facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας από το 2020

Έρχονται συντάξεις πείνας προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεση της όπου εκτιμάει πως είναι αναγκαία η ιδιωτικήασφάλιση για αξιοπρεπείς συντάξεις στο μέλλον.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική είναι σαφέστατη.

''Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5% την περίοδο 2020-2060, έναντι 95,7% πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ελλείψει άλλων πηγών εισοδήματος, το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα θα οδηγεί κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν μέχρι και 1,2 φορές το διάμεσο εισόδημα''.

Ο υπολογισμός αυτός ''πατάει'' στην προδιαγεγραμμένη μείωση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ. Ο στόχος είναι να υποχωρήσει τουλάχιστον στο 17,4% του ΑΕΠ το 2060 από 24,1% το 2010.

Και βέβαια η δεύτερη αλλά εξίσου σοβαρή αιτία για τις επερχόμενες δραματικές μειώσεις στις συντάξεις είναι οι νέοι μειωμένοι κατά τουλάχιστον 20% βασικοί μισθοί, που έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερα έσοδα από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με δεδομένη την πτώση της δημόσιας δαπάνης για συντάξεις, το νομοθετικό πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών διατάξεων προνόησε έτσι ώστε ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων να είναι λιγότερο ανταποδοτικός από το γενναιόδωρο σύστημα αναπλήρωσης που ίσχυσε στη χώρα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο για την κύρια σύνταξη αλλά ακόμη και στον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ εισάγονται συντελεστές οι οποίοι ελαχιστοποιούν την ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών και προκαλούν μεγάλες συνταξιοδοτικές απώλειες ακόμη και για τους ασφαλισμένους που έχουν πλήρη 35ετή προϋπηρεσία.

Σε αυτό το νέο συνταξιοδοτικό τοπίο, μοναδική σταθερά θα είναι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και όλο το υπόλοιπο ποσό θα χτίζεται με συντελεστές, οι οποίοι θα οδηγούν σε αναλογική σύνταξη υπολογιζόμενη επί του συνόλου των αποδοχών και των εργασιακών ετών που έχουν διανυθεί από την πρώτη ημέρα πρόσληψης.

Σύμφωνα μάλιστα με την Καθημερινή ο νέος τρόπος υπολογισμού, που είναι από το 2010 θεσμοθετημένος, '' θίγει, πρωτίστως, όλους όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1.1.2011, αναμένεται δε να γίνει αισθητός για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2015''.

Για αυτό ως συμπέρασμα η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ρητά την ανάγκη σύνδεσης με ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης.

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας από το 2020 "

Από την 1η Ιουνίου και μέσω ΚΕΠ η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΠΑΔ

Από την 1η Ιουνίου 2013 και έως την 31η Οκτωβρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας και η απογραφή των συνταξιούχων ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), σύμφωνα με... ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού.

Υπόχρεοι απογραφής είναι όλοι οι συνταξιούχοι και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, ασχέτως αν τα βιβλιάριά τους φέρουν ενεργό θεώρηση (ακόμα κι όσα φέρουν θεώρηση "εφ' όρου ζωής" ή "για πέντε χρόνια").

Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, ο ασφαλισμένος προσέρχεται αυτοπροσώπως -ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου- στα ΚΕΠ και επιδεικνύει: - Το βιβλιάριο ασθενείας.

- Την αστυνομική του ταυτότητα.

- Ένα εκκαθαριστικό σημείωμα συντάξεως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οποιουδήποτε τριμήνου του τρέχοντος έτους.

- Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, όπου θα φαίνεται ο διεθνής αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι πρώτος δικαιούχος.

Εάν ο ασφαλισμένος αιτείται τη Θεώρηση- Απογραφή εμμέσως ασφαλισμένου μέλους επιδεικνύει: - Το βιβλιάριο ασθενείας του έμμεσου μέλους.

- Το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του έμμεσου μέλους.

Στις περιπτώσεις Θεώρησης- Απογραφής έμμεσων μελών υποβάλλονται επίσης τα κάτωθι δικαιολογητικά, ανά περίπτωση: 1. Εάν πρόκειται για σύζυγο ή άνεργο τέκνο (18-24 ετών): - Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 συμπληρωμένη από τον άμεσα ασφαλισμένο, ότι ο/η σύζυγος δεν έχει ίδιο δικαίωμα περίθαλψης σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο και ότι δεν εργάζεται.

- Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης Ε1 ή εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ από όπου προκύπτει ότι το αναφερόμενο άτομο είναι προστατευόμενο μέλος ή σε περίπτωση που υποβάλλει φορολογική δήλωση αντίγραφο αυτής από όπου προκύπτει ότι δεν υπάρχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που να δημιουργεί δικαίωμα ασφάλισης σε άλλο φορέα.

2. Εάν πρόκειται για τέκνο έως 18 ετών δεν απαιτείται υποβολή κανενός εγγράφου.

3. Εάν πρόκειται για τέκνο 24-26 ετών το οποίο σπουδάζει υποβάλλονται τα δικαιολογητικά, όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο 1 και επιπλέον τη βεβαίωση σπουδών από το οικείο Τμήμα του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

4. Κάθε άλλη περίπτωση παραπέμπεται στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΑΔ.

express
Διαβάστε Περισσότερα » " Από την 1η Ιουνίου και μέσω ΚΕΠ η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΠΑΔ "

Για όγδοη φορά αναβλήθηκε η δίκη του Μάκη Ψωμιάδη

Αναβλήθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου, για όγδοη φορά, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης υπεξαίρεσης ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ την περίοδο 2001-2003, με βασικό κατηγορούμενο τον Μάκη Ψωμιάδη.

Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση του Μάκη Ψωμιάδη, επικαλούμενη ότι δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση της πΓΔΜ για την έκδοσή του.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της γειτονικής χώρας που έχει επιδοθεί στο Εφετείο Κακουργημάτων επιτρέπει μεν την έκδοση του κατηγορούμενου, αλλά είναι σε εκκρεμότητα η έφεση που έχει ασκήσει στις αρχές των Σκοπίων. Ετσι, η δίκη αναβλήθηκε προκειμένου να αποφανθεί το δικαστήριο της αλλοδαπής.

Το δικαστήριο δέχθηκε επιπλέον το αίτημα αναβολής λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του, εκ των κατηγορουμένων, Χαρίλαου Ψωμιάδη καθώς απουσίαζαν 2 από τους 3 συνηγόρους του.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » " Για όγδοη φορά αναβλήθηκε η δίκη του Μάκη Ψωμιάδη "

1808 γιατροί έφυγαν μετανάστες το 2012

Δεν έχει προηγούμενο το κύμα φυγής των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό

Μαζική μετανάστευση (συνεχίζει να) καταγράφεται στον χώρο των Ελλήνων ιατρών. Το κύμα φυγής των γιατρών ολοένα δυναμώνει, καθώς σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), οι αιτήσεις που έγιναν το πρώτο τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 2,5 φορές περισσότερες από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Την τελευταία 5ετία το ποσοστό των γιατρών που έφυγε στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας έχει πενταπλασιαστεί, με τον κύριο όγκο των αποχωρούντων γιατρών να είναι εξειδικευμένοι. Το 2012 εξέδωσαν πιστοποιητικό αποχώρησης προς το εξωτερικό 642 ανειδίκευτοι και 1166 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ το 2007 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 243 οι ανειδίκευτοι και 292 οι ειδικευμένοι, στο σύνολο τους 535 γιατροί.

«Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία η μετανάστευση των νέων Ελλήνων δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το πιο υψηλά εξειδικευμένο: τους ειδικευμένους γιατρούς της χώρας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δυνατότητες εργασίας στην αλλοδαπή επιβεβαιώνουν αυτήν την θλιβερή εικόνα.

Αναφέρει ενδεικτικά ότι στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για άνεργους γιατρούς μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜοbiPro-EU «Προώθηση της επαγγελματικής κινητικότητας νέων σε αναζήτηση επαγγελματικής κατάρτισης και ανέργων ειδικευμένων στελεχών της Ευρώπης» και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, παρακολούθησαν την εκδήλωση 270 γιατροί, εκ των οποίων οι 50 ζήτησαν ατομική συμβουλευτική βάσει ειδικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των γιατρών που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για εργασία στη Γερμανία ήταν άνεργοι ειδικευμένοι ή γιατροί που τελειώνουν την ειδικότητα και αναζητούν στο επόμενο βήμα λύσεις στο αδιέξοδο της ανεργίας.

Το προαναφερθέν ευρωπαϊκό πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους γιατρούς ηλικίας άνω των 40, ειδικευμένους και ειδικευόμενους, που επιθυμούν να εξασφαλίσουν και να κατοχυρώσουν συγκεκριμένη θέση εργασίας στη Γερμανία, γνωρίζοντας τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει σχετική πρόνοια για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας με επιδότηση από το γερμανικό κράτος.

Με στόχο να στηρίξει και να βοηθήσει τους νέους και άνεργους γιατρούς μέλη του, ο ΙΣΑ προέβη στη δημιουργία Γραφείου Πληροφόρησης και Απασχόλησης για την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα στα τηλέφωνα 210 3839770 εσωτ 211 και 213 καθώς και στο τηλέφωνο 6972 702589 από 11π.μ. έως 5μ.μ. ή στο email tkal@isathens.gr.

Σε ξένες χώρες μετανάστευσαν 3.923 γιατροί την τελευταία τριετία

Μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) την τελευταία τριετία έχουν φύγει στην αλλοδαπή 4.000 γιατροί. Μάλιστα, το 62,5% είναι ειδικευμένοι γιατροί, είναι λειτουργοί του Ιπποκράτη οι οποίοι ολοκλήρωσαν την ειδικότητα και αναζητούν εναγωνίως επαγγελματική διέξοδο. Με την πόρτα του ΕΣΥ να έχει κλείσει αλλά και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας να συρρικνώνεται οι επαγγελματικές επιλογές των γιατρών είναι πια περιορισμένες.

Τα στοιχεία του ΙΣΑ είναι αποκαρδιωτικά για τη φυγή των επιστημόνων: το 2010 ο ΙΣΑ «έχασε» 835 γιατρούς από τους οποίους οι 318 ήταν ανειδίκευτοι και 517 ειδικευμένοι. Το 2011 έφυγαν 1.280 γιατροί, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ειδικευμένοι (787). Το έτος 2012 έφυγαν 1.808 γιατροί εκ των οποίων οι 642 ανειδίκευτοι και οι 1.166 ειδικευμένοι.
Κατά την τριετία 2007 – 2009 συνολικά εγκατέλειψαν τον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας 1.635 γιατροί

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " 1808 γιατροί έφυγαν μετανάστες το 2012 "

«Eθνικός μύθος» για τη Ρεπούση ο χορός του Ζαλόγγου!

