facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Παγκρήτιος ξεσηκωμός για τα χημικά της Συρίας – Ολοι στην Σούδα

Δεν έχει προηγούμενο η κινητοποίηση που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα για το παγκρήτιο συλλαλητήριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής , στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού της Σούδας, για το θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας καταμεσής της Μεσογείου.

Δεκάδες είναι τα ψηφίσματα από το σύνολο των φορέων που καλούν όλους τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην Σούδα.

Σύσσωμοι οι Δήμοι, η Εκκλησία, κόμματα, παρατάξεις, σύλλογοι και σωματεία, από όλους στους τομείς έχουν ξεσηκωθεί με έναν στόχο.

Η κραυγή αγωνίας για το μέλλον της Μεσογείου να φτάσει μέχρι την Αθήνα, τις Βρυξέλλες αλλά και ακόμη πιο μακριά.

Κοινή συνισταμένη όλων των ανακοινώσεων, είναι να μην γίνει η επεξεργασία του χημικού οπλοστασίου της Συρίας πάνω στο πλοίο το οποίο θα βρίσκεται στην Μεσόγειο θάλασσα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας και Λιβύης, καθώς στην πιθανότητα ενός ατυχήματος, οι επιπτώσεις θα είναι ανεξέλεγκτες και η καταστροφή ανυπολόγιστη.

Εκείνο που ζητείται είναι η διαδικασία να γίνει στην ξηρά, όπου ένα ατύχημα θα μπορεί να ελεγχθεί, και μάλιστα στις εγκαταστάσεις χωρών οι οποίες ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν την τελική καταστροφή των χημικών.

Στις δεκάδες ανακοινώσεις που έχει δημοσιεύσει το Flashnews.gr, προστίθεται και αυτή του τμήματος Δυτικής Κρήτης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που είναι χαρακτηριστική για την αγωνία όλων.

« Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης διαμαρτύρεται έντονα και εκφράζει την πλήρη αντίθεση του για την σχεδιαζόμενη εξουδετέρωση – καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, στην θάλασσα της Μεσογείου ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Μάλτα.

Καλούμε άμεσα την Ελληνική Κυβέρνηση, που έχει αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε., να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής, με ταυτόχρονη παρέμβαση τόσο στον Ο.Η.Ε. που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, όσο και στις χώρες που βρέχονται από την μεσογειακή λεκάνη ώστε να πιέσουν και αυτές προς την ίδια κατεύθυνση. Οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή γιατί :

• Η επιχειρούμενη εξουδετέρωση ελλοχεύει μέγιστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη. Όσο ασφαλείς, από χημική άποψη και να είναι οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων (πράγμα το οποίο αμφισβητείται από πολλούς), εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ διαφυγή αερίου) ή ακόμα πιο πιθανά την αποτυχία να καταστραφούν πλήρως όλες οι ποσότητες των όπλων αυτών.

Στην περίπτωση αυτή, εκτός από το αμέσως υποκείμενο θαλάσσιο περιβάλλον το οποίο θα καταστραφεί μόνιμα, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια- στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη - με άγνωστες συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα και κατ' επέκταση όχι μόνο στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια αυτά, αλλά και στις οικονομίες των περιοχών αυτών, με αμεσότερο κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουριστικός χαρακτήρας της χώρας.

Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνουν και οι καθηγητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων «…ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, που πέφτει στη θάλασσα, το οποίο δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του…».

• Δεν είναι δυνατό να δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση που είναι επιβαρυντική της ήδη επιβαρυμένης περιβαλλοντικά θαλάσσιας περιοχής μας λόγω και του μεγάλου αριθμού των διερχόμενων πλοίων από την περιοχή της Κρήτης.

• Εκτιμάμε ότι μπορούν να βρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, πχ με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία.

Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης συμμετέχει ενεργά στην μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας όλων των φορέων του νομού, ενάντια στο σχεδιαζόμενη περιβαλλοντική απειλή, που πραγματοποιείται την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 στην Σούδα και προσκαλεί όλα τα μέλη του μηχανικούς να δώσουν δυναμικό παρών σε αυτήν.

Παράλληλα προγραμματίζει σχετική εκδήλωση ενημέρωσης προς τα μέλη του και τους πολίτες καθώς πιστεύει ότι η μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση αλλά και η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών αλλά και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση»

flashnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news