facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

Συνεχίζεται το μαχαίρι στις δαπάνες υγείας

Εντείνονται τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών στα φάρμακα και την ανασύσταση των νοσοκομείων, όπως προβλέπει στο κεφάλαιο για τις... αλλαγές στο κομμάτι της υγείας το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο.

Πιο συγκεκριμένα, στους επόμενους στόχους του υπουργείου Υγείας εντάσσεται καταρχήν η περαιτέρω περιστολή του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, ώστε μέχρι το 2014 να μην ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, κυμαινόμενος στο 1% του ΑΕΠ.

Προβλέπεται ακόμη συνεχής αναθεώρηση της λίστας τιμών φαρμάκων, αλλά και πιο έντονη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων (έως 60% του συνολικού μεριδίου συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο), τα οποία κατά κανόνα είναι πιο φτηνά, στη συνταγογράφηση σκευασμάτων.

Το κέρδος των φαρμακοποιών από την άλλη, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15%.

Για την οικονομική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, συνεχίζεται η ένταξη στον Οργανισμό όλων των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν, χωρίς εξαιρέσεις. Παράλληλα υπενθυμίζεται πως μέσα στο 2013, ο αριθμός των γιατρών που υπάγονται στους κόλπους του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να μειωθεί κατά 10%.

Στη δικαιοδοσία του ΕΟΠΥΥ περνά τέλος και ο έλεγχος του προϋπολογισμού των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε μήνα στον Οργανισμό αναλυτική λίστα με τα έξοδα τους.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » " Συνεχίζεται το μαχαίρι στις δαπάνες υγείας "

Έκοψαν 10 κολώνες της ΔΕΗ για να πάρουν τα καλώδια!

Τίποτα και κανένας δε φαίνεται να σταματά όσους θέλουν να κλέψουν οτιδήποτε από οπουδήποτε, ακόμα και αν αυτό είναι 10 τεράστιες κολώνες της ΔΕΗ!

Η απίστευτη κλοπή μεταξύ 8 και 13 Μαίου στην περιοχή Θριπτή της Ιεράπετρας, όπως κατήγγειλε ο διαχειριστής του Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τους δράστες οι οποίοι με ξυλοκοπτικό κατάφεραν να ρίξουν τις κολώνες και να πάρουν το καλώδια. Πρόκειται για έναν 51χρονο 'Ελληνα και έναν 25χρονο αλλοδαπό.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες ομοειδείς πράξεις.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » " Έκοψαν 10 κολώνες της ΔΕΗ για να πάρουν τα καλώδια! "

Απορρίφθηκε η προσφυγή της Ελλάδας για το "κούρεμα" αγροτικών επιδοτήσεων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή της Ελλάδας κατά της Κομισιόν για την ανάκληση αγροτικών επιδοτήσεων ύψους... 260 εκατ. ευρώ.

Το ευρωδικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για ακύρωση της σχετικής αποφάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκληση επιδοτήσεων:

– 133.315.230,85 ευρώ (στον ελαιοκομικό τομέα για τις περιόδους 2003/2004 και 2004/2005)·

– 3.701.088,51 ευρώ (για εκπρόθεσμες δαπάνες κατάρτισης ΣΓΠ στον ελαιοκομικό τομέα)

– 122.425.959,66 ευρώ (για το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων των αροτραίων καλλιεργειών για τις δηλώσεις του 2007).

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » " Απορρίφθηκε η προσφυγή της Ελλάδας για το "κούρεμα" αγροτικών επιδοτήσεων "

Έρχεται επίδομα και στους μακροχρόνια άνεργους και μίνιμουμ εισόδημα για τους φτωχούς

Πολιτικές για την κοινωνική πολιτική αναμένεται να ανακοινώσει τους επόμενους μήνες η Ελληνική Κυβέρνηση σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, καθώς... αυτή την περίοδο οι αρχές αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν ένα δίχτυ, κοινωνικής ασφάλειας για τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα νέα κοινωνικά μέτρα θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ενισχυτικού σχεδίου για τους ανέργους, που θα προσφέρει κάποιο επίδομα και στους μακροχρόνια ανέργους, καθώς και την εξασφάλιση ενός μίνιμουμ εισοδήματος για τους φτωχούς, μέτρα που αναμένεται να ληφθούν απο τον Ιανουάριο του 2014, σε πιλοτική μορφή.

Οι αποφάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης και άλλες στρατηγικές για την ανεργία και τις κοινωνικές παροχές.

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » " Έρχεται επίδομα και στους μακροχρόνια άνεργους και μίνιμουμ εισόδημα για τους φτωχούς "

Νέο κούρεμα του ΕΟΠΥΥ στα χρέη του προς τους γιατρούς - Οργισμένη αντίδραση των γιατρών

Για εμπαιγμό των γιατρών και των ασφαλισμένων κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ, η Ένωση Ιατρών-ΕΟΠΥΥ με αφορμή τις οφειλές, που ο οργανισμός αναγνωρίζει ως ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 30/09/2011. Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται στην σύσταση επιτροπής για την εξέταση του ζητήματος και τη μη αποδοχή του νέου κουρέματος που ουσιαστικά επιβάλλει ο οργανισμός στους συμβεβλημένους γιατρούς.

Την αντίδραση των γιατρών προκάλεσε ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Λ.Παπαγεωργόπουλου, δια της οποία καθιστούσε σαφές ότι θα καταβάλλει 150 εκατομμύρια ευρώ για τις οφειλές του μηνός Μαΐου και αλλά 300 εκατ. (χωρίς σαφή ημερομηνία εξόφλησης) επί του συνόλου των χρεών, που σύμφωνα με τον οργανισμό ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι τα χρέη του οργανισμού προς τους ιατρούς - εργαστήρια - διαγνωστικά κέντρα ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ.

Κατόπιν αυτών η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συστήσει στα μέλη της την μη αποδοχή του νέου κουρέματος και την δικαστική διεκδίκηση του συνόλου των οφειλομένων μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

in
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο κούρεμα του ΕΟΠΥΥ στα χρέη του προς τους γιατρούς - Οργισμένη αντίδραση των γιατρών "

Στις 26/5 θα αποφασιστεί διαπραγμάτευση ένταξης Σκοπίων στην ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, θα αποφασίσουν την Τρίτη αν θα αποστείλουν πρόσκληση, για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 και 28 Ιουνίου, εάν ληφθεί, δηλαδή, απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τη Σερβία, όπως δημοσιεύει το Reuters.

Ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Διεύρυνσης της ΕΕ, ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του Reuters στις Βρυξέλλες, για το θέμα αυτό είπε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Οι πολιτικοί ηγέτες των Σκοπίων, την 1η Μαρτίου συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα για να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή πορεία της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τα κράτη μέλη της ΕΕ τον περασμένο μήνα καθώς και τις προσπάθειες της επιτροπής να διερευνήσει τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 2012 που έγιναν στη Βουλή των Σκοπίων. Αυτό ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτής της συμφωνίας που θα έπρεπε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να αρχίσουν οι εργασίες να δίνουν αποτελέσματα.

