facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Άγνωστες πτυχές της χρονιάς που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο και το ΔΝΤ έρχονται στο φως μέσα από το βιβλίο της Γαλλίδας δημοσιογράφου Φλοράνς Οτρέ. Η Γαλλίδα δημοσιογράφος στο βιβλίο της αναφέρεται μεταξύ άλλων στις συναντήσεις των δύο Ελλήνων πρώην πρωθυπουργών με τους ηγέτες κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα δύο μυστικά ταξίδια του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην Αθήνα επί κυβερνήσεως Καραμανλή και η ωμή παραδοχή Παπανδρέου για το ψευδές των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας είναι μερικά μόνον από τα «ελληνικού ενδιαφέροντος» αποσπάσματα του βιβλίου της Φλοράνς Οτρέ «Αγκελα Μέρκελ, μια Γερμανίδα (σχεδόν) σαν όλες τις άλλες» (εκδ. Τallandier, Βρυξέλλες, 2013). Η συγγραφέας είναι Γαλλίδα δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το έκτο μέρος του βιβλίου, με τον υπότιτλο «Η Μέρκιαβελ στις Βρυξέλλες» και το δημοσίευσε μεταφρασμένο η εφημερίδα "Καθημερινή".

«Η ανακάλυψη που θα γίνει το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2009 συγκλονίζει τη Γερμανίδα καγκελάριο. Συγκεντρωμένοι στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποδέχονται τον νέο Ελληνα πρωθυπουργό. Ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί: “Ακούστε πώς έχει η κατάσταση. Ολα τα δημοσιονομικά μας στοιχεία είναι ψεύτικα. Η χώρα μου είναι διαβρωμένη από τη διαφθορά. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Είμαι αποφασισμένος να δώσω τη μάχη. Θα χρειαστώ όμως υποστήριξη και βοήθεια, γιατί πρόκειται για μια γιγάντια προσπάθεια”, θυμάται ένας εκ των συμμετεχόντων σε εκείνη τη συνάντηση.

»Οι συμμετέχοντες μένουν εμβρόντητοι. Η Αγκελα Μέρκελ έχει φρίξει. Ο Φρέντρικ Ράινφελντ, πρωθυπουργός της Σουηδίας που προεδρεύει, κατανοεί: “Δεν ανήκω σε αυτή την ομάδα (της Ευρωζώνης), αλλά η έκπληξη από όσα λέτε είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Αν καλά καταλαβαίνω, πάνε χρόνια που μας κρύβετε την αλήθεια”. Το ελληνικό έλλειμμα δεν ανέρχεται σε 6% ή 7% του ΑΕΠ όπως έχει ανακοινωθεί: ξεπερνά, πιθανόν, το 12%. Με άλλα λόγια, περίπου το ένα τέταρτο των κρατικών δαπανών δεν καλύπτεται από έσοδα. Το ένα τέταρτο. Είναι απολύτως βέβαιο ότι σύντομα η χώρα δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί τα κεφάλαια που χρειάζεται για να κλείσει αυτή την τρύπα.

»Η Αγκελα Μέρκελ αισθάνεται διπλά προδομένη. Η ευρωπαϊκή ιδέα καταρρέει υπό το βάρος των αναληθειών διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων. Επιπλέον, το ευρωπαϊκό σύστημα καθιστά την καγκελάριο συνένοχο. Αντιμετωπίζει ευθύνες τις οποίες δεν είναι σε θέση να αναλάβει αφού οι Ευρωπαίοι, την εποχή εκείνη, ούτε διαθέτουν τα εργαλεία για να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, στη θέση των αγορών, ούτε τα μέσα για να κατευθύνουν το ελληνικό σκάφος που κινδυνεύει να πέσει στα βράχια. (...)

»Το ελληνικό ψέμα ήταν μάλλον κοινό μυστικό. Αυτό που εκπλήσσει τους Ευρωπαίους ηγέτες εκείνο το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου, περισσότερο και από την κατάσταση της χώρας, είναι η ειλικρίνεια του Παπανδρέου.

»Στην πράξη, η Ελλάδα ήταν υπό επιτήρηση για αρκετούς μήνες. (...) Δύο φορές, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, αναλαμβάνει μυστική αποστολή στην Αθήνα. Στόχος να μελετήσει τις προθέσεις του Καραμανλή, ακόμη και να τον επιτιμήσει. “Η αποστολή έγινε επειδή όλοι καταλάβαιναν ότι η κατάσταση ήταν πλέον εκρηκτική”, θυμάται ανώτατος κοινοτικός παράγοντας. Ομως, ο Λουξεμβουργιανός επιστρέφει άπραγος, χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους του προκατόχου του Παπανδρέου για όσα σκοπεύει να κάνει προκειμένου να διασώσει την αξιοπιστία της χώρας του ενώπιον των διεθνών επενδυτών.

»Με τον μεγαλύτερο κυνισμό, ο Καραμανλής διακινδυνεύει μια νέα παύση πληρωμών. Η Ελλάδα είναι συνηθισμένη. Ομως, από το 2001 και μετά είναι μέλος της Ζώνης του Ευρώ. Σε περίπτωση πτώχευσης, ο Καραμανλής καθιστά συνυπεύθυνους και δεσμεύει την αξιοπιστία και των υπολοίπων 16 κρατών. Επιμένει, παρ’ όλ’ αυτά, να μην κάνει τίποτε περιμένοντας τις εκλογές του φθινοπώρου 2009. Καθίσταται πρόδηλο, από εκείνη τη στιγμή, πως κάτι λείπει στη νομισματική ένωση. Η αυτοπειθαρχία δεν λειτουργεί. Ούτε και η συλλογική πειθαρχία. Ακόμη λιγότερο η φιλική πίεση.

