facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Το πρόβλημα ξεπεράστηκε για τον 15χρονο Μανώλη από την Πάτρα

Ευδιάθετος, με καλή κινητικότητα, και διάθεση να επιστρέψει στο δωμάτιο του ξύπνησε σήμερα το πρωί ο 15χρονος Μανώλης. Ο μαθητής από την Πάτρα χειρουργήθηκε χθες στο Ανόβερο της Γερμανίας και η επέμβαση στέφθηκε από επιτυχία. Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα και με τον νευροχειρούργο Βασίλη Παναγιωτόπουλο, θα σηκωθεί από το κρεβάτι και θα ξεκινήσει φυσικοθεραπείες. Συνολικά θα μείνει στο Ανόβερο τουλάχιστον έναν μήνα μέχρι να επιστρέψει στην Ελλάδα και την Πάτρα.



Το πρόβλημα ξεπεράστηκε δήλωσε σήμερα το πρωί στον Γιώργο Παπαδάκη ο νευροχειρούργος του ΠΓΝΠ κάνοντας όλους πολύ χαρούμενους!

"Ολα πήγαν καλά" ήταν και το sms που έφθασε στο κινητό τηλέφωνο του διοικητή του ΠΓΝΠ Απόστολου Λέτσιου. Η αγωνία όλων ειδικά χθες το βράδυ είχε χτυπήσει κόκκινο και κατά την αναμονή της ολοκλήρωσης του χειρουργείου.

Το pelop.gr επικοινώνησε με τον διοικητή του ΠΓΝΠ και επιβεβαίωσε τα ευχάριστα νέα και την καλή μετεγχειρητική εικόνα του 15χρονου, ο οποίος όταν ξύπνησε από την νάρκωση επικοινώνησε κανονικά με τους δικούς του ανθρώπους.

Ο νευροχειρούργος του νοσοκομείου του Ρίου, χθες το βράδυ και μετά την πετυχημένη, πολύωρη επέμβαση στον 15χρονο πατρινό μαθητή, έστειλε μήνυμα ανακούφισης και ελπίδας θέλοντας να μάθουν κι άλλοι τα καλά νέα.

"Ολα πήγαν καλά" έγραφε στο μήνυμά του ο νευροχειρούργος Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

pelop
Διαβάστε Περισσότερα » "Το πρόβλημα ξεπεράστηκε για τον 15χρονο Μανώλη από την Πάτρα"

Κυπριακές Αερογραμμές: Μόνο… ο Θεός μπορεί να τις σώσει

Στο Θεό έχουν εναπωθέσει πια τις ελπίδες τους όλοι καθώς μόνο με ένα θαύμα θα σωθεί ο Εθνικός Αερομεταφορέας. Μέχρι αύριο θα παρθουν οι τελικές αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ σήμερα το μεσημέρι Διοίκηση και Συντεχνίες θα συναντηθούν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ρευστότητα που είναι ανύπαρκτη, γεγονός που «απαγορεύει» κομβικές κινήσεις.

Για να συνεχίσουν να πετούν οι Κυπριακές Αερογραμμές χρειάζονται:

1.Σχεδόν 50εκ. ευρώ σε ρευστό για να βγάλουν το 2013

2.Αποχώρηση 500 και πλέον ατόμων προσωπικού

3.Καθήλωση των μισών αεροπλάνων

Κινέζοι και Άραβες δεν βιάζονται

Η εικόνα που παρουσιάζει ο Εθνικός Αερομεταφορέας φαίνεται είναι βούτηρο στο ψωμί όσων θα ήθελαν να επενδύσουν. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι σοβαρές αλλά φαίνεται ότι ο χρόνος αυτή την φορά δεν λειτουργεί υπέρ μας.

Παράλληλα η απόφαση της Κομισιόν για μη στήριξη από το κράτος ουσιαστικά δέψει τα χέρια στην Κυβέρνηση που ίσως και αύριο να ανακοινώσει την αναστολή των εργασιών της εταιρίας.

24h.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακές Αερογραμμές: Μόνο… ο Θεός μπορεί να τις σώσει"

Αντίθετη η ΓΣΕΕ με τις απαιτήσεις των δανειστών για τις τράπεζες

Την υποστήριξή της στον αγώνα της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) για την υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank εκφράζει... με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Η Συνομοσπονδία αναφέρεται σε «παρεμβάσεις που οδηγούν τις δυο τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», κάνει λόγο για «απαράδεκτη τακτική και πρακτική των δανειστών» ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ότι «υιοθετεί με αξιοσημείωτη ευκολία προτάσεις που αποδεικνύουν ότι τελικός στόχος της τρόικα δεν είναι άλλος από τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της χώρας».

«Αν οι κυβερνώντες δεν μπορούν να αντισταθούν στις μνημονιακές επιταγές, αυτό το κάνουν οι εργαζόμενοι με δυναμικούς και αποτελεσματικούς αγώνες» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετη η ΓΣΕΕ με τις απαιτήσεις των δανειστών για τις τράπεζες"

Άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών προτείνουν οι κατασκευαστές

Την άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την κατάργηση των εμπορικών ζωνών στα επαγγελματικά ακίνητα πρότεινε, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, στο πλαίσιο της.. έκτακτης πανελλήνιας συνδιάσκεψης των κατασκευαστών κτιρίων Ελλάδας στην Αθήνα.

