facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

«Η Γερμανία κέρδισε 67 δισ. από την κρίση»

Η ρητορική της προπαγάνδας, που δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη πόλωση στην Ευρώπη, αναφέρει ότι οι φορολογούμενοι πολίτες των χωρών του Βορρά πληρώνουν από την τσέπη τους τα «σπασμένα» των τεμπέληδων του Νότου. Και η ρητορική αυτή αποδεικνύεται σε προπαγάνδα, καθώς τα νούμερα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Στην πραγματικότητα οι χώρες του Βορρά έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει τον Νότο, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters. Μόνον η Γερμανία έχει κερδίσει 67 δισ. ευρώ.

Στο δημοσίευμα του πρακτορείου επισημαίνεται ότι ύστερα από δανειακές συμβάσεις στην ευρωζώνη ύψους 400 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα οι φορολογούμενοι των κρατών του Βορρά όχι μόνο δεν έχουν χάσει ούτε ένα σεντ, αλλά αντίθετα οι κυβερνήσεις στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία και τη Γαλλία έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στη μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού των χωρών τους. «Δεν έχουμε χάσει ούτε ένα σεντ μέχρι τώρα. Αυτό που ισχύει για τη Γερμανία ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τη Φινλανδία» ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων στο φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών. «Οταν κάνει παρουσιάσεις στη Γερμανία ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός που ηγείται του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), επικαλείται συχνά δύο μελέτες που δείχνουν ότι το Βερολίνο έδρεψε σημαντικά οφέλη λόγω της κρίσης» υπογραμμίζει το Reuters. «Η μια μελέτη της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρίας Allianz περιλαμβάνει τον υπολογισμό ότι το Βερολίνο εξοικονόμησε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010-2012 λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού της, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της υποχώρησαν από το 3,39% στο 1,18%. Η άλλη μελέτη, του Γενς Μπόιζεν-Χόγκρεφε του ινστιτούτου IfW, υπολογίζει ότι εξοικονομήθηκαν στον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 8,6 δισ. ευρώ το 2011 λόγω των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της πρόσληψης της Γερμανίας ως «ασφαλούς καταφυγίου» για τους επενδυτές. Οι εξοικονομήσεις αυτές αυξήθηκαν σε 9,6 δισ. ευρώ το 2012 και μόνο το γεγονός ότι η Γερμανία συνεχίζει να θεωρείται ασφαλές καταφύγιο θα σημάνει ότι θα εξοικονομήσει άλλα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ το 2013. Αν προσθέσουμε τα οφέλη (της Γερμανίας) από τα επιτόκια την περίοδο από το 2010 έως το 2012 και προσθέσουμε τα οφέλη της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια, φτάνουμε σε μια σωρευτική επικουρία 67 δισ. ευρώ» καταλήγει το Reuters.

Οπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, για να χάσει μια χώρα της ευρωζώνης που έχει παράσχει χρήματα, θα πρέπει η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Κύπρος να κηρύξει πτώχευση. Πράγμα που φαντάζει πλέον απίθανο, καθώς «ακόμη και η Ελλάδα, που θεωρείται ο μεγάλος κίνδυνος, δεν τα πηγαίνει άσχημα τώρα και υπάρχει μια πιθανότητα να πάει καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν», όπως επισημαίνει αξιωματούχος της Ε.Ε.

Το πιο θλιβερό όμως είναι ότι παρά την πραγματικότητα που αποκαλύπτουν οι αριθμοί, η ρητορική του «αίσχους» για τους πολίτες του Βορρά, που δήθεν ταΐζουν τους λαούς του Νότου, δεν πρόκειται να αλλάξει για έναν λόγο: προσελκύει ψηφοφόρους. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές στη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ θα εντείνει αυτή τη ρητορική προκειμένου να εκλεγεί για τρίτη φορά καγκελάριος. Αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του Βορρά κανείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προπαγάνδα του μίσους, που διαμορφώνει ισχυρές πλειοψηφίες.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Γερμανία κέρδισε 67 δισ. από την κρίση»"

2.500 προσλήψεις πυροσβεστών το Μάιο

«Ανοίγουν» μέσα στον Μάιο 2.500 θέσεις συμβασιούχων δασοπυροσβεστών στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού όλης της χώρας, προκειμένου να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό για τον καθαρισμό δασικών περιοχών με στόχο την αποφυγή πυρκαγιών.

Πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ για δαπάνες δασοπυρόσβεσης σε 319 δήμους, κονδύλι που κινείται στα ίδια επίπεδα με το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αττική θα προσληφθούν περισσότεροι από 500 συμβασιούχοι στον τομέα της πυρασφάλειας, ενώ τη «μερίδα του λέοντος» στις προσλήψεις διεκδικούν οι δήμοι Κηφισιάς, Πεντέλης, Παπάγου-Χολαργού, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος, Δάφνης-Υμηττού και Καισαριανής.

