facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Μήνυμα Σαμαρά σε πΓΔΜ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ απαιτεί έμπρακτο σεβασμό των δημοκρατικών αξιών τόνισε ο πρωθυπουργός, σε κοινές δηλώσεις του με τον Φ.Άσμουσεν

Μήνυμα στην πΓΔΜ ότι η ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ απαιτεί έμπρακτο σεβασμό των δημοκρατικών αξιών τις οποίες αντιπροσωπεύει η ευρωατλαντική κοινότητα έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από συνάντησή του με τον γ.γ. της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά είναι σαφές ότι «κάθε υποψηφιότητα θα αξιολογείται από θεσμοθετημένους μηχανισμούς» βάσει των επιδόσεών της στα κριτήρια που θέτει η Συμμαχία.

Τέτοια κριτήρια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ο εκδημοκρατισμός, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία έκφρασης γνώμης.

«Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που οι προϋποθέσεις αυτές πάντοτε δημιουργούν την ανάγκη έντασης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει κάθε χώρα».
Έκκληση Ράσμουσεν για τερματισμό της βίας στην Ουκρανία
Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία εξέφρασε από την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη για τερματισμό της βίας.

Σε κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μετά από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Ράσμουσεν καταδίκασε την αιματοχυσία στη χώρα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός» και τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα υπογράμμισε την ενεργό συμμετοχή της στη συμμαχία και επισήμανε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με την ελληνική προεδρία εν όψει της διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία.
«Βρισκόμαστε στο λίκνο της δημοκρατίας και η δημοκρατία είναι το θεμέλιο του ΝΑΤΟ. Η δημοκρατία κινδυνεύει στην ευρύτερη γειτονιά» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ευρώπης.

«Θέλουμε Ευρώπη ισχυρή για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας», τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν πόσο σημαντική είναι μία Συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, «που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια».

Την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση υπογράμμισαν και οι υπουργοί Άμυνας των κομμάτων μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου Άμυνας της Ελληνικής Προεδρίας. Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της Ν.Δ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ εκπροσώπησε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο Μαριέττα Γιαννάκου.

voria

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news