facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2013 – Διαβάστε το βιβλίο της Εφορίας

Για πρώτη φορά φέτος το «βιβλιαράκι» εκδίδεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή καθώς κανένας φορολογούμενος δεν πρόκειται να λάβει το γνωστό φάκελο με το έντυπο της φορολογικής δήλωσης (όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να υποβάλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά).

Τα σημεία που πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας είναι τα εξής:

* Υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος.

* Στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο.

* Αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών είτε είναι ιδιοκατοικούμενες είτε είναι μισθωμένες είτε δωρεάν παραχωρούμενες.

* Από τη ΓΓΠΣ θα προστίθεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου που ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

* Στο πρώτο μέρος του φυλλαδίου αυτού παρέχονται πληροφορίες για τις βασικές υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή της δήλωσης, ενώ στο δεύτερο μέρος δίνονται οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Για να μην υπάρξουν λάθη στην εκκαθάριση του φόρου λόγω πλημμελούς σύνταξης των δηλώσεων από τους φορολογούμενους, παρακαλούμε να μελετηθεί το φυλλάδιο των οδηγιών πριν τη συμπλήρωση του εντύπου της δήλωσης.

Επισημαίνεται ότι ειδικά οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2012 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

Διαβάστε εδώ το βιβλιαράκι της Εφορίας για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2013

Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2013 – Διαβάστε το βιβλίο της Εφορίας"

Επίθεση με... μπαλτά στην Εφορία Χανίων

Αναστάτωση επικράτησε λίγο μετά τις 9 το πρωί στην Εφορία Χανίων, καθώς μια γυναίκα προσπάθησε να επιτεθεί σε υπαλλήλους κραδαίνοντας έναν μπαλτά Το επεισόδιο συνέβη στον 1ο όροφο του κτιρίου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών και συγκεκριμένα στην υπηρεσία όπου εργάζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων Δυτ.Κρήτης κ. Μιχ.Δασκαλάκης, το γραφείο του οποίου χτυπούσε με τον μπαλτά.

Αμέσως έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις,απο την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης, οι οποίες αφόπλισαν και προσήγαγαν την γυναίκα στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα φώναζε "δώστε πίσω τα λεφτά μου" και χτυπούσε με το μεγάλο μαχαίρι τα γραφεία σε κατάσταση εκτός εαυτού.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες πρόσφατα, λόγω οφειλών, της έγινε κατάσχεση χρημάτων που είχε κατατιθεμένα σε τράπεζα και αυτός ήταν ο λόγος της οργισμένης αντίδρασής της.

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με... μπαλτά στην Εφορία Χανίων"

ΦΑΠ:Μέσα στον Ιούνιο τα εκκαθαριστικά

Μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού θα έλθουν... μαζεμένα εκκαθαριστικά για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2011 και του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ του 2011, ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Στη συνέχεια και ύστερα από διάστημα 30 ημερών θα ξεκινήσει η αποστολή με τα «ραβασάκια» για τον ΦΑΠ του 2012. Σε αυτήν την περίπτωση η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Με δεδομένο ότι και οι δύο φόροι θα καταβληθούν σε επτά μηνιαίες δόσεις, το ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών είναι να έχουν αποπληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014, ώστε τα έσοδα να εγγραφούν στο 2013, όπως άλλωστε έχουν προϋπολογιστεί.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 50 ευρώ τον μήνα, εκτός από την τελευταία.
Τα εκκαθαριστικά θα αποσταλούν σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου 2012 είχαν ατομική ακίνητη περιουσία της οποίας η αντικειμενική αξία ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ

Τα βάσανά τους, όμως, δεν τελειώνουν εδώ, καθώς τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει και η αποστολή του ΦΑΠ για το 2013, ο οποίος σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο θα αποπληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΦΑΠ:Μέσα στον Ιούνιο τα εκκαθαριστικά"

Πράσινο φως από το ΣτΕ στο διευρυμένο ωράριο φαρμακείων

Το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές, τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποφάνθηκε το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του (1973-1976/2013) και απέρριψε τις αιτήσεις (προσφυγές) των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς και Κορινθίας.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η εισαγωγή από το άρθρο 15 του Ν. 4052/2012 του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων δεν επιβάλλεται περιορισμός στην επαγγελματική ελευθερία των φαρμακοποιών, αλλά αντίθετα παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Μάλιστα οι δικαστές υπογραμμίζουν πως το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων - τα οποία «μολονότι αποτελούν επιχειρήσεις, εν τούτοις παρέχουν υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα με την προστασία της δημόσιας υγείας» - θεσπίζεται γενικώς κατά τρόπο αντικειμενικό, αποβλέπει δε στην εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος.

Το επίμαχο ωράριο αναφέρουν οι δικαστικές αποφάσεις είναι προαιρετικό κατ' ουδένα τρόπο θίγει, είτε το υφιστάμενο νόμιμο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είτε το σύστημα των εφημεριών, δηλαδή τις υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων.Αντίθετα, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών, αριθμού φαρμακείων μεγαλύτερο από τον υποχρεωτικό καθοριζόμενο.Ούτε όμως το διευρυμένο ωράριο αντίκειται στα άρθρα 4 και 25 του Συντάγματος (ισότητα και αρχή αναλογικότητας), τονίζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, όπως υποστήριζαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι.

Με άλλα λόγια οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό των φαρμακοποιών ότι με τη θέσπιση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων διαφοροποιούνται τα καταστήματα που διαθέτουν όμοιες κατηγορίες αγαθών και ευνοούνται τα φαρμακεία εκείνα που λειτουργούν με μεγάλο αριθμό φαρμακοποιών, κατά παράβαση των διατάξεων που διέπουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 101 και 103 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν θεσπίζεται περιορισμός στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των φαρμακοποιών που θα επιλέξουν να μην ενταχθούν στο διευρυμένο ωράριο.Ακόμη, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό των Συλλόγων ότι παραβιάζεται η επίμαχη Συνθήκη, αφού τα φαρμακεία τα οποία θα ενταχθούν στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας θα αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, με συνέπεια να νοθεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το διευρυμένο ωράριο δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/88/ΕΚ που αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως από το ΣτΕ στο διευρυμένο ωράριο φαρμακείων"

Δέσμευσαν το σκάφος του Πλούταρχου - Κινδυνεύει να κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο

Δεσμεύτηκε από τις Αρχές τo σκάφος του δημοφιλή τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχου καθώς είχε δηλωθεί παράνομα ως επαγγελματικό.