«Ταράζει» και πάλι τα νερά η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, με συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Ρεπούση ζητά να δοθεί το δικαίωμα υιοθεσίας και στους ομοφυλόφιλους, υπερασπίζεται τη θέση της για τις γενοκτονίες, επικαλούμενη τα σταλινικά εγκλήματα, χαρακτηρίζει, ουσιαστικά, «εθνικό μύθο« το χορό του Ζαλόγγου και, αναφερόμενη στο παλαιό βιβλίο της Ιστορίας, εξηγεί ότι δεν γράφτηκε ποτέ η λέξη «συνωστισμός», αλλά... το ρήμα!

Αναλυτικότερα:

«Εφόσον η Πολιτεία αναγνωρίζει το δικαίωμα της υιοθεσίας σε ετεροφυλόφιλους οφείλει να το αναγνωρίζει και σε ομοφυλόφιλους» δήλωσε αρχικά η Μαρία Ρεπούση.

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά την ανάγκη του παιδιού να ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο φύλο. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει στην Ελλάδα αυτή η ομοφοβία. Η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα του καθενός. Η ταυτότητα του φύλου είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Δεν με ενοχλεί καθόλου. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα» πρόσθεσε.

Με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε κατά της ποινικοποίησης της μνήμης: «Είμαι κατά της ποινικοποίησης της μνήμης. Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορική επιστήμη είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα να τιμωρούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη. Δεν έχω καμία επιφύλαξη με τη διάταξη που προτείνει το σχέδιο νόμου του Ρουπακιώτη» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, η κυρία Ρεπούση σχολίασε: «Χώρες της Βαλτικής έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονίες τα σταλινικά εγκλήματα. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα εγκλήματα της Βαλτικής γενοκτονίες; Δεν είναι ότι οι ιστορικοί αρνούνται αυτά τα εγκλήματα. Κορυφαίο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι το Ολοκαύτωμα. Οι ιστορικοί, είμαστε πιο προσεκτικοί με τη χρήση των όρων. Δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν εγκλήματα».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ακόμη: «Δεν θέλουμε να ποινικοποιείται η ελεύθερη έκφραση ή η έκφραση άλλης άποψης. Είμαστε κατά της ποινικοποίησης της μνήμης, η πλειοψηφία είναι κατά» και, αναφερόμενη στην επιστολή που έστειλε, δήλωσε ότι «η επιστολή μου ήταν ιδιωτική που απευθύνθηκε σε συναδέλφους μου. Έλεγα ότι ενδέχεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο να υπάρχει διάταξη για ποινικοποίηση της μνήμης. Ήταν μια επιστολή που έλεγε ‘’στο βαθμό που υπάρχουν αντίστοιχες προβληματικές διατάξεις έχετέ το υπόψη σας’’. Αν υπερασπίζομαι ό, τι υπερασπίζομαι, είναι γιατί δεν θέλω να βγαίνουν νόμοι για το τι θα λένε και θα γράφουν οι ιστορικοί».

«Το πρόβλημα μ' αυτό το σχέδιο νόμου το έχουν αυτοί που ασκούν ρατσιστική βία και αυτοί που παρακινούν σε ρατσιστική βία. Η Πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει αν ο λόγος είναι ρατσιστικός και οδηγεί σε πράξη βίας. Υπάρχει αναγκαιότητα να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία» πρόσθεσε.

Για τη Χρυσή Αυγή, η κυρία Ρεπούση δήλωσε πως «η ΧΑ υποσκάπτει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, χρησιμοποιώντας τα ίδια τα όπλα που της δίνει η Δημοκρατία».

Ερωτηθείσα αν νιώθει θύμα, η κυρία Ρεπούση απάντησε: «Ασκείται μια τρομοκρατία στη δική μου περίπτωση. Η Δημοκρατία μας έχει να χάσει από αυτή την άσκηση πίεσης και τρομοκρατίας. Δεν αισθάνομαι θύμα. Οι τακτικές ιεράς εξέτασης έχουν περάσει. Διεκδικώ το δικαίωμά μου να απαντώ με το δικό μου τρόπο, δεν πρόκειται κανείς να με βάλει στη λογική του μαύρου-άσπρου. Καμιά φορά κάνω το λάθος να μιλώ στην πολιτική με ιστορικούς όρους. Διεκδικώ μια ιστορική καθαρότητα».

Ερωτηθείσα δε, αν υπήρξε ο χορός του Ζαλόγγου, υποστήριξε ότι «κάθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους».

Για το βιβλίο της Ιστορίας και τον ‘’συνωστισμό’’, είπε ότι «υπήρξε μεγάλη εκμετάλλευση. Ακόμα φέρνουν στην επιφάνεια βιβλίο που έγραψα και η λέξη συνωστίζονται διορθώθηκε αμέσως. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό σχολικό βιβλίο, είχε μια ατυχή έκφραση, διορθώθηκε αμέσως. Δεν υπήρχε η λέξη ''συνωστισμός'' υπήρχε το ρήμα στην περιγραφή μιας αθρόας προσέλευσης. Εμείς αμέσως είπαμε πως δεν είναι σωστή η λέξη συνωστισμός επειδή προσβάλλει τις μνήμες ανθρώπων. Δεν θέλαμε να πούμε ότι στη Σμύρνη έγινε συνωστισμός».