Τι θα συμβεί τον Ιούνιο, δεν μπορώ να το σχολιάσω, γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και σε ειδική έκθεση αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος της χώρας, περιμένουμε, ωστόσο, τα αποτελέσματα της προόδου αυτής», είπε ο Στάνο.

Διαβάστε Περισσότερα » " Στις 26/5 θα αποφασιστεί διαπραγμάτευση ένταξης Σκοπίων στην ΕΕ "

«Βόμβα» από τις Βρυξέλλες: Το ελληνικό πρόγραμμα της Τρόικα δεν ήταν και τόσο πετυχημένο...!!!

Με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου κι αφού οι Ελληνες φορολογούμενοι υπέστησαν δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, οι εργασιακές σχέσεις διαλύθηκαν, ο παραγωγικός ιστός ξεχαρβαλώθηκε, χωρίς να έχει διασφαλιστεί ακόμα η βιωσιμότητα του Χρέους,

οι «σοφοί» των Βρυξελλών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν και τόσο πετυχημένο!

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν οι οικονομολόγοι της γνωστής «Δεξαμενής Σκέψης» των Βρυξελλών, Bruegel, σημειώνοντας ότι αντιθέτως Ιρλανδία και Πορτογαλία βρίσκονται πιο κοντά στην επιστροφή τους στις αγορές! Η Μελέτη αυτή, που δημοσιοποιήθηκε ένα 24ωρο πριν από τη παρουσίαση της Έκθεσης Αξιολόγησης της Κομισιόν όπου θα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από αρκετά χρόνια, εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν προτιμότερο να είχε γίνει νωρίτερα και προσθέτει ότι η καθυστερημένη αναδιάρθρωση είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες ζημιές για τους φορολογούμενους.

Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι ο επίσημος τομέας θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα δεν δύναται να αποπληρώσει το Χρέος της, κλείνοντας έτσι το μάτι στο ΔΝΤ που επιμένει στην αναγκαιότητα του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες.

Η μελέτη του Bruegel επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική πορεία από αυτήν της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για τρεις λόγους: Πρώτον, οι αρχικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς για την Ελλάδα. Δεύτερον, το ελληνικό διοικητικό και πολιτικό σύστημα είναι πολύ πιο αδύναμο σε σχέση με αυτό των δύο άλλων χωρών. Τρίτον, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ζήτησε οικονομική βοήθεια, όταν η Ευρωζώνη ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μια τέτοια κρίση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " «Βόμβα» από τις Βρυξέλλες: Το ελληνικό πρόγραμμα της Τρόικα δεν ήταν και τόσο πετυχημένο...!!! "

«Παρασκήνιο» για τη λίστα με τους πρώτους 2.000 δημόσιους υπαλλήλους που απολύονται

«Δύσκολη» αποδεικνύεται η κατάρτιση της λίστας με τους 2.000 δημόσιους υπαλλήλους που θα απολυθούν έπειτα από την κατάργηση ή συγχώνευση των δημοσίων οργανισμών και φορέων. Παράλληλα, σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται... και στη διαδικασία μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το μνημόνιο η κυβέρνηση, οι πρώτες 2.000 απολύσεις από το δημόσιο τομέα θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από την κατάρτιση της λίστας είναι έντονο, παρά την εντολή που έχει δώσει ο κ. Σαμαράς ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» το ποιοι θα παραμείνουν στο δημόσιο θα εξαρτηθεί από τα προσόντα του καθενός, καθώς η χρονική πίεση της τρόικας φαίνεται πως βάζει στον πάγο τη διαδικασία αξιολόγησης. Έτσι, η κυβέρνηση ενδέχεται να επιστρατεύσει οριζόντια κριτήρια για να επιλέξει το πλεονάζον προσωπικό των υπουργείων.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου στο οποίο θα αποτυπώνονται οι τυπικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι της κεντρικής κυβέρνησης για να καλύψουν τις μειωμένες θέσεις όπως αυτές προέκυψαν με βάση τα νέα οργανογράμματα.

Αυτή η απόφαση φέρεται να ελήφθη στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για τα φλέγοντα θέματα του δημόσιου τομέα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη και του γενικού γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Στο νομοσχέδιο θα συγκεκριμενοποιούνται τα τυπικά προσόντα τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (όπως για παράδειγμα τα πτυχία, οι ξένες γλώσσες και η προϋπηρεσία) που θα κληθούν τελικά να καλύψουν τις νέες... τσεκουρωμένες θέσεις στη γενική κυβέρνηση. Τα συγκεκριμένα κριτήρια, που δεν θα αφορούν την αξιολόγηση των ικανοτήτων, θα εφαρμοστούν προς το παρόν στο προσωπικό, το οποίο σήμερα απασχολείται στις υπηρεσίες των υπουργείων. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό (ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά) να πιάσουν και τους εργαζομένους στους φορείς του δημοσίου κάτω από τη γενική κυβέρνηση.

Η λίστα με τους φορείς

Επίσης, σήμερα, Παρασκευή αναμένεται να φτάσει στα χέρια του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, η λίστα με τους φορείς και οργανισμούς που εποπτεύουν τα υπουργεία και οι προτάσεις για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στη λίστα των υπό κατάργηση οργανισμών δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιο ηχηρό όνομα. Γι' αυτό τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει τουλάχιστον ένας φορέας-οργανισμός που θα κάνει αίσθηση.

Επίσης, η Επιτροπή υπό τον κ. Σταμάτη εξετάζει ακόμη και περιπτώσεις ανωνύμων εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο του ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση με σκοπό να μειωθεί το προσωπικό μέσω της κατάργησης των οργανικών θέσεων.

Οι επόμενες κινήσεις θα καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα, έπειτα και από την επιστροφή του κ, Σαμαρά από την Κίνα, καθώς θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα. Στη σύσκεψη αυτή αναμένεται να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» για το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και το οποίο θα προβλέπει ότι όσοι υπάλληλοι εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με σύμβαση αορίστου χρόνου και οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται, θα απολύονται αυτόματα.

Καθυστερήσεις στις μετατάξεις

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται, όμως, και στις μετατάξεις υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεών τους. Συγκεκριμένα, περίπου 20 μέρες έπειτα από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για τη διάθεση των υπαλλήλων και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη μετακίνησή τους και την ανάληψη καθηκόντων.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ενημερώσει ότι επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την έκδοση της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης (πράξη μετάταξης) «με στόχο οι υπό μετακίνηση υπάλληλοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις νέες τους θέσεις στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα».

