facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Μέχρι τέλους Αυγούστου η έναρξη συμπλήρωσης του νέου εντύπου Ε9

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Νέο έντυπο Ε9 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο θα καταγραφούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις και τα αγροτεμάχια, ενώ πιθανόν να ξαναδηλωθούν και τα αστικά ακίνητα που διαθέτουν οι φορολογούμενοι. Το νέο έντυπο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων θα υποβληθεί μέσω του Διαδικτύου και με βάση τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι, θα υπολογιστεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αποστείλει την τελική πρότασή της στους εκπροσώπους των κομμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, αφού αρχικώς αυτή εγκριθεί από την τρόικα. H πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για εκτός σχεδίου εκτάσεις γης να ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Η κλίμακα θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, ο φόρος θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στις οποίες υπάρχει εντός οίκημα.

H πρόταση πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης, θα δηλώσουν στην ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ όλα τα ακίνητα που κατέχουν. Ο πίνακας 2, όπου σήμερα δηλώνονται οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις, θα είναι πλήρως αναμορφωμένος με εντελώς διαφορετική γραμμογράφηση, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Στον αναμορφωμένο πίνακα 2 θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά όλα τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Δηλαδή εάν είναι ορεινό, καλλιεργούμενο, αρδευόμενο κ.λπ. προκειμένου να ενταχθεί στη σωστή κατηγορία και να υπολογιστεί ο ενιαίος φόρος το 2014. Ειδικότερα, στις πρόσθετες πληροφορίες που θα πρέπει να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

• Καλλιεργήσιμη ή μη καλλιεργήσιμη.

• Αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη. • Παραθαλάσσια ή μη • Κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

• Μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια. • Πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή. Τι προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο:

1. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

2. Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

3. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

4. Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα, πρόσοψη κ.λ.π. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει στα 32 ευρώ το τετραγωνικό για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης περίπου στα 8.500 ευρώ.

5. Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή π.χ. 1 (ορεινά) ή 2 ευρώ (ημιορεινά) ανά στρέμμα. Στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο ενοικιάζεται, ο φόρος θα διπλασιάζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι περίπου 330.000 και οι 280.000 εξ αυτών έχουν έως και 50 στρέμματα. Γι’ αυτούς θα εφαρμοσθούν συντελεστές απομείωσης για να μειωθεί η επιβάρυνση.

6. Από τον ενιαίο φόρο ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

7. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Την επόμενη εβδομάδα παραδίδεται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων όπου θα συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τέλους Αυγούστου η έναρξη συμπλήρωσης του νέου εντύπου Ε9"

Γιατί δε μειώνονται οι τιμές στις διαγνωστικές εξετάσεις; Τι είπαν από τον ΕΟΠΥΥ στην τρόικα

Με κακές διαθέσεις εμφανίστηκαν την Τετάρτη οι τροικανοί στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεις που έχουν ξεφύγει. Τι απάντησε ο πρόεδρος του Οργανισμού και τις πταίει…

Αυξημένες κατά πολύ εμφανίστηκαν στον τελευταίο έλεγχο οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις. Παρότι οι τιμές είχαν μειωθεί λίγο πριν, τα κονδύλια που θα πρέπει να δοθούν θα είναι και πάλι πολλά και σίγουρα πολύ περισσότερα από ότι είχε …εγκρίνει η τρόικα. Τι φταίει όμως και δε μειώνονται οι δαπάνες συνεπώς και οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων;

Ένα θέμα που φέρνει και πάλι στο φως της δημοσιότητας τη μεγάλη κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Μ.Σαλμάς επέρριπτε ευθύνες στον υφιστάμενο του για τις δαπάνες αυτές που έχουν ξεφύγει παρότι ο ίδιος είναι αυτός που έχει τον έλεγχο της διαχείρισης του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο ο πρόεδρος του Οργανισμού Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος διαμηνύει ότι δεν είναι ο ίδιος που φταίει γι αυτά τα έξοδα καθώς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων. Και γιατί δεν μπορεί;

Επειδή δεν έχει εκδοθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζεται η επιτροπή διαπραγμάτευσης για να υπάρξουν συνεννοήσεις και μειώσεις τιμών με τους παρόχους. Χωρίς τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση που προβλέπεται και από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ

