facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Αποδείξεις 2014: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τελικά το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να καταλήξει σε απόφαση για τις αποδείξεις. Αυτή προβλέπει ότι και το 2014 θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι ίδιες αποδείξεις οι οποίες θα ισχύουν στο 100% της αξίας τους. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, ταβέρνες κλπ.

Όπως ορίζει η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομισθούν αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ. Αντίθετα, το 2013 για αντίστοιχα εισοδήματα θα έπρεπε να συγκεντρωθούν αποδείξεις ύψους 7.500 ευρώ. Ωστόσο, στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων, θα πληρώσει πρόσθετο φόρο επί της διαφοράς των αποδείξεων που έπρεπε να μαζέψει με αυτές τελικά που κατάφερε να συγκεντρώσει. Δηλαδή, αν έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.000 ευρώ και τελικά συγκέντρωσε 2.000, θα πληρώσει πρόσθετο φόρο (1000Χ22%) 220 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα. Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
Αλκοολούχα ποτά και καπνός
Ένδυση και υπόδηση
Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)
Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια
Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)
Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news