facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Aνακοίνωση καταγγελία για την φιέστα Σαλμά!

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

-Την ώρα που οι υποδομές της Υγείας στο νομό (όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα) ακολουθούν τον καταστροφικό δρόμο που υλοποιεί η πολιτική της συγκυβέρνησης.

-Την ώρα που προγράμματα εφημερίας στα νοσοκομεία του νομού μας είναι χωρίς γιατρούς σε διάφορες ειδικότητες λόγω περικοπών αλλά και μη πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού.

- Την ώρα που τα Κέντρα Υγείας είναι κάτω από το όριο ασφαλείας λόγω ελλείψεως προσωπικού.

-Την ώρα που οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε μέρα και περισσότερο για το αυτονόητο στη περίθαλψη τους.

-Την ώρα που από την έναρξης κατασκευής του νέου νοσοκομείο έχουν περάσει 30 χρόνια (μια ολόκληρη γενιά) με τους συγκυβερνώντες να εναλλάσσονται στην εξουσία.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Υγείας κ. Σαλμάς ,μέσω του κ. Δημητρογιάννη (διοικητή του νοσοκομείου Αιτ/νιας) καλεί τους πολίτες ,ακόμα και μέσω τηλεφώνων στο σπίτι ( από τους-τις γραμματείς),σε μια προσωπική πολίτικη φιέστα με τίτλο «παρουσίαση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του νέου Νοσοκομείου Αγρινίου».

Σε αυτή την κακής ποιότητας παράσταση ο κ. Σαλμάς προκειμένου να προσθέσει φωτογραφίες, στο προσωπικό του πολιτικό προφίλ ,χρησιμοποιεί ως κομπάρσους τόσο τους υγειονομικούς όσο και τους πολίτες που βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους την πολίτικη που ο κ. Σαλμάς στηρίζει.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Ότι η λειτουργία του νέου νοσοκομείου αλλά και κάθε νοσοκομείου σε κάθε περιοχή ,ποσό μάλλον στη δική μας ,είναι τεράστιας σημασίας έργο για να αποτελέσει εργαλείο προσωπικής ανάδειξης-επιβίωσης κάθε πολιτικάντη.

ΖΗΤΑΜΕ

Από τον κ. Σαλμά και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ακούσει τις φωνές των πολιτών-φορέων της περιοχής που επιδεικτικά αγνοούν

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τους υγειονομικούς αλλά και τους πολίτες της περιοχής να ΑΠΕΧΟΥΝ από τον ρόλο του ΚΟΜΠΑΡΣΟΥ στη φιέστα του κ. Σαλμά και να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους για ΔΗΜΟΣΙΑ –ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.

Η πολιτική του κ. Σαλμά και των υπολοίπων της παρέας του είναι κόλαση για την κοινωνία στο σύνολο της.

Άμεση ανάγκη η ανατροπή αυτής της πολιτικής και ο φραγμός στη καταστροφή της ζωής μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

EΝΩΣΗ IΑΤΡΩΝ NΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΝΟΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Διαβάστε Περισσότερα » "Aνακοίνωση καταγγελία για την φιέστα Σαλμά!"

Η κυβέρνηση φορολογεί τα επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές

Η υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων - ακόμα κι αν απαλλάσσονται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο – στην οικονομική δήλωση και η συνάθροισή τους με τα υπόλοιπα φορολογητέα εισοδήματα φέρνει νέες επιβαρύνσεις ύψους 1 εως 4%.

Η επιβάρυνση αυτή αφορά εισφορά αλληλεγγύης επί μίας σειράς επιδομάτων και κοινωνικών παροχών. Τα εισοδήματα αυτά, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» θα συναθροιστούν με τα υπόλοιπα φορολογητέα εισοδήματα του φορολογούμενου και θα επιβαρυνθούν στο σύνολό τους με εισφορά αλληλεγγύης που διαμορφώνεται σε 1% για ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, σε 2% για ετήσιο εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ, σε 3% για ετήσιο εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ και με 4% για ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται, σε όλα τα εισοδήματα, ακόμη και τα απαλλασσόμενα, εκτός από τις εξαιρέσεις που ρητά ορίζονται στο νόμο.

