facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Στους 40 έφτασαν οι νεκροί από τη γρίπη στην Ελλάδα

Σαράντα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους απο τις επιπλοκές που προκαλεί ιός της γρίπης, ενώ 57 νοσηλεύονται σε σοβαρή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ 145 άτομα και στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, άτομα τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η «δραστηριότητα» της γρίπης στην Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση υψηλών επιπέδων και οι υπηρεσίες του Κέντρου βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό και να λαμβάνουν προληπτική θεραπεία.

Η φετινή επιδημική έξαρση της γρίπης ξεκίνησε νωρίτερα κατά δύο εβδομάδες σε σχέση με την περσινή περίοδο, στις αρχές δηλαδή του Ιανουαρίου.

Την περίοδο 2012-2013 το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την 3η εβδομάδα Ιανουαρίου, παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα -δεν καταγράφηκε κορύφωση της δραστηριότητας όπως συμβαίνει συνήθως- μέχρι τις 24 Μαρτίου και έφτασε στα εκτός εποχής γρίπης επίπεδα μέσα Απριλίου. Συνολικά καταγράφηκαν 113 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων 108 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Την περσινή περίοδο καταγράφηκαν συνολικά 49 θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης. Το επικρατούν στέλεχος γρίπης για την περίοδο 2012-2013 ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα ο υπότυπος Α (Η3Ν2) σε ποσοστό 56,6% και ο πανδημικός υπότυπος Α (Η1Ν1) που «κυκλοφόρησε» σε ποσοστό 43,4%.

Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν όλους όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να απευθύνονται αμέσως στον γιατρό και να λαμβάνουν προληπτική θεραπεία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news