facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Χωρίς συμφωνία Προβόπουλος-τρόικα για τις τράπεζες

Xωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, με τους επικεφαλής της τρόικας, αναφορικά με το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα συνάντηση με τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στην έκθεση της BlackRock, που προσδιρίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 5,5 δισ. ευρώ, όμως η τρόικα προέβαλε ενστάσεις, ζητώντας να ληφθεί υπ' όψιν το δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου (προβλέψεις και διαγραφές δανείων), στην οποία περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέβουν στα 8 με 10 δισ. ευρώ

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests μετατίθεται για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Νωρίτερα, τα στελέχη της τρόικας ήρθαν αντιμέτωποι με τη σφοδρή κριτική της επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασίας Σακελλαρίου, για τις ευθύνες τους στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, μετά και το δημοσίευμα των Financial Times που ανεβάζει τις ανάγκες αυτές ως και στα 20 δισ. ευρώ.

Η κ. Σακελλαρίου ζήτησε από τους Πόουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς να δώσουν στοιχεία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αν αυτές φτάνουν στα 20 δισ. ευρώ, με τους εκπροσώπους των δανειστών να απαντούν πως το νούμερο αυτό δεν είναι αληθές.

Η επικεφαλής του ΤΧΣ αναφέρθηκε ακόμα στην ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, κατόπιν απαίτησης της τρόικας, αλλά και στην αργοπορημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ενώ επέστησε την προσοχή των δανειστών στις διαφορετικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε κορυφαίο επίπεδο, καθώς και στην αναβλητικότητα που προκαλεί προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news