Πρόσθεσε ότι «γενικότερη τάση της ιστορίας είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν για να προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Πιο πάνω είναι το να μπορεί κανείς να διαβάζει ιστορικά τα πράγματα, να μη στέκεται σε μια αλήθεια αλλά να βλέπει και τις άλλες αλήθειες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Eθνικός μύθος» για τη Ρεπούση ο χορός του Ζαλόγγου! "

Στο κόκκινο πιστωτικά το 87,1% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας

Μεγάλη η αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο

Στη ζώνη υψηλού πιστωτικού κινδύνου κατατάσσει πλέον το 87,1% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας, από 64,7% έναν χρόνο πριν, η εταιρεία οικονομικών ερευνών ICAP, η οποία έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή - Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) ως οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (CRA).

Πολλές επιχειρήσεις του τομέα θεωρείται δε ότι βρίσκονται ήδη σε πορεία πτώχευσης.

Η ICAP έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του βιομηχανικού τομέα από τις αρχές του 2013, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της επιδείνωσης των συνθηκών στον τομέα.

Στη νέα αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη 7.320 βιομηχανικές ή και βιοτεχνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και εταιρικής μορφής.

H πιστοληπτική υποβάθμιση της ελληνικής βιομηχανίας ήδη από το 2012 είχε λάβει δραματικές διαστάσεις, αντανακλώντας τη σημαντική επιβάρυνση της χρηματοοικονομικής θέσης των επιχειρήσεων, ελλείψει πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης και εξαιτίας της συσσώρευσης ζημιών.

Κατά την ICAP, σχεδόν εννιά στις δέκα βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας κινδυνεύουν πλέον, αν δεν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες, να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και πτώχευση.

Μεταξύ 2012-2013 αυξήθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο από περίπου 65% σε 87%.

Αναλυτικότερα, οι υψηλού πιστωτικού κινδύνου (D1, D2, E1, E2), σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, ανέρχονται εφέτος σε 6.376 ή σε ποσοστό 87,1% του συνόλου των επιχειρήσεων του βιομηχανικού τομέα, έναντι 64,7% το 2012 και 46,5% έναν χρόνο νωρίτερα.

Συγχρόνως, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις χαμηλού πιστωτικού κινδύνου (A1, A2, B1) έχουν περιοριστεί σε μόλις 66 ή σε ποσοστό 0,9% το 2013, από 10,4% το 2012 και 10,6% το 2011.

Επίσης, οι μέσου πιστωτικού κινδύνου (B2, C1, C2) αντιστοιχούν πλέον σε 878 ή σε ποσοστό 12,0% του συνόλου, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα αποτελούσαν το 24,9% και το 2011 το 42,9%.

Όσο η κατάταξη μιας επιχείρησης πλησιάζει τις διαβαθμίσεις υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας (Β1- Α1), τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας ή πτώχευσης.

Η δεκάβαθμη τρέχουσα πιστοληπτική διαβάθμιση του συνόλου των βιομηχανικών επιχειρήσεων, με βάση το ποσοστό των επιχειρήσεων που η ICAP Databank τοποθετεί σε κάθε κατηγορία, συνεκτιμώντας δείκτες ρευστότητας, αποδοτικότητας, κεφαλαιακής διάρθρωσης και βιωσιμότητας, καθώς και στοιχεία συναλλακτικής συμπεριφοράς, οικονομικά και εμπορικά, βάσει των οδηγιών του Κανονισμού 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και της οδηγίας CESR για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, έχει ως εξής:

* Το 0,07% των επιχειρήσεων, έναντι 2,02% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθμιση Α1, η οποία υποδηλώνει χαµηλότατο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόµα και υπό τις δυσµενέστερες οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σταθερά πολύ υψηλή.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση Α1 ανέρχονται σε μόλις πέντε και χαρακτηρίζονται από τα εξαιρετικά οικονοµικά μεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σηµαντική θέση τους στην αγορά.

* Το 0,27% των επιχειρήσεων, έναντι 2,32% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθμιση Α2, η οποία υποδηλώνει πάρα πολύ χαµηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόµα και υπό δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σταθερά υψηλή.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση Α2 δεν ξεπερνούν τις 20 και χαρακτηρίζονται από τα πολύ σηµαντικά οικονοµικά μεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σηµαντική θέση τους στην αγορά.

* Το 0,56% των επιχειρήσεων, έναντι 5,98% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθμιση Β1, η οποία υποδηλώνει πολύ χαµηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν αλλά σε πολύ μικρό βαθµό από δυσµενής οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σχετικά σταθερή.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση Β1 ανέρχονται σε 41 και χαρακτηρίζονται από τα σηµαντικά οικονοµικά αποτελέσµατα, τη σταθερή πορεία και την ανταγωνιστική θέση τους στην αγορά.

* Το 1,58% των επιχειρήσεων, έναντι 3,83% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση Β2, η οποία υποδηλώνει χαµηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν αλλά σε μικρό βαθµό από δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σχετικά σταθερή.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση Β2 ανέρχονται σε 116 και χαρακτηρίζονται από τα ικανοποιητικά οικονοµικά αποτελέσµατά τους, τη σταθερή πορεία και την ικανοποιητική θέση τους στην αγορά.

* Το 5,08% των επιχειρήσεων, έναντι 5,81% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση C1, η οποία υποδηλώνει μέτριο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις με ευαισθησία στις δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση C1 ανέρχονται σε 372 και χαρακτηρίζονται από τα μέτρια οικονοµικά μεγέθη τους, τη μέτρια πορεία και τη μειωµένη ανταγωνιστική θέση στην αγορά.

