facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά: Τώρα πια χτίζουμε την Ελλάδα που μας αξίζει ,(ΒΙΝΤΕΟ)

Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του, με την οποία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την τρόικα και έθεσε ως στόχο να υπάρξει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει νέα μείωση του χρέους.

«Ενώ κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο η αβεβαιότητα και η ανησυχία, η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη συμφωνία με την τρόικα, που απελευθερώνει την επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή της επόμενης δόσης, των 6 δισ. του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία, σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών: Η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%. Επίσης ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Τέλος, αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος, τον Ιούνιο, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ενεργοποιηθούν προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων και των νοικοκυριών, που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, ενώ παράλληλα ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών.
Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014, από τους οποίους, 4.000 ως το τέλος της φετινής χρονιάς.
Εξήγησε ότι «αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός -ένας προς ένα- νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά. Για καθέναν απ' αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο. Δεν είναι αυτό «ανθρωποθυσία», όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις «επίορκους» και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου. Και είναι και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά το όποιο «δημοσιονομικό κενό» καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι η έκθεση της τρόικας αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της, ότι ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει πάλι καλύτερα από τις εκτιμήσεις, καθώς επίσης ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έχει ήδη αρχίσει και ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Έτσι θα επανέλθει ρευστότητα στην αγορά και θα σταματήσει η ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα για έξι χρόνια, είπε.

Ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι εφέτος είναι δύσκολη χρονιά, γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, αλλά επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα αρχίζει να βελτιώνεται.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε εξάλλου ότι «Πριν λίγους μήνες, αλλάξαμε τους «εξωτερικούς» όρους της δανειακής σύμβασης: Πετύχαμε νέο κούρεμα του χρέους, μείωση επιτοκίων στα μισά περίπου απ' ότι πληρώναμε το 2010, αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία. Και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία, που για χρόνια θα μας κυνηγούσε. Τώρα αρχίσαμε να αλλάζουμε τους όρους της οικονομικής πολιτικής μέσα στη χώρα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι την ώρα που η ανασφάλεια διαχέεται παντού, η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη, ενώ άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας.

Ο Αν. Σαμαράς επανέλαβε τον μείζονα στόχο: να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνουμε στο ευρώ, να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Είπε δε ότι τώρα η κυβέρνηση αγωνίζεται για επενδύσεις και ανάκαμψη, ήδη αποκαθιστά την ανταγωνιστικότητά της- μόνο πέρσι βελτιώθηκε η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη κατά 22 θέσεις- και για πρώτη φορά ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη ενώ προβλέπεται και ρεκόρ στον τουρισμό.

Και κατέληξε τονίζοντας:

«Δεν σας λέω -κάθε άλλο- ότι τα δύσκολα πια πέρασαν. Σας λέω, όμως, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Και η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Σε λίγο η βελτίωση αυτή θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους. Σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια. Αλλά θα είναι μια Ελλάδα αναπτυξιακή, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα εξωστρεφής. Μια Ελλάδα δηλαδή ισχυρή».



Η δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά μετά τη συμφωνία με την τρόικα:

"Ενώ κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο η αβεβαιότητα και η ανησυχία, η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται!
Αργά χθες το βράδυ έκλεισε η συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων. Κι άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης του Μαΐου, των 6 δισεκατομμυρίων...
Προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα.
Για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών: Συγκεκριμένα, η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%. Επίσης ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Τέλος, αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια…
Επίσης προβλέπεται για πρώτη φορά ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος, τον Ιούνιο δηλαδή, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση. Αυτό δεν το δέχονταν καν για συζήτηση. Τώρα μπήκε και επίσημα στην ημερήσια διάταξη...
Με την αποκλιμάκωση της φορολογίας που αρχίζει και με περισσότερες δόσεις προς τις εφορίες και προς τις τράπεζες, ανακουφίζονται τα νοικοκυριά.
Ενεργοποιούνται ακόμα προγράμματα με κοινοτικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων και για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. Παράλληλα ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100 χιλιάδων μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών. Τα πιλοτικά αυτά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.
Και ο στόχος της ανακούφισης των ασθενέστερων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Και μάλιστα με έμφαση στην ανεργία των νέων…
Τέλος, προβλέπεται η απομάκρυνση 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014. Από τους οποίους, 4 χιλιάδες ως το τέλος της φετινής χρονιάς. Αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός - ένας προς ένα - νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά.
Για καθένα απ’ αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο. Δεν είναι αυτό… «ανθρωποθυσία», όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις «επίορκους» και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους! Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου! Και είναι και απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας.
Τέλος, επαναλαμβάνεται επίσημα, η δέσμευση των εταίρων μας, ότι μόλις πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να ζητήσουμε παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέους! Πράγμα που θα επιταχύνει την έξοδό μας από την κρίση!
Να σημειώσω ακόμα ότι αυτή τη φορά – και για πρώτη φορά – το όποιο «δημοσιονομικό κενό» καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Η έκθεση της Τρόικας επισημαίνει ρητά, ότι η Ελλάδα πετυχαίνει πια τους στόχους της, ενώ πέρσι τον Ιούνιο ήταν εντελώς εκτός προγράμματος. Κι αναγνωρίζεται επισήμως ότι για πρώτη φορά, ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε και καλύτερα ακόμα από τις προβλέψεις, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει πάλι καλύτερα από τις εκτιμήσεις.
Επιταχύνεται ακόμα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έχει ήδη αρχίσει και ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Έτσι θα επανέλθει ρευστότητα στην αγορά και θα σταματήσει η ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα για έξι χρόνια…
Φέτος είναι δύσκολη χρονιά, γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, όταν η κοινωνία πια η δικιά μας σήμερα έχει φτάσει στα όριά της…
Αλλά επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα αρχίζει να βελτιώνεται…
Πριν λίγους μήνες, σας θυμίζω, αλλάξαμε τους «εξωτερικούς» όρους της δανειακής σύμβασης: Πετύχαμε νέο κούρεμα του χρέους, μείωση επιτοκίων στα μισά περίπου απ’ ότι πληρώναμε το 2010, αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία! Και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία, που για χρόνια θα μας κυνηγούσε …
Τώρα αρχίσαμε να αλλάζουμε τους όρους της οικονομικής πολιτικής μέσα στη χώρα: Πετύχαμε την πρώτη μικρή ανακούφιση κι ανοίξαμε το δρόμο για να υπάρξουν κι άλλες ελαφρύνσεις στο μέλλον. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό το στόχο, το να πετύχουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, μέχρι στιγμής τον επιτυγχάνουμε …
Ως πρόσφατα η Ελλάδα ήταν το «παράδειγμα προς αποφυγήν» για όλη την Ευρώπη. Τώρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η ανασφάλεια διαχέεται παντού. Αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη.
Τώρα, πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το μέλλον με ανησυχία. Αλλά εμείς ξεπερνάμε ήδη τα προβλήματα που εκείνες έχουν μπροστά τους.
Τώρα άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων. Αλλά εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας.
Στόχος μας παραμένει: να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνουμε στο Ευρώ, να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.
Τώρα παλεύουμε για επενδύσεις, για ανάκαμψη, για ανακούφιση των ανέργων, αλλά και για μείωση της ανεργίας.
Ήδη η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αποκαθίσταται. Μόνο πέρσι βελτιώθηκε η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη κατά 22 θέσεις! Και φέτος η βελτίωση αυτή επιταχύνεται. Ενώ και για πρώτη φορά ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη…
Δεν σας λέω - κάθε άλλο - ότι τα δύσκολα πια πέρασαν. Σας λέω, όμως, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Και η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Σε λίγο η βελτίωση αυτή θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους.
Ενώ πέρα από τη ρευστότητα που τον επόμενο μήνα αποκαθίσταται, από τον Ιούνιο προβλέπονται εισπράξεις ρεκόρ από τον Τουρισμό μας…
Σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια. Αλλά θα είναι μια Ελλάδα αναπτυξιακή, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα εξωστρεφής. Μια Ελλάδα δηλαδή ισχυρή!
Μια κοινωνία που δίνει προοπτική στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους της. Τώρα πια δεν παλεύουμε μέσα σε ερείπια.
Τώρα πια χτίζουμε, την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει…"

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά: Τώρα πια χτίζουμε την Ελλάδα που μας αξίζει ,(ΒΙΝΤΕΟ)"

Wikileaks: Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν με τη Χούντα την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις των Wikileaks, με την νέα εφαρμογή αναζήτησης να φέρνει στο φως έγγραφα κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, τα οποία αποκαλύπτουν ότι το καθεστώς της Χούντας και η ΔΕΗ βρίσκονταν σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με αμερικανική εταιρεία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μας.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τάσκα όπως αναφέρουν τα Wikileaks, μία ημέρα πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενημέρωσε την Ουάσιγκτον ότι είχε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Εφέσιο. Οπως αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ», οι δύο άνδρες συζήτησαν για αρκετή ώρα θέματα που αφορούσαν την πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με τα Wikileaks δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ και η Αθήνα βρίσκονταν σε προχωρημένες συζητήσεις για την δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου, οι οποίες ωστόσο δεν προχώρησαν.

Τον Ιούλιο του 1973, από στοιχεία που διασώθηκαν από τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, προκύπτει πως η εταιρεία Bechtel η οποία ανέλαβε την διαχείριση κατασκευής του Μετρό δύο δεκαετίες αργότερα, είχε επιλεγεί ως σύμβουλος για την δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος τηλεγραφήματος που στάλθηκε έναν μήνα αργότερα: «Οι διαπραγματεύσεις με την Bechtel προχωρούν ικανοποιητικά».

Το «πράσινο φως» για την δημιουργία του πυρηνικού εργοστασίου, δόθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1973 από τον υπουργό Ενέργειας Απόστολο Παπαγεωργίου, για τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν την άποψη ότι προτιμούσε «αργές κινήσεις» στα ζητήματα πυρηνικής ενέργειας, όμως η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το πραξικόπημα του Δημήτρη Ιωαννίδη, πρόλαβαν τις εξελίξεις με αποτέλεσμα το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας να «παγώσει» για τουλάχιστον δύο μήνες.

Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, αναθερμάνθηκε τον Φεβρουάριο του 1974 όταν ο πρεσβευτής Τάσκα επανέφερε το θέμα στον διοικητή της ΔΕΗ Γιάννη Οικονομόπουλο τηλεφωνικώς. Τρεις ημέρες αργότερα η αμερικανική αποστολή στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ενημερώνεται από ανεπίσημη πηγή ότι η Ελλάδα ζητεί να αποκτήσει εμπλουτισμένο ουράνιο από τις ΗΠΑ για τον πρώτο της αντιδραστήρα, ο οποίος θα παραδίδονταν το 1980.