»Η Αγκελα Μέρκελ είναι μόνη. Η Γερμανία δεν είχε αντιμετωπίσει κρίση με το νόμισμά της μετά την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Από το 1947 ζει απομονωμένη στη νομισματική της ορθοδοξία, χωρίς εξάρτηση από τις μεγάλες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, σε αντίθεση με το Παρίσι και το Λονδίνο. Αντιμετώπισε μόνο μία μεγάλη κρίση: την πτώση της Ανατολικής Γερμανίας και την ενσωμάτωσή της με τεράστιο οικονομικό τίμημα. Ομως, η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Αλλά και η Ευρώπη, αν βουλιάξει, δεν έχει κανένα με τον οποίο να “επανενωθεί”. Το γερμανικό μοντέλο δεν μπορεί να βοηθήσει.

»Ζητάει να της ετοιμάσουν μια λεπτομερή ανάλυση για τον τρόπο που εφαρμόστηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας του ευρώ και διαπιστώνει πόσο συχνά καταπατήθηκε...».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " "

Έτσι διώχνει ακόμα και τώρα η Ελλάδα τους επενδυτές – 76 γνωμοδοτήσεις για έναν αγωγό ύδρευσης στο Ιόνιο

Αν και η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη μείωση των διαδικασιών αδειοδότησης για επενδύσεις, τα υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται πως έχουν ... άλλη άποψη. Στη χώρα με 27% ανεργία, επενδύσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, "πνίγονται" στη γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το ΕΘΝΟΣ, το χαρτοβασίλειο του Δημοσίου ταλαιπωρεί τους κατοίκους αλλά και τους επιχειρηματίες. Στα μικρά νησάκια Καλάμου και του Καστού στο Ιόνιο, ένας αγωγός ύδρευσης χρειάστηκε 76 γνωμοδοτήσεις και περίπου δύο χρόνια για να πάρει το "πράσινο φως", ενώ 14 υπουργεία επι 12 χρόνια εγκρίνουν την επέκταση του λιμανιού στο νησάκι της Ερεικούσσας.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, η περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός μεταλλείου κράτησε σχεδόν 1000 μέρες, δηλαδή πάνω απο 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, μεγαλύτερες εστίες της ταλαιπωρίας είναι οι Περιφέρειες και η διεύθυνση Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Η σχετική μελέτη του Συνδέσμου μαζί με όλα τα προβλήματα και τις προτάσεις αντιμετώπισης των γραφειοκρατικών προβλημάτων με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις παραδόθηκε στις 30 Απριλίου στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι διώχνει ακόμα και τώρα η Ελλάδα τους επενδυτές – 76 γνωμοδοτήσεις για έναν αγωγό ύδρευσης στο Ιόνιο"

Έλεγχος σε βάθος 10ετίας για τις περιουσίες των εφοριακών

Την περιουσία που απέκτησαν τα τελευταία δέκα χρόνια όλοι όσοι εργάζονται σε ΔΟΥ, ΣΔΟΕ ή ακόμα και στα κεντρικά του υπουργείου Οικονομικών ανέλαβαν να ελέγξουν οι επιθεωρητές του ΥΠΟΙΚ.

Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα, από κόσκινο θα περάσουν καταθέσεις, ακίνητα, τραπεζικές θυρίδες, αγορές πολυτελών αγαθών και μετοχών.

Κατά τον έλεγχο ο προσδιορισμός εσόδων του κάθε υπαλλήλου διενεργείται με την καταγραφή των πάσης φύσεως νόμιμων εισπραχθέντων ποσών (μισθοί, επιδόματα, αποζημιώσεις επιτροπών, πωλήσεις μετοχών/κινητών ή ακίνητων στοιχείων κλπ) βάσει προσκομισθέντων αποδεικτικών στοιχείων.

Στο σκέλος των εξόδων θα υπολογίζονται τα πραγματικά ποσά των πάσης φύσεως δαπανών που επιβάρυναν τον υπόχρεο, ο προσδιορισμός των οποίων πραγματοποιείται από τις αναγραφόμενες στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπάνες και αυτών που τυχόν με αποδεικτικά στοιχεία προσκομίζονται από τον ελεγχόμενο ή κατέχει ο αρμόδιος οικονομικός επιθεωρητής, όπως αγορές κινητών μεγάλης αξίας και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, πληρωμές πάσης φύσεως τοκοχρεολυσίων, αγορές μετοχών δωρεές κλπ.

Όταν από τα αποτελέσματα του ελέγχου κάποιου έτους προκύπτει αρνητική διαφορά μεταξύ συνολικών εσόδων και εξόδων του υπόχρεου ως ποσοστού 5% των συνολικών εσόδων, η περιουσιακή κατάσταση θα κρίνεται δικαιολογημένη.

Όταν όμως υπάρχουν καταγγελίες ή πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαβίωσης του υπαλλήλου ή αποκτά μη εμφανείς πόρους, τότε και ανεξάρτητα αν κρίνεται δικαιολογημένη η παρουσιαζόμενη περιουσιακή του κατάσταση, ο έλεγχος θα επεκτείνεται όχι μόνο στη διασταύρωση και επαλήθευση των στοιχείων, αλλά και στην αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλεγχος σε βάθος 10ετίας για τις περιουσίες των εφοριακών"

Σε 5 χρόνια θα έχουν φύγει οι μισοί γιατροί από το ΕΣΥ

Αποχώρηση του 40 με 60% των γιατρών του ΕΣΥ, αναμένεται μέσα στην επόμενη πενταετία από νοσοκομεία και πανεπιστήμια, γεγονός, που δημιουργεί προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής”, το 69% των γιατρών του ΕΣΥ,κατέχει ήδη βαθμό διευθυντή και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, γεγονός που σημαίνει, ότι βρίσκονται κοντά στην αποχώρηση από το σύστημα Υγείας.