Σχετικά με τη δεύτερη πρόταση, αναφέρθηκε ότι εμπορικότητα δεν υπάρχει πλέον σε κανέναν δρόμο της Ελλάδας, καθώς το 50% εξ’ αυτών είναι κλειστά και το 50% δεν καταβάλει το συμφωνημένο μίσθωμα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

«Την περίοδο, που διανύει η χώρα τη μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση και να ενεργοποιήσουμε πάση θυσία ακόμη και με ζημία τις επιχειρήσεις μας για το καλό της εθνικής οικονομίας και της μείωσης της ανεργίας και ζητάμε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων να περιοριστεί στο μέσο ευρωπαϊκό φόρο μεταβίβασης (4%).

» Απαλλαγή του φόρου ακίνητης περιουσίας για τα απούλητα ακίνητα των επιχειρήσεων του κλάδου 10 χρόνια τουλάχιστον από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

» Αναστολή του ΦΠΑ 23% στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στην αυτοπαράδοση τουλάχιστον μέχρι και το 2016.

» Στο νέο νόμο, που αφορά αυθαίρετα κτίσματα και πολεοδομικές παραβάσεις, να ενταχθούν όλα τα κτίσματα, μέχρι και την 1η Απριλίου του 2013 και να μειωθούν τα πρόστιμα για τις μεγάλες επιφάνειες, κυρίως, στα επαγγελματικά ακίνητα, προκειμένου το κράτος να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι και, με θετική προαίρεση, θα καταβάλουν και, με αυτή την είσπραξη, μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο το χαράτσι και, γενικά, οι φόροι ακινήτων, για τα προσεχή τρία χρόνια».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών προτείνουν οι κατασκευαστές"

ΙΟΒΕ: Φόβοι για ύφεση άνω του 4,6% το 2013

Τον κώδωνα του κινδύνου για επιστροφή σε καθεστώς αβεβαιότητας κρούει το ΙΟΒΕ το οποίο εκτιμά ότι αν συμβεί αυτό θα επιδεινώσει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, επισημαίνοντας ότι η επανάκαμψη των καταθέσεων μπορεί να αντιστραφεί.

Αυτό αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2013 του ΙΟΒΕ από την οποία προκύπτει ότι η ύφεση εφέτος σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο θα ανέλθει στο 4,6%.

Σύμφωνα με τον κ. Ραφαήλ Μωυσή το πρόγραμμα στην Ελλάδα μπορεί να βγει αρκεί να ακολουθηθεί αυστηρά και να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις και οι δεσμεύσεις που αναφέρονται στο Μνημόνιο. Ο ίδιος επεσήμανε ωστόσο ότι το κρίσιμο ραντεβού με την Τρόικα δεν είναι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη τις ημέρες αυτές αλλά αυτό που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι

Όπως επισημάνθηκε το πρόβλημα της ανεργίας παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας με τον κ

. Οδυσσέα Κυριακόπουλο να δηλώνει “πέρυσι χάθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και δεν ευαισθητοποιείται κανείς την ίδια ώρα που η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να απομακρύνει τους επίορκους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα”. Για να διερωτηθεί “πόσο πλέον πρέπει και περιμένει ο Έλληνας φορολογούμενος για να απομακρυνθούν οι επίορκοι”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο “κουρέματος” καταθέσεων στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ σημείωσαν ότι “δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα. Για εμάς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν ξέρω σε άλλες χώρες τι θα γίνει”.

“Τα πράγματα (Ελλάδα - Κύπρος) δεν είναι συγκρίσιμα. Έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών τραπεζών. Δεν βλέπω να οδηγούμαστε σε τέτοιες λύσεις. Είναι υποθετικό σενάριο σε αυτή τη φάση “, σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εκτός από το “αρνητικό” σενάριο για επιστροφή σε καθεστώς αβεβαιότητας τα στελέχη του ΙΟΒΕ δεν αποκλείουν ένα θετικό σοκ το οποίο συνδέουν με την ενδεχόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένους και έλληνες επενδυτές.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:

· Είναι αρκετά πιθανό η ύφεση να επιδεινωθεί το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του ΙΟΒΕ (4,6%), αν και θα είναι σε κάθε περίπτωση ηπιότερη του 2012. Όπως επισημαίνεται, οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την Κύπρο γεννούν νέα δεδομένα, διαδικασία που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Επομένως, η επίδρασή τους στην ελληνική οικονομία δεν είναι δυνατό προς το παρόν να αποτιμηθεί με σχετική βεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, εμφατικότερη πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και ευόδωση του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, μπορεί να λειτουργήσει με θετικό τρόπο στην οικονομία.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι η υλοποίηση των εκτεταμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν για το 2013, ύψους €9,5 δισεκ., εκ των οποίων €7,4 δισεκ. στην πλευρά των δημόσιων δαπανών (κυρίως συντάξεις, μισθοί, επιδόματα) θα έχει και φέτος σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα, στη ζήτηση, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και ακολούθως στην παραγωγική δραστηριότητα, οξύνοντας περαιτέρω την ανεργία.

