facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Έρχεται φοροκαταιγίδα και στις προκαταβολές μισθού για τους εργαζόμενους

Φόρος εισοδήματος θα επιβάλλεται και στις προκαταβολές άνω των τριών μηνών που θα λαμβάνουν οι μισθωτοί από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Μάλιστα το εισόδημα θα είναι ο τόκος που προκύπτει από την εφαρμογή του σχετικού επιτοκίου που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος για την αντίστοιχη κατηγορία δανείου!

Το υπουργείο Οικονομικών σε εφαρμογή διάταξης του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορά στη φορολόγηση των παροχών σε είδος προχώρησε στην έκδοση σχετικής απόφασης για τον τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου στις περιπτώσεις δανείων που… χορηγούν οι επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους τους. Μάλιστα, όπως ορίζεται στο νόμο η προκαταβολή άνω των τριών μηνιάτικων θεωρείται… δάνειο και ο σχετικός τόκος που γλιτώνει ο φορολογούμενος θεωρείται εισόδημα και φορολογείται!

Ειδικότερα η απόφαση ορίζει τα εξής:

1. Ως μέσο επιτόκιο αγοράς λαμβάνεται το επιτόκιο των τραπεζικών δανείων σε ευρώ, προς ιδιώτες, με τη μεθοδολογία που ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας ανά μήνα, ανά κατηγορία και ανά υποκατηγορία δανείου.

Αναλυτικότερα, προκειμένου για συμβάσεις καταναλωτικών, στεγαστικών, ανοιχτών δανείων και υπεραναλήψεων από τρεχούμενους λογαριασμούς λαμβάνεται το επιτόκιο της αντίστοιχης κατηγορίας και υποκατηγορίας δανείου όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, για τον μήνα κατά τον οποίο ελήφθη η παροχή.

Για συμβάσεις λοιπών δανείων, λαμβάνεται το επιτόκιο κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν για τα καταναλωτικά δάνεια.

Αν σε κάποια από τις υποκατηγορίες δανείων δεν ορίζεται επιτόκιο για τον μήνα που ελήφθη η παροχή, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των επιτοκίων της αντίστοιχης κατηγορίας δανείου για τον ίδιο μήνα.

Σε περίπτωση προκαταβολής μισθού άνω των τριών μηνών, ως επιτόκιο λαμβάνεται το χαμηλότερο από τα επιτόκια κάθε κατηγορίας δανείου από αυτές που περιγράφονται παραπάνω, όπως ισχύουν κατά το μήνα χορήγησης της προκαταβολής.

Σε περίπτωση που στη σύμβαση δανείου δεν αναγράφεται συγκεκριμένος σκοπός, ως επιτόκιο λαμβάνεται το επιτόκιο που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδας για τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς για τον μήνα κατά τον οποίο ελήφθη η παροχή.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ισχύουν από την 1-1-2014.

star

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news