Τον Μάρτιο όμως ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ Γιώργος Βαφειάδης ενημερώνει την αμερικανική πρεσβεία ότι η συμφωνία με την Bechtel έχει «κολλήσει», ενώ αποφασίστηκε τον Ιούνιο να μεταβεί αντιπροσωπεία της ΔΕΗ στο Σαν Φρανσίσκο για νέες διαπραγματεύσεις με τα στελέχη της εταιρείας Bechtel. Δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε τηλεγράφημα στην πρεσβεία στην Αθήνα με τίτλο «Πυρηνική ενέργεια, ΔΕΗ», το οποίο είναι το μοναδικό έγγραφο εκείνης της εποχής για την ενέργεια που παραμένει απόρρητο. Όπως φαίνεται από νέο τηλεγράφημα, το ταξίδι της ΔΕΗ στις ΗΠΑ είχε θετικές εξελίξεις, με την Ουάσιγκτον να αναφέρει ότι υπογράφηκε συμφωνία με την Αμερικανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την προμήθεια εμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ δόθηκε και προκαταβολή χωρίς να γίνει ποτέ γνωστό το ποσό.

Πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις εκείνη την περίοδο φαίνεται ότι είναι ο Δημήτριος Συμεών, ο οποίος ανέλαβε τον Μάρτιο του 1974 τη θέση του διευθυντή στο γραφείο πυρηνικής ενέργειας της ΔΕΗ. Ο Συμεών δήλωνε, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ότι η πρώτη πυρηνική μονάδα θα λειτουργούσε στην Ελλάδα το 1983, ενώ σε εκτιμήσεις του ανέφερε ότι έως το τέλος του 1989 η Ελλάδα θα είχε επτά πυρηνικά εργοστάσια των 600 μεγαβάτ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Wikileaks: Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν με τη Χούντα την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα "

Νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Μαδούρο

Ο Νίκολας Μαδούρο είναι ο νικητής των εκλογών και ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας, διάδοχος του εκλιπόντος Ούγκο Τσάβες.

«Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη», είπε ο Μαδούρο ενώπιον πλήθους οπαδών του που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής ο Μαδούρο έλαβε το 50,76% των ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες που έλαβε 49,07% των ψήφων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Μαδούρο"

Εντός του 2015 θα ολοκληρωθούν οι 4 οδικοί άξονες

Την ολοκλήρωση των έργων στους τέσσερις «παγωμένους» οδικούς άξονες μέσα στο 2015 επιδιώκει με κάθε τρόπο το Δημόσιο, προκειμένου να μην απολεσθούν οι κοινοτικοί πόροι που έχουν διατεθεί (ή θα διατεθούν) για τα τέσσερα έργα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε δύο από τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψε το Δημόσιο με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές των «παγωμένων» οδικών αξόνων γίνεται σαφής αναφορά σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης: πρόκειται για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (δέσμευση ολοκλήρωσης εργασιών ώς τον Μάρτιο του 2015) και την Ολυμπία Οδό (ώς το τέλος του 2015).

Οπως αποκάλυψε η «Κ», το Δημόσιο υπέγραψε ιδιωτικά συμφωνητικά (με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές καθενός από τα τέσσερα «παγωμένα» έργα) για την οριστική διευθέτηση των αποζημιώσεων. Τα δύο από αυτά, του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνας - Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου - Τσακώνας και του άξονα Μαλιακού - Κλειδιού, έχουν εγκριθεί και από τις τράπεζες και απομένουν τα άλλα δύο, η Ιονία Οδός και ο Ε65 (για τα οποία προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι έχουν και αυτά τη συναίνεση των τραπεζών). Η «Κ» φέρνει σήμερα στο φως νέα στοιχεία για το περιεχόμενο των ιδιωτικών συμφωνητικών:

- Στα συμφωνητικά καταγράφονται οι οικονομικές διεκδικήσεις των κατασκευαστών από το Δημόσιο, βάσει των συμβάσεων παραχώρησης. Συνολικά, όπως ανακοινώθηκε, τα αιτήματα ήταν 719 εκατ. ευρώ.

- Κατόπιν, η θέση του ανεξάρτητου μηχανικού για καθένα από τα αιτήματα. Οπως ανακοινώθηκε, έγιναν δεκτά αιτήματα για 473 εκατ. ευρώ.

- Τέλος, αναφέρεται το τελικό ποσό που συμφωνείται να δοθεί ανά έργο και καθορίζεται η άμεση καταβολή μέρους αυτού. Οπως ανακοινώθηκε, θα καταβληθούν συνολικά 353,3 εκατ. ευρώ.

- Οι κατασκευαστές και οι παραχωρησιούχοι δεσμεύονται ότι 10 ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα ξεκινήσουν τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

- Το συμφωνητικό ορίζει μια σειρά από ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι ιδιώτες προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση της αποζημίωσης.

- Κατόπιν, 10 ημέρες μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, δεσμεύονται ότι θα ξεκινήσουν «προκαταρκτικές εργασίες και εργασίες επανακινητοποίησης». Οι εργασίες αυτές περιγράφονται λεπτομερώς στα παραρτήματα των συμφωνητικών, ανά εργασία και οδικό τμήμα. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για επανέναρξη του κατασκευαστικού έργου, αλλά για την προετοιμασία που πρέπει να προηγηθεί: για παράδειγμα, να συντηρηθούν κρίσιμα σημεία των έργων όπως οι σήραγγες, να καθαριστούν και να ετοιμαστούν τα εργοτάξια, να συναφθούν συμφωνίες με υπεργολάβους και προμηθευτές.

- Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο από τις συμφωνίες, με την Ολυμπία Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, αναφέρεται ως προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων το 2015.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντός του 2015 θα ολοκληρωθούν οι 4 οδικοί άξονες"

Στουρνάρας-Τόμσεν: Έχουμε συμφωνία, αναμένεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης

​Με τα βήματα στα οποία προχώρησαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές εκτιμάται ότι οι προϋποθέσεις του Μαρτίου θα έχουν εκπληρωθεί σύντομα και ως εκ τούτου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Αυτό υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ακόμη ότι το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν την έγκριση της αξιολόγησης τον Μάιο.



Όπως αναφέρεται, η αποστολή της τρόικας κατέληξε σε τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται, ώστε το πρόγραμμα να παραμείνει σε τροχιά και να τηρηθούν οι στόχοι.
Η αποστολή και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, με συνεχιζόμενες προοπτικές για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, η οποία θα υποστηριχθεί από επίπεδα πληθωρισμού χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και βελτιωμένη ευελιξία σε ό,τι αφορά τους μισθούς, που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η τρόικα σημειώνει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν σε τροχιά, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει δέσμευση ότι θα εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνημένα μέτρα για την περίοδο 2013- 2014 τα οποία δεν έχουν ακόμη προωθηθεί, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την επέκταση της συλλογής φορολογικών εσόδων στην ακίνητη περιουσία το 2013 μέσα από τη ΔΕΗ. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι παραμένει σημαντικό να υπάρξει άμεση αντίδραση σε οποιεσδήποτε αποκλίσεις παρατηρηθούν, ενώ οι ελληνικές αρχές σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής φόρων μέσα από μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση ώστε να χαίρει μεγαλύτερης αυτονομίας, εξουσιών και δομών με την υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών μηχανισμών. Στο θέμα αυτό η αποστολή της τρόικας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για βελτίωση της συλλογής φόρων και για μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτό ώστε να διασφαλιστεί μια πιο ισορροπημένη και δίκαιη κατανομή της προσαρμογής και να υποστηριχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την τρόικα, οι δράσεις για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα, τείνουν να ολοκληρωθούν και οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει να αναπτύξουν μια συνολική στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Τα περισσότερα από τα 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση έχουν ήδη εκταμιευθεί προς την Ελλάδα και έχουν δοθεί σε κάθε μια από τις τέσσερις βασικές τράπεζες από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως προκαταβολές για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση της τρόικας, θα υπάρξουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και σε περίπτωση σημαντικού αρνητικού σεναρίου και τα κεφάλαια αυτά θα παράσχουν ασφάλεια και ισχύ στο τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις.

Άλλοι τομείς που καλύφθηκαν κατά την αξιολόγηση περιλαμβάνουν τη διοικητική μεταρρύθμιση με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών και την ενίσχυση της αποδοτικότητας με τον εκσυγχρονισμό των δομών τους, την κατάργηση ορισμένων θέσεων και την επανατοποθέτηση του προσωπικού καθώς και τις αποχωρήσεις που θα υπάρξουν ως πειθαρχικά μέτρα για αποδεδειγμένη ανικανότητα, αδικαιολόγητες απουσίες και περιορισμένες αποδόσεις ή που προκύπτουν από συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Εξετάστηκαν ακόμη η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου, οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών δομών και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί δημοσιονομική βιωσιμότητα και να αποφευχθεί η συσσώρευση χρέους.

Η αποστολή της τρόικας συζήτησε επίσης με τις ελληνικές αρχές την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ενίσχυση στο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων για την απασχόληση και την κατάρτιση που υποστηρίζονται από την ΕΕ αλλά και τα πιλοτικά προγράμματα, για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και την παροχή ελάχιστου εισοδήματος στήριξης. Εξετάστηκε ακόμη το πρόγραμμα για την παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για τους ανασφάλιστους καθώς και το πρόγραμμα για τη μείωση του οικονομικού βάρους στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα τα οποία έχουν πληγεί αισθητά από την κρίση.

Άποψη της αποστολής της τρόικας είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει σε τροχιά. Πάντως, όπως επισημαίνεται, η συνεχιζόμενη πλήρης εφαρμογή του προγράμματος παράλληλα με τη δέσμευση των χωρών της ευρωζώνης να εξετάσουν μελλοντικές πρωτοβουλίες και βοήθεια, εάν καταστεί αναγκαίο, για την περαιτέρω και αξιόπιστη μείωση του δημοσίου χρέους όταν η Ελλάδα πετύχει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να παραμείνει το χρέος στους στόχους του προγράμματος, αναμένεται ότι θα συμβάλει στη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας-Τόμσεν: Έχουμε συμφωνία, αναμένεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης"

Μετά τον Λάτση, μπαίνει με 50 εκατ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχ. Κωνσταντακόπουλος

Μετά την πρόθεση του Ομίλου Λάτση να συμμετάσχει με 100 -150 εκατ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, γιος του καπετάν Βασίλη και ιδιοκτήτης του Costa Navarino, αποφασίζει να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι μεγάλοι εφοπλιστές θα τοποθετήσουν άλλα 50 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Εθνικής ανοίγει τις διεθνείς επαφές με στόχο να προσελκύσει κεφάλαια από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο της Εθνικής, υπάρχει πρόβλεψη επαρκών κινήτρων, ώστε οι συμμετέχοντες στην αύξηση να αποζημιωθούν μελλοντικά από την αρχική μείωση που θα έχουν της τοποθέτησής τους, εξαιτίας της αρνητικής θέσης της τράπεζας κατά 2,8 δισ. Τι εννοούμε με αυτό, ότι επειδή η καθαρή θέση της Εθνικής είναι αρνητική, για κάθε 10 ευρώ που, λογικά, τοποθετούνται, τα 2,8 μηδενίζουν την όποια ζημιά και τα υπόλοιπα 7,2 είναι αυτά που αποκτούν αξία. Αυτό είναι και το βασικό αντικίνητρο για όσους βιάζονται να επιχειρηματολογήουν υπέρ της αποτυχίας της αύξησης. Κρίσιμη παράμετρο αποτελεί η αξιοποίηση της Finansbank που αποτελεί και το ισχυρό χαρτί της τράπεζας.

Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση στους μεγάλους πελάτες, σύμφωνα με το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", έχει ενημερώσει ότι η πλευρά Λάτση προτίθεται να συμμετάσχει στην Αύξηση Κεφαλαίου της Εθνικής με ένα ποσό που καταρχάς θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει το ποσοστό του 12% που διαθέτει και να μην χάσει τα λεφτά της. Το ποσό αυτό μπορεί να ξεπεράσει και τα 150 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις εξελίξεις καθώς η επιφάνεια του Ομίλου αφενός μεν του επιτρέπει την άνεση αφετέρου μπορεί να κρίνει ότι υφίσταται σημαντική επενδυτική ευκαιρία να αυξήσει το ποσοστό στην Εθνική πάνω από 15%.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία πρώτη βάση για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων απ' την εγχώρια αγορά που μπορεί να συγκροτήσουν την πρώτη μαγιά για την επιτυχία της αύξησης. Ήδη το επιτελείο του ομίλου Λάτση στο Λουξεμβούργο βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση με επικεφαλής του Εμανουέλ Μπουσετίλ.

Τα Ταμεία πρέπει να χρηματοδοτηθούν για την αύξηση

Παράλληλα αν η αύξηση αποτύχει αυτό θα σημάνει ένα οριστικό κούρεμα για την περιουσία των Ταμείων σε μετοχές, που έχουν το 16% αλλά και άλλους φορείς,όπως η Εκκλησία και Ιδρύματα που έχουν συνολικά 5%. Για τα ταμεία θα πρέπει να δοθεί λύση με δανεισμό για συμμετοχή τους στην αύξηση καθώς η κατάσταση τους είναι δραματική από πλευράς διαθεσίμων αλλά και ζημιών από το PSI.

Σε πρώτη φάση η δίοικηση της Τουρκολιά κινητοποιεί το εσωτερικό μέτωπο τους μεγάλες Ελληνες πελάτες, όπως εφοπλιστές αλλά και το σύνολο του δικτύου. Απαντώντας δε στις κριτικές που δέχτηκε για την αποτυχία της συγχώνευσης, πηγές της δίοικησης επισημαίνουν ότι ενώ μέχρι τις 19 Μαρτίου όλα έβαιναν καλώς τόσο από τις δημοσιεύσεις του ΔΝΤ από τον Ιανουάριο αλλά και από την ίδια την Τρόικα, στις 26 Μαρτίου ο αναλυτής του ΔΝΤ Φρεκώ αιφνιδίασε τους πάντες με την αρνητική του εισήγηση για την συγχώνευση με την Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση έχει συνηδειτοποιηθεί τόσο από πολιτικής ηγεσίας όσο και από την ίδια την δίοικηση η σημασία να μείνει η Εθνική σε ελληνικά χέρια. Στόχος να αποφευχθούν και αναποτελεσματικά σχήματα σε μια μεταβίβαση, που ουδείς γνωρίζει με τι κριτήρια θα γίνει και γιατί η Τρόικα κόπτεται τόσο πολύ. Δικαιώνονται έτσι οι θέσεις του Newmoney.gr που από την αρχή πήρε θέση κατά της κατάληξης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τον Λάτση, μπαίνει με 50 εκατ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχ. Κωνσταντακόπουλος "

Τίτλοι τέλους για τη «δυναστεία Ωνάση» στον Σκορπιό. Πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή…

Έπεσε η αυλαία στην πιο οδυνηρή ιστορία – παράδειγμα προς αποφυγή της σύγχρονης Ελλάδας. Το «φτωχό παλικάρι» της ιστορίας των ημερήσιων κρουαζιερόπλοιων με μικρασιατική  καταγωγή, που ξενιτεύτηκε στην μακρινή Αργεντινή κι από καπνέμπορας κατάφερε να αγοράσει ολόκληρο «στόλο», ν’ αποκτήσει δική του αεροπορική εταιρεία και δικό του νησί, ναγίνει τ΄όνομά του  συνώνυμο του μύθου της οικονομικής ελίτ, να βρεθεί δίπλα στους Κένεντι, έμελλε να δει την «αυτοκρατορία» του να καταρρέει.

Πενήντα και πλέον χρόνια χρειάστηκε για να χτιστεί  η σύγχρονη εκδοχή του παραμυθιού του «Παπουτσωμένου γάτου» και μόλις λιγότερο από τα μισά για να καταρρεύσει σαν χάρτινος  πύργος. Χάθηκε η οικογένεια, ο πλούτος και η δόξα εν μία νυκτί !
Χθες τελευταία μέρα της ιδιοκτησίας των Ωνάση στο νησί του Σκορπιού, μπήκαν οι «παλιατζήδες» και μάζεψαν τα σκουριασμένα και παλιά μηχανήματα (ό,τι είχε απομείνει)  σύμβολα μιας άλλης εποχής ευμάρειας και χλιδής του νησιού, τότε που σε ημερήσια βάση ανέβαιναν στον Σκορπιό για δουλειά περί τα διακόσια άτομα.
Είμαστε βέβαιοι ότι περνώντας τα φορτηγά της ανακύκλωσης μπροστά από το αγέρωχο βλέμμα του Αριστοτέλη Ωνάση που κρατά κατά τον προσφιλή του τρόπο το σακάκι του στους ώμους, εάν γινόταν για λίγο ν΄αποκτήσει ζωή, εκείνη την ώρα, αφήνοντας το σακάκι να πέσει καταγής, θα΄ κρυβε το πρόσωπό του με τα δυο του χέρια…
Τώρα το μόνο που μένει είναι τα ημερήσια κρουαζιερόπλοια που τραβάνε κατά κει, να τροποποιήσουν την  ιστορία, προς όφελος του νέου βασιλόπουλου που διεκδικεί επάξια να χτίσει τη δική του «γυάλινη δυναστεία»!



meganisinews


Διαβάστε Περισσότερα » "Τίτλοι τέλους για τη «δυναστεία Ωνάση» στον Σκορπιό. Πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή…"

Δωρεάν οικόπεδα έως και 300 τ.μ. στο Πήλιο

Δωρεάν μικρά οικόπεδα σε φτωχές οικογένειες, που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία, θα παραχωρήσει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, το επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις οικογένειες και τους νέους στον τόπο.

Τα οικόπεδα θα διανεμηθούν σε οικογένειες του Δήμου Νοτίου Πηλίου και θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση πρώτης κατοικίας. Με βάση τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής πρόκειται να παραχωρηθούν σε ενδιαφερόμενους δημοτικά οικόπεδα έκτασης έως και 300 τετραγωνικών μέτρων, με τα κριτήρια επιλογής να είναι αυστηρά και τους δικαιούχους να επιλέγονται βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Όπως διευκρινίζεται αποκλείεται η εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ακινήτων για καλλιέργεια και παραγωγή αγροτικών προϊόντων, καθώς και για ανέγερση σπιτιού το οποίο δεν θα αποτελεί πρώτη κατοικία και θα πρόκειται είτε να ενοικιαστεί, είτε να χρησιμοποιηθεί ως εξοχικό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, η παραχώρηση θα γίνει δωρεάν και ισοβίως, χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση επιστροφής της έκτασης στο Δήμο μετά από ορισμένα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας πρόκειται να τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα είναι αυστηρά, προκειμένου να μην προκύψουν είτε αδικίες, είτε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης δημοτικών εκτάσεων σε δημότες, οι οποίοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Δήμου είναι ότι οι μικρές δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες θα παραχωρηθούν δωρεάν για την ανέγερση πρώτης κατοικίας, βρίσκονται εντός των ορίων του κάθε οικισμού, ενώ αποκλείονται από τη δράση οι αντίστοιχες που βρίσκονται εκτός ορίων.

briefingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν οικόπεδα έως και 300 τ.μ. στο Πήλιο"

Κυβέρνηση και τρόικα ήρθαν σε συμφωνία σε όλα τα μέτωπα

P. Thomsen: Θα εξετάσουμε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών, το πάγωμα των τιμών στην αγορά παρά το γεγονός ότι έχουν περικοπεί μισθοί και συντάξεις και το «ταμπού» των απολύσεων στο δημόσιο όταν η ανεργία καλπάζει στον ιδιωτικό τομέα, είναι οι τρεις αδικίες του μνημονίου τις οποίες φωτογράφισε στο συνέδριο του Economist, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Paul Thomsen.

Κατά την ομιλία του παραδέχτηκε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι «εξαιρετική» και επιβεβαίωσε πως κυβέρνηση και τρόικα ήρθαν σε συμφωνία σε όλα τα μέτωπα, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πρόσθεσε δε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει επιτευχθεί και το υπόλοιπο κομμάτι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τις περικοπές μισθών και συντάξεων και υπογράμμισε πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει να τηρεί πιστά το πρόγραμμα τότε η τρόικα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Ακολούθως επεσήμανε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει στην βούληση της κυβέρνησης να πάρει σκληρά μέτρα προκειμένου να μην εκτροχιαστεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα, και αυτό φαίνεται στα διαρθρωτικά μέτρα και ειδικά στις παρεμβάσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας.

«Η προσαρμογή δεν έγινε πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρξε άνιση κατανομή των βαρών ανάμεσα στους φορολογουμένους, κάτι που έχει δικαιολογημένα εγείρει κοινωνικές αντιδράσεις», παραδέχτηκε ο κ. Thomsen παρουσιάζοντας τρεις από τις αδικίες (όπως τις ονόμασε) που υπάρχουν μέσα στο μνημόνιο.

- Υπάρχουν ακόμα πολύ πλούσιοι οι οποίοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους όταν οι περισσότεροι φορολογούμενοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με ψαλιδισμένους τους μισθούς και τις συντάξεις τους. Στο σημείο αυτό ο κ. Thomsen παραδέχτηκε επίσης πως το πρόβλημα αυτό οδηγεί σε επιδείνωση της ύφεσης στη χώρα μας.

- Ενώ οι μισθοί και τα εισοδήματα έχουν μειωθεί στην Ελλάδα δεν έχουν μειωθεί αντιστοίχως οι τιμές στην αγορά.