Όσα από τα επιδόματα - βοηθήματα αποτελούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ εισόδημα, ακόμη κι αν απαλλάσσονται της φορολογίας, δηλώνονται υποχρεωτικά στον κωδικό 659-660 της δήλωσης (έντυπο Ε1) με βάση τις διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4110/2013 και συνεπώς υπόκεινται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις του ΚΦΕ, συγκεκριμένα την παραγρ. 5 του άρθρου 6, αποτελούν εισόδημα απαλλασσόμενο της φορολογίας οι συντάξεις αναπήρων πολέμου, το εξωιδρυματικό επίδομα, η ισόβια σύνταξη, το επίδομα πολύτεκνων, το ΕΚΑΣ, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Αντίθετα, όσα επιδόματα - βοηθήματα δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων, δεν αναγράφονται στον συγκεκριμένο κωδικό της δήλωσης και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς. Παραδείγματα επιδομάτων που σύμφωνα με την θέση της Διοίκησης δεν αποτελούν εισόδημα, είναι το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπευσοθεραπείας, αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κλπ.

Από τον πίνακα 6 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, οι κωδικοί που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογίζεται η ειδική εισφορά, είναι οι εξής: 659-660,661-662,431-432,433-434,305-306.

Όσον αφορά στις εξαιρέσεις και προκειμένου να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για το οικονομικό έτος 2013, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, είναι οι εξής:

α) Να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων του εν λόγω οργανισμού για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος

. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του κατά την 30/04/2013, για να υπάρχει και για το τρέχον οικονομικό έτος ένα σημείο αναφοράς, κοινό για όλους τους φορολογούμενους. Συνεπώς μακροχρόνια άνεργος, για την εφαρμογή του νόμου κατά το οικονομικό έτος 2013, νοείται αυτός που είναι συνεχόμενα εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, τουλάχιστον από 30/04/2012 έως και 30/4/2013.

β) Να μην έχει κατά το χρόνο της βεβαίωσης της εισφοράς πραγματικά εισοδήματα, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος, μαζί με την αίτηση απαλλαγής του από την εισφορά που θα υποβάλλει στη Δ.Ο.Υ. (μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος) και θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης κατά το επόμενο οικονομικό έτος.

Διευκρινίζεται ότι, πραγματικά εισοδήματα εννοούνται τα εισοδήματα άλλης πηγής εκτός από αυτά που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες ΣΤ' πηγής, δηλαδή τα εισοδήματα Α', Γ, Δ', Ε' και Ζ' πηγής, διότι εννοείται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο, φορολογούμενος μισθωτός υπάλληλος να εργάστηκε κατά ένα χρονικό διάστημα μέσα στο έτος 2013, να διακόπηκε εν συνεχεία η εργασιακή του σχέση και κατά την 30/04/2013 να είχε ήδη αρχίσει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας, συνεπώς και να απαλλάσσεται από την εισφορά. Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος, για τις ανάγκες εφαρμογής αυτής της εξαίρεσης, δεν περιλαμβάνονται τα αντικειμενικά εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη διαβίωσης και την ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Περαιτέρω,εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς, για όλα τους τα εισοδήματα, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, συνεπώς και όσοι έχουν βαριά κινητική αναπηρία 80% ακριβώς. Σημειώνεται ότι, τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς, εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος. Το γεγονός αυτό πρέπει να δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 19 του πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 913-914.

Τονίζεται ότι η αποζημίωση λόγω λύσης εργασιακής σχέσης και τα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας & των ασφαλιστικών οργανισμών, όπως επίσης και οι αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε. για τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου περί Προνομίων και Ασυλιών της Ε.Ε, δηλώνονται στους κωδικούς 657-658 του Πίνακα 6 της δήλωσης, προκειμένου κατά την εκκαθάριση να μην υπολογιστεί εισφορά για αυτά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση φορολογεί τα επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές"

Έρευνα για σκάνδαλο στο δρόμο του «Μορέα»

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά αν ήταν εσκεμμένη, εκ μέρους των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών η πολύμηνη καθυστέρηση έγκρισης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη.

Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης προκλήθηκε αναβολή της ημερομηνίας παράδοσης του έργου, αλλά και η ενεργοποίηση ρήτρας υπέρ της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας (Μορέας Α.Ε.) για αποζημιώσεις ύψους 68.000.000 ευρώ από το ελληνικό κράτος.

Τον έλεγχο της ΟLAF, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, φέρνει στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το θέμα αυτό ενδεχομένως προκάλεσε την αιφνίδια διακοπή των εργασιών στον κεντρικό άξονα Πελοποννήσου από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, η Κοινοπραξία βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με το Ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας σε διαδικασίες διεθνούς διαιτησίας πρόσθετες αμοιβές ύψους 50,5 εκ. ευρώ για συμβατικές καθυστερήσεις στο έργο. Βέβαια, μετά την ερώτηση του κ. Χουντή, το θέμα αυτό παίρνει καινούρια τροπή, καθώς ελέγχεται η αποζημίωση των 68.000.000 ευρώ που ήδη έχει πάρει.

radio936
Διαβάστε Περισσότερα » " Έρευνα για σκάνδαλο στο δρόμο του «Μορέα»"

Κλειστός το τριήμερο ο σταθμός του μετρό «Αγιος Δημήτριος»

Κλειστός θα παραμείνει μέχρι και τη Δευτέρα ο σταθμός του μετρό «Άγιος Δημήτριος» λόγω έργων τεχνικών εργασιών στο τμήμα επέκτασης προς τον σταθμό «Ελληνικό». Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν... στο σταθμό «Δάφνη».

Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται από την προσωρινή κυκλική λεωφορειακή γραμμή «Δάφνη-Άγιος Δημήτριος».

Η αφετηρία και το τέρμα της ορίζονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σταθμού «Δάφνη» και συγκεκριμένα στη στάση «Δάφνης (ΑΦΕΤ. 201)».

Η γραμμή θα πραγματοποιεί τις υπάρχουσες στη διαδρομή στάσεις.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστός το τριήμερο ο σταθμός του μετρό «Αγιος Δημήτριος»"

Την Τετάρτη οι οριστικές αποφάσεις για τους κανόνες τραπεζικής διάσωσης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμειναν «χωρισμένοι» κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο, χωρίς να είναι σε θέση να... συμφωνήσουν σχετικά με τους νέους κανόνες που θα διέπουν την εκκαθάριση των τραπεζών, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Μετά από 18 ώρες συνεχών διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ήταν σε θέση να συμβιβάσουν τις θέσεις τους, και θα πρέπει να επανεξετάσουν το ζήτημα την Τετάρτη, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα σας δούμε την Τετάρτη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί, μετά από τη πολύωρη συνάντηση. Όπως είπε οι συζητήσεις βοήθησαν να ολοκληρωθεί «το 90% της διαδρομής» και έτσι «είμαστε κοντά σε μια συμφωνία».

Οι υπουργοί προσπαθούν να συμφωνήσουν σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών χωρίς προσφυγή στη «βοήθεια» των φορολογούμενων, κάτι που συνέβη επανειλημμένα κατά την διάρκεια της κρίσης των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τον Μοσχοβισί παραμένουν «πολύ λίγα θέματα που πρέπει να επιλυθούν» για να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Εάν τελικώς την Τετάρτη, επιτύχουν τη συμφωνία για την διάσωση και την εκκαθάριση των τραπεζών, οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, που είναι το επιθυμητό για τους Ευρωπαίους, ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή μετάδοση της κρίσης από τις τράπεζες προς την κρίση χρέους. Ωστόσο, αν αποτύχουν, θα αρχίσουν τα σφιχτά κοινοβουλευτικά χρονοδιάγραμμα διότι θα πρέπει το οριστικό κείμενο να εγκριθεί πριν από το Μάιο του 2014, που είναι οι ευρωεκλογές, σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές .

Πάντως οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη καθορίσει ποιος θα βάλει το «χέρι στην τσέπη» όταν πρόκειται να διασώσει ή να εκκαθαρίσει μια τράπεζα, και με ποια σειρά. Πρώτα οι μέτοχοι, λιγότερο οι ασφαλισμένοι, και οι κάτοχοι των αποκαλούμενων «προνομιούχων» ομολόγων και ως τελευταία λύση οι καταθέτες πέραν του ποσού των 100.000 ευρώ. Οι αποταμιεύσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις θα ενταχθούν στην «ιεραρχία» αυτών που θα καλούνται να σηκώνουν το βάρος της ζημιάς, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Σόιμπλε: Είμαστε κοντά

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέχουν πολύ από ένα συμβιβασμό πάνω στους νέους κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών χωρίς την επιβάρυνση των φορολογουμένων, δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Είμαστε κοντά σ' ένα αποτέλεσμα, όμως δεν έχουμε ακόμη ένα τελικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Σόιμπλε προς τους δημοσιογράφους έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση με τους ομολόγους του.

Ο γερμανός υπουργός δήλωσε πως ζήτησε, έπειτα από 19 ώρες συνομιλιών, να μην "επισπευσθούν τα πράγματα με οποιοδήποτε τίμημα". Οι υπουργοί θα συναντηθούν και πάλι την Τετάρτη με στόχο να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία, πρόσθεσε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τετάρτη οι οριστικές αποφάσεις για τους κανόνες τραπεζικής διάσωσης"

Εθελουσία για το Ταμιευτήριο

Απεστάλη στους εργαζομένους του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το επίσημο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που περιλαμβάνει τα κίνητρα απομάκρυνσής τους.

