facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Για κακούργημα παραπέμφθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου με 234 ψήφους

Mε μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή αποφάσισε να διευρύνει το κατηγορητήριο εις βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία της λίστας Λαγκάρντ με 266 βουλευτές να ψηφίζουν.

Από τους 266 ψήφους, υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου ψήφισαν 234 βουλευτές, ενώ κατά της πρότασης ψήφισαν 21 βουλευτές. Παρών ψήφισαν 7 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν στην κάλπη τρία λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο!

Νωρίτερα, με σαφή εκνευρισμό και τρομερή ένταση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για πολιτικό παιχνίδι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ενώ τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντίνου μπροστά σε δεκάδες βουλευτές δάκρυσε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν πως διασύροντας έναν άνθρωπο θα μπορέσουν να ξεγελάσουν την κοινωνία, "θα μπορέσουν να την κάνουν να ξεχάσει το γεγονός ότι εφαρμόζουν σε πιο σκληρή εκδοχή αυτά που μέχρι τις περσινές εκλογές κατήγγειλαν" σημειώνοντας με νόημα πως θα το βρουν μπροστά τους.

Για πολλοστή φορά ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε των χειρισμών του αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ εμφανίστηκε βαθιά ενοχλημένος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Σημείωσε με νόημα πως "άλλοι μετά από εμένα γιατί δεν τα αξιοποίησαν; γιατί δεν αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φορολογική χρήση τα στοιχεία; Γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι τους;

Τόνισε φανερά ενοχλημένος με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Διώτη πως απόι τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των Γάλλων, παρακολούθησε με κατάπληξη τις αντιδράσεις του κ. Διώτη και Βενιζέλου, σημειώνοντας πως "αν ήξερα το πώς ήρθε η επιστολή θα την χειριζόμουν διαφορετικά", λέει ο ένας. "Ουδέποτε ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος..." ακούμε από το ΠΑΣΟΚ» συνέχισε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε:

«Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, την ώρα που το ΣΔΟΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί ακόμα και ανώνυμες πληροφορίες; Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου Υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα;».

Μάλιστα, σημείωσε "και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος; Ή γιατί δεν με ρώτησε στο περιθώριο των αναρίθμητων συσκέψεων που βρεθήκαμε από κοινού «πού τα βρήκες αυτά τα στοιχεία που έδωσες στο Διώτη και δεν ξέρουμε τώρα τι να τα κάνουμε»; Ή αν δεν ήθελε να ρωτήσει εμένα γιατί δεν ρώτησε την κα. Λαγκάρντ με την οποία είχε τακτικές συναντήσεις στα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών εν πάση περιπτώσει;».

Αναφερόμενος στον κ. Βενιζέλο ανέφερε πως έχει θράσος να ταυτίζει τον κ. Παπακωνσταντίνουι με τον κ. Τσοχατζόπουλο, σημειώνοντας πως ""δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν".

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΟΛΕΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ



ΚΥΚΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου» ανέφεραν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας όσα είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.

Συμπλήρωσαν ότι «είναι όμως πολύ θλιβερό αμυνόμενος να φτάσει στο σημείο να υιοθετεί τη λογική της πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτή έχει καταρρεύσει παταγωδώς, μέσα από σωρεία αυταπόδεικτων στοιχείων που ευτέλισαν τους συκοφάντες».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Για κακούργημα παραπέμφθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου με 234 ψήφους"

Ιδιωτικές εφορίες στην Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ

Ιδιωτικές μέχρι και τις εφορίες θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων μέτρων. Αυτό αναφέρει στην έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την ώρα που οι ευρωπαίοι δανειστές πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις, ξεπουλώντας στην ουσία τη δημόσια περιουσία της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εισηγείται την αποκρατικοποίηση των εφοριών! Μάλιστα, εκβιάζει για την επιβολή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και κοινωνικές παροχές, εάν δεν λειτουργήσει με επιτυχία ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός τον οποίο χαρακτηρίζει ως «απογοητευτικό».

Η αύξηση των εσόδων από την επιβολή φόρων θεωρείται δεδομένη από τους ευρωπαίους από την άλλη πλευρά όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που διανύει η οικονομία και της πολιτικής λιτότητας που ασκείται στους πολίτες.

Κατά τα λοιπά το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η σχεδιαζόμενη αυτονόμηση της Διοίκησης Εσόδων ούτως ώστε να απομονωθεί από πολιτικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 8 στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται:

«H πρόοδος στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού παραμένει πολύ απογοητευτική. Και αυτό καθίσταται επείγον ζήτημα για το εάν οι αρχές αποδειχθούν ικανές να αποφύγουν -όπως έχουν υποσχεθεί- περισσότερες οριζόντιες περικοπές στον δημόσιο τομέα και τα κοινωνικά επιδόματα, αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι πιθανόν να αντισταθμίσουν την ελληνική αδυναμία να αντιμετωπίσουν το περιβόητο πρόβλημα φοροδιαφυγής, παρέχοντας στη χώρα περισσότερη ρευστότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο η σχεδιαζόμενη αυτονόμηση της Διοίκησης Εσόδων είναι κρίσιμη ώστε να “απομονωθεί“ από συνεχιζόμενες πολιτικές παρεμβάσεις. Εάν αυτά τα μέτρα – ή άλλα μέτρα- για τον εκσυγχονισμό του νομικού πλαισίου του μηχανισμού φορολογικών εσόδων, της λειτουργίας του και της διαχείρισης προσωπικού, αποτύχουν, τότε οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο ριζικές αλλαγές όπως την μετάπτωση σε μία υπηρεσία εσόδων έξω από τη δικαιοδοσία των δημοσίων υπηρεσιών».

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιωτικές εφορίες στην Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ"

Ρωσία: Τίτλοι τέλους για το ζεύγος Πούτιν

Χωρίζουν οι δρόμοι Βλαντιμίρ και Λουντμίλα

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και η μέχρι πρότινος σύζυγός του, Λουντμίλα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και η μέχρι πρότινος σύζυγός του, Λουντμίλα, δήλωσαν δημοσίως ότι έχουν χωρίσει και πως ο γάμος τους έχει τελειώσει.

Η δήλωση έγινε σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο και αναμεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters.