Η πτώση των επενδύσεων το 2013 θα είναι η ηπιότερη σε σχέση με το 2012, στην περιοχή του 10%, ενώ αναμένεται και περιορισμός των καταναλωτικών δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα φέτος, περίπου στα περυσινά επίπεδα (~-9,0%). Πτώση θα υπάρξει και στη δημόσια κατανάλωση το 2013, ισχυρότερη από ότι το 2012.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ διαβλέπει πιθανή η μικρή ενίσχυση των εξαγωγών υπηρεσιών από την υψηλότερη τουριστική κίνηση, αλλά και υποχώρηση των εισαγωγών η οποία θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικού τομέα το 2013, σε εθνικολογιστικούς όρους, που δεν αποκλείεται να είναι πλεονασματικό.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ προβλέπει:

· Άνοδο της ανεργίας για ακόμα ένα χρόνο το 2013, στο 27,6%

· Σταθερότητα τιμών το 2013, στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα είναι φέτος μηδενικός, δηλαδή για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα έχουμε σταθερότητα τιμών.

Τα «καλά» και τα «κακά» νέα

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ τους πρώτους μήνες του έτους αφενός υπήρξαν «καλά» νέα, στα οποία περιλαμβάνει:

· Τις εξελίξεις στα ισοζύγια εσωτερικής και εξωτερικής διαχείρισης που στο παρελθόν, με τα «διπλά ελλείμματα» αποτέλεσαν την γενεσιουργό αιτία του σημερινού χρέους και των συνεπακόλουθων δεινών. Το γενικό ισοζύγιο της κυβέρνησης το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν θετικό, παρουσιάζοντας πλεόνασμα €72 εκατ., όμως στις αρχές του 2012 το πλεόνασμά του έφτανε τα € 2,3 δις. Σε ότι αφορά το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, το έλλειμμά του διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα €221,6 εκ., 84,7% χαμηλότερα από ότι τον ίδιο μήνα πέρυσι (€1,45 δις.).

· Θετική εξέλιξη αποτέλεσε επίσης η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που αποτυπώθηκε στην Έρευνα Συγκυρίας του ΙΟΒΕ επί τέσσερις συνεχείς μήνες.

· Η εκπλήρωση των συγκεκριμένων όρων που είχαν τεθεί στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012 επέτρεψαν την εκταμίευση της συμπληρωματικής 2ης και της 3ης δόσης των € 9,2 δισ. και 2,8 δισ. από τη λεγόμενη υπέρ-δόση του προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης, με την τελευταία της δόση να κρίνεται αυτό το διάστημα.

· Θετικές ειδήσεις ήρθαν επίσης στο μικροοικονομικό σκέλος της οικονομίας, με προεξέχουσες την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ικονίου – Θριασίου πεδίου, αλλά και οι ειδήσεις για μεταφορά μέρους παραγωγής από σημαντικές πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

· Επίσης θετικές παρουσιάζονταν, τουλάχιστον κατά τις πρώτες 10 εβδομάδες, οι εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, όπου ομαλοποιούνταν σταδιακά οι συνθήκες ρευστότητας καθώς επιταχυνόταν η επανάκαμψη των καταθέσεων.

Τα προβλήματα

Παράγων προβληματισμού, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ παραμένει το γεγονός ότι η ύφεση εξακολουθεί να είναι έντονη, αν και στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 υπήρξε μικρότερη από όση ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 (5,7% έναντι 7,9%). Τον Ιανουάριο σημειώθηκε μικρή πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, μείωση των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία καθώς και μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο.

Πρόβλημα τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής σημασίας παραμένει το υψηλό ποσοστό της ανεργίας (στο 26,4% τον Δεκέμβριο) τόσο ως προς τα απόλυτα μεγέθη, όσο και ως προς τη διάρθρωσή της και ειδικά την εξέλιξη τη μακροχρόνιας ανεργίας, αλλά και της ανεργίας των νέων.

Σε στοιχείο σοβαρού προβληματισμού επίσης εξελίσσεται η αδυναμία είσπραξης εσόδων που αποδίδεται αφ’ ενός στην καθυστέρηση καταβολής οφειλών από τη «μη φοροδιαφεύγουσα» μερίδα του πληθυσμού

Παράγοντα προβληματισμού αποτελεί οπωσδήποτε η ένταση που δημιουργείται γύρω από υφιστάμενες ή σχεδιαζόμενες επενδύσεις, καθώς αυτές αξιολογούνται ως μια εικόνα αντίδρασης σε κάθε επενδυτική προσπάθεια της χώρας.