Χωρίς την επιτροπή αυτή η διοίκηση του φορέα δε δύναται να προχωρήσει σε καμία διαπραγμάτευση για μειώσεις τιμών καθώς μια τέτοια ενέργεια θα θεωρούνταν παράνομη. Η συγκεκριμένη απάντηση δόθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και στην τρόικα.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί δε μειώνονται οι τιμές στις διαγνωστικές εξετάσεις; Τι είπαν από τον ΕΟΠΥΥ στην τρόικα"

Στα σκαριά λύση για να φύγει το “μαύρο” από τις οθόνες

Με ταχείς ρυθμούς επεξεργάζονται στο Μαξίμου λύση να εκπέμψει η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρόγραμμα προκειμένου “να φύγει το μαύρο” από τις οθόνες.

Κατά τις πληροφορίες, θα πρόκειται για “προσωρινό” πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση της ΕΡΤ στην ΝΕΡΙΤ.

Η ευθύνη θα ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του θέματος βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψαν την Τρίτη για το κλείσιμο/επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Προκειμένου να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί η μετάδοση προσωρινού προγράμματος, η σκέψη είναι να υπογραφούν συμβάσεις έργου με τον απαιτούμενο αριθμό τεχνικών και δημοσιογράφων.

Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι με ποια νομική μορφή θα εκπέμψει, καθώς η μεν ΕΡΤ ΑΕ δεν υφίσταται, ενώ η ΝΕΡΙΤ ΑΕ δεν έχει ακόμη συσταθεί.

Το σχέδιο θα συζητηθεί στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας.

Εάν εγκριθεί, εκτιμάται ότι η κυβερνητική κρίση θα εκτονωθεί και θα ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές κινήσεις “ομαλής πορείας της κυβέρνησης συνεργασίας” με ανασχηματισμό και νέο μοντέλο λειτουργίας.

Γ. Στουρνάρας: Δεν γίνεται αλλαγή με την ΕΡΤ εν κινήσει

Σε άλλη γραμμή κύματος, πάντως, κινείται ο Γιάννης Στουρνάρας: «Αλλαγή με την ΕΡΤ εν κινήσει δεν μπορεί να γίνει», είπε στη Βουλή, απαντώντας στοβ βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «η αλλαγή για προσωρινή διακοπή της ΕΡΤ δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν από εμάς» και πως η απόφαση «δεν ήταν εύκολη».

Επέμεινε ωστόσο στο αναγκαίο αυτής της επιλογής, την οποία χαρακτήρισε «αναγκαίο και θαρραλέο βήμα ώστε να συσταθεί και να λειτουργήσει ένας νέος δημόσιος φορέας για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο στο πλαίσιο της διαφάνειας και του εξορθολογισμού του κόστους».

Φ. Κουβέλης: Η αναγκαία αναδιοργάνωση πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, μετά το τέλος της σχεδόν εξάωρης κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στην Αγίου Κωνσταντίνου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσθεσε δε ότι «η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο αναγκαίος εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή».

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης πήραν το λόγο όλα τα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και συζήτησαν εκτενώς όλες τις πολιτικές παραμέτρους και τα πολιτικά σενάρια που ενδέχεται να προκύψουν και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική και πρέπει να επιβεβαιωθεί ο τρικομματικός της χαρακτήρας και η λειτουργία της.

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές θα έχει την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής», κατέληξε.

Η σχετική εισήγηση του κ. Κουβέλη εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ από ορισμένα στελέχη, κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, τέθηκε και θέμα αλλαγής του προσώπου του πρωθυπουργού.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα σκαριά λύση για να φύγει το “μαύρο” από τις οθόνες"

Κομισιόν: Τέλος με τις θυσίες των Ελλήνων, ώρα για ανάπτυξη

Πρέπει να βοηθήσουμε την άμεση πραγματική οικονομία, λέει ο Α. Ταγιάνι

«Αρκετά με τις θυσίες» είναι το μήνυμα του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι για την Ελλάδα. «Πρέπει τώρα να βοηθήσουμε τον τουρισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε τονίζοντας πως ήρθε η ώρα για την ανάπτυξη.