Τα οριστικά αποτελέσματα για την κινητικότητα των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικών ειδικοτήτων είχαν αναρτηθεί στις 29 Απριλίου 2013 στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Οι πίνακες με τις θέσεις στις οποίες μετακινούνται απεστάλησαν τότε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου ο υπουργός να εκδώσει τη σχετική απόφαση μετάταξης. Ωστόσο, πέρασαν ήδη 15 ημέρες και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση του ΦΕΚ ώστε οι μεταταγέντες να πάρουν το δρόμο για την ανάληψη υπηρεσίας στις νέες θέσεις.

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » " «Παρασκήνιο» για τη λίστα με τους πρώτους 2.000 δημόσιους υπαλλήλους που απολύονται "

Μέρκελ:«Ναι» για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση,αλλά «Όχι» για τις αποζημιώσεις

Απαντήσεις δίνει η Γερμανίδα καγκελάριος για το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και άλλα «καυτά» θέματα της ελληνικής ατζέντας, όπως οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά και η πιθανότητα για νέο κούρεμα του χρέους της χώρας.

Στη Γερμανία η προεκλογική περίοδος αρχίζει να παίρνει φωτιά μόλις τέσσερις μήνες πριν πάνε οι πολίτες στις κάλπες και η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις για ορισμένα σημαντικά θέματα που αφορούν την Ευρώπη και τη Ελλάδα ειδικότερα.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού Mega, πηγές της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι η καγκελάριος θεωρεί λανθασμένη την άρνηση της Τρόικα να συζητήσει την πιθανότητα μιας μείωσης στον ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει κάτι τέτοιο και θα δώσει μια ανάσα σε καταστηματάρχες και καταναλωτές.

Αναφορικά με την περίπτωση μείωσης του ελληνικού χρέους, η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα νέας απομείωσης, ιδιαίτερα τόσο κοντά στις εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» στόχος των Ευρωπαίων είναι να τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί το περασμένο Δεκέμβριο και τέτοιες αποφάσεις παραπέμπονται για ένα ή δύο χρόνια αργότερα.

Στο θέμα όπου η Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται κατηγορηματικοί και «συνιστούν» στην ελληνική πολιτική ηγεσία να εξηγήσει στους πολίτες ότι δεν πρόκειται να έρθει λύση από εκείνο το μέτωπο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Μέρκελ:«Ναι» για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση,αλλά «Όχι» για τις αποζημιώσεις "

Πρόστιμα σε υπαλλήλους που ζημιώνουν το Δημόσιο


Ποινές και πρόστιμα σε υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι με αποφάσεις, ή πράξεις τους ζημιώνουν τον προϋπολογισμό του φορέα και κατ’ επέκταση τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.
Με την απόφαση εγκρίθηκε ο Κανονισμός που καθορίζει τον τρόπο επιβολής και υλοποίησης των δημοσιονομικών διορθώσεων και πράξεων καταλογισμού, εφόσον διαπιστωθούν κατά τον έλεγχο, από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΓΔΔΕ), παρατυπίες ή μη αποδοτικές ή περιττές δαπάνες, καθώς και ο τύπος των πράξεων καταλογισμού και δημοσιονομικής διόρθωσης.
Προϋπόθεση για την εφαρμογή του Κανονισμού αποτελεί η διενέργεια ελέγχων, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και ο εντοπισμός μεμονωμένων ή συστημικών παρατυπιών σε υπηρεσίες των φορέων.
Μετά το πέρας του ελέγχου, οι Δημοσιονομικοί Ελεγκτές ή οι ελεγκτικές ομάδες συντάσσουν έκθεση, η οποία, εφόσον διαπιστώνει ευρήματα με παρατυπίες που συνεπάγονται δημοσιονομικές διορθώσεις ή καταλογισμούς.
Στην περίπτωση αυτή, η επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων ή καταλογισμών για ποσά:
 • Μέχρι 10.000 ευρώ διενεργείται με απόφαση του αρμόδιου Δημοσιονομικού Ελεγκτή.
 • Από 10.001 -50.000 ευρώ ο καταλογισμός γίνεται με απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου Προϊσταμένου Τμήματος.
 • Για ποσά από 50.001 - 100.000 ευρώ γίνεται με απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου Προϊσταμένου Διεύθυνσης.
 • Για ποσά 100.001 ευρώ και άνω ο καταλογισμός γίνεται με απόφαση του Προϊσταμένου της ΓΔΔΕ.
Τομείς των ελέγχων
Οι τομείς που αφορούν οι έλεγχοι της ΓΔΔΕ είναι:
1. Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών.  
2. Συμπληρωματικές συμβάσεις.
3. Αποδοχές συντάξεις και πρόσθετες παροχές.
4. Καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες.
5. Μεταβιβαστικές πληρωμές.
6. Δαπάνες πληρωμής δημόσιας πίστης.
7. Απαλλοτριώσεις, αγορές ακινήτων, κατασκευές συμμετοχές.

Διαδικασία καταλογισμού
Εάν από τους ελέγχους διαπιστώνονται ελλείμματα, πληρωμή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ή μη νόμιμων δαπανών, φθορά ή απώλεια τίτλων, απαιτήσεων και περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου φορέα που δεν οφείλονται σε ανωτέρω βία ή απρόβλεπτα γεγονότα, ακολουθεί ο καταλογισμός σε βάρος:
 • Του υπευθύνου, αν από δόλο ή βαριά αμέλεια προέβη σε παράνομες πράξεις ή παραλείψεις ή συνέπραξε στην έκδοση αυτών ή στη μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και σε περίπτωση θανάτου αυτού σε βάρος των κληρονόμων του.
 • Του προϊσταμένου του, αν αμέλησε να ασκήσει την επιβαλλόμενη από τη θέση του εποπτεία.
 • Του λαβόντα, αν έχει συντελέσει υπαίτια στη μη νόμιμη πληρωμή και σε κάθε περίπτωση αχρεώστητης πληρωμής, ανεξάρτητα από υπαιτιότητα αυτού.
 • Των οργάνων διοίκησης του φορέα, αν έχουν συντελέσει υπαιτίως στη μη νόμιμη πληρωμή. Το καταλογιστέο ποσό προσαυξάνεται με πρόστιμο 2%.
 • Αν από τον έλεγχο προκύψει δόλος ή βαριά αμέλεια σε βάρος των ανωτέρω, η υπόθεση παραπέμπεται στον αρμόδιο εισαγγελέα για τα περαιτέρω.


naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόστιμα σε υπαλλήλους που ζημιώνουν το Δημόσιο "

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική την Κυριακή

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή την Κυριακή σε δήμους της Αν. Αττικής, στον δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης, στο κέντρο της Αθήνας, στη Ν. Σμύρνη και τον Αγ. Δημήτριο, λόγω διεξαγωγής αθλητικών εκδηλώσεων.