Τα κακώς κείμενα στο πεπαλαιωμένο ΕΣΥ, τον κακό καταμερισμό των ιατρικών ειδικοτήτων στις περιοχές της χώρας και την έλλειψη ιατρικού χάρτη που θα καταδεικνύει πόσους και ποιας ειδικότητας γιατρούς χρειάζεται η κάθε περιοχή, τονίζει ο νεοεκλεγείς επόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), επίκουρος καθηγητής Στέφανος Φούσας.

«Θα έπρεπε να υπάρχουν κίνητρα εξόδου των μεγάλων σε ηλικία γιατρών που, αν μη τι άλλο, δεν μπορούν πια να εφημερεύσουν, ώστε να μπουν στο ΕΣΥ νέοι γιατροί, αλλά αφού πρώτα έχουμε κάνει απολογισμό στα νοσοκομεία και έχουμε δημιουργήσει κλινικές αριστείας...», προτείνει ο έμπειρος καρδιολόγος, ο οποίος κατέχει τη θέση του συντονιστή διευθυντή αλλά και του προϊσταμένου της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Ο κ. Φούσας τονίζει ότι υπάρχουν άριστοι Ελληνες γιατροί και μάλιστα οι Ελληνες καρδιολόγοι θεωρούνται από τους κορυφαίους παγκοσμίως (τέταρτοι σε όλο τον κόσμο).

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 5 χρόνια θα έχουν φύγει οι μισοί γιατροί από το ΕΣΥ"

Εκτός κινδύνου οι δύο μητροπολίτες

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για την ταυτότητα των απαγωγέων

Οι δύο ορθόδοξοι μητροπολίτες που απήχθησαν τον περασμένο μήνα στη Συρία είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη αξιωματούχος της κυριότερης οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει καμία ένδειξη για τους απαγωγείς τους.

«Η μοναδική πληροφορία που είναι βέβαιη για εμάς είναι πως πριν από δύο ή τρεις ημέρες ένας γιατρός επισκέφθηκε τους δύο μητροπολίτες. Είναι καλά», δήλωσε ο Αμπντούλ Άχαντ Στέιφο, μέλος μιας επιτροπής που συνέστησε ο Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης προκειμένου να διερευνήσει τις απαγωγές αυτές, στο περιθώριο μιας συνάντησης του Συνασπισμού.

Ο Στέιφο είπε πως οι προσπάθειες της επιτροπής του να αποκτήσει απευθείας, τηλεφωνική, επαφή απέτυχαν και πως λαμβάνουν «πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες για την ταυτότητα των απαγωγέων και για τις απαιτήσεις τους για λύτρα».

Ερωτηθείς για τις διάφορες πιθανές εκδοχές, απάντησε: «Οι απαγωγές αυτές μερικές φορές γίνονται από εγκληματικές συμμορίες, μερικές φορές από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μερικές φορές, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, οι ταξιαρχίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είναι υπεύθυνες για τέτοιες απαγωγές ώστε να τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν ανταλλαγές ομήρων» αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι δύο επίσκοποι είναι πολύ γνωστοί στη Συρία για την ανθρωπιστική δράση τους, για την υπεράσπιση μιας ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στις διάφορες θρησκευτικές ομάδες της συριακής κοινωνίας. Και επίσης, (η απαγωγή τους) στέλνει ένα σινιάλο στους χριστιανούς στη Συρία και στην περιοχή», σχολίασε, «είναι γι΄αυτό που θέλουμε αληθινά να απελευθερωθούν».

Οι δύο ιερωμένοι, ο Γιοχάνα Ιμπραχίμ, επικεφαλής της συρορθόδοξης μητρόπολης του Χαλεπιού (βόρεια Συρία) και ο Πέτρος (Μπούλος Γιαζιτζί), επικεφαλής της ελληνορθόδοξης μητρόπολης της πόλης, απήχθησαν στα τέλη Απριλίου στο Κάφαρ Ντάελ, κοντά στο Χαλέπι.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή τους όμως πηγές στους κόλπους της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και το συριακό καθεστώς, έχουν δηλώσει πως οι απαγωγείς είναι «Τσετσένοι τζιχαντιστές».

Οι χριστιανοί, που αποτελούν περίπου το 5% του συριακού πληθυσμού, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο πλαίσιο της αναρχίας που έχει δημιουργήσει η σύρραξη η οποία έχει αιματοκυλήσει τη χώρα από το Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Εκτός κινδύνου οι δύο μητροπολίτες"

Aλλοδαπός έριξε σε γκρεμό φοιτήτρια στην Κέρκυρα

Ο δράστης επιχείρησε να κλέψει την τσάντα της νεαρής κοπέλας

Μία 20χρονη φοιτήτρια στην περιοχή Μουράγια της Κέρκυρας τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχτηκε επίθεση το πρωί της Κυριακής από 17χρονο αλλοδαπό, ο οποίος την έσπρωξε σε γκρεμό.

Όπως έγινε γνωστό, αφγανός επιτέθηκε στη φοιτήτρια για να την ληστέψει και στην προσπάθειά του να της αρπάξει την τσάντα, την έσπρωξε σε γκρεμό, περίπου οκτώ μέτρων, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της.

Η κοπέλα, η οποία φέρει βαριές σωματικές κακώσεις, διακομίστηκε στο νοσοκομείο του νησιού, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη και ανακρίνεται ενώ σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Aλλοδαπός έριξε σε γκρεμό φοιτήτρια στην Κέρκυρα"

Ζειά: Το Δημητριακό που Απαγορευτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα... Δείτε γιατί!

Ποιό ήταν αυτό το δημητριακό, που τάισε και μεγάλωσε για χιλιάδες χρόνια λαούς, γερούς και δυνατούς;...

