facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Τελεσίγραφο του Eurogroup για συμφωνία έως την Κυριακή

Πιέσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας ασκήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ανοιχτά μέτωπα παραμένουν «στα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό κλάδο και τις διαρθρωτικές αλλαγές» και τώρα είναι στα χέρια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να κάνει προτάσεις.

Στην Αθήνα άκουσαν τον σκληρό πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ να λέει «αν έκαστος εξ ημών κάνει τα αναγκαία βήματα τότε θα βρεθεί λύση», προσδιορίζοντας σαφώς ότι για να ληφθεί οριστική απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών για την δόση των 10,1 δισεκ. ευρώ πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και πλέον ενδέχεται το νέο ορόσημο να είναι η 1ηΑπριλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει στην Αθήνα το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.

Στην συνέντευξη Τύπου, η οποία άρχισε με περίπου τέσσερις ώρες καθυστέρηση (μεσολάβησε η Διακυβερνητική Διάσκεψη για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών) ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό» να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης εντός της εβδομάδας, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup τον Απρίλιο.

Ως προς το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε εποικοδομητική βάση και κάποια πρόοδος έχει συντελεστεί. Εντούτοις, ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την τελευταία συνέντευξη Τύπου, μετά το προηγούμενο Eurogroup.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως δεν επιρρίπτει ευθύνες «σε κανέναν» για την καθυστέρηση, συμπλήρωσε όμως ότι τώρα είναι στα χέρια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να κάνει προτάσεις. «Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν μπορούν να μένουν επ’ αόριστον στην Αθήνα» είπε.

Ως προς τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό κλάδο και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Για τις τράπεζες, ειδικότερα, και τα αποτελέσματα των stress test, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι σε αυτή τη φάση αρμόδια είναι Τράπεζα της Ελλάδος για το αποτέλεσμα που αφορά στις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Αργότερα εντός τους έτους, οι ελληνικές τράπεζες, όπως όλες, θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της ΕΚΤ, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης ότι το Eurogroup λαμβάνει υπόψη ότι ορισμένα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν πέρα από τα νούμερα τα οποία ανακοίνωσε η ΤτΕ.

Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σε δύο φάσεις: Την προσεχή Τετάρτη ο Ματίας Μορς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο Πουλ Τόμσεν του ΔΝΤ ο οποίος θα μιλήσει την Τετάρτη σε συνέδριο στην Πορτογαλία.

Εν όψει της επιστροφής της τρόικαςθεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για να εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και το Eurogroup.


Εγκρίθηκε η δόση για την Κύπρο

Tο Eurogroup ενέκρινε επίσης την εκταμίευση της δόσης των 150 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν από τον ESM στις αρχές Απριλίου.

Το Eurogroup σχολίασε ευμενώς την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Κύπρο, γεγονός που μαζί με την μικρότερη της αναμενόμενης ύφεσης, συνέβαλε -όπως σημειώνεται- στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με «αξιόλογο περιθώριο».

Παρ' όλα αυτά, το Eurogroup σημειώνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν και η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει αναγκαία, ενώ οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να ενταθούν.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news