Ειδικότερα, λόγω της 34ης Μαραθώνιας πορείας ειρήνης στη μνήμη του Γρηγορίου Λαμπράκη, από τις 08.00 έως τις 19.00, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους των Δήμων Μαραθώνα - Ν. Μάκρης, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης-Γέρακα, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Ψυχικού - Φιλοθέης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα: - Μαραθωνομάχων, στη συμβολή της από τον τύμβο Μαραθώνα μέχρι τη Λ. Μαραθώνος, κατά τις ώρες 08.00 - 09.30. - Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μαραθωνομάχων και Διονύσου, κατά τις ώρες 09.30 - 10.30.

- Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Διονύσου και Αεροπορίας, κατά τις ώρες 09.30 - 10.30.

- Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αεροπορίας και Φλέμιγκ (διασταύρωση Ραφήνας), κατά τις ώρες 10.30 - 13.00.

- Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αγ. Χριστοφόρου (διασταύρωση Πικερμίου) και Ευαγγ. Πουλάκη (διασταύρωση Μοναξιάς), κατά τις ώρες 14.00 - 14.30.

- Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ευαγγ. Πουλάκη (διασταύρωση Μοναξιάς) και Εθν. Αντιστάσεως (διασταύρωση Παλλήνης), κατά τις ώρες 14.30 - 15.30.

- Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Εθν. Αντιστάσεως (διασταύρωση Παλλήνης) και της Λ. Λαυρίου-Κλεισθένους (Κόμβος Σταυρού), κατά τις ώρες 15.30 - 16.30.

- Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τον κόμβο της Λ. Λαυρίου-Κλεισθένους (Κόμβος Σταυρού) μέχρι τη Λ. Μεσογείων & Χαλανδρίου (Πλατεία Αγίας Παρασκευής), κατά τις ώρες 16.30 - 17.30.

- Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τη Λ. Μεσογείων & Χαλανδρίου (Πλατεία Αγίας Παρασκευής) μέχρι έξω από το υπ. Εθνικής Άμυνας, κατά τις ώρες 17.30- 19.00.

- Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τη διακλάδωση της με τη Λ. Δημοκρατίας μέχρι τη Λ. Κατεχάκη, κατά τις ώρες 19.00 - 19.30.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς και Λεωφόρους των δήμων Ψυχικού-Φιλοθέης και Αθηναίων: - Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της από τη Λ. Μεσογείων μέχρι τη Λ. Κηφισίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Κηφισιά μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 18.30 - 21.00.

- Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της από την οδό Ιατρίδου μέχρι τη Λ. Κατεχάκη, κατά τις ώρες 18.30 - 21.00.

- Παπαδά, στο τμήμα της από την οδό 'Αντερσεν μέχρι τη Λ. Κηφισίας, κατά τις ώρες 18.30- 21.30.

- Μαραθωνοδρόμων, στο τμήμα της από το ύψος προ ανισόπεδου κόμβου της Λ.

Κατεχάκη μέχρι την οδό Μουσών, κατά τις ώρες 18.30 μέχρι το τέλος διεξαγωγής του αγώνα δρόμου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι πιθανό να ισχύσουν και πριν τις αναφερόμενες ώρες ή να παραταθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας.

Παράλληλα, λόγω της διεξαγωγής του Λαϊκού Αγώνα Ανωμάλου Δρόμου από τις 08.00 έως τις 11.00, στο κέντρο της Αθήνας, θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς: - Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της Λ. Καλλιρόης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλλιθέα.

- Λ. Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Όλγας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

- Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. - Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Στη Ν. Σμύρνη λόγω του «9ου Γύρου Νέας Σμύρνης», από τις 08.30 έως τις 12.00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς: - Κων/νου Παλαιολόγου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών 25ης Μαρτίου και Κυδωνιών.

- Κυδωνιών, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Κων/νου Παλαιολόγου και Αγίας Φωτεινής.

- Αγίας Φωτεινής, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Κυδωνιών και Νικολάου Πλαστήρα.

- Νικολάου Πλαστήρα, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Αγίας Φωτεινής και Ραιδεστού.

- Ραιδεστού, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Νικολάου Πλαστήρα και Σολομωνίδου. - Σολομωνίδου-Κύπρου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Ραιδεστού και Αγνώστων Μαρτύρων.

- Αγνώστων Μαρτύρων, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Κύπρου και Ευξείνου Πόντου. - Ευξείνου Πόντου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Αγνώστων Μαρτύρων και Αιγαίου.

- Αιγαίου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Ευξείνου Πόντου και Προφήτου Ηλία. - Προφήτου Ηλία, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Αιγαίου και Κράτητος. - Κράτητος, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Προφήτου Ηλία και Θράκης. - Θράκης, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Κράτητος και Αγίας Φωτεινής. - Κων/νου Παλαιολόγου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Θράκης και πλατεία Ν. Σμύρνης.

Στον Αγ. Δημήτριο, λόγω της «Ειρηνοδρομίας» από 09.00 έως τις 11.30, θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία στις οδούς:
- Αγ. Δημητρίου, στα τμήματα της μεταξύ των οδών Καράμπαμπα και Κ. Καραμανλή και 25ης Μαρτίου και Δράμας.

- Κ. Καραμανλή, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αγ. Δημητρίου και 25ης Μαρτίου. - 25ης Μαρτίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κ. Καραμανλή και Αγ. Δημητρίου.

- Στρ. Παπάγου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δράμας και Καράμπαμπα. - Καράμπαμπα, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στρ. Παπάγου και Αγ. Δημητρίου.

- Δράμας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αγ. Δημητρίου και Στρ. Παπάγου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική την Κυριακή "

Greenpeace: Κ. Τσαυτάρη τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί!

Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναλύσεων του ελληνικού γραφείου της Greenpeace για φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε, δύο μέρες αργότερα, σχετική, ανυπόγραφη, ανακοίνωση.


