facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Θέλουν κατώτατο μισθό στα 439 ευρώ

"Κερκόπορτα" περαιτέρω μείωσης των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να ανοίγει από ομάδα επιχειρηματιών του ΣΕΒ, συνεπικουρούμενη από την τρόικα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής σε συνάντηση μεταξύ της τρόικας, των εργοδοτών και των εκπροσώπων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, έθεσε ζήτημα όχι μόνο μη εφαρμογής των υφιστάμενων ψηφισμένων νόμων για την απασχόληση, αλλά αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ξαναδεί η κυβέρνηση το ζήτημα του κατώτατου μισθού.

Αν και πάγια θέση του ΣΕΒ είναι η επικέντρωση στη μεσαία μισθοδοσία, φαίνεται πως μέλη του φορέα έχουν αλλάξει γραμμή, εκφράζοντας έμμεσα αρχικά, μια άλλη από την επίσημη γραμμή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται χάσμα.

Δεν είναι τυχαίο πως στη σχετική συνάντηση παρέμβασης προς την τρόικα του κ. Κυριαζή ακολούθησε άλλη μία από τη μεριά των εμπόρων της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίοι κατηγόρησαν τον ΣΕΒ ότι επιδιώκει μισθούς πείνας των 300 ευρώ.

Ωστόσο, η συζήτηση για νέο κατώτατο μισθό δεν εξαντλείται στις συσκέψεις και την ανταλλαγή συνδικαλιστικών πυρών και μομφών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επιχειρηματίες πιέζουν την τρόικα -αρχικά- αλλά και μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει ειδική μέριμνα προκειμένου να διαμορφωθούν χαμηλότερα οι αμοιβές για τους απασχολούμενους στις εξαγωγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις της χώρας.

Με πρόσχημα την πτώση των εξαγωγών τον περασμένο Μάρτιο (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η συνολικά αξία των εξαγωγών, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012, μειώθηκε κατά 7,8%) αλλά και την ανάγκη προσέλκυσης περαιτέρω επενδύσεων από το εξωτερικό που θα κινούνται στον χώρο των εξαγωγών, παράγοντες του ΣΕΒ επιδιώκουν αλλαγή στάτους.

Όπως τονίζουν στο «ΘΕΜΑ» εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης, το θέμα έχει ήδη προχωρήσει πάρα πολύ και δεν είναι απίθανο να ζητηθεί και επισήμως ο κατώτατος μισθός δύο ταχυτήτων από τη μεριά της τρόικας μέσα στις προσεχείς διαπραγματεύσεις.

Κι αυτό διότι αναφορικά με το θέμα οι τροϊκανοί δεν έχουν μόνο ενημερωθεί από τον ΣΕΒ, αλλά και από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελλάδος που επιθυμεί τόνωση διά της μεγαλύτερης συρρίκνωσης των αμοιβών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο κατά πάγια τακτική διαψεύδει τέτοιου είδους προθέσεις, «δεν επίκειται τέτοιου είδους ανατροπή μέχρι τουλάχιστον και το 2016-2017, αφού ισχύει ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ».

Ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αυτές τις ημέρες έχει ανοίξει ήδη η κουβέντα και η πίεση της τρόικας γίνεται σφοδρότερη, καθώς πολλές επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη του ΣΕΒ είναι έτοιμες να μη δεχτούν τη συμφωνία κυβέρνησης - εργοδοτών (δεν είναι υποχρεωμένες), ενώ και πολλοί επιχειρηματίες του Συνδέσμου Βιομηχάνων πιέζουν ώστε οι μειώσεις να περάσουν μέσω μειώσεων σε σειρά επιδομάτων εντός του έτους.

Οι Γερμανοί εισηγούνται και... τρίτη ταχύτητα αμοιβών

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ήδη εισήγηση της task force και των συνεργατών του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ για την υιοθέτηση και στην Ελλάδα ενός μοντέλου ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% έως 4% ο δείκτης της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Task Force, θα μπορούσε και στη χώρα μας να εφαρμοστεί το μοντέλο της «μικροαπασχόλησης», εργασίας δηλαδή με αμοιβή έως 350 ευρώ η οποία εφαρμόστηκε στην Ανατολική Γερμανία όταν χιλιάδες κρατικές εργοστασιακές μονάδες ή επιχειρήσεις άφησαν ανέργους εκατομμύρια πολίτες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως προ λίγων ημερών προσωπικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφκαγκ Σόιμπλε επέλεξε να ασχοληθεί με τα προγράμματα απασχόλησης των ανέργων και να επιρρίψει ευθύνες στην ΕΕ για την «αργοπορία υιοθέτησής τους».

Κι αυτό διότι οι Γερμανοί θέλουν ξεκάθαρα να επιβάλουν το δικό τους μοντέλο. Αυτά τα γερμανικά σχέδια μάλιστα που ως εισηγήσεις έρχονται και στη χώρα μας, έφτασαν εσχάτως και στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα τη σφοδρή επίθεση από τη μεριά των Ολλανδών, Βέλγων και Ιταλών εκπροσώπων που μιλούν για «κινεζοποίηση της εργασίας στην ΕΕ».

