facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Απεργία την Παρασκευή στον χώρο της Υγείας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή 7 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης συντελεί στη διάλυση του συστήματος Υγείας.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή στις 11 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών γιατρών απ ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην απεργία θα συμμετέχουν οι ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία την Παρασκευή στον χώρο της Υγείας"

MKO έπαιρναν παράνομες χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

Μία σοβαρή αποκάλυψη, για περιπτώσεις Μη Κυβερνητικών οργανώσεων, του χώρου της ψυχικής υγείας, έκανε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε για οργανώσεις που εισέπρατταν παράνομα δημόσιο χρήμα, ενώ επεσήμανε πως τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί ήδη στη δικαιοσύνη.

Επειτα από σχετική ερώτηση που έκανε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι «κύριοι αυτοί που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εισπράττουν χωρίς να δίνουν» κινητοποιούνται στέλνοντας συγκεκριμένο ευρωβουλευτή να υποβάλει ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αβάσιμα επιχειρήματα εναντίον του υπουργείου Υγείας.

«Εκβιάζουν ότι θα φέρουν έξω από το υπουργείο και τους ψυχικά ασθενείς. Γιατί θίχτηκαν τα συμφέροντά τους. Δεν θέλουν διαφάνεια, δεν θέλουν να λειτουργούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες, να αμείβονται για όσα προσφέρουν. Είναι μεγαλοεπιχειρηματίες», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, υπάρχει ΜΚΟ με 400 εργαζομένους που δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι παρότι οι οργανισμοί εισπράττουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τους κοινοτικούς πόρους. Πάντως δεν κατονόμασε τις ΜΚΟ που παρουσίαζαν τέτοια δράση, αν και επεσήμανε πως υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς για τα οποία πλέον έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη.

«Κι είναι έξω από το υπουργείο να διαδηλώνουν γιατί έτσι νομίζουν ότι θα επιβάλλουν τους όρους τους. Αλλά υπήρξε πολιτικό κατεστημένο το οποίο τους στήριξε. Και τώρα έχουν βάλει στόχο τον υπουργό με απειλές, εκβιασμούς με προειδοποιήσεις» πρόσθεσε ακόμη ο κ. Λυκουρέντζος.

Στην ερώτησή του, ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε από τον υπουργό να πληροφορηθεί αν αληθεύει ότι οι ΜΚΟ για την Ψυχική Υγεία εισέπραξαν 1,4 δισ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια όπως επίσης θέλησε να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου που διατάχθηκε πριν από δύο χρόνια. Ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι η ΜΚΟ «Κλίμακα» πήρε το 2011 6 εκ. 714 ευρώ και το 2012 άλλα 3 εκ. ευρώ, ενώ το ζευγάρι που διαχειρίζεται την ΙΡΙΣ έλαβε προσωπική αμοιβή για δύο χρόνια 1,5 εκ. ευρώ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "MKO έπαιρναν παράνομες χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ"

Πρόταση βόμβα για τον νέο φόρο στα ακίνητα

Την Πέμπτη η τελική πρόταση στους κυβερνητικούς εταίρους - Φόρος ανά ακίνητο και ανά τετραγωνικό μέτρο - Ελάχιστος φόρος για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα 1,8 ευρώ το τετραγωνικό - Ελάχιστος φόρος στα αγροτεμάχια ένα ευρώ

Πρόταση «βόμβα» με πλήρη ανατροπή όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το υπουργείο Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο ακινήτων κατά τη διάρκεια σύσκεψης της τρικομματικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Ο νέος φόρος, που θα ισχύσει από το 2014, θα είναι ουσιαστικά ένα διευρυμένο «χαράτσι» καθώς δεν θα φορολογηθεί συνολικά η ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου, αλλά θα επιβληθεί φόρος στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου χωρίς να υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο. Στα εντός σχεδίου ακίνητα ο ελάχιστος φόρος θα είναι 1,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια ο φόρος θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, η φιλοσοφία του νέου φόρου θα βασιστεί στον τρόπο που έχει εφαρμοστεί το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (γνωστό και ως χαράτσι) αλλά θα είναι μειωμένος σε σχέση με τα ισχύοντα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που κάποιος έχει ένα και μοναδικό ακίνητο και βρίσκεται σε περιοχή που η τιμή ζώνης δεν είναι υψηλή (π.χ. έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο).

