facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μπαρόζο: Οι ελληνικές αρχές παραβίασαν Συνθήκη-κανόνες της ΕΕ

Αποτελεί «πολιτική διαστρέβλωση» και «ακαδημαϊκή ανεπάρκεια» να επιρρίπτει κανείς την ευθύνη στην ΕΕ για τα προβλήματα των χωρών με δημοσιονομικές ανισορροπίες, δήλωσε  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, την απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές είναι αυτές που παραβίασαν τη Συνθήκη και τους κανόνες της ΕΕ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι σημερινές πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους και υπογράμμισε ότι για να πετύχουν θα πρέπει να τυγχάνουν της ελάχιστης απαιτούμενης πολιτικής και κοινωνικής στήριξης.

Σε παρέμβασή του σε συνέδριο που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Think Tank Dialogue», o Ζ. Μ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη οι πολιτικές λιτότητας να συνδυάζονται με μέτρα υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι είναι λάθος να τίθεται το δίλημμα μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε τις πολιτικές λιτότητας για τη διόρθωση των ελλειμμάτων και των δημοσιονομικών ανισορροπιών που, όπως τόνισε, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και τελικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, είναιαπαραίτητες για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και όχι «εικονική», που βασίζεται στη συσσώρευση χρεών.

Παράλληλα, ο Ζ. Μ. Μπαρόζο εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να χορηγείται, υπό όρους, παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων, προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

«Ακόμη και εάν η πολιτική διόρθωσης του ελλείμματος είναι θεμελιωδώς σωστή, μπορούμε πάντοτε να συζητήσουμε τη χρονική προσαρμογή», είπε ο κ. Μπαρόζο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαρόζο: Οι ελληνικές αρχές παραβίασαν Συνθήκη-κανόνες της ΕΕ"

Σαν σήμερα το διάγγελμα Παπανδρέου για το ΔΝΤ απο το Καστελόριζο.

Σαν σήμερα στις 23 Απριλίου του 2010, ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, από το Καστελόριζο ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που κατέληξε στην υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.

Δείτε το βίντεο



Διαβάστε Περισσότερα » "Σαν σήμερα το διάγγελμα Παπανδρέου για το ΔΝΤ απο το Καστελόριζο."

Ο τσιφλικάς της Μανωλάδας άφηνε απλήρωτους τους εργάτες για να παίζει λουλουδοπόλεμο 6.000 ευρώ στην Πάολα

Την ώρα που περισσότεροι από 5.000 αλλοδαποί εργάτες ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε καλύβες και θερμοκήπια, ενώ δεν πληρώνονταν ούτε καν το μεροκάματό τους, οι δύο μεγαλοπαραγωγοί φράουλας της Νέας Μανωλάδας, ανάμεσά τους και ο προφυλακιστέος για τα τελευταία γεγονότα, «πετούσαν» περισσότερα από 6.000 ευρώ γαρίφαλα στην τραγουδίστρια Πάολα.

Παρόλο που περισσότεροι από 5.000 αλλοδαποί εργάτες γης ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, σε καλύβες από νάιλον και καλάμια, πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν πως δύο μεγαλοπαραγωγοί φράουλας της Νέας Μανωλάδας σπατάλησαν περισσότερα από 6.000 ευρώ σε μία βραδιά ραίνοντας με λουλούδια την Πάολα.

Οταν η λαϊκή τραγουδίστρια επισκέφθηκε την περιοχή και πραγματοποίησε εμφάνιση στον Ιππικό Ομιλο της Κουρούτας, ένας άτυπος «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ δύο ιδιοκτητών γεωργικών επιχειρήσεων.

Κάτοικοι της περιοχής τον έντονο... ανταγωνισμό των δύο επιχειρηματιών, για το ποιος θα «πετάξει» τα περισσότερα γαρίφαλα στην τραγουδίστρια. Η προκλητική σπατάλη δεν πέρασε απαρατήρητη από τους θαμώνες, που συνέβη δύο μήνες μετά την επίθεση νταήδων επιστατών σε Αιγύπτιο εργάτη τον οποίο έσυραν με το αυτοκίνητό τους.

Ο "λουλουδοπόλεμος" στην Πάολα δεν είναι η μόνη περίπτωση προκλητικής σπατάλης από γαιοκτήμονες της περιοχής.

Μεγαλοπαράγοντας που έχει στην ιδιοκτησία πάνω από 1.500 στρέμματα γης και στη δούλεψή του περισσότερους από 500 αλλοδαπούς εργάτες, ξόδεψε τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε μετεγγραφές παιχτών για την ενίσχυση τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Τα δύο προαναφερθέντα περιστατικά είναι ενδεικτικά της κατάστασης και κυρίως της νοοτροπίας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Οι «τσιφλικάδες» απολαμβάνουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση της γης, την ίδια ώρα που σε αρκετές καλλιέργειες οι εργάτες μένουν απλήρωτοι.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο τσιφλικάς της Μανωλάδας άφηνε απλήρωτους τους εργάτες για να παίζει λουλουδοπόλεμο 6.000 ευρώ στην Πάολα"

ΠΑΤΡΑ: Εκανε τον πρώτο του περίπατο ο Μανώλης - τι λένε στην ευχαριστήρια επιστολή τους οι γονείς του 15χρονου

Ο 15χρονος Μανώλης από την Πάτρα που χειρουργήθηκε με επιτυχία στον εγκέφαλο, σε νοσοκομείο του Αννόβερο της Γερμανίας, έγινε παράδειγμα ελπίδας και δύναμης. Ο μαθητής της Τρίτης Γυμνασίου έχει επιστρέψει ήδη στο σπίτι του στην Πάτρα και χθες μάλιστα έκανε και τον πρώτο του σύντομο περίπατο , στην πλατεία της γειτονιάς του, μαζί με έναν φίλο του. Ο Μανώλης θα ακολουθήσει αγωγή φυσικοθεραπείας η οποία είναι απαραίτητη μετά από ένα τόσο σοβαρό χειρουργείο.

Την ίδια ώρα η οικογένειά του ευχαριστεί με επιστολή της όλους όσοι τη στήριξαν οικονομικά και ηθικά σε αυτό τον αγώνα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ 15 ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΝΩΛΗ


ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΕΘΕΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΡΑΞΟΥ

ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΤΟ ΕΚΑΒ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΨΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ,ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ

ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ κ.ΜΠΕΡΤΑΛΑΝΦΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΝΙ ΣΤΟ ΑΝΝΟΒΕΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΙΟΥ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ κ.ΜΕΝΤΗ

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΧΑΡΙΤΩΝΑ

ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΚΕ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΥΝΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ, ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ

ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ,ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΤΗΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΜΕΝΙΚΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ



ΤΟ 11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ κ.ΦΙΚΟΥΡΑ

ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ

ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΕΠΙΣ ΠΕΥΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΙΕΞΟΔΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΤΗΝ κ.ΡΟΥΛΑ ΚΟΥΣΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ κ. ΝΙΚΟ ΣΥΦΑΝΤΟ

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ,ΕΔΩΣΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΣΟΥ ΔΥΣΚΟΛΟΥ ΚΑΥ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΑΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ



ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 15 ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΤΡΑ: Εκανε τον πρώτο του περίπατο ο Μανώλης - τι λένε στην ευχαριστήρια επιστολή τους οι γονείς του 15χρονου"

Στουρνάρας: Μέχρι την Κυριακή πρέπει να ψηφίσουμε το πολυνομοσχέδιο

Την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο – σκούπα και μέχρι την Κυριακή πρέπει να έχει ψηφιστεί καθώς μετά η Βουλή θα κλείσει ενός του Πάσχα.

Στο πολυνομοσχέδιο – σκούκα περιλαμβάνονται όλα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα απ' τις απολύσεις στο Δημόσιο, ως τις δόσεις σε εφορία και Ταμεία, αλλά και τη μείωση στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ για τα ακίνητα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου και σε δηλώσεις του τόνισε πως δε θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης.

«Θα κατατεθεί, αν δεν απατώμαι, την Πέμπτη. Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι. Τρέχουμε, βέβαια, να προλάβουμε, γιατί είναι πολλά τα θέματα», είπε ο υπουργός και επιβεβαίωσε ότι το βράδυ της Τρίτης θα ενημερώσει τους Φίλιππο Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ και Δημήτρη Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ για όλα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως οι εκπρόσωποι των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δε θα έχουν αντίρρηση επί των όσων προβλέπει το νομοσχέδιο. Άλλωστε, όπως είπε, «είναι όλα γνωστά πράγματα. Απλώς είναι νομοθετική πρωτοβουλία τώρα».

«Πρέπει να το έχουμε ψηφίσει, εφόσον η Βουλή παραμένει κλειστή το Πάσχα, θα πρέπει να το έχουμε ψηφίσει μέχρι την επόμενη Κυριακή», πρόσθεσε και απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα προλάβει να πάρει έγκριση για τη δόση από το Euro Working Group της Δευτέρας ήταν σαφής: «Δε νομίζω».