- Είναι ακόμα ταμπού οι απολύσεις στο δημόσιο ακόμα και σε περιπτώσεις που σχεδιάζεται να καταργηθούν οργανικές θέσεις. Σύμφωνα με τον κ. είναι άδικο η ανεργία να αυξάνεται στον ιδιωτικό τομέα και την ίδια ώρα ο δημόσιος τομέας προστατεύεται από απολύσεις. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο κ τα αναφέρθηκε και στο προβληματικό σύστημα με το οποίο γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των εφοριακών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε πολλές φορές στην συμφωνία που έγινε με την κυβέρνηση στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, λέγοντας ότι οι συνδυαζόμενες απολύσεις θα συνδυαστούν με προσλήψεις νέων ατόμων που έχουν προσόντα και ταλέντα.

Τόνισε ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα παραμένει αρκετά υψηλό αλλά το καλό είναι ότι δεν το έχει μεταφέρει στις πλάτες των τραπεζών.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε επίσης πως όσον αφορά τα 6 δισ. ευρώ της δόσης θα εκριθούν από πλευράς ΕΕ στις 13 Μαίου, ενώ θα προηγηθεί η έγκριση των 2,8 δις ευρώ. Επίσης δήλωσε ότι για τα 6 δισ. ευρώ το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνεδριάσει δεύτερο 15ήμερο του Μαίου χωρίς να αναφέρει ημερομηνία.

Κατέληξε στο ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει σε ανάκαμψη σε 12 με 18 μήνες.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση και τρόικα ήρθαν σε συμφωνία σε όλα τα μέτωπα "

Οι τράπεζες δελεάζουν με υψηλά επιτόκια τους καταθέτες

Τα γεγονότα της Κύπρου ωθούν τις τράπεζες να εφαρμόσουν επιτόκια δύο ταχυτήτων, με σημαντική διαφορά για ποσά άνω και κάτω των 100.000 ευρώ.

Αυτό γιατί αρκετοί από τους εναπομείναντες καταθέτες, με οικονομίες άνω των 100.000 ευρώ, αναζητούν τρόπους ώστε να σπάσουν τα χρήματά τους σε καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, καθώς έχουν θορυβηθεί με όσα συνέβησαν στην Κύπρο.

Επιπλέον, σπεύδουν να προσθέσουν συνδικαιούχους στις καταθέσεις τους, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εγγύηση καλύπτει ποσά έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που εμφανίζουν διάθεση να επενδύσουν το κομμάτι της περιουσίας τους που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ σε κρατικά ομόλογα άλλων χωρών, σε ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή ακόμη και σε προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων, ώστε να κάνουν διασπορά κινδύνου.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ξεχνούν τις υψηλές αποδόσεις, καθώς τα ομόλογα αυτού του τύπου έχουν - ανάλογα με τον εκδότη - συμβολικές, μηδενικές ή ακόμη και αρνητικές αποδόσεις. Σε αυτό ακριβώς το στοιχείο πατούν και οι τράπεζες, προσφέροντας υψηλά συγκριτικά επιτόκια, ώστε να διατηρήσουν τους πελάτες τους εντός Ελλάδος.

Με δεδομένο λοιπόν ότι πλέον καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ μπορεί να θεωρηθούν "επενδύσεις", οι καταθέτες με μεγάλα ποσά γίνονται σαφώς πιο απαιτητικοί, ενώ από την πλευρά τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δίνουν αποδόσεις άνω του 4% ή και του 4,5%.

Προκειμένου μάλιστα να κρατήσουν στο χαρτοφυλάκιο τους μεγάλους πελάτες τους, είτε ανεβάζουν τον πήχη των αποδόσεων είτε τους στρέφουν σε επενδυτικά προϊόντα χαμηλού ρίσκου, όπως για παράδειγμα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου.
Στον αντίποδα, οι αποδόσεις πέφτουν κατά τουλάχιστον μία μονάδα για μικρότερα ποσά, που καλύπτονται από την εγγύηση, με αποτέλεσμα - ανάλογα με την τράπεζα - οι μεικτές αποδόσεις για καταθέσεις της τάξεως των 20.000 με 50.000 ευρώ να πέφτουν στο 3% με 3,5%.

Ειδικά για ποσά κάτω των 20.000 ευρώ, σε κλασική προθεσμιακή κατάθεση πολύ δύσκολα θα βρει κανείς απόδοση κοντά στο 3% και εναλλακτικά θα πρέπει να στραφεί σε ειδικά προϊόντα, όπως κλιμακωτοί λογαριασμοί ή καταθέσεις που επιβραβεύουν όσους μπορούν και αυξάνουν σταθερά το υπόλοιπό τους κάθε μήνα.

Μάλιστα, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι τα σημερινά επιτόκια, κυρίως στα μικρότερα ποσά, θα μειωθούν περαιτέρω, ειδικά από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, εν αναμονή νέων μειώσεων στα επιτόκια, οι τράπεζες δίνουν υψηλότερες αποδόσεις για καταθέσεις έως 5-6 μηνών και σαφώς χαμηλότερα για μεγαλύτερη διάρκεια.

Ακόμα και στις κλιμακωτές καταθέσεις, που κατά κανόνα ανταμείβουν τους πελάτες τους με υψηλότερα επιτόκια στο τέλος της περιόδου, υπάρχουν πλέον «εμπροσθοβαρή» προϊόντα, όπου τα υψηλότερα επιτόκια προσφέρονται στην αρχή.

Την ίδια στιγμή πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αποτρεπτικά για τους καταθέτες έχει λειτουργήσει και η αύξηση της φορολογίας επί των τόκων στο 15% έναντι 10% στο παρελθόν, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταθέτες παίρνουν στο χέρι ακόμα λιγότερα χρήματα. Έτσι, αναζητούν διαφορετικές διεξόδους, καθώς το βασικό τους κριτήριο - πέραν της ασφάλειας - είναι και η απόδοση, ειδικά αν πρόκειται για ποσά που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τράπεζες δελεάζουν με υψηλά επιτόκια τους καταθέτες"

Υπολογισμός σύνταξης ΟΑΕΕ

Οδηγίες για τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις στον υπολογισμό της σύνταξης παρέχονται με εγκύκλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Ειδικότερα, παρέχονται διευκρινίσεις για διατάξεις (άρθρα 2-4 Ν. 3863/10), οι οποίες αφορούν ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (γήρατος ή αναπηρίας) ως 31.12.2014.

Συγκεκριμένα, για ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (ηλικία και έτη ασφάλισης) σε φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από 1.1.2011 ως 31.12.2014, το ετήσιο ποσοστό υπολογισμού της σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε έτος ασφάλισης από 1.1.2013 και εφεξής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% των συντάξιμων αποδοχών ή των ασφαλιστικών κατηγοριών, όπως αυτές ισχύουν.

Δηλαδή ο υπολογισμός του ποσού σύνταξης για το χρόνο μετά το 2013, θα γίνεται με 2% επί του ποσοστού των ασφαλιστικών κατηγοριών στις περιπτώσεις που από τις καταστατικές διατάξεις θα προκύπτει μεγαλύτερο ποσοστό.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι και το ποσό σύνταξης λόγω θανάτου ορίζονται σύμφωνα με τις γενικές ή καταστατικές διατάξεις κάθε ΦΚΑ και τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Για την κατανόηση της ανωτέρω ρύθμισης, δηλαδή για ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα από 1.1.2011 ως 31.12.2014, παρατίθενται παραδείγματα:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1°

Ασφαλισμένος ο οποίος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης από 1.1.1975 ως 31.02.2013 και είναι γεννημένος το 1950, καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης τον 3° του 2013.

Ο ασφαλισμένος μέχρι 31.12.2010 έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα (35 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών).

Επομένως, ο υπολογισμός της σύνταξής του θα γίνει με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, χωρίς να έχουν εφαρμογή τα προαναφερθέντα, διότι οι νέες διατάξεις ισχύουν για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1.1.2011 και μετά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2°

Ασφαλισμένος προερχόμενος από το πρώην ΤΕΒΕ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης από 1.1.1984 ως 31.12.2013 και είναι γεννημένος το 1947, καταθέτει αίτηση για σύνταξη τον 1/2014. Ο ασφαλισμένος δεν θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, αλλά από 1.1.2011 και μετά (ηλικία 65 ετών το 2012 και πλέον των 15 ετών ασφάλισης).

Η σύνταξή του θα υπολογιστεί ως ακολούθως:

α) Για χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2012 βάσει των ισχυουσών καταστατικών διατάξεων

β) Για χρόνο ασφάλισης από 1.1.2013 και εφεξής με 2% επί του ποσοστού των ασφαλιστικών κατηγοριών Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, δεδομένου ότι από τις καταστατικές διατάξεις προκύπτει μεγαλύτερο ποσό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3°

Ασφαλισμένος προερχόμενος από το πρώην ΤΑΕ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης από 1.1.1983 έως 31.12.2014 και είναι γεννημένος το 1947, καταθέτει αίτηση για σύνταξη τον 1/2015.

Ο ασφαλισμένος δεν θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, αλλά από 1.1.2011 και μετά (ηλικία 65 ετών το 2012 και πλέον των 15 ετών ασφάλισης).

Η σύνταξή του θα υπολογιστεί ως ακολούθως:

α) Για χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2012 βάσει των ισχυουσών καταστατικών διατάξεων

β) Για χρόνο ασφάλισης από 1.1.2013 και εφεξής θα πρέπει να χορηγηθεί το ποσό των καταστατικών διατάξεων του πρώην ΤΑΕ (ΣΤ κατηγορία 28,54 ευρώ), διότι είναι μικρότερο από το 2% επί του ποσοστού των ασφαλιστικών κατηγοριών, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού.

Επομένως, θα αποδοθεί το ποσό των 28,54 ευρώ κατ’ εφαρμογή των οριζομένων στο άρθρο 4 παρ. 2.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4°

Εστω ότι ο ανωτέρω ασφαλισμένος ζήτησε με αίτησή του την υπαγωγή του σε μικρότερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2013, την Π04.

Η σύνταξή του θα υπολογιστεί ως ακολούθως:

α) Για χρόνο ασφάλισης ως 31.12.2012, βάσει των ισχυουσών καταστατικών διατάξεων.

β) Για χρόνο ασφάλισης από 1.1.2013 και εφεξής, με 2% επί του ποσοστού των ασφαλιστικών κατηγοριών Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, δεδομένου ότι από τις καταστατικές διατάξεις προκύπτει μεγαλύτερο ποσό.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπολογισμός σύνταξης ΟΑΕΕ "

Σύγκρουση «γιγάντων» για τα «φιλέτα» της χώρας που ιδιωτικοποιούνται

Σκληρές μάχες για μερικά από τα «φιλέτα» του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αναμένονται τον ερχόμενο μήνα, καθώς μέχρι τις 17 Μαΐου υποβάλλονται προσφορές σε επτά διαγωνισμούς του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΑΘ, 20 περιφερειακά αεροδρόμια και το μονοπώλιο του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Πλήρεις εξελίξεων οι επόμενες εβδομάδες

Τα εξώδικα που πέφτουν βροχή για τον ΟΠΑΠ, οι διαρροές για την τύχη της ΔΕΠΑ και οι συμμαχίες που διαμορφώνονται γύρω από τα περιφερειακά αεροδρόμια δείχνουν ότι οι ερχόμενες εβδομάδες θα είναι πλήρεις εξελίξεων. Από την έκβαση των συγκεκριμένων διαγωνισμών κρίνεται και η τύχη των φορολογουμένων, καθώς, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος εσόδων 2,6 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις εντός του 2013, τότε η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αυτόματα σε νέα μέτρα και περικοπές δαπανών.