Ετσι, αρκετά χαμηλότερη θα είναι η φορολογία στα λεγόμενα φθηνά ακίνητα και εκείνα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα μέλη της τρικομματικής επιτροπής, που συμμετέχουν στο διάλογο για τη φορολογία των ακινήτων. Μένει αυτό να αποδειχθεί στην πράξη.

Ο φόρος στα εντός σχεδίου ακίνητα

Για παράδειγμα κάποιος που έχει ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών και πληρώνει σήμερα χαράτσι 500 ευρώ, με το νέο σύστημα θα πληρώσει λιγότερο από τα μισά, δηλαδή περίπου 200 ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής αρκετά χαμηλότερων συντελεστών και διευρυμένων κριτηρίων για τη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο φόρος στα εντός σχεδίου ακίνητα θα υπολογίζεται με ελάχιστο φόρο 1,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα υπάρχουν 33 διαφορετικά κλιμάκια - συντελεστές (πολλά περισσότερα σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν σήμερα για το χαράτσι).

Οι συντελεστές θα καθορίζονται ανάλογα την τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, δηλαδή αν είναι μονοκατοικία ή διαμερίσμα, ο όροφος που βρίσκεται, αν έχει πρόσοψη σε έναν ή περισσότερους δρόμους, ο συντελεστής εμπορικότητας, και φυσικά η παλαιότητα του ακινήτου.

Ο τελικός συντελεστής (φόρος ανά τετραγωνικό) που θα προκύπτει με βάση τους παραπάνω προσδιοριστικούς παράγοντες θα πολλαπλασιάζεται με τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και έτσι θα προκύπτει η τελική επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη.

Ο υψηλότερος φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο για πολύ ακριβά ακίνητα μπορεί να ξεπεράσει και τα 20 ευρώ και να φθάσει κατά περίπτωση και τα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε αυτήν την περίπτωση οι επιβαρύνσεις είναι πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με ότι ισχύει σήμερα με το χαράτσι.Ομως, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα εν λόγω ακίνητα επιβαρύνται σήμερα και με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενδέχεται τελικά και αυτά συνολικά να επιβαρυνθούν λιγότερο.

Με τους 33 διαφορετικούς συντελεστές θα φορολογούνται εκτός από τις κατοικίες, τα καταστήματα, τα γραφεία, τα οικόπεδα και τα λοιπά κτίσματα χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία πρόβλεψη για αφορολόγητο όριο.
Στο νέο «διευρυμένο» χαράτσι θα ενταχθούν και οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι και τα αυθαίρετα που θα κληθούν να δηλώσουν οι ιδικτήτες τους στο Ε9.

Οι όποιες απώλειες εσόδων θα καλυφθούν από τη φορολογία των οικοπέδων που σήμερα δεν επιβαρύνονται με ΕΕΤΗΔΕ αλλά και των αγροτεμαχίων που και αυτά για πρώτη φορά ουσιαστικά θα φορολογηθούν και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ βαριά.

Η φορολογία των αγροτεμαχίων και κατ΄επάγγελμα αγροτών

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αγροτεμάχια ειδικά για το 2014 θα φορολογηθούν ανά στρέμμα και από το 2015 και μετά θα φορολογηθούν με βάση τη μέση αντικειμενική αξία των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής που υπάγονται. Σε αυτήν την αξία θα εφαρμόζονται διάφοροι συντελεστές που είτε θα αυξάνουν είτε θα μειώνουν την αξία του ακινήτου ανάλογα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το σημείο που βρίσκεται.

Για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες θα ισχύσουν κατά πάσα πιθανότητα τρεις διαφορετική συντελεστές που θα αντιστοιχούν σε ένα ποσό φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα χωρίς κανένα αφορολόγητο.

Ο κατώτατος φόρος 1 ευρώ ανά στρέμμα θα ισχύσει στις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και εφόσον αυτά βρίσκονται σε ορεινές περιοχές.