Γιατί αυτό το δημητριακό,ο ”εθνάρχης” Ελ.Βενιζέλος,το απαγόρευσε δια νόμου ;

Από ποιούς και για ποιόν λόγο,πήρε εντολές; Ποιούς ενοχλούσε, η χιλιάδων ετών καλλίεργειά του;;

Αυτή είναι η ζειά,που χαρίζει ζωή και που για κάποιο λόγο,δεν έπρεπε οι Ελληνες να συνεχίσουν να τρώγουν!

Ζειά = “αλεύρι ντινκελ”‏…”φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”

Όμάδα επιστημόνων έφθασε εις τήν Θεσσαλονίκην, όπου εύρισκες τότε ανθρώπους άπό όλες τις φυλές. Ήρεύνησε προσεκτικά και έδημοσίευσε τό 1922 τό πρώτο σύγγραμμα διά τις ομάδες αίματος και τις ιδιαιτερότητες εκάστης. Οί Έλληνες είναι κατά πλειοψηφία “0″ ομάδος και οί υπόλοιποι “Α” ομάδος, οί Χάζαροι είναι “Β” ομάδος κ.λπ.
Αρχάς του 1923 στέλνουν εις τήν Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι ιατρών διά νά εξετάσει τήν διατροφήν τών Ελλήνων, επηρεασμένη άπό τόν Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε εις τους ασθενείς ”φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”.

Άρα αυτοί έσκέφθησαν, έχει καθιερώσει εις τόν Έλληνα υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική τροφή;

Οί ερευνηταί κατέληξαν, σύντομα, ότι βασική τροφή τών Ελλήνων είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως τών Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι άπό σιτάρι. Είς τά χημικά εργαστήρια συνέκριναν γρήγορα αλεύρι άπό Ζειά και Σιτάρι καί μέχρι τό 1926 διαπιστώνουν ότι:Είς τόν εγκέφαλο του ανθρώπου υπάρχει ένας αδένας μεγέθους διδράχμου τόν όποιον ονόμασαν “Αμυγδαλή” ή “Αμύγδαλα”. Αυτός ό άδήν δημιουργεί τήν μνήμην καί τήν φαντασίαν είς τους ανθρώπους με 300 διαφορετικές πρωτεΐνες (Αμινοξέα).

Αυτές οί πρωτεΐνες διά νά συνδεθούν μεταξύ των καί νά δημιουργήσουν τά συμπλέγματα της μνήμης καί νά διατηρηθούν αυτά είς τόν χρόνον, χρειάζονται μίαν δύναμιν, μίαν κόλλα, διά νά κολλήσουν (λεπτομέρειες περί μνήμης είς τό “Αφύπνισις”).

Αυτήν τήν κόλλα τήν προσφέρουν οί τροφές μας καί τήν ονομάζουμε πρωτεΐνη στηρίξεως, πού σημαίνει συγκόλλησις καί σταθεροποίησις τής μνήμης.

Τό ψωμί πού τρώμε άπό τό Σιτάρι έχει τελείως διαφορετικές πρωτεΐνες στηρίξεως άπό τό ψωμί άπό τη Ζειά. Εδώ ακριβώς έγκειται καί ή διαφορά τους.Είς τό Σιτάρι υπάρχει άφθονη ή γλουτένη. Ή γλουτένη είναι μία ισχυρή κόλλα καί χρησιμοποιείται ώς φυσική κόλλα ύπό τών ανθρώπων στην καθημερινή ζωή των. Ή γλουτένη όμως ώς πρωτείνη – στηρίξεως- (συγκόλλησις) τών πρωτεϊνών του εγκεφάλου διά τήν δημιουργίαν τής μνήμης είναι καλή μέν, διότι δημιουργεί ίσχυράν μνήμην, αλλά περιορισμένην, διότι συγκολλά περισσότερες πρωτεΐνες των απαιτουμένων και περιορίζει τό απόθεμα αυτών. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζει την μνήμην εις πολύ λίγες εικόνες.

Έτσι καταστρέφει τήν φαντασίαν και τό δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική, διότι έμμεσα καταστρέφει τήν ύγείαν και τό πνεύμα, τήν πρόοδον και τον πολιτισμόν του ανθρώπου.Ή γλουτένη του σιταριού καταστρέφει τήν ύγείαν, τό πνεύμα, τήν μεγαλοφυίαν, τον πολιτισμόν της άνθρωπότητος, διότι ώς ισχυρή κόλλα έπικολλάται εις τά τοιχώματα όλων τών αγγείων πού διέρχεται, πεπτικούς σωλήνες, έντερα, φλέβες, αρτηρίες κ.λπ. Ένεκα τούτου παρακωλύει τήν σωστήν πέψιν, κενώσεις και κυκλοφοριαν του αίματος, μέ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις είς τήν ύγείαν.

Είς τόν εγκέφαλον ώς πρωτεΐνη στηρίξεως κολλά ισχυρά τις πρωτεΐνες τής μνήμης μέ αποτέλεσμα, ό,τι παραστάσεις και ιδέες έβίωσεν τό παιδί είς τήν ήλικίαν 3-7 ετών, όσο λανθασμένες καί άν είναι, όσο πιό δυνατές και ξεκάθαρες αποδείξεις περί πλάνης του και άν του παρουσιάσεις αργότερα, δεν πρόκειται ώς ενήλικας νά άπορρίψη τις αποθηκευμένες μνήμες και δοξασίες του περί θεού, πολιτικής, κ.λπ.Δι’ αυτό ακριβώς οί θρησκείες, οι Δικτάτορες, οι έξουσιασταί μας μέ διάφορα τεχνάσματα καί ωραία λόγια προσπαθούν νά ποδηγετήσουν τά παιδιά άπό μικρή ηλικία και έσοφίστηκαν τά κατηχητικά, τις πολιτικές νεολαίες.