* Το 5,33% των επιχειρήσεων, έναντι 15,31% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση C2, η οποία υποδηλώνει σχετικά αυξηµένο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες εµφανίζουν αυξηµένη ευαισθησία στις δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση C2 ανέρχονται σε 390 και χαρακτηρίζονται από τα χαµηλότερα του μέσου οικονοµικά μεγέθη τους, την καθοδική πορεία τους και τη μειωµένη ανταγωνιστική θέση στην αγορά.

* Το 15,67% των επιχειρήσεων, έναντι 21,76% το 2012, κατατάσσεται στη θεωρούμενη «γκρίζα», υψηλού κινδύνου πιστοληπτική διαβάθµιση D1, η οποία υποδηλώνει αυξηµένο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες εµφανίζουν μεγάλη ευαισθησία στις δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση D1 ανέρχονται σε 1.147 και χαρακτηρίζονται από τα χαµηλά οικονοµικά μεγέθη τους, την έντονα καθοδική πορεία και τη χαµηλή ανταγωνιστική θέση τους.

* Το 17,80% των επιχειρήσεων, έναντι 21,07% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση D2, η οποία υποδηλώνει σηµαντικά αυξηµένο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις με προβλήµατα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση D2 ανέρχονται σε 1.303 και χαρακτηρίζονται από τα ιδιαίτερα χαµηλά οικονοµικά μεγέθη τους και την ιδιαίτερα χαµηλή ανταγωνιστική θέση τους.

* Το 33,50% των επιχειρήσεων, έναντι 9,07% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση E1, η οποία υποδηλώνει πολύ υψηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις με σηµαντικά προβλήµατα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση E1 ανέρχονται σε 2.452 και χαρακτηρίζονται από τα επιβαρυμένα οικονοµικά αποτελέσµατα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την πορεία τους.

* Το 20,14% των επιχειρήσεων, έναντι 12,83% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση E2, η οποία υποδηλώνει υψηλότατο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις με πολύ σηµαντικά προβλήµατα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση E2 ανέρχονται σε 1.474 και χαρακτηρίζονται από τα εξαιρετικά επιβαρυμένα οικονοµικά αποτελέσµατα, τα οποία θέτουν σε υψηλό κίνδυνο την πορεία τους.

Αρκετές από αυτές ήδη έχουν εκδηλώσει φαινόμενα ασυνέπειας έναντι συνεργατών τους και κινδυνεύουν να υπαχθούν ή ήδη βρίσκονται ουσιαστικά σε πορεία πτώχευσης.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " Στο κόκκινο πιστωτικά το 87,1% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας "

Εργαζόμενοι Ευαγγελισμού: Κινδυνεύουν οι ασθενείς! Εκτός ορίου ασφαλείας οι νοσηλείες

Ότι η «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, ο Ευαγγελισμός λειτουργεί υπό άθλιες συνθήκες χωρίς προσωπικό και ενίοτε χωρίς τα βασικά υλικά είναι λίγο πολύ γνωστό. Το ότι όμως οι ασθενείς νοσηλεύονται σε συνθήκες που είναι πολύ κάτω από το διεθνές όριο ασφαλείας πιθανώς να μη θέλει να το δει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε τις δραματικές περιγραφές των εργαζομένων του νοσοκομείου για το τι επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Διασωληνωμένοι ασθενείς του Ευαγγελισμού νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, λόγω κλειστών κλινών, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις ειδικές μονάδες του νοσοκομείου. Με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, υπογραμμίζουν την επικινδυνότητα για τους ασθενείς λόγω της έλλειψης προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στην πραγματικότητα λείπουν 59 νοσηλευτές για το ελάχιστο όριο ασφαλείας και 167 για να φθάσουν τα διεθνή standard.

Όπως εξηγεί το Σωματείο των Εργαζομένων: «Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στον Ευαγγελισμό πάνω από 100 ειδικές κλίνες: 30 κλίνες ΜΕΘ, 20 ΜΑΦ, 14 εμφραγμάτων, 8 ΑΚΑ, 24 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού, Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού, μονάδα HIV, νευροχειρουργική υπομονάδα. Μέχρι πριν 4 χρόνια η κατάσταση ήταν οριακή από άποψη αναλογίας νοσηλευτή ανά κλίνη. Τώρα έχει υποχωρήσει κατά πολύ, ακόμα και απ΄ το ελάχιστο όριο ασφαλείας που έχει προσδιοριστεί από τη Διοίκηση».

Η έλλειψη αυτή του προσωπικού έχει κάνει την κατάσταση εκρηκτική μέσα στον Ευαγγελισμό. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι πλέον οι ασθενείς βρίσκονται ξεκάθαρα σε κίνδυνο. Όπως τονίζουν: «Εφόσον και αυτές οι ελάχιστες αναλογίες παραβιάζονται, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι ασθενείς, εξουθενώνονται οι εργαζόμενοι και το κλείσιμο ειδικών κλινών μοιάζει …φυσικό επακόλουθο».

