facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης

O υπουργός Oικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup, αλλά και ο ίδιος ο Aντώνης Σαμαράς στις αλλεπάλληλες συνομιλίες, νουθεσίες και με παρεμβάσεις που είχε από Eυρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και ειδικότερα... από τον επικεφαλής του Eurogroup, Joroen Dijiselbloem κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κυβερνητικής κρίσης, συνειδητοποίησαν τον ορατό κίνδυνο τον Iούλιο η χώρα να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

Δεν επρόκειτο απλά για απειλές των δανειστών μας που επιτακτικά ζητούσαν την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα για τη χώρα, αλλά ένα πραγματικό κίνδυνο που πηγάζει από συγκεκριμένες παραμέτρους.

Tη διαμάχη του ΔNT με την EE και τον όρο που θέτει το Nομισματικό Tαμείο να εκταμιεύσει τα χρήματα που του αναλογούν στις δόσεις, εφόσον είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της Eλλάδας για τους επόμενους 12 μήνες.

Aπό την αναγκαιότητα να χορηγηθεί η δόση του «πακέτου» των 8,1 δισ. ευρώ (4,1 δισ. από την Eυρωζώνη, 1,8 δισ. από το ΔNT και 2,2 δισ. ευρώ από SMPs - καταβολή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα) ως το τέλος Iουλίου.

Kι αυτό γιατί ως τότε πρέπει να εκταμιεύσει και το ΔNT τα 1,8 δισ. γιατί εάν υπάρξει καθυστέρηση η επόμενη δόση μπορεί να τιναχθεί στον αέρα, εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για το δεύτερο 6μηνο του 2014.

H χώρα μας ήδη έχει απορροφήσει τα 130,6 δισ. από τα 144,6 δισ. του προγράμματος του μηχανισμού διάσωσης και υπολείπονται να πάρουμε μόλις 14 δισ. ως το τέλος του προγράμματος.

Ποιες μπορεί να είναι οι λύσεις για να συνεχιστεί η «ελληνική διάσωση» και να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι χωρίς ελληνικές κρίσεις, όπως ευχήθηκε ο Όλι Pεν;

Έκθεση

Kατ' αρχήν είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης της Tρόικας και της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Kαι φυσικά σε δεύτερη φάση ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ένα θέμα το οποίο το έχει θίξει ήδη το ΔNT μιλώντας για την ανάγκη επιπλέον πακέτου 4,6 δισ. ευρώ για να «συμπληρωθεί» το 2014 και άλλα 6,5 δισ. ευρώ για το 2015 με την προσδοκία ότι η Eλλάδα θα αρχίσει να εμφανίζει πλεόνασμα και θα μπορέσει να συνεχίσει μόνη της χωρίς τη σημερινή στήριξη.

Φυσικά το θέμα της διαμάχης Tρόικας - ΔNT παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, έστω κι αν τον τελευταίο καιρό «ξεχάστηκαν» οι αιτιάσεις του Tαμείου ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει» και η στρατηγική λιτότητας που ακολουθήθηκε οδηγεί σε αδιέξοδο.

Kομβικό σημείο βέβαια για οποιεσδήποτε συζητήσεις γύρω από το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος αποτελούν οι επερχόμενες γερμανικές εκλογές. Πριν απ' αυτές καμία πρόταση επίσημα δεν πρόκειται να πέσει στο τραπέζι.

Mαύρες τρύπες

H μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε στον προϋπολογισμό και υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ και σε τουλάχιστον 2,5 δισ. για τη διετία 2013-2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις αποτελεί το μεγάλο αγκάθι του ελέγχου της Tρόικας. Tο πατατράκ στις αποκρατικοποιήσεις, η μαύρη τρύπα του EOΠYY (2,5 δισ. κατά την Tρόικα, 800 εκ. κατά την κυβέρνηση) θέτουν σε κίνδυνο όχι απλώς τη μείωση του ΦΠA στην εστίαση, στο 13% από το 23%, αλλά προβάλλει και ο κίνδυνος νέων μέτρων. Kάτι που ενισχύεται και από τις αμφισβητήσεις της Tρόικας στις προβλέψεις της κυβέρνησης για εισπράξεις 3,17 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα το 2014.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εφαρμόσει το μέτρο της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του OAEE, που θα εξασφάλιζε 600 εκ. ευρώ στη διετία 2013-2014 και εάν «μείνει» σε αυτό η Tρόικα θα ζητήσει ισοδύναμες λύσεις.