«Άρα πάμε για 13 Μαΐου, κύριε υπουργέ, ή σε τηλεδιάσκεψη;», τον ρώτησε δημοσιογράφος και απάντησε «για 13 Μαΐου».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Μέχρι την Κυριακή πρέπει να ψηφίσουμε το πολυνομοσχέδιο"

Νέο χτύπημα στον Άκη - Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί 19 εκ. ευρώ από τον πρώην υπουργό

Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί ένα εκατομμύριο ευρώ για κάθε έναν από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους που παραπέμφθηκαν σε δίκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προερχόμενο από τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η είδηση της διεκδίκησης αυτής έγινε γνωστή σήμερα όταν το ελληνικό δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο, αιφνιδιάζοντας τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο και τους συγκατηγορουμένους του.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο χτύπημα στον Άκη - Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί 19 εκ. ευρώ από τον πρώην υπουργό"

Τράπεζα Πειραιώς: Ανακοινώθηκε το deal με BCP για Millennium

Μερίδιο αγοράς 29% σε καταθέσεις και χορηγήσεις μετά την εξαγορά

Την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας εξαγοράς του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Millennium Bank Ελλάδος (“MBG”) και τη συμμετοχή της BCP στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα, οριστικοποιήθηκε το deal απόκτησης της πορτογαλικής θυγατρικής στην Ελλάδα, η οποία είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη, ενώ ταυτόχρονα η BCP δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή της στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης του ελληνικού ομίλου με 400 εκατ. ευρώ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη συγκεντρώσει την ελάχιστη συμμετοχή του 10% στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, διασφαλίζοντας τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι η εξαγορά της MBG προσφέρει σημαντικές συνέργιες στο διευρυμένο Όμιλο και διευκολύνει την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή του.

Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε σχετικά ότι «μετά τις εξαγορές της ‘υγιούς’ ATEbank και της Γενικής Τράπεζας πέρυσι, αλλά και την πρόσφατη εξαγορά των δανείων και καταθέσεων των ελληνικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξαγορά της MBG βελτιώνει περαιτέρω την κεφαλαιακή μας θέση και τη δυνατότητα δημιουργίας κερδών, ενώ η επένδυση της BCP στην Τράπεζα Πειραιώς οδηγεί στην υπερκάλυψη του 10% της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης που είναι και η ελάχιστη απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Τράπεζας.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε και θα πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κομβικής σημασίας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς» κατέληξε ο πρόεδρος του ομίλου.

Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο που έχει ορισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στοχεύει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής έχουν εγκριθεί από το ΤΧΣ. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2013 και υπόκειται στις τελικές απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις.

Περιγραφή της συναλλαγής και βασικοί όροι

Τα κύρια σημεία της συναλλαγής είναι τα ακόλουθα:

Πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της MBG από την BCP με €400 εκατ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω μετατροπής της υφιστάμενης ενδοεταιρικής χρηματοδότησης που παρέχει η BCP στη MBG ύψους €261 εκατ, η οποία έρχεται να προστεθεί στο ποσό των €139 εκατ που επενδύθηκε από την BCP στην MBG το Δεκέμβριο 2012 (τα ίδια κεφάλαια της MBG ανέρχονταν σε €198 εκατ το Δεκέμβριο 2012).

Το συνολικό τίμημα που καταβάλλει η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της κεφαλαιοποιημένης MBG είναι €1 εκατ.

Η MBG θα αποπληρώσει στη BCP όλο το υπολειπόμενο ποσό της ενδοεταιρικής χρηματοδότησης σε δύο δόσεις: την πρώτη ύψους €650 εκατ κατά την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής και τη δεύτερη ύψους €250 εκατ περίπου, μέσα σε έξι μήνες από το κλείσιμο της συναλλαγής. Η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την παροχή χρηματοδότησης στην MBG μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η BCP θα επενδύσει €400 εκατ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με παραίτηση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων για το ποσό αυτό, εντός του πλαισίου του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση, με επακόλουθη απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας εξαγοράς του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Millennium Bank Ελλάδος (“MBG”) και τη συμμετοχή της BCP στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Στρατηγική επιδίωξη

Με την εξαγορά της MBG, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει περαιτέρω τη θέση της, εκμεταλλευόμενη τις συνέργιες που θα προκύψουν από την ενσωμάτωση της πρώτης στον Όμιλο Πειραιώς.

Η παρούσα εξαγορά, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επένδυση της BCP ύψους €400 εκατ, αναμένεται ότι θα προσδώσει πρόσθετη αξία στους μετόχους και θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική και στρατηγική θέση της Τράπεζας Πειραιώς, αυξάνοντας έτσι τη συνολική ελκυστικότητά της στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την προσφερόμενη αξία στους μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του ΤΧΣ, στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης.

Με την MBG, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά μία πλήρως κεφαλαιοποιημένη Τράπεζα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε προνομιακή θέση προκειμένου να επιτύχει σημαντική διεύρυνση των δραστηριοτήτων της MBG υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές, στοχεύοντας στην ενίσχυση της επέκτασής της σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς και στα εναλλακτικά δίκτυα, μεγιστοποιώντας τις συνέργιες που θα προκύψουν για τον Όμιλο Πειραιώς.

Με αυτή τη συναλλαγή η Τράπεζα Πειραιώς (pro-forma στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2012):

- Ενισχύει την ηγετική της θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά, φτάνοντας το 29% σε μερίδιο τόσο στις καταθέσεις όσο και στις χορηγήσεις.

- Ωφελείται από εκτιμώμενες συνέργιες ύψους €531 εκατ προ φόρων σε ετήσια βάση μετά την πάροδο 3ετίας.

- Επιτυγχάνει την κατ’ ελάχιστο 10% απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Μετά την εξαγορά, το pro-forma ενεργητικό του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε περίπου €103 δισ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις σε περίπου €67 δισ και οι καταθέσεις σε περίπου €55 δισ.

Ο Όμιλος θα απασχολεί 25.000 εργαζομένους περίπου και θα διαθέτει συνολικό δίκτυο που θα αριθμεί 1.765 καταστήματα με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή αυτή είναι η Barclays Bank PLC μέσω της επενδυτικής της Τράπεζας, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Frères.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τράπεζα Πειραιώς: Ανακοινώθηκε το deal με BCP για Millennium"

«Νέα εποχή» για το ασφαλιστικό σύστημα, βλέπει το υπουργείο Εργασίας

Πάνω από 2 δισ. ευρώ η μηνιαία δαπάνη για την πληρωμή 4.387.270 συντάξεων. «Η οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος περνά σε νέα εποχή», εκτιμά το υπουργείο Εργασίας.

Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ η συνολική μηνιαία δαπάνη για την καταβολή των 4.387.270 συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που χορηγούνται από 93 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φορέων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται στα 2.259.009.773 ευρώ, από τα οποία ποσό 1.982.681.797 ευρώ καταβάλλεται για την πληρωμή των κύριων συντάξεων και 276.327.975 για την πληρωμή των επικουρικών. Η συνολική ετήσια δαπάνη αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ.

«Η οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας περνάει σε μια νέα εποχή», εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει καθαρή εικόνα για τον αριθμό και το κόστος των συντάξεων που καταβάλλονται.

Αυτό κατέστη δυνατό με την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων και Συνταξιούχων και του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήλιος», που αποτελεί, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα στην Ευρώπη, ενημέρωσης και ελέγχου των συντάξεων και των συνταξιούχων.

Αφετηρία αποτέλεσε η δημιουργία του εθνικού μητρώου συντάξεων και συνταξιούχων στις 21-12-2012, το οποίο -με βραχίονα του συνολικού εγχειρήματος την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ)- συγκέντρωσε για πρώτη φορά σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις συντάξεις και τους συνταξιούχους της χώρας. Το έργο ξεκίνησε από τη συμπλήρωση και την ενημέρωση των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στις χορηγούμενες συντάξεις.

Απώτερος στόχος ήταν, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, εκτός από την καταγραφή των συντάξεων σε μία ενιαία βάση παρακολούθησης, να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα, «φωτίζοντας» σκοτεινές και γκρίζες περιοχές του, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο.

Το σύνολο των δεδομένων του Ηλεκτρονικού Συστήματος «Ήλιος» θα αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο, τα δεδομένα θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, ώστε πέραν της σοβαρής εξοικονόμησης διοικητικού χαρακτήρα να κλείσει οριστικά ακόμη μια πηγή διαρροής εσόδων, δηλαδή αυτής από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Νέα εποχή» για το ασφαλιστικό σύστημα, βλέπει το υπουργείο Εργασίας"

Νέο σύστημα κριτηρίων για προσδιορισμό των εισοδημάτων

Νέο σύστημα κριτηρίων για τον έμμεσο προσδιορισμό των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων ενεργοποιεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι) θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες του έμμεσου προσδιορισμού των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με το Έθνος με βάση το νέο σύστημα που καθιερώνεται, όλες οι δαπάνες με μετρητά ή πιστωτικές κάρτες, τα περιουσιακά στοιχεία, οι τραπεζικές καταθέσεις και οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά των φορολογούμενων θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των εισοδημάτων τους. Αν τα εισοδήματα που προκύπτουν είναι υψηλότερα από τα δηλωθέντα, θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος. Οι έλεγχοι νέου τύπου θα ξεκινήσουν από τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου.

Ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας χθες το βράδυ στο 9ο Ετήσιο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε πως «ξέρουμε να ελέγχουμε νομικά πρόσωπα, αλλά δεν ξέρουμε πώς να ελέγξουμε τα φυσικά πρόσωπα».

«Φτιάχνουμε τις μονάδες για τον έλεγχο φορολογούμενων μεγάλου πλούτου και μεγάλων επιχειρήσεων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

'Έρχεται το ΔΝΤ

Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα φθάνουν κλιμάκια του ΔΝΤ προκειμένου να ελέγξουν εάν έχουν γίνει οι απαιτούμενες αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, διότι είναι προαπαιτούμενες δράσεις.