Η Greenpeace απαντά ευθέως στο Υπουργείο και ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Τσαυτάρη, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα δημοσίως, να αναλάβει δράση επειγόντως αντί να αποστέλλει ανακοινώσεις και να περιφρονεί με αυτόν τον τρόπο την υγεία αγροτών και καταναλωτών.
Συγκεκριμένα σχόλια επί των απαντήσεων του Υπουργείου:
* 'Με βάση τα αποτελέσματα που η ίδια η Greenpeace δημοσιεύει, αναφέρεται ότι σε 24 δείγματα που εξετάστηκαν μόνον ένα βρέθηκε να περιέχει φυτοφάρμακα σε συγκέντρωση ανώτερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων. Ως εκ τούτου τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και δεν αιτιολογούν τους πηγαίους τίτλους της έρευνας.'
Οι αναλύσεις μας αποτελούν απλή ένδειξη της πολύ σοβαρής κατάστασης. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων μιλάνε μόνα τους, σε αγρότες και καταναλωτές. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι ο μόνος φορέας που δεν είδε τίποτα το ανησυχητικό στα αποτελέσματα. Το Υπουργείο οφείλει να έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια και η υγεία αγροτών και καταναλωτών. Πρέπει να κάνει συστηματικές αναλύσεις, να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματά τους, να μας ενημερώνει για τους κινδύνους και να βρίσκει πιο ήπιες εναλλακτικές. Αυτή τη στιγμή, δεν εξυπηρετεί ούτε τους αγρότες ούτε και τους καταναλωτές, προσπαθώντας να θάψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
* "Εσφαλμένα στο δημοσίευμα συγχέεται η ανίχνευση απειροελάχιστων συγκεντρώσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα υπόλοιπα δείγματα με τις φράσεις και οδηγίες ασφαλείας που αναγράφονται στην άδεια διάθεσης στην αγορά και στη συσκευασία των φυτοφαρμάκων και αφορούν το γεωργό που χρησιμοποιεί το πυκνό σκεύασμα και όχι τον καταναλωτή".
Δεν μας καθησυχάζει ούτε για μια στιγμή η επίσημη θέση του Υπουργείου πως οι επιπτώσεις αφορούν τον αγρότη και όχι τον καταναλωτή. Αντιθέτως, εγείρονται σοβαρότατα ζητήματα. Καταρχήν, μας σοκάρει η επίσημη παραδοχή και αποδοχή πως καταστρέφεται η υγεία των παραγωγών της τροφής μας από χημικά 'ύποπτα καρκινογένεσης'. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο δεν μας εξηγεί με ποιό τρόπο αξιολογεί την χρόνια έκθεση του καταναλωτή στις ίδιες ουσίεςκαι πώς κατάφερε να καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι ασφαλές να τρεφόμαστε με τοξικά. Τέλος, από τη στιγμή που εντοπίζονται 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες σε δείγμα μήλων περσινής συγκομιδής, γεννώνται πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με τις συγκεντρώσεις τους κατά τη συγκομιδή καθώς και για την πιθανότητα ύπαρξης επιπλέον δραστικών ουσιών, μήνες πριν. Θα γνωρίζει το Υπουργείο πως η ανάλυση ενός προϊόντος το οποίο βρέθηκε στην αγορά άγνωστο διάστημα μετά τη συγκομιδή του (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μιλάμε για πολλούς μήνες μετά τη συγκομιδή) δεν αντανακλά το πλήρες μέγεθος του προβλήματος. Από τη στιγμή λοιπόν, που εντοπίζουμε 27 δραστικές ουσίες μόνο σε 24 δείγματα, ανησυχούμε εξαιρετικά για το σύνολο αλλά και τις συγκεντρώσεις των επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την καλλιέργεια και οι οποίες καταλήγουν στο πιάτο μας και στο νερό που πίνουμε σε καθημερινή βάση.
Όσο για τα 'ανώτατα επιτρεπόμενα όρια', η θέση της Greenpeace είναι σαφής: ουσίες οι οποίες περιγράφονται ως ύποπτες καρκινογένεσης, εξαιρετικά τοξικές και οι οποίες θέτουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον δεν πρέπει να υπάρχουν σε καμία συγκέντρωση. Είναι απαράδεκτο να συζητάμε για ανώτερα επιτρεπόμενα όρια παρουσίας τοξικών. Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι η έγκυος γυναίκα, το μικρό παιδί, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, κ.λ.π. έχουν την ίδια 'αντοχή' στα τοξικά με κάποιον υγιή οργανισμό;
Το Υπουργείο οφείλει να σεβαστεί την υγεία του αγρότη και του καταναλωτή, καθώς και την ποιότητα του ελληνικού προϊόντος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπερασπίζεται τις αγροχημικές εταιρείες και το πόσο 'ασφαλή' είναι τα φυτοφάρμακα που παράγουν, αρκεί να φάμε τοξικά σε μικρές δόσεις.
* "Επίσης εσφαλμένα συγχέονται οι φράσεις και οδηγίες ασφαλείας με υπολείμματα ειδικά στην περίπτωση των εισαγόμενων προϊόντων όπου η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων δεν γίνεται καν στη χώρα μας, αλλά στη χώρα προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος".
Μας αφήνει παγερά αδιάφορους αν η χρήση κάποιων φυτοφαρμάκων είναι νόμιμη σε άλλες χώρες. Δεν μας αφήνει όμως αδιάφορους το γεγονός πως προϊόντα που τις περιέχουν, πωλούνται στην Ελλάδα και τα αγοράζουν οι καταναλωτές. Θα χαρούμε να μάθουμε με ποιο τρόπο ελέγχει, το αρμόδιο Υπουργείο, τα τοξικά στα εισαγόμενα είδη και με ποιο τρόπο εξασφαλίζει την προστασία των καταναλωτών από αυτές τις παράνομες ουσίες. Σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό, θυμίζουμε πως ο τομέας των Τροφίμων υπάγεται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου, το οποίο ονομάζεται Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
* "Εσφαλμένα θεωρείται η ουσία flufenoxuron που ανιχνεύτηκε σε δείγμα μήλου ως προστατευτικό του ξύλου των δένδρων, καθώς πρόκειται για φυτοπροστατευτική ουσία που επιτρέπονταν να χρησιμοποιείται στα μήλα μέχρι 31.12.2012 και τα μήλα του δείγματος δεν διευκρινίζεται αν ήταν περσινής εσοδείας".
Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται από το Υπουργείο η ασφάλεια ενός χημικού φυτοφαρμάκου. Δηλαδή, μια ουσία μπορεί να θεωρείται ασφαλής μέχρι χθες, αλλά από σήμερα να κριθεί επικίνδυνη και να απαγορευτεί. Γιατί ο καταναλωτής να ενδιαφέρεται για την ημερομηνία χρήσης ενός επικίνδυνου φαρμάκου; Τον ενδιαφέρει να μην φάει προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά ή συντηρητικά επίπλων, τελεία και παύλα.    
Για να ξεκαθαρίσουμε, μια και καλή, τα πράγματα σε σχέση με τα 'νόμιμα' και 'παράνομα' φυτοφάρμακα. Ένα φυτοφάρμακο απαγορεύεται συνήθως όταν είναι ήδη αργά. Χημικές ουσίες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη πολλών ανθρώπων, όπως το DDT, προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στην υγεία και το περιβάλλον, πριν απαγορευτούν. Ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα 3 φυτοφάρμακα τα οποία απαγορεύτηκαν τον Απρίλιο του 2013 μετά από πιέσεις της Greenpeace και μελισσοκόμων σε όλη την Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα είναι υπεύθυνα για το ξεκλήρισμα των μελισσών. Πρέπει να γίνει γνωστό πως το Ελληνικό Υπουργείοδεν υποστήριξε την απαγόρευση αυτών των επικίνδυνων ουσιών. 
Δυστυχώς, εξακολουθούν να κυκλοφορούν νόμιμα πάρα πολλές άλλες ουσίες με βλαβερές επιπτώσεις. Ακόμα και σήμερα, επιτρέπεται η χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία περιγράφονται στην επίσημη έγκρισή τους ως εξαιρετικά τοξικά και πολύ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Το Υπουργείο οφείλει να εξετάσει τί είναι ασφαλές, να απαγορεύσει το επικίνδυνο και να βρει ηπιότερες εναλλακτικές. Ελπίζουμε πως η ελληνική πολιτεία και ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι ασφαλές για εμάς και τα παιδιά μας ένα μήλο με συντηρητικό ξύλου και ένα καρότο με παράνομη ουσία, ύποπτη για καρκινογενέσεις. 
* "Εσφαλμένα στοχοποιούνται οι κατ' εξαίρεση άδειες διάθεσης στην αγορά, αφού σε κανένα από τα δείγματα δεν υπήρξε υπέρβαση ή παράνομη χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος στο οποίο να χορηγήθηκε κατ' εξαίρεση άδεια διάθεσης στην αγορά 120 ημερών. Εντοπίστηκαν ίχνη diphenylamine σε συγκέντρωση κατά πολύ μικρότερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων σε μήλα ελληνικής και ισπανικής προέλευσης".
Ενδεχομένως το Υπουργείο να εννοεί πως η προσωρινές 'νομιμοποιήσεις' κάνουν μια ουσία λιγότερο τοξική, λιγότερο ύποπτη καρκινογενέσεων, λιγότερο βλαβερή για το έμβρυο. Αυτές οι ουσίες απαγορεύτηκαν λόγω επικινδυνότητας. Γιατί η ελληνική πολιτεία τις επιτρέπει προσωρινά και γιατί εκμεταλλεύεται τα 'παραθυράκια' της ευρωπαϊκής νομοθεσίας; Ποιος ο λόγος για τόσες πολλές προσωρινές άδειες χρήσης άκρως βλαβερών ουσιών; Γιατί το Υπουργείο κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι οι 'προσωρινές' εγκρίσεις κλέβουν τη θέση εξεύρεσης μόνιμων και πιο ήπιων λύσεων;