Ισχυροί Ελληνες επιχειρηματίες στην κούρσα

Ισχυροί Ελληνες επιχειρηματίες (Σπύρος Λάτσης, Δημήτρης Μελισσανίδης, Σωκράτης Κόκκαλης, Δημήτρης Κοπελούζος, οικογένεια Μπόμπολα), ρωσικοί όμιλοι (Gazprom, Sintez κ.λπ.), Κινέζοι (Fosun International, AVIC κ.ά.), Τούρκοι (όπως οι όμιλοι Koc και Dogus) καθώς και ευρωπαϊκοί κολοσσοί, όπως οι γαλλικές Vinci, Suez και PMU, αναμένεται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα στάδια. Οι πλέον κρίσιμοι αφορούν την πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και του 33% του ΟΠΑΠ, καθώς υποβάλλονται δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από τις οποίες θα προκύψουν και οι αγοραστές των δύο εταιριών. Την Τετάρτη υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, αν δεν δοθεί νέα παράταση, και στις 29 Απριλίου για τη ΔΕΠΑ ή/και τον ΔΕΣΦΑ.

Μικρά και μεγάλα φιλέτα

Ενδιαφέρον δεν έχουν μόνο οι δύο κρίσιμοι διαγωνισμοί, αλλά και κάποιοι από τους μικρότερους, όπως αυτός που αφορά την πώληση πέντε οικοπέδων που βρίσκονται πλησίον της Αττικής Οδού. Τα συγκεκριμένα ακίνητα έχουν ένα σωρό προβλήματα (π.χ. το οικόπεδο στη Δουκίσσης Πλακεντίας είναι εκτός σχεδίου, μολονότι στην προκήρυξη αναφερότανότι είναι εντός σχεδίου!), αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Ακούγεται ότι ο κινεζικός όμιλος AVIC International ενδιαφέρεται για τη μετατροπή τους σε κέντρα logistics, καθώς βρίσκονται πάνω σε βασικό οδικό άξονα της χώρας. Εντονη φημολογία αναπτύσσεται και γύρω από τους υποψηφίους για τα περιφερειακά αεροδρόμια, με επίκεντρο τον γαλλικό όμιλο Vinci, εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ), τη γερμανική Fraport, καθώς και ισχυρούς κινεζικούς ομίλους όπως η Shenzen Airport, που διαχειρίζεται το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κίνας.

Οι μητέρες των μαχών

Οι δύο μεγάλες μάχες αφορούν, όμως, τα δύο μονοπώλια: το μονοπώλιο του τζόγου (ΟΠΑΠ) και το μονοπώλιο του φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ). Σκληρό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη έως την τελευταία στιγμή, προκειμένου να διαμορφωθούν τα τελικά σχήματα που θα διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ. Η κόντρα οξύνθηκε τα τελευταία 24ωρα, με την αγορά να αναζητεί τους ομίλους που θα διεκδικήσουν τελικό τον χρυσοφόρο οργανισμό. Θεωρείται σίγουρη η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από την Emma Delta (συμφερόντων των Γιώργου Μελισσανίδη και του Τσέχου Jiri Smejc), από την κινεζική Fosun International, ενώ προσπάθεια καταβάλλει και η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη εν μέσω του θορύβου που έχει προκληθεί για τη σύμβαση που αφορά το τεχνολογικό σύστημα του ΟΠΑΠ.

Στο παιχνίδι παραμένουν και οι επενδυτικές εταιρίες BC Partners (Βρετανία) και Third Point (ΗΠΑ). Ορισμένοι θεωρούν ότι ο ρόλος τους περιορίζεται επειδή θα υπάρχει ρήτρα μη πώλησης του ΟΠΑΠ για τρία ή και περισσότερα χρόνια. Από την άλλη, όσοι παρακολουθούν τον διαγωνισμό υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να βιάζονται, με δεδομένο ότι η αξία του ΟΠΑΠ είναι χαμηλή (παρά το ράλι των τελευταίων μηνών στη μετοχή).

Ρώσοι τρέχουν για τη ΔΕΠΑ

Στη ΔΕΠΑ και στον ΔΕΣΦΑ ο διαγωνισμός βαίνει προς ολοκλήρωση, με τη ρωσική Gazprom να έχει το πάνω χέρι. Οπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η «Δημοκρατία», ο άλλος ρωσικός όμιλος, η Sintez του Λεονίντ Λεμπέντεφ, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι στην περίπτωση που παραμείνει στο παιχνίδι η Gazprom, αυτή ενδέχεται να αποσυρθεί για «μη εμπορικούς λόγους». Η διοίκηση της Sintez (που έχει υποβάλει προσφορά μέσω της θυγατρικής Negusneft) είχε υποστηρίξει ότι προσφέρει 1,9 δισ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ. Προς το παρόν, δηλώνει ότι θα προχωρήσει μέχρι τέλους, αν και το τίμημα θα μειωθεί (π.χ. εξαιτίας των οφειλών προς τη ΔΕΠΑ). Δεν είναι γνωστό αν θα φτάσουν μέχρι τέλους, δηλαδή θα υποβάλουν δεσμευτική οικονομική προσφορά στις 29 Απριλίου, η Socar από το Αζερμπαϊτζάν, η κοινοπραξία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου και η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το τσεχικό fund PPF (ενδιαφέρεται μόνο για ΔΕΣΦΑ).

Οι Γάλλοι για την ΕΥΑΘ

Οι Γάλλοι, που μέχρι σήμερα απέχουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αναμένεται να εμφανιστούν στον διαγωνισμό για το πλειοψηφικό πακέτο (51%) της ΕΥΑΘ, της εταιρίας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Ο γαλλικός κολοσσός Suez, ένας από τους δύο μεγαλύτερους ομίλους διεθνώς στη διαχείριση υδάτων (μαζί με την επίσης γαλλική Veolia), κατέχει ήδη περί το 5% της ΕΥΑΘ και αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας.

Η πώληση της ΕΥΑΘ, αλλά και της ΕΥΔΑΠ αναμένεται πάντως να προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως εξαιτίας της αρνητικής διεθνούς εμπειρίας από την παραχώρηση δικτύων νερού σε ιδιώτες. Ο γαλλικός κολοσσός του ιπποδρομιακού στοιχήματος PMU αναμένεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος διεξαγωγής ιπποδρομιών και σχετικού στοιχήματος για 20 χρόνια.

Το ημερολόγιο των διαγωνισμών

15/4: Πώληση πέντε οικοπέδων πλησίον της Αττικής Οδού (πρώτη φάση)

17/4: ΟΠΑΠ (δεσμευτικές προσφορές)

26/4: Ιπποδρομιακό Στοίχημα (πρώτη φάση)

29/4: ΕΥΑΘ (πρώτη φάση)

29/4: ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ (δεσμευτικές προσφορές)

15/5: Μαρίνες Αλίμου, Επιδαύρου, Υδρας και Πόρου (πρώτη φάση)

17/5: Περιφερειακά αεροδρόμια (πρώτη φάση)

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση «γιγάντων» για τα «φιλέτα» της χώρας που ιδιωτικοποιούνται"

Μπουτάρης: Να μοιραστούμε τα κέρδη με τους Τούρκους

Είναι καλύτερο να πάρεις το 50% από κάτι, παρά το 100% από το τίποτα, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του φετινού Money Show

Την ανάγκη διεύρυνσης της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας, προς όφελος και των δύο μερών, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του φετινού Money Show.


«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πόλη-πρότυπο για την ελληνοτουρκική συνεργασία. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου θέσαμε σαν προτεραιότητα να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη από κλειστοφοβική σε μία ανοιχτή, εξωστρεφή και φιλόξενη πόλη. Να αλλάξουμε μία παγιωμένη νοοτροπία, που βασιζόμενη σε μία κακώς εννοούμενη εθνικοφροσύνη, έκρυβε το πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη θετικά μηνύματα διαφοροποίησης σε σχέση με το παρελθόν, όπως δείχνει η αύξηση των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι ολοένα περισσότερες επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ Τούρκων και Θεσσαλονικέων επιχειρηματιών.

«Μπορούμε να μοιραστούμε το κέρδος με τους Τούρκους επιχειρηματίες. Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου έλεγε ότι είναι καλύτερα να πάρεις το 50% από κάτι παρά το 100% από το τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης, θέλοντας να δείξει το σημαντικό, αμοιβαίο όφελος που μπορεί να προκύψει από την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών.

Οι κατασκευές, η ενέργεια, τα τρόφιμα και ο τουρισμός είναι οι τομείς που κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον των τουρκικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα τόνισε ο Λάμπης Κουναλάκης, εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κ.Κουναλάκη, ένας βασικός τομέας κοινής δράσης είναι τα αγροτικά προιόντα, όπου μπορούν να δημιουργηθούν ελληνοτουρκικές συνέργειες και με μεγαλύτερη δυναμική, αυτά να προωθηθούν σε τρίτες χώρες.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, γίνονται παρουσιάσεις ελληνικών επιχειρήσεων στην περιφέρεια της Τουρκίας («η Κωνσταντινούπολη είναι κορεσμένη», είπε χαρακτηριστικά), εν όψει του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Σμύρνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, από τις 250 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, περίπου οι 60-70 διατηρούν τη δυναμική τους, καθώς η εγχώρια οικονομική κρίση έχει πλήξει και την εκεί ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το ενδιαφέρον τουρκικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν τόσο ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπιλτεκίν όσο και ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Ζανώ Απικιάν, με δηλώσεις τους στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Ο κ.Μπιλτεκίν μάλιστα τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να γίνουν ακόμα πιο υποστηρικτικές στις προσπάθειες των Τούρκων επιχειρηματιών που θέλουν επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στον τουριστικό κλάδο.

« Δεν λέω ότι οι ελληνικές αρχές δεν υποστηρίζουν τις τουρκικές επιχειρήσεις, που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα σας, απλά ζητώ περισσότερη στήριξη. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που μπορούν να αναβαθμίσουν το διμερές εμπόριο», είπε ο Τούρκος πρόξενος.

Κατά τον ίδιο, και οι Τούρκοι επιχειρηματίες είναι λίγο επιφυλακτικοί, καθώς, όπως είπε, «δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί στη συνέχεια στην ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι έχουν βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες, τουλάχιστον τρεις μεγάλες οικονομικές κρίσεις στη χώρα τους, πολύ χειρότερες από την τωρινή δική σας».


