facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Παπούλιας:«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ»

Ο Κάρολος Παπούλιας έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στον Γερμανό ομόλογό του Γιόακιμ Γκάουκ.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο προέδρων ο κ. Παπούλιας είπε: «Εθεσα στον κ. Γκάουκ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη των συνομιλιών». 

Ο κ. Γκάουκ αναφερόμενος στο θέμα αυτό είπε: «Μου θέσατε κ. Πρόεδρε, κ. Παπούλια, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Εγώ δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. Η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω το δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας».




Ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη σύσταση Ελληνογερμανικού ιδρύματος για τη νεολαίο, αντίστοιχο του Γαλλογερμανικού, καθώς και στο πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή νέων μεταξύ των δύο χωρών. 

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να παραδεχθούμε το παρελθόν μας», είπε εξηγώντας ότι δεν θα αφορά μόνο σε νέους επιστήμονες ή δημοσιογράφους αλλά σε όποιον το επιθυμεί, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του γιατί ήδη στην παρούσα συγκυρία αφορά σε περίπου 50 ανθρώπους. 

Η απόρρητη έκθεση για τις γερμανικές επανορθώσεις
Ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε δε το σεβασμό του στους πολίτες που επιβαρύνονται από τις μεταρρυθμίσεις σημειώνοντας ότι για τον ίδιο είναι δύσκολο να φανταστεί τη Γερμανία αν τόσοι άνθρωποι από το δημόσιο βρίσκονταν στο δρόμο. «Θέλω να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου προς εκείνους που υπομένουν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και αυτούς που τις συνεχίζουν» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι συχνά αναφέρεται σε αυτές η καγκελάριος της Γερμανίας και σχολιάζοντας ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα φως στο τέλος του τούνελ. 

«Χαίρομαι που η πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς είμαστε στο πλευρό σας» είπε ο κ. Γκάουκ, ενώ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο αυριανό ταξίδι του με τον Κάρολο Παπούλια στα Γιάννενα προσφωνώντας τον αγωνιστή καθώς «αγωνίστηκε ενάντια σε αυτούς τους βάρβαρους ανθρώπους». 

«Αισθάνομαι ευτυχής που μπορώ να εκπροσωπήσω μια εντελώς άλλη Γερμανία από αυτή που ζήσατε εσείς τότε», είπε ο Γερμανός πρόεδρος.

Ο διάλογος των δύο προέδρων

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε η υποδοχή του Γερμανού προέδρου Γιόακιμ Γκάουμ από τον Έλληνα ομόλογό του. Αγημα της προεδρικής φρουράς απέδωσε τιμές, ενώ η φιλαρμονική της Αεροπορίας παιάνισε τους δύο εθνικούς ύμνους την ώρα που Παπούλιας-Γκάουκ βάδιζαν στο κόκκινο χαλί.

Μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απευθύνθηκε στον Γερμανό ομόλογό του λέγοντας: «Καλώς ορίσατε, σας υποδέχομαι εγκάρδια ως πρόεδρο μίας φίλης χώρας που πάντα έχουμε στενούς φιλικούς δεσμούς. Είναι κοινό το μέλλον των δύο χωρών εντός του κοινού ευρωπαϊκού χώρου. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Παρακολούθησα όσα είπατε στη διάσκεψη στο Μόναχο, αναφερθήκατε στα νέα καθήκοντα που έχουμε για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην Ευρώπη. Η Γερμανία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο όπως κάνει και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στην προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γερμανίας είπε: «Σας ευχαριστώ για την εγκάρδια υποδοχή. Εχω πολλούς στόχους με τη σημερινή μου επίσκεψη. Ο πρώτος στόχος είναι ότι θέλω να επιβεβαιώσω τη φιλία των δύο χωρών η οποία είναι διαχρονική και αν και έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Δεύτερος στόχος να σημειώσω και να επιβεβαιώσω την αλληλεγγύη προς τους Έλληνες. Είναι άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί πολύ ενάντια στην παλιά κακή μορφή της Γερμανίας, έχουν αγωνιστεί απέναντι σε μία χούντα –κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, εσείς κ. πρόεδρε ξέρετε καθώς φιλοξενηθήκατε, ότι οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ελλάδα ήταν δηλωμένες- και ακριβώς αυτό ήλθα να παρουσιάσω. Οτι τώρα υπάρχει μία άλλη Γερμανία».

Και πρόσθεσε: «Έλληνες και Γερμανοί έχουν πολλά που τους συνδέουν, έχουν γίνει γάμοι, υπάρχουν φιλικές σχέσεις και Έλληνες που έχουν διαπρέψει στη Γερμανία. Στόχος μας είναι η αλληλεγγύη. Με χαροποιεί που βρέθηκα σε έναν χώρο με βαριά ιστορία, καθώς χθες επισκέφθηκα την Ακρόπολη, 15χρονος εγώ σε ένα άλλο καθεστώς (στο καθεστώς της κομμουνιστικής και δικτατορικής Αν. Γερμανίας) έμαθα Αρχαία Ελληνικά. Δεν είχα έρθει τότε. Είχα χθες την ευκαιρία. Ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα».

Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γερμανίας στην οποία έδωσε το παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γκάουκ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:  «Είναι βαθιά η σχέση των δύο χωρών. Εχω μαζί μου δύο ανθρώπους μη πολιτικούς, ο ένας έχει ενασχόληση με την υπόθεση του Διστόμου».

Ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία Γερμανών τουριστών επισημαίνοντας: Θέλω να τονίσω τον ανθρώπινο παράγοντα, 2.5 εκατ. Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και αναμένεται αύξηση 10%-12% για να προσθέσει ο Γερμανός ομόλογός του: «Μου αρέσει που αναφερθήκατε στους τουρίστες γιατί χωρίς να τρομοκρατηθούν απ’ όσα γράφτηκαν στον τύπο δεν πτοήθηκαν και ήρθαν στη χώρα σας».





real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news