facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μανιάτης: «Τα απορρίμματα μπορούν να αποτελέσουν νέα πηγή εθνικού πλούτου»

Στα οφέλη της διαχείρισης αποβλήτων αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας ότι θα υπάρχει ανταποδοτικότητα στον πολίτη, επενδύσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ώστε τα ίδια τα απορρίμματα να αποτελέσουν νέα πηγή εθνικού πλούτου. Επισημάνθηκε δε και ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την Ευρώπη.

Ειδικότερα, σε ημερίδα για τον εθνικό σχεδιασμό πρόληψης, παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης τόνισε: «Θα υπάρχει ανταποδοτικότητα στον πολίτη, συγχρηματοδότηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία νέων μονάδων, επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση του όγκου των απορριμμάτων, προκειμένου τα ίδια τα απορρίμματα να αποτελέσουν νέα πηγή εθνικού πλούτου».

«Δεν γίνεται να έχουμε διασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωροθέτηση και περιβαλλοντική αδειοδότηση και να υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν το αυτονόητο και το προφανές» ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για πρόστιμα και ποινές από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εξαιτίας των καθυστερήσεων της Ελλάδας.

Τόνισε δε, ως βασική προϋπόθεση, την ανάπτυξη μίας νέας κουλτούρας από πλευράς των πολιτών και την υπεύθυνη στάση όλων των κομμάτων της βουλής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ειλικρίνεια, αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Το στοίχημα όλων μας πρέπει να είναι η Ελλάδα, από ουραγός της Ευρώπης στη διαχείριση των απορριμμάτων, να γίνει ένα θετικό παράδειγμα αλλαγής νοοτροπίας» δήλωσε απ' την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για σημαντικά κοινοτικά κονδύλια τα οποία πρέπει να προωθηθούν.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την εξέλιξη των συνολικά 12 έργων Σύμπραξης Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) διαχείρισης αποβλήτων, που καλύπτουν πάνω από το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, στην Πελοπόννησο, τις Σέρρες και στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν ήδη ανάδοχοι των έργων και προχωρούν στην κατασκευή τους, στην περιφέρεια Αττικής έχει μπει στην τελική ευθεία η ανάδειξη αναδόχου, ενώ σε ΣΔΙΤ συμπεριλήφθηκαν, πρόσφατα και οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο ως το 2016, όλες οι μονάδες να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, όπως είπε.

Όσον αφορά την Αττική, ο ανταγωνιστικός διάλογος σε Γραμματικό και Κερατέα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου και έως τα τέλη Ιουνίου σε Φυλή και Λιόσια -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Γιάννη Σγουρό- με απώτερο στόχο την ταφή του 35% των αποβλήτων και την αξιοποίηση του υπολοίπου όγκου τους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σγουρός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλείται έως τα τέλη του χρόνου, όπως είπε, ενώ απαιτούνται 213 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα.

Παράλληλα, επισήμανε και το σημαντικό πρόβλημα της διαχείρισης των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.

Τη σοβαρή πιθανότητα επιβολής προστίμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), τόνισε ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής, ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, μέχρι το 2015 πρέπει να έχουμε τέσσερα ρεύματα διαλογής.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή, είναι να πετύχει η χώρα, μέχρι το 2020, ανακύκλωση απορριμμάτων σε βαθμό 50%, καθώς η συζήτηση στην ΕΕ διαμορφώνει, πλέον, έναν συνολικό στόχο ανακύκλωσης σε ποσοστό 70% μέχρι το 2030, ενώ, ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων.

Εξάλλου, η πρόεδρος της μόνιμης ειδικής επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου έκανε λόγο για καταγγελίες για εξυπηρέτηση παράνομων συμφερόντων από τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό από πλευράς της επιτροπής για την απαίτηση ελάχιστων εγγυημένων ποσοτήτων αποβλήτων.

Ο Γιάννης Κουράκης, αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μίλησε για τις ευθύνες και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη μη έγκαιρη χωροθέτηση των μονάδων, προτείνοντας την επίσπευση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των εθνικών σχεδίων διαχείρισης με λύσεις που διέπονται από την αρχή «πληρώνω όσο πετάω», καθώς και την ανάπτυξη ατομικής περιβαλλοντικής συνείδησης.

Τέλος, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, χαρακτήρισε τον δημόσιο διάλογο, που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες για τη δημιουργία του εθνικού στρατηγικού προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και της αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, ως «σημαντική ευκαιρία αναβάθμισης της διαχείρισης των αποβλήτων», τονίζοντας τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news