facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Αποζημίωση στην Αυστρία για λάθος επένδυση σε ελληνικά ομόλογα

Το Δικαστήριο Εμπορικών Υποθέσεων της Βιέννης, με απόφασή του, υποχρεώνει αυστριακή ιδιωτική τράπεζα να καταβάλει αποζημίωση ύψους περίπου 88.000 ευρώ σε πελάτη της, και συγκεκριμένα στον πρώην γενικό διευθυντή της αυστριακής Δημόσιας Εταιρείας Ενέργειας, Χανς Χάιντερ, διότι τον είχε συμβουλεύσει λανθασμένα στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η εκτίμηση από την τράπεζα του κινδύνου των ελληνικών ομολόγων τη δεδομένη στιγμή της αγοράς τους από τον επενδυτή και τη σύζυγό του δεν ήταν ορθή, διότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για επένδυση μεγαλύτερου κινδύνου απ' ό, τι επιθυμούσε ο πελάτης της.

Σύμφωνα με την απόφαση της προέδρου του Δικαστηρίου, που επικαλούνται σημερινά δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου, ο Χανς Χάιντερ είναι έμπειρος επενδυτής που επενδύει κυρίως σε ασφαλή ομόλογα και χρεόγραφα με χαμηλό βαθμό κινδύνου, απορρίπτοντας πάντα εκείνα του υψηλού κινδύνου, ωστόσο, στις αρχές του 2010 ο σύμβουλος της τράπεζας τού πρότεινε την αγορά ελληνικών ομολόγων, τα οποία η τράπεζα αξιολόγησε στη «βαθμίδα 2», δηλαδή αυξημένου κινδύνου.

Στην απόφαση επισημαίνεται πως ο επενδυτής εμπιστεύτηκε την τράπεζα σε ό,τι τον είχε συμβουλεύσει ανάλογα με τον επενδυτικό του στόχο, κάτι που όμως δεν συνέβαινε, καθώς αυτή θα έπρεπε - πάντα σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση - να είχε αξιολογήσει τότε τα ελληνικά ομόλογα στη «βαθμίδα 3», δηλαδή υψηλού κινδύνου.

Από την πλευρά του, ο Χανς Χάιντερ δήλωσε στο δικαστήριο πως γνώριζε τότε τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, ωστόσο δεν υπολόγιζε ότι μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να βρεθεί σε αδυναμία πληρωμή

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news