Ο αρμόδιος επίτροπος γα θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας τόνισε πως ολοκληρώθηκε ένα στάδιο και πως πρέπει τώρα να προχωρήσουμε στο δεύτερο, πολύ δυνατά υπέρ της ανάπτυξης. «Αρκετά με τις θυσίες. Πρέπει να βοηθήσουμε τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την άμεση πραγματική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Ταγιάνι εκτιμά ότι η Τρόικα δεν διέπραξε σφάλμα απαιτώντας δραστικές κινήσεις από την Ελλάδα,. «Δεν είναι mea culpa. Δεν υπερβάλαμε, αλλά τώρα πρέπει να εργαστούμε με την ανάπτυξη»

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Τέλος με τις θυσίες των Ελλήνων, ώρα για ανάπτυξη"

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για κουνούπια που φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου και για πιθανά κρούσματα ελονοσίας

«Καμπανάκι» για πιθανά κρούσματα ελονοσίας και τον ιό του Δυτικού Νείλου κρούει το ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακοίνωσή του, αφού τα πρώτα μολυσμένα κουνούπια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιεί πως ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν θα είναι η μοναδική προκαλούμενη από κουνούπια ασθένεια που απειλεί τη χώρα, καθώς αναμένεται να εμφανιστούν και φέτος νέα κρούσματα ελονοσίας. Τα σημεία του χάρτη που έχουν «κοκκινίσει» οι ειδικοί ως επικίνδυνα για εκδήλωση ελονοσίας είναι 17. Εκτός από τους νομούς Καρδίτσας και Λακωνίας έχουν προστεθεί η Βοιωτία, η Εύβοια, η Αττική, η Λάρισα και η Ξάνθη. Μικρότερος αλλά υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος για τους νομούς Εβρου και Αιτωλοακαρνανίας και για όλη την Πελοπόννησο (πλην της Αρκαδίας).

Οπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ενισχύσει την επιτήρηση της νόσου μέσω πολλαπλών δράσεων ενημέρωσης, τόσο των κλινικών όσο και των εργαστηριακών γιατρών των περιφερειών της χώρας όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

«Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης πλήρους θεραπείας αυτού του τύπου ελονοσίας είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διακοπή της μετάδοσης της νόσου και την αποτροπή της επανεγκατάστασής της στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Συστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η ατομική προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν 11 κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες.

• Ενδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα

• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα

• Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)

• Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες και παράθυρα

• Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες

• Χρήση εντομοκτόνων αέρος

• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια

• Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους

• Κούρεμα γρασιδιού, κατά τις πρωινές ώρες

• Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες

• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, π.χ. γλάστρες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για κουνούπια που φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου και για πιθανά κρούσματα ελονοσίας"

Κλειδώνει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Αναμένεται η ανακοίνωση της συμφωνίας με την τρόικα – Στο τραπέζι και η μετάθεση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ

Αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα αποσπάσει το «ΟΚ» της τρόικας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και αμέσως από την κυβέρνηση.

Υπό το βάρος των εξελίξεων που πυροδοτεί το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, με την οποία εκπληρώνεται, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ένα μέρος της υποχρέωσης για αναγκαστικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο, και ύστερα από το ναυάγιο για την πώληση της ΔΕΠΑ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναζητεί μία θετική είδηση. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, έστω και πιλοτικά, έχει κλειδώσει και θα ανακοινωθεί απόψε.

Στο επιχείρημα της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ πως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να αντικατασταθεί με δημοσιονομικά ισοδύναμο μέτρο, η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει την πιλοτική μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ενδεικτικά για ένα εξάμηνο, ώστε να καταδειχθεί το εάν η μείωση των συντελεστών είναι εισπρακτικά αποτελεσματική ή αναποτελεσματική.

Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν τις απώλειες εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στα 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου θεωρούν πως θα υπάρξει υπερκάλυψη του ποσού αυτού από την αύξηση της κατανάλωσης.

Ο κ. Στουρνάρας θα έχει τη δεύτερη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας κκ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ),
Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Εκτός από το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται ότι θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της τρόικας για τη μετάθεση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων κατά το ποσό που αναμενόταν να εισπραχθεί από την πώληση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με το μνημόνιο, αν η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας που επιβαρύνεται τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ από τη δυσμενή τροπή στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, στην έδρα του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Ωστόσο η Αθήνα θα επιθυμούσε μια θετική «πρόγευση», η οποία θα μπορούσε να επικοινωνηθεί από απόψε το βράδυ.

