facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

«Μπούμερανγκ» για τα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση των εισφορών

-Υπολογίζεται ότι έως το 2016 θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ 
- Δεν αποκλείεται να υπάρξει αντίκτυπο και στις συντάξεις

H μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% - είτε εφάπαξ το 2014 είτε σταδιακά 1,3% ετησίως έως το 2016 - που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα, με το σκεπτικό ότι το φθηνότερο κόστος ασφάλισης θα «αναθερμάνει» την απασχόληση, θα δημιουργήσει διόγκωση των ελλειμμάτων των ταμείων που ήδη στενάζουν από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Αλλωστε γι' αυτό η κυβέρνηση που «πανηγυρίζει» σήμερα για το μέτρο υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας, είχε καθυστερήσει να το εφαρμόσει, ελπίζοντας να καταλήξει με την Τρόικα σε μια ενδιάμεση, πιο ήπια λύση.

Το έλλειμμα εξαιτίας της μείωσης των εισφορών έως το 2016 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ τα οποία πρέπει να καλυφθούν με ισοδύναμα μέτρα. Πρόσφατα είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων που δίνει ο ΟΑΕΔ ενώ δεν αποκλείεται η μείωση να έχει αντίκτυπο και στις συντάξεις.

Η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου θα έχει μικρότερη επίπτωση σε συνδυασμό με το αισιόδοξο σενάριο για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά ορισμένοι, όπως ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, προτείνουν στο πλαίσιο μιας νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα υπογραφεί για το 2014, να προβλεφθεί ένα μέρος από τη μείωση των εισφορών, ίσως το 1,3%, να κατευθυνθεί στους εργαζόμενους, ως αύξηση στους κατώτατους μισθούς. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, το υπόλοιπο μέρος της μείωσης να επιμεριστεί στα δύο επόμενα χρόνια και να δοθεί επίσης, ως αύξηση στους μισθούς.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news