Η οικονομική πολιτική εξαντλείται στην «στρατηγική της δόσης»! Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το παραπάνω αναμενόμενο και σχετικά «ισορροπημένο» σκηνικό, ανατράπηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες του τριμήνου ως συνέπεια δύο σημαντικών αρνητικών εξελίξεων: Τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο αποτέλεσαν, προφανώς, τη μία

. Αυτά, εκτός από την τοπική διάσταση, την επίδραση δηλαδή που έχουν στους Κύπριους πολίτες και στην τοπική οικονομία, έχουν μια ευρύτερη και ακόμη σοβαρότερη διάσταση, αφού τα μέτρα που επιλέχθηκαν να εφαρμοστούν, θίγουν και παραβιάζουν θεμελιώδεις και διεθνώς καθιερωμένους θεσμούς και αρχές.

Είχε όμως προηγηθεί χρονικά μια άλλη εξέλιξη στην Αθήνα, όχι βέβαια τόσο εκρηκτικού χαρακτήρα όπως τα γεγονότα της Κύπρου αλλά επίσης αρνητική για την εικόνα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτή υπήρξε η επιστροφή στο καθεστώς δυστοκίας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κατά την τελευταία επίσκεψή της και η (καθυστερημένη ή μη) καταβολή της τελευταίας δόσης από την εναπομένουσα χρηματοδοτική ενίσχυση.

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είχε έτσι υποστεί πλήγμα πριν την εκδήλωση της κυπριακής κρίσης, με χαρακτηριστική συνέπεια τα περιθώρια αποδόσεων των 10-ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αποδόσεων των αντιστοίχων γερμανικών τίτλων να γυρίσουν σε έντονα ανοδική τάση όταν διαπιστώθηκε η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τρόικα.

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ανέδειξε μια δυσάρεστη και δυσμενείς προοπτικές προοιωνίζουσα πραγματικότητα: η οικονομική πολιτική φαίνεται να εξαντλείται γύρω από τη «στρατηγική της δόσης» σε βάρος μιας στρατηγικής που αποβλέπει στην επίλυση ορισμένων από τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, αλλά και στη γενικότερη μεσοπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας, ανεξάρτητα δηλαδή από την εδώ παρουσία της τρόικας, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

«Δεν ανήκει στο ΙΟΒΕ η αρμοδιότητα διατύπωσης κριτικής για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των δανειστών, ούτε για την εικόνα που εμφάνισε η δική μας πλευρά της διαπραγμάτευσης. Αυτό που μπορούμε και έχουμε υποχρέωση να επισημάνουμε, είναι οι συνέπειες αυτής της κατάστασης όπως καταγράφονται στις δικές μας, αναγνωρισμένης αξιοπιστίας, έρευνες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης».

* Το πλήρες κείμενο της έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία 

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΟΒΕ: Φόβοι για ύφεση άνω του 4,6% το 2013"

Προς νέες απεργίες προσανατολίζονται οι ναυτικοί

Διαμαρτύρονται για τις εργασιακές αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας - πληροφορίες λένε πως αυτό αναμένεται να γίνει Τετάρτη ή Πέμπτη - προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που επιφέρει στα εργασιακά ζητήματα των ναυτικών το σχέδιο νόμου για την «ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη συνεδρίαση θα προταθεί ως πρώτη ημέρα απεργίας η Τρίτη 16 Απριλίου, οπότε το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Επίσης εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο θα πάρει την τελική του μορφή με τρεις τροπολογίες και 26 νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου ωστόσο, σημειώνεται, πως στο πακέτο των τροποποιήσεων δεν περιλαμβάνεται καμία αλλαγή στα «καυτά»ζητήματα του νομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς νέες απεργίες προσανατολίζονται οι ναυτικοί"

Απολύσεις 2.000 επίορκων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο

Απολύσεις-εξπρές για περίπου 2.000 δημοσίους υπαλλήλους στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα, θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σε συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές, ως δείγμα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα απομακρύνει άμεσα τους επίορκους.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε επίσης για κάθε απομάκρυνση επίορκου υπαλλήλου να έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προσλαμβάνει ισάριθμους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατά προτεραιότητα, προκειμένου να στελεχωθούν υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως οι εφορίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αμεσα αναμένεται να κατατεθεί και νομοθετική ρύθμιση όπου θα προβλέπει την πλήρη περικοπή των αποδοχών όσων υπαλλήλων τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία λόγω πειθαρχικών αδικημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τη δέσμευση της κυβέρνησης για κινητικότητα και διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, από τους οποίους οι 20.000 θα πρέπει να οδηγηθούν σε απόλυση έως τον Δεκέμβριο του 2014 και οι 7.500 από αυτούς έως τον Δεκέμβριο του 2013 εκτός της απομάκρυνσης των 1.000-2.000 επίορκων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο. Στην πρόταση της τρόικας δεν ξεκαθαρίζεται από ποια κατηγορία υπαλλήλων θα προέλθουν οι 7.500 απολύσεις μέχρι τα τέλη του 2013 καθώς εάν δεν σχετίζονται με την ομάδα των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων τότε αφορούν οριζόντιες απολύσεις με καταργήσεις ολόκληρων κλάδων εργαζομένων. Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε προσπάθεια να μειωθεί ο τελικός αριθμός των απολύσεων, με στόχο να περιοριστούν μόνο στους επίορκους και τους ακατάλληλους για εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται χωρίς τη συμμετοχή του Αν. Μανιτάκη, ακόμα και μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο.