Η εμμονή στα 'επιτρεπόμενα όρια' κατανάλωσης τοξικών, φαίνεται να είναι το μόνο επιχείρημα που διαθέτει το Υπουργείο και σε καμία περίπτωση δεν μας πείθει για την ασφάλεια των τροφίμων μας.
* "Εσφαλμένα αναφέρεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιτρέπει και ενθαρρύνει (!) τη χρήση τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στην καλλιέργεια της τροφής μας, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διενεργεί εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων υπολειμμάτων σε εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα. Ως αποτέλεσμα των ελέγχων έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα διοικητικές κυρώσεις σε 642 περιπτώσεις παράνομης χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και εισαγωγής φυτικών προϊόντων που έφεραν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.163.200".
Χαιρόμαστε που έχουν υπάρξει και κάποιες κυρώσεις για παράνομη χρήση τοξικών. Δυστυχώς,το Υπουργείο απέφυγε να διευκρινίσει το διάστημα στο οποίο επιβλήθηκαν οι κυρώσεις. Η έκφραση 'μέχρι σήμερα' είναι πέρα για πέρα ασαφής, αφού δεν αναφέρεται πουθενά η χρονική στιγμή της έναρξης των ερευνών του Υπουργείου. Το Υπουργείο, επίσης, οφείλει να διευκρινίσει σε πόσο μεγάλο δείγμα εντοπίστηκαν παράνομα φυτοφάρμακα. Δηλαδή πρέπει να διευκρινιστεί ο συνολικός αριθμός των δειγμάτων τα οποία εξετάστηκαν, ώστε να εντοπιστούν 642 περιστατικά παράνομης χρήσης. Για παράδειγμα, τα δείγματα της έρευνας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αγοράστηκαν σε διάστημα μόνο 2 ημερών και στο σύνολο των 24 δειγμάτων, τα 18 είχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Συνολικά βρέθηκαν 27 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Το Υπουργείο πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία των ερευνών που ισχυρίζεται πως πραγματοποιεί, τη συχνότητα, το σύνολο των δειγμάτων και όλα αυτά με την απαραίτητη και απόλυτη σαφήνεια.
Αν η έκφραση 'ενθάρρυνση χρήσης τοξικών' δεν περιγράφει ικανοποιητικά τις τόσες πολλές 'προσωρινές άδειες' χρήσης απαγορευμένων χημικών και την παράταση άδειας χρήσης απαγορευμένης ουσίας για άλλα 2 χρόνια (!) μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων, θα θέλαμε να μας πει ο ίδιος ο Υπουργός πώς προσδιορίζει το ρόλο του. Δυστυχώς, οι νομοθετικές πράξεις του Υπουργείου και του Υπουργού, κ. Τσαυτάρη, μιλούν από μόνες τους. Η υγεία και η ασφάλεια αγροτών και καταναλωτών δε φαίνεται να είναι η ύψιστη προτεραιότητά του. 
* "Με τη με αριθ. πρωτ. 2519/28169/5.3.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεσπίστηκε η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Το νέο σύστημα αναμένεται να φέρει «επανάσταση» στο χώρο των γεωργικών φαρμάκων, καθώς για πρώτη φορά θα είναι δυνατόν να υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία στα γεωργικά φάρμακα, που θα επιτρέψουν τη χάραξη και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων προς όφελος του περιβάλλοντος και του έλληνα παραγωγού και του καταναλωτή. Η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία τα καταστήματα λιανικής πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων με χρήση ειδικών κωδικών καταχωρούν κάθε λιανική πώληση με σκοπό τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων. Κάθε καταχώρηση αφορά τόσο τα στοιχεία του προϊόντος που πωλείται, όσο και στοιχεία για τη χρήση του προϊόντος (περιοχή, καλλιέργεια κ.ά.)".
Είμαστε ευχαριστημένοι από την υιοθέτηση ενός από τα πάγια αιτήματα της Greenpeace εδώ και πολύ καιρό. Όμως, όπως γνωρίζει ο κάθε Έλληνας, στη χώρα μας η 'θεσμοθέτηση' απέχει πολύ από την εφαρμογή ενός νόμου. Πέρα από τα ωραία λόγια για 'επαναστάσεις', θέλουμε να ξέρουμε πότε και πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση. Ταυτόχρονα, θέλουμε να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο παρακολουθεί το Υπουργείο, αυτή τη στιγμή, την πώληση και χρήση τοξικών.
* "Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις μεταξύ των οποίων και την Greenpeace προχώρησε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, το οποίο πρόκειται να εκδοθεί άμεσα. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προβλέπεται μεταξύ άλλων η θέσπιση συστήματος κατάρτισης των επαγγελματιών χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων (π.χ. παραγωγών). Μετά τις 26.11.2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν πιστοποιητικό κατάρτισης".
Εδώ ομιλούμε για ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο δεν έχει καν εκδοθεί ακόμα και το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί σε δυόμιση χρόνια (!) από τώρα. Το Υπουργείο οφείλει να ενημερώσει αμέσως για το σύστημα που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή, ώστε να εμποδίσει - τώρα, όχι σε 2,5 χρόνια- την ανεξέλεγκτη πώληση τοξικών και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
* "Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αποφασισμένο να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών. Η Greenpeace καλείται να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του υπουργείου μας για τα στοιχεία του μοναδικού δείγματος όπου διαπιστώθηκε υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων υπολειμμάτων, έτσι ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα και στην περίπτωση αυτή".
Με χαρά μας θα διαβάσουμε τις αναρτήσεις για όλους τους τακτικούς έλεγχους που το Υπουργείο ισχυρίζεται πως κάνει, καθώς και όλες τις πληροφορίες για τα συστήματα και τα 'αναγκαία μέτρα' τα οποία ήδη έχει λάβει στην Ελλάδα του σήμερα και όχι του 2015 ή και αργότερα.
Πάνω απ' όλα, ζητάμε από τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη να ξεκινήσει αμέσως τη δραστική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Να ξεκινήσει από τα πλέον επικίνδυνα και τοξικά και να σταματήσει να δίνει προσωρινές άδειες για χρήση βλαβερών και απαγορευμένων ουσιών, οι οποίες καταστρέφουν την υγεία των αγροτών και καταλήγουν στο πιάτο των παιδιών μας. Να ελέγξει τις εισαγωγές προϊόντων στα οποία εντοπίζονται απαγορευμένες ουσίες εντός ΕΕ και να πάψει να παραβλέπει το γεγονός πως ο τίτλος και οι υποχρεώσεις του συμπεριλαμβάνουν και τον τομέα των Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, και με δεδομένο πως η ανακοίνωση του Υπουργείου δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της κατάστασης, η Greenpeace, στο πλαίσιο της εκστρατείας για Βιώσιμη Γεωργία χωρίς τοξικά και χωρίς μεταλλαγμένα, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη:
 • Τον τερματισμό των υποκριτικών 'προσωρινών αδειών 120 ημερών' τις οποίες δίνει για χρήση διάφορων φυτοφαρμάκων. Η συγκεκριμένη, απαράδεκτη πρακτική, πέρα από την άδεια χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, εμποδίζει την εξεύρεση σταθερότερων και ηπιότερων εναλλακτικών.
 • Την εφαρμογή της νομοθεσίας με έλεγχο των ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, ώστε να σταματήσει η χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά και φαρμάκων για άλλες χρήσεις, όπως, πχ, την ουσία η οποία εντοπίστηκε σε μήλα και έχει άδεια πλέον μόνο για χρήση στη συντήρηση ξυλείας.
 • Τη τάχιστη δημιουργία βάσης δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων ώστε να γνωρίζουμε ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποιες καλλιέργειες και από ποιους.
 • Την εφαρμογή των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής (που άλλωστε είναι υποχρεωτική για όλους τους Έλληνες παραγωγούς), ως την ελάχιστη προϋπόθεση για την καλλιέργεια της τροφής μας, με στόχο τη μείωση χρήσης χημικών. Η Ελλάδα είναι ουραγός και σε αυτό το θέμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 • Τη διαφύλαξη της ελληνικής παραγωγής από καλλιέργειες μεταλλαγμένων αλλά και ακατάλληλων ειδών υψηλού ρίσκου επιμόλυνσης με μεταλλαγμένα, όπως η σόγια.
 • Την προώθηση και την επένδυση σε καλλιέργειες ντόπιων ποικιλιών και ντόπιων ειδών λόγω ελάχιστων απαιτήσεων προστασίας και με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού ποιοτικού προϊόντος.