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κ. Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Ερωτήματα και προβληματισμό προκαλεί πάλι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης με τα όσα δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«δεν πρέπει – λέει- να ξεχνά κανείς πως στην Θεσσαλονίκη κηρύχθηκε η επανάσταση των Νεοτούρκων και συνεπώς ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία»

Φιλοδοξεί και σχεδιάζει μήπως την «καθιέρωση» και «ανάδειξη» της Θεσσαλονίκης σε «Λίκνο» της Τουρκικής Δημοκρατίας;

Οραματίζετε μήπως και την διοργάνωση επετειακών πανηγυρικών εκδηλώσεων με την συμμετοχή Τούρκων επισήμων, Ελληνοτουρκικούς εναγκαλισμούς και παρελάσεις Τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων στους δρόμους της συμπρωτεύουσας;

Ποιά επανάσταση «δεν πρέπει να ξεχνά κανείς» και ποια Τουρκική δημοκρατία εννοεί ο κ. Δήμαρχος;

Εννοεί το Νεοτουρκικό κομιτάτο «Ένωση και πρόοδος» που έβαλε πρόγραμμα και στόχο τον δια πυρός και σιδήρου εκτουρκισμό όλων των εθνοτικών ομάδων της οθωμανικής αυτοκρατορίας;

Δεν διάβασε δεν άκουσε ποτέ ο κ. Μπουτάρης για τις γενοκτονικές σφαγές τους απαγχονισμούς τις λεηλασίες και τα όλεθρο που εξαπέλυσαν οι Νεότουρκοι στην Μικρά Ασία, τον Πόντο, και στην Θράκη με σύνθημα «ένα κράτος μια Θρησκεία, μια γλώσσα»:

Για τις Ναζιστικές μεθόδους και τα «τάγματα εργασίας» (αμελέ ταμπουρού) –τάγματα θανάτου- που εφάρμοσαν οι νεαροί βλαστοί της «Τουρκικής Δημοκρατίας» με την καθοδήγηση του Γερμανού στρατηγού Λίμαν φον Σαντερς στρατολογώντας βιαίως εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνορθόδοξους να σπάζουν πέτρες στα βάθη της Ανατολής γυμνοί ρακένδυτοι και τρεφόμενοι με ότι περίσσευε από την τροφή των ζώων.

«Με το σύστημα που σας προτείνω ο θάνατος τους είναι βέβαιος. Αλλά πριν πεθάνουν θα προσφέρουν υπηρεσίες. Οι γυναίκες τους δεν θα γεννούν και η μισητή αυτής ράτσα των Ελλήνων θα ξεκληριστεί και θα χαθεί σε μια γενιά. Αλλά και οι περιουσίες τους θα περιέλθουν στα χέρια των Τούρκων»

Αυτές ήταν οι προτάσεις του σατανικού Γερμανού στις εκθέσεις που υπέβαλε στην κυβέρνηση των Νεοτούρκων.

(ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι: Στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου)

Εκατομμύρια Αρμενίων σφαγιάστηκαν και αφανίστηκαν. Η Γαλλία πρόσφατα αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων..

Ο καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης μετέφρασε και δημοσίευσε από τα απόρρητα αρχεία του Βερολίνου και της Βιέννης τις εντολές της Τουρκικής Κυβέρνησης προς τους Βαλίδες και τους διοικητές της Αστυνομίας να εξαφανίσουν του πληθυσμούς εκατοντάδων χωριών και πόλεων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών «ο αριθμός των Ελλήνων που θανατώθηκαν μόνο στο Πόντο ανέρχεται σε 303.287, 815 κοινότητες, 874 εκκλησίες και 758 σχολεία ισοπεδώθηκαν»

Οι κυβερνήσεις και ο ευρωπαϊκός τύπος ξεσηκώνεται.

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Λόιντ Τζώρτζ καταγγέλλει «τώρα όπως και πριν οι Τούρκοι γράφουν την ιστορία τους με αίμα εξαλείφοντας τους χριστιανικούς πληθυσμούς με θανάτους και εξορίες»

Αυτές τις μεθόδους τις εφάρμοσαν από το 1914, πέντε χρόνια πριν να πατήσει Έλληνας στρατιώτης στην Μικρά Ασία (Μαΐου 1919)

Αυτό ως επισήμανση και απάντηση σε κάποιους που επιχειρούν σκόπιμα συμψηφισμούς λέγοντας «τους κάνανε πολλά οι στρατιώτες μας και για αυτό μας κάνανε και οι Τούρκοι όσα μας κάνανε».

Για να μην ξεχνά λοιπόν κανείς πως στην Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε η «Τουρκική Δημοκρατία» όπως υπερηφανεύεται να δηλώνει ο Δήμαρχος της Συμπρωτεύουσας του αφιερώνω τιμητικά ένα απόσπασμα από το βιβλίου του Αμερικανού διπλωμάτη και συγγραφέα George Horton με τίτλο «η Μάστιγα της Ασίας».

«Αμέσως μετ α την πτώση του Αβδούλ Χαμίτ μετατέθηκα στην Θεσσαλονίκη. Η πτώση του «Τυράννου» είχε δημιουργήσει πανηγυρική ατμόσφαιρα όλοι ήταν βέβαιοι ότι οι υπήκοοι της Τουρκίας είχαν επιτέλους ενωθεί και ο καθ’ ένας θα έχει την πλήρη ελευθερία να λατρεύει τον θεό του και να ασχολείται με ειρηνικά έργα.

Πολύ γρήγορα όμως Έλληνες, Βούλγαροι και Σέρβοι απογοητεύτηκαν. Ο διωγμός έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Μακεδονία με την μορφή φόνων με ανησυχητική συχνότητα και θύματα προκρίτους Χριστιανικών κοινοτήτων τους δολοφονούσαν συνήθως στο κατώφλι του σπιτιού τους»

«Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έκαναν την εμφάνισή τους σμήνη από απελπισμένες χωρικές, ερχόντουσαν να δουν τον Βαλή για να πάρουν νέα για τους άντρες, τους γιούς ή τους αδελφούς τους. Οι απαντήσεις που έπαιρναν ήταν σαρδόνιες. «φαίνετε πως το έσκασε και σας εγκατέλειψε» ή «Μάλλον έφυγε για την Αμερική».

Ύστερα από λίγο βοσκοί και άλλοι περαστικοί άρχισαν να φέρνουν νέα για πτώματα στα φαράγγια, στις ρεματιές στα βουνά και στα δάση.

Οι παμπάλαια μεθόδους διακυβέρνησης των τούρκων ή τρομοκρατία είχε μπει σε ενέργεια για τα καλά»

Επειδή ο κ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην συνέντευξη του υπερηφανεύτηκε πως στην κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη όταν απελευθερώθηκε το (1912) κυκλοφορούσαν 12 εφημερίδες.

Ας δούμε τι έγραφε μια από αυτές η «Νέα Αλήθεια» την 10η Ιουλίου 1910 επέτειο των δύο ετών από την διακήρυξη του περίφημου «συντάγματος» των Νεοτούρκων.

«Πριν καλά – καλά συμπληρωθούν δύο χρόνια από την εξαγγελία του Συντάγματος … κάθε μέρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ζωντανή εικόνα διωγμού και εξόντωσης έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε τι ακριβώς έχουμε κάνει εμείς οι Οθωμανοί Έλληνες και πρέπει να διωχθούμε με τέτοιο τρόπο»

«Μας δόθηκαν υποσχέσεις ότι τα δικαιώματα μας θα μείνουν ανέγγιχτα, παρ’ όλα αυτά ψηφίζονται νόμοι και μας αφαιρούνται εκκλησίες, σχολεία, νεκροταφεία. Ιερείς και δάσκαλοι ρίχνονται στις φυλακές πολίτες δέρνονται και από παντού ακούγονται θρήνοι και οδυρμοί»

Δυστυχώς παρά τον πλούτο των ιστορικών πηγών που προσφέρονται στον οποιοδήποτε μελετητή διατυπώνονται στις μέρες μας απόψεις και προτάσεις που στοχεύουν στην κατάργηση της εθνικής μνήμης και την ανασκολόπιση της Ελληνικής Ιστορίας.

Σε τούτους τους δύσκολους καιρούς με τις ηθικές, πολιτικές και πολιτισμικές μας αξίες σε πτώση, την οικονομική καταρράκωση και τους κινδύνους για την ίδια την εθνική μας κυριαρχία, κύκλοι, ομάδες και οργανώσεις σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ξένα κέντρα επιδιώκουν πάλι «να εξαφανίσουν τη μισητή ράτσα των Ελλήνων».

Ο πατριωτικός λόγος ενοχοποιείτε και κάθε αναφορά σε Ελλάδα – πατρίδα – έθνος χαρακτηρίζεται ρατσιστική και φασιστική.

Δυστυχώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα είναι από τα μέσα και όχι από τα έξω.

Με την σκέψη πως η απάθεια δεν είναι επιλογή καλά είναι να θυμόμαστε πάντα τα λόγια ενός μεγάλου Έλληνα, Δημοκράτη και Αγωνιστή: «Ο κυρίαρχος στόχος των Ελλήνων ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κόμματα θα πρέπει να είναι ο πατριωτισμός» Μίκης Θεοδωράκης (21-12-2009)

ΥΓ.
Αν αυτά που σκέφτεται και δηλώνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης περί «νεοτουρκικής Δημοκρατίας αλλά και προτείνει για τον σφαγέα του Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ – να δοθεί το όνομα του σε δρόμο της συμπρωτεύουσας – τα δήλωνε και τα πρότεινε κάποιος Δήμαρχος στο Ισραήλ για το ναζιστικό κόμμα και τον ηγέτη του θα ‘θελα να ξέρω ποια θα ήταν η τύχη του.

Παναγιώτης Κλάδος
Δικηγόρος Χανίων
τ. Νομάρχης

macedoniahellenicland.eu
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουτάρης: Να μοιραστούμε τα κέρδη με τους Τούρκους "

Ελληνικά δικαστήρια: Η διαθεσιμότητα είναι αντισυνταγματική

"Προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια το μέτρο"

Αντίθετη με το Σύνταγμα είναι η διαθεσιμότητα που προβλέπει ο Ν. 4092/2012, καθώς και με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, σύμφωνα με επτά αποφάσεις τεσσάρων δικαστηρίων από διαφορετικές περιοχές της χώρας (Χίος, Ρέθυμνο, Ξάνθη και Μεσολόγγι).

Όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές, η διαθεσιμότητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος, και αυτό γιατί ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητας του μέτρου, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι θυσιάζονται χάριν των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης και της περιστολής των κρατικών δαπανών, ενώ προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητά τους, καθώς τους στερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

Με βάση τις δικαστικές αποφάσεις επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τον Ν. 4093/2012 κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας θα καταβάλλεται το 75% των αποδοχών. Όμως, συνεχίζουν τα δικαστήρια, “οι αποδοχές των εργαζομένων ούτως ή άλλως είχαν ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων, κάτι που θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρεπή διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους. Επίσης, παραβιάζονται τα άρθρα 4 παράγραφος 5 και 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος, καθώς το μέτρο της διαθεσιμότητας επιβαρύνει δυσανάλογα ορισμένες κατηγορίες πολιτών, έναντι άλλων και προσθέτει νέα μέτρα σε βάρος των ιδίων εργαζομένων, ενώ τα προηγούμενα μέτρα είχαν αποδειχθεί απρόσφορα, με μοναδικό κριτήριο την ειδικότητα και το αντικείμενο εργασίας τους”.

