facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία

Το NATO καλεί τη Ρωσία να διατάξει τα στρατεύματά της να επιστρέψουν από την Ουκρανία, καταδικάζει τις ενέργειες της Μόσχας

Το NATO προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Ουκρανίας, η οποία κρίνει ότι αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξουσιοδότηση της ρωσικής βουλής στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει τη χρήση βίας.

Ύστερα από μια κατεπείγουσα σύνοδο των πρεσβευτών των κρατών μελών του NATO στην έδρα του οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, η συμμαχία κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, να τα επαναφέρει στις βάσεις τους και να απόσχει από κάθε επέμβαση στην Ουκρανία.

«Καλούμε αμφότερες τις πλευρές να επιδιώξουν αμέσως μια ειρηνική λύση μέσω διμερούς διαλόγου, με διεθνή διαμεσολάβηση. . . και διαμέσου της αποστολής διεθνών παρατηρητών υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», ανέφερε το NATO σε ανακοίνωσή του.

Η κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικές δυνάμεις αποτελεί μια απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη και η κατάσταση πρέπει να «αποκλιμακωθεί», ανέφερε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του NATO, αν και διπλωμάτες επισήμαναν πως δεν θεωρούν πως υπάρχει η πιθανότητα να συμφωνηθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών αποτροπής της Ρωσίας.

Ο Άντερς Φο Ράσμουσεν, ο οποίος προήδρευσε στην έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών των 28 κρατών-μελών της στρατιωτικής συμμαχίας, του λεγόμενου Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, έκρινε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και μπορεί να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της ηπείρου.

«Αυτό το οποίο πράττει η Ρωσία αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», έκρινε ο Ράσμουσεν κατά τις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες και τις απειλές της».

Ωστόσο, παρά τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν, διπλωμάτες τόνιζαν πως δεν ανέμεναν το NATO να λάβει σημαντικές αποφάσεις για μέτρα πίεσης προς το Ρωσία — καθώς η Δύση πασχίζει να διαμορφώσει μια αντίδραση η οποία δεν θα ρισκάρει να ωθήσει την περιοχή σε μια ένοπλη σύρραξη.

news247

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news