Την ίδια ώρα, στη συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ώστε να αποπληρωθούν δεδουλευμένες εφημερίες μπορούν να προχωρήσουν οι ειδικευόμενοι της Πολυκλινικής, που διοικητικά ανήκει στον Ευαγγελισμό, βάσει σχετικής απόφασης του ειρηνοδικείου Αθηνών, με την οποία απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της διοίκησης. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την διεκδίκηση των χρημάτων τόσο για τους εν λόγω ειδικευόμενους όσο και για γιατρούς άλλων νοσοκομείων που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » " Εργαζόμενοι Ευαγγελισμού: Κινδυνεύουν οι ασθενείς! Εκτός ορίου ασφαλείας οι νοσηλείες "

Ψάχνουν για... απολύσεις σε IKA, ΟΑΕΔ και δημοτικές επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο εργαζόμενοι σε 384 δημοτικές επιχειρήσεις, 66 Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 62 επιμελητήρια, επτά κοινωφελή ιδρύματα και 12 εθνικά αθλητικά κέντρα.

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", στο επίκεντρο βρίσκονται ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, φορείς υπό τους ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα του τομέα της Ερευνας, Εμπορικά Επιμελητήρια (όπως το ΤΕΕ και το Οικονομικό), Κοινωφελή Ιδρύματα Πρόνοιας, Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ακόμα και Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

Συνολικά τα παραπάνω ΝΠΔΔ και οι φορείς απασχολούν 38.139 υπαλλήλους, οι οποίοι, εφόσον τελικώς υιοθετηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, είτε θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου είτε θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται για να μειωθεί περαιτέρω το Δημόσιο όσον αφορά το απασχολούμενο προσωπικό είναι τα εξής:

* Η μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί προβλέπεται η μετατροπή 66 ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Στα 66 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου απασχολούνται σήμερα 16.241 υπάλληλοι, ενώ ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (4.479 άτομα) και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (6.567 άτομα). Ενδεχόμενη μετατροπή του νομικού καθεστώτος των νομικών προσώπων θα σημάνει τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων, ενώ θα υπάρχει και αξιολόγηση του απασχολούμενου προσωπικού, προκειμένου όσοι περάσουν κάτω από τη βάση είτε να απολυθούν είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να περάσουν για ένα χρόνο σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

* Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων της χώρας (πρόκειται για 384 φορείς, που απασχολούν 16.225 εργαζομένους και έχουν ως αντικείμενο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την πρόνοια και τις κοινωνικές υπηρεσίες) εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο είναι, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να καταργηθούν όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρμοδιότητές τους να μεταφερθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων. Οσον αφορά στο προσωπικό των ΝΠΔΔ, όσοι απασχολούνται σε απαραίτητες δομές (όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί) θα μετατάσσονται στους δήμους, ενώ οι υπόλοιποι θα περνούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αξιολόγησης. Το δεύτερο και πιο ήπιο σε σύγκριση με το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μετατροπή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα υπάρχει νέος καθορισμός του αριθμού, του αντικειμένου και του οργανογράμματος των φορέων που θα μπορούν να διαθέτουν οι δήμοι, με τους υπαλλήλους που θα περισσεύουν να περνούν σε διαθεσιμότητα για δώδεκα μήνες.

*Η μετατροπή των ΝΠΔΔ του τομέα της έρευνας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Πρόκειται για τέσσερα ΝΠΔΔ (απασχολούν 1.235 άτομα) και επτά ΝΠΙΔ (απασχολούν 1.749 άτομα). Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα για τους καινούργιους φορείς και θα υπάρξει μείωση του προσωπικού τους.

*Η μεταφορά δύο ΝΠΙΔ που απασχολούν 136 άτομα και δύο ΝΠΔΔ που απασχολούν 93 άτομα και ασχολούνται με την αγροτική έρευνα στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

*Οι συγχωνεύσεις Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και οι καταργήσεις Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που ναι μεν δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης, όπως για παράδειγμα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ.

Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι 416. Από αυτούς, οι 24 δεν λειτουργούν και οι 16 υπολειτουργούν. Συνολικά, απασχολούν 874 άτομα. Οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι δέκα. Από αυτούς, οι επτά υπολειτουργούν, ενώ συνολικά απασχολούν 150 άτομα.

*Η μετατροπή των εμπορικών Επιμελητηρίων, του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα και θα περιοριστούν οι θέσεις του απασχολούμενου προσωπικού.

*Η κατάργηση επτά Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Πρόνοιας (απασχολούν 227 άτομα) και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις περιφερειακές προνοιακές δομές.

*Η μετατροπή των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (απασχολούν 194 άτομα) και η μεταφορά τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι αριθμοί

Μετατροπή 66 ΝΠΔΔ (ανάμεσά τους το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ) σε ΝΠΙΔ (16.241 υπάλληλοι).

384 φορείς (ΝΠΔΔ) που ανήκουν στους δήμους. Εξετάζεται είτε η κατάργησή τους είτε η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (16.225 υπάλληλοι).

Μετατροπή 15 ΝΠΔΔ του τομέα Ερευνας σε ΝΠΙΔ (3.213 υπάλληλοι).

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (1.024 υπάλληλοι).

Μετατροπή 62 Επιμελητηρίων σε ΝΠΙΔ (1.015 υπάλληλοι).

Κατάργηση 7 Κοινωφελών Ιδρυμάτων Πρόνοιας (227 υπάλληλοι).

-Μετατροπή 12 Αθλητικών Κέντρων σε ΝΠΙΔ (194 υπάλληλοι).