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με την πρόσληψη 200 νέων υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ αλλά και άλλων 500 εξωτερικών ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα με εμπειρία στις ελεγκτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προωθούνται 2.000 μετατάξεις νέων υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες και θα κατευθυνθούν στον τομέα του ελέγχου. Οπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχει σημαντική ανταπόκριση και ήδη έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών για την προκήρυξη αυτή.

Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση παραγραφής ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και ότι ο ελεγκτής δεν θα είναι υποχρεωμένος να ελέγχει όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις.

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σύστημα κριτηρίων για προσδιορισμό των εισοδημάτων"

Σύνταξη και για όσους δεν τακτοποίησαν ΑΜΚΑ-ΑΦΜ λόγω Πάσχα

Κανονικά θα λάβουν τη σύνταξή τους όσοι δικαιούχοι έχασαν την προθεσμία και δε διασταύρωσαν τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ενόψει Πάσχα.

Κανονικά οι συνταξιούχοι που δεν πρόλαβαν την προθεσμία ή αμέλησαν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους με τα Ταμεία τους δεν θα έπαιρναν τη σύνταξη, ωστόσο επειδή μεσολαβεί το Πάσχα και υπό το φόβο κάποιοι να μείνουν κάποιοι χωρίς χρήματα λίγο πριν το εορταστικό τραπέζι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε πως όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν κανονικά τη σύνταξη και στη συνέχεια θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους που εκκρεμούν.

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταξη και για όσους δεν τακτοποίησαν ΑΜΚΑ-ΑΦΜ λόγω Πάσχα"

Πρώτοι στο χρέος, δεύτεροι στο έλλειμμα…

Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα μετά την Ισπανία (10,6%) και το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, σύμφωνα με την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων για τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat!

Ειδικότερα, τo 2012 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 10% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε το 156,9%.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περίπου 9 δισ. ευρώ με τα οποία φαίνεται να επιβαρύνει τις ελληνικές δαπάνες το 2012 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν συνυπολογίζονται από την τρόικα για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, ο συνδυασμός της μη καταβολής των περίπου 8 δισ. ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, της μη επιστροφής φόρων και της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων οδηγεί σε πλεόνασμα το 2013, προκειμένου να ανατραπεί, έστω και εικονικά, το υψηλό έλλειμμα του 2012.

Σύμφωνα με την Eurostat το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα σημειώθηκε στην Εσθονία (-0,3%) και ακολουθεί η Σουηδία (-0,5%), ενώ η Γερμανία παρουσίασε δημοσιονομικό πλεόνασμα (+0,2%). Συνολικά, 17 κράτη-μέλη παρουσίασαν έλλειμμα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ. Σε σχέση με το 2011, 13 κράτη-μέλη μείωσαν το έλλειμμά τους, 12 εμφάνισαν αύξηση και σε δύο κράτη- μέλη η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το 2012, 14 κράτη εμφάνισαν ποσοστά άνω του 60%, ενώ σε έξι κράτη παρατηρήθηκε βελτίωση σε σχέση με το 2011 και σε 21, επιδείνωση.

Σε τριμηνιαία βάση, το τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στην Ελλάδα από 151,9% σε 156,9% (+5%), που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Ισπανία (+6,8%).

Ειδικότερα, το 2012, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε στα 193,7 δισ. ευρώ από 208,5 δισ. ευρώ το 2011 και το χρέος μειώθηκε στα 303,9 δισ. ευρώ από 355,9 δισ. ευρώ (από 170,3% του ΑΕΠ, σε 156,9% του ΑΕΠ). Οι δημόσιες δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκαν από 52%, το 2011 σε 54,8%, το 2012, ενώ τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν από 42,4%, σε 44,7%.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτοι στο χρέος, δεύτεροι στο έλλειμμα…"

Ηλεία: Oδυνηρές συνέπειες από το μποϊκοτάζ της φράουλας - Ακυρώθηκαν εξαγωγές σε Ρωσία και Ουγγαρία

Οργανωμένη… παγκόσμια «επίθεση» συνεχίζει να δέχεται η φράουλα της Μανωλάδας, με τις επιπτώσεις της να τρομάζουν τους παραγωγούς αλλά και τους κατοίκους ολόκληρης της βόρειας Ηλείας. Το μποϊκοτάζ που δέχεται η φράουλα «ακύρωσε» παραγγελίες προς τη Ρωσία και την Ουγγαρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλοι «πελάτες» της περιοχής ζητούν την… αλλαγή της ονομασίας προέλευσης του προϊόντος, προκειμένου να «εξαφανιστεί» η λέξη Μανωλάδα από τις συσκευασίας της φράουλας.

Άλλες πάλι πηγές αναφέρουν πως πολλοί παραγωγοί, που πρόλαβαν να εξαγάγουν το προϊόν τους, «έχασαν» τα χρήματά τους, με τους πελάτες να ισχυρίζονται πως εξαιτίας του μποϊκοτάζ το προϊόν που αγόρασαν έμεινε απούλητο! Μια ολόκληρη περιοχή «τρέμει» το αύριο, και όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της πράξης τριών και μόνο ανθρώπων Οι «βολές» που δέχεται το προϊόν της φράουλας τις τελευταίες μέρες δεν επηρεάζουν μόνο την τοπική οικονομία της Βουπρασίας και της Βόρειας Ηλείας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. απ΄όπου παράγονται οι πρώτες ύλες για την καλλιέργεια και τη συσκευασία του προϊόντος, ενώ μέρος του προβλήματος «αγγίζει» και την Ισπανία, από την οποία εισάγονται τα περισσότερα φυτά!

Σύμφωνα με παραγωγούς που μίλησαν στο patrisnews, τα νάιλον τα οποία χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια της περιοχής, έρχονται από την Κρήτη, τα τελάρα και τα κεσεδάκια για τη συσκευασία της φράουλας από τη Νάουσα, τα φυτά από την Ισπανία και ούτω καθ' εξής. Το προϊόν της φράουλας έχει δημιουργήσει μια τεράστια οικονομική αλυσίδα ανά την Ελλάδα, «ζώντας» εκατοντάδες οικογένειες!

Τεράστιο το καλλιεργητικό κόστος!

Το κυριότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί της Βουπρασίας, ιδιαίτερα οι μικροί, είναι αυτό του καλλιεργητικού κόστους που συνεχώς αυξάνει. Μιλώντας με αριθμούς: Το κάθε ένα φυτό φράουλας κοστίζει 0,12 ευρώ και για κάθε στρέμμα καλλιέργειας χρειάζονται 7.000 φυτά. Το κάθε ένα τελάρο με άδεια κεσεδάκια που έρχεται από τη Νάουσα κοστίζει 1 ευρώ με τα μεταφορικά -για κάθε φορτίο- να αγγίζουν τα 800 ευρώ. Μια μέση παραγωγή απαιτεί 7.000-8.000 τελάρα, που αυτό μεταφράζεται με πολλά φορτία και πολλά μεταφορικά. Το νερό –που μεταφράζεται σε ηλεκτρικό ρεύμα, τα λιπάσματα– με ΦΠΑ 23% και όλα γενικώς τα εφόδια «εκτοξεύουν» κατακόρυφα το καλλιεργητικό κόστος!

Από μισό ευρώ το κεσεδάκι!

Παραγωγοί αναφέρουν στο patrisnews ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε πιο δύσκολα από ποτέ άλλοτε. Oλόκληρα φορτία έφυγαν για τους πελάτες του εξωτερικού στην πολύ χαμηλή τιμή του μισού ευρώ το κεσεδάκι. Φορτία που εξήχθησαν δεν πληρώθηκαν ποτέ και το σύνολο σχεδόν των παραγωγών έχει να καλύψει επιταγές…

Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα, ήρθε το απόγευμα της Τετάρτης η αψυχολόγητη πράξη τριών ανθρώπων που κοντεύει να… «τινάξει» ολόκληρη την περιοχή στον αέρα!

Παράλληλα, με μοναδικό θέμα το επεισόδιο στη Νέα Μανωλάδα συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα κατεπειγόντως, στις 6 το απόγευμα, στο δημαρχείο της Βάρδας, το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Το επεισόδιο με τους αλλοδαπούς εργάτες απασχόλησε για αρκετές ώρες την «ηλεκτρισμένη» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το βράδυ της Παρασκευής, όπου αποφασίστηκε να μεταφερθεί στη σημερινή ειδική συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές του νομού, καθώς και οι παραγωγοί φράουλας της ευρύτερης περιοχής της Βουπρασίας και όχι μόνο, στην προσπάθεια να αποκατασταθεί το όνομα της περιοχής, αλλά και να συνεχιστούν απρόσκοπτα η καλλιέργεια και οι εξαγωγές του προϊόντος της φράουλας που συντηρεί την τοπική οικονομία Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε συστηματικούς ελέγχους το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Απριλίου σε εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων, από φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας.

Παράλληλα, στις 10:30 το πρωί θα απολογηθούν στον Ανακριτή Αμαλιάδας οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την αιματηρή επίθεση κατά μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της περιοχής.