Οί Δικτάτορες καί οί Τραπεζίτες είσήγαγον τήν πολιτικήν είς τά σχολεία μέ πρόφασιν, δήθεν, τήν προπαρασκευήν ενήμερων πολιτών, ενώ στην ουσία εκπαιδεύουν τυφλούς δούλους του τραπεζικού συστήματος.Όποιος από εσάς πιστεύει είς τήν ανεξάρτητον σκέψιν τών ανθρώπων, ας άγωνισθή διά τήν κατάργησιν του συνδικαλισμού είς όλα τά σχολεία, πλην πανεπιστημίων.Επομένως ή γλουτένη του σιταριού είναι καί ή τροχοπέδη τής εξελίξεως καί του πολιτισμού.

Ταυτοχρόνως, τροχοπεδεί και τήν έλευθέραν σκέψιν καί πνευματικήν άνοδον του άνθρωπου και τόν καθιστά δούλον του ιερατείου, του κατεστημένου, διότι αγωνίζεται και θυσιάζεται δια αξίες πού του ενέπνευσαν τά οργανωμένα συμφέροντα και όχι ή φύσις. Είναι όλοι οι αγώνες του εναντίον των φυσικών νόμων.

Αντίθετα ή πρωτεΐνη στηρίξεως της Ζειά (πληθυντικός Ζειαΐ) διασπάται από τά ένζυμα και αφομοιώνεται σάν καλή τροφή άπό τόν οργανισμό.Αυτό τό χαρακτηριστικό της την κάνει πολύτιμη εις τόν ανθρώπινο οργανισμό. Διότι ενώ χρησιμεύει ώς πρωτεΐνη “στηρίξεως” (συγκόλλησις – σταθεροποίησις) εις τις πρωτείνες μνήμης του εγκεφάλου, δεν μπλοκάρει αυτόν, δέν δημιουργεί σταθερές και άναλοίωτες ενώσεις σάν βαρύδια στον έγκέφαλον, ώς ή γλουτένη του σιταριού, και αφήνει τόν εγκέφαλο νά λειτουργή ελεύθερα νά συλλαμβάνη, νά σκέπτεται νέες ιδέες, δοξασίες, νά δημιουργεί όνειρα, φαντασία, επιστήμη, κ.λπ.

Οί αρχαίοι Έλληνες τό εγνώριζαν πολύ καλά αυτό, δι’ αυτό εκτρέφοντο μόνο μέ Ζειά εγνώριζαν ότι ή Ζειά τρέφει τό πνεύμα.

Αυτό μας τό λέει ό Αισχύλος εις τό ύμνον του προς τήν Δήμητρα:

“Δήμητερ ή θρέψασα τήν έμήν φρένα είναι με άξιον τών σων μυστηρίων”(Αισχύλος)
Επίσης δέν φράσσει τά αγγεία πού διέρχεται, φλέβες, αρτηρίες, κ.λπ. Δέν παρουσιάζει τις πολλές ασθένειες πού παρουσιάζει ή γλουτένη.Έπί πλέον ή Ζειά περιέχει άφθονα βιταμίνη Ο και πολλά ιχνοστοιχεία πού χρειάζεται ό οργανισμός μας, συν τό άμινοξύ “Λυσίνη” τό πολυτιμωτατο συστατικον δια τόν οργανισμό μας, πού σήμερα οί άνθρωποι τό αγοράζουμε πανάκριβα ώς συμπλήρωμα τής διατροφής μας, ένώ θά τό είχαμε άπό τό ψωμί της Ζειάς δωρεάν.

Η Ζειά:

1.- Βοηθάει στην άπορρόφησιν τών θρεπτικών συστατικών (ca, mg) κ.ά

2.- Καταστέλλει τις φλεγμονές πού χρονίζουν στον οργανισμό καίκαταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.

3.- Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει τήν ανάπτυξιν και μετάστασιν του καρκίνου).

4.- Περιέχει τό βασικό αμινοξύ Λυσίνη (Lycin) πού ενισχύει τόανοσοποιητικό σύστημα και είναι τό βασικό στοιχείο στηνβιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.

Έκτος των ανωτέρω τά άρτοπαρασκευάσματα άπό αλεύρι Ζειάς είναι εύγεστα καί άσυγκρίτως νοστιμότερα άπό τά αντίστοιχα μέ αλεύρι σιταριού.

Έάν δέ φάτε ψωμί ή μακαρόνια άπό Ζειά θά ερωτήσετε, τον κρέμασαν οι Έλληνες αυτόν που τους έστέρησε αυτήν τήν ασύγκριτη άπόλαυσιν; Θά πάρετε τήν άπάντησιν ότι, του στήνουν συνεχώς ανδριάντες σέ πλατείες, στην Βουλή, και δίδουν τό όνομα του στις λεωφόρους γιά νά μην τό ξεχάσουν ποτέ.Καί τότε θά διερωτηθήτε, τί φταίει; Νά φταίει άραγε ή μεγάλη πανουργία καί εμπειρία των κοσμοκρατόρων μόνον, ή μήπως ή δουλικότης των μωροφιλόδοξων και λοιπών οργανωμένων στις μυστικές εταιρείες των;

Νομίζω πώς όλα αυτά δέν θά ήσαν αρκετά νά τυφλώσουν τον λαό μας καί δέν θά έπετύγχανον, έάν δέν υπήρχε τό ακαλλιέργητο, τό πρωτόγονο ΕΓΩ του, τό όποιο αντιδρά σκληρά καί δέν δέχεται τό αντίθετο, όσο καθαρά καί άν απόδειξης τήν πλάνην του.Μέ τό ακαλλιέργητο ΕΓΩ δέν δύναται νά παραδεχθή ότι οί γονείς του έπλανήθησαν, διότι τότε αισθάνεται ότι μειώνεται ή προσωπικότης του καί τό κύρος του, ένώ τό καλλιεργημένο ΕΓΩ, όταν πεισθή ότι έπλανήθη τό παραδέχεται αμέσως μέ ψηλά τό κεφάλι καί υπερήφανα, διότι έτσι νοιώθει ότι είναι ισχυρό, επειδή επεβλήθη τών ενστίκτων καί τής μικροπρέπειας.Ερευνώντας ή επιτροπή, πού αναφέραμε πιό πάνω, τό διαιτολόγιο τών αρχαίων Ελλήνων έμεινε έκπληκτος.