Πιο συγκεκριμένα, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών κ. Βάντε Λανότ και η υπουργός Εργασίας της ίδιας χώρας κυρία Μίνικα Κόνικ είχαν ασκήσει δριμεία κριτική σε επίσκεψή τους στο Ανόβερο έπειτα από καταγγελίες Γερμανών εργαζομένων.

Μόνιμη πλέον η απειλή μείωσης του κατώτατου μισθού

Η απειλή για περαιτέρω κούρεμα του κατώτατου μισθού θα κρέμεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των χαμηλόμισθων αφού, σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό που θα προωθηθεί μέσα στον Ιούνιο με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ο μισθός θα καθορίζεται κάθε χρόνο από την κυβέρνηση με βάση τους οικονομικούς δείκτες, οι οποίοι ολοένα και θα επιδεινώνονται υπό τις παρούσες συνθήκες ύφεσης.

Αν οι αξιώσεις των εργοδοτών γίνουν ασφυκτικές, η κυβέρνηση έχει έτοιμο το νέο «εργαλείο» που επέβαλε η τρόικα, δηλαδή τον μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού και ημερομισθίου (Ν.4093/2012), ο οποίος προβλέπει καθορισμό του ύψους του μισθού με νομοθετική ρύθμιση έπειτα από διαβούλευση διάρκειας δύο μηνών.

Στη διαβούλευση θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι και επιστημονικοί φορείς οι οποίοι θα εισηγούνται το ύψος του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη τους τα μεγέθη της οικονομίας, τη δυνατότητα βιοπορισμού των ευάλωτων ομάδων, αλλά και τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στις οποίες επισημαίνεται:

i) Η αύξηση του κατώτατου μισθού των ανειδίκευτων εργαζομένων, σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας δεν ενδείκνυται.

ii) Για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ενδείκνυται ο καθορισμός υπό κατώτατων μισθών, σε ποσοστό περίπου 75% του κατώτατου μισθού των ενηλίκων.

iii) Διαφοροποιημένοι κατώτατοι μισθοί ανά περιοχή ενδείκνυνται, εφόσον υπάρχουν ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε αυτές, οπότε εκεί οι βασικοί μισθοί πρέπει να είναι χαμηλότεροι.

iv) Να μην επεκτείνονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στους μη εκπροσωπούμενους εργοδότες και να δημιουργείται ευχέρεια εξαίρεσης από αυτές για τους εργοδότες, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που πρέπει να δεσμεύονται.

v) Η περιοδικότητα μεταβολής του κατώτατου μισθού να ακολουθεί τις εξελίξεις της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Οι παραπάνω συστάσεις αφήνουν ανοιχτά τα εξής ενδεχόμενα:

- Περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών στα 439 ευρώ (75% του μισθού των ενηλίκων) από 510 που είναι σήμερα.

Ενδεικτικό των προθέσεων είναι ότι στο νέο μηχανισμό προβλέπονται διαφορετικά κλιμάκια στους μισθούς των νέων έως 24 ετών, ανάλογα με την ηλικία και την προϋπηρεσία. Δηλαδή, διαφορετικός μισθός για νέους υπαλλήλους έως 18 ετών και διαφορετικός για νέους έως 21 ετών με 3ετή προϋπηρεσία.

- Θέσπιση χαμηλότερων βασικών μισθών έως 30% στις ειδικές οικονομικές ζώνες.

- Να εξαιρεθούν οι εργοδότες μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής των μισθών που έχουν συμφωνηθεί μέσω των κλαδικών συμβάσεων.

- Ο κατώτατος μισθός μπορεί να μειώνεται κατά περιοδικά διαστήματα αν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τους δείκτες της οικονομίας είναι δυσμενείς.

Στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 αναφέρεται ρητά ότι οι αμοιβές και οι ωριμάνσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Σύμφωνα με τον κ. Σάββα Ρομπόλη, επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, «η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 10% το 2027.

Μέχρι τότε έχει αποκλειστεί, επισημαίνει ο κ. Ρομπόλης, βάσει της μνημονιακής επιταγής οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των κατωτάτων μισθών, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης, αφού όλοι οι οικονομικοί δείκτες, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, είναι δυσμενείς».

Πρακτικά ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης είναι υποχρεωμένος βάσει του χρονοδιαγράμματος μέσα στον Ιούνιο, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου να προωθήσει ρύθμιση για τον νέο μηχανισμό, να ορίσει ένα πενταμελές συμβούλιο, καθώς και ένα πρόσωπο κύρους που θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου αφού περάσει από την έγκριση της Βουλής.