«Ήταν μια κοινή απόφαση, ο γάμος μας τελείωσε», είπε η Λουντμίλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, στη συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossia-24.

Όταν ρωτήθηκε για τις φήμες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό ότι δεν ζουν πια μαζί, ο 60χρονος πρόεδρος απάντησε απλά: «Αυτό είναι αλήθεια».

Η 55χρονη Λιουντμίλα είπε ότι έλαβαν από κοινού την απόφαση. «Ο γάμος μας τελείωσε επειδή σπανίως βλέπαμε ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν έχουν πάρει διαζύγιο, απάντησε ότι ήταν ένας «πολιτισμένος χωρισμός». Κανείς από τους δύο όμως δεν διευκρίνισε εάν βρίσκονται απλώς σε διάσταση ή αν έχει ήδη βγει το διαζύγιό τους. Ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι δεν γνωρίζει.

Η τελευταία κοινή εμφάνιση του ζεύγους ήταν στην ορκωμοσία του Πούτιν για την τρίτη προεδρική θητεία του, στις 7 Μαΐου 2012. Είχαν παντρευτεί το 1983 και έχουν δύο ενήλικες κόρες.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Τίτλοι τέλους για το ζεύγος Πούτιν"

Τέστ DNA στην κόρη του κάνει ο Βρετανός Πρωθυπουργός! Φήμες θέλουν να είναι παιδί του... Δημάρχου!

Δύσκολες μέρες περνάει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς... οι φήμες γύρω από το πόσο πιστή του είναι η σύζυγός του, οργιάζουν.

Οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για σeξουαλική σχέση της συζύγου του Κάμερον, Σαμάνθα και του δημάρχου του Λονδίνου, Μπορίς Τζόνσον και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Οι τελευταίες φήμες μιλούν για τον «καρπό» του παράνομου έρωτα που εκτυλίχθηκε στο Λονδίνο και πρόκειται, σύμφωνα πάντα με τις διαδικτυακές φήμες, για την εννιάχρονη Νάνσι Κάμερον, μία από τις κόρες του πρωθυπουργικού ζεύγους.

Με στόχο να λάμψει η αλήθεια μάλιστα, θα γίνει τεστ πατρότητας προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μικρή Νάνσι Κάμερον έχει βιολογικό πατέρα των δήμαρχο του Λονδίνου.

Τρανταχτή απόδειξη για το σeξουαλικό σκάνδαλο που ταράζει τα νερά της Ντάουνγινγκ Στρητ είναι μία «ροζ» κασέτα η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια της βρετανικής κυβέρνησης και στην οποία πρωταγωνιστούν οι παράνομοι εραστές.

Η ανάρμοστη σχέση, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στρητ, έχει λάβει τέλος, ωστόσο, τα μόνα στοιχεία που επιβεβαιώνει η βρετανική κυβέρνηση είναι ότι πρόκειται για δύο μεσήλικα άτομα που δεν έχουν θέση κυβερνητικό αξίωμα.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική ταμπλόιντ «Daily Mail», που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του προκειμένου να διαχειριστεί την αποκάλυψη ότι δύο άτομα εμπλέκονται στο ροζ σκάνδαλο-δυναμίτη που προκαλεί κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.

«Κανείς μας δεν μπορούσε να το πιστέψει. Ο πρωθυπουργός αντιλήφθηκε αμέσως τη σοβαρότητα της υπόθεσης», σχολιάζουν στη βρετανική εφημερίδα στενοί συνεργάτες του Κάμερον.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέστ DNA στην κόρη του κάνει ο Βρετανός Πρωθυπουργός! Φήμες θέλουν να είναι παιδί του... Δημάρχου!"

Απάντηση Κομισιόν στα πυρά του ΔΝΤ

Τη «θεμελιώδης διαφωνία» της με το ΔΝΤ εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε πολλές πτυχές της εμπιστευτικής έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας, με την οποία το Ταμείο ασκεί κριτική και προς την Κομισιόν για τους τρόπους υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή διαφωνεί σε δύο βασικά σημεία: Τόνισε ότι πρώτον, η Επιτροπή διαφωνεί με τη διαπίστωση του ΔΝΤ πως μια εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 θα ήταν επιθυμητή. Όπως υποστήριξε ο Σ. Ο' Κόνορ, η έκθεση του ΔΝΤ αγνοεί τον αλληλένδετο χαρακτήρα των χωρών της Ευρωζώνης και το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους θα είχε αναμφίβολα διαστάσεις συστημικού χαρακτήρα και θα υποβάθμιζε τη σημασία του προγράμματος.

Δεύτερον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, η Επιτροπή διαφωνεί κάθετα ότι δεν έγιναν αρκετά για να εντοπιστούν διαρθρωτικά μέρα αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Ελλάδα. «θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος και αβάσιμο και η Κομισιόν υπήρξε κινητήρια δύναμη ώστε να δοθεί βάρος στο πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Στη συνέχεια, ο Σ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι σήμερα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι στη σωστή τροχιά και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σταθεροποίησης και αυξανόμενης εμπιστοσύνης της οικονομίας, όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης, που είναι σε πενταετές υψηλό. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα και υπάρχει πλήρης συμφωνία της τρόικας και της Ευρωζώνης είναι να υπάρξει "πολιτική ιδιοκτησία" της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να βασίζεται στο ότι πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν, είπε.

Ο Σ. Ο' Κόνορ επιχείρησε ακόμη να υποβαθμίσει τη σημασία της έκθεσης, τονίζοντας ότι είναι έκθεση υπαλλήλων του ΔΝΤ και δεν έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, ώστε να αντανακλά και την επίσημη θέση του οργανισμού.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Κομισιόν στον σχεδιασμό του προγράμματος, είπε ότι «πάντα επιμείναμε στην ανάγκη για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο η Κομισιόν έχει εμπειρία», ανέφερε ο Σ. Ο' Κόνορ απαντώντας στις επικρίσεις του ΔΝΤ.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, μετά από μια ενδεχόμενη τότε αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως είπε, μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας το 2009 ή το 2010, ή μια αναδιάρθρωση τότε θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωζώνη και τα κράτη- μέλη, αλλά και για την Ελλάδα βεβαίως.