Ειδικότερα, οι δήμοι και οι σύνδεσμοι αυτών μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πρόσληψη προσωπικού για τον καθαρισμό της βλάστησης σε περιαστικά δάση, άλση κλπ., τον καθαρισμό και τον έλεγχο χωματερών, αλλά και θέματα προμήθειας εξοπλισμού (όπως π.χ. Βυτιοφόρα), μια και από 1ης Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος.



Οι πρόσλήψεις-εξπρές του νέου προσωπικού θα γίνουν για χρονικό διάστημα 4 έως 8 μηνών, με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ενώ ο χρόνος ανεργίας καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια θα συνυπολογιστούν για την επιλογή των επιτυχόντων.

Υπενθυμίζεται πως οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ έχουν την ευθύνη για το αντιπυρικό έργο των αρμόδιων υπηρεσιών προσλαμβάνοντας εργάτες για τον καθαρισμό δασών, ενώ οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό -συνταξιοδοτήσεις τακτικών υπαλλήλων, λήξη συμβάσεων εκτάκτου προσωπικού- έχουν ως αποτέλεσμα οι εναπομείναντες εργαζόμενοι να μην επαρκούν για τη στοιχειώδη λειτουργία των συνδέσμων πυροσποστασίας.

Πρόσληψη Εργατών

Για τις θέσεις Εργατών Πυροπροστασίας -που αποτελεί την πιο δημοφιλή ειδικότητα- οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών, να μην έχουν κώλυμα κατά το άρθρο 8 του υπαλληλικού κώδικα και να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Για τη διεκδίκηση των θέσεων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση, επισυνάπτοντας επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης και υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται στο πρώτο μέρος του Ν. 3584/2007.

251 υπάλληλοι σε δασαρχεία

«Κατεπείγουσες» προσλήψεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών της θερινής περιόδου προετοιμάζουν τα Δασαρχεία όλης της χώρας, για τον Μάιο που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος. Συνολικά θα προσληφθούν 251 εποχικοί υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών και κυρίως Εργάτες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, Δασολόγοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Δασοπόνοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Οι υποψήφιοι για όλες τις θέσεις θα υπογράψουν οκτάμηνησύμβαση, ενώ πρέπει να έχουν ηλικία 18-65 ετών και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Οι δασολόγοι και οι δασοπόνοι πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και απαραιτήτως άδεια άσκησης επαγγέλματος. Οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις ΥΕ Εργατών πρέπει να γνωρίζουν ότι μέρος των προσφερόμενων θέσεων ίσως καλυφθεί από υποψηφίους με εμπειρία έξι μηνών σε εργασίες για την αποτροπή του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και τη χρήση αλυσοπρίονου.

Το υπόλοιπο ποσοστό θα είναι χωρίς εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης.

Στην περίπτωση που δεν βρεθούν υποψήφιοι με εμπειρία, θα προτιμηθούν άλλοι χωρίς εμπειρία. Βασικό κριτήριο διορισμού για όλες τις ειδικότητες είναι η εντοπιότητα.

Συγκεκριμένα προτεραιότητα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι της έδρας του δασαρχείου. Ο κατάλογος των βαθμολογούμενων κριτηρίων περιλαμβάνει: χρόνο ανεργίας, πολυτεκνία, αριθμό ανήλικων τέκνων, βαθμό βασικού τίτλου σπουδών, ηλικία και εμπειρία.

Για την πρόσληψη του νέου εποχικού προσωπικού οκτάμηνης διάρκειας στα δασαρχεία όλης της χώρας θα διατεθεί το ποσό των 3.500.000 ευρώ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "2.500 προσλήψεις πυροσβεστών το Μάιο"

Μάριο Ντράγκι: Η υψηλή ανεργία μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες διαμαρτυρίες

Οι χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος δεν έχουν περιθώριο να υποχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν κάνει, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Οι χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος δεν έχουν περιθώριο να υποχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν κάνει για να συγκρατήσουν τις οικονομίες τους, υπογράμμισε εκ νέου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε ομιλία του στη Ρώμη, εξήγησε ότι μόνο με βιώσιμες πολιτικές οι χώρες μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, πράγμα αναγκαίο για να βγει η Ευρώπη από το σπιράλ της ύφεσης και της ανεργίας, ειδικότερα αυτής των νέων.

Όπως υπογράμμισε, σε κάποιες χώρες (που πάντως δεν κατονόμασε) η ανεργία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε «μειώνεται η πίστη των ανθρώπων στην προοπτική μιας αξιοπρεπούς ζωής και αυτό προκαλεί τον κίνδυνο πρόκλησης ακραίων και καταστροφικών διαμαρτυριών».

