facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Το πρώτο επίσημο crash-test για μπουφάν με αερόσακο

Για τους αυτοκινητιστές είναι κάτι το συνηθισμένο και αναμενόμενο. Για τους μοτοσυκλετιστές όχι και τόσο ή τουλάχιστον όχι ακόμη.

Αναφερόμαστε στα crash-test, τις δοκιμές πρόσκρουσης όπου πιστοποιείται ότι κάθε όχημα προσφέρει ένα ελάχιστο επίπεδο παθητικής ασφάλειας στον δρόμο. Ανάλογα με τις επιδόσεις του στη διαδικασία της δοκιμής αυτής, σε κάθε αυτοκίνητο αποδίδεται ένας αριθμός αστεριών από το 1 ως το 5. Τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια είναι σχετικά ασφαλέστερα από εκείνα με 1 αστέρι.

Στη Μοτοσυκλέτα τα πράγματα είναι (ως συνήθως) διαφορετικά. Γνωρίζουμε βέβαια ότι όλο και περισσότεροι κατασκευαστές πραγματοποιούν crash-test των μοτοσυκλετών τους, όμως αυτό έχει να κάνει με το πώς συμπεριφέρονται αυτές και τα περιφερειακά τους σε μια σύγκρουση. Για τον λόγο αυτό, μόνον έμμεσα έχουν να κάνουν με την προστασία των αναβάτη / συνεπιβάτη.

Τώρα η κατάσταση αλλάζει. Στην Γαλλία μόλις διεξήχθη το πρώτο crash-test όπου ελέγχθηκε η συμπεριφορά των τζάκετ με αερόσακκο που ήδη πωλούνται στην αγορά. Η δοκιμή έγινε τηλεκατευθύνοντας μια μοτοσυκλέτα προς ένα αυτοκίνητο, έχοντας στη θέση του αναβάτη μια κούκλα που φορούσε το υπό έλεγχο τζάκετ.

Αυτό που μετρήθηκε ήταν μόνον ο χρόνος αντίδρασης του τζάκετ. Το πόσο γρήγορα δηλαδή διέγνωσε τη σύγκρουση και ξεδίπλωσε τον αερόσακο για να προστατέψει τον αναβάτη.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως για να είναι αποτελεσματικός ο αερόσακος ενός τζάκετ θα πρέπει να φουσκώνει το αργότερο μέσα σε 100 μιλισεκόντ, δηλαδή σε εκατό χιλιοστά του δευτερολέπτου, δηλαδή σε 1/10 του δευτερολέπτου. Οποιαδήποτε επίδοση κάτω των 80 μιλισεκόντ θεωρείτα κορυφαία.

Ο γαλλικός οργανισμός SRA δοκίμασε τέσσερα (4) τζάκετ, από τα οποία δύο με ασύρματη ενεργοποίηση και δύο με ενσύρματη.

Στην κορυφή βρέθηκε το τζάκετ D-Air της Dainese, στο οποίο ο αερόσακος ενεργοποιήθηκε πλήρως στα 45 μιλισεκόντ. Δεύτερο κατετάγη το Protect'Air της Bering, με επίδοση 82 μιλισεκόντ.

Η διαφορά των δύο μοιάζει μεγάλη, όμως και το Bering διαθέτει ένα πλεονέκτημα: ο αερόσακός του είναι μεγαλύτερος, με χωρητικότητα 18 λίτρα, όταν της Dainese έχει 12. Όσο ταχύτερα ξεδιπλώνει ο αερόσακος τόσο καλύτερα, αλλά και όσο μεγαλύτερος τόσο περισσότερη ασφάλεια προσφέρει.

Στην 3η και 4η θέση αναμενόμενα κατατάγηκαν τα δύο τζάκετ με την ενσύρματη ενεργοποίηση, το Helite και το Allshot αντίστοιχα. Σχετικά με τα τζάκετ αυτά πρέπει να πούμε ότι η μέτρηση του χρόνου αντίδρασης δεν είναι εξίσου ακριβής με των ασύρματων, και γι’ αυτό οι δηλούμενοι χρόνοι αφήνουν κάποια περιθώρια αμφιβολίας.

Πιο κάτω παραθέτουμε το link για την ιστοσελίδα του SRA, μόνον στη γαλλική γλώσσα. Η αλήθεια είναι πως η διαδικασία της δοκιμής είναι κάπως χοντροκομμένη, αλλά είμαστε μόνον στην αρχή. Σίγουρα θα υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός, όσο προστίθενται νέα προϊόντα στην αγορά και ο θεσμός κερδίζει έδαφος.

Διαβάστε όλα τα αποτελέσματα των δοκιμών εδώ: SRA














































newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news