Διαβάστε Περισσότερα » " Greenpeace: Κ. Τσαυτάρη τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί! "

DNA αλόγου στην «Πάριζα ΝΙΚΑΣ σε φέτες»

DNA αλόγου ανιχνεύθηκε για μια ακόμη φορά από τον ΕΦΕΤ, έπειτα από τακτικό έλεγχο, σε πάριζα με την εμπορική ονομασία «Πάριζα ΝΙΚΑΣ σε φέτες». Το δείγμα είχε ανάλωση έως τις 17.6.2013.

Στο προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, ανιχνεύτηκε DNA αλόγου (εκτιμώμενο ποσοστό DNA αλόγου στο σύνολο του DNA < 1% και > 0.1%).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση απόσυρση όλων των προϊόντων «Πάριζα ΝΙΚΑΣ σε φέτες» από την επιχείρηση και διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι σχετικοί έλεγχοι συνεχίζονται.

Διαβάστε Περισσότερα » " DNA αλόγου στην «Πάριζα ΝΙΚΑΣ σε φέτες» "

TIME: Πώς οι Έλληνες εφοπλιστές διασώζουν τους... Γερμανούς

Η Ελλάδα μπορεί να παλεύει με την κρίση χρέους, όμως, οι εφοπλιστές της παραμένουν πρώτη δύναμη στον κόσμο, γράφει το περιοδικό TIME, καθώς κορυφαίοι επιχειρηματίες του κλάδου... συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Κίνα.

“Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αψηφούν σχεδόν κάθε στερεότυπο με το οποίο έχουν συνδεθεί οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Είναι σούπερ-ανταγωνιστικοί σε μία πραγματικά παγκοσμιοποιημένη αγορά, οι οικογενειοκρατικές δομές τους αποτελούν μια αναντικατάστατη πηγή δύναμης αντί για αδυναμίας και στο θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ ηπείρων είναι ισχυροί υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς, την ώρα που στην Ελλάδα, οι περισσότεροι κλάδοι δυσκολεύονται υπό το βάρος της υπερβολικής ρύθμισης και των εμποδίων στον ανταγωνισμό”, γράφει το TIME.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τα όσα γράφουν οι τίτλοι των δημοσιευμάτων τα τελευταία χρόνια, στη ναυτιλία, και ειδικά στον κλάδο των κοντέινερς, οι καλά τοποθετημένοι Έλληνες σώζουν τα γερμανικά ναυτιλιακά funds, που λόγω κακοδιαχείρισης βρέθηκαν εκτεθειμένα στην παγκόσμια κρίση που έπληξε τον κλάδο το 2008 και τώρα ξεπουλάνε τα πλοία τους αντί εξευτελιστικών τιμών, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η ελληνική ναυτιλία βοήθησε αλλά και ωφελήθηκε από την άνοδο της Κίνας, κατά την τελευταία δεκαετία. Υπολογίζεται ότι το 2007, στο αποκορύφωμα της κινεζικής άνθησης, το 60% των αναγκών της χώρας σε πρώτες ύλες μεταφέρονταν από ελληνικά πλοία.