Σύμφωνα με την RealNews το Δημόσιο ζητά τώρα για να αποδεσμεύσει το «St. George», το ποσό των 300.000 ευρώ, που είναι ο φόρος ο οποίος αναλογεί προκειμένου να είναι νόμιμο. Το σκάφος ήταν δηλωμένο σε εταιρία, όμως μετά από έρευνα των Αρχών αποδείχτηκε πως η θέση της μαρίνας στην οποία είναι αγκυροβολημένο ενοικιάζεται από τον τραγουδιστή, στο όνομα του οποίου έχουν εκδοθεί και τα ναυλοσύμφωνα.

Εις βάρος του τραγουδιστή θα σχηματιστεί δικογραφία ενώ κινδυνεύει να κατηγορηθεί και για λαθρεμπόριο. Ο δικηγόρος του τραγουδιστή δήλωσε ότι δεν είχε ειδοποιηθεί ο Γιάννης Πλούταρχος για να προχωρήσει σε μετατροπή του σκάφους από επαγγελματικό σε ιδιωτικό αλλά οι Αρχές αντιτείνουν ότι ο νόμος ισχύει για όλους και κανένας ιδιοκτήτης δεν είχε ειδοποιηθεί προσωπικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δέσμευσαν το σκάφος του Πλούταρχου - Κινδυνεύει να κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο"

Μεγάλο φαγοπότι στο Ερρίκος Ντυνάν "βγάζουν" οι έλεγχοι

Διπλά βιβλία και επιλεκτικές πληρωμές, αλλά και προνομιακή τιμολογιακή μεταχείριση σε μεμονωμένες κατηγορίες ασφαλισμένων Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά είναι τα όσα προκύπτουν από τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν για τις μέρες και τα έργα της διοίκησης του θεραπευτηρίου.

Τσάντες Louis Vuitton, κοσμήματα Cartier, άνθη ετήσιας δαπάνης 200.000 ευρώ δώριζε μεταξύ άλλων, σε συμβούλους, επώνυμους ασθενείς και κρατικούς αξιωματούχους.

Τα παραπάνω στοιχεία διανθίζουν την έκθεση που συνέταξε ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος το 2010 και η οποία έχει διαβιβαστεί ήδη στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση κακοδιαχείρισης στο Ερρίκος Ντυνάν.

Ο Λιαρόπουλος είχε οριστεί ελεγκτής με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας , Ανδρέα Λοβέρδου.

Διαπιστώθηκαν, λοιπόν, διπλά βιβλία και επιλεκτικές πληρωμές σε συγκεκριμένους εργαζόμενους και προμηθευτές, αλλά και προνομιακή τιμολογιακή μεταχείριση σε μεμονωμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Στην έκθεση υπάρχει αναφορά για νέες κατηγορίες ασφαλισμένων που νοσηλεύονταν στις σουίτες του θεραπευτηρίου –από αστυνομικούς, δημοσιογράφους, διπλωμάτες, δικαστικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, ορκωτούς ελεγκτές, αλλά και εκπροσώπους της Δικαιοσύνης.

Έκπληκτοι, εξάλλου, έμειναν οι ελεγκτές από τις υψηλές αποδοχές που απολάμβαναν στελέχη της διοίκησης, αλλά και από το πλεονάζον προσωπικό που είχε «χρεωθεί» το νοσοκομείο, προκειμένου να εξυπηρετήσει παράγοντες και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, που ζητούσαν την πρόσληψή του.

Από τους συνολικά 800 εργαζόμενους στο νοσηλευτικό και διοικητικό τομέα, τουλάχιστον 150 πληρώνονταν μεν, αλλά δεν εμφανίζονταν στο νοσοκομείο και δεν παρείχαν καμία υπηρεσία!

Τουλάχιστον 50 άτομα δε, λάμβαναν αμοιβές από 5.000 έως και 18.000 ευρώ τον μήνα.

Στην κορυφή της μισθοδοσίας, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκεται πρώην Γενική και Οικονομική Διευθύντρια του Ερρίκος Ντυνάν με μηνιαίες αποδοχές ύψους 18.000 ευρώ.

epikaira
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλο φαγοπότι στο Ερρίκος Ντυνάν "βγάζουν" οι έλεγχοι"

Αυξήθηκε κατά 22% ο αριθμός των συνταξιούχων Δημοσίου

Στοιχεία για τον αριθμό των συνταξιούχων του Ελληνικού Δημοσίου και τα ποσά των συντάξεων (ακαθάριστα) που καταβάλλονται σε αυτούς την τελευταία οκταετία, διαβιβάστηκαν στη Βουλή... από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως ειδικότερα προκύπτει από το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, το 2005 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 367.687 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 4,2 δισ.ευρώ.

Το 2006 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 372.190 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 4,6 δισ. ευρώ.

Το 2007 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 378.307 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 5,12 δισ. ευρώ.

Το 2008 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 392.471 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 5,99 δισ.ευρώ.

Το 2009 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 406.271 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,58 δισ. ευρώ.

Το 2010 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 413.246 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,24 δισ. ευρώ.

Το 2011 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 432.994 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,56 δισ. ευρώ.

Το 2012 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 441.768 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,56 δισ. ευρώ.

Το 2013 ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 449.341 και η δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, σε 1.95 δισ. ευρώ (στοιχεία μέχρι και τον Απρίλιο του 2013).

Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήθηκε κατά 22% ο αριθμός των συνταξιούχων Δημοσίου"

Reuters: Ευρωπαϊκή στροφή προς την ανάπτυξη: Μόνο στα λόγια;

Ακούγοντας κανείς ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, ειδικότερα Γάλλους, θεωρεί ότι η εποχή της λιτότητας έχει περάσει ανεπιστρεπτί για την ευρωζώνη, η οποία πλέον «ανοίγει πανιά» για την ανάπτυξη… στην πραγματικότητα όμως, η μεταστροφή αυτή είναι περισσότερο στα λόγια παρά στις πράξεις.

Αυτό αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του το Reuters, όπου επισημαίνει ότι η ρητορική έχει αλλάξει χωρίς όμως να συνοδεύεται από την απαιτούμενη στροφή στην πολιτική.

Το δημοσίευμα παραπέμπει μάλιστα στην εντυπωσιακή αλλαγή τόνου του προέδρου της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, που τον προηγούμενο μήνα δήλωσε ότι η λιτότητα έχει αγγίξει τα όρια αποδοχής της από το λαό.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο, πλέον δίνεται περισσότερος χρόνος στις κυβερνήσεις να πετύχουν τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων τους, κυρίως λόγω του ότι η ύφεση έχει καταστήσει την επίτευξή τους σχεδόν ανέφικτη.

Η αποκλιμάκωση των spreads του ευρωπαϊκού Νότου μετά την δέσμευση του επικεφαλής της ΕΚΤ για δράση με στόχο την επιβίωση του ευρώ, έχει χαρίσει στα κράτη μέλη της ευρωζώνης περισσότερο χώρο να «αναπνεύσουν».

Βασικός στόχος της Ε.Ε. είναι πλέον η μείωση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων και η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, μικρές μόνο πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα, εν μέσω τυμπανοκρουσιών για καταπολέμηση της καταστροφικής ανεργίας των νέων που έχει θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς.

Η ΕΚΤ από την άλλη, παρατηρεί το πρακτορείο, προσπαθεί να ανακαλύψει τρόπους ενίσχυσης του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πληγείσα από την κρίση περιφέρεια της ευρωζώνης. Ενώ όμως κρατάει ακόμα ανοιχτές τις στρόφιγγες της ρευστότητας προς τις τράπεζες, δεν δείχνει πρόθυμη να ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Ιαπωνίας στην μαζική εκτύπωση χρήματος με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας», σχολίασε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε «Πρόκειται απλά για μια αλλαγή του ρυθμού προσαρμογής και μιας αλλαγής στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μην καταλήξουμε σε ένα υφεσιακό σπιράλ λιτότητας».

Ενώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση της πίστωσης προς τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου, ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας των επενδύσεων είναι η αποδυναμωμένη ζήτηση, για την οποία και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση, όλοι συμφωνούμε σε αυτό», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Jens Weidmann, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «η εγκατάλειψη της προσπάθειας εξυγίανσης του προϋπολογισμού δεν θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτό τον στόχο».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Ευρωπαϊκή στροφή προς την ανάπτυξη: Μόνο στα λόγια;"

ΚΚΕ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης

Την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης λόγω απεργίας και άλλων κινητοποιήσεων των εργαζομένων ζητά το ΚΚΕ με πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή. Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου που κατέθεσ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα, αναφέρεται ότι «η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο, για να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων, είναι απόρροια της συνολικής αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί για να περάσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων. Είναι οι αλλαγές που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που βυθίζουν όλο και περισσότερο πλατιά λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, για να στηριχθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου».

Με την πρόταση νόμου, επιβάλλεται η απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης ή η με οποιονδήποτε τρόπο επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ακινήτων ή κινητών πραγμάτων, είτε πριν, είτε μετά την κήρυξη της απεργίας.

Επιβάλλεται, επίσης, η απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και σε κάθε άλλη περίπτωση κινητοποίησης των εργαζομένων για την υπεράσπιση και προβολή των δικαιωμάτων τους, όπως για παράδειγμα κλάδων των αυτοαπασχολουμένων, των ιδιοκτητών φορτηγών κλπ.

Επίσης, προβλέπεται ότι η πολιτική επιστράτευση ή η με οποιονδήποτε τρόπο επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ακινήτων ή κινητών πραγμάτων που έχει κηρυχθεί και δεν έχει ανακληθεί ακόμη, παύει να ισχύει.

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΚΕ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης"

Χωρίς λεωφορεία κινδυνεύει να μείνει η Θεσσαλονίκη!

Κρίσιμες ώρες για τον ΟΑΣΘ-Την Πέμπτη συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών

Σε διαβούλευση με το υπουργείο μεταφορών βρίσκεται η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Στο επίκεντρο των τηλεφωνικών επαφών των δύο πλευρών είναι να βρεθεί λύση και να καταβληθούν τα οφειλόμενα στον ΟΑΣΘ, τα οποία στο σύνολό τους υπερβαίνουν τα 100 εκ.ευρώ, ώστε να μην κάνει πράξη ο ΟΑΣΘ την προειδοποίησή του και …τραβήξει χειρόφρενο αφήνοντας χωρίς αστική συγκοινωνία εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες ολόκληρου του Νομού Θεσσαλονίκης.

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα της διαβούλευσης, αφού θα καθορίσουν την έκβαση της συνάντησης της διοίκησης του ΟΑΣΘ με στελέχη του υπουργείου μεταφορών την Πέμπτη στην Αθήνα.

Όπως δηλώνει στο thesstoday ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, «αφού τουλάχιστον στις συζητήσεις το υπουργείο θέτει στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα εξόφλησης της συνολικής οφειλής προς τον ΟΑΣΘ που ξεπερνά τα 100 εκ.ευρώ και όχι μόνον τα 15 εκ.ευρώ που θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες του Οργανισμού για μερικές ημέρες».

Οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι για 20 ημέρες, ενώ η διοίκηση προειδοποίησε πως εάν δεν καταβληθούν τα οφειλόμενα, θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών και θα τραβήξει και χειρόφρενο σε όλα τα λεωφορεία.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν οριστική λύση του προβλήματος και εξόφληση όλου του ποσού, διαφορετικά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις «αφού η ίδια ιστορία με μη καταβολή οφειλών του δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ επαναλαμβάνεται από το 2009. Όλα ξεκινούν από την χρηματοδότηση του εισιτηρίου. Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει για τη Θεσσαλονίκη το φθηνό εισιτήριο των 80 λεπτών, τότε πρέπει να πάρει την πολιτική απόφαση να μην το χρηματοδοτήσει και η τιμή του εισιτηρίου ίσως και να ξεπεράσει το 1,5 ευρώ. πρέπει όμως να πάρει η κυβέρνηση μία ξεκάθαρη θέση και όχι να έχει υπό ομηρία τον ΟΑΣΘ με το να μην υπογράφει τον προϋπολογισμό από το 2009» επισημαίνει ο κ.Τσερμενίδης.

thesstoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς λεωφορεία κινδυνεύει να μείνει η Θεσσαλονίκη!"

ΥΠΟΙΚ: Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παραπέμπεται η πώληση του Σκορπιού

Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παρέπεμψε το υπουργείο Οικονομικών το θέμα της αγοραπωλησίας του Σκορπιού, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει σε έγγραφό που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, το θέμα της πώλησης του Σκορπιού «έχει τεθεί υπ' όψιν του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον υφίσταται ζήτημα προστασίας δημοσίου συμφέροντος και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προάσπισής του».

Το έγγραφο του κ. Στουρνάρα διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Μιχελάκη με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Οικονομικών για την αποτελεσματική προστασία των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου.

Ο βουλευτής επικαλείται τα όσα αναφέρονται στη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση εκτιμώντας ότι από αυτή προκύπτει με σαφήνεια ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης επιθυμούσε να παραμείνει ο Σκορπιός στους κληρονόμους του, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα συντήρησης του νησιού. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης των εξόδων συντηρήσεως από την πλευρά των κληρονόμων του, ορίζει ρητά ως μοναδική εναλλακτική λύση τη δωρεά είτε στην Ολυμπιακή Αεροπορία είτε στο Ελληνικό Δημόσιο, με συγκεκριμένους όρους χρήσης για την κάθε περίπτωση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παραπέμπεται η πώληση του Σκορπιού"

ΟΣΕΠ- ΤΕΙ: Κλειστά τα ΤΕΙ από Σεπτέμβριο αν δε λυθούν τα προβλήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στο υπουργείο Παιδείας η ΟΣΕΠ των ΤΕΙ επισημαίνοντας ότι εάν δεν επιλυθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν... τα ΤΕΙ, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Ιδρύματα το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Η Ομοσπονδία ζητά άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να τον εμημερώσει για τα προβλήματα και να ζητήσει την επίλυσή των.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΣΕΠ των ΤΕΙ η κατάσταση έχει ως εξής:

• Η συνεχής μείωση των προϋπολογισμών, το πάγωμα των προσλήψεων νέων μελών ΕΠ (ακόμα και αυτών που έχουν εκλεγεί), η δραματική μείωση του Έκτακτου ΕΠ, και οι σαρωτικές αλλαγές του Σχεδίου «Αθηνά» οδηγούν τα τμήματα των ΤΕΙ, με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό, με τελικό διαφαινόμενο αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, την κατάργησή τους.

• Ως Ομοσπονδία εργαζομένων, δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία επιπλέον μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και είμαστε αλληλέγγυοι προς τους συναδέλφους επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες, που τη δύσκολη αυτή περίοδο επί της ουσίας μένουν άνεργοι.

• Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία ρύθμιση, με την οποία κινδυνεύει η υπόσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς, η διδασκαλία των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων δεν μπορεί να γίνεται «κατά ποσοστό» χωρίς καλά οργανωμένη εργαστηριακή εκπαίδευση και κατά παρέκκλιση του γνωστικού αντικειμένου των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού.

To K.Δ.Σ. της ΟΣΕΠ ΤΕΙ:

• Ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει τη σωστή εκπαιδευτική διαδικασία, με την εξασφάλιση κονδυλίων για το απαραίτητο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό.

• Καλεί όλους τους συναδέλφους, να απαιτήσουν την ορθή εκπαιδευτική λειτουργία των τμημάτων τους, όπως αρμόζει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να μη δεχτούν την αντιεπιστημονική ανάθεση εκπαιδευτικού έργου σε αντικείμενα που δεν είναι σχετικά με το γνωστικό τους πεδίο.

Με τους Ν. 4009/2011, 4076/2012 και 4115/2013 καθώς και με την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» ο ρόλος των ΤΕΙ, συνεχώς, τίθεται σε αμφισβήτηση και υποβαθμίζεται. Απαιτούμε από την πολιτεία να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στο θεσμό των ΤΕΙ στα πλαίσια μιας πραγματικά ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης και διεκδικούμε ένα νέο ενιαίο δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται και να διευρύνεται ο αυτοδιοικητικός και o αποκλειστικά δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας τους.

Το θεσμικό αυτό πλαίσιο:

• Πρέπει να είναι λιτό και να ρυθμίζει τα βασικά ακαδημαϊκά ζητήματα εκπαίδευσης και έρευνας καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στη δομή και λειτουργία των ιδρυμάτων. Οι εσωτερικοί κανονισμοί των ιδρυμάτων πρέπει να ρυθμίζουν με λεπτομέρεια τα θέματα αυτά με βάση τη στρατηγική, τις ιδιαιτερότητες κάθε ιδρύματος και τα επιστημονικά-τεχνολογικά πεδία που υποστηρίζουν.

• Θα πρέπει να ορίζει ενιαίο τρόπο παροχής και κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τα οποία θα πρέπει να συνδέονται με τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών.