Αφορμή για την επικοινωνία Σαμαρά-Κουβέλη αποτέλεσαν οι δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του οικονομικού επιτελείου την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τις οποίες τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το Δημόσιο έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ότι ο Α. Μανιτάκης έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης για θέματα αρμοδιοτήτων του.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, όπου συζήτησαν για το σχέδιο κινητικότητας στο Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του μίλησε τηλεφωνικά με τον Α. Σαμαρά και τον Γ. Στουρνάρα.

O Α. Μανιτάκης σημείωσε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για αριθμό αποχωρήσεων εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των πειθαρχικών και της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού. Στη ΔΗΜΑΡ, που στηρίζει τις επιλογές του Α. Μανιτάκη, λένε «όχι» στις οριζόντιες απολύσεις, ενώ σε ενημερωτικό σημείωμα που έχει αποσταλεί στα στελέχη του κόμματος, αναφέρεται πως οι απολύσεις πρέπει να έχουν δικαιολογημένη και νόμιμη βάση και πρέπει να αφορούν τους διαπιστωμένα επίορκους, τους εισαχθέντες με πλαστά δικαιολογητικά, τους συστηματικά απέχοντες από την εργασία και όσους δεν έχουν τις απαιτούμενες ικανότητες, που θα κριθούν ύστερα από αξιολόγηση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Απολύσεις 2.000 επίορκων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο"

Παρέδωσαν τα κλειδιά της χώρας στους Γερμανούς

- Δικαίωση του NEWSBOMB, που είχε προαναγγείλει μία εβδομάδα πριν την απαίτηση των Γερμανών να ''σπάσει'' η συμφωνία ΕΤΕ-Eurobank. 
- Απόλυτος πλέον ο έλεγχος της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας από το Βερολίνο. 
- Πλήγμα για τον Πρωθυπουργό. Ο ύποπτος ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου θύμισε χθες η ανακοίνωση για τη ματαίωση της συμφωνίας συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank.

To Newsbomb, έγκαιρα και έγκυρα, είχε αποκαλύψει μία εβδομάδα πριν τα σχέδια του Βερολίνου, που ήθελε να ματαιωθεί η συμφωνία συγχώνευσης των δύο τραπεζών, που είχε ήδη συντελεστεί ουσιαστικά.

Οι Γερμανοί θέλουν αρχικά τις δύο τράπεζες αυτόνομες και κάτω από τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο τοποθέτησαν επικεφαλής έναν Ολλανδό τοποτηρητή τους. Στη συνέχεια θα ενεργοποιηθεί το plan B,που προβλέπει το πέρασμα της Εθνικής Τράπεζας στην Deutche Bank αλλά και το πέρασμα της Eurobank,που στο μεταξύ θα έχει απορροφήσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε άλλη γερμανική τράπεζα.

Το Βερολίνο δεν ήθελε ένα τραπεζικό κολοσσό, που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση ΕΤΕ-Eurobank, τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να τον ελέγξει. Αποδεικνύεται ότι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξη, αφού η ματαίωση της συμφωνίας θα προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στο τραπεζικό μας σύστημα.
Ήδη πολλοί καταθέτες, τις τελευταίες ημέρες προβαίνουν είτε σε αναλήψεις είτε σε σπάσιμο των λογαριασμών τους, φοβούμενοι ενδεχόμενο κούρεμα όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Γερμανία για μία ακόμα φορά έκανε επίδειξη δύναμης, ματαιώνοντας μία συμφωνία που είχε ανακοινωθεί εδώ και μήνες και προχωρούσε κανονικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της. Το μήνυμα που στέλνει το Βερολίνο είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον Γερμανική αποικία και προτεκτοράτο, καμία επιχειρηματική συμφωνία δεν θα προχωρήσει, καμία ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει αν δεν δώσει αυτό το ''πράσινο φως''.

Ουσιαστικά, με τη χθεσινή εξέλιξη, έχουμε τις ακόλουθες συνέπειες:

1. Εξευτελίστηκε πλήρως η ελληνική κυβέρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται πλέον ότι τη χώρα δεν την κυβερνά ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε η κυβέρνηση και η Βουλή. Η χώρα κυβερνάται, μέσω εντολών του Βερολίνου, που μεταφέρει. δίκην ταχυδρόμου, η τρόικα.

2. Υπέστη βαρύ πλήγμα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που είχε χαιρετίσει τη συγχώνευση και εμφανιζόταν αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των Γερμανών. Τελικά υπέκυψε και η υποχώρησή του δεν οφείλεται μόνο στον εκβιασμό με τη δόση και την απειλή νέων μέτρων.

