facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου η Εθνική υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο

Χωρίς αύξηση κεφαλαίου θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες η Εθνική Τράπεζα. Οπως ανακοινώθηκε χθες από την τράπεζα: «Σύμφωνα με τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι τις 15 Απριλίου 2014 η Εθνική θα καταθέσει σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών που θα υλοποιηθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Το σχέδιο αυτό θα καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, το ποσό των 2,183 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί από μια σειρά ενεργειών και εναλλακτικών χρηματοοικονομικών εργασιών. Οπως σημειώνουν ήδη από πέρυσι, η τράπεζα έχει προχωρήσει δυναμικά σε σειρά κινήσεων όπως η συμφωνία με την Πανγαία, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση. Στελέχη της τράπεζας τονίζουν ότι ο όμιλος διαθέτει μεγάλο αριθμό θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων που άλλες τράπεζες δεν έχουν και από την αξιοποίηση των οποίων μπορούν να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια. Μεταξύ των εναλλακτικών δυνατοτήτων περιλαμβάνονται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση των Α/Κ (ήδη η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με ξένο επενδυτή) καθώς και η πώληση ποσοστού άνω του 40% της Finansbank.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του stress test, σημειώνουν ότι η Εθνική είχε την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα μεταξύ όλων των τραπεζών, ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες δημιουργήθηκαν εξαιτίας της θυγατρικής της στην Τουρκία. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test η Εθνική ανακοίνωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε την Εθνική Τράπεζα σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως προέκυψαν από την άσκηση που διενεργήθηκε, ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της BlackRock. Αναφορικά με τις δυνητικές ζημίες του εγχωρίου χαρτοφυλακίου δανείων από την άσκηση της BlackRock, η Εθνική Τράπεζα τοποθετείται σε καλύτερη θέση σε σχέση με την αγορά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον όμιλο της Εθνικής και ανέρχονται σε 2,183 εκατ. ευρώ, προκύπτουν ουσιαστικά από τη Finansbank βάσει όμως μιας εξαιρετικά δυσμενούς άσκησης προσομοίωσης (stress test) που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης (baseline)».

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news