Επιπλέον έκανε λόγο για την απροθυμία χωρών να αντιμετωπίσουν τις «δομικές αδυναμίες» τους.

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης επέμεινε δε, σύμφωνα με το Dow Jones, στο ότι είναι κρίσιμης σημασίας για κάποιες χώρες να κάνουν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της γραφειοκρατίας και θα προσδώσουν ευελιξία στο περιβάλλον εργασίας η οποία μοιράζεται ίσα ανάμεσα στις γενεές.

Οι δηλώσεις Ντράγκι, που σε γενικές γραμμές, δεν ήταν πολύ διαφορετικές από τις επισημάνσεις του την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση μείωσης των επιτοκιών της ΕΚΤ στο 0,50%, είχαν αρνητική επίπτωση για την ισοτιμία δολαρίου-ευρώ με το ευρώ να υποχωρεί στο 1.3066 από το 1.3107.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάριο Ντράγκι: Η υψηλή ανεργία μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες διαμαρτυρίες"

Έψαχνε πού να κρυφτεί η Λαγκάρντ – “Κράξιμο” από φοιτητές στο Άμστερνταμ

Με ένα... παγνωμένο χαμόγελο, προσπάθησε να ξεπεράσει τις στιγμές αμηχανίας, η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ομάδα φοιτητών διέκοψε την ομιλία της για την ευρωπαίκή κρίση χρέους στο Πανεπιστήμιο του Άμεστερνταμ.

Λίγο πριν αρχίσει η προγραμματισμένη διαδικασία ερωτήσεων του κοινού, ομάδα φοιτητών άρχισε να φωνάζει συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκαλώντας ένταση στην αίθουσα.

Αμέσως επενέβη το προσωπικό ασφαλείας που τους απομάκρυνε και λίγα λεπτά αργότερα, συνεχίστηκε η ομιλία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία.



“Κατανοώ την απογοήτευση των Ελλήνων, λόγω της υψηλής ανεργίας και της ύφεσης”, είπε και
επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρέπει να εξηγήσουν στους λαού τους την ανάγκη να περάσουν μια δύσκολη περίοδο, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση,

“Για την ώρα, η ελληνική οικονομία δεν παρουσιάζει ανάπτυξη, αντιθέτως παρουσιάζει ακόμα ύφεση.
Παρόλα αυτά, έχουν πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή, της τάξης του 15% του ΑΕΠ. Έχουν δηλαδή εξυγιάνει σε μεγάλο βαθμό τα δημοσιονομικά τους, Το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε με την ελληνική κυβέρνηση, ελπίζουμε ότι θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, έτσι ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει τη θέση της και να πετύχει ανάπτυξη της οικονομίας. Να εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο και να πετύχει την εσωτερική υποτίμηση, που δεν μπορεί να γίνει με υποτίμηση του ευρώ, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης”, τόνισε.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έψαχνε πού να κρυφτεί η Λαγκάρντ – “Κράξιμο” από φοιτητές στο Άμστερνταμ"

Για αποτέφρωση στη Βουλγαρία η σορός του Αλέξανδρου Kατσαντώνη

Το τελευταίο αντίο στον διακεκριμένο ποινικολόγο Αλέξανδρο Κατσαντώνη είπαν συγγενείς, φίλοι και γνωστοί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Η σορός του θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία προκειμένου να αποτεφρωθεί, αφού η επιθυμία του ποινικολόγου ήταν οι στάχτες του να διασκορπιστούν στα βουνά της ορεινής Αρκαδίας, από όπου καταγόταν.

Ο κορυφαίος νομικός έχασε τη μάχη με τη ζωή την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 86 ετών. Στη νεκρώσιμο ακολουθία το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο ποινικολόγος Γιάννης Ματζουράνης, ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος. Στεφάνια απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Για αποτέφρωση στη Βουλγαρία η σορός του Αλέξανδρου Kατσαντώνη"

Χανς-Βέρνερ Ζιν: «Η Ελλάδα τώρα θα είχε ξεπεράσει την κρίση, αν είχε βγει από το ευρώ το 2010»

Η Ελλάδα θα είχε σήμερα ξεπεράσει την κρίση, εάν την άνοιξη του 2010 είχε χρεοκοπήσει και αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, υποστηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξή του στην Die Welt.

Ο Ζιν τάσσεται ακόμη υπέρ μιας «ανοιχτής» νομισματικής ένωσης, από την οποία τα κράτη θα μπορούν να αποχωρήσουν προσωρινά και να αναζητήσουν μεταβατική βοήθεια με σχέδια τύπου Μάρσαλ.