Στη διαβούλευση υπό την εποπτεία του οργάνου θα συμμετέχουν ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και το ΣΕΤΕ, ενώ θα υποβάλουν προτάσεις φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, ο ΟΑΕΔ και άλλοι. Η ΓΣΕΕ έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στην «παρωδία» διαλόγου, όπως έχει χαρακτηρίσει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο νέος μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί στα μέσα του 2016 -στο τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος- ώστε να εφαρμοστεί το 2017. Μέχρι τότε, παρά τις πιέσεις μερίδας εργοδοτών, ο κ. Βρούτσης έχει δεσμευτεί ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ.

Στελέχη της κυβέρνησης έχουν επισημάνει ότι θα ήταν «πολιτική καταστροφή» να συναινέσουν στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού. Παρ' όλα αυτά οι επιχειρήσεις φαίνεται πως πλέον επείγονται και με τη συμμαχία με την τρόικα είναι έτοιμες να ζητήσουν κι άλλες «διευκολύνσεις» άμεσα.

Πυρά Παναγόπουλου κατά ΣΕΒ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος πάντως αναρωτιέται σε δήλωσή του προς το «ΘΕΜΑ»: «Τι νόημα έχει η καταπόντιση του κατώτατου μισθού το 2017, όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει φύγει η τρόικα από την Ελλάδα; Το εγχώριο κεφάλαιο με προπέτασμα την τρόικα προσπαθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα να εξασφαλίσει τη συρρίκνωση του κατώτατου μισθού. Ο ΣΕΒ διατυμπανίζει ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του δεν μείωσαν το μισθό από τα 751 στα 586 ευρώ στους παλιούς εργαζομένους τους. Μιλάμε όμως για 200 επιχειρήσεις. Τι γίνεται στην υπόλοιπη αγορά εργασίας;».

Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με βάση και άλλες παραμέτρους, όπως το επίπεδο φτώχειας, ο ρυθμός ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα στον κλάδο και τη χώρα, η έκταση της αδήλωτης εργασίας, καθώς και η έκταση της εικονικά δηλούμενης αμοιβής ανά τομέα της οικονομίας.

Οι νέες μειώσεις φαίνονται μονόδρομος, καθώς είναι αδύνατον παρά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις να περιοριστεί σε χρόνο ρεκόρ η αδήλωτη εργασία , να μην «κλέβουν» οι επιχειρήσεις το ΙΚΑ δηλώνοντας χαμηλότερους μισθούς, να κατακλυστεί η αγορά από ατομικές συμβάσεις αντί των συλλογικών, να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θέλουν κατώτατο μισθό στα 439 ευρώ"

Οι χειρισμοί Βρούτση εγκλωβίζουν 300.000 ασφαλισμένους

ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ κυβέρνησης και του Γιάννη Βρούτση βρίσκονται 300.000 ασφαλισμένοι με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, οι οποίοι δύνανται να συνταξιοδοτηθούν με βάση τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, είτε με διαδοχική ασφάλιση (περίπτωση αυτοαπασχολουμένων) είτε με αναγνώριση πλασματικών ετών (ΙΚΑ), δεν μπορούν όμως, επειδή ο υπουργός Εργασίας «ακύρωσε» τις εγκυκλίους με τις οποίες γίνεται η εφαρμογή του νόμου και επιδιώκει αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος μέσω άλλων εγκυκλίων που θα εκδώσει στο μέλλον.

Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει τις δύο εγκυκλίους που εξέδωσαν πρόσφατα (Απρίλιο το ΙΚΑ και Μάιο ο ΟΑΕΕ), με τις οποίες συνταξιοδοτούνταν στην πρώτη περίπτωση 100.000 ασφαλισμένοι, που είχαν 10.000 ένσημα το 2011 (με αναγνώριση πλασματικών ετών) και στη δεύτερη περίπτωση 200.000 αυτοαπασχολούμενοι με διαδοχική ασφάλιση, που ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας ακύρωσε, προκειμένου να αποτρέψει τη συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων, που θα βγάλει έξω από τη «δημοσιονομική σταθερότητα τα Ταμεία».
Στην περίπτωση δε του ΙΚΑ, η εγκύκλιος εκδόθηκε τέσσερις μέρες πριν από το Πάσχα και έδινε προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 30 Απριλίου.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, αλλά και το νομικό τμήμα θεωρούν ότι ο υπουργός επιχειρεί να «μαζέψει» τις δύο επίμαχες εγκυκλίους, οι οποίες εκδόθηκαν έπειτα από οδηγίες εγγράφου της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφάλισεων, όπως φαίνεται και στη σχετική επισύναψη, προκειμένου να εκδώσει άλλες εγκυκλίους που θα ανατρέπουν τα όρια ηλικίας και τα θεμελιωμένα δικαιώματα, καθώς ουδείς θα μπορεί να δικαιωθεί -δικαστικά- τα επόμενα 2-3 χρόνια, που κερδίζει με τους συγκεκριμένους νόμους...
Ρ. Σπυρόπουλος (διοικητής ΙΚΑ)Ρ. Σπυρόπουλος (διοικητής ΙΚΑ)Εγκύκλιος για το ΙΚΑ
Στην περίπτωση του ΙΚΑ εκδόθηκε εγκύκλιος-«καρμανιόλα» για χιλιάδες ασφαλισμένους, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έτη απασχόλησης και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους με διαδοχική ασφάλιση, που «κλείνει την πόρτα» στη συνταξιοδότηση, μεταφέροντάς τους στα νέα όρια ηλικίας (62 έτη για μειωμένη και 67 για πλήρη σύνταξη).
Η εγκύκλιος ουσιαστικά ανατρέπει το νόμο Λοβέρδου (3863), επικαλούμενη παλιότερη διάταξη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (1996), καταργώντας το δικαίωμα των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης σε άλλα Ταμεία, ιδιαίτερα στον ΟΑΕΕ, να προσμετρούν χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ, μέσω εξαγοράς πλασματικών ετών, ώστε να συνταξιοδοτούνται με μειωμένα όρια ηλικίας.
Από τη συγκεκριμένη αλλαγή της εγκυκλίου επηρεάζονται κυρίως οι μητέρες, στις οποίες ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης μέχρι και 9 χρόνια.
Μάλιστα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο που απεστάλη σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ζητείται η ακύρωση όσων περιπτώσεων έχουν αντιμετωπιστεί διαφορετικά και αφορούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, προκειμένου να ανακληθούν.
Και αυτό γιατί όσοι μετακινήθηκαν στο ΙΚΑ από άλλο Ταμείο (ΟΑΕΕ), προκειμένου να αναγνωρίσουν έτη ασφάλισης και να πετύχουν ευνοϊκότερους όρους συνταξιοδότησης από αυτούς που προβλέπει το Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων (62ο για μειωμένη 67 για πλήρη), με βάση τις διατάξεις του νόμου Λοβέρδου (που προβλέπονταν το 2010, 2011 και 2012, για τις γυναίκες με ανήλικο κ.ά.), μένουν ξεκρέμαστοι.
Ουσιαστικά η «εμπλοκή» αφορά ασφαλισμένους που εργάστηκαν ως μισθωτοί τα πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους και είχαν ΙΚΑ, ενώ στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση το Ταμείο τους δεν τους έδινε σύνταξη προ του 60ού έτους της ηλικίας τους (μειωμένη).
Οταν διαπίστωσαν ότι με 38 χρόνια το 2013 οδεύουν στο 62ο έτος της ηλικίας για συνταξιοδότηση, επιχείρησαν να μετακινηθούν στο ΙΚΑ. Ετσι ώστε να συνταξιοδοτηθούν φέτος στο 58ο ή 59ο έτος με 35ετία το 2010, το 2011 ή και το 2012.
Το ΙΚΑ όμως αναφέρει ότι μπορεί ο ασφαλισμένος στο πλαίσιο των νέων διατάξεων για τη διαδοχική ασφάλιση να αιτηθεί σύνταξης από τον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα, αλλά με τις προϋποθέσεις (όρια και ηλικία) που ίσχυαν ενόσω ο ασφαλισμένος ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα του.
Επίσης αναφέρει ότι στις περιπτώσεις απονομής της σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σαν προηγούμενος φορέας του τελευταίου, θα εξετάζεται με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας του Ιδρύματος.
ΟΑΕΕ, εν αναμονή
Παρόμοια με την παραπάνω αντιμετώπιση υπήρξε από τον υπουργό Εργασίας σε πρόσφατη εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, που αφορά τη συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση.
Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο σώζονταν από την αύξηση του ορίου ηλικίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που καλύπτονταν από τουλάχιστον δύο ασφαλιστικά ταμεία, έχοντας ως προϋποθέσεις:
1Το 60ό έτος εφ' όσον το συμπλήρωσαν μέχρι το τέλος του 2012.
2 Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις του ν. 3863/10 (ακόμα και με εξαγορά πλασματικών ετών).
3Οι αφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τις κατ' έτος προβλεπόμενες προϋποθέσεις δεν θίγονταν και μπορούσε να ασκηθεί οποτεδήποτε -και δεν υπάρχει αρμοδιότητα για την απονομή της σύνταξης, διατηρώντας το 60ό έτος ως όριο διαβίβασης.
Εντονη ήταν η αντίδραση της διοικήτριας του ΟΑΕΕ Γεωργίας Κωτίδου για την απόσυρση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, η οποία με επιστολή της σημειώνει ότι:
1Το νομοθετικό πλαίσιο, εντός του οποίου λειτουργεί η διαδοχική ασφάλιση, εξακολουθεί να ισχύει χωρίς να θιγεί κατ' ελάχιστον από διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, πλην της αύξησης των ορίων κατά δύο έτη. Ο ΟΑΕΕ και η Διοίκησή του ακολουθούν και εφαρμόζουν την κείμενη εκάστοτε νομοθεσία. Αν υπάρχουν αντιλήψεις περί αστόχων νομοθετικών ρυθμίσεων, η διαδικασία διορθωτικών παρεμβάσεων είναι γνωστή και πάντως έξω από τη σφαίρα αρμοδιοτήτων του ΟΑΕΕ.
2 Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΕ απηύθυνε εγγράφως σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα για το θέμα προς τη Γενική Δ/νση Κοινωνικής Ασφάλισης και έλαβε σχετική απάντηση, στην οποία ρητά αναφέρεται ότι δεν θίγονται και δύναται να ασκηθούν οποτεδήποτε, θεμελιωμένα μέχρι 31.12.2012 συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Με βάση την παραπάνω απάντηση εκδόθηκε και η εγκύκλιος του Οργανισμού.
3Πρόσφατο και πάντως μεταγενέστερο της εγκυκλίου έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Κοινωνικής Ασφάλισης ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση στην ερμηνεία διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
4Για τη διευθέτηση των ως άνω, νομικής φύσης, διαφορετικών ερμηνευτικών προσεγγίσεων, διατυπώνεται ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να προληφθεί κάθε μελλοντική αμφισβήτηση ή σύγχυση για τα ισχύοντα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και η συνεπακόλουθη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, όπως εξάλλου αποφάσισε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.
enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι χειρισμοί Βρούτση εγκλωβίζουν 300.000 ασφαλισμένους"