“Είμαστε οι ταξιτζήδες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Είμαστε σε μεγάλο βαθμό ελεύθεροι απο μακροπρόθεσμα συμβόλαια -σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τους Ιάπωνες- και μπορούμε να πάμε εκεί που μας πηγαίνουν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για κέρδη”, εξηγεί στο TIME ο Θανάσης Μαρτίνος, της Eastern Mediterranean Maritime.

Όμως, όπως σημειώνει το περιοδικό, στην Ελλάδα, υπάρχουν απειλητικές ενδείξεις στον ορίζοντα για τη ναυτιλιακή ελίτ, καθώς το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που απολάμβανε εδώ και δεκαετίες, αμφισβητείται τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για τον ανταγωνισμό.

Ο Μαρτίνος, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη ναυτιλιακή κοινότητα. “Η αντίληψη της κοινής γνώμης και της πολιτικής τάξης -και του ΣΥΡΙΖΑ- είναι ότι η ναυτιλία ωφελεί την Ελλάδα. Στα καφενεία, ακόμα και στα μικρότερα χωριά, ο κόσμος το γνωρίζει αυτό και δεν θα ρίσκαρε να χάσει αυτά τα οφέλη”, λέει.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » " TIME: Πώς οι Έλληνες εφοπλιστές διασώζουν τους... Γερμανούς "

Η προσφορά της δεσμίδας των 11 εισητηρίων ισχύει

Κανονικά ισχύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς η προσφορά των 11 εισιτηρίων στην τιμή των 10 με την αγορά δεσμίδας, διευκρινίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ όπου παρουσιάζονται ελλείψεις, αντιμετωπίζονται... άμεσα με νέες παραγγελίες.

«Η δωρεάν παροχή ενός εισιτηρίου με τη μορφή έκπτωσης σε περιπτώσεις αγοράς δεσμίδας 11 τεμαχίων εισιτηρίων στην τιμή των 10, συνεχίζεται κανονικά, όπως είχε άλλωστε ανακοινωθεί», αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του και υπενθυμίζει ότι η παροχή ισχύει για τα ενιαία εισιτήρια αξίας 1,40 ευρώ (ολόκληρο), 0,70 ευρώ (μειωμένο) και στα εισιτήρια μίας διαδρομής (με λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ) αξίας 1,20 ευρώ (ολόκληρο) και 0,60 ευρώ (μειωμένο), τα οποία διατίθενται από τα εκδοτήρια των Ο.ΣΥ. ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ). Τα εισιτήρια δεν πωλούνται μεμονωμένα, αλλά σε ειδική συσκευασία.

Όσο για τις ελλείψεις που ενδεχομένως παρατηρούνται, εκτίμηση του αρμόδιου υπουργείου είναι ότι η μεγάλη ζήτηση αποτελεί «ένδειξη της επιτυχίας του μέτρου που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανταμοιβής των χρηστών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και της προσπάθειας του ΟΑΣΑ να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής».

citypress
Διαβάστε Περισσότερα » " Η προσφορά της δεσμίδας των 11 εισητηρίων ισχύει "

Συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή στις αγορές το 2014 εκφράζει η τρόικα

Ανησυχία για τον αργό ρυθμό αποκρατικοποιήσεων και των αλλαγών στο Δημόσιο, επαίνους για τη γενναία μείωση του δημοσιονομικού ελλεμματος και συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή στις αγορές το 2014 εκφράζει η τρόικα στην τελική αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας με βάση την τελευταία επιθεώρηση.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις αυτές ίσως καταστήσουν ανέφικτο τον στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ:

«Διατηρούμε ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πάντως ότι εάν ο πρόοδος συνεχισθεί η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει για χρηματοδότηση στις αγορές την επόμενη χρονι κάνοντας λόγο για μερική επιστροφή .

Ωστόσο η πλήρης επιστροφή στις αγορές παραμένει δύσκολη υπόθεση αναφέρει η έκθεση.

«Οσον αφορά την πλήρη επάνοδο στις αγορές, αυτό είναι πιθανόν να παραμείνει πρόκληση για ένα διάστημα»

Ιδιαίτερα θετικό γεγονός για την Επιτροπή είναι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, αλλά, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό,καθώς το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει σε τροχιά.

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016 το προσδιόρισε στο 1,8% του ΑΕΠ, ωστόσο ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό μπορεί να μεταβληθεί μέχρι το Σεπτέμβριο,που θα εξεταστεί το θέμα,δεδομένου ότι πολλά, όπως είπε, θα εξαρτηθούν από το βάθος της ύφεσης.

Εξ άλλου, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Επιτροπή είναι, υπό όρους, θετική,στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά προϋπόθεση είναι να επιβεβαιωθούν οι θετικές προβλέψεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ωστόσο,η Επιτροπή είναι επιφυλακτική στην επέκταση της μείωσης των φόρων σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στις επιχειρήσεις.

Για το σχέδιο κινητικότητας στο δημόσιο τομέα και ενόψει της επόμενης επίσκεψης της Τρόϊκά στις αρχές Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τους καταλόγους με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα μετακινηθούν.


Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της έκθεσης (αγγλικά)

Διαβάστε Περισσότερα » " Συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή στις αγορές το 2014 εκφράζει η τρόικα "

ΗΠΑ για Θράκη : "Πιέζουν τους Πομάκους να δηλώσουν "τούρκοι" - Τι λέει έκθεση του ΥΠΕΞ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβεβαιώνει τις πιέσεις που δέχονται οι Πομάκοι της Θράκης για να αρνηθούν την ταυτότητά τους και να δηλώσουν Τούρκοι.

Στο σχετικό απόσπασμα της έκθεσης αναφέρεται:

“Η επίσημα αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα των περίπου 150.000 άτομων που κατοικούν στη Θράκη, αποτελούνται κυρίως από εθνικά τουρκικής, πομακικής και από κοινότητες των Ρωμά. Ορισμένα μέλη της κοινότητας των Πομάκων ισχυρίστηκαν ότι μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας τους πίεσαν να αρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας χωριστή από την τουρκική ταυτότητα. Ορισμένοι Πομάκοι ισχυρίστηκαν πως μέλη της κοινότητας των Πομάκων έλαβαν χρηματικά κίνητρα για να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι”.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την έκθεση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ


onalert
Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ για Θράκη : "Πιέζουν τους Πομάκους να δηλώσουν "τούρκοι" - Τι λέει έκθεση του ΥΠΕΞ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news