Ως τέτοιες φυσικά δεν λογίζονται τα έσοδα που θα προκύψουν (;) από την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την συμβατική μας πλέον υποχρέωση και για άλλες απολύσεις στο Δημόσιο.

Πολλά θα κριθούν από την έκθεση της Tρόικας.

Aν δεν πάρουμε τα 8,1 δισ. μέσα σε ένα μήνα, το ΔNT δεν θα εκταμιεύσει στην πορεία νέο ρευστό.

Oι μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό, η διαμάχη ΔNT με την EE.

Kομβικό σημείο και οι γερμανικές εκλογές.

Πριν την κρίση λόγω EPT

Tο «μενού» της μυστικής σύσκεψης στο σπίτι του Σαμαρά

H «εκτροπή» του δημοσιονομικού ελλείμματος, οι στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν και τα μηνύματα για αδιέξοδα και επιβολή νέων μέτρων, όπως φυσικά και ο ορατός κίνδυνος στάσης πληρωμών, αν η Tρόικα δεν δώσει το «OK» για την εκταμίευση της δόσης, ήταν σε γνώση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, του πρωθυπουργού πριν την τελευταία και καθοριστική κυβερνητική κρίση. Aυτά τα δεδομένα αποτέλεσαν και το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν, την Kυριακή που προηγήθηκε των αποφάσεων για την EPT, οι πολιτικοί αρχηγοί στο σπίτι του Aντώνη Σαμαρά στην Kηφισιά.

H συγκεκριμένη σύσκεψη, για την οποία επίσημα δεν υπήρξε πληροφόρηση για τους λόγους που συγκαλέστηκε, πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το φιάσκο της αποκρατικοποίησης της ΔEΠA και της αποχώρησης των Pώσων.

O πρωθυπουργός εξέθεσε την κατάσταση που διεγράφετο στους κυρίους Bενιζέλο και Kουβέλη και αμέσως μετά, την επομένη, ως μια κίνηση «απεγκλωβισμού», αποφάσισε το λουκέτο στην EPT, θεωρώντας ότι έτσι έλυνε και το γόρδιο δεσμό των απολύσεων, θέλοντας να δείξει έργο, αποτέλεσμα και πυγμή λίγες ώρες πριν την έλευση της Tρόικας.

Bέβαια, οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές. H Tρόικα έφυγε, ακολούθησε το Eurogroup, όλα κινδύνεψαν να τιναχθούν στον αέρα, αλλά τελικά με τη συγκυβέρνηση της NΔ και του ΠAΣOK, επιτεύχθηκε το ελάχιστο της, προσωρινής έστω, πολιτικής σταθερότητας. Kαι τώρα, με την εκ νέου έλευση της Tρόικας, τα προβλήματα είναι γνωστά.

dealnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης"

Κωδικός «απολύσεις» - Από που θα φύγουν άμεσα 1400 δημόσιοι υπάλληλοι

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις τόσο για την κινητικότητα των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, όσο και για την ολοκλήρωση των 4.000 απολύσεων εντός του έτους αλλά και τον αριθμό των νέων προσλήψεων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» οι 1.400 απολύσεις που υπολείπονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων, δεδομένου του «ξαφνικού θανάτου» της ΕΡΤ και της απομάκρυνσης 2.656 υπαλλήλων, θα προκύψουν από μια μεγάλη ΔΕΚΟ, στο πρότυπο της ΕΡΤ, εξέλιξη που «δείχνει» προς την πλευρά των αμυντικών βιομηχανιών.

Οι μεγάλες ΔΕΚΟ απασχολούν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, πάνω από 5.000 άτομα και από αυτούς τους υπαλλήλους, πρώτοι για να απολυθούν μπαίνουν στη λίστα όσοι υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και ειδικότερα όσοι βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις.

Η επόμενη μεγάλη δεξαμενή είναι οι αμυντικές βιομηχανίες, όπου μεταξύ των περίπου 2.600 εργαζομένων υπάρχουν εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι. Κάποιοι μιλούν για έναν αριθμό κοντά στους 1.500, από τους οποίους οι πληροφορίες λένε ότι θα απολυθούν περίπου 900 και από τους υπόλοιπους 1.100 θα δουν τον δρόμο της εξόδου άλλοι περίπου 550, που κατά βάση είναι τεχνικό προσωπικό.

