facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Πρόσκαιρες αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις μέσω παρακράτησης

Η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων θα δει τις μηνιαίες αποδοχές της να αυξάνονται από 5 έως 10 ευρώ

Πρόσκαιρες αυξήσεις στο μηνιάτικο θα δουν από τον Μάρτιο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις. Οι αυξήσεις είναι της τάξεως των 5 ευρώ για επικουρική σύνταξη 100 ευρώ και φτάνουν τα 29,55 ευρώ για επικουρική σύνταξη 300 ευρώ τον μήνα. Οι ελάχιστοι τυχεροί που συνεχίζουν να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη 1.000 ευρώ τον μήνα, θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 103 ευρώ και γι' αυτό θα πρέπει να «ευχαριστούν» το σύστημα ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) του υπουργείου Εργασίας.
Το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε ότι προς το παρόν δεν θα αθροίζονται κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, ώστε να διενεργείται ενιαία παρακράτηση φόρου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας της προσωρινής τεχνικής αδυναμία του συστήματος ΗΔΙΚΑ, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, να αθροίζει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και να διενεργεί ενιαία παρακράτηση φόρου.

Ετσι, προς το παρόν θα συνεχίσει να διενεργείται χωριστά η παρακράτηση φόρου στην κύρια και την επικουρική σύνταξη αλλά με διαφορετικούς συντελεστές σε σχέση με πέρυσι.

Το 2013, η παρακράτηση φόρου στις επικουρικές συντάξεις γινόταν με συντελεστές 5% για ετήσια ποσά σύνταξης έως 2.500 ευρώ, 10% για ποσά έως 4.500 ευρώ και 15% για ποσά άνω των 4.500 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, συνταξιούχος με επικουρική 100 ευρώ τον μήνα είχε παρακράτηση φόρου 4,9 ευρώ, ενώ στα 200 ευρώ επικουρικής σύνταξης η μηνιαία παρακράτηση ήταν 9,85 ευρώ.

Από το Μάρτιο και αναδρομικά από τις αρχές του έτους, η μηνιαία παρακράτηση στις επικουρικές συντάξεις θα διενεργείται με συντελεστές 22%-42%, αλλά και με αφορολόγητο 9.500 ευρώ που ισχύει για όσους συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 21.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων με επικουρική σύνταξη θα είναι αφορολόγητη σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΗΔΙΚΑ, τον Φεβρουάριο του 2014 πληρώθηκαν 1.154.676 επικουρικές συντάξεις γήρατος. Περισσότεροι από 9 στους 10, για την ακρίβεια 1.143.984 συνταξιούχοι εισέπραξαν επικουρική έως 500 ευρώ, ενώ η μέση σύνταξη διαμορφώνεται σε 190,27 ευρώ.

Επομένως, η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης θα δει τις μηνιαίες αποδοχές να αυξάνονται από 5 έως 10 ευρώ, όση δηλαδή ήταν η περυσινή μηνιαία παρακράτηση που μηδενίζεται.

Η χαρά αυτή θα είναι πρόσκαιρη. Τους επόμενους μήνες - άγνωστο πότε ακριβώς - θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή η πρόβλεψη του νόμου για ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τότε θα προκύψουν μειώσεις των επικουρικών. Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι αυτές οι μεταβολές αφορούν τα ποσά που εισπράττουν κάθε μήνα και όχι τη συνολική φορολογική επιβάρυνσή τους. Αν παρακρατείται λιγότερος από τον οφειλόμενο φόρο κάθε μήνα, στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα προκύψει έξτρα φόρος, αν παρακρατείται περισσότερος φόρος κάθε μήνα θα προκύψει επιστροφή.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news