facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ποιοι κρατούμενοι θα εκτίουν την ποινή τους φορώντας το περιβόητο «βραχιολάκι»

Τις προϋποθέσεις με τις οποίες κρατούμενοι θα μπορούν να βγαίνουν από τη φυλακή και να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους φορώντας το γνωστό «βραχιολάκι» ηλεκτρονικής επιτήρησης, περιλαμβάνει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Αρχικά το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για έναν χρόνο και για περίπου 200 κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.

Αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο ΠΔ για «τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του» θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και θα εκδοθεί σχετική γνωμοδότηση. Στη συνέχεια, θα καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές και θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ανακήρυξη του προσώπου που θα αναλάβει το όλο έργο, όπως και την προμήθεια των ηλεκτρονικών μηχανημάτων (βραχιολάκια).

Σύμφωνα με το διάταγμα, η λειτουργία και η συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης θα ανατεθεί με διεθνή διαγωνισμό σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Όποιος αναλάβει τη λειτουργία του επίμαχου συστήματος θα δημιουργήσει κέντρο ελέγχου στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Ακόμη, ο ανάδοχος του έργου, εκτός από την παρακολούθηση όλων των κρατουμένων, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση που σταματήσει πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος από το βραχιολάκι, σε περίπτωση απόπειρας καταστροφής ή αφαίρεσης ή αποσύνδεσής του, ακόμη και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατούμενου.

Η δαπάνη για τη αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικό ή υπόδικο, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο.

Το βραχιολάκι εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος φορώντας το θα είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού». Θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου, ενώ σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους υγείας, θα τοποθετείται στο χέρι.

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα αφορά :

α) έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και εκτίουν αυτήν στα Καταστήματα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Στους κρατούμενους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησής τους εκτός αυτής.

β) έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού έως 10 ετών και εκτίουν αυτήν στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων που υπάγονται σε αυτήν. Στους κρατούμενους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησής τους εκτός αυτής.

γ) έως 100 υποδίκους για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων που υπάγονται σε αυτήν. Στους υπόδικους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους.

Από την εφαρφογή του μέτρου εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί: 1) για εσχατη προδοσία, 2) για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, 3) για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, 4) για ανθρωποκτονίες, 6) για παραβάσεις της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμοί, κ.λπ.) και 7) για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Διαβάστε όλο το ΠΔ εδώ

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news