facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν ενοίκιο στο κράτος: 700% αυξήθηκαν οι φόροι

Στα 5.5 εκατομμύρια φτάνει ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο στα ακίνητα. Μάλιστα, οι φόροι για τα ακίνητα τα τελευταία χρόνια δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται με αποτέλεσμα σε σχέση με το 2009 να βρίσκονται κατά επτά φορές πάνω.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ, πως κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν 715 ευρώ σε φόρους. Ενδεικτικό είναι πως αυτός ο φόρος το 2009, ήταν στα 105 ευρώ.

Και οι αριθμοί συνεχίζουν να δείχνουν το μέγεθος της αύξησης του φόρου στα ακίνητα, αφού το 2009 οι εισπράξεις που είχε το Δημόσιο έφταναν τα 536 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η φετινή πρόβλεψη για τα έσοδα, από την ακίνητη περιουσία, είναι στα 3,937 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση που αγγίζει το 748%.

Πώς διαμορφώνεται η φορολογία για τους ιδιοκτήτες

Για μια κατοικία 80 τ.μ. σε μία περιοχή της Αθήνας, με μέση αντικειμενική αξία, ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης φτάνει τα 600 ευρώ το χρόνο. Αν μάλιστα το ακίνητο αποφέρει κιόλας εισόδημα στον ιδιοκτήτη η συνολική επιβάρυνση θα είναι πιο αυξημένη και θα φτάνει στο 1,48% της αντικειμενικής του αξίας, ενώ πριν ήταν στο 0.6%.

Η αύξηση αυτή σημειώνεται γιατί οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φόρους όχι με βάση τις πραγματικές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, αλλά με βάση τις πλασματικές φουσκωμένες αξίες.

Η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα

Χαρακτηριστικό της αύξησης στο φόρο ακινήτων πως ανέβαιναν οι αριθμοί κάθε χρονιά:

Το 2009 έφτανε στα 526 εκάτ. ευρώ

Το 2010 έφτανε στα 487εκάτ. ευρώ

Το 2011 έφτανε στα 1,172 εκάτ. ευρώ

Το 2012 έφτανε στα 2,857 εκάτ. ευρώ

Το 2013 έφτανε στα 2,784 εκάτ. ευρώ

Το 2014 θα φτάσει στα 3,937 εκάτ. ευρώ

Ιδιοκτήτες παραχωρούν τα ακίνητα γιατί δεν έχουν να πληρώσουν

Οι φόροι και τα χαράτσια με τα οποία έχουν επιβαρυνθεί τα ακίνητα έχουν μετατραπεί σε αγκάθια που κάνουν τις τσέπες πολλών ιδιοκτητών να... αιμορραγούν, με αποτέλεσμα αυτοί να υποχρεώνονται να τα παραχωρούν προκειμένου να γλιτώσουν από τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οπως αναφέρουν μεσίτες στο Εθνος, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που ζητούν απλώς από τους ενοικιαστές να συντηρούν τα ακίνητα. Δηλαδή, αντί για ενοίκιο να πληρώνονται οι φορολογικές τους επιβαρύνσεις και τα υπόλοιπα έξοδα όπως λογαριασμοί, κοινόχρηστα και συντηρηση.

Ο Σαμαράς μίλησε για σχέδιο αποκλιμάκωσης

Η φορολόγηση των ακινήτων αναμένεται να πέσουν ως και 38%, μέχρι το 2016, όπως αποκάλυψε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο "Βήμα", όμως ως τότε εκατομμύρια ιδιοκτήτες εκτός της άλλης φορολογίας, πρέπει να βρουν μερικές εκατοντάδες ευρώ μόνο για το σπίτι τους.

Μια μικρή ελάφρυνση θα δουν οι ιδιοκτήτες από το 2015, καθώς δεν θα υπάρχουν αναδρομικοί φόροι όπως το 2013, αλλά και τους πρώτους φετινούς μήνες (τρεις ΦΑΠ, χαράτσι της ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ).

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news