Αναγνώρισε ακόμη ότι το ελληνικό πρόγραμμα «ήταν μια διαδικασία απόκτησης εμπειρίας», καθώς είχαμε να επιλύσουμε δύσκολα πολύπλοκα ζητήματα με αφόρητες πολιτικές πιέσεις σε πολλά επίπεδα, αλλά και οικονομικές πιέσεις.
Ο ίδιος εκπρόσωπος κατέληξε τονίζοντας ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένεται έκθεση αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το επίπεδο συνεργασίας της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εντός της τρόικας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Κομισιόν στα πυρά του ΔΝΤ"

«Όχι» και από Τόμσεν στα κυβερνητικά σχέδια για μείωση φόρων

Νέα ψυχρολουσία, μετά την αντίθεση που διατύπωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση Μετά τις σοβαρές επιφυλάξεις που εξέφρασε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για θέματα Φορολογίας Αλγκρίντας Σεμέτα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το παζλ συμπληρώνει ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, ο οποίος εμφανίστηκε, και αυτός, αντίθετος στη μείωση των φόρων στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ.Τόμσεν κατά την παρουσίαση της έκθεσης για τη χώρα μας, οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων πριν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα.

Επιπλέον, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» και από Τόμσεν στα κυβερνητικά σχέδια για μείωση φόρων"

Στο 26,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.309.071 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.379.478 άτοµα

Στο 26,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο, έναντι 26,7% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Το 26,7% είναι η αναθεωρημένη εκτίμηση για την ανεργία Φερβουαρίου, καθώς αρχικά είχε ανακοινωθεί ποσοστό 27%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 26,85, έναντι 22,2% το Μάρτιο του 2012 και 26,7% το Φεβρουάριο του 2013.

Το σύνολο των απασχολουµένων κατά το Μάρτιο τεκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.580.680 άτοµα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.309.071 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.379.478
άτοµα.

Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 245.949 άτοµα σε σχέση µε το Μάρτιο του 2012 (-6,4%) και κατά 6.697 άτοµα σε σχέση µε το Φεβρουάριο του 2013 (-0,2%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 215.735 άτοµα σε σχέση µε το Μάρτιο του 2012 (+19,7%) και κατά 4.626 άτοµα σε σχέση µε το Φεβρουάριο του 2013 (+0,4%).

Οι οικονοµικά µη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 23.661 άτοµα σε σχέση µε το Μάρτιο του 2012 (+0,7%) και κατά 9.074 άτοµα σε σχέση µε το Φεβρουάριο του 2013 (+0,3%).

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 26,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο"

Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις από τη μόλυνση του Ασωπού

Τον δρόμο για αποζημίωσεις σε κατοίκους των Οινοφύτων λόγω βλαβών που πιθανώς προκλήθηκαν στην υγεία τους από τη ρύπανση με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλες τοξικές ουσιες στα νερά του Ασωπού άνοιξε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΔ) που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η απόφαση ελήφθη σχεδόν δύο χρόνια μετά τη συλλογική προσφυγή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας για τη ρύπανση και την έλλειψη ενεργειών από την πλευρά του κράτους ώστε να προστατέψει τους πολίτες του, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν στην Επιτροπή ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της υγείας των 200.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όπου εντοπίζονταν, σύμφωνα με δεκάδες αναλύσεις από κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια, υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία συνδέεται με ανθρωπογενή δραστηριότητα και προέρχεται κυρίως από βιομηχανίες που επεξεργάζονται μέταλλα. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας με οδηγία του είχε επισημάνει ότι το νερό με εξασθενές χρώμα που προερχόταν από γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων δεν πρέπει να προορίζεται για ανθρώπινη χρήση, δηλαδή για πόση, μαγείρεμα κ.ο.κ.

Η ΕΕΚΔ απάντησε ομόφωνα ότι παραβιάστηκε και παραβιάζεται το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων με το εξής σκεπτικό: ενώ η Πολιτεία - μέσω δηλώσεων πολιτικών καθώς και αποφάσεων δικαστηρίων - έχει δεχθεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων από το εξασθενές χρώμιο, δεν λαμβάνεται κανένα προληπτικό μέτρο.

Η απόφαση της ΕΕΚΔ, όπου εξετάστηκαν οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε το ελληνικό κράτος, θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο σε αιτήσεις αποζημίωσης, καθώς αναγνωρίζεται νομικά από ένα διεθνές όργανο με «υπερνομοθετικό χαρακτήρα» η βλάβη που μπορεί αυτοί να έχουν υποστεί από το εξασθενές χρώμιο και άλλες τοξικές ουσίες.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος έχει αποτύχει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εξαλείψει όσο το δυνατόν περισσότερο τις αιτίες για την κακή υγεία και τις ασθένειες των κατοίκων» αναφέρεται.

Ανάμεσα σε άλλα, στο σκεπτικό περιλαμβάνονται οι ελλείψεις στην εφαρμογή των κανονισμών και προγραμμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της ρύπανσης και τις επιπτώσεις στην υγεία. Επιπλέον, αναφέρονται οι ελλείψεις στον χωροταξικό σχεδιασμό, η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων και των αποβλήτων, τα προβλήματα στον έλεγχο των βιομηχανικών εκπομπών και η έλλειψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις από τη μόλυνση του Ασωπού"

Με τις «ευλογίες» του Ευρωκοινοβουλίου αλλαγή στην Σένγκεν

Με ευρύτατη πλειοψηφία υιοθετήθηκε σήμερα το πρωί από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για την τροποποίηση... του κώδικα συνόρων Σένγκεν.

Η έκθεση αναμένεται να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Σε δηλώσεις του, ο εισηγητής από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου, υπογράμμισε τις «ιδιαίτερα θετικές αναφορές» που περιέχει για την Ελλάδα η τελευταία αξιολόγηση της Κομισιόν για την λειτουργία του χώρου Σένγκεν.

