facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ο Υπουργός Υγείας στο ΒΗΜΑ FM για ΕΟΠΥΥ και οικογενειακό ιατρό

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τον ΕΟΠΥΥ, τον οικογενειακό γιατρό, τον Ερυθρό Σταυρό και το «Ωνάσειο», τις ευρωεκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη Αδ. Γεωργιάδη Μέρος 1ο

Συνέντευξη Αδ. Γεωργιάδη Μέρος 2ο

Για το μνημόνιο

«Αν δεν μιλήσω εγώ για το μνημόνιο, ποιος θα μιλήσει; Ήμουν εισηγητής στο πρώτο με τον ΛΑΟΣ, στο δεύτερο υφυπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στο τρίτο, στην αναθεώρηση, εισηγητής με τη Ν.Δ.»

Για την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ

«Η επανάσταση έληξε. Από τα 122 πολυιατρεία έχουν παραδοθεί τα 118. Τρία έχουν καταλάβει δήμαρχοι, αλλά στην πραγματικότητα έχουν παραδοθεί και δεν μας απασχολεί τόσο αυτό, γιατί έχουν την ευθύνη οι δήμαρχοι, και σε δύο είναι κόσμος απ’ έξω από το ΠΑΜΕ, που δεν μας αφήνει να πάμε, αλλά κι αυτό δεν μας πειράζει, γιατί τα φυλάνε κιόλας. Δεν τα κλείσαμε. Φρόντισαν να τα κλείσουν πριν από μας οι απεργοί και θέλω να πω, για να είναι καταγεγραμμένο ιστορικά, ότι αν δεν είχαν δείξει οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αυτόν τον αφόρητο συνδικαλιστικό μαξιμαλισμό και δεν είχαν κλείσει με την απεργία τα πολυιατρεία, σίγουρα δεν θα προχωρούσαμε με αυτήν την ταχύτητα τη μεταρρύθμιση. Θέλαμε να πάμε τη διαθεσιμότητα κομμάτι-κομμάτι, για να μην κλείσουν ούτε ένα 24ωρο τα πολυιατρεία, γιατί είχα πει ότι πώς θα αναλάβω την πολιτική ευθύνη; 100% με διευκόλυναν με την απεργία. Ήταν τρομερό. Όποιος το σκέφτηκε, θα του στείλω λουλούδια!

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν μια αργή μεταρρύθμιση εν λειτουργία, ώστε να μη διακόψουν τη λειτουργία τους τα πολυιατρεία, αλλά κατέστη άνευ ουσίας. Διότι και έτσι να το κάναμε, αφού αυτοί απεργούσαν, πάλι δεν θα λειτουργούσαν τα πολυιατρεία. Και είπαμε ότι αφού είναι έτσι, δεν πάμε να το κάνουμε μονοκοπανιά; Και να ταλαιπωρηθεί έτσι λιγότερο ο κόσμος… Υπενθυμίζω ότι η διαθεσιμότητα κανονικά είναι οκτώ μήνες και καταφέραμε να την κάνουμε έναν.»

Για τον οικογενειακό γιατρό

«Όλοι οι Έλληνες θα δηλώνουν μία φορά το χρόνο ποιον οικογενειακό γιατρό από αυτούς που διαθέτει η περιοχή θέλουμε και αυτός θα έχει την ευθύνη να καταγράψει εντός δύο ετών όλο το ιατρικό ιστορικό όλων των προσώπων που έχει χρεωθεί, ώστε να έχουμε σε δύο χρόνια τον πλήρη ιατρικό φάκελο όλου του ελληνικού πληθυσμού. Για να πας τώρα σε ένα νοσοκομείο, θα πρέπει να περάσεις πρώτα μέσα από το Πρωτοβάθμιο Σύστημα. Δεν θα μπορείς να σταματάς το αυτοκίνητό σου και να μπαίνεις μέσα στο νοσοκομείο, όπως γίνεται τώρα. Θα παίρνεις τηλέφωνο τον οικογενειακό γιατρό – το επείγον αφορά το ΕΚΑΒ – και αυτός θα σε εξετάζει, θα μπορεί να σε παραπέμπει σε έναν ειδικευμένο ιατρό, π.χ. ρευματολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο και θα παίρνεις ένα χαρτί από αυτόν ή τον οικογενειακό ιατρό για να πας στο νοσοκομείο ή στο κέντρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το σύστημα διαρθρώνεται και τελικός του στόχος είναι να μην πηγαίνει όλος ο κόσμος στα νοσοκομεία, γιατί αυτό δημιουργεί πρόβλημα στα νοσοκομεία και μεγάλο φόρτος εργασίας και αυξάνει και πολύ το κόστος. Ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώνει τίποτα και θα το πληρώνει το ασφαλιστικό του ταμείο. Θα έχει ο ιατρός αυτός ένα μικρό βασικό μισθό και θα συμπληρώνεται το ποσό κάθε μήνα από τις επισκέψεις. Σε 30 μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς θα ανοίξουν τα πολυιατρεία και αμέσως θα ανοίξουν οι αιτήσεις για να προσλάβουμε οικογενειακούς γιατρούς. Κάποιοι θα είναι σαν δεύτερη δουλειά για όσους θα είναι μέσα στα πολυιατρεία και κάποιοι θα είναι συμβεβλημένοι εξωτερικοί. Ο κάθε οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να έχει από 1.800 έως 2.200 ασθενείς εγγεγραμμένους στον κατάλογό του. Άρα, θα μοιραστεί ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα με τον ανάλογο αριθμό – περίπου 2.000 με 2.500. Και αυτοί που θα πάρουν τον κατάλογο, θα έχουν αυτά τα ονόματα και θα πρέπει να επισκεφθεί μέσα σε δύο χρόνια έστω και μία φορά όλους αυτούς και να έχει καταγράψει ηλεκτρονικά το φάκελο υγείας τους. Θα ξεκινήσει σε ένα με ενάμιση μήνα. Ο ΕΟΠΥΥ θα σε γράψει στον οικογενειακό γιατρό, αλλά αν από τον κατάλογο που βλέπεις δεν θέλεις τον ένα γιατρό και θέλεις τον άλλο, θα πας στον άλλο.»