Αποκαλυπτική μελέτη: Πληρώσαμε με 9 δισ. το λάθος του ΔΝΤ

Η παταγώδης αποτυχία του πρώτου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, την οποία ομολόγησε με τον πλέον επίσημο τρόπο το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, όχι μόνο βύθισε την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση, αλλά υπέσκαψε και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, όπως δείχνει πρόσφατη επιστημονική έρευνα που παρουσιάζει ο "Τύπος της Κυριακής".

Η αβελτηρία του πρώτου μνημονίου «ψαλίδισε» το ΑΕΠ κατά 1,6%. Δηλαδή, με απλά λόγια η διάψευση των προβλέψεων των δανειστών μας στοίχισε περίπου 3 δις. ευρώ στην παγωμένη ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση, ενώ σε βάθος τριετίας το κόστος της αποτυχίας άγγιξε τα 9 δις. ευρώ. Η αποκαλυπτική μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην οικονομική επιθεώρηση «Apliend Economics Letters υπό τον τίτλο «Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα: Το κόστος ενός αποτυχημένου Προγράμματος Προσαρμογή».

Την εργασία υπογράφουν οι ερευνητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Τηλέμαχος Ευθυμιάδης και Σωτήρης Παπαϊωάννου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Παναγιώτης Τσίντζος.

Οι τρεις οικονομολόγοι στηρίζονται στην ταυτότητα του ΑΕΠ, η οποία αποσυνθέτει το πραγματικό ΑΕΠ μιας χώρας σε πέντε συστατικά στοιχεία: τις ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, το ποσοστό απασχόλησης, το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό και το μέγεθος του πληθυσμού που βρίσκεται σε εργασιακή ηλικία.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους, συγκρίνουν τους στόχους και τις προβλέψεις του πρώτου μνημονίου με τα πραγματικά αποτελέσματά του. Έτσι, καταλήγουν στη διατύπωση ότι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση επηρέασε σημαντικά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -3,84% το δεύτερο τρίμηνο του 2012 (οπότε και το πρώτο μνημόνιο παραχώρησε τη θέση του στο δεύτερο), ενώ το ποσοστό αυτό θα περιοριζόταν στο -2,21%, αν δεν είχε αποτύχει το πρώτο Πρόγραμμα Προσαρμογής. "Συνεπώς, αν οι τρέχουσες τάσεις διατηρηθούν, η τάση εξέλιξης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι περίπου 1,63% χαμηλότερη σε σύγκριση με την υπόθεση εργασίας στην οποία το αρχικό πρόγραμμα θα ήταν επιτυχημένο".

Με άλλα λόγια η "συνταγή" ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ ήταν ούτως ή άλλως υφεσιακή. Όμως η διάψευση όλων των στόχων και των προβλέψεων της τρόικας οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη τάση συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
"Η ελληνική οικονομία σήμερα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα", σημειώνει η μελέτη.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλυπτική μελέτη: Πληρώσαμε με 9 δισ. το λάθος του ΔΝΤ"

Τραπεζική απάτη στο Αγρίνιο - 32 βιβλιάρια βρέθηκαν στην κατοχή 41χρονης υπαλλήλου του Τ.Τ.

Απάτη με υπεξαίρεση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέσα σε τρία χρόνια, από λογαριασμούς πελατών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Αγρίνιο, αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν το Σάββατο μια ταμία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, 41 ετών, η οποία κατηγορείται ότι, από το 2010, εκμεταλλευόμενη την θέση της, υπεξαίρεσε συνολικά 684.193,68 ευρώ, από λογαριασμούς πελατών.

Η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε μετά από καταγγελία της διεύθυνσης του Τ.Τ., η οποία μετά από εσωτερικό έλεγχο στο υποκατάστημα διαπίστωσε ότι υπήρχαν ενδείξεις για υπεξαίρεση χρημάτων από λογαριασμούς.