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ως σημαντικότερα για τη χώρα μας, τα εξής σημεία:

Πρώτον την ενδυνάμωση των συνοριακών ελέγχων των κρατών μελών του χώρου Σένγκεν, δεύτερον την μεταξύ τους ενίσχυση της αλληλεγγύης, τρίτον την σαφή διατύπωση και πρόβλεψη των πολιτικών για την διέλευση, παραμονή και αναχώρηση από τον χώρο Σένγκεν πολιτών τρίτων κρατών, τέταρτον τη διενέργεια ελέγχων κατά τη διάρκεια της διέλευσης σκάφους εντός των χωρικών υδάτων του οικείου κράτους μέλους, πέμπτον την συμπερίληψη της αναφοράς στο Δίκαιο της Θάλασσας και της υποχρέωσης των τρίτων κρατών που γειτνιάζουν με κράτος μέλος να σέβονται τα οριζόμενα από αυτό, έκτον την ενίσχυση του χώρου Σένγκεν με την περαιτέρω συμβολή ευρωπαϊκών οργανισμών που έχουν ενεργή παρουσία και στην χώρα μας, όπως ο FRONTEX, και, έβδομον την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων.

«Η τροποποίηση του κώδικα Σένγκεν που σήμερα υπερψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ επιφέρει νέες σημαντικές βελτιώσεις που μπορούν να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στη φύλαξη των συνόρων και στον έλεγχο και περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών», επεσήμανε, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αλληλεγγύη παραμένει ζητούμενο.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρόσθεσε, «συνεχίζουμε να πιέζουμε για την θέσπιση μηχανισμού εσωτερικής (εντός της Ε.Ε.) επανεγκατάστασης μεταναστών, ο οποίος θα βασίζεται σε μια ρήτρα ανακατανομής σύμφωνα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που θα ισχύουν για κάθε κράτος μέλος».

dealnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Με τις «ευλογίες» του Ευρωκοινοβουλίου αλλαγή στην Σένγκεν"

"Βέτο" 52 σημείων του εμπορικού κόσμου για το άνοιγμα των Κυριακών

Σε 52 λόγους που δεν πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, 52 Κυριακές το χρόνο αναφέρεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε επιστολές που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στους αρχηγούς των κομμάτων, στα μέλη της κυβέρνησης. καθώς σε όλους τους βουλευτές.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία το άνοιγμα τις Κυριακές «σπρώχνει στο κενό» την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση. Σημειώνει δε πως η συγκεκριμένη απελευθέρωση -σε περίοδο βαθειάς ύφεσης- δεν πρόκειται, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο, να αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, ούτε την απασχόληση.

«Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει», σημειώνεται στην επιστολή.

Η ΕΣΕΕ λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και μετά από διαβουλεύσεις που κάλυψαν τις ανάγκες της αγοράς κάθε πόλης σε όλη την Ελλάδα, προτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων 6 Κυριακές το χρόνο για όλους, 3 πριν τις γιορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και άλλες 3 μετά από απόφαση του κάθε τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, κατά προτίμηση εντός των εκπτωτικών περιόδων.

Τέλος, προτείνει την νομιμοποίηση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές, λιμενικές ζώνες, στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας και σε όλες τις εποχιακές αγορές, θερινούς και χειμερινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » ""Βέτο" 52 σημείων του εμπορικού κόσμου για το άνοιγμα των Κυριακών"

Καράβια βγήκαν στη στεριά! - Φορολογική ασυλία!

Συγκλονιστικά είναι τα όσα αποκαλύπτει το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, για το πάρτι εκατομμυρίων σε βάρος του Δημοσίου.
Βιομήχανοι, μεγαλογιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες και πολιτικοί δηλώνουν εφοπλιστές για να δικαιολογούν δισ στην εφορία!

Με ευθύνη της κυβέρνησης μετά το ρουσφέτι στους εφοπλιστές, επιτήδειοι παριστάνουν και αυτοί τους πλοιοκτήτες για να φοροδιαφεύγουν και να ζουν μία χλιδάτη ζωή

Την ώρα που οι περισσότεροι Ελληνες δοκιμάζονται από την άγρια λιτότητα που πλήττει τη χώρα αυτοί που έκλεβαν το κράτος συνεχίζουν την ίδια πρακτική ανενόχλητοι

Σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών μηχανισμών, πολλοί είναι οι πλούσιοι συμπολίτες μας που δηλώνουν στην εφορία «πλοιοκτήτες» ενώ δεν έχουν καμία σχέση με την θαλασσα.

Ήδη το ΣΔΟΕ έχει στοχοποιήσει 500 «ναυτιλιακούς πράκτορες» και «ναυλομεσίτες», ενώ άλλοι τόσοι καλούνται από τις ΔΟΥ.

Αυτή την στιγμή είναι υπό παρακολούθηση πάνω από 300 εύποροι συμπολίτες μας. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν μια στις 2 ναυτιλιακές που είχαν ιδρυθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν μαϊμού.

Γιατί αυτό; Είναι απλό: Μοναδικός στόχος τους ήταν να παίρνουν το περίφημο ροζ χαρτάκι εισαγωγής ναυτιλιακού συναλλάγματος με το οποίο εξασφάλιζαν φορολογική ασυλία!

Δηλαδή αντί για 45% πλήρωναν μόνο 5% . Επίσης, έκαναν τις βόλτες τους με τα πολυτελή κότερά τους έχοντας εξασφαλίσει απαλλαγή από δασμούς και ΦΠΑ στην αγορά των σκαφών τους.

Τώρα το ΣΔΟΕ και αφού έχουν χαθεί για ακόμα μία φορά τόσα χρήματα για τα κρατικά Ταμεία, υποστηρίζει πως αναζητά πόρτα – πόρτα αυτές τις εταιρείες με τους μαϊμού εφοπλιστές, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν στοχοποιήσει πάνω από 500 «ναυτιλιακούς πράκτορες» και «ναυλομεσίτες»

Οι έρευνες αφορούν

188 άτομα που έχουν έδρα στην Κόστα

27 στην Κύμη

30 στην Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με το περιοδικό, έχουν κληθεί σε όλη την Ελλάδα αρκετοί «εφοπλιστές» μεταξύ των οποίων βιομήχανοι, μεγαλογιατροί, καλλιτέχνες αλλά και πολιτικοί και οι έφοροι τους ζητούν να προσκομίσουν στοιχεία.

Αν έχουν Κάνει εισαγωγή συναλλάγματος, ο έφορος ζητεί να μάθει από ποιους πελάτες και για ποια δρομολόγια πληρώθηκαν....