Για την περίθαλψη των ανασφάλιστων

«Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στην χώρα μας. Εκεί έχει οδηγήσει η κρίση. Είναι μεγάλο το μέγεθος και το σκέπτομαι πρώτα απ’ όλα από μένα. Δεν είναι μόνο ηθικό ζήτημα, με την έννοια ότι αφήνεις κάποιον ανασφάλιστο, αλλά είναι και ότι αυτός σε έχει πληρώσει κιόλας. Στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας δίνουμε δωρεάν πρόσβαση σε όλο τον πληθυσμό και άρα και στους ανασφάλιστους. Με την έννοια, όμως, της εξέτασης, της συνταγογράφησης και να τον δει ένας γιατρός. Όχι με την έννοια να πάρει τα φάρμακά του. Είναι επιπλέον κόστος που δεν μπορούμε να τους παρέχουμε. Για το κομμάτι αυτό, έχουμε αιτηθεί της κυβέρνησης ένα ποσό και αναμένεται να δούμε αν μπορούμε να το βρούμε από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα δοθεί για να παρέχουμε δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους. Άρα, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, σχεδιάζουμε την πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων. Σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, στα νοσοκομεία, εκεί σήμερα οι ανασφάλιστοι έχουν υπηρεσίες μόνον αν κινδυνεύει η ζωή τους, μέσα από τα επείγοντα περιστατικά και όχι της τακτικής εξέτασης. Βέβαια, εφόσον τους δίνουμε πρόσβαση στο πρωτοβάθμιο, το 70% θα καταλήγει εκεί. Πρέπει να δούμε το δευτεροβάθμιο τώρα. Σχεδιάζουμε, αν πετύχει το σύστημα που έχει μεγάλη εξοικονόμηση όταν κάποιος που μπαίνει έστω και μία μέρα στο νοσοκομείο και δεν κάνει τίποτα κοστίζει 500 ευρώ κατά μέσο όρο και όταν μπει σε ένα πολυιατρείο έχει 75, με 425 ευρώ διαφορά στο κόστος, να περισσεύουν λεφτά από τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε την πρόσβαση των ανασφάλιστων και στο δευτεροβάθμιο επίπεδο.»

Για τον Ερυθρό Σταυρό και το «Ερρίκος Ντυνάν»

«Όταν πήγα στο υπουργείο είχε ήδη ξεκινήσει – και ενημερώθηκα από τον πρωθυπουργό – μια διαδικασία αποβολής από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Τα χρέη του ΕΕΣ, το «Ερρίκος Ντυνάν», οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, τα σκάνδαλα του παρελθόντος δεν συνάδουν με την παγκόσμια εικόνα του ΕΣ και έτσι, επί σειρά ετών, μίλησαν με τις διοικήσεις του ΕΕΣ και δεν τα βρήκαν και ξεκίνησαν έτσι μια διαδικασία να μας αφαιρέσουν το διεθνές σήμα του ΕΣ. Το πρόβλημα είναι το «Ερρίκος Ντυνάν» που έχει σωρεύσει χρέη 280 εκατ. ευρώ και λειτουργεί μόνο και μόνο επειδή το ελληνικό κράτος περνάει νόμο στη Βουλή και παρατείνει διαρκώς ένα παράτυπο και παράνομο καθεστώς, να μην μπορούν οι πιστωτές του να προσφύγουν στα δικαστήρια και ότι δεν μπορούν να πληρωθούν μέχρι να λήξει η διαδικασία. Το Ειρηνοδικείο έβγαλε μια προσωρινή διαταγή και φωνάξαμε τους ξένους, κάναμε συμφωνία, σταμάτησε η διαδικασία αποπομπής, ελήφθη δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς και βγάλαμε τα πρώτα λεφτά και πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι, αλλά ήρθε η οριστική απόφαση του Ειρηνοδικείου που λέει στην κυβέρνηση ότι απαγορεύει στο κράτος να ασχολείται με τον ΕΕΣ και ορίζει ένα νέο ΔΣ, το οποίο είναι σύμμεικτο από μέλη του παρελθόντος. Ως αποτέλεσμα, μάς ενημέρωσε ο Διεθνής ΕΣ ότι ξεκινά αυτόματα τη διαδικασία αποπομπής και η Τράπεζα Πειραιώς ότι παγώνει το δάνειο και αποσύρεται από τη διαδικασία επιλύσεως που βρήκαμε τον τελευταίο μήνα.»