Μαζί τους θα απολογηθεί και ο ιδιοκτήτης της φυτείας, ο οποίος επίσης κρατείται, κατηγορούμενος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: Oδυνηρές συνέπειες από το μποϊκοτάζ της φράουλας - Ακυρώθηκαν εξαγωγές σε Ρωσία και Ουγγαρία"

Κινεζικό ενδιαφέρον για το ποσοστό της Hochtief στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος

Το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η Hochtief στο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και για τη συμμετοχή τους στις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τους σε cargo και logistics, εξέφρασαν σήμερα, για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός, οι επικεφαλής του κινεζικού Shenzhen Airport και της Friedmann Pacific Asset Management, στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι Κινέζοι θεωρούν, ως φαίνεται, ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό ορμητήριο για την επέκτασή τους στη γηραιά ήπειρο, καθώς μετά την παρουσία τους στο λιμάνι του Πειραιά, την οποία θέλουν να ενισχύσουν, επιδιώκουν να αποκτήσουν ισχυρή παρουσία και στο μεγαλύτερο ελληνικό αεροδρόμιο.

Οι κινεζικοί όμιλοι Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management επανέλαβαν την επιθυμία τους να λάβουν μέρος στο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρίς όμως να είναι αδιάφοροι και για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η εταιρία του αεροδρομίου του Shenzhen, η οποία διαχειρίζεται ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Κίνας, με κίνηση που προσεγγίζει τα 30 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση, ενώ διακινούνται 828 χιλιάδες τόνοι εμπορεύματα. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι το 5ο της Κίνας σε αριθμό επιβατών και το 4ο σε εμπορευματική κίνηση.

Το αεροδρόμιο αποτελεί τη βάση της κινεζικής αεροπορικής εταιρίας Shenzhen Airline, που είναι μέλος της Star Alliance από τον Νοέμβριο του 2012. Η εταιρία του αεροδρομίου Shenzhen Airport είναι εισηγμένη στο τοπικό χρηματιστήριο από το 1998. Η Friedmann Pacific Asset Management ltd. είναι εταιρία επενδύσεων με σημαντική παρουσία σε έργα υποδομών και μισθώσεις αεροσκαφών.

Στόχος της κοινοπραξίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών από τη ΝΑ. Ασία, και ειδικότερα η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Κίνας.

Η κοινοπραξία, σημειώνει το υπουργείο, διαμορφώνει αυτήν την περίοδο το επιχειρηματικό της σχέδιο και ετοιμάζεται για τη διαμόρφωση της πρότασής της, ενώ όπως τονίζεται πρόθεση των Κινέζων επενδυτών είναι να εξασφαλίσουν και το ποσοστό που κατέχει σήμερα η Hochtief.

Ασφαλώς, η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την κίνηση της Hochtief, στις αρχές της εβδομάδας, να βγάλει τον αερολιμένα Αθηνών εκτός της ομάδας αεροδρομίων τα οποία βρίσκονται υπό τη διαχείρισή της και έχει θέσει προς πώληση.

Η ύπαρξη αγοραστή ο οποίος έχει εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον του για την αγορά του ΔΑΑ δεν πέρασε απαρατήρητη από την ισπανικών συμφερόντων εταιρία, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της ποσοστό 40% το μετοχικού κεφαλαίου του αεροδρομίου της Αθήνας.

Η σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να επεκταθεί για διάστημα 20 ετών, ως το 2046. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτόν το διάστημα παραχώρησης του αεροδρομίου φτάνει στα 50 έτη, όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση. Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευσή της μειώνοντας τη συμβατική περίοδο παραχώρησης στα 30 έτη. Αυτός θεωρείται και ο βασικός λόγος που οδήγησε στην αύξηση των τελών του αεροδρομίου, βλάπτοντας σοβαρά την ανταγωνιστικότητά του.

news.travelling
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινεζικό ενδιαφέρον για το ποσοστό της Hochtief στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος"

Απεργούν αύριο 23/4 οι εφοριακοί

Απεργούν αύριο 23 Απριλίου οι εφοριακοί σε όλη την χώρα, απαιτώντας διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να συζητήσουν όλες τις αλλαγές που έρχονται στον κλάδο του με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάιο στην Βουλή, αλλά και για τα μέτρα που θα προκρίνουν την διαφάνεια, την αξιοκρατία και την δημόσια λειτουργία όλου του ελεγκτικού μηχανισμού.

Οι εφοριακοί θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομιών, στην Καραγεώργη Σερβίας και καλούν όλους τους συναδέλφους τους σε εφορίες, ΣΔΟΕ, κτηματικές υπηρεσίες και κεντρικές υπηρεσίες να απεργήσουν.

Οι εφοριακοί έχουν την συμπαράσταση των ενώσεων λογιστών φοροτεχνικών του νομού Αττικής, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «εδώ και ένα χρόνο εντείνεται μία συντονισμένη προσπάθεια ώστε, τόσο τα λογιστήρια όσο και ο φορολογικός έλεγχος των επιχειρήσεων, να περάσουν στα χέρια ελάχιστων πολυεθνικών εταιριών.

Οι ενώσεις υποστηρίζουν ότι στην αντίσταση αυτήν οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα της Π.Ο.Ε.- Δ.Ο.Υ. και στην απεργία της Τρίτης 23/04/2013.

Το Συντονιστικό Όργανο των Ενώσεων Λογιστών - Φοροτεχνικών Νομού Αττικής καλεί όλους τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς:

-Να απέχουν κατά την ημέρα αυτήν από την υποβολή δηλώσεων και εν γένει συναλλαγών με τις Δ.Ο.Υ., σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους του Δημοσίου.

-Να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι η παράδοση, των λογιστηρίων τους και των φορολογικών ελέγχων, στις πολυεθνικές εταιρείες μόνο επί πλέον φόρους και επιβαρύνσεις θα επιφέρει.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν αύριο 23/4 οι εφοριακοί"

Τί παίζει με τα τρόφιμα;