Οι περισσότεροι πλοιοκτήτες των Βορείων Προαστίων δηλώνουν ως έδρα της εταιρείας τους το σπίτι τους! Δηλαδή, δεν κρατούν ούτε τους τύπους! Να νοικιάσουν δηλαδή έναν χώρο που να λειτουργεί ως γραφείο!

Ελεγκτές του ΣΔΟΕ λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται μπροστά σε επαύλεις με τοίχους αδιαπέραστους που δεν φαίνεται εκεί να λειτουργεί επιχείρηση. Μάλιστα έλεγχο δεν μπορούν να Κάνουν αφού μπορεί να γίνει μόνο σε επαγγελματική στέγη.

Το περιοδικό αναφέρει και 2 παραδείγματα με γνωστό βιομήχανο ζύμης ο οποίος εμφάνιζε έσοδα από ναυτιλιακό συνάλλαγμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και όταν του ζητήθηκαν τα δικαιολογητικά διέγραψε το σκάφος του από την κατηγορία των ενοικιαζόμενων και το πούλησε!

Το άλλο είναι ακόμα πιο γελοίο! Στην Κέρκυρα, βρεθηκαν 2 πλοιοκτήτες που η μόνη τους επαγγελματική δραστηριότητα ήταν να ναυλώνει ένας το σκάφος της εταιρείας του άλλου! Σα να πήγαινε δηλαδή ο ένας τον άλλο βόλτα!

Διαβάστε Περισσότερα » "Καράβια βγήκαν στη στεριά! - Φορολογική ασυλία!"

Παπανδρέoυ: Δεν μετανιώνω, δεν με άφησαν να κερδίσω το δημοψήφισμα, με έριξαν και τώρα κάνουν ότι έκανα

Τη δική θεώρηση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και για το πως φτάσαμε έως αυτό το σημείο έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό TVO του Καναδά.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε σθεναρά τις επιλογές της κυβέρνησής του. Κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι είπε ψέμματα για το έλλειμμα -το εμφάνιζε 6,5% εδώ είχε φτάσει στο 15,6-, ενώ επιτέθηκε και σε όσους δεν τον άφησαν να κάνει το δημοψήφισμα που, όπως λέει, θα ξεκαθάριζε την κατάσταση και θα βοηθούσε στο να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την περιβόητη φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε» κράτησε αποστάσεις υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεν μια αίσθηση αλήθειας σε αυτό, αλλά στην ουσία φταίει το σύστημα που επιτρέπει στους πολιτικούς να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

Για τη Χρυσή Αυγή είπε ότι «ποντάρει στις ανασφάλειες και τον πόνο». Και τέλος μιλώντας για τη δυναστεία Παπανδρέου είπε ότι πρόκειται για τρεις γενιές πολιτικών που έχουν αγωνιστεί για τη Δημοκρατία.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Παπανδρέου είναι τα εξής:

Για το μέγεθος του ελλείμματος του 2009

Οταν ανέλαβε η κυβέρνησή μου, είχαμε το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Γνωρίζαμε τα δομικά προβλήματα - και της οικονομίας, όπως την έλλειψη διαφάνειας και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, αλλά δεν γνωρίζαμε το βάθος του ελλείμματος. Στο τελευταίο μάλιστα debate ρώτησα τον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, «πόσο είναι τελικά το έλλειμμα της χώρας» και δεν έλαβα απάντηση.

Δύο ημέρες πριν τις εκλογές του 2009, η Κυβέρνηση είχε στείλει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ, λέγοντας πως το έλλειμμα ήταν περίπου 6,5%. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση ούτε ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΕΕ λειτούργησε καλά. Τα πραγματικά στοιχεία αρχίσαμε να τα μαθαίνουμε αφότου γίναμε κυβέρνηση και ήταν πραγματικά ένα σοκ. Οχι μόνο για μας αλλά και για τις αγορές, που μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers έγιναν επιφυλακτικές προς τους πάντες και προς εμάς. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους. Αύξησαν τα επιτόκια δανεισμού.

Ακόμα και αν είχαμε ένα υψηλό έλλειμμα που θεωρούσαμε ότι μπορεί να φτάνει το 10% αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν 15.6%, εκτιμούσαμε ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί σε έναν εύλογο χρόνο με έναν καλό συνδυασμό αναπτυξιακών πολιτικών, δημοσιονομικής πειθαρχίας, περιορισμού της σπατάλης και αναδιοργάνωσης του κράτους. Δυστυχώς όμως αντιμετωπίσαμε την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών.

Εμείς είχαμε τη δημοκρατική εντολή να προβούμε σε δομικές αλλαγές και αρχίσαμε να το κάνουμε. Ήλπιζα όμως να είναι πιο προνοητική και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να εγγυηθεί το χρέος της Ελλάδας, δίνοντάς μας χρόνο να προβούμε στις αναγκαίες αλλαγές. Αυτό που επικράτησε τελικά ήταν η «ορθοδοξία της λιτότητας». Η αρχική αντίδραση της ΕΕ ήταν να χαρακτηρίσει το ζήτημα ως «ελληνικό πρόβλημα», ενώ, όπως αποδείχτηκε, ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εκεί που χρειαζόταν λοιπόν ένας συνδυασμός δημοσιονομικής προσαρμογής με μεταρρυθμίσεις, επικράτησε η γραμμή μίας ακραίας λιτότητας, βασιζόμενης μόνο σε περικοπές. Έτσι αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στη λύση της «εσωτερικής υποτίμησης», μειώνοντας μισθούς, κάτι που επιδείνωσε την ύφεση.

Τώρα πρέπει η Ευρώπη να δώσει στις χώρες που υποφέρουν από την κρίση περισσότερο χρόνο, να στηρίξει τις χώρες αυτές, ώστε μέσα από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να μπορέσουν να βελτιώσουν την οικονομία τους - αυτό θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα μακροχρόνια προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους.

Για το δημοψήφισμα

Γύρισα από μία εξαιρετικά επίπονη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής (26-27 Οκτωβρίου 2011) αλλά με μία –κατά την άποψή μου– απόφαση που σηματοδοτούσε μία μεγάλη αλλαγή. Λάβαμε ένα σημαντικό κούρεμα χρέους που πήρε από τις πλάτες των επόμενων γενεών πάνω από 100 δισ. Την ίδια στιγμή έπρεπε να λάβουμε νέα δύσκολα μέτρα.