Οί αρχαίοι δέν έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι. Τό σιτάρι τό είχαν ώς τροφή τών ζώων καί τό (ονόμαζαν πυρρό. Έτρωγαν μόνον ψωμί άπό Ζειά ή Κριθάρι καί έν ανάγκη μόνον από κριθάρι ανάμεικτο με Σιτάρι. Ό Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιάν του μόνο μέ Ζειά, διά νά είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι. Αν οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι δέν θά είχαν τόσο ύψηλήν πνευματικήν άνάπτυξιν.Μόλις οι κοσμοκράτορες έδιάβασαν αυτήν τήν έκθεσιν τής επιτροπής, δίδουν εντολή το 1928 νά αναιρεθή αμέσως ή καλλιέργεια Ζειά στην Ελλάδα, και μόνον στην Ελλάδα.

Διά νά μειώσουν μέ το σιτάρι τήν πνευματικήν άνάπτυξιν των Ελλήνων, μειώνοντας τήν άντίληψίν τους και οργανώνοντας ταπεινήν έκπαίδευσιν των παιδιών τους καί διδάσκοντας τις πολιτικές τους εις τά σχολεία και πολιτικοποιούντες τα εις τά κόμματα που αυτοί ελέγχουν απόλυτα, για νά ποδηγετήσουν πλήρως εις πρώτον χρόνον τους Έλληνας. Ενώ τώρα αναμειγνύοντας τους μέ αλλοδαπούς, θέλουν νά τους εξαφανίσουν τελείως. Ναι άλλα πώς θά τό επιτύχουν αυτό;Αμέσως δίδουν έντολήν είς τόν τέκνον των τον Βενιζέλο νά έπιστρέψη στην Ελλάδα καί νά εξαφάνιση τήν Ζειά. Οπότε βλέπουμε τόν Βενιζέλο νά έπιστρέφη στην Ελλάδα μετά άπό 8 χρόνια αυτοε­ξορίας του, νά άνασκουμπώνεται και νά ορμά σάν λέων κατά τής Ζειάς.

Μέσα σέ 60 χρόνια μόνον ήλλοίωσαν τήν πνευματικήν ύπεροχήν του σκέπτεσθαι τών Ελλήνων, τους έκαναν αδιάφορους, άβουλους, μέ μετρίαν αντίληψιν και φιλάσθενους καί τώρα μέ τους αλλοδαπούς επιδιώκουν τόν πλήρη εξαφανισμό τής φυλής των, ένώ συγχρόνως ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολλάρια οι φιλεύσπλαχνοι διά νά μην εξαφανισθούν οί οχιές, κόμπρες, πάντα καί άλλα ζώα καί ερπετά.

Όλα τά ανωτέρω περί Ζειά, γλουτένης καί σωστής διατροφής μέ λεπτομέρειες καί τάς παραμέτρους όλων αυτών καί τήν ύγιεινήν θά τά βρήτε είς τά εμπνευσμένα καί καλομελετημένα βιβλία “Τό Όλον” καί τό «ΌΛ-ΟΝ» Ένα βιβλίο γιά τήν “ΊΑΣΗ”, του πρωτοποριακού μελετητή Μιχάλη Γρηγορίου..

Προς τό τέλος του 1928 ό “Εθνάρχης” μας Βενιζέλος, προφανώς μετά άπό κάποια εντολή, μέ της Αμύνης τά Παιδιά, τυφλά εις τον νουν καί την κρίσιν, και διψασμένα τό πώς νά ευχαριστήσουν καλλίτερα τόν άρχηγόν των έκήρυξαν τόν πόλεμον κατά της Ζειάς καί, έφορμήσαντες ακαταμάχητοι, ένίκησαν νίκην λαμπράν και εις βραχύτατον χρόνον 4 ετών δεν υπήρχε εις την Ελλάδα ούτε ένα σπυρί Ζειάς γιά σπόρο.

Είπαν εις τόν λαό ότι ή Ζειά είναι ζωοτροφή, δι’ αυτό τά λεξικά την γράφουν έκτοτε ζωοτροφή και ότι είναι βλαβερή στην υγεία. Αυτό τό πρόβαλαν έντονα τά ΜΜΕ καί σέ 4 χρόνια έξηφανίσθη η Ζειά.

Όλοι οί Έλληνες εγκατέλειψαν τήν Ζειά μόνον ένας άπό όλους κράτησε σπόρο Ζειάς. Καί σήμερα 2010 καλλιεργεί Ζειά μόνον ένας ό Γ.Α. είς ένα χωριό καί κατασκευάζει μακαρόνια άπό αλεύρι Ζειάς, τά όποια είναι υπερβολικά νοστιμώτερα άπό τά μακαρόνια του σίτου.Τήν έπιθεσίν του κατά τής Ζειάς ό “εθνάρχης” μας τήν ήρχισε μέ τήν αθρόα εισαγωγήν αλεύρων σίτου ύπό τών φίλων του.
Οί φίλοι του έγιναν πάμπλουτοι καί έξέσπασε τότε τό μέγα διά τήν έποχήν και γνωστό ώς “Σκάνδαλο τών αλεύρων”.

Μέσα είς 4 χρόνια οί Έλληνες είχαν ξεχάσει τήν Ζειά τελείως καί οί φίλοι του Βενιζέλου έγιναν δισεκατομμυριούχοι άπό τήν εισαγωγή τών αλεύρων του σίτου.”Αν σήμερα θελήσετε νά επαναλάβετε αυτό γιά τό σιτάρι ή κριθάρι ή κάτι άλλο, δέν θά τό πετύχετε ούτε σέ 50 χρόνια. Τόσο πολύ είχε τυφλώσει καί πειθαρχήσει ό Βενιζέλος τους οπαδούς του. Αυτό βέβαια είναι εχθρική ψυχολογία.