• Δεν πρέπει να θέτει τυπικούς θεσμικούς φραγμούς για κανένα ίδρυμα. Τα σημερινά ΤΕΙ θεωρούνται ίσης θεσμικής αξίας ιδρύματα με τα Πανεπιστήμια και πρέπει το θεσμικό πλαίσιο να μην τα διαφοροποιεί από αυτά, ως προς τη δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας από τα μέλη τους, καθώς και διεξαγωγής ολοκληρωμένου κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών που να περιλαμβάνει και την επίβλεψη διδακτορικών διατριβών. Η δυνατότητα επίβλεψης διατριβών θα πρέπει να δίνεται σε ένα ίδρυμα με την προϋπόθεση ότι αυτό πληροί συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια ωριμότητας.

• Πρέπει να ενσωματώνει την εμπειρία και τα επιτυχημένα χαρακτηριστικά που έχουν αποκτήσει και οι δύο σημερινοί τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης (πανεπιστημιακός και τεχνολογικός). Ειδικότερα, όσον αφορά στα δικά μας ιδρύματα, θα πρέπει να ενσωματώνει χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον εφαρμοσμένο χαρακτήρα των σπουδών (π.χ. αυτόνομο τμήμα εργαστηριακού μαθήματος, εξάμηνη πρακτική άσκηση). Τα ιδρύματα να μπορούν να αποφασίζουν για το χαρακτήρα τους (π.χ Πανεπιστήμιο, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, Τεχνολογικό Ίδρυμα). Με τον τρόπο αυτό τα ΤΕΙ που το επιθυμούν μετεξελίσσονται σε πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι πτυχιούχοι ΤΕΙ στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων πρέπει να κατατάσσονται στο ίδιο επίπεδο με τους Πτυχιούχους Πανεπιστημίων τετραετούς φοίτησης.

on-news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΣΕΠ- ΤΕΙ: Κλειστά τα ΤΕΙ από Σεπτέμβριο αν δε λυθούν τα προβλήματα"

Σε τραγική κατάσταση οι παιδικές χαρές στην Ελλάδα

Οι παιδικές χαρές σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, οι οποίες στην πλειονότητα τους λειτουργούν με σπασμένα και σκουριασμένα όργανα, ενώ δεν πληρούν... τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, καθώς αρκετοί παιδότοποι δεν έχουν φωτισμό, φύλαξη και συντήρηση, με αποτέλεσμα να συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την σωματική υγεία των μικρών παιδιών.

Σε ολόκληρη την χώρα, έχουν καταγραφεί περίπου 10.000 παιδικές χαρές με τις περισσότερες να βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, αναφέρει το Εθνος σε δημοσίευμα του, στο οποίο παράλληλα αναφέρεται η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων ο οποίος έχει 130 παιδικές χαρές εκ των οποίων οι μισές δεν είναι πιστοποιημένες.

Η εικόνα των διαλυμένων παιδότοπων, αναμένεται να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα δόθηκε διετής παράταση στους δήμους προκειμένου να αναμορφωθούν οι παιδικές χαρές σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο Ερευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος κατέγραψε μέσα σε ένα χρόνο 777 περιστατικά τραυματισμών παιδιών, σε παιδικές χαρές της Αττικής. Οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε παιδικές χαρές της περιφέρειας, ωστόσο και στην Αττική το ποσοστό των κακοτεχνιών είναι μεγάλο.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε τραγική κατάσταση οι παιδικές χαρές στην Ελλάδα"

ΥΠΟΙΚ: Καθιερώνεται το e-παράβολο

Την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παραβόλου αντί του παραδοσιακού αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Πώς θα χορηγείται ο ψηφιακός αριθμός, πώς θα γίνονται οι πληρωμές σε υπηρεσίες του Δημοσίου και πώς επιστρέφεται.

Την καθιέρωση διαδικασίας είσπραξης και επιστροφής του ηλεκτρονικού παραβόλου, το οποίο θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών οίκοθεν αποδεικτικών είσπραξης περιγράφει απόφαση του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα. 

Με τον όρο «ηλεκτρονικό παράβολο» (εφεξής «e-Παράβολο») νοείται ο μοναδικός ψηφιακός κωδικός που χορηγείται μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr. Με χρήση της σχετικής εφαρμογής κάθε ενδιαφερόμενος (φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο) δύναται να ζητήσει τη χορήγηση παραβόλου σε ηλεκτρονική μορφή. Πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν πιστοποιημένοι και μη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISnet.

Εφόσον χορηγηθεί το e-Παραβόλο, καταβάλλεται το αντίστοιχο ποσό στον φορέα είσπραξης με γνωστοποίηση σε αυτόν του μοναδικού ψηφιακού κωδικού. Η καταβολή δύναται να πραγματοποιείται και με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ.
Μέσω της εφαρμογής του e-Παραβόλου παρέχεται η απαραίτητη πληροφόρηση στην υπηρεσία όπου κατατίθεται το e-Παράβολο, ως προς τον έλεγχο της εγκυρότητάς του και της συνδρομής των προϋποθέσεων τυχόν επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα, στον πιστοποιημένο χρήστη μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ. να ανατρέχει στα παράβολα που έχουν εκδοθεί για λογαριασμό του, να τα εκτυπώνει εκ νέου και να ζητά την επιστροφή τους μέσω τραπεζικού λογαριασμού του. 

Υποβολή αιτήματος για χορήγηση e-Παραβόλου

Ο ενδιαφερόμενος συνδέεται στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ. και μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «e-Παράβολο» συμπληρώνει το Αίτημα Χορήγησης Παραβόλου.

Τα ελάχιστα προς συμπλήρωση πεδία είναι τα παρακάτω:
• Κατηγορία Παραβόλου (υποχρεωτικό πεδίο)
Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει την κατηγορία που επιθυμεί ανοίγοντας το αναδυόμενο μενού που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες παραβόλων.

• Τύπος Παραβόλου (υποχρεωτικό πεδίο)
Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει τον τύπο παραβόλου που επιθυμεί να εκδώσει ανοίγοντας το αναδυόμενο μενού που περιλαμβάνει όλους τους τύπους με βάση την κατηγορία που έχει επιλέξει. Κατά την επιλογή του τύπου παραβόλου, εμφανίζεται αυτόματα και το αντίστοιχο ποσό.

