facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ερχεται φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα

Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα προτίθεται να φέρει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών με το οποίο θα θεσμοθετήσει τις αλλαγές σε μια σειρά από ζητήματα όπως είναι η φορολόγηση των αγροτών, οι τελικές ρυθμίσεις για το φόρο υπεραξίας και η μείωση των εξοντωτικών προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το φορολογικό νομοσχέδιο σκούπα θα περιλαμβάνει:

- τις τελικές ρυθμίσεις για το φόρο υπεραξίας στα ακίνητα. Από το φόρο πρόκειται να απαλλαγούν ακίνητα τα οποία έχουν αποκτηθεί πριν από 25 ή 30 έτη και έχουν διακρατηθεί. Επίσης, το τελικό σχέδιο προβλέπει ότι η τιμή κτήσης του ακινήτου θα πληθωρίζεται, δηλαδή θα προσαυξάνεται κατά το συνολικό πληθωρισμό από το έτος κτήσης έως και το έτος πώλησης. Από τη διαφορά μεταξύ της πληθωρισμένης τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης θα αφαιρείται αφορολόγητο ποσό ύψους 25.000 ευρώ (εφόσον ο πωλητής δεν έχει πραγματοποιήσει άλλη μεταβίβαση την τελευταία 5ετία) και στο υπόλοιπο θα εφαρμόζεται ο συντελεστής του φόρου υπεραξίας 15%.

- τη μείωση των φορολογικών προστίμων. Οι τελευταία πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση του προστίμου που αφορά στην υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων από τα 1.000 ευρώ (για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία) και 2.500 (για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία) σε 400 και 800 ευρώ αντίστοιχα.

- τις βελτιώσεις στη φορολόγηση των αγροτών που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση. Οι αγρότες δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων και θα υποβάλουν μία ετήσια δήλωση ΦΠΑ στο τέλος του έτους. Για τα πέντε πρώτα χρόνια, οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν την συνταξιοδότηση.Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος 27,5% αντί 55%.

- την αύξηση του ακατάσχετου ορίου για μισθούς και συντάξεις από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.

- την επέκταση του συμψηφισμού ΦΠΑ σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Οι φορολογούμενοι που οφείλουν ΦΠΑ στο δημόσιο θα μπορούν να τον συμψηφίσουν με ΦΠΑ που τους οφείλουν φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Μέχρι σήμερα είναι εφικτός ο συμψηφισμός ΦΠΑ μόνο με φορείς του στενού δημόσιου τομέα.

- την αποσύνδεση της καταβολής του ελάχιστου ποσού των 10 ευρώ από την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. Η δήλωση θα μπορεί να υποβληθεί χωρίς καμιά καταβολή ποσού και ο ΦΠΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε δυο μηνιαίες δόσεις.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news