Από κει και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καλλιεργήσιμης έκτασης και το που βρίσκεται το χωράφι, ο φόρος ανά στρέμμα θα διαμορφώνεται σε 2 ευρώ αν βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή (π.χ. αμπέλια), και 3 ευρώ στα πεδινά (ελιές, βαμβάκι κτλ.).

Σε περίπτωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων που δεν ανήκουν σε κατ΄επάγγελμα αγρότες, οι παραπάνω συντελεστές - φόροι θα διπλασιάζονται (2, 4 και 6 ευρώ ανά στρέμμα αντίστοιχα).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κατ΄επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε αριθμό στους 280.000 σε σύνολο 330.000 φυσικών προσώπων που έχουν στην κατοχή τους καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Μάλιστα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ισχύσει συντελεστής απομείωσης για εκείνους που έχουν πάνω από 50 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες υπέρμετρα.

Ξεχωριστή φορολογία θα εφαρμοστεί στα οικόπεδα αλλά και στα κτίσματα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου οικόπεδα. Μάλιστα εκεί οι συντελεστές φορολογίας θα είναι πολύ υψηλότεροι σε σύγκριση με αυτή την των αγροτών και μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 50-60 ευρώ ανά στρέμμα για ακίνητα φιλέτα κυρίως εκείνα που βρίσκοτναι σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοσμοπολίτιτκα νησιά όπως είναι η Μύκος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά κτλ.

Στην σύσκεψη που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο βασικός στόχος από τη νέα φορολογία είναι να εξασφαλίσει ο προϋπολογισμός έσοδα περίπου 3,1 - 3,2 δισ. ευρώ επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες προτάσεις των κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά τα ποσά.

Μάλιστα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι αν εφαρμοστεί αφορολόγητο 50.000 ευρώ σημαίνει ότι από τους περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα κτλ.) οι μισοί και πλέον θα εξαιρεθούν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν ότι δεν θα μπορούσαν να «πιάσουν» το ποσό που απαιτείται.

Πάντως, για μία ακόμη φορά δεν βγήκε «άσπρος καπνός» από την «καμινάδα» του υπουργείου Οικονομικών και η αγωνία 8.500.000 φορολογουμένων για το πως θα φορολογηθεί η περιουσία τους κορυφώνεται.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, δηλαδή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ. Αντώνης Παναγόπουλος και Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ με τον βουλευτή κ.Φίλιππο Σαχινίδη και τον κ. Αντρέα Μακρυπίδη και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς κκ. Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιώργος Ιωαννίδης έγινε ανάλυση όλων των σεναρίων όσον αφορά στη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων όσο και τον εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων με ιδιαίτερη συζήτηση στο θέμα των αγροτών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων να δώσει άμεσα την τελική πρόταση με τους συντελεστές και τους φόρους ανά τετραγωνικό ή ανα στρέμμα που θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

Πάντως, η Τρόικα απαιτεί το 2014 τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να είναι 3,1 - 3,2 δισ. ευρώ από τα οποία τα 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη φορολογία των αστικών ακινήτων, τα 700 - 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και τα υπόλοιπα 500 - 600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων νομικών προσώπων.

Σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχια, στο σύνολό τους τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι περίπου 66,5 εκατ. στρέμματα, ενώ καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 37 εκατ. στρέμματα. Από αυτές σε κατ' επάγγελμα αγρότες ανήκουν 14 εκατ. στρέμματα ή 37% επί του συνόλου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση βόμβα για τον νέο φόρο στα ακίνητα"

Αναδρομικό «σοκ» για 450.000 συνταξιούχους

Μια έκτακτη «συμφορά» κρύβεται στις βεβαιώσεις των αποδοχών του 2012 που ταχυδρομήθηκαν σε περίπου 452.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα ανακαλύψουν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν παρακράτησε μέσα στο 2012 από τις συντάξεις τους (όπως όφειλε) την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2012, με αποτέλεσμα να πρέπει να την καταβάλουν φέτος μαζί με τον φόρο εισοδήματος!