«Οι πέτρες που πετούν εναντίον μας θα γίνονται μεγαλύτερες όσο συνεχίζεται η σημερινή πολιτική», δηλώνει ο Ζιν, αναφερόμενος στις ευθύνες που αποδίδονται στην Γερμανία για την σημερινή κατάσταση στις υπερχρεωμένες χώρες.

Όπως προσθέτει, «ήταν μεγάλο λάθος να παραβιάσουμε την Συνθήκη του Μάαστριχτ και να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με δημόσια δάνεια που αναλογούν εν τω μεταξύ στο 160% του ΑΕΠ και τα οποία δεν θα εξυπηρετηθούν ποτέ. Αυτό βοήθησε τις δικές μας και τις γαλλικές τράπεζες και κάποιους πλούσιους στην Ελλάδα, αλλά για τον λαό σήμανε μόνο ανεργία και γενικότερη δυσκολία.

» Η Ελλάδα θα είχε βγει τώρα από την κρίση, εάν την άνοιξη του 2010 είχε πτωχεύσει και είχε αποχωρήσει από το ευρώ. Θα είχε σε μεγάλο βαθμό απελευθερωθεί από το χρέος της και θα είχε, με μια υποτιμημένη δραχμή, ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η ανεργία των νέων σίγουρα δεν θα ήταν στο 60% που είναι σήμερα».

Εκτιμά μάλιστα ότι αυτό που επιτρέπει σήμερα η Γερμανία να συμβαίνει στην Ελλάδα είναι «μια καταστροφή για τους ανθρώπους εκεί» και επισημαίνει ότι ο κόσμος θεωρεί υπεύθυνους τους Γερμανούς, παρότι δίνουν τα περισσότερα χρήματα.

«Αυτή η πολιτική μας κάνει φτωχότερους και ταυτόχρονα μας παρουσιάζουν όλο και περισσότερο με σβάστικες», δηλώνει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί ότι, «εάν αυξηθούν οι δυσκολίες στις μεγάλες χώρες, δεν θα μπορούμε έτσι κι αλλιώς να συνεχίσουμε την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων».

Ο κ. Ζιν οραματίζεται, όπως λέει, «μια ανοιχτή νομισματική ένωση, από την οποία θα μπορεί κανείς να αποχωρήσει προσωρινά, εάν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και θα μπορεί να βασιστεί στην μεταβατική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας». Κάνει λόγο για σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα μετά την έξοδό της, το οποίο, επισημαίνει, θα μπορούσε να αναλάβει μόνη της η Γερμανία.

«Αυτό θα ήταν καλύτερο και φθηνότερο από το να μοιράζονται όλα αυτά τα χρήματα μέσω συλλογικών θεσμών διάσωσης όπως η ΕΚΤ, στους οποίους σχεδόν δεν έχουμε λόγο, αλλά πληρώνουμε τα περισσότερα και στο τέλος είμαστε παραταύτα οι κακοί», προσθέτει.

Γερμανία και ευρώ

Ο διακεκριμένος γερμανός καθηγητής εμφανίζεται πάντως πεπεισμένος ότι «η Γερμανία μπορεί να υπάρξει και χωρίς το ευρώ» και χαρακτηρίζει υπερβολικά «τα σενάρια τρόμου που περιγράφονται σχετικώς με το ενδεχόμενο εξόδου, κυρίως δε σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο για την εξαγωγική βιομηχανία της χώρας».

Τάσσεται πάντως κατά του ενδεχομένου εξόδου της Γερμανίας από την ευρωζώνη για πολιτικούς λόγους, καθώς, όπως λέει, «το κοινό νόμισμα αποτελεί κεντρικό σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αλλά καταλήγει και πάλι στην κεντρική του άποψη ότι «αν όμως μια χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με το ευρώ επειδή δεν είναι πλέον ανταγωνιστική, τότε πρέπει να αποχωρεί μόνη της και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει κρατάει τεχνητά τέτοιες χώρες στο ευρώ εμποδίζει με αύξηση των δανείων, τα οποία δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανς-Βέρνερ Ζιν: «Η Ελλάδα τώρα θα είχε ξεπεράσει την κρίση, αν είχε βγει από το ευρώ το 2010»"

Ψηφίστηκε τροπολογία που μειώνει πρόστιμα σε αιρετούς

«Πράσινο φως» έδωσε η βουλή με διακομματική συναίνεση... υιοθετώντας βουλευτική τροπολογία με την οποία δίνεται «άφεση αμαρτιών» (μειώνονται κατά 9/10) στα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε συνδυασμούς, επικεφαλής συνδυασμών και υποψήφιους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010 για παραβάσεις του νόμου περί εκλογικών δαπανών.