Για το λόγο αυτό μετέβη στο Αγρίνιο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και ύστερα από έρευνες προέκυψαν στοιχεία σε βάρος της 41χρονης ταμία, κατά της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη με υπολογιστή, ψευδή βεβαίωση, υπεξαίρεση στην υπηρεσία και της νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η 41χρονη υπάλληλος, λόγω της θέσης της και έχοντας πρόσβαση στο μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας, επέλεγε λογαριασμούς πελατών και κυρίως ατόμων μεγάλης ηλικίας που δεν είχαν τη δυνατότητα για συνεχή προσέλευσή στην τράπεζα για συναλλαγές και ενημέρωση και προεξοφλούσε τις προθεσμιακές καταθέσεις, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους αλλά και τις υπογραφές των αρμόδιων στελεχών της τράπεζας που διεκπεραίωναν τέτοιες τραπεζικές εργασίες, καταφέρνοντας έτσι να υπεξαιρεί συστηματικά τα χρηματικά ποσά που είχαν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι η 41χρονη για να συγκαλύψει τις ενέργειες της και με σκοπό τη μελλοντική ιδιοποίηση των ποσών, τα κατέθετε είτε στον προσωπικό λογαριασμό μισθοδοσίας της είτε σε νέους λογαριασμούς των παθόντων πελατών, τους οποίους είχε δημιουργήσει πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους.

Από την Αστυνομία εξετάζεται η εμπλοκή στην υπόθεση και δύο άλλων ατόμων.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι της συλληφθείσας στο Αγρίνιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 32 βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, από τα οποία τα 16 φέρουν στοιχεία διαφορετικών δικαιούχων, ενώ τα υπόλοιπα 16 έχουν εκδοθεί στο όνομά της από διάφορες άλλες τράπεζες.
• Πλήθος παραστατικών τραπεζικών συναλλαγών με στοιχεία διαφόρων προσώπων.
• Πλήθος αιτήσεων πληρωμής και αντίτυπα για βεβαίωση κέρδους από πρακτορεία στοιχημάτων.
• Ένα ημερολόγιο στο οποίο αναγράφονταν τα ονοματεπώνυμα των πελατών της τράπεζας, πού έπεσαν θύματα της 41χρονης και στοιχεία των λογαριασμών τους.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραπεζική απάτη στο Αγρίνιο - 32 βιβλιάρια βρέθηκαν στην κατοχή 41χρονης υπαλλήλου του Τ.Τ."

Παραφροσύνη - Από 88 σε 165 εκατομμύρια οι περικοπές στους μισθούς στρατιωτικών το 2014 !

“Δυναμίτη” στα θεμέλια της Εθνικής Άμυνας τοποθετεί πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες σε εγκύκλιό του σχεδόν διπλασιάζει τις περικοπές στο κονδύλι της μισθοδοσίας του προσωπικού για το 2014!

Οι φήμες και οι πληροφορίες που έλεγαν ότι από τα περίπου 440 εκατομμύρια περικοπών που προβλεπονταν στο μεσοπρόθεσμο το υπουργείο Οικονομικών θα ζητούσε να ανέβουν στο 1 δις δεν επιβεβαιώθηκαν ,αλλά το “φιρμάνι” που έχει ετοιμάσει είναι ακόμη χειρότερο : το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε 88 εκατομμύρια μειώσεις το 2014 από την μισθοδοσία του προσωπικού. Η νέα οδηγία έχει ανεβάσει αυτό το ποσό στα 165 εκατομμύρια!!!

Στο ίδιο έγγραφο ζητούνται περικοπές 120 εκατομμυρίων στα λειτουργικά έξοδα και 155 εκατομμυρίων σ΄ ότι έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς οι οποίοι πλέον δεν αφορούν παρά συντήρηση και ανταλλακτικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης “ελπίζει” και σε “αποχώρηση 2500 στελεχών”, τα οποία βέβαια δεν διευκρινίζεται αν θα “αποχωρήσουν” με την θέλησή τους ή αν θα δούμε και απολύσεις ακόμη και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το θέμα των απολύσεων το έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με τον Α/ΓΕΕΘΑ και δημοσιεύτηκε στον Τύπο χωρίς να διαψευστεί.

Επιπλέον τώρα στο τραπέζι φαίνεται ότι υπάρχει ανοιχτό και το θέμα των “μετατάξεων” !

Μπορούν να γίνουν απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις; Για 7000 ΕΠΟΠ οι οποίοι δεν έχουν μονιμοποιηθεί φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τους προστατεύει. Για όλους τους υπόλοιπους είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να τεθεί θέμα. Αν και πλέον τίποτα δεν εκπλήσσει.

Αν ο διπλασιασμός των περικοπών στην μισθοδοσία περάσει ,τότε οι κραδασμοί στις Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι τόσο ισχυροί που η κατάρρευση δεν θα είναι απίθανη εξέλιξη.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραφροσύνη - Από 88 σε 165 εκατομμύρια οι περικοπές στους μισθούς στρατιωτικών το 2014 !"