Στα βασικά θέματα συζήτησης παραμένει η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 με δεδομένο ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 η «τρύπα» στα έσοδα έφτασε τα 562 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται διαρκώς τα ορόσημα του Ιουνίου για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ (μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ρύθμιση τραπεζικών δανείων) και η πορεία της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Το πρωί της Τετάρτης οι κκ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ (ΕΚΤ) είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση στην οποία εξετάστηκε η πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν αύριο Πέμπτη για τις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχουν στο Euro Working Group όπου θα ληφθεί η απόφαση για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ. Το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας προβλέπει ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειδώνει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση"

Spiegel προς Σαμαρά: Τα γερμανικά δημόσια κανάλια είναι πολύ πιο σπάταλα από την ΕΡΤ που κλείσατε

Τη θεωρία ότι η κρατική τηλεόραση στην Ελλάδα είναι υπερβολικά σπάταλη καταρρίπτει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο σε άρθρο του συστήνει στον Αντώνη Σαμαρά να μην λάβει υπόψιν του ως πρότυπο λειτουργίας της νέας ΕΡΤ τους δημόσιους σταθμούς ραδιοτηλεόρασης της Γερμανίας ARD και ZDF, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει έχουν πολυ πιο διογκωμένους προϋπολογισμούς.

Το άρθρο του δημοσιογράφου Φλόριαν Ντίκμαν το οποίο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel με τίτλο «Γιατί δεν κάνουν το ARD και το ZDF για πρότυπα», καταρρίπτει τις δικαιολογίες ότι η ΕΡΤ έκλεισε επειδή γινόταν όργιο σπατάλης επί σειρά ετών και ότι απασχολούσε υπεράριθμο προσωπικό, αντιπαραθέτοντας στοιχεία για γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς τα οποία αποδεικνύουν ότι τα γερμανικά κρατικά ΜΜΕ έχουν πολύ πιο «φουσκωμένους» προϋπολογισμούς.

Τα στοιχεία που παραθέτονται στο δημοσίευμα, αναφέρουν πως το συνολικό κόστος των δύο κρατικών σταθμών της Γερμανίας ARD και ZDF αγγίζει τα 8,7 δισ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στα 109 ευρώ ανά κάτοικο, όταν στην Ελλάδα αντίστοιχα το ποσό κυμαίνεται στα 26 ευρώ. Ακόμη και αν συνυπολογιστεί ότι το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα είναι περίπου το μισό σε σχέση με τη Γερμανία, κοστίζουν τα δημόσια γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης τα διπλάσια σε σχέση με τα ελληνικά, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα συγκρίνει την ΕΡΤ με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία (Bayerischer Rundfunk) επειδή όπως αναφέρουν τα Νέα, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους καθώς η Βαυαρία έχει 12,4 εκατ. κατοίκους και η Ελλάδα 11,3 εκατ., ενώ το Bayerischer Rundfunk ενσωματώνει ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ενδεικτικό για το μέγεθος της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στην γερμανική και την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση, είναι το γεγονός πως οι ανάγκες της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας θα αγγίξουν τα 1.045 εκατομμύρια ευρώ, τρεισήμισι φορές παραπάνω από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, σύμφωνα με το Spiegel.

Στη συνέχεια, το άρθρο αντικρούει και την θεωρία περί υπεράριθμου προσωπικού στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στη Βαυαρική Ραδιοφωνία απασχολούνται 3.350 μόνιμοι υπάλληλοι και γύρω στους 1.500 ελεύθερους συνεργάτες, δηλαδή σύνολον σχεδόν 5.000 έναντι 2.600 που αριθμεί το προσωπικό του ελληνικού φορέα, ενώ υποστηρίζει πως το ZDF το οποίο η κυβέρνηση έχει αναφέρει ως πρότυπο για την νέα ΕΡΤ τονίζοντας πως η ΕΡΤ κοστίζει 26 ευρώ στον κάθε πολίτη, όταν το γερμανικό δίκτυο που απασχολεί 8.000 άτομα σε μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, αναλογεί στα 25 ευρώ ανά πολίτη με μια όμως σημαντική διαφορά: Το ZDF έχει μόνο τηλεοπτικό κανάλι και όχι ραδιόφωνο, όπως η ΕΡΤ.

Όσο για τις προσλήψεις, που γίνονται με πολιτικό μέσον, αυτό δεν αποτελεί σύμφωνα με το δημοσίευμα αποκλειστικότητα της Ελλάδας, αλλά συμβαίνει και στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης της Γερμανίας!