Πρόκειται για τροπολογία επτά βουλευτών από πέντε κόμματα, που ενσωματώθηκε ως άρθρο 22 στην κύρωση της από 31.12.12 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και ψηφίστηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στις 5/4/2013 από τους βουλευτές Στ. Ξουλίδου και Ι. Δημαρά (ΑΝ.ΕΛ.), Σ. Αναστασιάδη και Μ. Ταμήλο (Ν.Δ.), Π. Ρήγα (ΠΑΣΟΚ), Δ. Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ) και Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία, που έχει αναδρομική ισχύ, καθώς έχει εφαρμογή για τις τοπικές εκλογές του 2010, αφορά δεκάδες ή και εκατοντάδες περιπτώσεις ανά την επικράτεια, καθώς δεν πρόκειται μόνο για απλές παραβάσεις περί αφισοκόλλησης ούτε περί μη έγκαιρης υποβολής των οικονομικών στοιχείων των εκλογικών συνδυασμών, αλλά και για υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης ή των εκλογικών δαπανών.

Όπως προκύπτει και από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, η τροπολογία πέρασε χωρίς ουσιαστική συζήτηση, παρά το γεγονός ότι μειώνει –σχεδόν μηδενίζει– τα πρόστιμα για παραβάσεις του νόμου 3870/2010 για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές από 10, 20, 30, 50 και 100 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την παράβαση, σε 1.000, 2.000, 3.000, 5.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή στο 1/10.

Με την τροπολογία μειώνονται τα πρόστιμα που προβλέπονται για παραβάσεις διατάξεων του σχετικού νόμου, που θέτει σειρά αυστηρών απαγορεύσεων για τα έσοδα και τις δαπάνες περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών αλλά και υποψηφίων, την υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης, τις απαγορεύσεις για τους συνδυασμούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (αεροπανό, γιγαντοαφίσες), τη μη εμπρόθεσμη υποβολή, ή την ελλιπή ή αντικανονική σύνταξη των βιβλίων εσόδων-εξόδων κ.ά.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι με την τροπολογία αφαιρείται η πρόβλεψη του νόμου για ποινή φυλάκισης ενός έτους στον χρηματοδότη που υπερέβη το όριο χρηματοδότησης σε συνδυασμούς ή υποψηφίους, ενώ μειώνονται και οι χρηματικές ποινές σε βάρος του.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται πως γίνεται «εξορθολογισμός του ύψους των προστίμων, ώστε να μην είναι εξοντωτικό για τον χρηματοδότη, που πιθανόν αδόλως υπερέβη ελάχιστα τα όρια, ενώ σκόπιμο είναι το αντίθετο να ισχύει για τον χρηματοδότη που δολίως καταστρατήγησε τα όρια του νόμου». Το ερώτημα είναι πώς θα αποδειχτεί αυτό και ποιος θα κρίνει αν υπάρχει δόλος ή όχι;

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό επιχείρημα των βουλευτών που κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία είναι ότι λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, πρέπει να μειωθούν τα πρόστιμα (σ.σ.: ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμβεί αυτό και σε άλλες περιπτώσεις;) και ότι οι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν (;) εγκαίρως –υπήρχε «έλλειμμα ενημέρωσης», όπως λένε– καθώς οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έγιναν αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Ωστόσο, το τελευταίο επιχείρημα δεν μπορεί από μόνο του να «αθωώσει» κανέναν, καθώς κάθε συνδυασμός ή υποψήφιος συμμετέχει στις εκλογές αποδεχόμενος τη σχετική εκλογική νομοθεσία.

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα λεπτά για να ψηφιστεί η τροπολογία. Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί:

ΜΙΧ. ΤΑΜΗΛΟΣ (Ν.Δ.): Τέλος, έχει κατατεθεί μια τροπολογία, κύριε υπουργέ, -τη γνωρίζετε- από βουλευτές όλων των παρατάξεων που είναι μέσα στη Βουλή, για τη μείωση των προστίμων που επιβάλλονται κατά την προεκλογική περίοδο για παραβάσεις του εκλογικού νόμου περί αφισοκολλήσεων ή μη έγκαιρης υποβολής των οικονομικών στοιχείων των εκλογικών συνδυασμών. Ξέρουμε ότι τα πρόστιμα ήταν πάρα πολύ υψηλά, 50.000 και 100.000 ευρώ. Ζητάμε αυτά να μειωθούν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, προκειμένου να μπορούν να αποπληρωθούν από όσους έχουν κάνει αυτήν την αμέλεια και δεν έχουν υποβάλει έγκαιρα τα στοιχεία τους. Πιστεύω αυτές οι παρατηρήσεις να βοηθήσουν, έτσι ώστε να λύσουμε ουσιαστικά προβλήματα που έχει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Και βεβαίως, η διακομματική τροπολογία βουλευτών με αριθμό 394 γίνεται κι αυτή αποδεκτή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 394 και ειδικό 7 ως έχει;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.