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » " Ψάχνουν για... απολύσεις σε IKA, ΟΑΕΔ και δημοτικές επιχειρήσεις "

«Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα»

Πλούσια είναι η «δράση» του Γιάννη Μιχελάκη το τελευταίο διάστημα στη Βουλή καθώς ο βουλευτής Επικρατείας συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις επίκαιρες ερωτήσεις. Μετά την άρνηση του για την πώληση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, μέσω ερώτησης που κατέθεσε στους κ.κ Στουρνάρα, Αρβανιτόπουλο, Λιβιεράτο, ο κ. Μιχελάκης επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα πολλαπλά οφέλη, όπως τονίζει, που θα υπάρξουν από μια τέτοια κίνηση.

Με το υφιστάμενο καθεστώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταβάλλουν στα φαρμακεία ΦΠΑ ύψους 6,5 % για τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Ταμείων και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τον ΦΠΑ στην εφορία.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται φανερό ότι ακολουθείται μία άσκοπη διαδικασία, από τη στιγμή που κρατικοί φορείς καλούνται να καταβάλλουν φόρο στο ίδιο το κράτος.

Αντίθετα με την κατάργηση του ΦΠΑ τα οφέλη μπορούν να είναι σημαντικά και πολύπλευρα. Κατ’ αρχάς θα μειωθεί η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, αφού θα απαλλαχθούν τα Ταμεία από την υποχρέωση πληρωμής ΦΠΑ, ενώ παράλληλα θα μειωθεί αντίστοιχα και η τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Περαιτέρω οι ασφαλισμένοι θα επωφελούνταν πληρώνοντας μικρότερη συμμετοχή, αλλά και οι φαρμακοποιοί θα απαλλάσσονταν από την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί ότι ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, η κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνέβαλε στη μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία είναι δυστυχώς συνυφασμένη με τη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου ταλαιπωρώντας τους πολίτες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί: Ποια είναι η θέση σας για το εν λόγω ζήτημα;

iapopsi
Διαβάστε Περισσότερα » " «Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα» "

Η ΤτΕ δεν δίνει στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος το υπ.Οικονομικών

Επικαλούμενη τις διατάξεις περί υπηρεσιακού και επαγγελματικού απορρήτου, η Τράπεζα της Ελλάδος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα βουλευτή να διαβιβαστούν στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των δανείων που έλαβαν τα κόμματα από το 1996 και μετά καθώς επίσης από ποια τραπεζικά ιδρύματα.

Οι όροι χορήγησης δανείων και παροχής εγγυήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα δεν καθορίζονται διοικητικά με αποφάσεις της ΤτΕ αλλά ελεύθερα με τραπεζικά κριτήρια, στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΕ αναφέρει το έγγραφο της Τράπεζας που διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η Τράπεζα επισημαίνει ότι έχει καθορίσει υποχρεώσεις για την ύπαρξη διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου, έχει καθορίσει τα διοικητικά όργανα που θα ελέγχουν την επάρκεια και την τήρηση των διαδικασιών αυτών και κάθε τρία χρόνια αξιολογεί την πορεία τους λαμβάνοντας τα αναγκαία διορθωτικά ή κυρωτικά μέτρα όπου απαιτείται. Υπογραμμίζει όμως ότι δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτονται τα πορίσματα που εκπονούνται και τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως αναφέρεται στο Ν. 3601/2007.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών όπου αναφέρεται ότι «η σύναψη δανείων, μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των συναλλασσομένων με αυτά μερών, διακρίνεται από εξ΄ ολοκλήρου ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εντός της ελεύθερης αγοράς, καθώς και από σχηματισμό σχετικών προβλέψεων εκ μέρους των πρώτων, για κάλυψη πιστωτικών κινδύνων».

Τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την αμνηστία διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για δάνεια που χορήγησαν σε ΝΠΔΔ ή Ιδιωτικού Τομέα του Δημοσίου. Εκκρεμεί η διαβίβαση στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφης απάντησης στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος είχε απευθυνθεί στον κ. Ρουπακιώτη ζητώντας του να αποστείλει τα στοιχεία για τις εκκρεμείς ή τελειωθείσες υποθέσεις απιστίας με καταδικαστικές αποφάσεις κατά διοικήσεων τραπεζών για δάνεια προς ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ του Δημόσιου Τομέα.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » " Η ΤτΕ δεν δίνει στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος το υπ.Οικονομικών "

Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος! - Eκπυρσοκρότησε το όπλο βουλευτή της Χρυσής Αυγής!

- Το όπλο του Αντώνη Γρέγου εκπυρσοκρότησε την ώρα που το άδειαζε για να το παραδώσει στην εταιρία
- Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ετοιμάζονταν να επιβιβαστει στην πτήση 510 της Aegean Αθήνα - Θεσσαλονίκη
- Υποστηρίζει πως το όπλο εκπυρσοκρότησε ενώ βρισκόταν στα χέρια υπαλλήλου της εταιρίας
- Η σφαίρα σφηνώθηκε στο πάτωμα - Από θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός
- Τι προβλέπει ο κανονισμός ασφαλείας του αεροδρομίου για τους κατόχους όπλων

Τρόμος και πανικός το μεσημέρι της Πέμπτης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν εκπυρσοκρότησε το όπλο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου, την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στην πτήση 510 της Aegean με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Όλα έγιναν στις 14:50 το μεσημέρι, στον τελευταίο έλεγχο πριν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Βάσει της συνηθισμένης διαδικασίας, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ετοιμαζόταν να παραδώσει το όπλο του σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου όπως προβλέπεται από την νομοθεσία για να μπει σε φάκελο, να σφραγιστεί και να παραδοθεί στον πιλότο. Ο Αντ. Γρέγος θα το έπαιρνε ξανά όταν προσγειωνόταν στη Θεσσαλονίκη.