Με πρόσφατη απόφαση του Επιτρόπου για την Υγεία και τους Καταναλωτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει για δεύτερη φορά, 12 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη, την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου οργανισμού (ΓΤΟ) στην Ευρώπη,  της ποικιλίας πατάτας Amflora της γερμανικής χημικής βιομηχανίας BASF. Παράλληλα, η Επιτροπή επέτρεψε την κυκλοφορία και μεταποίηση τριών ποικιλιών μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto, ελέγχει για πιθανή έγκριση και άλλες ποικιλίες καλαμποκιού και ετοιμάζει πρόταση που θα δίνει μεγαλύτερα περιθώρια επιλογής στα κράτη-μέλη για το αν θα καλλιεργούν ΓΤΟ ή όχι.
Ακόμα και σε χώρες που αρνούνται την καλλιέργεια ΓΤΟ, όπως η Ελλάδα, οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να φτάσουν στον καταναλωτή «έμμεσα». Μέσα από τυποποιημένα τρόφιμα, ή μέσα από προϊόντα ζώων που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Πολλά από τα πρώτα δεν ξεκαθαρίζουν σαφώς στην ετικέτα τους ότι περιέχουν ΓΤΟ (όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία), ενώ για τα δεύτερα δεν προβλέπεται καν αναγραφή  της διατροφής των ζώων.
Δε θα σταθώ στα προβλήματα που ανακύπτουν από τη χρήση ΓΤΟ, για τα οποία πολύς λόγος έχει γίνει, αλλά στη μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στην πληροφορία και το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης του κοινού στον τομέα των τροφίμων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο, εν πολλοίς άγνωστος, Codex Alimentarius, ο περίφημος Κώδικας Διατροφής. Η ιστορία του Κώδικα αρχίζει το 1893, στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, όταν διαπιστώθηκε ότι τα δικαστήρια χρειάζονταν κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να επιλύουν θέματα που σχετίζονταν με τα τρόφιμα. Αυτοί οι κανόνες έγιναν γνωστοί ως Codex Alimentarius και διατηρήθηκαν σε ισχύ μέχρι και τη διάλυση της Αυτοκρατορίας το 1918.
Μετά τη ραγδαία πρόοδο στην τεχνολογία τροφίμων, τη μικροβιολογία κ.λπ., κατά τη δεκαετία του 1960, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) του ΟΗΕ οργανώσαν από κοινού το νέο Κώδικα Διατροφής, με σκοπό να διαμορφώσουν και να καθιερώσουν ορισμούς και προϋποθέσεις για τα τρόφιμα, να βοηθήσουν στην εναρμόνισή τους και, με αυτό τον τρόπο, να διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο.
Ο Κώδικας περιέχει πάνω από 4.000 πρότυπα, από γενικά, που ισχύουν για όλα τα τρόφιμα, ως ειδικά, εστιασμένα σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή προϊόντα τους. Τα γενικά πρότυπα αναφέρονται στην υγιεινή, τη σήμανση, τα υπολείμματα αγροχημικών και κτηνιατρικών φαρμάκων, τις επιθεωρήσεις των εισαγωγών και εξαγωγών και τα συστήματα πιστοποίησης, τις μεθόδους ανάλυσης και δειγματοληψίας, τα πρόσθετα τροφίμων, τους μολυσματικούς παράγοντες και τη διατροφή και τα τρόφιμα για ειδικές διαιτητικές χρήσεις. Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα για κάθε τύπο τροφίμων και σχετικών προϊόντων, από τα φρέσκα, κατεψυγμένα και επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά, τους χυμούς φρούτων, τα δημητριακά και τα όσπρια, έως τα λίπη και τα έλαια, τα ψάρια, το κρέας, τη ζάχαρη, το κακάο και τη σοκολάτα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά, την αφυδατωμένη ινδική καρύδα, τις μεξικάνικες πιπεριές και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Ο Κώδικας οργανώνεται από την Επιτροπή του «Codex Alimentarius», ένα διακυβερνητικό σώμα, όπου όλες οι χώρες-μέλη έχουν ψήφο. Υποεπιτροπές τεχνοκρατών είναι αρμόδιες για τη σύνταξη των προτύπων, τα οποία υιοθετούνται από την Επιτροπή. Αν και τα πρότυπα του Κώδικα δεν είναι δεσμευτικά, έχουν μεγάλη βαρύτητα και αναγνωρίζονται ως απόλυτα βασισμένα στην επιστήμη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποδέχεται τον Κώδικα και πάντα χρησιμοποιεί τα πρότυπά του σε περιπτώσεις εμπορικών διαφωνιών που αφορούν  είδη διατροφής ή προϊόντα τροφίμων. Οι εθνικοί και τοπικοί νόμοι και κανόνες έχουν σχεδόν πάντα ως αφετηρία τους αυτά τα πρότυπα. Στην ουσία, η επιρροή του Κώδικα και η χρήση του σε θέματα δημόσιας υγείας και πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων είναι τεράστια και επεκτείνεται σε όλες τις ηπείρους.
Και ως εδώ τα πράγματα είναι καλά και ο Κώδικας φαίνεται να εξυπηρετεί τους στόχους του: την παραγωγή ασφαλούς τροφής, την προστασία της καταναλωτικής υγείας και τη διασφάλιση δίκαιων πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων.
Υπάρχουν όμως κάποιοι, κυρίως γιατροί και οργανώσεις καταναλωτών, που αντιδρούν, θεωρώντας ότι η Επιτροπή του Κώδικα προωθεί συγκαλυμμένα τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών χημικών και τροφίμων και ότι επιχειρεί να επιβάλει μια σκληρή διεθνή νομοθεσία που θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία παγκοσμίως και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αγνοώντας τη συνωμοσιολογία, υπάρχει μια σειρά σημαντικών θεμάτων που προκύπτουν. Έτσι λοιπόν, κάποια από τα νέα πρότυπα του Κώδικα που τίθενται σε ισχύ σταδιακά από την 31η Δεκεμβρίου 2009 προβλέπουν ότι:
  • Όλα τα θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες και άλατα) θεωρούνται επικίνδυνα και πρέπει να αφαιρούνται από τα τρόφιμα, καθώς ο Κώδικας απαγορεύει τη χρήση τους. Η περιεκτικότητα τους πρέπει να περιοριστεί σε αμελητέα επίπεδα (15% ή και λιγότερο της επιθυμητής ημερήσιας δόσης).
  • Τα επιτρεπόμενα θρεπτικά στοιχεία που αναφέρονται στη Λίστα Αποδεκτών Στοιχείων είναι λιγότερα από 20, ένα από τα οποία είναι το φθόριο, που δεν έχει κανένα βιολογικό όφελος. Όλα τα άλλα απαγορεύονται.
  • Όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να ακτινοβολούνται (ψυχρή αποστείρωση) για  λόγους υγιεινής, εκτός αν καταναλώνονται ωμά στην τοπική αγορά.
  • Όλα τα εκτρεφόμενα ζώα (θηλαστικά, πτηνά και ψάρια) θα λαμβάνουν υποχρεωτικά ισχυρές δόσεις αντιβιοτικών και εξωγενούς αυξητικής ορμόνης.
  • Όλες οι αγελάδες στη γαλακτοκομική παραγωγή μπορούν να λαμβάνουν την γενετικά τροποποιημένη βόειο αυξητική ορμόνη της Monsanto.
  • Επιτρέπεται η εισαγωγή ΓΤΟ σε καλλιεργούμενα είδη, ζώα, ψάρια και δένδρα παγκοσμίως, χωρίς υποχρεώσεις σήμανσης και αναγραφής.
  • Επιτρέπεται η προσθήκη μη οργανικών, χημικών πρόσθετων και συντηρητικών, χωρίς συγκεκριμένες υποχρεώσεις σήμανσης και αναγραφής.
  • Αυξάνονται τα επιτρεπόμενα επίπεδα καταλοίπων αγροχημικών που αναγνωρίζονται ως τοξικά για ζώα και ανθρώπους. Οι νέες ρυθμίσεις επαναφέρουν 7 από τα 12 πιο τοξικά ζιζανιοκτόνα που απαγορεύτηκαν από 176 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, το 1991 με τη Σύμβαση της Στοκχόλμης για τα Οργανικά Ζιζανιοκτόνα (μεταξύ τους τα Toxaphen, Aldrin κ.ά.). Συνολικά ο Κώδικας επιτρέπει την παρουσία σε τρόφιμα 3.275 διαφορετικών αγροχημικών, πολλά από τα οποία ενοχοποιούνται ως παθογόνα ή καρκινογόνα, σε μεγαλύτερα επίπεδα από τα αποδεκτά σήμερα.
  • Αυξάνεται η επιτρεπόμενη περιεκτικότητα αφλατοξίνης στο γάλα σε 0,5 ppb, επίπεδο που θεωρείται τοξικό. Η αφλατοξίνη εμφανίζεται στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με μουχλιασμένους σπόρους και είναι ισχυρότατο καρκινογόνο. Τουλάχιστον 300 συνθετικά πρόσθετα τροφίμων επιτρέπονται με τα νέα πρότυπα, πολλά από τα οποία είναι εν δυνάμει τοξικά όπως η ασπαρτάμη, η ταρτραζίνη κ.ά.
Οι αντιθέσεις είναι μεγάλες. Πάρτε για παράδειγμα τα πρότυπα για τις βιταμίνες, τα βότανα, τα αντιοξειδωτικά και αλλά συμπληρώματα τροφής που χρησιμοποιούνται ευρέως, ακόμα και στο πλαίσιο της εναλλακτικής ιατρικής. Η πρόταση, το 1996, για την κατηγοριοποίησή τους ως φάρμακα και συνεπώς απαγόρευση της ελεύθερης πώλησής τους, αποσύρθηκε λόγω αντιδράσεων, επανήλθε όμως με τα αυστηρά πρότυπα του 2005. Η θέση της Επιτροπής είναι ότι αυτό έγινε για να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη χρήση και κατάχρηση συμπληρωμάτων διατροφής. Ο αντίλογος είναι ότι, απαγορεύοντάς τα, θα δημιουργηθούν σημαντικά διατροφικά προβλήματα σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, θα περιοριστούν οι δυνατότητες της εναλλακτικής ιατρικής και θα υπάρξει στροφή προς τα «παραδοσιακά» φάρμακα (και φυσικά αντίστοιχα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας).
Η θέση της Επιτροπής ότι οι διατάξεις του Κώδικα δεν είναι δεσμευτικές και η εφαρμογή τους εναπόκειται στο κάθε κράτος, επίσης «σηκώνει συζήτηση». Όταν ένα κράτος υιοθετήσει επίσημα τα πρότυπά του, όλες οι εμπορικές του συμφωνίες, αλλά και οι αντιδικίες (το αν για παράδειγμα θα αναγράφει στις συσκευασίες την παρουσία ΓΤΟ), θα ρυθμίζονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου βάσει του Κώδικα, και οι αποφάσεις θα «επιβάλλονται» στα άλλα συμβαλλόμενα κράτη. Ήδη από το 1994 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αποδέχεται τα πρότυπα του Κώδικα ως ανώτερα των εθνικών νόμων, ενώ με την Κεντροαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του 2004 οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα εναρμονιστούν στα πρότυπα αυτά από το 2010.
Μόνος αντίλογος είναι η διαμόρφωση εθνικών προτύπων με ανάλογη επιστημονική τεκμηρίωση και η προσφυγή στον ΠΟΕ με αυτά, κάτι όμως που είναι δύσκολο και δαπανηρό, ιδιαίτερα για αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι διαφαίνεται σταδιακή, «σιωπηλή» επιβολή του Κώδικα Διατροφής.
Στην Επιτροπή του Κώδικα συμμετέχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεξάρτητα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τα περισσότερα πρακτικά θέματα. Στην Ελλάδα Εθνικό Σημείο Επαφής με τον Κώδικα είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση της Εθνικής Θέσης για τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων καταναλωτών. Προς αυτό το στόχο προωθείται η ανοικτή δημόσια διαβούλευση, υπάρχει μάλιστα και σχετικό Σημείο στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (www.efet.gr).
Δυστυχώς σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα η παροχή πληροφορίας είναι ελλιπής και είναι πολύ δύσκολο να βγουν συμπεράσματα από μη ειδικούς, καθώς τα στοιχεία βρίσκονται θαμμένα στα «ψιλά γράμματα» δημοσιεύσεων που αριθμούν χιλιάδες σελίδες, κάτω από βουνά γραφειοκρατικής διατύπωσης και τεχνοκρατικής ορολογίας απροσπέλαστης σχεδόν για όλους μας.

eepf
Διαβάστε Περισσότερα » "Τί παίζει με τα τρόφιμα;"