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα ανακαλύψουν μέσα από τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους για το 2012 ότι δεν έχει γίνει παρακράτηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011 από τις συντάξεις τους, όπως έγινε στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους τους ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μια γκάφα του υπουργείου Οικονομικών και ειδικά του Γενικού Λογιστηρίου που εποπτεύει ο Χρ. Σταϊκούρας, η οποία θα φέρει ταλαιπωρία και πρόσθετα φορολογικά βάρη!

Συγκεκριμένα, στα εκκαθαριστικά της Εφορίας που θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται μέσα στο καλοκαίρι, θα υπάρχουν ο φόρος εισοδήματος και το ποσό για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς του 2012, η οποία επιβάλλεται σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1%-4%. Με άλλα λόγια, συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πρέπει να επωμιστούν φέτος ένα πρόσθετο χαράτσι, το οποίο στους περισσότερους φορολογουμένους παρακρατήθηκε πέρυσι από τους μισθούς και τις συντάξεις

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει (με τα έως τώρα ισχύοντα) έως το 2015 και υπολογίζεται επί ολόκληρου του ποσού ως εξής:
-Από 12.000 έως 20.000 ευρώ 1%
-Από 20.001 έως 50.000 ευρώ 2%
-Από 50.001 εώς 100.000 ευρώ 3%
-Ανω των 100.001 ευρώ 4%

Οπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν θα συμπληρώσουν τους κωδικούς 333- 334 του Ε1 όπου αναγράφονται τα ποσά της ειδικής εισφοράς που παρακρατήθηκαν από τις αποδοχές τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Κανονικά σε αυτόν τον κωδικό οι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που τους έχει παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012, ώστε η Εφορία να προχωρήσει στον συμψηφισμό της εισφοράς, η οποία παρακρατήθηκε το 2012, με το τελικό ποσό της εκκαθάρισης. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πρέπει να αφήσουν τον κωδικό αυτόν κενό. Στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν για την καταβολή του φόρου εισοδήματος θα περιλαμβάνεται και το ποσό που πρέπει να πληρώσουν για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικό «σοκ» για 450.000 συνταξιούχους"

Ανάκληση “επικίνδυνων” φλιτζανιών από την ΙΚΕΑ

Πρόγραμμα ανάκλησης φλιτζανιού LYDA (κωδικός: 30203379) εκτελεί η εταιρεία ΙΚΕΑ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Η ανάκληση στην Ελλάδα αφορά 2218 τεμάχια. Τα συγκεκριμένα φλιτζάνια μπορεί να σπάσουν όταν γεμίζονται με ζεστό υγρό και κατ' επέκταση να προκαλέσουν έγκαυμα.

Η IKEA παγκοσμίως έλαβε είκοσι αναφορές πελατών για τα φλιτζάνια LYDA που έσπασαν κατά τη χρήση. Σε δέκα από αυτά τα περιστατικά προκλήθηκε και τραυματισμός.

Στο πλαίσιο της ανάκλησης, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η IKEA καλούν τους καταναλωτές, που έχουν στη κατοχή τους κάποιο φλιτζάνι LYDA, να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν αμέσως και να επιστρέψουν το προϊόν πίσω στο Τμήμα Αλλαγών και Επιστροφών σε οποιοδήποτε κατάστημα ΙΚΕΑ, όπου και θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση “επικίνδυνων” φλιτζανιών από την ΙΚΕΑ"

Μονάδα Νεογνών στα Χανιά - Η «κακοποίηση» συνεχίζεται…

Πριν από 22 χρόνια, η Μαρίνα Γιανναδάκη έφερε στον κόσμο ένα παιδί στο Παλιό Νοσοκομείο Χανίων το οποίο έχρηζε άμεσης ιατρικής φροντίδας καθώς γεννήθηκε με δακτυλοειδές πάγκρεας. Στο Νοσοκομείο δεν υπήρχε μονάδα νεογνών ούτε νεογνολόγος και το παιδί μεταφέρθηκε επειγόντως στο Ηράκλειο σε μία απόσταση 158χλμ με ένα ασθενοφόρο παλαιού τύπου και μόνο ένα χειροκίνητο οξυγόνο.