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel προς Σαμαρά: Τα γερμανικά δημόσια κανάλια είναι πολύ πιο σπάταλα από την ΕΡΤ που κλείσατε"

Απίστευτα χαράτσια στο δρόμο - Στήνουν 43 νέα διόδια

75 σταθμούς διοδίων θα έχουν συνολικά οι ελληνικοί δρόμοι όταν ολοκληρωθούν και οι Έλληνες θα πληρώνουν χρυσάφι το κάθε χιλιόμετρο που θα κάνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν άλλοι 43 νέοι σταθμοί διοδίων στους οδικούς άξονες της χώρας γεγονός που θα σημάνει ραγδαία αύξηση του κόστους για τους πολίτες που θα τους χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Ποντίκι” το αντίτιμο αναμένεται να τριπλασιαστεί, καθώς αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι εάν διαιρεθούν τα χιλιόμετρα των αυτοκινητοδρόμων με τον αριθμό των διοδίων προκύπτει ένας σταθμός ανά μόλις 23 χιλιόμετρα!
Μάλιστα οι οδικοί άξονες αναμένεται να παραδοθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες με αποτέλεσμα και και η τιμή των διοδίων σε πολλές περιπτώσεις να αυξηθεί.

Είναι χαρακτηριστικά ότι μόνο στην Εγνατία Οδό θα δημιουργηθούν 21 νέοι σταθμοί και έτσι θα φτάσουν συνολικά τους 26, άλλοι έξι σταθμοί θα γίνουν στην Ολυμπία Οδό (Κόρινθος-Πάτρα), ενώ 8 σταθμοί διοδίων θα στηθούν στην Ιόνια οδό, όταν μετά από ...ποιος ξέρει πόσα... χρόνια ολοκληρωθεί.

Ως και στη λεγόμενη κεντρική οδό, τον άξονα από Τρίκαλα ως Δομοκό δηλαδή που δεν θα έχει σύνδεση με άλλο οδικό άξονα θα στηθούν συνολικά επτά σταθμοί διοδίων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτα χαράτσια στο δρόμο - Στήνουν 43 νέα διόδια"

Έρευνα για σκάνδαλα στην EΡΤ ζητάει ο Στουρνάρας

​Επιστολή προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με την οποία ζητάει να διερευνηθούν τυχόν σκάνδαλα και ατασθαλίες σε ότι αφορά την προμήθεια υλικού, εξοπλισμού αλλά και την παραγωγή δημοσιογραφικών εκπομπών από τα κανάλια της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή έχει ήδη φτάσει στο γραφείο της κας Ράϊκου, η οποία θα προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα για σκάνδαλα στην EΡΤ ζητάει ο Στουρνάρας"

Το νούμερο 11

Κάτι τρέχει με το νούμερο 11 και το μνημόνιο. Το ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ διεκόπη 11.11 μ.μ. της 11ης Ιουνίου.

Με βάση την αριθμολογία, το νούμερο 11 θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρό, ενώ αποτελεί νούμερο αναφοράς και σε διάφορες μυστικιστικές παραδόσεις.

Θυμίζουμε πως και ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίστηκε 11ος πρωθυπουργός της Ελλάδας στις 11/11 του 2011.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νούμερο 11"

ΓΣΕΕ: «Δεν θα σιγήσουμε στο σιωπητήριο που μας επιβάλλουν»

«Η ελληνική κοινωνία έδωσε απάντηση στην αυταρχική μεθοδολογία της κυβέρνησης και τις αντιδημοκρατικές της ενέργειες, αποδεικνύοντας στην πράξη τη ρήση "όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες"», τονίζει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της για τη σημερινή 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε μαζί με την ΑΔΕΔΥ, ύστερα απο το κλείσιμο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Χιλιάδες πολίτες έδωσαν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, και σε όλες τις συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας και διατράνωσαν την αντίθεση και την αγανάκτησή τους για την αδιέξοδη και αναποτελεσματική κυβερνητική πολιτική, που αφενός μεν εντείνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση και αφετέρου υποβαθμίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς», αναφέρει η Συνομοσπονδία.