• ΑΦΜ
Το πεδίο αυτό συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όσους διαθέτουν Α.Φ.Μ.. Σε περίπτωση που το πεδίο αυτό δεν συμπληρωθεί τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί το μητρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και ο τόπος γέννησης.

Στην περίπτωση που δε συμπληρωθεί το πεδίο Α.Φ.Μ. τότε θα επιστρέφεται ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «η επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών δεν δύναται να πραγματοποιηθεί».

• Επώνυμο/Επωνυμία (υποχρεωτικό πεδίο)

• Όνομα - Πατρώνυμο (υποχρεωτικά πεδία)
Τα πεδία αυτά συμπληρώνονται σε περίπτωση φυσικού προσώπου.

• Λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) / Επιβεβαίωση Λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)
Τα πεδία είναι υποχρεωτικά εφόσον ήδη έχει επιλεγεί το πεδίο: «Αποστολή κωδικού με e-mail».

• Κινητό τηλέφωνο (μη υποχρεωτικό πεδίο)

• Κωδικός Λογαριασμού Τράπεζας (ΙΒΑΝ) (μη υποχρεωτικό πεδίο)
Η συμπλήρωση του πεδίου αυτού είναι αναγκαία σε περίπτωση που προκύψει επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

• Πρόσθετα Στοιχεία (μη υποχρεωτικό πεδίο)

Στο πεδίο αυτό ανάλογα με τον τύπο του παραβόλου μπορεί να ζητηθεί να συμπληρωθεί κάποια ειδική πληροφορία (π.χ. ο ΑΜΚΑ για το παράβολο γάμου)

Η Καταληκτική ημερομηνία ορίζεται αυτόματα από το σύστημα και εμφανίζεται στην Αίτηση Παραβόλου. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας ο κωδικός του e-Παραβόλου παύει να ισχύει.

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων του ο ενδιαφερόμενος επιβεβαιώνει την Υποβολή Αιτήματος.

Πριν την επιβεβαίωση της οριστικής υποβολής του αιτήματος ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία του και στη συνεχεία να οριστικοποιήσει την υποβολή του αιτήματός του.

Με την οριστικοποίηση της υποβολής του αιτήματος εμφανίζονται στην οθόνη όλα τα στοιχεία του αιτήματος, ο μοναδικός κωδικός παραβόλου/πληρωμής και η καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία ο ενδιαφερόμενος δύναται να πληρώσει το σχετικό ποσό. Τα εν λόγω στοιχεία δύναται και να εκτυπωθούν, ενώ θα αποστέλλονται και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφόσον αυτή έχει δηλωθεί.

Μετά την «Οριστική Υποβολή Αιτήματος» δεν είναι εφικτό να μεταβάλει τα στοιχεία της αίτησης του. Εξαίρεση αποτελεί το πεδίο του τραπεζικού του λογαριασμού, το οποίο συμπληρώνεται ή μεταβάλλεται από τον πολίτη κατά περίπτωση.

Πληρωμή e-Παραβόλου

Ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει το αναλογούν ποσό στον φορέα είσπραξης που επιθυμεί γνωστοποιώντας τον μοναδικό ψηφιακό κωδικό (πληρωμή σε κατάστημα ή χρήση των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής που παρέχονται από τους φορείς είσπραξης).

Η εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.) συγκεντρώνει αυθημερόν από τους φορείς είσπραξης τις πληρωμές που αφορούν σε e-Παραβόλα και αποστέλλει στη Γ.Γ.Π.Σ. αναλυτικό αρχείο προκειμένου να διενεργηθεί ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των πληρωμών με τα αντίστοιχα αιτήματα. Στην περίπτωση επιτυχούς ταυτοποίησης, η πληρωμή κρίνεται επιτυχής και το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών από την πληρωμή ενεργοποιείται ο κωδικός του e-παραβόλου προς χρήση. Σε αντίθετη περίπτωση οι πληρωμές απορρίπτονται και ενημερώνεται η ΔΙΑΣ Α.Ε. για τις δικές της ενέργειες, προκειμένου να αποδοθούν τα εν λόγω χρηματικά ποσά στους δικαιούχους.

Σε περίπτωση πληρωμής του e-παραβόλου με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ. ο κωδικός αυτού ενεργοποιείται άμεσα προς χρήση.

Η καταβολή στους φορείς είσπραξης καθώς και η επιστροφή λόγω απόρριψης, πραγματοποιείται χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και ανεξαρτήτως εάν ο ενδιαφερόμενος τηρεί ή όχι λογαριασμό σ' αυτούς.

Κατάθεση e-Παραβόλου σε Υπηρεσία
Η κατάθεση του e-Παραβόλου από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια υπηρεσία πραγματοποιείται όπως κατά περίπτωση ορίζεται από την εκάστοτε υπηρεσία.Η υπηρεσία όπου κατατίθεται το e-Παράβολο, προκειμένου να το αποδεχθεί και να ελέγξει την εγκυρότητά του, λαμβάνει από τη Γ.Γ.Π.Σ., κατόπιν σχετικού αιτήματός της, κωδικό πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TaxisNet, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1178/ 7.12.2010, ΑΔΑ41ΦΜΗ-ΤΛ(ΦΕΚΒ΄/9.12.10). 

Η διαδικασία υποβολής αιτήματος για χορήγηση κωδικού πρόσβασης δεν απαιτείται για τους ήδη πιστοποιημένους χρήστες σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική υπηρεσία. Σε περίπτωση απενεργοποίησης από τη Γ.Γ.Π.Σ. των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα, εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 της ανωτέρω απόφασης.

Για τον έλεγχο εγκυρότητας, η εφαρμογή του e-Παραβόλου διαθέτει οθόνη αναζήτησης, προβολής και διαχείρισης των e-παραβόλων καθώς και εκτυπώσεις ελέγχου.

Μετά τον σχετικό έλεγχο η υπηρεσία αποδέχεται το παράβολο και αυτό δεσμεύεται ώστε ν' αποκλειστεί η εκ νέου χρήση του.