Παρεδόθη κλινικά νεκρό στους γιατρούς του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και σήμερα αντιμετωπίζει μόνιμη παραπληγία και νοητική υστέρηση γεγονός που σύμφωνα με τον γιατρό του κ. Χαράλαμπο Γεωργυλά πολύ πιθανό οφείλεται στην «κακοποίηση» που υπέστη το νεογνό, από μια κακή, αναγκαστική και πολύωρη μεταφορά του τις πρώτες κρίσιμες ώρες που ήρθε στη ζωή.

Είκοσι δύο χρόνια μετά και η κακοποίηση συνεχίζεται…

Η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων βρίσκεται και πάλι στον «αέρα» καθώς όχι μόνο δεν λειτούργησε ποτέ ως Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας όπως προβλέπονταν, αλλά σήμερα, πέντε χρόνια μετά την δημιουργία της και με ένα προσωρινό «λουκέτο» το 2011 στο ενεργητικό της , η Μονάδα πλέον λειτουργεί ως Απλός Σταθμός Νοσηλείας για την αντιμετώπιση ελαφριών περιστατικών.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή έγινε μεταφορά νεογνού που αντιμετώπιζε αναπνευστικό πρόβλημα, από τα Χανιά στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με εκτίμηση γιατρού αν υπήρχε επαρκής μονάδα στο Νοσοκομείο Χανίων το περιστατικό, το οποίο σημειωτέον δεν χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εδώ χωρίς να μεσολαβήσουν 2 ώρες και 158 χιλιόμετρα, με όλους τους κινδύνους που αυτό ενέχει, πριν το παιδάκι εισαχθεί με ασφάλεια στη Μονάδα Νεογνών του ΠαΓΝΗ.

«Δεν εκπλήσσομαι στην Ελλάδα δεν βρισκόμαστε» είπε στο Flashnews.gr η Μαρίνα η μητέρα του 22χρονου.

Αμέσως σκέφτομαι ότι βρισκόμαστε και στα Χανιά, από όπου ξεκίνησε ο Βενιζέλος για να αλλάξει την Ελλάδα. Τόσοι διοικητές, βουλευτές, βουλευτές που έγιναν Υπουργοί πώς δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη λειτουργία της Μονάδας Νεογνών την ίδια στιγμή που στο Ηράκλειο, σε απόσταση λιγότερη από πέντε χιλιομέτρων υπάρχουν δύο μονάδες Εντατικής Νοσηλείας.

Επισκεφτήκαμε την Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων για να δούμε πού αλήθεια βρισκόμαστε.

Στην είσοδο της Μονάδας η ταμπέλα παραπληροφορεί. "Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών". Δεν είναι




Στη Μονάδα συναντήσαμε την Διευθύντρια κ Ελένη Αμπατζίδου που από το ξεκίνημα της Μονάδας δίνει το δικό της αγώνα για λειτουργήσει η Μονάδα κανονικά.

"Στην εποχή μας δεν είναι δυνατό να γεννιούνται μωρά ευθραυστά εκτός περιγεννητικών κέντρων. Στον Καναδά υπάρχει νόμος που επισείει ποινικές διώξεις ότι κανένα νεογνό ηλικίας κύησης κάτω των 34 εβδομάδων, δεν πρέπει να γεννιέται εκτός περιγεννητικού κέντρου, εκτός δηλαδή Νοσοκομείου που να έχει μονάδα Εντατικής Νοσηλείας. Ένα παιδάκι το οποίο γεννιέται μέσα σε ένα τέτοιο περιγεννητικό κέντρο έχει πολύ καλύτερη έκβαση από ένα μωράκι που θα χρειαστεί να μεταφερθεί", τονίζει η κ Απατζίδου δίνοντας μας το στίγμα για το καθημερινό έγκλημα που διαπράττεται με ευθύνη του Κράτους.

"Πριν πέντε χρόνια ξεκινήσαμε με ένα επίπεδο Μονάδας Ενδιάμεσης Νοσηλείας με την προοπτική να γίνει όλη η οργάνωση και όλη η εκπαίδευση του προσωπικού για να προχωρήσουμε στην δημιουργία Μονάδας Εντατικής θεραπείας. Σήμερα όχι μόνο δεν λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας αλλά ούτε ως ενδιάμεσης καθώς έχει επιστρέψει στο επίπεδο απλής νοσηλείας".