3. Οι Γερμανοί παίρνουν οριστικά τα κλειδιά της χώρας. Ο απόλυτος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, σημαίνει έλεγχος όλης της οικονομικής δραστηριότητας, έλεγχος των δανείων , έλεγχος ακόμα και της μικροοικονομίας.

Σημαίνει πλήρης και απόλυτος έλεγχος της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Ήδη οι διαπλεκόμενοι, που έπαιρναν τα χαριστικά δάνεια από την Εθνική και διαθέτουν στην κυριότητά τους μεγάλα ΜΜΕ, είναι όμηροι του Βερολίνου.

Θα ''ενημερώνουν'' την κοινή γνώμη σύμφωνα με το δόγμα ''Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας'' και θα απαξιώνουν και θα φιμώνουν κάθε ενοχλητική φωνή.

Σημαίνει επίσης στραγγαλισμό των ελάχιστων πλέον υγιών και αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων αφού οι δανειστές, θα ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν τη στρόφιγγα της ρευστότητας, οδηγώντας αυτές τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο για να περάσουν στη συνέχεια σε ξένα χέρια.

Σε όλη αυτή την ιστορία, μένει να διερευνηθεί και ο ύποπτος ρόλος του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα που δηλώνει ''αιφνιδιασμένος'' από την απαίτηση των δανειστών να χαλάσει η συμφωνία ΕΤΕ-Eurobank.

Υπάρχει όμως κανένας που να τον πιστεύει;

Οι χθεσινές διαρροές περί ''σύγκρουσης'' του κ.Στουρνάρα με την τρόικα για να μην υπάρξουν άλλα μέτρα, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, Όπως και όλη η συζήτηση για τις απολύσεις στο δημόσιο.

Ο στόχος των Γερμανών ήταν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δύο θέματα για αντιπερισπασμό ώστε να περάσει στα ''μαλακά'' το τρίτο που αποτελούσε και τον κυρίαρχο στόχο τους: να ελέγξουν πλήρως και απόλυτα το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.

Να πάρουν όλα τα κλειδιά στα χέρια τους.

Και η ελληνική πολιτική τάξη και τα ΜΜΕ της διαπλοκής ανέλαβαν να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και με τις απολύσεις στο δημόσιο, για να περάσει χωρίς αντιδράσεις η απαίτηση των Γερμανών να διαλύσουν τη συμφωνία ΕΤΕ-Eurobank και να τα πάρουν όλα.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέδωσαν τα κλειδιά της χώρας στους Γερμανούς"

Τα «μυστικά δείπνα» για το αέριο

Οι εγκαταστάσεις του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού
Αερίου στη Ρεβυθούσα.
Η Αθήνα μπορεί να εκμεταλλευθεί
τις εγκαταστάσεις αυτές για τη μεταφορά
του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη
Μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα πίσω από τη μεταφορά προς την Ευρώπη των κοιτασμάτων της Κύπρου

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες σε ευρωπαϊκό και διατλαντικό επίπεδο λαμβάνουν χώρα με αντικείμενο τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Μυστικά δείπνα και συναντήσεις, ταξίδια υψηλόβαθμων ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή, καθώς και εμπλοκή ενεργειακών κολοσσών από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αποδεικνύουν ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι καυτή τόσο για την εκμετάλλευση όσο και για τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, η επαναπροσέγγιση Ισραήλ και Τουρκίας υπό αμερικανική επίνευση, καθώς και η επιθετική τακτική της Αγκυρας μεταβάλλουν άρδην το γεωπολιτικό σκηνικό.

Κρίσιμες αποφάσεις για θέματα ενέργειας θα ληφθούν ως τα τέλη του έτους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Αθήνα, απορροφημένη στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, κινδυνεύει να χάσει σημαντικές ευκαιρίες, ώστε κατ' αρχήν να αποκτήσει ρόλο στη διαμετακόμιση του αερίου. Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς θόρυβος για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Κρήτη, αλλά ως την οριστικοποίησή τους στις αρχές καλοκαιριού θα μπορούσε να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα υπογραμμίζουν στο «Βήμα» κοινοτικές πηγές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει θέματα ενέργειας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα συγκληθεί στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, εντός του Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα έργα που θα ενταχθούν στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων, μέσω κυρίως των ομολόγων έργου. Οι ίδιες πηγές συστήνουν άμεση ενεργοποίηση Αθήνας - Λευκωσίας με σκοπό την ένταξη σε αυτά σχεδίων μεταφοράς αερίου ώστε να εξασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση.

Για την Ελλάδα το θέμα καθίσταται επιτακτικότερο με δεδομένη την πρόθεση της Αγκυρας να εκμεταλλευθεί την ενισχυμένη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια σειρά ζητημάτων, ώστε να επιδιώξει ανταλλάγματα τόσο στο μέτωπο του Κυπριακού όσο και των υδρογονανθράκων. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις σε κοινοτικό επίπεδο όπως διεφάνη από τις συνομιλίες που είχε στην Τουρκία την Τετάρτη η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον.