Ν. Χουντής: Ανοιχτή αφήνει ο Όλι Ρεν νέα μείωση του κατώτατου μισθού


Ανοιχτό αφήνει, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού στην Ελλάδα από το πρώτο τρίμηνο του 2014, ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. 
Συγκεκριμένα, σε διευκρινιστική ερώτησή του, ο κ. Χουντής ζητούσε «να διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ο Επίτροπος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα ή να συναινέσει στη μείωση, με οποιαδήποτε μορφή, του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, και ότι συμφωνεί με αυτό που διαβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση ότι, «δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ο οποίος έχει ήδη κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα».
Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε στη δημοσιότητα και τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης, στην απάντησή του ο Επίτροπος όχι μόνο δεν απέκλεισε να μειωθεί κι άλλο ο κατώτερος μισθός αλλά τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014, δηλαδή σε 9 μήνες θα αναθεωρηθεί το σύστημα με βάση την ανταγωνιστικότητα και την προώθηση της απασχόλησης, και τόνισε ότι «Σύμφωνα με τα μνημόνια… προβλέπεται αναθεώρηση του συστήματος για τον κατώτατο μισθό το πρώτο τρίμηνο του 2014» … «Η αναθεώρηση του συστήματος για τον κατώτατο μισθό θα γίνει με σκοπό να καταστεί απλούστερο και αποτελεσματικότερο όσον αφορά την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας και να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναθεώρηση αυτή».
Ολοκληρώνοντας την απάντησή του τόνισε ότι «Δεν υφίσταται καμία απολύτως προειλημμένη απόφαση σχετικά με την αναθεώρηση».
Τα πλήρη κείμενα της ερώτησης και απάντησης
Ερώτηση Ν. Χουντή
«Στις 14/2/2013, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επίτροπου, κ. Ρεν, αναφερόμενος στην κοινή απάντηση ερώτησής μου και ανάλογης του συναδέλφου μου κ. Κωνσταντίνου Πουπάκη, ανέφερε τα εξής:
«Λυπάμαι που η απάντηση του κ. Ρεν σε κάποιους ευρωβουλευτές, παρερμηνεύτηκε σοβαρά στην Ελλάδα. Για την ιστορία: ο Αντιπρόεδρος κ. Ρεν ποτέ δεν σχολίασε επερχόμενες μειώσεις του κατώτατου μισθού, όταν απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις. Αυτό που είπε απαντώντας στις ερωτήσεις που έγιναν είδηση ήταν: «Αναθεώρηση του συστήματος για τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση». Ο κ. Ρεν, δεν ανακοίνωσε τίποτα καινούριο σε αυτή την απάντηση, απλά επανέλαβε αυτά που συμφωνήθηκαν την περίοδο της τελευταίας αναθεώρησης τον Νοέμβριο του 2012, όταν συμφωνήθηκε στην αναθεώρηση του Μνημονίου για την Ελλάδα, ότι πράγματι θα υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος του κατώτατου μισθού, το πρώτο τρίμηνο του 2014. Δεν υπήρξε καμία σαφής ή σιωπηρή συμφωνία ότι θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις των μισθών.  Ο σκοπός αυτής της αναθεώρησης είναι απλώς να αφήνει ανοιχτή την δυνατότητα «αλλαγής» του πλαισίου για τον κατώτατο μισθό, και να διασφαλίζει ότι αυτή η πιθανότητα εξετάζεται βάσει μιας «δομημένης ανάλυσης» των οικονομικών εξελίξεων και των εξελίξεων στην αγορά εργασίας, μέσα σε ένα συνεκτικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει καμία προειλημμένη απόφαση  για το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης».
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, οι αρμόδιοι Υπουργοί, μεταξύ άλλων, δήλωσαν ότι:
«Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση, δεν μειώνεται ο κατώτατος μισθός και έχει ήδη κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα».
Με τη βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί ο χρόνος της επείγουσας ερώτησής μου, ερωτάται η Επιτροπή:
Προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω «παρερμηνείες», μπορεί ο Επίτροπος να διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα ή να συναινέσει στη μείωση, με οποιαδήποτε μορφή, του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, και ότι συμφωνεί με αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι, «δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ο οποίος έχει ήδη κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα»;»
Απάντηση Όλι Ρεν
«Σύμφωνα με τα μνημόνια που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής — εκ μέρους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ — της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναθεώρηση του πλαισίου για τον κατώτατο μισθό προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Η αναθεώρηση του συστήματος για τον κατώτατο μισθό θα γίνει με σκοπό να καταστεί απλούστερο και αποτελεσματικότερο όσον αφορά την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας και να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναθεώρηση αυτή.
Δεν υφίσταται καμία απολύτως προειλημμένη απόφαση σχετικά με την αναθεώρηση».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Χουντής: Ανοιχτή αφήνει ο Όλι Ρεν νέα μείωση του κατώτατου μισθού"

«Ξεμπλοκάρουν» τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου

Σε άρση των εμποδίων στις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες του Δημοσίου, εφόσον έχουν άλλη περιουσία ή εγγύηση τρίτων ίση με το ύψος της οφειλής, προχωρά... το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην εμποδίζονται οι συναλλαγές.

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, θα επιτρέπονται στο εξής, προς διευκόλυνση των οφειλετών, οι μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμα και αν το τίμημα της πώλησης είναι μικρότερο από το ύψος της οφειλής. Με την απόφαση αυτή διευκολύνονται συναλλαγές, όπως επίσης και η εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο.

Με την νέα υπουργική απόφαση δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες του Δημοσίου να λαμβάνουν βεβαίωση οφειλής ακόμα και αν το προϊόν της μεταβίβασης δεν εξοφλεί πλήρως το ύψος των οφειλών τους, αρκεί οι εναπομείνασες οφειλές να διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων.

Με το ισχύον καθεστώς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν επιτρεπόταν η έκδοση βεβαίωσης οφειλής, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταβίβαση, εάν το τίμημα της μεταβίβασης δεν εξοφλούσε πλήρως τις οφειλές προς το Δημόσιο.

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξεμπλοκάρουν» τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου"

Δεμένα τα πλοία την Πρωτομαγιά

Με εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου, από... 00.01 έως 24.00 θα συμμετάσχει στην εργατική Πρωτομαγιά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, όπως αποφάσισε η διοίκηση σε σημερινή της συνεδρίαση.

Τη συμμετοχή της στην εργατική Πρωτομαγιά, με εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου, από 00.01 έως 24.00, αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η απεργία εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Περί ανασυγκρότησης του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.

Όπως τονίζει η ΠΝΟ, «το ναυτοκτόνο αυτό πολυνομοσχέδιο αποτυπώνει τις γνωστές μνημονιακές πολιτικές, που εφαρμόζονται στη χώρα από το Μάιο του 2010, ισοπεδώνοντας το θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει σήμερα (οργανικές συνθέσεις των πλοίων, δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα κλπ)».

Οι ναυτεργάτες ζητούν μεταξύ άλλων την άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου, την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των μνημονίων καθεστώς, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, αλλά και την εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας, που εξακολουθεί να καθυστερείται.

dealnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεμένα τα πλοία την Πρωτομαγιά"

Έρχεται η…26η αλλαγή στη φορολογία των ΙΧ

Αφού άλλαξαν πάνω από 25 φορές τη φορολογία των αυτοκινήτων στα χρόνια του μνημονίου, τώρα συνειδητοποιούν ότι πρέπει να προχωρήσουν και σε μια ακόμη. Μελετούν τη φορολογία των αυτοκινήτων όχι με κριτήριο τον κυβισμό όπως ισχύει σήμερα, αλλά με κριτήριο την εργοστασιακή αξία. Πλέον, το να παρακολουθήσει κάποιος τις αλλαγές στη φορολογία, προϋποθέτει …διδακτορικό στα φορολογικά. Και το να πληρώσει τους φόρους που επιβάλλονται, απαιτεί γεμάτες τσέπες.

Ο κατάλογος είναι εξαντλητικός και η ανάγνωσή του απαιτεί πολύ γερά νεύρα:
1.Το 2009, επιβάλλεται ο ειδικός ετήσιος φόρος στα ΙΧ άνω των 1929 κυβικών και φέρνει επιβαρύνσεις από 150-650 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό
2.Καταργείται η έκπτωση 50% επί του τέλους ταξινόμησης
3.Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας τα οποία εξαρτώνται πλέον από τους ρύπους. Έτσι, δημιουργούνται οχήματα δύο ταχυτήτων: αυτά που κυκλοφόρησαν πριν τον Νοέμβριο του 2010 και αυτά που κυκλοφόρησαν μετά τον Νοέμβριο του 2010.
4.Ιούνιο του 2009 αυξάνεται για πρώτη φορά ο ειδικός φόρος στις βενζίνες (από τα 359 στα 410 ευρώ ανά 1000 λίτρα)
5.Σεπτέμβριο εξαγγέλλεται το μέτρο της απόσυρσης
6.Τον Νοέμβριο αλλάζει η κυβέρνηση και ανακοινώνει αύξηση τελών κυκλοφορίας
7.Νοέμβριο διακόπτεται και η απόσυρση
8.Φεβρουάριο του 2010 αυξάνεται για 2η φορά ο ειδικός φόρος στα καύσιμα από τα 410 στα 530 ευρώ ανά 1000 λίτρα
9.Μάρτιο αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 19% στο 21% επηρεάζοντας τις τιμές των καυσίμων αλλά και το κόστος απόκτησης αυτοκινήτων
10.Επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στην απόκτηση καινούργιων ΙΧ
11.Νέα (3η) αύξηση του ειδικού φόρου στις βενζίνες από τα 530 στα 610 ευρώ ανά 1000 λίτρα
12.Επανέρχονται τα τεκμήρια διαβίωσης. Η κατοχή ενός δίλιτρου ισοδυναμεί με (θεωρητικό) εισόδημα 5400 ευρώ.
13.Επιβάλλεται φόρος εισοδήματος για τη χρήση εταιρικού αυτοκινήτου
14.Ψαλιδίζεται η έκπτωση φόρου για τη μακροχρόνια μίσθωση αυτοκινήτων (leasing)
15.Το Μαϊο του , αυξάνεται για 2η φορά ο ΦΠΑ στο 23% (από 21%)
16.4η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανεβάζει το ποσό από τα 610 στα 670 ευρώ ανά 1000 λίτρα
17.Αυξάνεται για 2η φορά ο φόρος πολυτελείας στα ΙΧ
18.Τον Σεπτέμβριο, αυξάνονται (πάλι) τα τέλη κυκλοφορίας και ενσωματώνεται σε αυτά ο ειδικός φόρος για τα ΙΧ με κινητήρα άνω των 1929 ευρώ. Το κόστος για ένα παλαιό ΙΧ με μεγάλο κινητήρα εκτοξεύεται ακόμη και στα 1180 ευρώ στέλνοντας πολύ κόσμο στην ουρά για κατάθεση πινακίδων
19.Επανέρχεται η απόσυρση
20.Τροποποιείται ο φόρος πολυτελείας
21.Τον Ιούλιο του 2011 διπλασιάζονται τα τεκμήρια διαβίωσης. Ένα δίλιτρο προϋποθέτει εισόδημα τουλάχιστον 8800 ευρώ.
22.Επιβάλλεται (νέα) αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας
23.Θεσπίζεται (πάλι) έκτακτη εισφορά στα ΙΧ με κινητήρα άνω των 1929 κυβικών. Αντιστοιχεί στο 5% του τεκμηρίου διαβίωσης
24.Τον Ιανουάριο του 2013 μονιμοποιείται η έκτακτη εισφορά στα ΙΧ άνω των 1929 κυβικών. Αντιστοιχεί στο 5-10% του τεκμηρίου. Η επιβάρυνση ξεπερνάει τα 2500 ευρώ για ΙΧ με κινητήρα άνω των 3500 κυβικών.
25.Θεσπίζονται πρόστιμα 250-500 ευρώ για τα ΙΧ που συλλαμβάνονται και κυκλοφορούν ανασφάλιστα.