Ένα νεογνό δηλαδή που χρειάζεται παρακολούθηση θα χρειαστεί να διακομιστεί στο Ηράκλειο καθώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του.


Η θερμοκοιτίδα που χρησιμοποιείται στη διακομιδήτων νεογνών

Το ερώτημα είναι γιατί αυτό το πισωγύρισμα;

"Εδώ και πέντε χρόνια παλεύουμε να έχουμε τον ελάχιστο αριθμό γιατρών για να μην κλείσει η Μονάδα. Αυτό είναι κατάντια" σημειώνει η κ Απατζίδου δίνοντάς μας μια εικόνα των συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούνται να βοηθήσουν τα παιδιά μας.

"Η Μονάδα αποτελείται από ένα Διευθυντή, δύο Επιμελητές και θα πρέπει όλο το μήνα αυτά τα τρία άτομα να εφημερεύουν, να είναι στους τοκετούς, στην παιδιατρική στα εξωτερικά ιατρεία και να κάνουν διακομιδές στο Ηράκλειο. Υπάρχει εβδομάδα το μήνα που δεν μπορεί να εφημερεύει κανένας στη Μονάδα, και εφημερεύει αυτός που είναι στην παιδιατρική. Άρα δεν μπορούμε να κρατάμε περιστατικά τα οποία χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση".

και εξηγεί πώς χάνονται οι προσλήψεις στο Νοσοκομείο

"Υπάρχουν διορισμοί σε εκκρεμότητα από το 2010. Τον Ιούνιο τελειώνει την ειδίκευσή της νεογνολόγος στο ΠαΓΝΗ. Αν η συνάδελφος θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Δεκέμβρη για να βγει ένας πιθανός διορισμός, χωρίς να έχει κανένα εισόδημα το πιθανότερο είναι να ανοίξει ένα ιατρείο και να αρχίσει να εξασκεί την ειδικότητά της. Έτσι χάσαμε πολλούς νεογνολόγους".

Η κ. Απατζίδου σημειώνει ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χαράλαμπος Δουλγεράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα όσον αφορά τις προσλήψεις είναι οι θέσεις της Μονάδας Νεογνών όμως παρόλα αυτά
υπάρχει πρόβλημα στο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό. Στις υποειδικότητες που πρέπει να υποστηρίξουν τη Μονάδα. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα μωράκι που να ζυγίσει 1000 γρ και να μην υπάρχει κανένας να του κάνει ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου για να ξέρουμε από την αρχή τι να κάνουμε με αυτό το παιδάκι. Ή να δει τα ματάκια του την συγκεκριμένη ημερομηνία που πρέπει και να απαιτείται η μεταφορά του στο Ηράκλειο.

Η Μονάδα χρειάζεται υποστήριξη από άλλες ειδικότητες του Νοσοκομείου.




Όσον αφορά τον εξοπλισμό, είχε ξεκινήσει να είναι καλός όμως από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη αντικατάσταση. Παλεύουμε τώρα μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και μου δείχνει μια στίβα με φακέλους.

Έχουμε φτάσει πάλι στο Αμήν.






Ελπίδα ενόψει της κατάρτισης του νέου υγειονομικού χάρτη της Χώρας

Η πρόταση του Νοσοκομείου και της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είναι να υπάρχει Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας στα Χανιά παρόλα αυτά αυτό θα κριθεί από το Υπουργείο.

Θετική εξέλιξη που τη δεδομένη στιγμή μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική είναι όπως εξηγεί η κ. Απατζίδου ότι  η Ειδική Επιτροπή για την περιγεννητική φροντίδα που υπάγεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και που αποφασίζει για την οργάνωση της περιγεννητικής φροντίδας πανελλαδικά, έχει κατανοήσει το πρόβλημα και πρότεινε, με βάση τα στοιχεία που έχουν σταλεί από την Διευθύντρια της Μονάδας, ότι θα πρέπει να συσταθεί Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας στα Χανιά.

Η ισχύουσα κατάσταση είναι παράλογη. Η πρώτη μονάδα στην Κρήτη δημιουργήθηκε στο Βενιζέλειο και στη συνέχεια λειτούργησε και δεύτερη στο ΠΑΓΝΗ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της Δ. Κρήτης.