Θέλουν τους οπαδούς τους τελείως τυφλούς στην σκέψιν καί δούλους. Καί δέν ήρκέσθη μόνον είς τήν έξαφάνισιν του σπόρου ό “εθνάρχης” μας, επέτυχε νά σβήση τήν Ζειά από τήν μνήμην καί τήν γλώσσαν τών Ελλήνων. Αυτό θά πή τέλειον έγκλημα. Αποδείξεις:Εσείς έγνωρίζατε τήν λέξιν Ζειά πριν λίγα χρόνια, όταν ήρχισε νά προβάλεται άπό εμάς στά κανάλια; Εύρήκατε τήν λέξιν σέ λεξικό πού συντάχθηκε μετά τό 1930; Δεν θά τήν εύρητε, μήν ψάχνετε. Άλλα και αν κάπου τήν εύρητε, θά τήν έξηγεί ώς ζωοτροφή… Μόνον εις τυχόν ανατυπωθέντα παλαιά λεξικά θά τήν εύρητε, ή εις τό των Άγγλων “LINDELL & SCΟΤΤ”, τό όποιον δέν τήν εξηγεί σωστά.Εις τό “ΗΛΙΟΣ” πού είναι πιο ενήμερο και σοβαρό λεξικό γράφει: Ζειά ή Ζέα… τήν Ζέαν τήν μάϊδα πού είναι ό γνωστός αραβόσιτος και κοινώς αραποσίτι”. Αραβόσιτος όμως είναι κοινώς τό Καλαμπόκι.

Ή Ζειά όμως ώς φυτό είναι κάτι σάν σιτάρι και κριθάρι, δέν έχει καμμία σχέσιν στην όψιν μέ τό καλαμπόκι, άλλα και τό σπυρί του είναι ώς του σιταριού πιό πεπλατυσμένο καί χονδρό.Ή Ζειά μέ τον Σΐτον είναι όπως ή Νερατζιά μέ τήν πορτοκαλιά.

Αν άπό άπόστασιν 50-1ΟΟμ. κοιτάζεις τήν Νερατζιά είναι όμοια μέ τήν πορτοκαλιά. Καί τό νεράτζι μέ τό πορτοκάλι, ένώ έξωτερικώς είναι όμοια, εις τήν πραγματικότητα έχουν μεγάλες διαφορές εις τά συστατικά των. Αυτό ακριβώς συμβαίνει καί μέ τους σπόρους της Ζειας και του Σιταριού.

Δέν θά έκανε ό Ι. Πασσάς αυτό τό λάθος, έάν δέν έξηφάνιζε και τήν βιβλιογραφία περί Ζειά ό “εθνάρχης” μας, όπως ό Σαούλ – Παύλος τήν βιβλιογραφία των αρχαίων Ελλήνων. Εκεί όμως πού έμεινα εμβρόντητος είναι όταν διάβασα τήν “Οδύσσεια” ραψωδία δ (4)-603-604, τό αρχαίο: “Ω έν μέν λωτός πολύς, έν δέ κύπειρον πυροί τε ζειαί τε ίδ’ εύρυφυές κρίλευκον”. Ό Κ. Δούκας ερμηνεύει: “όπου υπάρχει τριφύλλι πολύ, καί κύπερι, καί σιτάρια καί ζωοτροφές κι εύρύφυτο κριθάρι λευκό”. Πώ! Πω!… Ό κ. Δούκας ό έκλεκτώτερος ερμηνευτής έκανε λάθος;

Ένώ οί “Ελληνες χρησιμοποιούσαν πυρούς (σιτάρια) γιά ζωοτροφές καί τήν ζειά γιά ψωμί, ερμήνευσε τήν ζειά ώς ζωοτροφές, διότι ό Βενιζέλος είχε εξαφανίσει από τήν βιβλιογραφίαν καί άπό τήν μνήμην τών Ελλήνων τήν ζειά ή ζέα.Τό δημητριακό Ζειά η φύσις τό έδώρισε είς τους λαούς του Αιγαίου. Αργότερα οί Έλληνες μετανάστες τό μετέφεραν καί είς άλλες χώρες.

Τό σιτάρι ήτο φυσικό δημητριακό τών βορείων περιοχών. Οί Έλληνες τό έφεραν είς τήν Ελλάδα καί τό έκαλλιέργησαν ώς ζωοτροφή, αρκετά χρόνια πρό του Τρωικού Πολέμου, όταν ήρχισαν τό εμπόριο μέ τις βορείως του Ευξείνου Πόντου χώρες.Οι Βόρειοι λαοί αντί χρημάτων, που δέν είχαν, έπλήρωναν τα είδη πού ήγόραζαν άπό τους Έλληνας έμπορους μέ σιτάρι και έτσι ήλθε εις την Ελλάδα τό σιτάρι.

Εις τό διαδίκτυο, έάν γράψετε τήν λέξιν “Ζειά”, θά εκπλαγείτε. Θά διαβάσετε πάρα πολλά, εις τήν παράγραφο”ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ” (ύμνοι Όρφέως, Ομηρικά έπη, Μύθοι), διαβάζουμε: «Ή πόλη τών Αθηνών ονομα­ζόταν και Ζείδωρος, διότι έπί του εδάφους της έκαλλιεργειτο έκτος άπό τήν έλαία και τό δημητριακό ζειά. Τό ζειά μέ τό ζήτα δηλώνει ζωή, μέ τό εψιλον γιώτα τήν μακρά πορεία και μέ τό άλφα που είναι τό πρώτο στοιχείο τό άριστον, τήν παρουσία του Αιθέρα (τό στοιχείο πού βρίσκεται παντού και δομεί τά πάντα είναι ό Αιθέρας), άρα ζειά σημαίνει μακροζωία».

