facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα. Αναλαμβάνει ο Ρέντσι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε την παραίτησή του το απόγευμα της Πέμπτης αμέσως μετά την έγκριση από την ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της πρότασης του γραμματέα του και δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τετραετή θητεία με 136 ψήφους υπέρ και 16 κατά.

Η έγκριση της πρότασης αυτής ανοίγει πλέον τον δρόμο στον Ματέο Ρέντσι να αναλάβει την πρωθυπουργία, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Λέτα, που κράτησε μόλις 10 μήνες.

Ο Λέτα αναμένεται να μεταβεί αύριο Παρασκευή στο Κυρηνάλιο, προκειμένου να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στον Πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο γραμματέας των Δημοκρατικών ζήτησε να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα, ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης η θητεία της οποίας πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το 2018. Θα είναι ο τέταρτος πρωθυπουργός της Ιταλίας μέσα σε λίγο περισσότερο από μια διετία.

Πρόθυμος να στηρίξει την μελλοντική κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι εμφανίστηκε και ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, ο Αντζελίνο Αλφάνο. «Ο Ρέντσι έθεσε έναν σαφή χρονικό ορίζοντα για την θητεία της κυβέρνησής του, μέχρι το 2018. Θεωρώ πως πρόκειται για κάτι το θετικό», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η πρόταση του Ρέντσι απευθύνεται στις δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση Λέτα και θα πρέπει να υιοθετήσει ως κύριες προτεραιότητες, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις θεσμικές αλλαγές».

Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρος της υπό παραίτηση ιταλικής κυβέρνησης, παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση Λέτα πέφτει αποκλειστικά και μόνο λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης της κεντροαριστεράς».

Σε ότι αφορά το έργο του Λέτα, υπογράμμισε, τέλος, ότι «νιώθει την υποχρέωση να εκφρασθεί με θερμότερο τρόπο από εκείνον που επέλεξαν οι εκπρόσωπο των Δημοκρατικών στην σημερινή τους συνεδρίαση», πολύ περισσότερο διότι χάρασσε πορεία «πάντα εν μέσω τρικυμίας».

Μένει να φανεί αν ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο θα ζητήσει από τον Ενρίκο Λέτα να μεταβεί στην βουλή και στην γερουσία για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την στήριξη του κοινοβουλίου ή αν θα προτιμήσει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η ένταση μεταξύ Λέτα και Ρέντσι χτύπησε κόκκινο τις τελευταίες ημέρες και το χθεσινό ραντεβού τους απέβη άκαρπο, αφού κανείς δεν υπαναχώρησε από τις θέσεις του. Ο Λέτα ανακοίνωσε ένα πλάνο για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η αύξηση της ανεργίας, ενώ ο Ρέντσι τον κατηγορεί ότι δεν έκανε αρκετά για να βγάλει την Ιταλία από την κρίση.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news