Για το «Ωνάσειο»

«Δεν κινδυνεύει να κλείσει το «Ωνάσειο», αλλά είναι διαφορετική περίπτωση από το «Ερρίκος Ντυνάν». Το «Ωνάσειο» είναι ένα ίδρυμα, πολύ καλό νοσοκομείο, αλλά τα οικονομικά του στοιχεία, το μέγεθος μισθοδοσίας και των ελλειμμάτων του δεν προσιδιάζουν στην εποχή που ζούμε και αναφέρονται στην προηγούμενη. Είναι πολύ πίσω ως προς την επίτευξη των οικονομικών του στόχων. Έχουμε ένα νοσοκομείο με ένα τεράστιο έλλειμμα και δεν μπορεί το κράτος να του δώσει χρήματα, πρώτον διότι δεν έχει και δεύτερον διότι απαγορεύεται, διότι εμπλέκεται στην ιδιωτική αγορά και δημιουργούνται προβλήματα ανταγωνισμού. Υπάρχει μια κουβέντα και θα τη δούμε.»

Για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

«Έχει ήδη εκδοθεί και είμαστε ήδη στο διάστημα που για τους χονδρεμπόρους και τα φαρμακεία για να αλλάξουν τις τιμές και οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν από τις 10 Μαρτίου.»

Για τις εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ποιος θα τις χάσει τις εκλογές; Είστε τρελοί; Θέλετε να βάλουμε στοίχημα; Είναι άτυχο αυτό το παιδί, ο Αλέξης. Πρόσεξε τι παιδί είναι – γιατί λέγανε κάποτε γκαντέμη έναν άλλο πολιτικό, του οποίου το όνομα δεν λέω, διότι τον συμπαθώ. Αυτός είναι κατσικοπόδαρος, ο Αλέξης. Έβαλε το παράδειγμα ότι πρέπει να γίνουμε Αργεντινή και πήγε εκεί, στο Μπουένος Άιρες, και έστησε φιέστα. Μόλις προσγειωνόταν εκεί, άρχιζε ο νέος εμφύλιος και η χρεοκοπία! Μετά, τη λέξη Αργεντινή την έκοψε. Πιστεύω ότι πρέπει να την έχει απαγορεύσει και στο σπίτι του, δεν ακούει καν αργεντίνικη μουσική ή δεν βλέπει ταινίες… Μετά, στέλνει τη Δούρου στη Βενεζουέλα και λέει ότι δεν μας αρέσει η Αργεντινή, αλλά η Βενεζουέλα! Προσπαθώ να δω το πρόγραμμά του τι λέει και για την Ουκρανία, διότι δεν μπορεί, κάτι θα έχει πει…! Μιλάμε για τον γκαντέμη! Ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς γι’ αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους που τα βιώνουν, αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη είναι η ευκαιρία να καταλάβουν το μέγεθος των ανοησιών που έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Θυμίζω ότι η τρίτη πρόταση ήταν να γίνει το Σύνταγμα Ταχρίρ – δεν το είπε ο Τσίπρας, αλλά ο μέντοράς του, Αλαβάνος. Δείτε πώς είναι η Πλατεία Ταχρίρ τώρα. Τρία παραδείγματα έδωσαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι, Αργεντινή, Βενεζουέλα και Αίγυπτο. Δείτε τώρα…

Δεν θα γίνει κυβέρνηση ο Αλέξης. Δεν μπορεί να γίνει, διότι και πρώτο κόμμα να είναι, δεν μπορεί. Την πρώτη μέρα που θα πάει να πάρει ένα μέτρο, το μισό του κόμμα και οι Λαφαζάνηδες και σία θα τον εγκατέλειπαν. Δεν θα κάνει ο ελληνικός λαός το χατήρι του Αλέξη και δεν θα αυτοκτονήσει, για να γίνει αυτός πρωθυπουργός – που νομίζει ότι είναι και ικανός, τρομάρα του! Όταν θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, θα σας εξηγήσω γιατί θα είμαστε πρώτο κόμμα και θα το έχω προβλέψει. Αν δεν έχει καταφέρει ο Τσίπρας να είναι 10 μονάδες μπροστά, ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κόσμος δεν τον πιστεύει, διότι βλέπει τι γίνεται. Σηκωνόταν ο κύριος συνδικαλιστής από το υπουργείο και έγραφε στον «Ριζοσπάστη» τα κείμενα «έξω η τρόικα και το μνημόνιο και οι καταραμένοι Μέρκελ και Τόμσεν» και γύρναγε στο γραφειάκι του και έπαιρνε τη μίζα από τους λαθρεμπόρους. Και σε ρωτάω: η τρόικα μας φταίει για τη μίζα; Ή η Μέρκελ;»

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news