Ακόμη, η διαθεσιμότητα -σύμφωνα πάντα με τις δικαστικές αποφάσεις- παραβιάζει το δικαίωμα για δίκαιη αμοιβή που καθιερώνει το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αφού οι αποδοχές όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα υπολείπονται του ορίου της φτώχειας. Για τον ίδιο λόγο παραβιάζεται και το άρθρο 22 παράγραφος 1 του Συντάγματος, όπως επίσης παραβιάζεται και η αρχή της μη διακρίσεως, καθώς οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα με μοναδικό κριτήριο την κατηγορία και τον κλάδο, χωρίς επαρκή αιτιολογία, ενώ το κριτήριο που χρησιμοποιείται, δηλαδή η μη τήρηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, είναι εντελώς προσχηματικό.

Επιπλέον, οι διατάξεις του Ν. 4093/2012 για τη διαθεσιμότητα αντιστρατεύονται ευθέως και τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), της αξιοκρατίας (άρθρο 103 του Συντάγματος) και της ορθολογικής διάρθρωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου. Και αυτό, γιατί η επιλογή των εργαζομένων που τίθενται σε τέτοια κατάσταση δεν γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (υπηρεσιακών και κοινωνικών, προσόντων, βάσει των ικανοτήτων, της απόδοσης, της αρχαιότητας, της ηλικίας, της οικογενειακής και της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων), ούτε όμως λαμβάνονται υπ' όψη κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική αξία και την ικανότητα των ενδιαφερομένων. Επιπλέον, σημειώνεται στις δικαστικές αποφάσεις, η κατάργηση των οργανικών θέσεων δεν πραγματοποιείται στη βάση ολοκληρωμένης μελέτης αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά στηρίζεται στο τυχαίο κριτήριο της κατάληψης θέσεων συγκεκριμένων ειδικοτήτων και κατηγοριών, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη οι συγκεκριμένες ανάγκες της καθεμιάς υπηρεσίας ή φορέα. Θεωρείται δηλαδή «εκ προοιμίου βέβαιο» ότι οι υπηρεσίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4093/2012 δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες αυτών των ειδικοτήτων, μολονότι δεν έχει συνταχθεί σχετικό οργανόγραμμα στη βάση των πραγματικών αναγκών τους.

Παράλληλα, τα Μονομελή Πρωτοδικεία Χίου και Ξάνθης υπογραμμίζουν ότι η διαθεσιμότητα: 1) Μεταβάλλει “επί τα χείρω τους όρους εργασίας, αφενός μειώνοντας τον μισθό των αιτούντων κατά 25%, αφετέρου καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον της εργασιακής σχέσης”. Και αυτό, γιατί “πιθανολογείται βάσιμα ότι η διαθεσιμότητα θα οδηγήσει σε οριστική απώλεια της θέσεως εργασίας, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012, η σχέση εργασίας αυτών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, εφόσον δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν -ενδεχόμενο σφόδρα πιθανό με τα σημερινά δεδομένα- λύεται με τη λήξη του καθεστώτος της διαθεσιμότητας”, 2) Τίθενται σε διαθεσιμότητα “με μοναδικό κριτήριο την κατηγορία και τον κλάδο, χωρίς επαρκή αιτιολογία για ποιον λόγο επιφυλάσσεται διαφορετική μεταχείριση σε άλλους εργαζόμενους της ίδιας κατηγορίας και του ίδιου κλάδου, κατά παράβαση της αρχής της μη διακρίσεως”. Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι δικαστές, το κριτήριο που χρησιμοποιείται, δηλαδή “η μη τήρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΑΣΕΠ, είναι παντελώς προσχηματικό”, 3) Ο “νομοθέτης λειτουργώντας ισοπεδωτικά αντιμετωπίζει κατά τον ίδιο τρόπο τους ικανούς και ευσυνείδητους υπαλλήλους με τους αργόμισθους και τους ανεπαρκείς” και 4) Προσβάλλει “την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητα”, καθόσον απομακρύνονται από τη θέση εργασίας τους και τους αποστερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

Ακόμη, τα δικαστήρια Χίου και Ξάνθης επισημαίνουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας παραβιάζει και το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, καθώς «καταλείπεται στους εργαζόμενους ελάχιστο ή ανύπαρκτο εισόδημα”.

Τέλος, τα Μονομελή Πρωτοδικεία Ξάνθης και Ρεθύμνου τονίζουν επίσης, μεταξύ των άλλων, ότι η διαθεσιμότητα αποτελεί βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης, προσβάλλει στον πυρήνα τους τα συνταγματικά δικαιώματα των ενδιαφερομένων, και ειδικότερα αυτά που έχουν θεσμοθετηθεί στα άρθρα 2 παράγραφος 1, άρθρο 4 παράγραφος 5, άρθρο 22 παράγραφος 1, άρθρο 25 παράγραφοι 1 και 4 του Συντάγματος που επιβάλλουν τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ισότιμη συνεισφορά στα δημόσια βάρη, την προστασία της εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζει και τις αρχές της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικά δικαστήρια: Η διαθεσιμότητα είναι αντισυνταγματική"

"Ποια Προανακριτική; Λυπάμαι, την... κοπανάω για Λας Βέγκας"!

«Πολύ θα το ήθελα, αλλά λυπάμαι, δεν θα μπορέσω, πάω Βέγκας...». Κάπως έτσι φέρεται να αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα για να βρεθεί στη Βουλή ενώπιον της Προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να περάσει από τα μέρη μας καθώς στις 22 Απριλίου πρέπει να παραδώσει το τελευταίο του μάθημα το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μετά θα μεταβεί στο Λας Βέγκας όπου θα δώσει ομιλία στον υπερπολυτελή «ναό» του τζόγου, το καζίνο – ξενοδοχείο Bellagio (ίσως το θυμάστε από την ταινία Ocean's Eleven...).

Εκεί, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, θα μιλήσει στο συνέδριο SkyBridge Alternatives (SALT), με κοινό διάσημους αλλά και εκπροσώπους των μεγαλύτερων hedge funds του κόσμου.

Τι κι αν κάποτε, ο τότε πρωθυπουργός κατηγορούσε αυτά τα κεφάλαια ως κερδοσκοπικά, χαρακτηρίζοντας τα όρνια που τρώνε την Ελλάδα... Μεταξύ των εκπροσώπων των funds θα είναι και άνθρωποι που έβγαλαν ουκ ολίγα «επενδύοντας» σε ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Παπανδρέου θα μοιραστεί το πόντιουμ με γνωστές προσωπικότητες όπως ο Όλιβερ Στόουν, ο Αλ Πατσίνο και ο Νικολά Σαρκοζί.

Για να παρακολουθήσει κάποιος το συνέδριο καλείται να πληρώσει από 1.000 έως και 5.000 δολάρια!

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » ""Ποια Προανακριτική; Λυπάμαι, την... κοπανάω για Λας Βέγκας"!"

"Συμμαχία Πολιτών" ιδρύει ο Γιώργος Λιλλήκας

Τις προθέσεις του για δημιουργία Κινήματος εξήγγειλε λίγο μετά τις 11 π.μ. ο Γιώργος Λιλλήκας «για να οργανώσουμε όλους εκείνους τους πολίτες που αγωνιούν και είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών μας».

Ανταποκρινόμενος στις παροτρύνσεις και στη βούληση πολιτών, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύγκληση ιδρυτικής συνέλευσης για την ίδρυση της συμμαχίας πολιτών. Η συνέλευση, όπως είπε, είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες και η Συμμαχία των πολιτών είναι ανοιχτή στην κοινωνία. «Κινείται πέρα και έξω από τα παραδοσιακά ιδεολογικά σχήματα». Μοναδικός γνώμονας της συμμαχίας, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου, σε περιβάλλον απόλυτα δημοκρατικό. «Η συμμαχία θα εφαρμόσει αρχές της άμεσης δημοκρατίας, με την εφαρμογή δημοψηφισμάτων», τόνισε.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του Γιώργου Λιλλήκα:

14 Απριλίου, 2013
Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά και ιστορικές πολιτικές προκλήσεις. Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίου με την Τρόικα, οι πρόνοιες του Μνημονίου και οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έχουν αλλάξει τον οικονομικό χαρακτήρα της Κύπρου και ακύρωσαν τις προοπτικές ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.
Η άρνηση τόσο της Κυβέρνησης Χριστόφια όσο και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, εκτός των πλαισίων της Τρόικας, επέτρεψαν στο Γιούρογκρουπ, στην ΕΚΤ, και στο ΔΝΤ να πειραματιστούν πάνω στην Κύπρο, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των απαράδεχτων και εγκληματικών τους αποφάσεων.
Εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες, οι «εταίροι» μας και το ΔΝΤ, έλαβαν αποφάσεις, με τη συναίνεση και της Κυπριακής Κυβέρνησης, που κατέστρεψαν το Τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και τον τομέα παροχής διεθνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ και οι επαχθείς όροι του Μνημονίου, οδηγούν τη χώρα σε οικονομική καταστροφή με βαθειά και διαρκή ύφεση, στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας και στην κοινωνική εξαθλίωση και δυστυχία. Με το Μνημόνιο υποθηκεύσαμε τη διαχείριση του Φυσικού μας Αερίου στις εκτιμήσεις και αποφάσεις των εκπροσώπων της Τρόικας.
Το χειρότερο είναι ότι, με το Μνημόνιο και την παθητική στάση του Προέδρου και της Κυβέρνησης, εκχωρήσαμε την Κρατική μας Κυριαρχία σε τρίτους. Η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί σήμερα υπό καθεστώς νέο-αποικιοκρατίας.
Οι εκλελεγμένες αρχές και θεσμοί του Κράτους δεν διαθέτουν πλέον την ανεξαρτησία να αποφασίζουν ελεύθερα με εθνικά κριτήρια, αλλά εκτελούν τις οδηγίες και τις εντολές των Κομισάριων του ΔΝΤ.