Επιστροφή ποσού e-Παραβόλου
Α. Η εντολή επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών πραγματοποιείται, μέσω της εφαρμογής του e-Παραβόλου, από την αρμόδια υπηρεσία-λήπτη, η οποία αφού αναζητήσει τον μοναδικό κωδικό του e-Παράβολο, ελέγξει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, στη συνέχεια επιβεβαιώνει την επιστροφή του συνολικού ποσού ή την επιστροφή μέρους του ποσού, που έχει καταβληθεί.

Σε περίπτωση που η υπηρεσία-λήπτης δεν αποδεχτεί για οποιονδήποτε λόγο το παράβολο, ο ενδιαφερόμενος δύναται να το χρησιμοποιήσει στην ίδια υπηρεσία σε μεταγενέστερο χρόνο.

Β. Στον εγγεγραμμένο χρήστη, για τα πληρωμένα και μη δεσμευμένα e-παράβολα του, παρέχεται η δυνατότητα με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ., να υποβάλει αίτημα ολικής επιστροφής χρημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έκδοση του e-Παραβόλου δηλώθηκε τραπεζικός λογαριασμός και Α.Φ.Μ..

Γ. Η Γ.Γ.Π.Σ. για τους δικαιούχους επιστροφής των ανωτέρω (Α) και (Β) παραγράφων, συντάσσει μαγνητικά ατομικά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. (ανά δικαιούχο και Δ.Ο.Υ.) εφαρμοζόμενων αναλογικά των διατάξεων των άρθρων 90 και επ. του Νόμου 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α') στα οποία θα αναγράφεται εκτός των άλλων και ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, εφόσον έχει δηλωθεί. Ακολούθως τα αποστέλλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. φορολογίας των δικαιούχων, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος για τυχόν οφειλές και ο συμψηφισμός αυτών και εν συνεχεία η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Στις περιπτώσεις που δεν έχει δηλωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, αυτός θα γνωστοποιείται από τον δικαιούχο με αίτηση του στη Δ.Ο.Υ., με τηλεομοιοτυπία (fax), με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) ή με κάθε άλλο μέσο.
Απόδοση εισπραττομένων ποσών στο Δημόσιο.

Εφόσον οι φορείς είσπραξης καθυστερούν με υπαιτιότητά τους την απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο των ποσών που εισέπραξαν, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης θα καταλογίζει τόκους υπερημερίας επί των ποσών αυτών. Εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΔΙΑΣ Α.Ε., το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει ως αποζημίωση ποσό ίσο με τον τόκο υπερημερίας, καταλογιζόμενο από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης. Η ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης για τέτοιες καθυστερήσεις θα γίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Καθιερώνεται το e-παράβολο"

Σε Κύπρο και Ελλάδα το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά εμφάνισαν στο δεύτερο μισό του 2012 Κύπρος και Ελλάδα, αν και η χώρα μας θεωρείται... η τέταρτη φθηνότερη χώρα στην Ευρωζώνη όσον αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. σημείωσαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Κύπρο (21%) και στην Ελλάδα (15%), ενώ σε τιμές αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα έχει το δεύτερο ακριβότερο φυσικό αέριο στην Ε.Ε.

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 6,6% το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έναντι 15% στην Ελλάδα, ενώ το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 10,3% για τα νοικοκυριά στην Ε.Ε.

Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, καταγράφηκε στην Κύπρο (21%), στην Ελλάδα (15%), στην Ιταλία (11%), στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία (10%), στη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Πολωνία (9%). Μείωση των τιμών παρατηρήθηκε στη Σουηδία (-5%), Ουγγαρία (-2%), στη Φιλανδία (-1%), ενώ οι τιμές παρέμειναν σταθερές στη Δανία και τη Μάλτα.

Εκπεφρασμένες σε ευρώ, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ήταν χαμηλότερες στη Βουλγαρία (9,6 ευρώ ανά 100 kWh), στη Ρουμανία (10,8), στην Εσθονία (11,2) και υψηλότερες στη Δανία (29,7), στην Κύπρο (29,1), στη Γερμανία (26,8) και στην Ιταλία (23). Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 19,7% ευρώ ανά 100 kWh, έναντι 14,2 ευρώ ανά 100 kWh στην Ελλάδα.

Σε τιμές αγοραστικής δύναμης, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά ήταν πιο χαμηλό στη Φινλανδία (12.7 PPS ανά 100 kWh) , στη Γαλλία (13), στο Λουξεμβούργο (14), στη Σουηδία (15,5) και στην Ελλάδα (15,7) και υψηλότερο στην Κύπρο (32,9), στη Γερμανία και στην Πολωνία (25,9), στην Πορτογαλία και στην Ουγγαρία (25,5).

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, το κόστος για τα νοικοκυριά σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στη Λετονία (21%), στην Εσθονία (19%) και στη Βουλγαρία (18%) και τη μεγαλύτερη μείωση στη Σλοβενία (-8%).

Εκπεφρασμένες σε ευρώ, οι τιμές του φυσικού αερίου, κατά μέσο όρο, ήταν χαμηλότερες στη Ρουμανία (2,7 ευρώ ανά 100 kWh), στη Σλοβακία (5,1) και στην Εσθονία (5,2). Οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σουηδία (12,7), στη Δανία (10,8) και στην Ελλάδα (10,2).

Σε τιμές αγοραστικής δύναμης, το κόστος του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά ήταν πιο χαμηλό στο Λουξεμβούργο (4,9 PPS ανά kWh), στη Μ. Βρετανία (5,3), τη Ρουμανία (5,5), τη Γαλλία (6,1) και την Ιρλανδία (6,2). Το υψηλότερο κόστος σημειώθηκε στη Βουλγαρία (12,3), στην Ελλάδα (11,3), στην Πορτογαλία (10,6), στην Ουγγαρία (10,4), στην Ισπανία και στη Λιθουανία (10).