«Στο σιωπητήριο που επιχειρείτε να επιβάλλετε εμείς δεν θα σιγήσουμε», είναι το μήνυμα που στέλνει σε κυβέρνηση και τρόικα, ενώ υπογραμμίζεται πως η ΕΡΤ «είναι ακόμα ανοιχτή. Δεν έκλεισε χάρη στους εργαζόμενούς της. Δε φιμώθηκε, δε σίγασε. Είναι εδώ και προσφέρει ακόμα ενημέρωση, δημοκρατία και πολιτισμό».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: «Δεν θα σιγήσουμε στο σιωπητήριο που μας επιβάλλουν»"

Απεργία μέχρι την Τρίτη στα ΜΜΕ

Στην απόφαση να συνεχίσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης την απεργία στα ηλεκτρονικά και έντυπα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ κατέληξαν τα μέλη του Διασωματειακού Συμβουλίου των συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ που συνεδρίασαν την Πέμπτη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ «μετά τη σκοταδιστική ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για το “λουκέτο” της ΕΡΤ, που προκάλεσε ευρύτερο λαϊκό ξεσηκωμό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι ομοσπονδίες και το διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας».

«Τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και όλου του κόσμου με τις ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις του, τις θεωρούμε ως ύψιστη εντολή να συνεχίσουμε τον απεργιακό αγώνα μας για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την επιστροφή των εργαζομένων της ΕΡΤ στη δουλειά τους. Η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατία δε φιμώνονται. Καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει να πυκνώνει τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία μέχρι την Τρίτη στα ΜΜΕ"

Πόσες είναι οι χιλιάδες υπάλληλοι της κρατικής τηλεόρασης από το 2000 μέχρι σήμερα [πίνακες]

Οι 2.656 μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΡΤ την καθιστούσαν μια από τις μεγαλύτερες ΔΕΚΟ της χώρας. Κι όμως οι εργαζόμενοι στην κρατική τηλεόραση είναι οι λιγότεροι από το 2000 μέχρι και σήμερα, καθώς τα τελευταία χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν τους συμβασιούχους. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2005 η ΕΡΤ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος» αριθμούσε 2.204 υπαλλήλους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ σήμερα το αντίστοιχο νούμερο είναι 246.

Γενικότερα το 2013 είναι η μόνη χρονιά που η ΕΡΤ έπεσε κάτω από τους 3.000 υπαλλήλους, αφού αριθμεί 2.907 μόνιμους και συμβασιούχους. Το... ταβάνι της κρατικής τηλεόρασης ήταν το 2007 όταν ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων είχε φτάσει τους 4.757.

Οι περικοπές στο προσωπικό φαίνονται και στα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ, αφού – σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία - η κρατική τηλεόραση από το 2010 και μετά είναι κερδοφόρα, ενώ από το 2010 κατάφερε να μειώσει αισθητά και τις υποχρεώσεις της προς τρίτους. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2009 η ΕΡΤ χρωστούσε 174 εκατ. ευρώ και το αντίστοιχο νούμερο του 2012 ήταν 65 εκατ. ευρώ.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσες είναι οι χιλιάδες υπάλληλοι της κρατικής τηλεόρασης από το 2000 μέχρι σήμερα [πίνακες]"

Νέα γκάφα της κυβέρνησης! Έχασε και το domain name της ΝΕΡΙΤ

Ένα ακόμα περιστατικό που καταδεικνύει την προχειρότητα της κυβέρνησης για το λουκέτο στην ΕΡΤ έρχεται στην επιφάνεια.

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το νέο όνομα της ΕΡΤ θα είναι ΝΕΡΙΤ. Φυσικά το έκαναν αυτό χθες για να δείξουν ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο εξορθολογισμού της δημόσιας τηλεόρασης και ότι όλα αυτά που ακούγονται περί άμεσης εκτέλεσης της εντολής της τρόικας δεν είναι παρά μόνο… θεωρία συνομωσίας. Και τώρα η αλήθεια…

Χθες, μόλις ανακοινώθηκε το νέο όνομα ΝΕΡΙΤ, κατοχυρώσαμε το domain www.nerit.gr

Άρα, η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι έχει ένα ΤΟΣΟ οργανωμένο σχέδιο για τη λειτουργία του νέου δημόσιου οργανισμού που θέλει να στήσει… ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΟ INTERNET !!! Μιλάμε για τόση ξεφτίλα!

Αυτό που μένει πλέον στον Κεδίκογλου… είναι να αλλάξει όνομα ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΣΑ ή παραβιάζοντας τον κανονισμό που διέπει τα ονόματα .gr να «κατάσχει» το domain name. Τόσο «οργανωμένοι». Τέτοια ξεφτίλα.