Ν. ΜΩΡΑΪΤΗΣ (KKE): Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 394 και ειδικό 7 έγινε δεκτή ως έχει κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρο.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε τροπολογία που μειώνει πρόστιμα σε αιρετούς"

«Κινδυνεύουν» και όσοι έχουν πληρώσει πρόστιμο για τα αυθαίρετά τους

Κίνδυνο ακύρωσης της τακτοποίησής τους -μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε το Ν. 4014/2011 αντισυνταγματικό- διατρέχουν, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, αυθαίρετα για τα οποία έχουν καταβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα, αν κάποιος προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της τακτοποίησης.

Ο χρόνος (προθεσμία) που έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης ή φορέας να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της νομιμοποίησης ενός αυθαιρέτου ή ημιυπαίθριου χώρου, ξεκινάει από τη στιγμή που πληροφορηθεί ότι έγινε η νομιμοποίηση.

Ωστόσο όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η προσφυγή κατά της ακύρωσης αυθαιρέτου θα γίνεται δεκτή από τα δικαστήρια, εφόσον πραγματοποιηθεί «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» που δεν μπορεί να υπερβαίνει το έτος.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωναν, «ο εύλογος αυτός χρόνος» θα κριθεί από τα δικαστήρια, ενώ η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται «κατά περίπτωση» για όσους απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό ή είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού.

Πριν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να ανακαλέσουν τις πράξεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων, αλλά αυτό, προσέθεταν οι δικαστικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται το ΑΜΠΕ, στην πράξη δεν γίνεται σχεδόν ποτέ, κατά συνέπεια η προσφυγή στα δικαστήρια είναι «μονόδρομος». Σε περίπτωση άρνησης της Πολιτείας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στραφεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, για παράλειψη νόμιμης ενέργειας και να αξιώσει αποζημίωση.

Επίσης, όλες οι εκκρεμείς προσφυγές που υπάρχουν στο ΣτΕ και στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, κατά του επίμαχου νόμου 4014/2011 αναγκαστικά θα γίνουν δεκτές, αφού ο νόμος κρίθηκε ήδη από το ΣτΕ αντίθετος στην παράγραφο 2 του άρθρου 24 του Συντάγματος. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ και μετά επηρεάζονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις νομιμοποίησης στις Πολεοδομίες.

Στο σημείο αυτό υπενθύμιζαν ότι όταν κρίθηκε αντισυνταγματική η μεταφορά συντελεστή δόμησης, επί μια δεκαετία και πλέον, η Πολιτεία αναγκαζόταν μετά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων να ανακαλέσει τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ενώ οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες (δηλαδή όσοι είχαν κάνει τη μεταφορά συντελεστή δόμησης) στη συνέχεια διεκδικούσαν, μέσω της Δικαιοσύνης αποζημιώσεις από το Δημόσιο.

Προβλήματα, τέλος, θα ανακύψουν και σε όσες μεταβιβάσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων έγιναν μετά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, οι οποίες και πάλι θα λυθούν από τα δικαστήρια.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος

Ερώτηση για το θέμα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτο, κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουίκ, η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία.

«Οι συμβολαιογραφικές πράξεις που έχουν συνταχθεί και αφορούσαν ακίνητα με τακτοποιημένες αυθαιρεσίες συνεχίζουν να είναι σε ισχύ ή θεωρούνται άκυρες;», ερωτά τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ζητεί την άμεση επιστροφή των χρηματικών ποσών (όπως αναφέρει, υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ) που έχουν καταβάλει οι πολίτες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς και την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κινδυνεύουν» και όσοι έχουν πληρώσει πρόστιμο για τα αυθαίρετά τους"

Λήγουν στις 14/5 ΕΓΣΣΕ και μετενέργεια για κλαδικές συμβάσεις

Λήγει στις 14 Μαΐου η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), καθώς και ο χρόνος της μετενέργειας για 45 κλαδικές συμβάσεις.

Πρόκειται για κλαδικές συμβάσεις που αφορούν κατηγορίες εργαζομένων όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρίες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, οι γεωπόνοι και οι ηλεκτροτεχνίτες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του δευτέρου μνημονίου, από τον Φεβρουάριο του 2012 με την ολοκλήρωση της μετενέργειας, καταργούνται το επίδομα γάμου και όλα τα επιδόματα που προβλέπονταν από τις κλαδικές συμβάσεις.

Συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι η κατάργηση των επιδομάτων μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες αποδοχών από 10% έως και 20%.