Μια άλλη μεγάλη δεξαμενή για απολύσεις αναμένεται να προκύψει από ρύθμιση που θα φέρουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία θα μπαίνει τέλος στις προσωρινές διαταγές και στα ασφαλιστικά μέτρα που εκδίδονται από τα δικαστήρια και δεσμεύουν φορείς του Δημοσίου να διατηρήσουν τους απολυμένους προσωρινά τουλάχιστον, στις θέσεις τους.

Η δεύτερη «καυτή πατάτα» που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Μητσοτάκης είναι το ζήτημα της κινητικότητας των πρώτων 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι αναμένεται να προέλθουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (5.000-6.000) και την εκπαίδευση (5.000 εκ των οποίων 2.500 γυμναστές, 1.500 καθηγητές πληροφορικής και 1.000 από άλλες ειδικότητες).

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωδικός «απολύσεις» - Από που θα φύγουν άμεσα 1400 δημόσιοι υπάλληλοι"

Δεν πρόκειται να πειραχτεί ο κατώτατος μισθός

«Δεν πρόκειται να πειραχτεί ο κατώτατος μισθός». Αυτή τη δέσμευση έδωσε ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας... στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ. Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι 586 ευρώ (τόσο είναι το ποσό του κατώτατου μισθού) θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ τόνισε μάλιστα ότι θα εξαγγελθούν και δράσεις για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

«Σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε το νέο μηχανισμό που διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό και θα διαμορφωθεί από 1/1/2017» δήλωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην ξαφνική αδιαθεσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της ΝΔ, ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι «ευτυχώς που η χώρα σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία έχει έναν τόσο εργατικό πρωθυπουργό».

iapopsi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν πρόκειται να πειραχτεί ο κατώτατος μισθός"

«Πάγωμα» των οικιακών τιμολογίων ανακοίνωσε η ΔΕΗ - Mειώσεις και για τη βιομηχανία

«Πάγωμα» των τιμολογίων χαμηλής τάσης (για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες), που απελευθερώνονται από την προσεχή Δευτέρα 1η Ιουλίου, ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα. Παράλληλα, αναμένονται μειώσεις της τάξης του 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια μέσης τάσης, καθώς και ελάφρυνση των τιμολογίων στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες) μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και τις διαπραγματεύσεις, που έχουν μεσολαβήσει μεταξύ της ΔΕΗ και των επιχειρήσεων.

Απών από τη γενική συνέλευση ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της επιχείρησης (εξελέγη εκπρόσωπος των εργαζομένων τον περασμένο μήνα), Ν. Φωτόπουλος, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετείχε σήμερα στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν σωματεία και ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι, σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για τη διατήρηση και των δύο θέσεων από τον κ. Φωτόπουλο, δηλαδή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ και του μέλους του ΔΣ της ΔΕΗ. Ωστόσο, ο κ. Ζερβός του έχει ζητήσει να επιλέξει μία από τις δύο θέσεις και ο ίδιος έχει απαντήσει ότι θα κάνει την επιλογή του εντός των ημερών. Απόντες, πάντως, από τη γενική συνέλευση ήταν και άλλα μέλη του ΔΣ, όπως και στελέχη της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια: σύμφωνα με το μνημόνιο και τις σχετικές νομοθετικές ρθμίσεις το σύνολο των τιμολογίων της ΔΕΗ με εξαίρεση αυτά που ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές θα διαμορφώνονται από μεθαύριο ελεύθερα και θα ελέγχονται απολογιστικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Ως τώρα, η ΡΑΕ εισηγείτο στο ΥΠΕΚΑ για το ύψος των τιμολογίων και οι αποφάσεις λαμβάνονταν από την κυβέρνηση. Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι τα τιμολόγια δεν θα αλλάξουν την 1η Ιουλίου και ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την πολιτική ως το τέλος του έτους.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, άνεργοι κλπ.) ισχύουν περισσότερες ευκολίες πληρωμής, απαγόρευση διακοπής και ειδικό τιμολόγιο, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 440.000 καταναλωτές (150.000 περισσότεροι σε σχέση με την αρχή του χρόνου).

Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμη ότι η επιχείρηση αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποίησης, που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (που αντιπροσωπεύουν το 30 % του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού) και τμήματος της εμπορίας, προκειμένου να διαμορφωθεί η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ». Αναμένεται, δηλαδή, ο καθορισμός των μονάδων που θα πουληθούν, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα περάσουν στη νέα εταιρεία το 30 % των πελατών. Το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλαμβάνει ακόμη πώληση συμμετοχών στα δίκτυα και διάθεση του 17 % των μετοχών (από το 51 % που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο).

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει, επίσης, σε απόσυρση παλιών, αντιοικονομικών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο, κυρίως πετρέλαιο, αλλά και λιγνίτη. Η απόσυρση θα γίνει σταδιακά, με τη θέση σε εμπορική λειτουργία τις επόμενες εβδομαδες της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι (417 μεγαβάτ) και στη Μεγαλόπολη (800 μεγαβάτ), στα τέλη του 2014, που θα αντικαταστησουν το παλιό παραγωγικό δυναμικό. Οι πετρελαϊκές μονάδες ωστόσο δεν θα αποξηλωθούν, αλλά θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για να αξιοποιηθούν σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάγωμα» των οικιακών τιμολογίων ανακοίνωσε η ΔΕΗ - Mειώσεις και για τη βιομηχανία"

Νέα μέτρα για πάταξη λαθρεπιβίβασης

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η λαθρεπιβίβαση και να μην γίνουν αυξήσεις στα εισιτήρια προωθούνται νέα μέτρα όπως η πώληση εισιτηρίων στα οχήματα και η είσοδος στα λεωφορεία μόνο από την μπροστινή πόρτα.

Μία ακόμη δέσμη μέτρων θέτει σε άμεση εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, την ώρα που το θέμα της αύξησης της τιμής στα εισιτήρια παραμένει κάτι παραπάνω από ανοικτό.

Ως το τέλος του μήνα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες θα εφαρμοστεί το σύστημα της εισόδου των επιβατών μόνο από την μπροστινή πόρτα του οχήματος. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ο οδηγός θα ασκεί έναν υποτυπώδη έλεγχο για το αν οι επιβάτες που εισέρχονται στο όχημα ακυρώνουν εισιτήριο.

Πώληση εισιτηρίων μέσα στα οχήματα

Επιπλέον προκειμένου να καταρριφθεί και η πάγια δικαιολογία πολλών λαθρεπιβατών ότι δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν εισιτήριο οι οδηγοί των οχημάτων θα πωλούν εισιτήρια. Ωστόσο, το εισιτήριο θα κοστίζει 1,50 ευρώ (αντί 1,40 για το ενιαίο ή 1,20 ευρώ για το απλό εισιτήριο).

Η επιβάρυνση της τιμής θα υπάρξει όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Νίκος Σταθόπουλος προκειμένου να λειτουργεί αποτρεπτικά και μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης να αγοράζονται εισιτήρια εντός του οχήματος. Πάντως, ο γενικός γραμματέας δεν έδωσε πειστική απάντηση για το πώς θα προστατευθούν οι οδηγοί, καθώς εκτός από τις εισπράξεις στόχος ληστειών αποτελούν και τα εισιτήρια. Ο ΟΑΣΑ σκοπεύει να ζητήσει τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας.

Το θέμα της μείωσης της λαθρεπιβίβασης εξετάστηκε σε σύσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα ο κ. Σταθόπουλος τους επικεφαλής του ΟΑΣΑ, της Ο.ΣΥ. και της ΣΤΑ.ΣΥ.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι τα μέτρα που άρχισαν να λαμβάνονται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχουν αποδώσει, ωστόσο η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση στα εισιτήρια τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το ζήτημα αυτό πρόκειται να εξεταστεί με τη συνεργασία της τρόικας τον Σεπτέμβριο και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση, όχι της τάξεως του 25%, που προβλέπει το μνημόνιο αλλά σε μικρότερο ποσοστό. Ο στόχος που έχει τεθεί ώστε να μη γίνει η αύξηση της τιμής είναι να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΣΑ σε ποσοστό 10% που αντιστοιχεί σε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Μικρή αύξηση των εσόδων

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν, μετά το πέρας της σύσκεψης τον Απρίλιο και τον Μάιο, καταγράφεται μικρή αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο σε επίπεδο εξαμήνου τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σχέση πέρυσι, λόγω των πολυήμερων απεργιών στις αρχές του χρόνου, όπως αναφέρθηκε.

Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο σχεδιάζουν και μία ακόμη δέσμη μέτρων που θα υλοποιηθεί στο επόμενο εξάμηνο και θα προβλέπει μέτρα για την ανταλλαξιμότητα της απομένουσας αξίας του εισιτηρίου. Δηλαδή, ο κάτοχος του εισιτηρίου θα έχει όφελος προσκομίζοντάς το στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται ότι θα λυθεί το πρόβλημα της ανταλλαγής εισιτηρίων, που αποτελεί σοβαρή εστία απώλειας εσόδων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, τις επόμενες μέρες ο ΟΑΣΑ θα απευθύνει πρόσκληση στις εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Ενίσχυση ελέγχων

Παράλληλα, ενισχύεται και ο μηχανισμός ελέγχου των εισιτηρίων με αύξηση του αριθμού των ελεγκτών αλλά και με ενίσχυση του προσωπικού των εκδοτηρίων. Ήδη στη ΣΤΑ.ΣΥ. 102 εργαζόμενοι μετακινήθηκαν από διοικητικές υπηρεσίες στον έλεγχο και τα εκδοτήρια. Συνολικά έλεγχους πραγματοποιούν 90 εργαζόμενοι, ενώ σε λεωφορεία και τρόλεϊ ελέγχους κάνουν 230 άτομα, εκ των οποίων οι 190 εθελοντικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΣΥ κ. Οικονόμου καταγράφεται σημαντική αύξηση των προστίμων.

Ειδικότερα:

Τον Ιανουάριο τα πρόστιμα ήταν 5.080 (αξίας 272.000 ευρώ), τον Φεβρουάριο 4.022 (αξίας 206.000 ευρώ), τον Μάρτιο 9.870 (αξίας 506.00 ευρώ) και ως τις 17 Απριλίου 6.435 (αξίας 322.000 ευρώ).

Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των προστίμων που πληρώνονται. Μάλιστα, πρόσφατα οι υπηρεσίες του ΟΑΣΑ απέστειλαν ενημερωτικά σημειώματα σε όσους είχαν πρόστιμα τα οποία είχαν βεβαιωθεί και είχαν πάει στην εφορία. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισπράξεις καθώς σημαντικός αριθμός οφειλετών έσπευσε να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, στόχος δεν είναι η αύξηση των προστίμων, αλλά των πωλήσεων για να μη γίνουν ανατιμήσεις. Σήμερα, εκτίμησε ο κ. Σταθόπουλος, η λαθρεπιβίβαση στη χώρα μας είναι της τάξεως του 15% - 20%, ενώ τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα κυμαίνονται σε περίπου 5% για τα μέσα σταθερής τροχιάς και σε περίπου 10% για τις οδικές συγκοινωνίες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μέτρα για πάταξη λαθρεπιβίβασης"

Κακλαμάνης: Να γίνει εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο

Εξεταστική επιτροπή για την είσοδο στο μνημόνιο ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας... στο 9ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, ενώ τάχθηκε εμμέσως υπέρ της διεξαγωγής εκλογών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε:

«Η Ελλάδα βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε στόχο και πέτυχε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Χρειάζεται, όμως, να ξεκαθαρίσουμε για ποια Ευρώπη μιλάμε. Για την Ευρώπη της Μέρκελ και της ανεργίας, ή την Ευρώπη των μεγάλων ηγετών της ανάπτυξης και της ευημερίας;

Η πατρίδα μας βιώνει 1,5 εκατομμύρια ανέργους και η μεγάλη πλειοψηφία στενάζει Μπορούμε αυτό να το πούμε "δημοκρατία"; Τι χειρότερο θα συνέβαινε στη χώρα μας, αν ο λαός αποφάσιζε για την τύχη του; Θέλω να κοιτάζω τον πολίτη στα μάτια, γιατί άλλα του υποσχέθηκα προεκλογικά και άλλα έχω ψηφίσει μέχρι σήμερα. Γνωρίζω, όσο λίγοι, τον Αντώνη Σαμαρά και του λέω ότι εθνικό συμφέρον είναι ορισμένα απλά πράγματα:

Εθνικό συμφέρον είναι η καταπολέμιση της ανεργίας. Ντρέπομαι για τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που είπαν ότι θα διαθέσουν 6 δισ. ευρώ για 25 εκατομμύρια ανέργους.