Ξεκινούν πάλι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το τέλος του 2013

Στη σταδιακή κατάργηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το τέλος του τρέχοντος έτους προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ύστερα από σχετική επιθυμία της Τρόικα.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακή μείωση του ελάχιστου ορίου της αντικειμενικής άξιας του ακίνητου για το οποίο ισχύει η απαγόρευση του πλειστηριασμού.

Ετσι, το όριο των 200.000 ευρώ που υπάρχει σήμερα, θα μειωθεί κατά 50.000 ευρώ σε πρώτη φάση, με στόχο την τελική κατάργησή του στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση βρίσκει σύμφωνες τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση των πλειστηριασμών ισχύει μονάχα για τις εμπορικές τράπεζες, κι όχι για το Δημόσιο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν πάλι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το τέλος του 2013"

Άρση τραπεζικού απορρήτου σε 24 ώρες

Βάσει νέας διάταξης του Υπουργείου Οικονομικών, το ΣΔΟΕ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να «σπάνε» άμεσα το τραπεζικό απόρρητο κάθε ελεγχόμενου.

Με διαδικασίες-εξπρές θα ανοίγουν λογαριασμοί φορολογουμένων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα διασυνδεθούν με τις τράπεζες και αυτές θα είναι υποχρεωμένες πλέον να απαντούν εντός 24 ωρών στα αιτήματα που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές για το άνοιγμα και έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση τραπεζικού απορρήτου σε 24 ώρες"

45% φόρος στις καταθέσεις Ελλήνων μεταναστών

Mε 45% σκοπεύει να φορολογήσει το υπουργείο Οικονομικών τα λεφτά που έχουν καταθέσει σε ελληνικές τράπεζες Έλληνες που ζουν, εργάζονται και συνεπώς φορολογούνται στο εξωτερικό, τις καταθέσεις δηλαδή των Ελλήνων μεταναστών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει στους Έλληνες μετανάστες αυτό το χαράτσι επικαλούμενο το νόμο που προβλέπει ότι θα έπρεπε να είχαν κάνει δήλωση αλλαγής τόπου φορολογικής κατοικίας προτού μετοικήσουν στο εξωτερικό και να ζητήσουν να υπαχθούν είτε στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, αν διέμεναν στην Αττική, είτε στη ΔΟΥ της πρωτεύουσας του νομού τους, αν ζούσαν στην επαρχία.

Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που έχουν μετοικήσει στο εξωτερικό δεν έχουν προχωρήσει στην προαναφερόμενη ενέργεια.

Έτσι, η Εφορία τους θεωρεί ακόμη κατοίκους Ελλάδας και τώρα, με τις διασταυρώσεις στοιχείων που κάνει διαπιστώνει ότι οι συγκεκριμένοι διατηρούν στις τράπεζες υψηλούς λογαριασμούς τη στιγμή που δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία ως εισόδημα. Έτσι οι ΔΟΥ τους ελέγχουν ως φοροφυγάδες.

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τώρα τους μετανάστες που έστελναν εμβάσματα στην Ελλάδα να πληρώσουν ως φόρο το 45% επί των χρημάτων που έφεραν.

Αλλιώς, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, τους καλεί να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια που θα κρίνουν επί της ουσίας τις υποθέσεις τους.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "45% φόρος στις καταθέσεις Ελλήνων μεταναστών"

Αποζημιώθηκε με 16.000 ευρώ ύστερα από ληστεία και ξαναπιάστηκε

Κατηγορούμενος για αρχηγός συμμορίας παρουσιάστηκε ως θύμα δικαστικής πλάνης

Αποζημίωση 16.000 ευρώ είχε δώσει το ελληνικό Δημόσιο - με το αιτιολογικό ότι είχε φυλακιστεί άδικα - στον 43χρονο ιδιώτη που κατηγορείται τώρα ως οργανωτής 15μελούς συμμορίας που διέπραξε τουλάχιστον 25 ληστείες και τρεις επιθέσεις σε αστυνομικούς. Είχε φυλακισθεί το 2006 για ληστεία τράπεζας στη Ζάκυνθο με λεία περισσότερα από 1,2 εκατ ευρώ. Ομως το ελληνικό κράτος, θεωρώντας ότι έκανε «κραυγαλέο σφάλμα» και «κατάφωρη αδικία», τον αθώωσε αποζημιώνοντάς τον με 15 ευρώ για κάθε ημέρα από την περίπου τριετή φυλάκισή του.

Μέλη της ίδιας 15μελούς σπείρας κακοποιών, κυρίως καταγόμενα από την Ηλεία και την Ευρυτανία, επένδυαν μέρος των χρημάτων τους σε κατασκευή πολυτελών κατοικιών με πισίνες στην επαρχία, σε αγορά «ειδικών» ισπανικών ομολόγων αλλά και σε πρότυπες κτηνοτροφικές μονάδες με πρόβατα από την Ιβηρική.

