facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Σε δέκα μέρες τα τηλεφωνικά ραντεβού στο ΠΕΔΥ

Δέκα ημέρες πέρασαν αφότου οι μονάδες «άνοιξαν» ξανά τις πόρτες τους για το κοινό, και όλο και περισσότεροι πολίτες απευθύνονται σε αυτές για εξετάσεις, συνταγογράφηση και για να βρουν ελεγκτές γιατρούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, την περασμένη Τετάρτη στις 22 μονάδες ΠΕΔΥ της Αθήνας απευθύνθηκαν περίπου 7.000 πολίτες, και είναι ενδεικτικό ότι τη μονάδα της λεωφόρου Αλεξάνδρας επισκέφθηκαν 881 άτομα που σημαίνει ότι η «κίνηση» άγγιξε τα επίπεδα του φθινοπώρου (1.000 επισκέψεις την ημέρα) πριν, δηλαδή, από την απεργία των γιατρών και το κλείσιμό της λόγω ένταξής της στο ΕΣΥ.

Προς το παρόν, όσοι απευθύνονται στις μονάδες του ΠΕΔΥ για εξετάσεις, λαμβάνουν σειρά προτεραιότητας. Το σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον μετά δέκα ημέρες. Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) έχουν κληθεί να προσκομίσουν στοιχεία για τους γιατρούς των μονάδων στη Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου, η οποία, αφού συγκεντρώσει τα δεδομένα, θα κάνει τις συνεννοήσεις με τις τηλεφωνικές εταιρείες που «λειτουργούν» τους πενταψήφιους αριθμούς για ραντεβού. Ηδη η 1η ΥΠΕ Αττικής, η 2η ΥΠΕ Πειραιώς-Αιγαίου και η 7η ΥΠΕ Κρήτης έχουν παραδώσει τα στοιχεία, ενώ η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας και η 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας έχουν δώσει στοιχεία για γιατρούς ορισμένων μονάδων.

Πάντως, μέχρις στιγμής, από τις διαδικασίες επαναλειτουργίας των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ, το σοβαρότερο έλλειμμα εντοπίζεται στην τοποθέτηση γιατρών υποδοχής (δέχονται έκτακτα περιστατικά χωρίς ραντεβού). Σύμφωνα με την έκθεση λειτουργίας των μονάδων που λαμβάνει σε καθημερινή βάση ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, έως και την περασμένη Πέμπτη, είχαν «παραληφθεί» από τις ΔΥΠΕ 100 από τα 101 πολυϊατρεία (δεν συμπεριλαμβάνονται μονάδες Ταμείων όπως η ΔΕΗ και ο Οίκος Ναύτου που δεν εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ). Το σύνολο των μονάδων έχει ξεκινήσει συνταγογράφηση στους πολίτες, το 92% έχουν ελεγκτή γιατρό, ενώ γιατρός υποδοχής έχει οριστεί στο 70% των μονάδων (2η και 3η ΥΠΕ σε ποσοστό πάνω από 90%, ενώ 6η και 4η σε ποσοστά 55% και 10% αντίστοιχα).

Στους λόγους για τους οποίους δεν έχουν οριστεί γιατροί υποδοχής αναφέρονται και οι ελλείψεις γιατρών της απαραίτητης ειδικότητας (γενικοί γιατροί ή παθολόγοι) και οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε μονάδες τις περιφέρειας. Υπενθυμίζεται ότι από τους περίπου 5.000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ακολούθησαν στο ΠΕΔΥ οι 2.300. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο πρόεδρος γιατρών ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης και γ.γ. της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ Σάββας Παρασκευόπουλος: στην Εδεσσα στο ΠΕΔΥ συνεχίζουν έξι από τους 39 γιατρούς ΕΟΠΥΥ, μεταξύ των οποίων δεν είναι παθολόγοι, παιδίατροι και νευρολόγοι. Παθολόγο, παιδίατρο, καρδιολόγο και ορθοπεδικό δεν έχει η μονάδα της Δράμας, ενώ στην Ξάνθη από τους 20 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ παρέμειναν 3 και συγκεκριμένα δύο οδοντίατροι και ένας ακτινολόγος. Στη Λευκάδα ουδείς γιατρός ΕΟΠΥΥ ακολούθησε στο ΠΕΔΥ, και η μονάδα της Κέρκυρας δεν έχει πλέον παιδίατρο και καρδιολόγο.

Προς το παρόν -και έως ότου γίνουν προσλήψεις επικουρικών- οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται από τις ΥΠΕ με τη μετακίνηση γιατρών εντός των συνόρων τους από άλλες μονάδες Υγείας και κυρίως Κέντρα Υγείας, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news