Όμως, μια Κυβέρνηση μόνη της, χωρίς μια αντίληψη γενικότερης συναίνεσης, δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει τη συμφωνία. Συνεπώς είχα τρεις επιλογές: Η μία ήταν να πάει η χώρα σε εκλογές. Αυτό όμως θα έφερνε στο επίκεντρο κάθε λογής «υποσχεσιολογία» που θα οδηγούσε ακριβώς σε αυτό που έγινε αργότερα, όταν όντως είχαμε εκλογές. Η δεύτερη ήταν η κυβέρνηση συνεργασίας, όπου δυστυχώς κανείς τότε δεν ήταν πρόθυμος να συνδράμει.

Η τρίτη επιλογή ήταν το δημοψήφισμα. Με το ερώτημα της αποδοχής ή όχι της συμφωνίας, όπου αν το κερδίζαμε, θα είχαμε από τότε σταθεροποιήσει τη θέση μας στο ευρώ. Αν απορρίπταμε τη συμφωνία –είναι κι αυτό μια δημοκρατική επιλογή– τότε θα αντιμετωπίζαμε τη φυγή από το ευρώ και όλες τις συνέπειες αυτού.

Πιστεύω στη Δημοκρατία και θεωρώ πως ήταν μια απαραίτητη απόφαση. Δεν είχα την στήριξη ορισμένων στην Ευρώπη κάτι που με υπονόμευσε και εσωτερικά στην Ελλάδα. Αυτό που κατάφερα όμως, ήταν να αναγκαστούν άλλα κόμματα στην Ελλάδα να δεχτούν την πρότασή μου για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής. Κι ένας από τους λόγους που παραιτήθηκα ήταν πως τα άλλα κόμματα το έθεσαν ως προαπαιτούμενο για να σχηματιστεί Κυβέρνηση. Δεν είχα αντίρρηση αρκεί να διασφαλιζόταν –όπως κι έγινε– η πορεία της χώρας και η συνέχιση του προγράμματος, παρά το γεγονός πως κι εγώ διαφωνώ σε πολλά σημεία με αυτό - που μας έχει μερικώς επιβληθεί από τεχνοκράτες.

Ηξερα παρ' όλα αυτά, πως δυστυχώς, άλλη λύση δεν υπήρχε. Ακόμα και μετά τις εκλογές, οι επόμενες κυβερνήσεις συνέχισαν τον δρόμο που χάραξα και αυτό το θεωρώ και μία δική μου επιτυχία.

Αν το δημοψήφισμα είχε γίνει, πιστεύω πως θα το κερδίζαμε και θα είχαμε μία νέα δημοκρατική εντολή να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα είχαμε αποφύγει όλες αυτές τις ακραίες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Τέλος, θα στέλναμε ένα μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα πως είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Αντ' αυτού είχαμε μία μεγάλη περίοδο εκλογολογίας που κόστισε πολλά χρήματα στους Έλληνες πολίτες και έχουμε σήμερα ένα Κοινοβούλιο με πολλά ακραία στοιχεία. Ήξερα πως θα συνέβαινε αυτό και είχα μάλιστα προειδοποιήσει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά, ότι αν επιμείνει με τις εκλογές θα είχαμε ένα Κοινοβούλιο με ακραίους. Χαίρομαι ωστόσο που υπάρχει σήμερα μία Κυβέρνηση συνεργασίας που συνεχίζει.

Για το «Μαζί τα φάγαμε»

Δεν συμφωνώ με τη δήλωση, αν και υπάρχει μία αίσθηση αλήθειας σε αυτό, με την έννοια ότι όταν ένας πολιτικός διορίζει ένα πολίτη, χωρίς καμία αξιοκρατία, τότε φταίνε και οι δύο. Αλλά βασικά φταίει το σύστημα που είναι έτσι ώστε να επιτρέπει στον πολιτικό να το κάνει. Γι' αυτό και, νωρίς, μόλις ανέλαβα, εξανεμίσαμε τη δυνατότητα διορισμών, καθιερώνοντας αξιοκρατικές εξετάσεις για οποιονδήποτε επρόκειτο να εργαστεί στο Δημόσιο. Ένα δεύτερο που έκανα τότε – και ήταν πρωτοποριακό – είναι πως ακόμα και για τις υψηλόβαθμες θέσεις των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων, δεν φέραμε τους κομματικούς μας φίλους, αλλά τις προκηρύξαμε στο διαδίκτυο ώστε να βρούμε τους καλύτερους δυνατούς για τις θέσεις αυτές. Για 88 θέσεις που προκηρύξαμε, λάβαμε 28.000 αιτήσεις και δεν είχαμε τον μηχανισμό να αξιολογήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Για τη Χρυσή Αυγή

Η Χρυσή Αυγή είναι μία αντίδραση στη κρίση, προφανώς λανθασμένη. Και πρέπει να αντιληφθεί και η Ευρώπη πως οι πολιτικές σκληρής λιτότητας πρέπει τουλάχιστον να συνοδεύονται από προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Η Χρυσή Αυγή ποντάρει στις ανασφάλειες, τον πόνο. Δεν θα λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας ξυλοκοπώντας μετανάστες. Γι' αυτό και είχαμε ασχοληθεί έντονα με το πρόβλημα αυτό, περνώντας ένα πολύ προοδευτικό νόμο για την απονομή ιθαγένειας στους μετανάστες, ειδικά για τους νεαρούς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Υπήρξαν βέβαια σκληρές αντιδράσεις αλλά τα προβλήματα λύνονται με την ενσωμάτωση και όχι με τη ρητορική του μίσους και τη διαίρεση. Η Χρυσή Αυγή έχει μία πολύ στενή αντίληψη για την Ελληνικότητα. Υπάρχουν παντού κοινότητες Ελλήνων στον κόσμο, διατηρούν την Ελληνική τους ταυτότητα, νιώθουν περήφανοι γι' αυτή, αγωνίζονται και πετυχαίνουν. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο ανασφαλείς για την ταυτότητά μας. Όπως όλοι οι λαοί, είμαστε περήφανοι για την ιστορία, την ταυτότητά μας και τις παραδόσεις μας και δεν πρέπει να τα αδικούμε, φέρνοντάς τα σε σύγκρουση με άλλων λαών. Ενισχύθηκαν από την σκληρή λιτότητα και την κρίση, ωστόσο η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ, αρχίζει να βλέπει φως και όσο αυτό θα συνεχίζεται θα χάνουν την εμπιστοσύνη αυτών που σήμερα τους στηρίζουν. Αποτελεί όμως και ένα μάθημα και μια προειδοποίηση προς την Ευρώπη: Να μην ασκείται τόσο μεγάλη πίεση στην κοινωνία μας, να μην ενισχύονται πανευρωπαϊκά στερεότυπα ενάντια στην Ελλάδα, ότι δήθεν είμαστε «τεμπέληδες», όταν με στοιχεία του ΟΟΣΑ είμαστε οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι.

