facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ντέισελμπλουμ: Σε τρεις δόσεις τα 8,3 δισ. ευρώ

Σε τρεις δόσεις θα δοθεί στην Ελλάδα ποσό ύψους 8,3 δισ. ευρώ από τους δανειστές, λόγω της θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Προϋπόθεση είναι πάντως να εφαρμοστεί πιστά το υφιστάμενο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Ντέισελμπλουμ διευκρίνισε ότι στο τέλος Απριλίου θα δοθεί η πρώτη υποδόση των 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δοθούν από 1 δισ. ευρώ υπό τον όρο ότι θα εκπληρωθούν έξι προαπαιτούμενα ανά δόση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κληθεί να φέρει εις πέρας, όπως το «άνοιγμα» των μεταφορών, των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας.

Εξάλλου, τον Μάιο, αναμένεται να χορηγηθούν και τα 3,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώνουμε (την αξιολόγηση). Ήταν μία δύσκολη διεργασία άλλα το αποτέλεσμα ήταν θετικό»,είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μόνη οδός για να ενισχυθεί η απασχόληση και προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει τη χώρα μας.

Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για νέα βοήθεια

Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί νέα βοήθεια, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρέπεμψαν στο φθινόπωρο για τις σχετικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι, βάσει της πληροφόρησης που έχει η Ε.Ε. από την τρόικα, το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες.

Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το θέμα ενδεχόμενης έξτρα χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών ΥποθέσεωνΌλιΡεν είπε ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα η επόμενη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η σχετική συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η αναφορά του ότι δεν θέλει «να φθάσουν Χριστούγεννα για να ολοκληρωθεί ο επόμενος έλεγχος, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είναι μια πολύ ωραία πόλη», σχόλιο που μαρτυρά τις προθέσεις των εταίρων να λάβουν αποφάσεις για το χρέος αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Ρεν:Σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Όλι Ρεν έκανε επίσης λόγο γιασταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίαςκαι εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα επανέλθει στις αγορές.

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή που πέρασε η Ελλάδα και πόσο μεγάλες προκλήσεις πέρασε ο λαός. Θέλω να αναγνωρίσω τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν από την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Κάλεσε, παράλληλα, την Αθήνα, να συνεχίσει τον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να δει πώς θα έρθουν ποιοτικές επενδύσεις, ενώ τόνισε πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Ντράγκι: Ο πόνος ήταν πολύς, αλλά αποδίδει

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που υπέφερε πολλά, αλλά βλέπει τώρα τα πρώτα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι «ο πόνος ήταν πολύς, αλλά αποδίδει».

Σημείωσε πάντως απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις και η πλήρης εφαρμογή τους, για να μην ανατραπεί η πρόοδος που υπάρχει. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να αποδομούμε ό,τι γίνεται, να μην αρχίσουμε να αμφισβητούμε ό,τι έχει γίνει.

Βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο, όπου αργά αλλά σταθερά υπάρχει ανάκαμψη, είπε, μεταξύ άλλων.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news