Τήν Ζειά φορτοεκφόρτωναν άπό ένα λιμάνι του Πειραιώς που έξ αυτής έλαβε τό όνομα Ζέα, και μέχρι σήμερα τό λιμάνι ονομάζεται Ζέα.Και τώρα πώς επεβλήθη ή ζειά νά ερμηνεύεται εις ορισμένα λεξικά ώς ζωοτροφή. Εις τό διαδίκτυο χειριζόμενοι τήν λέξιν “Ζειά” εις τήν ΙΛΙΑΔΑ – ραψωδία Ε, στίχοι 121-240 διαβάζουμε: «…παρά δέ σφίν έκάστω δίζυγες ίπποι έστάσι κρί λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας» (195). Πιό κάτω ό μεταφραστής, ελαφρά τή συνειδήσει, ή καλοπληρωμένος μεταφράζει: «…εις κάθε αμάξι είναι σιμά ζευγαρωτά πουλάρια, στέκουν και τρώγουν τήν ζειά και τό λευκό κριθάρι».

Έδώ δολοφονείται ή Ζειά, διότι ό μεταφραστής, μεταφράζει τήν ζωοτροφή “όλύρας” εις “ζειά”. Οι μεταγενέστεροι αντιγράφουν από αυτό ζειά = όλύρας = ζωοτροφή, ένώ ό Όμηρος εγνώριζε και τά δύο, ζειά και όλύρας, και έγραφε πάντα τό ορθόν, αυτό που ήθελε και έπρεπε νά διδάξη. Έδώ γράφει σαφώς: «κρι λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας».

Όχι ζειά, όπως ελαφρά τήν συνείδησιν και βαρυτάτην άγνοια γράφουν οι μεταφρασταί.Από τις έρευνες που έκανα, κατέληξα ότι όλύρα ώνόμαζαν τόν σημερινόν “Οροβον κοινώς ρόβην ή τό ρόβι. Πρόκειται διά τήν πιό δυνατή και αγαπητή εις τά ζώα τροφή. Ομοιάζει μέ τό βίκο (άγριαρακά). Είναι ή πιό θρεπτική τροφή τών ζώων, άλλα είναι βλαβερή διά τόν άνθρωπον.Ή όλύρα εκαλλιεργείτο από αρχαιοτάτων χρόνων εις την Ελλάδα ως ζωοτροφή. Ήτο μεσογειακό φυτό (Λεξικό “ΗΛΙΟΣ”, λήμμα Όροβος).

Είναι λογικόν νά κατάληξη μέ τόν χρόνο ή όλύρα εις όροβο. Εις τό λεξικό “LINDELL & SCΟΤΤ” θά τήν βρήτε ώς Σίκαλιν η Αγριοσίκαλιν, αυτήν τήν σύγχυσιν έκαλλιέργησαν οι φιλέλληνες… διά νά ξεχάσουμε τήν Ζειά.

Ή Ζειά καλλιεργείται σήμερα εις πολλές χώρες τής Ευρώπης και εις τόν Καναδά εις μεγάλην εκτασιν, φέρει δέ όνομα ανάλογο τής γλώσσης έκαστης χώρας. Οι Ιταλοί τήν ονομάζουν Faro, οί Γερμανοί Dingel, κ.τ.λ.

Οί Έλληνες εισάγουμε σήμερα αλεύρι Ζειά άπό τήν Γερμανία μέ τό όνομα Ντίνγκελ, ώς μή περιέχον γλουτένη, αντί 6,45 Εύρώ, ήτοι τό αγοράζουμε Δέκα φορές άκριβώτερα άπό τό σιταρένιο.

ksipnistere
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζειά: Το Δημητριακό που Απαγορευτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα... Δείτε γιατί!"

Der Spiegel :Βοήθεια στις χώρες υπό κρίση σχεδιάζει το Βερολίνο

Το Βερολίνο αλλάζει πλεύση από τη συνταγή λιτότητας
Στόχος η τόνωση της ανάπτυξης

Σταδιακή αλλαγή πλεύσης από τη συνταγή της μονομερούς λιτότητας, βλέπει στο Βερολίνο η γερμανική πολιτική επιθεώρηση Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα (σ.σ. προδημοσίευση, καθώς το περιοδικό κυκλοφορεί τη Δευτέρα), ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε έστειλε επιστολη προς τον συνάδελφό του, υπουργό Οικονομίας Φ.Ρέσλερ, στην οποία ζητεί την ανάληψη κοινής δράσης ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στο Βερολίνο διαπιστώνεται «μεταστροφή», καθώς «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη».

Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν «διαφορετικό» Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του «να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε την γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

«Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά», λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι «Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης».

«Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας», έγραψε στην επιστολή του ο κ. Σόιμπλε και προσέθετε ότι από τη βοήθεια αυτή θα μπορεί να περιμένει «μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα».

H τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων, κατ' αρχάς για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.

Το γεγονός πάντως ότι η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών ξαφνικά εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ, συνδέεται και με έναν «εσωτερικό» φάκελο της Καγκελαρίας, στον οποίο περιγράφεται ο απολογισμός του ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης που αποφασίστηκε πέρυσι.

«Ο απολογισμός αυτός θα αποδείκνυε πόσο καλά λειτουργεί η γερμανική στρατηγική διάσωσης», αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο τα πορίσματα ήταν αρνητικά, αν και θετικότερα για τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

«Η ψύχραιμη διαπίστωση των (Γερμανών) υπαλλήλων ήταν πάντως ότι παντού οι αλλαγές χρειάζονταν χρόνο, έως ότου φτάσουν στην πραγματική οικονομία», σημειώνεται.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Der Spiegel :Βοήθεια στις χώρες υπό κρίση σχεδιάζει το Βερολίνο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news