Για την οικογένειά του

Είναι μεγάλο λάθος ότι είμαστε δυναστεία: Κάποιοι μιλάνε για δυναστεία επειδή είμαι ο τρίτος κατά σειρά Πρωθυπουργός στην οικογένειά μου. Όμως αυτό είναι μεγάλο λάθος. Στην πραγματικότητα είμαστε 3 γενεές που έδωσαν μάχες για την δημοκρατία. Ο παππούς μου φυλακίστηκε 6 φορές και βρέθηκε εξόριστος μαχόμενος για την δημοκρατία, ο πατέρας είχε τα ίδια βιώματα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπανδρέoυ: Δεν μετανιώνω, δεν με άφησαν να κερδίσω το δημοψήφισμα, με έριξαν και τώρα κάνουν ότι έκανα"

«Τολμήστε να ζήσετε για ένα μήνα ως Έλληνας...»: Το πικρό σχόλιο-καταπέλτης Έλληνα αναγνώστη που δημοσίευσε ο Guardian

Στη δημοσίευση ενός πικρά αιχμηρού σχολίου Έλληνα αναγνώστη προέβη χθες η βρετανική εφημερίδα Guardian. Αφορμή ένα άρθρο οικονομικού συντάκτη της εφημερίδας για την επίπλαστη θριαμβολογία πολιτικών και τραπεζιτών σχετικά με τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Το εν λόγω άρθρο του συντάκτη Aditya Chakrabortty, το οποίο η iefimerida είχε παρουσιάσει σε εκτενές δημοσίευμά της, είχε δημοσιευτεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Ακολουθεί, μεταφρασμένο στα ελληνικά, το σχόλιο του Έλληνα αναγνώστη που υπογράφει με το όνομα χρήστη «sovjohn»:

«Εισέρχομαι κάπως καθυστερημένα στη συζήτηση και γι' αυτό ζητώ συγγνώμη... Δεν τίθεται ζήτημα αν η Ελλάδα είναι, εν μέρει "ξοφλημένη", όπως εύστοχα αναφέρει το άρθρο. Ως Έλληνας πολίτης εξεπλάγην όταν έμαθα ότι το ελληνικό κράτος δεν γνώριζε (!) ή ότι αγνοούσε τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που είχε στη μισθοδοσία του. Και δεν είναι το μόνο πράγμα με το οποίο κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί.

Το ίδιο ισχύει για τα φαινόμενα διαφθοράς στους κρατικούς μηχανισμούς (καθώς και στους συνεργαζόμενους με το κράτος ιδιωτικούς τομείς και όχι μόνο). Το ίδιο ισχύει για τους ανίκανους πολιτικούς. Το ίδιο ισχύει με τις "μαϊμου" συντάξεις... Το ίδιο ισχύει για τις τράπεζες που εξαντλούσαν την αυστηρότητά τους στη δανειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων, αλλά χρηματοδοτούσαν ανενδοίαστα "υψηλά ιστάμενους φίλους", όπως συνέβη στην περίπτωση ενός μέσης τάξης ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό που, όταν χρεοκόπησε, έφτασε να χρωστάει περισσότερα από μισό δισ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει για την επικρατούσα κουλτούρα της φοροδιαφυγής..., το ίδιο ισχύει και για πολλά πολλά άλλα πράγματα.

Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν άντλησαν ποτέ άμεσα οφέλη από την παραπάνω περιγραφείσα κατάσταση. Αντιθέτως, ήταν αναγκασμένοι να υφίστανται την εκμετάλλευση του ιδιωτικού τομέα ("δούλευε όσο θέλει το αφεντικό, χωρίς να πληρώνεσαι τις υπερωρίες και αν διανοηθείς να απευθυνθείς στις αρμόδιες αρχές, έχεις απολυθεί στο λεπτό").

Όσο για την ελληνική γραφειοκρατία, αυτή είναι τρομερή, όπως είναι παντού άλλωστε. Με μία διαφορά: ακόμη και σήμερα το "χαρτομάνι" που απαιτείται για την περάτωση ακόμη και της πιο απλής εργασίας ή διαδικασίας ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Ας πούμε, λόγου χάρη, πως είσαι ανάπηρος. Σε πολλές περιπτώσεις, είσαι αναγκασμένος να παρουσιάζεσαι ο ίδιος κάθε δύο χρόνια σε μία δημόσια υπηρεσία, με το ανάλογο "χαρτομάνι" φυσικά, μόνο και μόνο για να πείσεις το κράτος πως εξακολουθείς να είσαι ανάπηρος. Και παρόλο που αυτό δεν είναι πλέον ο κανόνας, ωστόσο εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις.

Οι άνθρωποι πληρώνουν εξαιρετικά υψηλές εισφορές στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, δίχως ωστόσο να απολαμβάνουν ανάλογης ποιότητας υπηρεσίες. Επιπλέον, ακόμη και το 2013, οι εισφορές είναι οι ίδιες με εκείνες του 2008, αν όχι μεγαλύτερες. Παρ' όλα αυτά, οι συντάξεις του δημοσίου έχουν ήδη μειωθεί κατά 30% με τάση να μειωθούν κι άλλο Τι στο διάολο μπορεί ακριβώς να κάνει κανείς γι' αυτό το χάλι; Σκεφτείτε: χρειάζεσαι 250 ευρώ για ενοίκιο συν 60 ευρώ για το ηλεκτρικό και τους φόρους συν 30 ευρώ για το τηλέφωνο και τη σύνδεση ίντερνετ συν 50 ευρώ για θέρμανση το χειμώνα συν 150 (?) ευρώ για διατροφή συν 50 ευρώ για μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς

. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται καν τα έξοδα για ρουχισμό, διασκέδαση, καπνό, αλκοόλ, κοντολογίς για κανένα απολύτως... "βίτσιο", ούτε για τα κάθε λογής χρέη, τις διακοπές (χα!) ή τη συντήρηση αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας (χα, χα, χα!).