Ο Νομός Χανίων συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια με βάση Διεθνή Πρωτόκολλα Ιατρικής κρίνεται πραγματικά επιβεβλημένη η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

"Για αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι και να μην βρίσκουμε συνεχώς κωλύματα στο μισό βήμα που χρειάζεται να κάνουμε. Χρειάζεται βούληση" σημειώνει η κ Απατζίδου.

Φεύγοντας από τη Μονάδα ξανακοιτάω την ταμπέλα που βρίσκεται στην είσοδο.

"Απαγορεύεται αυστηρώς η στάση" και η στασιμότητα όσων θα έχουν κατανοήσει ότι η δημιουργία της Μονάδας είναι προτεραιότητα. Τί θα έλεγαν άραγε τα Νεογνά αν μπορούσαν να μιλήσουν για την ¨κακοποίηση¨που υφίστανται.

Ποιοί θα αποφασίσουν, εκτός από τους γονείς τους, να βάλουν πλάτη για αυτά;

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μονάδα Νεογνών στα Χανιά - Η «κακοποίηση» συνεχίζεται…"

Η Λετονία στην ευρωζώνη από το 2014

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Λετονίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2014, εκτιμώντας ότι η χώρα έχει κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες για να βγει από την οικονομική κρίση.

Η έκθεση της Επιτροπής για τη Λετονία θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα κοινοποιηθεί στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. Αρμοδιότητα των τελευταίων είναι να λάβουν την τελική απόφαση για την ένταξη της Λετονίας στη ζώνη του ευρώ, κάτι που αναμένεται να γίνει στη σύνοδό τους που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουλίου.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Λετονία πληροί τις προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ευρώ» αναφέρεται στην έκθεση.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε επίσης εκφράσει τη συγκατάθεσή της στο να γίνει η Λετονία το 18ο μέλος της ευρωζώνης από το 2014.

«Η εμπειρία της Λετονίας δείχνει ότι μια χώρα μπορεί να υπερβεί τις μακροοικονομικές αστάθειες, ακόμη και τις σοβαρές, και να βγει ενισχυμένη», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Μετά τη βαθιά ύφεση που γνώρισε η Λετονία κατά τη διετία 2008-9, η οικονομία της άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει και το 2012 κατέγραψε ανάπτυξη +5,6%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν η ανάπτυξή της για φέτος θα πέσει στο 3,8% αλλά θα ανέβει ξανά στο 4,1% το 2014.

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Λετονία στην ευρωζώνη από το 2014"

Τραπεζικό θρίλερ στα Τρίκαλα και ώρες αγωνίας για χιλιάδες Τρικαλινούς μετόχους

Ώρες αγωνίας για χιλιάδες Τρικαλινούς μετόχους καθώς εξελίσσεται Τραπεζικό θρίλερ.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr είναι ειλημμένη απόφαση «κουρέματος» μετοχών από το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας προς την Γενική Συνέλευση των Μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου.

Η πρόταση –σοκ, αφορά το κούρεμα της λογιστικής αξίας της μερίδας της μετοχής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας που αναμένεται να προταθεί ώστε να έχει αξία 79 ευρώ κάτι που συνεπάγεται με οικονομική υποτίμηση μεγαλύτερη από 25% της σημερινής λογιστικής αξίας της μερίδας.

Η λογιστική αξία της συνεταιριστικής μερίδας, που σήμερα αποτιμάται στα 111,58 ευρώ, εξαρτάται από τα ίδια κεφάλαια του Πιστωτικού Ιδρύματος όπως καταγράφονται και αποτυπώνονται στον τελευταίο Ισολογισμό χρήσης της Τράπεζας, όπως αυτά πιστοποιούνται από Ορκωτούς Λογιστές και με την σύμφωνη γνώμη και την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυτή η πρόταση αν γίνει αποδεκτή από την Γενική Συνέλευση δεν θα αποφέρει μόνο σημαντικότατη οικονομική ζημιά στους παλιούς Μετόχους της Τράπεζας, άλλα θα κλονίσει, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και την τραπεζική «πίστη» για το μέλλον και την βιωσιμότητα της Τράπεζας, των περισσοτέρων από 7.000 Τρικαλινών μικρομετόχων σε σύνολο περίπου 10.000 μετόχων.