Η Βουλή εκχωρεί εξουσίες της και οι δημοκρατικές διαδικασίες παρακάμπτονται με τη μέθοδο των εκβιαστικών διλημμάτων. Όλα αυτά συμβαίνουν παρά τη θέληση και χωρίς την έγκριση του λαού, από τον οποίο αφαιρείται το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίσει με Δημοψήφισμα για την τύχη της πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών του. Αντίθετα ο λαός παραπληροφορείται και τρομοκρατείται με στόχο την αποδοχή του Μνημονίου ως τη «μόνη επιλογή».
Η Τουρκία και οι σύμμαχοι της κάνουν σχεδιασμούς και διαμορφώνουν στρατηγικές για εκμετάλλευση της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου, με στόχο να επιβάλουν λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.
Οι αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, για «ευκαιρία επιβολής του Σχεδίου Ανάν», που ο λαός μας δημοκρατικά απέρριψε το 2004, στοχεύουν στη διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων και του κατάλληλου κλίματος στη διεθνή κοινότητα και στην κοινή γνώμη.
Η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση θα αξιοποιηθούν για να καμφθούν οι αντιστάσεις του λαού μας. Τα ίδια εκβιαστικά διλλήματα που τέθηκαν στους πολίτες για να επιβληθεί το Μνημόνιο ως «αδήριτη ανάγκη», θα τεθούν και πάλι για την επιβολή ενός καταστροφικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Η κοινωνική δυστυχία θα αξιοποιηθεί, για να του προσφέρουν φρούδες ελπίδες ανάκαμψης μέσα από μια λύση η οποία στην ουσία θα καθιστά την Κύπρο όμηρο της Τουρκίας. Η αποδυναμωμένη θέση και η οικονομική εξάρτηση της Ελλάδας, σε συνάρτηση με τη διατάραξη των παραδοσιακών εξαίρετων σχέσεων μας με τη φίλη χώρα της Ρωσίας, αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το όλο σκηνικό, όπως έχει στηθεί, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς το τις επερχόμενες εξελίξεις στο Εθνικό μας ζήτημα.
Ταυτόχρονα το μέγεθος και οι διαστάσεις της πολιτικής και κομματικής διαπλοκής και η ατιμωρησία προκαλούν βάναυσα το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.
Η οργή και ο θυμός των πολιτών είναι απόλυτα δικαιολογημένα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών τους προς το πολιτικό σύστημα και τους πολιτειακούς θεσμούς έχει κλονιστεί σε επικίνδυνο βαθμό.

Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, οι πολίτες εξεγείρονται αναζητώντας τρόπους αντίστασης και αντίδρασης. Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας, καλούμαστε όλοι να δώσουμε το παρών μας, να πάρουμε θέση και να κάνουμε το καθήκον μας. Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών. Η αποχή, η σιωπή και η ανοχή είναι συνώνυμα της συνενοχής.
Ανταποκρινόμενοι στις παροτρύνσεις και στη βούληση μεγάλης μερίδας πολιτών, ανακοινώνω, σήμερα την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύγκληση Ιδρυτικής Συνέλευσης, στις 28 Απριλίου, με σκοπό την ίδρυση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Η Ιδρυτική Συνέλευση είναι ανοιχτή προς όλους τους πολίτες ανεξάρτητα ιδεολογικής προέλευσης και ταυτότητας.
Η Συμμαχία Πολιτών είναι ανοιχτή στην κοινωνία, σέβεται τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό ιδεών ως ένα σύγχρονο κοινωνικό δημοκρατικό κίνημα. Η Συμμαχία Πολιτών δεν θα έχει ιδεολογικό χαρακτήρα αλλά κινείται πέραν και έξω από τα παραδοσιακά ιδεολογικά σχήματα. Θα τοποθετείται επί όλων των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου και όχι μιας ιδεολογίας.
Σε ένα περιβάλλον απόλυτα δημοκρατικό, η Συμμαχία Πολιτών αποδέχεται τη λειτουργία οργανωμένων τάσεων και θα εφαρμόσει αρχές της άμεσης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων, επιτρέποντας σε όσους μετέχουν σε αυτή να έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση θέσεων και αποφάσεων. Με διαδικασίες που αναγνωρίζουν και καλλιεργούν τη διαφορετική άποψη η Συμμαχία Πολιτών, προάγει τη συμμετοχική δημοκρατία.
Στη διαμόρφωση πολιτικών αναγνωρίζεται και διασφαλίζεται ο ενεργός ρόλος των επιστημόνων και των δεξαμενών σκέψης.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που ασπάζονται την διεκδικητικότητα ως πολιτική στάση στο Κυπριακό, στην οικονομία και στα κοινωνικά ζητήματα. Σε όσους πιστεύουν στην αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισονομίας. Στους πολίτες που πιστεύουν σε μια λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και θα οδηγεί σε μια πατρίδα ελεύθερη, όπου θα γίνονται σεβαστά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις. Στους πολίτες που επιθυμούν τον απεγκλωβισμό μας από το νέο-αποικιακό καθεστώς που επιβάλλουν τα Μνημόνια της Τρόικας και στη διατήρηση της Κρατικής μας ανεξαρτησίας.
Απευθυνόμαστε σε όλους όσους επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό του Κράτους με την εισαγωγή δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών, οι οποίες να επιτρέπουν τον δημόσιο έλεγχο και να προστατεύουν τον πολίτη.
Σ’ όλους όσους επιδιώκουν την εκδημοκρατικοποίηση και εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος και την εναρμόνιση του με τις σύγχρονες δημοκρατικές αρχές και αξίες, αναγνωρίζοντας ενεργό ρόλο στους πολίτες που θέλουν να αγωνιστούν για τον τερματισμό της κουλτούρας της ατιμωρησίας, για την εισαγωγή της έννοιας της προσωπικής ευθύνης
για όλους όσους ασκούν εξουσία και για την εφαρμογή της μηδενικής ανοχής για τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή. Στους πολίτες που θέλουν την ανανέωση και την ανατροπή του κατεστημένου.
Καλούμε όλους τους πολίτες που ασπάζονται αυτές τις αρχές να λάβουν μέρος στην Ιδρυτική Συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών, για να συνδιαμορφώσουμε από κοινού τους στόχους και σκοπούς της Συμμαχίας.
Για να καθορίσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα, για να επιλέξουμε την Προσωρινή Επιτροπή, η οποία θα συμβάλει ώστε οι πολίτες να αυτό-οργανωθούν και επιτύχουν την ετοιμασία της Καταστατικής και Εκλογικής Συνέλευσης αλλά και την αγωνιστική ανάταση ελπίδας, αξιοπρέπειας και διεκδικητικότητας.
Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης των πολιτών, των πολιτικών δυνάμεων και των οργανωμένων συνόλων που ασπάζονται τους ίδιους στόχους σ’ ένα Μέτωπο Αντίστασης και προάσπισης της εθνικής μας αξιοπρέπειας.
Προς όλες αυτές τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με τις οποίες συνεργαστήκαμε και στο πρόσφατο παρελθόν, τείνουμε χέρι συνεργασίας και συμπόρευσης. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο και στη βάση του αλληλοσεβασμού, για να πετύχουμε τη σύσταση ενός Συνασπισμού Δυνάμεων ικανού να προσφέρει διέξοδο, προοπτική και ελπίδα στο λαό μας.

offsite.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » ""Συμμαχία Πολιτών" ιδρύει ο Γιώργος Λιλλήκας"

Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στις Σκουριές

Ομόφωνη ήταν η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, αναφορικά με τους δύο συλληφθέντες από την Ιερισσό Χαλκιδικής, οι οποίοι κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Οι δύο άνδρες, μετά τις απολογίες τους, κρίθηκαν ως προσωρινά κρατούμενοι, αν και αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που τους προσάπτονται – αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν ανακριτή και εισαγγελέα.

Απολογήθηκαν με υπομνήματα

Οι δύο κατηγορούμενοι, ένας 33χρονος κι ένας 44χρονος, απολογήθηκαν με υπομνήματα, αρνούμενοι στο σύνολό τους τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται. Οπως έγινε γνωστό, ισχυρίστηκαν ότι ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι την ημέρα της επίθεσης, πρωινές ώρες της 17ης Φεβρουαρίου, δεν βρίσκονταν καν στον τόπο κατοικίας τους. Φέρονται δε να χαρακτήρισαν «ανυπόστατες» και «αίολες» τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο στάδιο της προανάκρισης.

Σχετικά με τον εντοπισμό γενετικού υλικού του 33χρονου σε μάλλινο σκούφο που βρέθηκε κοντά στο σημείο της επίθεσης, ο κατηγορούμενος φέρεται να απολογήθηκε ότι ο ίδιος είχε βρεθεί σε προγενέστερο χρόνο στην περιοχή μιας και είναι υλοτόμος κι ότι ο σκούφος του έπεσε εκεί. Μάλιστα, όπως είπε, είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν για παράνομη υλοτόμηση στη δασική περιοχή των Σκουριών.

Από την πλευρά του, ο 44χρονος, αντικρούοντας με τη σειρά του το κατηγορητήριο, κατά το οποίο, οι αρχές βρήκαν στο σπίτι του καραμπίνα που από τη βαλλιστική εξέταση προέκυψε ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, φέρεται να είπε ότι ο ίδιος είναι κυνηγός και βγαίνει συχνά για κυνήγι στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κατηγορούνται άλλα 18 άτομα

Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα 18 άτομα, που θα κληθούν το επόμενο διάστημα να απολογηθούν στις ανακριτικές αρχές. Σε βάρος των συνολικά είκοσι εμπλεκόμενων ατόμων είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Τα κακουργήματα αφορούν τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης, του εμπρησμού, της ληστείας και της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στις Σκουριές "

Νέα κέντρα κράτησης μεταναστών στα σκαριά

Έξι νέα κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης μεταναστών προτίθεται να θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στόχος είναι η δυνατότητα "φιλοξενίας" παράνομων μεταναστών να διπλασιαστεί και από τις 5.000 που είναι σήμερα να φτάσει στις 10.000.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αρχικά τη χωροθέτηση νέου κέντρου κράτησης σε παλαιό ΚΤΕΟ στην Κακαβιά Ιωαννίνων. Εκτός του νομού Ιωαννίνων, κέντρα πρώτης υποδοχής πρόκειται να "ενεργοποιηθούν" σε Χίο, Σάμο και Λέσβο

spirospero
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα κέντρα κράτησης μεταναστών στα σκαριά"

Τουρκικό σκάφος βγαίνει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» (πρώην «Polarcus») βγάζει η Τουρκία για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ενεργειακό «παιχνίδι» πέριξ της Κύπρου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Η Άγκυρα στέλνει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», που αγόρασε πρόσφατα από τη Νορβηγία, για να διενεργήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου επισκέπτονται το Ισραήλ και επαναβεβαιώνουν την ειλημμένη απόφαση Λευκωσίας και Τελ Αβίβ να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθούν κοινές ασκήσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, ενώ η αμερικανική εταιρεία Noble προχωρά τον Ιούνιο στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, είπε πρόσφατα ότι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του στη Μαύρη Θάλασσα, το «Μπαρμπαρός» θα αναλάβει κρίσιμο ρόλο και στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

Εδωσε δε, το στίγμα των προθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι έρευνες που έγιναν στη Μαύρη Θάλασσα, σε συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, τώρα θα ενταθούν στη Μεσόγειο

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό σκάφος βγαίνει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news