Εθνικό συμφέρον είναι να εξοφλούνται οι υποχρέωσεις του κράτους και όχι τα ομόλογα της Μπούντεσμπανκ. Άκουσα ότι αν γίνονταν εκλογές, θα χάνονταν τα 3,3 δισ. της επόμενης δόσης. Τίποτε δεν θα χανόταν, γιατί τα 3,3 δισ. θα πάνε στα χρέη, γιατί έτσι αποφάσισε ο αλήστου μνήμης Λουκάς Παπαδήμος, άνθρωπος των τραπεζών.

Εθνικό συμφέρον είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Εθνικό συμφέρον είναι να μην κόβονται μόνο μισθοί και συντάξεις, αλλά να έρθει επιτέλους το δίκαιο αναλογικό φορολογικό σύστημα. Δεν εμπιστεύομαι την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εμπιστεύομαι όμως τον αναπληρωτή κ. Σταϊκούρα.

Εθνικό συμφέρον είναι η ασφάλεια των συνόρων. Όπου να΄ναι έρχεται το σχέδιο Ανάν ΙΙ και τον Ιούνιο ανοίγει το Σκοπιανό. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από το συνέδριο ότι το όνομα "Μακεδονία" δεν διαπραγματεύεται και δεν παραχωρείται».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε:

«Πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο -η δικογραφία έχει έρθει στη Βουλή και κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε- πρέπει να καταργήσουμε τον νόμο Ραγκούση, που έκανε την Ελλάδα ανθρώπινη χωματερή».

Τέλος, στράφηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με τον κατ΄ανάγκην κυβερνητικό εταίρο μας, δεν μπορούμε να δεχόμαστε κριτική από το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο και ο πρώην πρόεδρός του λοιδώρησε τη χώρα μας διεθνώς.

dealnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακλαμάνης: Να γίνει εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο"

Έληξε η επιστράτευση των εκπαιδευτικών

Έληξε η επιστράτευση των εκπαιδευτικών, που ίσχυε από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος, εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό τη λήξη της επιστράτευσης και δήλωσε σχετικά: «Εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό την άρση της επιστράτευσης, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί ότι θα συμβεί μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ήταν ένα αυστηρό, αλλά επιβεβλημένο μέτρο για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων και για να μην πάει χαμένος ο κόπος των παιδιών και των οικογενειών τους».

agelioforos
Διαβάστε Περισσότερα » "Έληξε η επιστράτευση των εκπαιδευτικών"

Εισαγγελική παρέμβαση για τις "τυφλές προσαγωγές" στις Σκουριές

Μετά από αναφορές δικηγόρων για "τυφλές προσαγωγές" και "δια της βίας" λήψη γενετικού υλικού υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια του περασμένου Μαΐου στις Σκουριές η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά από αναφορά δικηγόρων,για «τυφλές προσαγωγές» και «δια της βίας» λήψης γενετικού υλικού (DNA) από ύποπτους για συμμετοχή στα επεισόδια του περασμένου Μαΐου στην τοποθεσία «Καρατζά» στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, όταν με αφορμή τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας εξ αυτών.

Η αναφορά των δικηγόρων στρέφεται εναντίον των αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που διεξάγουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των «πρωταγωνιστών» των συγκεκριμένων επεισοδίων. Όπως έγινε γνωστό, τους καταγγέλλουν για «πρωτοφανείς» και «παράνομες» πρακτικές και κάνουν λόγο για «τυφλές» προσαγωγές δεκάδων υπόπτων-προερχόμενων στην πλειονότητά τους από την βορειοανατολική Χαλκιδική- τους οποίους υποχρεώνουν «δια της βίας» να χορηγήσουν δείγματα DNA.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αναφορά, οι προσαχθέντες στερούνται του δικαιώματος της επικοινωνίας με τους συνηγόρους τους. Αρχικά η αναφορά υποβλήθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη, ο οποίος τη διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ο διευθύνων της οποίας, Ευάγγελος Μαδεμλής, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διερεύνηση των καταγγελιών και τον καταλογισμό - εφ'όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις - των προβλεπόμενων ποινικών ευθυνών.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), ο οποίος, σε ψήφισμα που εξέδωσε, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί οι συμπεριφορές και τακτικές αυτές των διωκτικών αρχών καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας και κράτους δικαίου». «Ο ΔΣΘ -τονίζεται στο ψήφισμα- δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και του δικαιώματος του δικηγόρου να υπερασπίζεται τον εντολέα του».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση για τις "τυφλές προσαγωγές" στις Σκουριές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news