευρώ των τόκων καταθέσεων, ενώ πέρυσι υπήρξε εξαίρεση αν το ποσό αυτό δεν ξεπερνούσε τα 250 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι και οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα να κινδυνεύσουν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης ανέφερε το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τα θέματα που έχουν προκύψει με την υποχρεωτική αναγραφή των τόκων καταθέσεων από το πρώτο ευρώ προκειμένου να βρεθεί λύση και να μην πληρώσουν φόρους οι πολίτες που δεν έχουν εισοδήματα και το βασικότερο, δεν έχουν δουλειά, όπως είναι οι άνεργοι και οι νέοι που σπουδάζουν και μπορεί να ξεπεράσουν για ελάχιστα ευρώ το όριο των 3.000 που τους οδηγεί να χάσουν ακόμη και την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους. Σημειώνεται ότι η τρόικα ήταν εκείνη που είχε απαιτήσει να δηλώνονται οι τόκοι καταθέσεων από το πρώτο λεπτό του ευρώ.

Παράλληλα, χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι από τη στιγμή που θα δηλώσουν ένα ευρώ εισόδημα από τόκους θα ενεργοποιηθεί το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ και θα πρέπει να εμφανίσουν αποδείξεις για τα τεκμαρτά εισοδήματα του 2013 και όχι για τα πραγματικά που είναι μηδενικά. Διαφορετικά, θα φορολογηθούν επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων με 22%.

Πιο αναλυτικά, νέοι άνω των 18 και άνεργοι με μηδενικό εισόδημα θα πληρώσουν φόρο ακόμη για 1 σεντ τόκο κατάθεσης. Μέχρι πέρυσι δηλώνονταν τόκοι καταθέσεων άνω των 250 ευρώ. Εφέτος θα δηλωθούν τόκοι καταθέσεων από το πρώτο σεντ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άνεργοι χωρίς εισόδημα και νέοι άνω των 18 ετών αν έχουν εισπράξει τόκο κατάθεσης 1 σεντ να φορολογηθούν για τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα πληρώσουν φόρο 10% επί του τεκμαρτού και όχι επί του πραγματικού εισοδήματος ενώ σε άλλες θα πρέπει να εμφανίσουν 750 ευρώ (το 25% του εισοδήματος) αποδείξεις.

Παράλληλα, στους τόκους καταθέσεων θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης όταν τα συνολικά εισοδήματα είναι πάνω από 12.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση προστατευόμενων τέκνων οι τόκοι των παιδιών προστίθενται και επιβαρύνουν τα εισοδήματα του γονιού. Ομως αν το παιδί σπουδάζει και παράλληλα δουλεύει και κατάφερε το 2013 να έχει εισπράξει από περιστασιακή εργασία 3.000 ευρώ, αν σε αυτά προστεθούν και ελάχιστα ευρώ από τόκους καταθέσεων τότε όχι μόνο θα φορολογηθεί αλλά ο γονιός του θα χάσει τη δυνατότητα να τον δηλώσει ως προστατευόμενο τέκνο.


Παραδείγματα:

Νέος άνω των 18 ετών ή άνεργος με μηδενικό εισόδημα είναι συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό με τον πατέρα του.

Τόκοι καταθέσεων για το 2013: 1 ευρώ (0,5 ευρώ στον καθένα). Για τόκο 50 λεπτών θα ενεργοποιηθεί ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ. Αποτέλεσμα η Εφορία μπορεί να τον φορολογήσει με 10% Χ 3.000 ευρώ = 300 ευρώ γιατί θα θεωρηθεί εισόδημα από κινητές αξίες ή στην καλύτερη περίπτωση, να θεωρηθεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και για να μη φορολογηθεί να πρέπει να δηλώσει αποδείξεις 25% του εισοδήματος. Στη δεύτερη περίπτωση αν δεν συμβεί αυτό τότε θα πληρώσει φόρο 165 ευρώ.

Η επιβάρυνση γονιού για τόκους καταθέσεων προστατευόμενου τέκνου

Εστω γονιός με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ. Παππούς έχει συνδικαιούχο το εγγόνι του. Το 2013 εισέπραξε το εγγόνι τόκους καταθέσεων 100 ευρώ. Τα 100 ευρώ προστίθενται στα εισοδήματα του πατέρα. Για τα 100 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης στον πατέρα 120 ευρώ γιατί ξεπερνά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news