Με βασικό μηνιαίο μισθό τα 510 ευρώ (κατά προσέγγιση), είναι αδύνατον να καλύψει κανείς αυτές τις ανάγκες. Αν κατέχεις κάποιου είδους ειδίκευση μπορεί ο μισθός σου να φτάσει τα 700 με 1000 ευρώ το μήνα, πράγμα που πλέον θεωρείται πολυτέλεια. Και φυσικά, εάν είσαι γύρω στα 50 και εξακολουθείς να εργάζεσαι (πράγμα απίθανο), μπορεί να φτάσεις ακόμη και τα 1200 με 1500 ευρώ, τη στιγμή που προ κρίσεως έβγαζες τα διπλάσια. Με το μηνιαίο κόστος ζωής όμως να αυξάνεται (δάνεια, παιδιά), τα 1200 ευρώ το μήνα σε θέτουν στο ίδιο επίπεδο με εκείνον που λαμβάνει τον κατώτατο βασικό μισθό.

Τα οφέλη; Κανένα πλέον. Επιδόματα; κανένα. Φοροαπαλλαγές; Καμία, εφόσον κάθε ετήσιο εισόδημα άνω των 5000 ευρώ φορολογείται.

[...] Σας φαίνεται αρεστή αυτή η κατάσταση; απευθυνθείτε στο κοντινότερό σας ελληνικό προξενείο και προσφερθείτε να ζήσετε στη θέση ενός Έλληνα πολίτη έστω για ένα μήνα. Να είστε σίγουροι πως άμα τη επιστροφή σας στην πατρίδα, θα ευχαριστείτε το Θεό, κάποια ανώτερη δύναμη ή δεν ξέρω και εγώ ποιον που δεν βρίσκεστε στη θέση του, αγαπητοί επικριτές.

Χαιρετισμούς».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τολμήστε να ζήσετε για ένα μήνα ως Έλληνας...»: Το πικρό σχόλιο-καταπέλτης Έλληνα αναγνώστη που δημοσίευσε ο Guardian"

Ξέμειναν και από αντιδραστήρια τα νοσοκομεία! Χωρίς εξετάσεις οι ασθενείς

Τρόικα και κυβέρνηση επιχειρούν να περιστείλουν και άλλο τις δαπάνες των νοσοκομείων παρότι πλέον τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν ξεμείνει ακόμη και από αντιδραστήρια. Δείτε ποιες εξετάσεις αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν πλέον τα νοσοκομεία

Ούτε και τις απλές διαγνωστικές εξετάσεις αίματος και ούρων δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν ακόμη και τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας καθώς οι κουρεμένοι μνημονιακοί προϋπολογισμοί του ΕΣΥ, δεν επιτρέπουν την αγορά των απαραίτητων αντιδραστηρίων.
Παρότι πρόκειται για εξαιρετικά φθηνές εξετάσεις με αντίστοιχα φθηνά αντιδραστήρια, τα νοσοκομεία δεν μπορούν ούτε αυτά να αγοράσουν.

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να καθυστερούν τη θεραπεία τους, να παραμένουν περισσότερες ημέρες νοσηλευόμενοι και φυσικά να κοστίζουν χωρίς λόγο πιο ακριβά στο σύστημα. Εκτός αυτού και σοβαρά πάσχοντες μένουν μέσα στο νοσοκομείο πολύ περισσότερο από ότι απαιτείται , συχνά χωρίς να το γνωρίζουν, με κίνδυνο βέβαια να πάθουν λοιμώξεις.

Χαρακτηριστική η περίπτωση των καρδιοπαθών που φθάνουν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας: «κατά καιρούς μένουμε χωρίς αντιδραστήρια για την εξέταση probnp που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι οι ασθενείς μένουν περισσότερο μέσα νοσηλευόμενοι αλλά αυτή η παράταση νοσηλείας αυξάνει κατακόρυφα το κόστος».

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι καθυστερήσεις αυτές με κίνδυνο συχνά τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Το μέλλον μάλιστα προδιαγράφεται δυσοίωνο καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων θα τσεκουρωθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα, δέσμευση πουν έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έναντι της τρόικας. Γι αυτό και οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων θα υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με βασικό δεδομένο ότι θα τηρούν αυστηρά τους κουρεμένους προϋπολογισμούς.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέμειναν και από αντιδραστήρια τα νοσοκομεία! Χωρίς εξετάσεις οι ασθενείς"

Γ. Λίτσας: Μόνο υπο αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια οι πλειστηριασμοί

Η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη διαλόγου για έστω και σταδιακή μεταβολή του καθεστώτος απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Και ο διάλογος κρίνεται φυσιολογικός... εάν ληφθεί υπόψιν ότι στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης η αδυναμία καταβολής των δόσεων ενός στεγαστικού δανείου ισοδυναμεί στις περισσότερες φορές με εκπλειστηρίαση του προσημειωμένου ακινήτου.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λίτσα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values, οι πλειστηριασμοί ακινήτων που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν με βάση κάποια οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Για παράδειγμα εάν η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη αιτιολογούν επαρκές εισόδημα η εάν η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα 300000 ευρώ τότε θα πρέπει να ισχύσει ο πλειστηριασμός.

Υπάρχουν όμως και κριτήρια εισοδηματικού(συνολικό εισόδημα κάτω των 8000 ευρώ) και κοινωνικού περιεχομένου (ανεργοι,ΑΜΕΑ) που θα πρέπει να οδηγούν στην διατήρηση του τρέχοντος καθεστώτος.Εαν τα κριτήρια εφαρμοσθούν με ολοκληρωμένο και διαφανή τρόπο τότε , σύμφωνα με τον Γ.Λίτσα , η αγορά θα λειτουργήσει ορθολογικά και με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Λίτσας: Μόνο υπο αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια οι πλειστηριασμοί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news