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε Κύπρο και Ελλάδα το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα"

Κύμα λουκέτων στα διαγνωστικά κέντρα λόγω χρεών του ΕΟΠΥΥ

«Καταιγίδα λουκέτων» έρχεται σε ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ αλλά και τις απαιτήσεις που αφορούν τις προδιαγραφές λειτουργίας των μονάδων, σύμφωνα με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, οι εργαστηριακοί ιατροί έχουν πληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 και οι κλινικοί ιατροί του ΕΟΠΥΥ μέχρι το Δεκέμβριο του 2012.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ ότι κάλεσε τα εργαστήρια «να κάνουν άμεσα διαδικασία αυτοαξιολόγησης των παρεχομένων υπηρεσιών, ζητώντας προδιαγραφές ποιότητας υπερβολικά απαιτητικές όσον αφορά το μέσο Ελληνικό εργαστήριο». Η Ένωση κάνει λόγο για παράλογες απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ που «θα οδηγήσουν στο να βάλουν λουκέτο οι ιδιωτικές εργαστηριακές δομές της χώρας που αμείβονται με τριτοκοσμικούς όρους και αναγκάζονται να διαθέτουν προδιαγραφές Πανεπιστημιακού ιδρύματος». Και αφήνει αιχμές για τις πραγαμτικές προθέσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τακτική αυτή απορρέει από πιθανή διάθεση πριμοδότησης συγκεκριμένων αλυσίδων διαγνωστικών κέντρων!».

Επίσης, η Ένωση Ιατρών κάνει λόγο για απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων καθώς τέθηκαν εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εκατοντάδες κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ( ακτινολόγοι, πυρηνικοί ιατροί κλπ) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταγογραφηθούν οι απαραίτητες σκιαγραφικές ή ραδιενεργές ουσίες, άκρως απαραίτητες για τη διενέργεια ακτινολογικών εξετάσεων ή ραδιενεργών θεραπειών κυρίως σε ογκολογικούς και σε χρόνιους ασθενείς.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύμα λουκέτων στα διαγνωστικά κέντρα λόγω χρεών του ΕΟΠΥΥ"

Στον ΕΟΠΥΥ χιλιάδες συνταξιούχοι της ΑΤΕ

Στον ΕΟΠΥΥ μεταφέρονται οι περίπου 7.000 συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας και τα έμμεσα μέλη που ασφαλίζοντας στο ΤΥΠΑΤΕ, το οποίο με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, την Παρασκευή, διαλύεται.

Από τον Δεκέμβριο και μετά, οι συνολικά, σχεδόν 25.000 ασφαλισμένοι του ΤΥΠΑΤΕ (συνταξιούχοι και έμμεσα μέλη) δεν καλύπτονταν ιατροφαρμακευτικά από το ταμείο υγείας τους, που ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και βρέθηκε στον αέρα μετά την απορρόφηση της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι συνταξιούχοι θα καταβάλλουν εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι παροχές που θα έχουν θα είναι αντίστοιχες με αυτές των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.

Η κάλυψη, βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας και του συναρμόδιου υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου, γεγονός που δημιουργεί έντονη αντίδραση αφού αφήνει ακάλυπτους για ένα μεγάλο διάστημα τους συνταξιούχους

. Ενώ εκκρεμεί η ψήφιση της τροπολογίας που κατατέθηκε στην Βουλή στις 25.04.2013 (γεν. αρ. 488 και ειδικός 64 στο σ/ν "περί αλληλεγγύης γενεών"), οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας, παραβλέποντας την εκπεφρασμένη θετική άποψη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των βουλευτών, κατέθεσαν αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και επεξεργασία, τροπολογία με την οποία το ΤΥΠΑΤΕ κλείνει.

Την Παρασκευή, οι κ. Βρούτσης και Λυκουρέντζος κατέθεσαν την τροπολογία, στο νομοσχέδιο για την «κύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αεροπορικών μεταφορών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαικής Κοινότητας και των Κρατών μελών που υπεγράφη στις 25 και 30 Απρίλη 2007» (που δεν είναι σχετικό με θέματα αρμοδιότητάς τους,) η οποία προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι του Ταμείου Συντάξεων και Πρόνοιας του Προσωπικού της ΑΤΕ (και όχι οι συνταξιούχοι - ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΑΤΕ), αποκτούν δικαίωμα για παροχές ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων που αφορούν τους συνταξιούχους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (και όχι ασφαλιστική ιδιότητα στον ΕΟΠΥΥ).

Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο ΤΥΠΑΤΕ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, ενώ εκκρεμεί η ψήφιση της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, μετά από συζήτηση των εργαζόμενων με όλα τα κόμματα, ήδη από 25.04.2013, στην Βουλή και προβλέπει την διατήρηση του ΤΥΠΑΤΕ για ένα μεταβατικό στάδιο.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του ΤΥΠΑΤΕ, των Συλλόγων Συνταξιούχων της ΑΤΕ και του ΕΟΠΥΥ διερευνάται η δυνατότητα της ένταξης του κλάδου υγείας του ΤΥΠΑΤΕ με όλες του τις υποδομές, στον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σύμφωνα μ ε τους εργαζόμενους στο Ταμείο, με την αόριστη και βιαστική προτεινόμενη ρύθμιση:

- Το ΤΥΠΑΤΕ οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο

- Οι 120 εργαζόμενοι του ΤΥΠΑΤΕ θα μείνουμε χωρίς δουλειά, με αμφίβολη την διασφάλιση και των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας ως εργαζομένων.

- Οι συνταξιούχοι θα απολέσουν την ασφαλιστική τους ιδιότητα, διατηρώντας, απλώς, ένα αόριστο «δικαίωμα παροχών ασθενείας σε είδος» από τον ΕΟΠΥΥ, με αβέβαιο ασφαλιστικό μέλλον.

- Οι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι του ΤΥΠΑΤΕ θα κληθούν να πληρώσουν από τις πενιχρές συντάξεις τους, το κόστος ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον ΕΟΠΥΥ χιλιάδες συνταξιούχοι της ΑΤΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news