Ιδιαίτερα ο αμερικανοτουρκικός δίαυλος ενισχύεται συνεχώς. Σήμερα Κυριακή μεταβαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Κωνσταντινούπολη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ οριστικοποιήθηκε για τις 16 Μαΐου η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Το ερώτημα που κυριαρχεί σε πολιτικούς και ενεργειακούς κύκλους στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον είναι: «Ποιος θα μεταφέρει το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην ευρωπαϊκή αγορά;». Ιδιαίτερα για την ΕΕ η απάντηση είναι κρίσιμη διότι οι σχέσεις με τη Ρωσία, κατ' εξοχήν προμηθευτή της με φυσικό αέριο, δεν διάγουν τις καλύτερες ημέρες.

Μέχρι πρόσφατα, ο «άξονας» Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδος έμοιαζε η πλέον συμφέρουσα και ασφαλής επιλογή. Η βεβαιότητα αυτή έχει πλέον κλονιστεί και η Αγκυρα επιδιώκει να αποκτήσει ρόλο στην εξίσωση. Επιθυμεί να βρεθεί στο σταυροδρόμι των ενεργειακών οδών από την Κασπία Θάλασσα, το Βόρειο Ιράκ και ει δυνατόν από την Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως η Αγκυρα έχει ισχυρούς υποστηρικτές των συμφερόντων της. Και μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται στο πλαίσιο αυτό και η πρόσφατη διέλευση από την Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ. Διαχρονικός υποστηρικτής των τουρκικών συμφερόντων ο κ. Μπιλντ είχε συνάντηση με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Αυτή τη στιγμή η συζήτηση στην Ευρώπη έχει στραφεί πέρα από τον κίνδυνο του μονοπωλίου της προσφοράς (από τη Ρωσία) και σε αυτόν του μονοπωλίου της διαμετακόμισης (από την Τουρκία). Το πέρασμα όλων των αγωγών αερίου από τη γειτονική χώρα είναι, βάσει αυτού του σκεπτικού, προβληματικό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα ισχυρότερα λόμπι στις Βρυξέλλες κατά των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου είναι το ρωσικό και το τουρκικό.

Πριν από λίγο καιρό έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες κλειστή συνάντηση υπό την αιγίδα του German Marshall Fund. Στο έγκυρο ινστιτούτο λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα για την Ανατολική Μεσόγειο του οποίου προΐσταται ο Μάικλ Λι, στο παρελθόν γενικός διευθυντής Διεύρυνσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο εν λόγω δείπνο έδωσε μεταξύ άλλων το «παρών» και ο Κάρλος Πασκουάλ, ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια. Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης ο Νικ Γουέλς, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της εταιρείας Noble Energy, αλλά και η κυρία Νίκη Τζαβέλλα. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε αναλάβει την εκπόνηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ενεργειακό οδικό χάρτη προς το 2050.

Η κυρία Τζαβέλλα είχε σύντομη συνομιλία με τον κ. Πασκουάλ στο πλαίσιο συγγραφής της εν λόγω έκθεσης, στην οποία γίνεται αναφορά στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη θάλασσα και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μεσόγειο

. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε για το ίδιο θέμα συνάντηση και τον περασμένο Δεκέμβριο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Ενέργειας ΗΠΑ - ΕΕ (παρουσία της Κάθριν Αστον και της τότε αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον) με τον Ντάνιελ Πόνεμαν, αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ. Τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου είχαν συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν, όπως και «η ετοιμότητα ΗΠΑ και ΕΕ να βοηθήσουν τις ενδιαφερόμενες χώρες να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα εθνικά και περιφερειακά τους συμφέροντα».

Αυτό που είναι εντυπωσιακό όμως ήταν ότι στο δείπνο του German Marshall Fund βρέθηκαν και εκπρόσωποι ενεργειακών κολοσσών όπως η αμερικανική ExxonMobil, η βρετανική ΒΡ και η ολλανδική Shell που ενδιαφέρονται σφόδρα για την περιοχή. Παράλληλα, επισημάνθηκαν τα προβλήματα των θαλασσίων οριοθετήσεων (έμφαση δόθηκε μεταξύ άλλων στη διαμάχη Λιβάνου - Ισραήλ και στην εμπλοκή με την ΑΟΖ της Συρίας λόγω του εμφυλίου πολέμου) και φυσικά ο τρόπος μεταφοράς.