Τι θα αλλάξει με τον υπολογισμό του φόρου βάσει εργοστασιακής αξίας; Κατά κύριο λόγο το κόστος απόκτησης του αυτοκινήτου το οποίο θα γίνει ασφαλώς υψηλότερο για ΙΧ με μικρό κινητήρα και εκατοντάδες άλογα. Το αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να υλοποιήσει το μέτρο, θα φανεί στην πράξη.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται η…26η αλλαγή στη φορολογία των ΙΧ"

Αταυτοποίητες παραμένουν 140.928 συντάξεις

Aταυτοποίητες, χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, παραμένουν 140.928 συντάξεις (από τις 4.387.270) τέσσερις μήνες μετά την δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος «Ηλιος» που κατέγραψε για... πρώτη φορά όλες τις συντάξεις και τους συνταξιούχους, ώστε να διασταυρωθούν και να «φωτιστούν» οι γκρίζες περιοχές.

Με τις διασταυρώσεις μπορούν να εντοπιστούν οι διπλοεγγεγραμμένοι και όσοι έχουν περισσότερες από μία συντάξεις (κύριες και επικουρικές) οι οποίοι έως σήμερα λόγω ελλείψεων στη μηχανογράφηση που δεν μπορούσε να υπολογίσει το άθροισμα των αποδοχών του γλίτωναν τις περικοπές των συντάξεων εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονίων.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας , ήταν πραγματικός άθλος ο περιορισμός των αδήλωτων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ μέσα σε λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, στην πρώτη καταγραφή στις 10-12-2012, 560.412 συντάξεις βρέθηκαν χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. Στην τελευταία ροή στις 12-04-2013 έχουμε κατορθώσει – τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργού εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση- αυτό τον αριθμό να τον μειώσουμε στις 140.928 συντάξεις. Δηλαδή, από τις που χορηγούνται σήμερα ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1.52% δεν έχει ΑΜΚΑ (δηλαδή 66.859 συντάξεις) και μόλις το 1.69% των συντάξεων δεν έχουν ΑΦΜ (δηλαδή 74.069 συντάξεις).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ελλειπή στοιχεία σημειώνεται στα ταμεία του δημοσίου τομέα . Παρόλο που είχε καταστεί σαφές με διαδοχικές ενημερώσεις ότι οι αταυτοποίητες συντάξεις σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θα ανασταλούν προσωρινά για το μήνα Μάιο, το υπουργείο Εργασίας λόγω της εορτής του Πάσχα, έδωσε εντολή στην ΗΔΙΚΑ να καταβληθούν κανονικά όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαίο να αναρτηθεί εκ νέου η ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ στο διαδίκτυο (www.idika.gr) (από αύριο Τρίτη 23-4-2013) προκειμένου να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά τα εναπομείναντα κενά ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ που αφορούν σε συντάξεις του Δημοσίου και των λοιπών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και η σχετική ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr) για τη μη συμπληρωμένες σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ συντάξεις που αυτό χορηγεί.

Οι δύο ιστοσελίδες θα παραμείνουν αναρτημένες στο διαδίκτυο μέχρι και τις 9-5-2013 ώστε να μπορέσουν όλοι οι συνταξιούχοι να εξακριβώσουν οτι οι συντάξεις τους είναι πλήρως ενημερωμένες αναφορικά και με τους δύο αριθμούς (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) και σε αντίθετη περίπτωση να προβούν στην συμπλήρωση τους. Ως εκ τούτου, τίθεται σε ισχύ ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 4144/2013 σύμφωνα με τον οποίο γίνεται αυτόματη αναστολή καταβολής κάθε σύνταξης που δεν είναι ταυτοποιημένη με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Σημειώνεται δε οτι το σύνολο των δεδομένων του Ηλεκτρονικού Συστήματος «Ήλιος» θα αποσταλεί στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο, τα δεδομένα θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, ώστε πέραν της σοβαρής εξοικονόμησης διοικητικού χαρακτήρα να κλείσει οριστικά μια ακόμη πηγή διαρροής εσόδων, δηλαδή αυτής από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Αταυτοποίητες παραμένουν 140.928 συντάξεις"

«Εξπρές» επιστροφές ΦΠΑ έως 5.000 ευρώ

Εντολή να εξοφληθούν μέχρι τις 13 Μαΐου οι επιστροφές ΦΠΑ ποσών έως 5.000 ευρώ δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε εγκύκλιο που απέστειλε... σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Στην εγκύκλιο δίνονται διευκρινίσεις και οδηγίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής Φ.Π.Α. και κυρίως ποσών έως 5.000 ευρώ για τα οποία δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί έλεγχος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο με θέμα: «Διεκπεραίωση εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α.», ποσά έως 5.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν επιστραφεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 13 Μαΐου, ενώ για ποσά άνω των 5.000 ευρώ θα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι στο εξής αιτήσεις επιστροφής πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στην ΔΟΥ η οποία είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης την οποία αφορά το αίτημα επιστροφής. Οι αιτήσεις, μετά την καταχώρησή τους στο σύστημα TAXIS, αποστέλλονται στην αρμόδια για τον έλεγχο Δ.Ο.Υ. μόνο στην περίπτωση που απαιτείται έλεγχος πριν την επιστροφή. Στη συνέχεια η υπόθεση επιστρέφεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής.

Επισημαίνεται τέλος η ανάγκη άμεσης διεκπεραίωσης των αιτήσεων επιστροφής χωρίς έλεγχο. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να τηρηθούν οι εξής προθεσμίες:

α) Μέχρι 23.4.13 πρέπει να ενημερωθεί η Δ/νση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στο πρώτο αρχείο, για τις οποίες ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. κρίνει απαραίτητο τον έλεγχο πριν την επιστροφή.

β) Μέχρι 30.4.13 πρέπει να έχουν εκδοθούν τα ΑΦΕΚ για τις αιτήσεις επιστροφής χωρίς έλεγχο.

γ) Μέχρι 13.5.13 πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί τα ανωτέρω ΑΦΕΚ και να έχουν εκταμιευτεί τα οφειλόμενα ποσά.

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξπρές» επιστροφές ΦΠΑ έως 5.000 ευρώ"

ΟΑΕΔ: Επιχειρηματικές ευκαιρίες για 11.600 άνεργους μσ τρία προγράμματα

Επιχειρηματικές ευκαιρίες σε 11.600 άνεργους νέους θα προσφέρουν τρία νέα προγράμματα, τα οποία θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Τα προγράμματα απευθύνονται σε ανέργους ηλικίας 18-35 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα επιδοτηθούν για να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση.

Το πρώτο πρόγραμμα: Αφορά 1.600 ανέργους ώστε να δημιουργήσουν επιχείρηση μέσω χρηματοδότησης της τάξεως του 40-60%. Το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 20.000 ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως τα 150.000 ευρώ.

Το δεύτερο πρόγραμμα: Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών. Θα ωφεληθούν 7.000 άνεργοι προκειμένου να υλοποιήσουν τη δική τους καινοτόμα ιδέα. Το ποσοστό χρηματοδότησης θα είναι της τάξεως του 100%, με το ποσό της επιδότησης να μην υπερβαίνει τις 13.000 ευρώ.

Το τρίτο πρόγραμμα: Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο. Θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ και θα καλύψει άλλους 3.000 άνεργους νέους, με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους στον αγροτοδιατροφικό τομέα ή την παροχή υποστήριξης για ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης προβλέπεται εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα, ενώ στη συμβουλευτική υποστήριξη υπάρχει επιδότηση της τάξεως των 3.000 ευρώ.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Επιχειρηματικές ευκαιρίες για 11.600 άνεργους μσ τρία προγράμματα"

Γερμανία:Ο Ούλι Χένες - Έκρυβε 10 εκατ. ευρώ - Eίχε αποκαλέσει τους Έλληνες, αχάριστους.