Σε δεύτερη φάση, θα εκτιμηθεί η σκοπιμότητα αποχώρησης άλλων 500 εργαζομένων από εκείνους που έχουν συνάψει επιχειρησιακές συμβάσεις

Στόχος του ΤΧΣ είναι να ενταχθούν τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος «αντέχει» έως και 400 εργαζομένους.

Σε δεύτερη φάση, θα εκτιμηθεί η σκοπιμότητα αποχώρησης άλλων 500 εργαζόμενων από εκείνους που έχουν συνάψει επιχειρησιακές συμβάσεις. Με την ολοκλήρωση των ενεργειών αυτών, από το σύνολο των 3.300 εργαζόμενων το Νέο ΤΤ θα λειτουργεί με συνολικό προσωπικό περί τους 2.400 εργαζομένους.

Την προηγούμενη Πέμπτη είχε κυκλοφορήσει στην τράπεζα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα προσχέδιο του προγράμματος το οποίο περιλάμβανε 5 κατηγορίες. Η διοίκηση ενημέρωσε αμέσως ότι αυτό δεν ισχύει καθώς στο εν λόγω σχέδιο δεν περιελάμβανε πρόβλεψη για τις ρυθμίσεις των δανείων των εργαζόμενων σε περίπτωση αποχώρησής τους.



Οι διαδικασίες θα γίνουν με γρήγορους ρυθμούς, αφού το πρόγραμμα ξεκινά μετά από 5 μήνες που διαχωρίστηκε το ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Η εξυγίανση της τράπεζας και η μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων προβλέπεται και από το μνημόνιο πριν επιχειρηθεί η πώλησή της. Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο επίσης προβλέπει ότι έως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχει «απαντηθεί» το ζητούμενο, δηλαδή αν υπάρχει αγοραστής.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον από τη διεθνή και εγχώρια αγορά για την εξαγορά του Νέου ΤΤ, το ΤΧΣ θα κρίνει σε ποια από τις συστημικές τράπεζες θα απορροφηθεί. Θέσεις «μάχης» για την απόκτηση του ΤΤ θα λάβουν οι τράπεζες Εθνική, Eurobank και Alpha Bank. Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου περιλαμβάνει 5 κατηγορίες, ενώ έχουν σχεδιαστεί εξατομικευμένα προγράμματα για στελέχη. Στην πρώτη κατηγορία, για τους ασφαλισμένους πάνω από 25 χρόνια στον ασφαλιστικό φορέα του δημοσίου δίνεται η δυνατότητα επιπλέον 7 πλασματικών χρόνων και η εξαγορά τους γίνεται από το Τ.Τ., προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Εκείνοι με 37 έτη εργασίας θα πάρουν πλήρη σύνταξη και προβλέπεται αναπλήρωση μισθολογικών απωλειών.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όλοι όσοι μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή, παρέχονται κίνητρα για αποχώρηση με πλαφόν αποζημίωσης τις 70.000 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή σε οποιονδήποτε άλλο (πλην του Δημοσίου) ασφαλιστικό φορέα. Εάν έχουν κλείσει 25ετία, τους δίνεται κίνητρο για αποχώρηση και εδώ με πλαφόν αποζημίωσης 70.000 ευρώ.

Η τέταρτη και η πέμπτη κατηγορία αφορούν εργαζομένους που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, στους οποίους δίνει 10 έως 15 μισθούς.

Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου περιλαμβάνει 5 κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία, για τους ασφαλισμένους πάνω από 25 χρόνια στον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου, δίνεται η δυνατότητα επιπλέον 7 πλασματικών χρόνων και η εξαγορά τους γίνεται από το Τ.Τ., προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Εκείνοι με 37 έτη εργασίας θα πάρουν πλήρη σύνταξη και προβλέπεται αναπλήρωση μισθολογικών απωλειών.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όλοι όσοι μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη.

Στην περίπτωση αυτή, παρέχονται κίνητρα για αποχώρηση με πλαφόν αποζημίωσης τις 70.000 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή σε οποιοδήποτε άλλο (πλην του Δημοσίου) ασφαλιστικό φορέα. Εάν έχουν κλείσει 25ετία, τους δίνεται κίνητρο για αποχώρηση και εδώ με πλαφόν αποζημίωσης 70.000 ευρώ. Η τέταρτη και η πέμπτη κατηγορία αφορούν εργαζόμενους που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, στους οποίους δίνει 10 έως 15 μισθούς.

ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

Κοντά στην επιτυχία η Attica Bank

Κοντά στην επιτυχία βρίσκεται η Attica Bank στην αύξηση κεφαλαίου που διενεργεί, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Το ΤΣΜΕΔΕ έχει τοποθετήσει περί τα 205 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 400 εκατ. ευρώ, ενώ Ελληνες και ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Εφόσον η διοίκηση της Attica Bank καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό που θα της εξασφαλίσει κεφαλαιακή επάρκεια τουλάχιστον 9%, θα παραμείνει ιδιωτική και θα αποτελεί εξαίρεση στον κλάδο της, αφού δεν θα έχει κρατικά κεφάλαια. Κρίσιμο ωστόσο στοιχείο για την επιτυχία της αναδεικνύεται η ρευστή πολιτική κατάσταση που μπορεί να απομακρύνει τους επενδυτές από τοποθετήσεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθελουσία για το Ταμιευτήριο"

ΚΕΠΕ: Ανεργία στο 30% το 2014, "καμπανάκι" και για την ύφεση

«Καμπανάκι» από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθώς η πρόβλεψή του για την ανεργία είναι δραματική, ενώ κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ύφεση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο τετραμηνιαίο περιοδικό του «Οικονομικές εξελίξεις», η ύφεση θα είναι της τάξης του 4,09% και του 2014 στο 0,55% και η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 30% το 2014.

«Στο μέτωπο της απασχόλησης, οι προβλέψεις του υποδείγματος υποδεικνύουν ότι το ποσοστό της ανεργίας για το τρέχον έτος θα κυμανθεί γύρω από το 28%» αναφέρεται στην έκθεση και σημειώνεται ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη η οποία όμως είναι και αναπόφευκτη, δεδομένης της συνεχιζόμενης μείωσης που παρατηρείται στην οικονομική δραστηριότητα», σημειώνει το ΚΕΠΕ.

Τέλος όσον αφορά τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, η εκτίμηση είναι ότι φέτος θα μειωθεί κατά 0,18% και του χρόνου κατά 0,12%, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 0,93% του ΑΕΠ το 2013 και στο 1,98% του ΑΕΠ το 2014.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΠΕ: Ανεργία στο 30% το 2014, "καμπανάκι" και για την ύφεση"

Αλλαγές με το νέο νόμο για το Εθνικό Κτηματολόγιο

Με στόχο μέχρι το 2020 η Ελλάδα να έχει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Κτηματολόγιο ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο που έφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) και μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, που μετονομάζεται σε Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης και λύνει σειρά προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες σε θέματα γης.

Όπως τονίζεται, για παράδειγμα, η εξωδικαστική διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών απαλλάσσεται από οποιοδήποτε τέλος και επεκτείνεται, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα συναλλαγών και στις περιπτώσεις που εμφανίζουν σφάλμα οι μεταγενέστερες εγγραφές.

Παράλληλα, προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία χωρίς κόστος (ατελώς) για τον πολίτη, όπως και τη δυνατότητα γνωστοποίησης της ένστασης επί κτηματολογικών εγγραφών με κάθε πρόσφορο μέσο και όχι με κοινοποίηση μέσω δικαστικού επιμελητή προς το θιγόμενο δικαιούχο, γεγονός που «γλυτώνει» τον πολίτη από το κόστος της δικαστικής επίδοσης.

Επιπλέον ο νόμος, πλέον, προβλέπει ότι δεν απαιτείται η επιτόπια παρουσία του συναλλασσόμενου για να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή σχετικά με το ακίνητό του. Θα μπορεί και από τον τόπο κατοικίας του, ηλεκτρονικά, να προχωρά στην υποβολή αιτημάτων εγγραφής πράξεων, αλλά και έκδοσης πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία. Επίσης δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, καθώς επιμηκύνεται η προθεσμία διόρθωσης αρχικών κτηματολογικών εγγραφών για τους δικαιούχους ακινήτων σε περιοχές που είχαν κηρυχθεί υπό κτηματογράφηση, με παλαιά προγράμματα κτηματογράφησης, κατά τα έτη 1997-1999.

