facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ψηφίστηκαν νέα αντικαπνιστικά μέτρα στην Ευρώπη

Νέα πακέτα τσιγάρων με ΦΩΤΟ-ΣΟΚ από τις συνέπειες του καπνίσματος - Θα απαγορεύσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε νέα, πιο αυστηρά μέτρα εναντίον του καπνίσματος, σε μία προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών κατά 2,4 εκατομμύρια.

Από τα κυριότερα μέτρα είναι η τοποθέτηση στα πακέτα χαρακτηριστικών, αληθινών φωτογραφιών για τις συνέπειες του καπνίσματος, που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθιας και οπίσθιας πλευράς.

Επιπλέον, ψηφίστηκε η απαγόρευση των τσιγάρων με γεύσεις, όπως η μέντα.

Υπολογίζεται ότι 700.000 πρόωροι θάνατοι προκαλούνται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του καπνίσματος.

Όπως γράφει το BBC, στους κανόνες της νέας οδηγίας για τα προϊόντα καπνού που ψηφίστηκε συμπεριλαμβάνονται:

* Γραφικές φωτογραφίες με προειδοποιήσεις, που θα καλύπτουν το 65% του πρόσθιου και οπίσθιου τμήματος κάθε πακέτου τσιγάρων, καθώς και πρόσθετες προειδοποιήσεις στο πάνω τμήμα του.

* Απαγόρευση στα λεπτά και «κομψά» πακέτα τσιγάρων που προορίζονται για τις γυναίκες. Όλα τα πακέτα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 20 τσιγάρα, για να υπάρχει χώρος για τις προειδοποιήσεις.

* Ο καπνός για τα στριφτά τσιγάρα θα διαθέτει παρόμοιες φωτογραφίες και προειδοποιήσεις.

* Απαγόρευση στις προωθητικές αναφορές, όπως «αυτό το προϊόν δεν περιέχει πρόσθετα» ή είναι λιγότερο επιβλαβές από άλλες μάρκες

* Απαγόρευση στα τσιγάρα με γεύσεις, όπως μέντα, φρούτα και βανίλια

* Καθορισμός μέγιστης συγκέντρωσης νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

* Αυστηρότεροι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η νέα νομοθεσία, που ψηφίσθηκε με 514 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 58 αποχές, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Μάιο και θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός διετίας.

Διχασμός για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, διχασμένο παραμένει το Κοινοβούλιο στο ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και στο ερώτημα, εάν πρόκειται για προϊόν καπνού με όλες τις απαγορεύσεις που αυτό συνεπάγεται ή για φαρμακευτικό προϊόν εφόσον βοηθά τον καπνιστή να περιορίσει την κατανάλωση.

Ελλείψει άλλων συμβιβαστικών λύσεων, επελέγη ένας περίπλοκος συμβιβασμός, που ουσιαστικά προωθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς επιτρέπει στις εθνικές κυβερνήσεις να κρίνουν εκείνες κατά περίπτωση, εάν θεωρείται φάρμακο ή προϊόν καπνού, αλλά αυτό συμφωνείται με την προοπτική να αναθεωρηθεί ο συμβιβασμός υπό προϋποθέσεις και εφόσον το ζητήσουν τουλάχιστον τρία κράτη-μέλη. Σε κάθε περίπτωση οι ευρωβουλευτές ζητούν να περιοριστεί η διαφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news