facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου οι αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα

Η σχετική απόφαση ελήφθη προκειμένου να μην προκύψει ζήτημα με πρόστιμα «δύο ταχυτήτων», αλλά και για να μην προκύψουν υπέρογκες επιβαρύνσεις για λάθη ή παραλείψεις λογιστών, φοροτεχνικών και φορολογουμένων

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα ισχύσουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στα φορολογικά πρόστιμα. Η σχετική απόφαση ελήφθη προκειμένου να μην προκύψει ζήτημα με πρόστιμα «δύο ταχυτήτων», αλλά και για να μην προκύψουν υπέρογκες επιβαρύνσεις για λάθη ή παραλείψεις λογιστών, φοροτεχνικών και φορολογουμένων.

Έτσι, οι φορολογούμενοι που έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες επιστολές από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στις οποίες εφιστούσε την προσοχή για τα νέα υψηλά πρόστιμα θα πρέπει απλά να τις αγνοήσουν.

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του χρόνου, το πρόστιμο για τη μη έκδοση κάθε μίας απόδειξης είναι 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων (απλογραφικά ή πρώην β' κατηγορίας) και 2.500 ευρώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ' κατηγορίας). Επιπλέον, ο Κώδικας καταργούσε τα ανώτατα όρια που ίσχυαν για τα πρόστιμα όταν διαπιστώνονταν μεγάλος αριθμός μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου έχουν καταργηθεί τα ανώτατα όρια που ίσχυαν για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις διαπίστωσης μεγάλου αριθμού μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων. Τα όρια αυτά ανέρχονταν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 στο 15πλάσιο του προστίμου που επιβάλλεται για κάθε μία παράβαση, κατά τον πρώτο φορολογικό έλεγχο, και στο 30πλάσιο κατά τον δεύτερο φορολογικό έλεγχο.

Με τις αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών τα πρόστιμα θα μειώνονται αισθητά.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news