Σημαντικές αλλαγές φέρνει επίσης το νομοσχέδιο και στον τρόπο κύρωσης των δασικών χαρτών, που αποτελούν μία άλλη χρόνια εκκρεμότητα. Η κυριότερη αλλαγή, που αφορά άμεσα τους πολίτες, είναι ότι όπου υπάρχει έγκυρο και νόμιμο σχέδιο πόλης δεν υφίσταται δασικός χαρακτήρας. Όπως σχολιάζουν κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, « επιτέλους, επιλύονται τα αυτονόητα. Έχουμε αναλογισθεί άραγε τι σημαίνει για έναν πολίτη που έβγαλε νόμιμα άδεια για ένα ακίνητό του, να έρχεται δεκαετίες μετά το κράτος (επειδή δεν έχουμε δασικούς χάρτες) και να του λέει “έχασες, αν και εντός σχεδίου, είναι δασική έκταση το ακίνητό σου;”»

Επιπλέον, με τον νόμο ανατίθεται στην Κτηματολόγιο ΑΕ η αποκλειστική αρμοδιότητα να διαπιστώνει και να εκδίδει βεβαιώσεις για κάθε χρήση σχετικά το αν ένα ακίνητο βρίσκεται εντός ή εκτός περιοχήςNatura. «Εάν αναλογιστεί κανείς ότι το ένα τρίτο της χώρας αποτελεί περιοχή Natura, τότε γίνεται αντιληπτό πόσες χιλιάδες πολίτες αφορά αυτή η αυτονόητη ρύθμιση που άργησε πολύ», σχολίασαν οι ίδιες πηγές.

Μία άλλη αλλαγή αφορά κυρίως τους κατοίκους και ιδιοκτήτες στα μικρά χωριά της επαρχίας

. Παλαιότερος νόμος, καθώς και το ΣτΕ, ορίζουν ότι δεν μπορεί να ανοίγονται δρόμοι στα χωριά με παραχώρηση λωρίδων γης σε «τυφλά» οικόπεδα, αν δεν έχει προηγηθεί συνολικός σχεδιασμός από το κράτος για κάθε χωριό. Βέβαια, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για τις πόλεις, πόσο μάλλον για τα μικρά χωριά. Ωστόσο, με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να οικοδομηθούν «τυφλά» οικόπεδα, αν παραχωρήσουν λωρίδα για διάνοιξη δρόμου, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί μία πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος πρότεινε να προγραμματίζονται στη Βουλή ειδικές συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής όπου όλοι οι βουλευτές θα καταθέτουν τα ειδικά, κατά τόπους, προβλήματα των συμπολιτών τους , για θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας και γενικότερα ζητήματα ρύθμισης του δομημένου ή μη χώρου. Κατόπιν, μέσα από την Επιτροπή, ο αρμόδιος υπουργός και οι βουλευτές θα καλούνται να συμφωνήσουν σε οριζόντιες, γενικές ρυθμίσεις, και όχι ειδικές ή φωτογραφικές, που θα λύνουν κατά το δυνατόν περισσότερα προβλήματα, με απώτερο στόχο από αυτήν την επεξεργασία να προκύψουν νέες νομοθετικές διατάξεις γενικής εφαρμογής.

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές με το νέο νόμο για το Εθνικό Κτηματολόγιο"

Το σχέδιο για τη μεταβατική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταβατικό σχήμα μέχρι την δημιουργία του νέου φορέα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση περιλαμβάνει 2.000 εργαζόμενους με δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις εργασίας.

Αναλυτικά το σχέδιο προβλέπει:

• Με 2.000 πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ ΑΕ θα λειτουργήσει το μεταβατικό σχήμα μέχρι να λειτουργήσει ο νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, εκ των οποίων 1.850 θα είναι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί και 150 μουσικοί.

• Στο νέο σχήμα δεν θα περιλαμβάνονται 400 υπάλληλοι που έχουν δεύτερη εργασία, 200 που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και 60 με 70 εργαζόμενοι που έχουν 11μηνες συμβάσεις ή ανήκουν στην κατηγορία του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων.

• Οι 2.000 πρώην υπάλληλοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν κανονικά και θα υπογράψουν 2μηνες ή 3μηνες συμβάσεις.

• Μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας θα εκπέμπεται πλήρες πρόγραμμα από όλα τα κανάλια και τις ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ.

• Το επόμενο 10ημερο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση

• Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί το οργανωτικό σχήμα υπό την επίβλεψη αρμόδιου υφυπουργού προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, της επιτροπής προσωπικοτήτων και ειδικού τεχνικού συμβούλου.

Με εντολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έχει δοθεί εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να καταβληθούν 2 μηνιαίοι μισθοί στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου της πρώην ΕΡΤ, ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης. Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσό έχει ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων, ενώ οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων και Μετακλητών Υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ στην ALPHA ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο για τη μεταβατική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης"

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για απολύσεις σε Δημόσιο και ΕΟΠΥΥ

Εντονη κριτική στο Eurogroup για τις καθυστερήσεις στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Δυσαρέσκεια επικρατεί στην τρόικα, καθώς ακόμα δεν έχουν πωληθεί η Proton Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Λιγότερες από τις μισές δράσεις που θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα έως τα τέλη του Ιουνίου στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν ανησυχούν, καθώς θεωρούν ότι μόλις επέλθει συμφωνία με την τρόικα για τα «μεγάλα θέματα», τότε για όσα δεν θα έχουν εκπληρωθεί θα επέλθει κάποιου είδους συμβιβασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της Πέμπτης υπήρξε έντονη κριτική από την πλευρά της τρόικας για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει περίπου το 40% των 300 και πλέον μέτρων που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου βάσει Μνημονίου. Ο αριθμός των δράσεων είναι πολύ μεγάλος και είναι ξεκάθαρο ότι η τρόικα μπορεί να εγείρει θέμα μη επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου εάν κάποια από αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί.