Η «Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας» συστάθηκε στα Τρίκαλα το 1994 με την τότε ονομασία «Συνεταιριστική Τράπεζα Τρικάλων» με πρωτοβουλία επιχειρηματιών και επαγγελματικών Φορέων του Νομού Τρικάλων, όπως το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύνδεσμο Επαγγελματοβιοτεχών ενώ το 2007 έλαβε την σημερινή της ονομασία.

trikalanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραπεζικό θρίλερ στα Τρίκαλα και ώρες αγωνίας για χιλιάδες Τρικαλινούς μετόχους"

Eνα βήμα πριν τη χρεοκοπία το ΠΑΣΟΚ - Δεσμεύτηκαν τα τελευταία 100 χιλ. ευρώ

Τα τελευταία 100.000 ευρώ που υπήρχαν στα ταμεία του κόμματος και αποτέλεσαν μέρος των χρημάτων από την τρίτη δόση του 2012 που ήταν τρία εκατομμύρια ευρώ, δεσμεύτηκαν με δικαστική απόφαση του πρωτοδικείου, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ταξιδιωτικό γραφείο για τη διεκδίκηση 240.000 ευρώ από μεταχρονολογημένη επιταγή που είχε υπογράψει στη θητεία του ο τέως γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντως το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο ερευνάται από την εισαγγελία καθώς φέρεται να είχε μονοπώλιο στα ταξίδια του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι επικρατεί πανικός στο επιτελείο Βενιζέλου καθώς στα δικαστήρια απειλεί να προσφύγει και πάλι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου της Ιπποκράτους για τα οφειλόμενα ενοίκια.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις και οι στενοί του συνεργάτες του προτείνουν το κόμμα να χρεοκοπήσει και να πάψει να υφίσταται έτσι ώστε να απελευθερωθεί από όλα του τα χρέη. «Σενάρια για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ τίθενται επί τάπητος λόγω οικονομικής χρεοκοπίας του κόμματος μετά το μπλοκάρισμα στα 100.000 ευρώ του ταμείου με δικαστική απόφαση» γράφει η εφημερίδα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Eνα βήμα πριν τη χρεοκοπία το ΠΑΣΟΚ - Δεσμεύτηκαν τα τελευταία 100 χιλ. ευρώ"

Έκθεση - βόμβα του ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

«Κεραυνούς» φαίνεται πως περιέχει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα αφού, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διαθέτει η Wall Street Journal,κάνει λόγο για κενά στο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας, για επιζήμια αναδιάρθρωση, καθώς και για αναποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

To ΔΝΤ, στην έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί, χαρακτηρίζει υπερβολικά «αισιόδοξες» τις προβλέψεις του για το ελληνικό πρόγραμμα τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τρεις από τις τέσσερις προύποθέσεις που θέτει για την παροχή πακέτου στήριξης, παραδεχόμενο ουσιαστικά ότι παρέβη τους κανόνες του.

Στο «άκρως εμπιστευτικό έγγραφο» το ΔΝΤ υποτίμησε τη ζημιά της συνταγής λιτότητας στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι η απάντηση στην κρίση έδωσε χρόνο στην Ευρωζώνη να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών, αξιωματούχοι του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, διατείνονταν επανειλημμένως πως το χρέος της Ελλάδας είναι «βιώσιμο» άρα και πιθανό να εξοφληθεί πλήρως και έγκαιρα.

Το έγγραφο περιγράφει την αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ως «τόσο σημαντική που το ΔΝΤ αδυνατούσε να εγγυηθεί πως το δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα». Το Ταμείο παραδέχεται ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι έπρεπε για τις προοπτικές ανάκτησης της πρόσβασης της ελληνικής κυβέρνησης στη χρηματοδότηση της αγοράς αλλά και την πολιτική της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Επισημαίνεται επίσης ότι το ΔΝΤ ήταν υπεραισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα πίσω στις αγορές, και την πολιτική της ικανότητα να τηρήσει τους όρους ενός προγράμματος διάσωσης.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση - βόμβα του ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news