facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Συναγερμός για τον αδιάλλακτο Τόμσεν - Τώρα βλέπουν και πρόβλημα στον φόρο ακινήτων

Με «ανοικτά» ακόμη πολλά από τα «μέτωπα» των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να έχει νέα συνάντηση το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, με τους εκπροσώπους τωνδανειστών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις έως τώρα διχογνωμίες της τρόικας με την κυβέρνηση (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διανομή κοινωνικού μερίσματος, διαθεσιμότητα- απολύσεις στο Δημόσιο), ήρθαν να προστεθούν οι αντιρρήσεις για τις διατάξεις του επικείμενου νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορούν στον φόρο υπεραξίας ακινήτων (κατά κύριο λόγο) και, δευτερευόντως, στο νέο πλαίσιο για τα φορολογικά πρόστιμα.

Ειδικά, για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, η τρόικα ζητεί να μην υπάρξει καμία απολύτως εξαίρεση και αντιδρά στη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, εξαιρούνται από τον συγκεκριμένο φόρο όσοι έχουν διακρατήσει τα ακίνητά τους για περισσότερα από 25 χρόνια.

Το ζήτημα συζητείται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις σε τεχνικό επίπεδο, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να αναφέρει ότι εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν συμφωνήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς.

Πάντως, το θέμα των τραπεζών αποτελεί το «υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών να είναι ακόμη αγεφύρωτη.

Αυτό επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας, ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να μεταφέρει το πρόβλημα στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση, να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests (έως το τέλος του έτους). Στο συγκεκριμένο μεσοδιάστημα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τα αποτελέσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, και, εάν τυχόν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι έως τότε δεν θα «πειράξει» τα χρήματα που βρίσκονται στο ΤΧΣ και ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ (11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό). Στόχος είναι να αποδεσμευθεί το ζήτημα των τραπεζών από τα υπόλοιπα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η αποδέσμευση της δόσης.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ενωμένοι στη σκληρή στάση τους για τις τράπεζες (στην πρόσφατη συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος), υπάρχει θεσμικό πρόβλημα από την εμπλοκή του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να επιζητεί να παραμείνει ανοικτή η έκθεση αξιολόγησης όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι το διεθνές Ταμείο επιδιώκει να «βάλει πόδι» στον ευρωπαϊκό Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας.

Μετά τις τράπεζες, το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά στις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα, μετατίθεται για αύριο). Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επιμένει, μεταξύ των άλλων, σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

Στον αντίποδα, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις για τα φάρμακα, τα φαρμακεία, το γάλα, τα βιβλία, κ.λπ.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί στις 8 το βράδυ με την τρόικα, με αποκλειστικό αντικείμενο το ζήτημα των τραπεζών. Και, όπως σημείωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» με την τρόικα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Ο ίδιος ευελπιστεί, χωρίς να είναι ακόμη δεδομένο, σε «κατ' ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου», προκειμένου η συμφωνία να μπορεί να κλείσει με τηλεδιάσκεψη ακόμη και την επόμενη ημέρα του Eurogroup.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news