facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Αλλαγές στα επιδόματα μακροχρόνιων ανέργων

Σε αλλαγές των κριτηρίων προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το επίδομα μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ μετά τον αποκλεισμό από την χορήγηση του, σε χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους.

Όλα δείχνουν ότι τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι άνεργοι οδεύουν σε αλλαγή αφού μόνο 1.400 επιπλέον μακροχρόνια άνεργοι έλαβαν το επίδομα των 200 ευρώ , σε σχέση με το 2013, μετά την ηλικιακή διεύρυνση το πρώτο δίμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το dikaiologitika.gr 1.400 περισσότεροι ,σχέση με πέρσι, μακροχρόνια άνεργοι έκαναν αίτηση και έλαβαν το επίδομα από τον ΟΑΕΔ μέσα στο πρώτο δίμηνο ισχύς των νέων κριτηρίων ,αφού 5.000 έλαβαν το επίδομα μέχρι στιγμής για το 2014 ενώ το 2013 το ίδιο διάστημα το έλαβαν 3.400.

Ο αριθμός αυτός ,με τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν, είναι πολύ μικρός σε συνάρτηση με την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων αφού το επίδομα αφορά πλέον ανέργους από 20 ετών και όχι από 45 ετών και πάνω.

Χιλιάδες άνεργοι περίμεναν να πάρουν αυτό το ελάχιστο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ και η απογοήτευση που έλαβαν τελικά ήταν μεγάλη, μόλις έμαθαν τα κριτήρια αφού αποκλείστηκαν όλοι οι πραγματικά μακροχρόνια άνεργοι που παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας μεγάλο διάστημα.

Το επίδομα τελικά χορηγήθηκε μόνο σε ανέργους που μόλις έληξε η τακτική επιδότηση ανεργίας.

Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας με τα κριτήρια του , άλλαξε τον ορισμό του μακροχρόνια ανέργου.

Στελέχη του ΟΑΕΔ αναφέρουν στο dikaiologitika.gr ότι εφόσον η πορεία των αιτήσεων δείξει ότι δεν θα χορηγηθεί ολόκληρο το κονδύλι θα αλλάξουν τα κριτήρια με μεγαλύτερη πιθανότητα να αλλάξει το κριτήριο της αναδρομικότητας του χρονικού περιορισμού των δύο μηνών.

Δηλαδή το πιο πιθανό είναι να διατεθεί το επίδομα σε ανέργους που έχει λήξει η τακτική επιδότηση και πριν τον Νοέμβριο του 2013 χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη ο ακριβής χρόνος που θα θεσπιστεί εκ νέου.

Ο ΟΑΕΔ είχε αρχικά καθορίσει το κονδύλι σε 43 εκατ. ευρώ ενώ μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης που καθόριζε τα κριτήρια ανέβασε το ποσό αυτό σε 100 εκατ ευρώ και όπως έχει διαμηνύσει θα καλύψει επιδόματα για 42.000 περίπου μακροχρόνια ανέργους .Το έτος 2013 είχαν επιδοτηθεί 23.300 μακροχρόνια άνεργοι.

Όπως δείχνει η πορεία των χορηγήσεων θα είναι επιβεβλημένη η αλλαγή των κριτηρίων ώστε να διαθέσει ο ΟΑΕΔ το εγκεκριμένο κονδύλι των 100 εκατ. ευρώ.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για την μακροχρόνια ανεργία αφού 423.025 ,ποσοστό 49,50% στο σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ , είναι άνεργοι για περισσότερο των 12 μηνών σύμφωνα με τα στοιχεία του μήνα Ιανουαρίου 2014.
Οι προϋποθέσεις για το επίδομα μακροχρόνια ανέργων που ισχύουν μέχρι στιγμής είναι οι κάτωθι:

-Να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ .

-Να έχουν ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ως ημερομηνία για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους λογίζεται η ημερομηνία γέννησης.

-Να έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας (360 ευρώ), ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλαδή με αναστολές και συνεχίσεις). Δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών ή έχουν πάψει να είναι εγγεγραμμένοι μετά τη λήξη της τακτικής τους επιδότησης.

-Να υποβάλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.

-Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Οι αλλαγές στα κριτήρια αναμένεται να γίνουν γνωστές μέσα στο καλοκαίρι όπου θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία διάθεσης του κονδυλίου.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news