Αντιμέτωποι με μειώσεις βρίσκονται και οι 350.000 ανειδίκευτοι εργάτες που υπόκεινται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αφού εάν δεν υπογραφεί νέα θα εφαρμοσθεί ο κατώτατος μισθός που προβλέπεται από τον νόμο και που είναι 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης, υπάρχουν όμως αποκλίσεις απόψεων, καθώς η ΓΣΕΕ ζητά την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, ενώ οι εργοδοτικές ενώσεις αντιδρούν σε κάθε αύξηση του μισθολογικού ή του μη μισθολογικού κόστους.

Το σημείο που οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν είναι η ανάγκη θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής επέκτασης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, εάν και εφόσον συμφωνηθεί.

Σήμερα, οι όροι των συλλογικών συμβάσεων είναι υποχρεωτικοί μόνο για τους εργοδότες που είναι μέλη των ενώσεων που την υπογράφουν.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Λήγουν στις 14/5 ΕΓΣΣΕ και μετενέργεια για κλαδικές συμβάσεις"

Ο Μ. Σαλμάς παρουσίασε το νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των φαρμάκων από τον ΕΟΦ, το οποίο θα ισχύσει από τις 13/5

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς παρουσίασε το νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων, το οποίο θα ισχύσει... από την ερχόμενη Δευτέρα και από την εφαρμογή του οποίου –αν τηρηθεί αυστηρά– θα εξοικονομηθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα είναι παρών σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.

Πλέον οι φαρμακευτικές εταιρίες καταχωρίζουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν από την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία όπου την επικολλούν. Οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρίες κατόπιν παραγγελίας. Κάθε ταινία γνησιότητας είναι μοναδική και καθορίζει ένα μόνο προϊόν και συσκευασία. Παράλληλα οι εταιρίες δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας: προς φαρμακαποθήκη, προς φαρμακείο, προς φαρμακείο νοσοκομείου, προς εξαγωγή.

Τέλος δηλώνουν και τους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές. Κατ' αναλογία, οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν με τη σειρά τους τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών εκείνων που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή.

Με αυτή τη διαδικασία ο ΕΟΦ έχει γνώση κάθε συσκευασίας φαρμάκου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και ελέγχει τη νομιμότητα και εγκυρότητα του φαρμάκου που αγοράζει ο καταναλωτής, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Με αυτό τον τρόπο εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων, άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, προϊόντων, ενώ από την άλλη δεν είναι πλέον δυνατή η επικόλληση ταινιών γνησιότητας που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω σε άλλη συνταγή, πράγμα το οποίο ήταν συχνό φαινόμενο.

Η ηλεκτρονική διαδικασία δεν ελέγχει μόνο αλλά και παρακολουθεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο την ελληνική αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να αποφεύγεται η έλλειψη φαρμάκων και να είναι δυνατή η έγκαιρη διαπίστωση επιδημιολογικών φαινόμενων. Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να ελέγχει περί τους 2,5 δισεκατομμύρια κωδικούς.

«Η Ελλάδα από ουραγός σε θέματα μηχανογράφησης και ελέγχου στο φάρμακο, καθίσταται παράδειγμα προς μίμηση από άλλες χώρες, στον τρόπο που παρακολουθείται πλέον η διαδρομή του κάθε κουτιού φαρμάκου. Είμαστε αποφασισμένοι και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα. Φαινόμενα διπλής χρέωσης φαρμάκων και ταινίες γνησιότητας ελεύθερες, θα αποτελούν θλιβερό παρελθόν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ο κ. Σαλμάς εμφανίστηκε αποφασισμένος να θέσει τέρμα σε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο του φαρμάκου αλλά και σε νοοτροπίες ότι στην «πράξη δεν γίνεται τίποτα».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όσες εταιρίες δεν συμμορφωθούν με το νέο σύστημα, δεν θα παίρνουν το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία νέων φαρμάκων στην αγορά, ενώ το νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότατες ποινές για τους παραβάτες, κατατίθεται στη Βουλή την Παρασκευή και έως το τέλος Μαΐου αναμένεται να είναι νόμος του κράτους.

Για πολύ σημαντικό έργο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος δεν θα μπορεί να υπάρχει καμία παράνομη χρήση ταινίας γνησιότητας, «θα ξέρουμε τα φάρμακα από τις εταιρείες , τις αποθήκες και τα φαρμακεία που καταναλώνονται, θα παρακολουθούμε τις ελλείψεις και θα παρεμβαίνουμε άμεσα».

kerdos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μ. Σαλμάς παρουσίασε το νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των φαρμάκων από τον ΕΟΦ, το οποίο θα ισχύσει από τις 13/5"

Χατζηδάκης: Η πώληση της Hochtief Airport δείχνει «εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία»

Ως «θετική εξέλιξη» η οποία αντικατοπτρίζει την «εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, την απόφαση της γερμανικής κατασκευαστικής εταιρείας Hochtief να πωλήσει τη θυγατρική της, Hochtief Airport GmbH, η οποία κατέχει μεταξύ άλλων το 26,6% του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε καναδικό fund.