Και τώρα τα σαφή και ασφαλή συμπεράσματα:

Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο λειτουργίας του νέου οργανισμού, όπως μας λένε. ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ!!!

Απλά εκτέλεσαν ΑΜΕΣΑ την εντολή που δέχθηκαν από την τρόικα. Χωρίς να εκφράσουν καμία ένσταση και κανένα δισταγμό. Γιατί είναι οι πλέον απίστευτοι εθελόδουλοι εντολοδόχοι. Γιατί δεν σκέφτηκαν τίποτα μπροστά στην εντολή που δέχθηκαν. Οι τύποι εκτελούν εντολές. Δεν σκέφτονται. Απλά εκτελούν.

Και να το πάμε και παρακάτω…
Μπροστά στη μεγάλη λαϊκή αντίδραση, και προκειμένου να έχουν κάτι να λένε οι κυβερνητικοί βουλευτές, έβαλαν τον καημένο τον Κεδίκογλου να βγάλει ως είδηση χθες ότι το ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.
Τόσο άμεσα. Ότι είναι τόσο οργανωμένοι.

Τώρα που αποδεικνύεται η απίστευτη προχειρότητά τους; Τώρα που αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν είχαν σχεδιάσει τίποτα απολύτως;

Εδώ θα πρέπει να διαλέξουν…. Ή είναι τόσο άσχετοι οι συνεργάτες του Κεδίκογλου και ο ίδιος προσωπικά (άρα θα πρέπει να κλείσει το υπουργείο και να απολυθεί ο ίδιος και όχι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ) ή είναι τόσο εθελόδουλοι εντολοδόχοι της τρόικας, που λένε ό,τι τους κατεβαίνει κάθε φορά προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα της τρόικας.
Και αν η τρόικα τους πει αύριο να μην ξανανοίξει ποτέ η δημόσια τηλεόραση;
Και αν αυτό έχουν στο μυαλό τους; Τους εμπιστεύεται πλέον κανείς;

Επισκεφθείτε το www.nerit.gr

troktiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα γκάφα της κυβέρνησης! Έχασε και το domain name της ΝΕΡΙΤ"

Alpha Bank: Εμμονή της κυβέρνησης να επιβάλλει εξοντωτική φορολογία στα ακίνητα

Συνεχίζεται η σταδιακή υποχώρηση τωνm υφεσιακών συνθηκών στην οικονομία. Στο -5,6% διαμορφώθηκε τελικά η πτώση του ΑΕΠ της χώρας στο 1ο 3μηνο του 2013, μετά την πτώση του κατά... -6,4%το 2012 (4ο 3μηνο.'12: -5,7%), αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορούσε, όμως, να επιταχυνθεί εάν αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα μια σειρά από δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Παρά την κατακόρυφη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την επιστροφή των καταθέσεων και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία, λόγω των σημαντικών αποφάσεων του Eurogroup του Νοέμ.-Δεκ.'12 για απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος προσαρμογής, η οικονομική συγκυρία στο 1ο 3μηνο'13 επηρεάστηκε αρνητικά από τους ακόλουθους παράγοντες:

Πρώτον, από την εμμονή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων, που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την πλήρη διακοπή της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δεύτερον, συνεχίστηκε και στο 1ο 3μηνο του 2013 η τάση αποφυγής της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, ειδικοί έμμεσοι φόροι) από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω διόγκωση της οικονομικής δραστηριότητας στην παράλληλη αγορά και τον υπέρμετρο καταποντισμό της δραστηριότητας στην επίσημη οικονομία.

Τρίτον, συνεχίστηκε και στο 1ο 3μηνο του 2013 η καθήλωση των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος, με τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να διαμορφώνονται στο ελάχιστο επίπεδο των € 0,44 δισ. έναντι προγραμματισμού για επενδύσεις € 1,15 δισ.

Τέταρτον, η πτώση του ΑΕΠ στο 1ο 3μηνο του 2013 επηρεάστηκε και από την πτώση των εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό κατά -3,7%, καθώς και από την πτώση κατά -14,5% του πλεονάσματος των διεθνών μεταφορών (κυρίως των καθαρών εισπράξεων από την ναυτιλία).

