facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Νικολούδης: Αναποτελεσματικοί οι φορολογικοί μηχανισμοί στο ξέπλυμα χρήματος

Τις ευθύνες τραπεζικών διοικήσεων σε υποθέσεις «κόκκινων δανείων», αλλά και την αδυναμία του φορολογικού μηχανισμού να ελέγξει εγκαίρως και σε βάθος υποθέσεις διακεκριμένης φοροδιαφυγής επισήμανε ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης.

Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την Έκθεση Πεπραγμένων των Μονάδων Α' και Γ' (έτους 2013) της Αρχής ο κ. Νικολούδης υπογράμμισε πως αν και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες συγκεντρώνει συστηματικά πληροφορίες για φορολογουμένους με ειδικό ενδιαφέρον και κάνει αντιπαραβολή των στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών και μερίδων μετοχών με στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, ο «θησαυρός» πληροφοριών που συλλέγεται δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμος.

Όπως εξήγησε, για να μην υπερφορτώνει το ΣΔΟΕ, η Αρχή παρέχει στοιχεία με το σταγονόμετρο. «Έχουμε περίπου 10.000 πληροφορίες για υποθέσεις υπό έλεγχο στη διάθεσή μας και τις στέλνουμε μόνο στο ΣΔΟΕ γιατί δεν μπορούμε να στείλουμε πουθενά αλλού» είπε ο κ. Νικολούδης, προσθέτοντας πως εάν μπορούσε να κοινοποιηθεί το σύνολο της φορολογικής διοίκησης θα είχε επιτευχθεί ο «πειθαναγκασμός» κάποιων ανθρώπων που οφείλουν φόρους και δεν τους καταβάλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. «Οι εφορίες δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις πληροφορίες που έχουμε» τόνισε.

Ευθύνες για τα κόκκινα δάνεια

Ο κ. Νικολούδης στην τοποθέτησή του αναγνώρισε ευθύνες τραπεζικών διοικήσεων που χορήγησαν εκατοντάδες εκατομμύρια «κόκκινων» δανείων, στηριζόμενες πίσω από νομικές προφάσεις που έκαναν επίκληση της «καταδολίευσης δανειστών». Όπως εξήγησε, ο όλος σχεδιασμός ήταν να φαίνεται ότι κάποιοι λαμβάνουν δάνεια που στη συνέχεια δεν μπορούσαν να τα αποπληρώσουν. «Το κόλπο ήταν να παίζουν τους κακούς δανειολήπτες» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο προφίλ των εμπλεκομένων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκανε λόγο για καινούριο μοντέλο εγκληματούντος ανθρώπου. «Δεν είναι άνθρωποι περιθωρίου. Έχουν πολύ καλές σπουδές και έχουν 'σπουδάσει' το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καλά» σημείωσε. Όπως είπε οι τράπεζες αυτές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία είναι η Proton Bank, η FBB, και η Τράπεζα Χαλκίδας που λειτουργούσαν προς όφελος των ιδιοκτητών τους και στη δεύτερη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Τράπεζα Πελοποννήσου που έδιναν «θαλασσοδάνεια» σε επιχειρηματίες.

«Η δράση ήταν μεθοδευμένη και από πίσω λειτούργησαν νομικά επιτελεία» υποστήριξε, λέγοντας πως υπήρχε συνολικός σχεδιασμός που ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε το 2009.

Ο κ. Νικολούδης σημείωσε πως παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή, κάνοντας λόγο για τρίγωνο οικονομικής ελίτ, πολιτικής ελίτ και ΜΜΕ.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news