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με τον προσωπικό φίλο της Άνγκελα Μέρκελ, Ούλι Χένες, ο οποίος "έκρυβε" στην Ελβετία περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, για τον οποίο γίνεται έρευνα για φοροδιαφυγή, αφότου παραδέχτηκε ότι διατηρούσε κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, είχε αποκρύψει καταθέσεις ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, γράφει στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα Bild.

Το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Focus αποκάλυψε ότι ο Χένες, 61 ετών, είχε ομολογήσει την ύπαρξη αυτού του λογαριασμού, τον Ιανουάριο, και η εισαγγελία του Μονάχου είχε ξεκινήσει έρευνα για να εξακριβώσει αν η ομολογία του προέδρου της Μπάγερν ήταν "ακριβής και πλήρης".

Ο Χένες πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το ποσό των χρημάτων που περιείχε ο λογαριασμός, σύμφωνα όμως με την Bild, η οποία δεν αναφέρει τις πηγές της, ο Χένες έχει ήδη πληρώσει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ για μη καταβεβλημένους φόρους.

Ο επικεφαλής της Ένωσης των Γερμανών φορολογουμένων Τόμας Εγκεντάλερ εκτιμά με βάση το ποσό αυτό ότι ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος έχει μια ακμάζουσα εταιρεία παραγωγής αλλαντικών, "έβγαλε" χωρίς αμφιβολία τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ από τα εισοδηματά του στην Ελβετία.

Ο Χένες ήθελε πάντως να τακτοποιήσει την κατάστασή του στο πλαίσιο μιας συμφωνίας διπλής φορολογίας που διαπραγματευόταν πέρυσι η Ελβετία και η Γερμανία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία θα του επέτρεπε να γλιτώσει από τις κατηγορίες καταβάλλοντας ένα πρόστιμο, η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών όμως τορπίλισε το μέτρο αυτό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη Δευτέρα τη βαθιά της απογοήτευση για το γεγονός. Ο Χένες αποτελούσε μια από τις πιο ηθικές προσωπικότητες στη Γερμανία, με μετριοπαθή άποψη για την πολιτική, ενώ ασκούσε έντονη κριτική στη διαφθορά και στη φοροδιαφυγή

Ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου κινδυνεύει με φυλάκιση, ενώ υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε αποκαλέσει τους Έλληνες, αχάριστους.


Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία:Ο Ούλι Χένες - Έκρυβε 10 εκατ. ευρώ - Eίχε αποκαλέσει τους Έλληνες, αχάριστους."

Πάτρα: Η ΕΛ.ΑΣ. προστατεύει πιθανούς στόχους ομάδων της "νύχτας"

Αστυνομικοί εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία καθώς και απλοί πολίτες, έχουν ενταχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε καθεστώς προστασίας από την αστυνομία της Πάτρας, στον απόηχο του κύκλου αίματος που έχει ανοίξει και ο οποίος μέχρι τώρα έχει ως τραγικό απολογισμό, τη δολοφονία τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων δύο, με άλλα τρία να καταζητούνται.

Σύμφωνα με το PatrasTimes, υπό καθεστώς πλήρους περιφρούρησης βρίσκονται ακόμα και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα και στην υπόλοιπη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος,οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν διαχειριστεί υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονταν πρόσωπα, που ίσως να έχουν σχέση με το ματοκύλισμα της περασμένης Τετάρτης και του περασμένου Σαββάτου.

Πρόκειται ακόμα και για υψηλόβαθμους αστυνομικούς (εν ενεργεία και εν αποστρατεία) αλλά και ιδιώτες,
για τους οποίους συνεργάτες των δυο πλευρών από τον κόσμο της νύχτας διατείνονται, πως ευθύνονται για το ξεκλήρισμα των "δικών" τους,
υποστηρίζοντας πως τους είχαν αναμείξει σε παλαιότερες υποθέσεις με μπράβους,
με αποτέλεσμα στη συνέχεια να στοχοποιηθούν αδίκως από τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Οι δυο πλευρές υποστηρίζουν πως η εμπλοκή των "δικών" τους αδίκως, τόσο στη δολοφονία Παϊζη, όσο και στη μετέπειτα υπόθεση με τα κυκλώματα της νύχτας,
στάθηκαν αφορμή για την στοχοποίησή τους με αποτέλεσμα να οδηγηθούν τα πράγματα στο σημείο που έφτασαν σήμερα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Η ΕΛ.ΑΣ. προστατεύει πιθανούς στόχους ομάδων της "νύχτας""

ΥΠΑΝ: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά την πασχαλινή περίοδο – Οι στόχοι

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς με εγκύκλιό του έδωσε εντολή να ενταθούν οι αγορανομικοί έλεγχοι στις αγορές κατά την πασχαλινή περίοδο, δεδομένου ότι... την περίοδο αυτή, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση αγαθών που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα των ημερών.

Σύμφωνα με το υπουργείο θα πρέπει να ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς:

• Την ανάρτηση και αναγραφή των προβλεπόμενων ενδείξεων επί των πινακίδων (προϊόν, ποιοτική κατηγορία, προέλευση, τιμή ανά μονάδα μέτρησης)

• Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκατάλογων

• Την ελλιπή στάθμιση, καθώς και παραβάσεις που αναφέρονται σε ειδικότερες Αγορανομικές Διατάξεις ή τον Αγορανομικό Κώδικα

Ιδιαίτερη βαρύτητα, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης, πρέπει να δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης αμνοεριφίων και οπωρολαχανικών, όπου κατά την πασχαλινή περίοδο θα συγκεντρωθούν τα προϊόντα αυτά, προς κάλυψη των αναγκών του καταναλωτικού κοινού.

Για την διασφάλιση της καταλληλότητας των κρεάτων, στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας και της αποτροπής παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού ως προς την προέλευση τους, εφαρμόζεται η Αγορανομική Διάταξη 7/2009, που αναστέλλει την απαγόρευση σφαγής κι εμπορίας αμνοεριφίων βάρους μικρότερου των 13 κιλών (για τα αρνιά) και 11 κιλών (για τα ερίφια) για χρονικό διάστημα δεκατριών ημερών πριν την Κυριακή του Πάσχα, και καθορίζει τους χώρους σφαγής και τις σφραγίδες καταλληλότητας κτηνιατρικού ελέγχου και της χώρα προέλευσης των σφαγίων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΑΝ: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά την πασχαλινή περίοδο – Οι στόχοι"

Αρνητικοί οι δικαστικοί στην «κινητικότητα»

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), κατά την τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση, σε ψήφισμά της, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στη «μετακίνηση- κινητικότητα» των δικαστών, κατά το δημοσιοϋπαλληλικό πρότυπο, ενώ παράλληλα... εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για τη σκληρότητα και τη συχνότητα των οικονομικών μέτρων που επιβάλλονται σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Ειδικότερα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών κατ΄ αρχάς, αποφάσισε τη συνέχιση της αναστολής των κινητοποιήσεων και δηλώνει: «α) ότι η δικαστική εξουσία δεν διαπραγματεύεται την ακεραιότητά της μέσα από ισοδύναμα αποδοχών, και στόχος μας είναι η συνταγματική τάξη και η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας των δικαστών αλλά και του κύρους του θεσμού της Δικαιοσύνης, β) ότι δεν θα σταματήσουμε να αντιδρούμε και να αντιτασσόμαστε σε ρυθμίσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις που οδηγούν σε κλιμακούμενη υποβάθμιση των δικαστών και δεν είναι συνεπείς με τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία τους».

Στο πλαίσιο αυτό οι Διοικητικοί Δικαστές δηλώνουν αντίθετοι «και δεν αποδεχόμαστε την επιχειρούμενη, με την τροποποίηση του άρθρου 6 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), “μετακίνηση- κινητικότητα” των δικαστών, κατά το δημοσιοϋπαλληλικό πρότυπο, χωρίς μάλιστα τις κατά το Σύνταγμα θεσμικές εγγυήσεις που αφορούν τους δικαστές, αλλά ούτε και εκείνες που προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους».

Παράλληλα, εκφράζει η ΕΔΔ «την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία μας για τη σκληρότητα και τη συχνότητα των οικονομικών μέτρων που επιβάλλονται σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, τις κλιμακούμενες παραβιάσεις της συνταγματικής νομιμότητας και την απαξίωση του κράτους δικαίου που μεταβάλλεται διαρκώς σε κράτος αποκλειστικής σκοπιμότητας».

Ακόμη, με το ψήφισμά τους οι διοικητικοί δικαστές αξιώνουν: α) την κατάργηση των απαξιωτικών διατάξεων του ΚΟΔΚΔΚ, β) τη συνολική μισθολογική αναβάθμιση των δικαστών, αναλόγως του λειτουργήματός τους, γ) την άμεση καταβολή των εξόδων μετάβασης δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων στις μεταβατικές έδρες, δ) την καθιέρωση και καταβολή αμοιβής των δικαστικών λειτουργών για τη συμμετοχή τους στα πειθαρχικά συμβούλια, η οποία εξυπακούεται ότι είναι επιτρεπτή μόνο μετά από συναίνεσή τους.

ysterografa
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνητικοί οι δικαστικοί στην «κινητικότητα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news