Πέμπτον, η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα στο 1ο 3μηνο του 2013 επηρεάστηκε επίσης αρνητικά από την μεγάλη οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση στην Κύπρο.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους ανωτέρω αρνητικούς παράγοντες έχουν πλέον πάψει να επενεργούν στην οικονομία από το 2ο 3μηνο του 2013.

Επιπλέον, από το 2ο 3μηνο του 2013 έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και στην αντιστροφή της τάσης μείωσης των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Τέλος, η απολύτως αναγκαία εντατικοποίηση των προσπαθειών για είσπραξη των εσόδων από την έμμεση φορολογία και για ενσωμάτωση ενός μεγαλύτερου μέρους της παράλληλής οικονομίας στην επίσημη οικονομία μπορεί να συμβάλλει στη σημαντική επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης στα επόμενα 3μηνα.

Με αυτά τα δεδομένα, διατηρούμε την εκτίμησή μας για περιορισμό της αναμενόμενης πτώσης του ΑΕΠ το 2013 στο -3,7%, ενώ αυτή η ίδια η μεγάλη πτώση του ΑΕΠ στο 1ο 3μηνο του 2013 ενισχύει τις προοπτικές για επίτευξη θετικής αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από το 1ο 3μηνο του 2014, αναφέρει η Alpha.

Οι ανωτέρω εκτιμήσεις ενισχύονται και από την ουσιαστική σταθεροποίηση της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας στους τελευταίους 7-μήνες, παρά τη μικρή αρνητική επίπτωση που υπέστη από την κρίση στην Κύπρο σε ορισμένους κλάδους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013. Ειδικότερα, η πτώση της παραγωγής της μεταποίησης περιορίστηκε στο -0,7% στο 1ο 4μηνο του 2013, μετά την αύξησή της κατά 1,7% στο 4ο 3μηνο του 2012 και έναντι της πτώσης της κατά -8% στο 1ο 5μηνο του 20012.

Στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, στο 5μηνο Ιαν.-Μαϊου 2013 εξακολουθεί να καταγράφεται σημαντική υπερκάλυψη των στόχων υλοποίησης του Π2013, με τον δραστικό περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος της Κεντρικής Κυβέρνησης (ΚΚ) στα € 984,0 εκατ., έναντι ελλείμματος € 2,35 δισ στο αντίστοιχο 5μηνο του 2012, και έναντι του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα € 4,17 δισ. Δημιουργείται επομένως θετική διαφορά από τον στόχο για το πρωτογενές ισοζύγιο της ΚΚ ύψους € 3,18 δις. από το 1ο 5μηνο του έτους.

Συμπερασματικά, η ανωτέρω εντυπωσιακή μείωση των πρωτογενών δαπανών του Τ.Π., τόσο το 2012 όσο και το 2013, πραγματοποιείται σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον το οποίο έτσι κι αλλιώς απαιτεί σημαντικά μειωμένες πρωτογενείς δαπάνες στο δημόσιο τομέα. Αυτό προκύπτει κυρίως από το γεγονός της σημαντικής μείωσης των εσόδων του κράτους από φόρους και εισφορές, παρά τη σημαντική αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε πολλές περιπτώσεις και την υπέρμετρα μεγάλη επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων.

Είναι γεγονός ότι η μείωση αυτή των εσόδων κατά ένα μέρος μπορεί να αποδοθεί σε αυτή την ίδια τη μείωση των πρωτογενών δαπανών του Τ.Π. και του Π.Δ.Ε, καθώς και στη μείωση των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα. Οφείλεται, ωστόσο, και στην εμφανή αδυναμία αποτελεσματικής είσπραξής των εσόδων από φόρους και εισφορές από τον ίδιο το δημόσιο τομέα.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η ανάγκη για μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιώνκαι για εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και γενικά των οικονομικών των Οργανισμών που χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του κράτους, αποτελεί ανάγκη επιβίωσης για τον ίδιο το δημόσιο τομέα και για τη χώρα ως σύνολο.

Η αναδιάρθρωση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αποβλέπει στην ορθολογικοποίηση της οργανωτικής δομής για αύξηση της αποδοτικότητας με ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των οργανισμών και των μηχανισμών είσπραξης των φόρων και των εισφορών και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των κρατικών οργανισμών για ανταποδοτική αύξηση των ιδίων εσόδων τους.

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "Alpha Bank: Εμμονή της κυβέρνησης να επιβάλλει εξοντωτική φορολογία στα ακίνητα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news