Η ληστεία του 2006

Η ληστεία στη Eurobank στη Ζάκυνθο είχε σημειωθεί στις 18 Ιουλίου 2006, όταν τουλάχιστον τρεις δράστες με βαριοπούλες επιτέθηκαν στην πίσω πλευρά του υποκαταστήματος, την ώρα που διεκπεραιωνόταν παραλαβή χρημάτων από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας security. H επίθεση σε κεντρικό σημείο της πόλης της Ζακύνθου είχε προκαλέσει πανικό και οι δραστες διέφυγαν. Τον Μάιο του 2007, ύστερα από πολύμηνες έρευνες, η ΕΛ.ΑΣ. σχηματισε δικογραφία για την εμπλοκή τριών ατόμων, αναμεσα στους οποίους και ο 43χρονος - συνελήφθη προ μερικών ημερών στον Αγιο Ανδρέα ως αρχηγός συμμορίας που είχε διαπράξει δεκαδες ληστείες.

Βασικά επιβαρυντικά στοιχεία για τη ληστεία της Ζακύνθου είχαν θεωρηθεί τότε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, μαρτυρίες αλλά και στοιχεία ακτοπλοϊκών εταιρειών. Πρωτοδίκως ο 43χρονος είχε φυλακισθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας σε ποινή κάθειρξης 14 ετών αλλά σε δεύτερο βαθμό - σε δίκη που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2009 - αθώωθηκε αφού τα στοιχεία σε βάρος του θεωρήθηκαν τότε «μη επαρκή». Επίσης ο ίδιος αρνείτο κάθε συμμετοχή στη ληστεία. Ετσι με την απόφαση 80/2010 της 4ης Φεβρουαρίου 2010 το Πενταμελές Εφετείο Πατρών αποφάσισε το ελληνικό Δημόσιο να τον αποζημιώσει με το ποσό των 16.000 ευρώ. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το φαινόμενο το ελληνικό κράτος να αποζημιώνει όσους έχουν φυλακισθεί για υπόθεση στην οποία αθωώνονται σε δεύτερο βαθμό. Μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση κρίθηκε ότι ήταν απολύτως δικαιολογημένο και απαραίτητο.

Ετσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από την περίοδο 2009-2010 ελευθερος και αποζημιωμένος από το Δημόσιο ο 42χρονος κατηγορείται ότι συνέστησε νεα συμμορία στην οποία συμμετείχαν τρεις κτηνοτρόφοι από την Ευρυτανία, αγρότες από την Αμαλιάδα και ιδιώτες που εργάζονταν σε νυχτερινά κέντρα της λεωφόρου Συγγρού. Η συμμορία είχε εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες με δεκάδες διαδοχικές ληστείες σε όλη την Ελλάδα και με ενοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Το μοιραίο σφάλμα

Είχε προχωρήσει όμως σε ένα μοιραίο σφάλμα. Ενα από τα μέλη της σπείρας είχε αγοράσει 25 κάρτες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να τις χρησιμοποιούν με τους συνεργούς του στις επικοινωνίες τους στη διάρκεια των ληστειών. Ενεργοποίησε αυτές τις κάρτες από το ίδιο κινητό με αποτέλεσμα να εντοπισθεί όταν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προχωρήσαν σε σαρωση τηλεφώνων στον χώρο μιας από τις ληστείες της συμμορίας. Ετσι ύστερα και από μια ληστεία στην Καλαμάτα πριν από έναν χρόνο, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ήξεραν τους αριθμούς όλων των καρτών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούσαν οι δράστες. Ετσι όταν έκαναν άρση απορρήτου στον χώρο και στον χρόνο που διαπράττονταν οι εγκληματικές επιθέσεις εντόπιζαν τους συγκεκριμένους αριθμούς από την «παρτίδα» των 25 καρτών κινητής τηλεφωνίας. Ετσι συνέδεαν πρόσωπα και ληστείες.

Επιπλέον αποκαλύπτεται τώρα ότι για την εξάρθρωση της συμμορίας καθοριστική ήταν η κατάθεση στις 14 Δεκεμβρίου 2012 ενός 46χρονου μέλους της που αποκάλυψε όλους τους εμπλεκόμενους. Ο μάρτυρας αναμεσα στα αλλα ανέφερε ότι σε ληστεία που είχε γίνει στην Εμπορική Τράπεζα στον Αλιμο στις 4 Ιανουαρίου 2011 οι συνεργοί του είχαν «σύστημα επέμβασης σε ασύρματα δίκτυα (κάμερες, τηλέφωνα κτλ.) που το μετέφεραν με φορητό υπολογιστή». Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι συμμετείχε στις ληστείες της συμμορίας γιατί ήθελε να ξεχρεώσει ένα δανειο που είχε πάρει από αρχηγικό μελος της εγκληματικής οργανωσης. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «από τότε που έχω αρχίσει να δίνω στοιχεία για την υπόθεση δεχομαι απειλές για τη ζωή μου και την οικογένεια μου ακόμη και μέσα από τη φυλακή».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημιώθηκε με 16.000 ευρώ ύστερα από ληστεία και ξαναπιάστηκε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news