facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

«Πάγωσαν» τα ακίνητα από τον φόρο υπεραξίας – Μπλακ άουτ σε όλες τις αγοραπωλησίες

Υπό διάλυση επί 70 ημέρες βρίσκεται η αγορά ακινήτων εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης σχετικά με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει και διευκρινίσεις για τον φόρο υπεραξίας 15% που ισχύει από τις αρχές του έτους.

Κι ενώ ο νέος αυτός φόρος έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, εδώ και περίπου 2,5 μήνες η κτηματαγορά έχει «παγώσει» προκαλώντας νευρικό κλονισμό σε μεσίτες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές. Η αδυναμία εφαρμογής του φόρου υπεραξίας έχει προκαλέσει μπλακ άουτ σε όλες τις αγοραπωλησίες, με αποτέλεσμα ακόμη και κλεισμένα συμβόλαια να μην ολοκληρώνονται εξαιτίας των εκκρεμοτήτων σχετικά με την τιμή κτήσης του ακινήτου, με το ποιες ιδιοκτησίες θα εξαιρεθούν, ποιοι θα είναι οι μειωτικοί συντελεστές για την παλαιότητα κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ολοκληρωθεί καμιά αγοραπωλησία από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και με τις μεταβιβάσεις εντός των δήμων, κυρίως για απαλλοτριωθέντα ακίνητα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν αποζημιώσεις οι κάτοχοί τους. Ετσι για παράδειγμα, Ελληνας επενδυτής έκλεισε μονοκατοικία αξίας 400.000 ευρώ στην Αττική, έδωσε προκαταβολή, υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, γλίτωσε 7% από τον φόρο μεταβίβασης που μειώθηκε, αλλά περιμένει να μάθει πότε θα υπολογιστεί ο φόρος για τον πωλητή ώστε να πάρει το σπίτι στα χέρια του.

«Στη χειρότερη στιγμή»
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ιστορία με τον φόρο υπεραξίας ήρθε στη χειρότερη στιγμή για την κτηματαγορά η οποία από τον περασμένο Νοέμβριο εμφάνιζε σημάδια ζωής. Το ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού αλλά και από Ελληνες αυξήθηκε εξαιτίας της καλύτερης εικόνας που εμφανίζει η ελληνική οικονομία και της προοπτικής εξόδου από την κρίση. Παράλληλα, οι χαμηλές τιμές, ακόμη και πάνω από 50% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, έφεραν νέους «παίκτες» στην αγορά οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ψηφιστεί, ωστόσο θα καθυστερήσει η αποστολή της εγκυκλίου στις αρμόδιες ΔΟΥ, με αποτέλεσμα η κτηματαγορά να συνεχίσει να είναι παγωμένη και ολόκληρο τον Μάρτιο, επομένως για 90 ημέρες η άλλοτε μεγαλύτερη «βιομηχανία» της χώρας θα είναι... κλειστή. Πέραν της ζημιάς που προκαλεί στους φορείς της αγοράς η αδυναμία ολοκλήρωσης των αγοραπωλησιών, σημαντικά έσοδα χάνει και η ελληνική οικονομία σε μια περίοδο που «παίζονται» όλα γύρω από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μιλώντας στην «Οικονομία» ο σύμβουλος ακινήτων, ιδιοκτήτης της εταιρείας Lead & Co, Αθανάσιος Λίγγος επισημαίνει ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση που χαλάει το καλό κλίμα το οποίο πάει να δημιουργηθεί. «Εχουμε ως γραφείο 4-5 κλεισμένες συμφωνίες και άλλες τόσες που είναι στην τελική ευθεία, κι όμως δεν μπορούμε να κάνουμε συμβόλαια. Αδυνατούμε να κρατήσουμε τις δύο πλευρές (αγοραστή και πωλητή) και είναι σίγουρο ότι θα χαλάσουν συμφωνίες αν δεν υπάρξει ξεκαθάρισμα της κατάστασης με τον φόρο υπεραξίας».

Για κλεισμένα συμβόλαια από 300 χιλ. ευρώ μέχρι 10 εκατ. ευρώ κάνει λόγο και ο Π. Φαρμάκης, επικεφαλής της εταιρείας Sotheby's, ο οποίος τονίζει ότι τα πάντα έχουν παγώσει και ξένοι επενδυτές έχουν μείνει έκπληκτοι από την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κτηματαγορά.

Την αγωνία του για τα δεκάδες συμβόλαια που βρίσκονται στον «αέρα» εκφράζει και ο επικεφαλής του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων Re/max, Στέλιος, Σαμολοδάς, ο οποίος τονίζει ότι «η απίστευτη προχειρότητα γύρω από το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων έχει προκαλέσει δυσλειτουργία της αγοράς», καταλήγει.

Οι ερμηνευτικές
Τα σενάρια για τον λογαριασμό

Τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να λύσει το νομοσχέδιο και η ερμηνευτική εγκύκλιος για τον φόρο υπεραξίας είναι τα εξής:
 -Η τιμή κτήσης του ακινήτου. Αν δηλαδή για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζεται η αντικειμενική ή η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή. Φαίνεται να έχει προκριθεί η αντικειμενική, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη από την εμπορική.
 -Μηδενικό ή ελάχιστο φόρο θα πληρώσουν όπως φαίνεται όσα ακίνητα βρίσκονται για 25 χρόνια και πάνω στα χέρια του ιδιοκτήτη. Επίσης, για όσα έχουν διακρατηθεί περισσότερα από πέντε χρόνια, από την υπεραξία -μετά και την εφαρμογή ενός συντελεστή απομείωσης- θα αφαιρείται και το ποσό των 25.000 ευρώ. Για τα ακίνητα που δεν μπορεί να βρεθεί η τιμή κτήσης, θα προβλέπεται προσέγγισή της με βάση μαθηματικό τύπο.

Στην Πάρο
Χάλασε deal 1,5 εκατ.

Χαρακτηριστικό παραδείγμα της διάλυσης του real estate είναι η περίπτωση ξένου επενδυτής ο οποίος είδε από το καλοκαίρι μια βίλα στη Πάρο, αξίας 2 εκατ. ευρώ. Μετά από διαπραγματεύσεις, τέλη Δεκεμβρίου η συμφωνία έκλεισε στο 1,5 εκατ., δόθηκε προκαταβολή 200.000 ευρώ και ο επενδυτής έφυγε για τη χώρα του περιμένοντας μέσα σε 30 ημέρες όλα τα χαρτιά στα χέρια του. Λογάριαζε χωρίς τον φόρο υπεραξίας που δεν μπορεί να υπολογιστεί, με αποτέλεσμα να ζητά πίσω την προκαταβολή και να χαλάσει η συμφωνία.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news