Στο οικονομικό επιτελείο, όμως, εκτιμούν ότι το «εμπόδιο» αυτό μπορεί να υπερπηδηθεί εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει γρήγορα και παρουσιάσει απτά αποτελέσματα σε μία σειρά «σημαντικών ζητημάτων»

. Πάντως, στους κόλπους της τρόικας υπάρχει έντονη δυσφορία για το ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων που εντάθηκε μετά και τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Αθήνα και να επιστρέψουν στις 29 Ιουνίου για να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους.

Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει βρει απαντήσεις σε δύο βασικά θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το σχέδιο διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Το πρόγραμμα της κινητικότητας θα έπρεπε να είναι έτοιμο στο τέλος Ιουνίου. Μέχρι τώρα η τρόικα δεν έλαβε καμία σχετική ενημέρωση, ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντ. Μανιτάκης, υπέβαλε χθες την παραίτησή του.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα εξασφαλίσει την ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας έως τις 25 Ιουλίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση των δόσεων τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διαθεσιμότητας δεν τελειώνει σε αυτή την αξιολόγηση, αφού σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε κινητικότητα άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους έως το τέλος του έτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για το 2013 στους 25.000 υπαλλήλους.

Δεύτερο «μεγάλο θέμα» είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2013 που έχει προκληθεί κυρίως από την κακή οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ. Για φέτος το κενό εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και η τρόικα περιμένει από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει μέτρα που θα καλύψουν την «τρύπα». Στην τρόικα, πάντως, εκτιμούν ότι το ίδιο πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ θα ανακύψει και σε επόμενους ελέγχους. Και τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά με αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας του Οργανισμού και των υπηρεσιών που παρέχει.

Στα υπόλοιπα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν περιλαμβάνεται η φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και ο προσδιορισμός του τρόπου εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου επί των Ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά δεν ικανοποίησε την τρόικα που θεωρεί ότι δεν εξασφαλίζει την είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Επίσης, δυσαρέσκεια επικρατεί στην τρόικα και για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν πωληθεί οι Proton Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει η πώλησή τους να ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, στην τρόικα διαπιστώνουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση και σε αυτό το μέτρο.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για απολύσεις σε Δημόσιο και ΕΟΠΥΥ"

Ανασχηματισμός τη Δευτέρα και ορκωμοσία την Τρίτη

Θα είναι δομικός και σαρωτικός. Ποιοί φέρονται υπουργήσιμοι από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Την Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η οποία θα στελεχωθεί όπως όλα δείχνουν με αναλογία 2 προς 1, δηλαδή δύο στελέχη της Ν.Δ. για κάθε ένα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά τις παραιτήσεις των Υπουργών της ΔΗΜΑΡ θα είναι σήμερα και αύριο σε συνεχή επαφή για τις επιλογές των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή»στα επιτελεία των δύο κομμάτων έχει αρχίσει ήδη η προεργασία για την επόμενη ημέρα και τα δύο τρέχοντα 24ωρα αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα έχουν, ήδη από σήμερα, σειρά επαφών σχετικά με τις προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος, με το ΠΑΣΟΚ να θέλει να στρέψει την προγραμματική συμφωνία σε πιο «κεντρώα» κατεύθυνση, ενώ θα συζητήσουν και για τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν.

Ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή ή μη του ίδιου του κ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση και με ποιο χαρτοφυλάκιο, πλην του τίτλου του αντιπροέδρου. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Βενιζέλο να διεκδικεί και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, είναι σαφές ότι θα προκληθεί ντόμινο αλλαγών, καθώς η παρουσία του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη για τον πρωθυπουργό, όπως και αυτή των Κ. Χατζηδάκη, Ν. Δένδια, Κ. Αρβανιτόπουλου, Ολγας Κεφαλογιάννη και, προφανώς, του στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Δ. Σταμάτη. Πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στελεχών όπως οι Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης. Από εκεί και πέρα, το παρασκήνιο βοά από τα σενάρια περί υπουργοποιήσεων στελεχών, αν και είναι σαφές ότι οι αλλαγές και οι καραμπόλες θα συνεχισθούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να προτείνει την υπουργοποίηση των κ.κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Π. Κουκουλόπουλου, Φώφης Γεννηματά, Γ. Μανιάτη και Φ. Σαχινίδη, εάν καμφθούν οι ενστάσεις του τελευταίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τον ανασχηματισμό ως αφετηρία επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, αν και τα σημάδια από την περιπέτεια της ΕΡΤ παραμένουν παραπάνω από ορατά. Μάλιστα, ακόμη και χθες, ένα 24ωρο μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά εξακολουθούν να θεωρούν πολιτικά αδικαιολόγητη την απόφαση του κ. Φώτη Κουβέλη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανασχηματισμός τη Δευτέρα και ορκωμοσία την Τρίτη"

Ο Σαμαράς δίνει την αντιπροεδρία στον Βενιζέλο

Συνεχίζουμε με νέα αποφασιστικότητα διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση πράγματι δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες αλλά έμεινε όρθια και συνεχίζει με νέα αποφασιστικότητα. Και με πολύ καλύτερη συνεννόηση θέλω να ελπίζω... Πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε. Έχουμε όμως επίγνωση του κινδύνου. Δεν θα την πατήσουμε. Θα συνεννοηθούμε εκεί που πρέπει και θα συνεννοηθούμε εγκαίρως» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του κ. Κουβέλη σημειώνοντας: «Δεν ξέρω γιατί άλλαξε στάση. Δεν θέλω να διατυπώνω δημόσια υποθέσεις. Ξέρω όμως ότι είχε βρεθεί συμφωνία την Τετάρτη το βράδυ... Φυσικά με ενόχλησε η στάση του κ. Κουβέλη την Πέμπτη το βράδυ. Αλλά δεν αλλάζω την άποψή μου για το πρόσωπό του. Ούτε θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω απαξιωτικά για τον ίδιο και το κόμμα του. Αυτό το θεωρώ μικρότητα και δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου».

Δηλώνει ανοικτά την εκτίμησή του για την στάση που τηρεί ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας: «Και εγώ - όπως και ο κ. Βενιζέλος άλλωστε - θέλαμε και τη ΔΗΜΑΡ μέσα. Όχι στις «παρυφές», όχι «εντός, εκτός και επί τα αυτά». Όπως έχουν δείξει τα πράγματα ως τώρα, ο κ. Βενιζέλος είναι εταίρος πλήρους ευθύνης. Όχι κατά περίσταση. Και αυτό του το αναγνωρίζω 100%...»

Στην ερώτηση εάν ο κ Βενιζέλος θα έχει ρόλο ενόψει του ανασχηματισμού δηλώνει: «Βεβαίως, σημαντικό ρόλο. Άλλωστε και στην ως σήμερα κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε πιο «διακριτικά» από δική του επιλογή. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, γιατί καλύτερα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η συζήτηση».

Ο κ. Σαμαράς επέκρινε με δριμύτητα τον κ. Τσίπρα για την στάση του λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας τι ακριβώς θέλει; Θέλει εκλογές; Δεν το νομίζω… Θέλει μήπως ακυβερνησία και στασιμότητα; Την εύχεται πράγματι. Και εκεί είναι το πρόβλημα του. Ότι εύχεται η χώρα να αποτύχει. Αλλά δεν θα του κάνουμε το χατίρι... Με... καληνύχτισε ο άνθρωπος (σ.σ. στην ομιλία στο Σύνταγμα), τον καληνυχτίζω και εγώ. Και του εύχομαι καλά ξεμπερδέματα με τις Συνιστώσες του».

Σε ότι αφορά την ΕΡΤ δηλώνει ότι το «μαύρο» δεν αποτελούσε κυβερνητική επιλογή αλλά «έγινε γιατί οι υπάλληλοι της ΕΡΤ κατέλαβαν το κτίριο και συνέχισαν να εκπέμπουν πειρατικά». Σημειώνει πως πολλές φορές δοκιμάστηκε στην ΕΡΤ το σενάριο για ανασυγκρότηση εν λειτουργία αλλά δεν προχώρησε. Τονίζει ότι όταν λειτουργήσει ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα απελευθερωθούν 1.500 θέσεις υπεράριθμων που θα καλυφθούν αλλού αξιοκρατικά, δηλαδή σε νοσοκομεία, ΚΕΠ κλπ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σαμαράς δίνει την αντιπροεδρία στον Βενιζέλο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news