Την ώρα που το άδειαζε όμως, το όπλο εκπυρσοκρότησε και η σφαίρα σφηνώθηκε στο πάτωμα.
Υποστήριξε ότι πήρε το όπλο γεμάτο από τη Βουλή, χωρίς όμως να το ξέρει ο ίδιος.

Ο βουλευτής ισχυρίστηκε επίσης ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε την ώρα που στα χέρια της το είχε η υπάλληλος της εταιρίας, προκειμένου να το αποθηκεύσει. Ωστόσο, όπως τονίζουν από την αστυνομία, σε αυτές τις περιπτώσεις έλεγχος του όπλου δε γίνεται από υπάλληλο του αεροδρόμιου αλλά από τον νόμιμο κάτοχό του.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΟΠΛΩΝ

Φτάνοντας στο check in ο κάτοχος του όπλου, είναι υποχρεωμένος να αναφέρει ότι έχει όπλο. Ενημερώνεται security ή αστυνομικός ο οποίος είναι παρών την ώρα που ο κάτοχος του όπλου βγάζει την γεμιστήρα τραβάει πίσω το κλείστρο του όπλου για να είναι βέβαιος ότι δεν υπάρχει σφαίρα στην θαλάμη. Χωριστά παραδίδει γεμιστήρα και όπλο στον υπάλληλο ο οποίος τα βάζει σε καφέ φάκελο, τον παραδίδει στον αστυνομικό ή τον security και στην συνέχεια παραδίδεται ο φάκελος στον πιλότο της πτήσης. Ο κάτοχος του όπλου ξαναπαίρνει το όπλο του αφού πάρει πρώτα τις αποσκευές του.


Από θαύμα δεν τραυματίστηκε κανείς.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής επιβιβάστηκε κανονικά στην πτήση του και πέταξε για Θεσσαλονίκη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος! - Eκπυρσοκρότησε το όπλο βουλευτή της Χρυσής Αυγής! "

Κομισιόν: Ζητά να είναι ελεύθερες οι παράλληλες εξαγωγές

Να άρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα στις 'παράλληλες' εξαγωγές φαρμάκων, ζητεί η Κομισιόν από τις ελληνικές αρχές.

Με σχετική της επιστολή, καλεί τους αρμόδιους να καταργήσουν τα εμπόδια που έχουν θέσει στην επανεξαγωγή σκευασμάτων, προκειμένου να μην στερηθούν οι δυνητικοί εξαγωγείς τα οφέλη της εξαγωγής.

Οι 'παράλληλες' εξαγωγές είναι μία νόμιμη εμπορική διαδικασία στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας, ωστόσο, τελεί υπό διωγμό, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι οδηγεί σε ελλείψεις στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία παράγονται στο εξωτερικό και στη συνέχεια εισάγονται στην Ελλάδα.

Το φάρμακο, ωστόσο, είναι ένα διατιμημένο είδος, με αποτέλεσμα το ίδιο σκεύασμα να είναι πολύ πιο φθηνό σε ορισμένες χώρες (όπως η Ελλάδα), σε σύγκριση με άλλες.

Η διαφορά αυτή της τιμής, καθιστά άκρως κερδοφόρα την επανεξαγωγή του, ακόμη και στην ίδια τη χώρα όπου το φάρμακο παράγεται!

Οι πρόσφατες μειώσεις που έχουν γίνει στις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες επανεξαγωγής, καθώς ένα σκεύασμα μπορεί να έχει διπλάσια ή τριπλάσια τιμή στη Γερμανία.

Εμπόδια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στις ελληνικές αρχές ότι βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, οι χονδρέμποροι μπορούν να εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό, εφόσον τα έχουν αγοράσει για εξαγωγή, απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες.

Η επανεξαγωγή φαρμάκων δεν επιτρέπεται στην περίπτωση που τα έχουν αγοράσει από άλλους χονδρεμπόρους.

Επίσης, οι φαρμακαποθήκες που εξάγουν φάρμακα απαγορεύεται να διαμεσολαβούν για εξαγωγές άλλων φαρμακαποθηκών.

Οι χονδρέμποροι μπορούν να διαμεσολαβούν για πώληση των εν λόγω φαρμάκων στο εσωτερικό της χώρας αλλά, κατά τη διαμεσολάβηση αυτή, δεν μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα αυτά.

Οι υπεύθυνοι της ΄'Κομισιόν' εκτιμούν ότι ο περιορισμός αυτός έχει ανάλογη επίπτωση με ποσοτικό περιορισμό των εξαγωγών, γεγονός που εισάγει διακρίσεις.

Σημειώνει ότι οι αρχές μπορούν να επιβάλλουν ορισμένους περιορισμούς, ώστε να διασφαλίζεται ο ομαλός εφοδιασμός της τοπικής αγοράς.

Δεν μπορούν, όμως, να αποτελεί αδικαιολόγητο μέτρο ανάλογης επίπτωσης με ποσοτικό περιορισμό σε εξαγωγές.

Οι ελληνικές αρχές καλούνται να απαντήσουν σε δύο μήνες για τα μέτρα που έχουν λάβει, ενώ η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » " Κομισιόν: Ζητά να είναι ελεύθερες οι παράλληλες εξαγωγές "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news