facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ερχονται ποινές χωρίς δικαστήριο: Προ των πυλών το «παζάρι» εισαγγελέα - κατηγορούμενου

Το θεσμό του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής» εισάγει στις προτάσεις της η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο εισαγγελέας αυτός θα έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με τον κατηγορούμενο και να συμφωνεί για το ύψος της ποινής, χωρίς η υπόθεση να φθάνει στο ακροατήριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο Κώδικα που εισηγείται η Επιτροπή υπό τον καθηγητή της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λάμπρο Μαργαρίτη, η διαμεσολάβηση του εισαγγελέα αφορά τα κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ στους κανόνες της συνδιαλλαγής δεν μπορούν να υπαχθούν αδικήματα που τιμωρούνται με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος συμφωνήσει με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε η συμφωνηθείσα ποινή πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα, ενώ στον υπολογισμό της ποινής θα λαμβάνονται υπόψη και τα ελαφρυντικά, όπως είναι προτέρου εντίμου βίου, κ.λπ. Παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση.

Μεταξύ άλλων προτείνεται η κατάργηση των Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων και η εκδίκαση των περισσότερων κακουργημάτων από Μονομελή Εφετεία. Εξαιρούνται τα αδικήματα που χαρακτηρίζονται σύνθετα, καθώς και αδικήματα που καταλαμβάνονται από το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, τα οποία θα δικάζονται από Πενταμελή Εφετεία.

Τα πλημμελήματα θα δικάζονται από Μονομελή Πλημμελειοδικεία, ενώ μόνον σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις θα εξετάζονται από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία.

Πρόκειται για προτάσεις που βασίζονται -και εφαρμόζονται ήδη- σε προηγμένα ποινικά συστήματα άλλων χωρών, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, και στόχος τους είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις που λιμνάζουν στις γραμματείες.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news