Η κίνηση της Hochtief «βοηθά στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Κίνα από τις 15 έως τις 19 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κινεζικά συμφέροντα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επένδυση στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης απέστειλε μήνυμα αισιοδοξίας αναφορικά με το «μέτωπο» των επενδύσεων, αναφέροντας πως «μετά την προσπάθεια για σταθεροποίηση κάνουμε μια καινούρια προσπάθεια, ένα άνοιγμα στις αγορές και τους επενδυτές», ενώ «μηνύματα αισιοδοξίας» φθάνουν «μέρα με τη μέρα» για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Πεκίνο συνοδευόμενος από τον Χατζηδάκη και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως επίσης και από ομάδα 50 ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα συζητήσουν με κινέζους συνάδελφούς τους για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Η πώληση της Hochtief Airport δείχνει «εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» "

Σε καναδικό fund το ποσοστό της Hochtief στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Η Hochtief AG ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει στην πώληση της μονάδας αεροδρομίου της στην καναδική Public Sector Pension Investment Board, σε μια συμφωνία που αναμένεται να αποφέρει στη γερμανική εταιρεία 1,1 δισ. ευρώ.

Η Hochtief AirPort επενδύει και διαχειρίζεται αεροδρόμια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και αυτό των Αθηνών, της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Σύδνεϋ και των Τιράνων.

Η συμφωνία καλύπτει assets που αποτιμώνται στα 1,5 δισ. ευρώ, και περιλαμβάνει δικαιώματα μειοψηφίας 0,4 δισ. ευρώ. Η Hochtief δεν αναμένει κάποια σημαντική επίπτωση στα κέρδη από τη συμφωνία, η οποία υπόκειται στην έγκριση των αρχών και αναμένεται να δοθεί κοντά στο β΄ εξάμηνο φέτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief, Marcelino Fernandez Verdes, δήλωσε πως η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μιας πολύ ανταγωνιστικής διαδικασίας προσφορών. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα funds που θα απελευθερωθούν όπως σχεδιαζόταν, για να μειώσουμε το χρέος και να επενδύσουμε στις λειτουργικές δραστηριότητες υποδομών. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική και ανταγωνιστική θέση της Hochtief».

Από την πλευρά του ο οικονομικός διευθυντής Peter Sassenfeld, δήλωσε πως η Hochtief AirPort «περνάει στα χέρια ενός μακροπρόθεσμου και αξιόπιστου επενδυτή ο οποίος θα συνεχίσει να στηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες (αεροδρομίου) με έναν υπεύθυνο τρόπο. Έχουμε, επομένως, πετύχει το στόχο μας να προσφέρουμε μια προοπτική στους υπαλλήλους μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό».

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη κινητικότητα αναφορικά με την κατάληξη που μπορεί να είχε το ποσοστό των Γερμανών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Υπήρξαν πολλοί ενδιαφερόμενοι μεταξύ άλλων και από Κινέζους επενδυτές.

Αναφορικά με τη μετοχική σύνθεση του ΔΑΑ, σημειώνεται ότι, μετά το Ελληνικό Δημόσιο που είναι μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 55%, ο αμέσως μεγαλύτερος μέτοχος ήταν η Hochtief Airport (26,7%) - θυγατρική της Hochtief AG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στον ισπανικό κατασκευαστικό όμιλο ACS. Οι λοιποί μέτοχοι που κατέχουν το 13,3% είναι η Hochtief Airport Capital της οποίας κύριοι μέτοχοι είναι Καναδικά και Αυστραλιανά θεσμικά επενδυτικά σχήματα, καθώς και η οικογένεια Κοπελούζου με 4,99%.

Το Public Sector Investment Board είναι ένα κρατικά ελεγχόμενο συνταξιοδοτικό ταμείο. Παρέχει πρωτίστως τις υπηρεσίες του στο καναδικό δημόσιο, τον καναδικό στρατό και την Καναδική Βασιλική Έφιππη Αστυνομία. Επενδύει στα χρηματιστήρια παγκοσμίως αλλά και στις αγορές σταθερού εισοδήματος των ΗΠΑ και του Καναδά. Παράλληλα, πραγματοποιεί επενδύσεις στις αγορές private equity και real estate. Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1999 και έχει έδρα την Οτάβα, ενώ διατηρεί επίσης γραφεία στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε καναδικό fund το ποσοστό της Hochtief στο "Ελευθέριος Βενιζέλος""

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news