Ο κ. Γουέλς φέρεται να είπε ότι η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από Κύπρο προς Κρήτη αποτελεί ένα έργο που εφόσον κατασκευαστεί θα αποτελεί επανάσταση από άποψη μηχανικής, λόγω της δύσκολης υποθαλάσσιας μορφολογίας. Με αυτόν τον τρόπο φάνηκε να τάσσεται υπέρ μιας λύσης LNG. Σε αυτή τη φάση διαφαίνεται ότι υπάρχει μια προτίμηση προς την επιλογή του υγροποιημένου φυσικού αερίου έναντι της κατασκευής αγωγού, αν και οι εκτιμήσεις για το κόστος κάθε λύσης ποικίλλουν…

Κινήσεις

Κοινό σχέδιο Αθήνας - Λευκωσίας


Αυτό που «καίει» σε αυτή τη φάση είναι «η Ελλάδα να διαμορφώσει μια πολιτική με ευρωπαϊκό πρόσημο, ανεξαρτήτως των οικονομικών προβλημάτων που την ταλανίζουν», σύμφωνα με τον κ. Κ. Φίλη, διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Τούτο μπορεί να επιτευχθεί αν η Ελλάδα και η Κύπρος μπορέσουν να συνεννοηθούν ώστε να καταθέσουν μία κοινή πρόταση στην Κομισιόν για πιθανή χρηματοδότηση. Σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν ήδη από τον Ιανουάριο του 2012, αλλά τελικά οι σχετικές προσπάθειες απέτυχαν (με ευθύνη, όπως λέγεται, και των δύο πλευρών), με αποτέλεσμα η Αθήνα να καταθέσει μια πρόταση για κατασκευή αγωγού και η Λευκωσία μια άλλη για κατασκευή τερματικού σταθμού LNG. Και οι δύο απερρίφθησαν από τα κοινοτικά όργανα.

«Αν οι δύο χώρες δεν διαμορφώσουν ενιαίες θέσεις, τότε ο τουρκικός διάδρομος μπορεί να κερδίσει έδαφος» σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι. Ωστόσο οι αποφάσεις δεν θα είναι εύκολες. Ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι η Επιτροπή ίσως να ήταν διστακτική στη χρηματοδότηση LNG διότι δεν θα είχε διασφαλίσεις ότι το αέριο θα κατευθυνόταν στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ τα συμβόλαια στο υγροποιημένο αέριο δεν είναι μακροχρόνια.

Η Λευκωσία εμφανίζεται να επιμένει, ενώ και το Ισραήλ μοιάζει να κλίνει προς αυτή τη λύση για λόγους στρατηγικής ευελιξίας. Ενας αγωγός προς την Τουρκία θα το δέσμευε υπερβολικά και ίσως γι' αυτό η Αγκυρα πιέζει να λυθεί το Κυπριακό τάχιστα ώστε ο αγωγός να έλθει από εκεί. Η Αθήνα, λόγω και των ελλήνων εφοπλιστών, μπορεί να κινηθεί έξυπνα, εκμεταλλευόμενη τις εγκαταστάσεις LNG σε Ρεβυθούσα και Καβάλα (η δεύτερη αναβαθμίζεται) και τη δυνατότητα προώθησης του αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά ώστε να πείσει τους εταίρους της.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα «μυστικά δείπνα» για το αέριο"

Wikileaks: Υπόγειες επαφές Τουρκίας-ΗΠΑ από το '70 για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο

Τα απόρρητα τηλεγραφήματα για τις επαφές των ΗΠΑ με την Τουρκία σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις στις απόπειρες της Άγκυρας να διεξάγει έρευνες για πετρέλαιο έρχονται στη δημοσιότητα. Οι συμφωνίες, οι πιέσεις και η ελληνική στάση.

Θερμά επεισόδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκαλούσε η πλεύση ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο από τη δεκαετία του '70. Όπως δημοσιεύουν τα Νέα, αξιοποιώντας την εφαρμογή Public Library of US Diplomacy του Wikileaks, εντόπισαν αμερικανικά τηλεγραφήματα που αποκαλύπτουν το διπλωματικό παρασκήνιο των ερευνών των σκαφών ''Τσανταρλί'' το 1974 και ''Σισμίκ'' το 1976.

Αμερικανοί διπλωμάτες έπειτα από συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους τον Ιούνιο του 1974 διέδιδαν το μήνυμα ότι οι Έλληνες ήθελαν να φοβίσουν τις ξένες εταιρείες ώστε να μην προχωρήσουν σε έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο, σύμφωνα με τηλεγραφήματα.

Ελληνική διαμαρτυρία

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε για την ενδεχόμενη συνεργασία των Αμερικανών με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου - ενέργεια που τελικά χρησιμοποιήθηκε υπέρ της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι η ένταση είχε προκληθεί από έρευνες τουρκικού σκάφους.

Στις 17 Ιουνίου 1974 ένα εμπιστευτικό πολυσέλιδο έγγραφο (1974ANKARA04379) εστάλη από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον ΟΗΕ, τις πρεσβείες σε Αθήνα, Λευκωσία, Λονδίνο, τα προξενεία Σμύρνης, Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινούπολης, αλλά και προς πλήθος άλλων αποδεκτών κυρίως από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη, τον 6ο Στόλο καθώς και στις μυστικές υπηρεσίες. Σημαντικό να σημειωθεί πως σπανίως συναντώνται τηλεγραφήματα με τόσο πολλούς αποδέκτες.

Το διάβημα

Στο εν λόγω έγγραφο περιγραφόταν η συνάντηση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Σοϊζάλ με στέλεχος της πρεσβείας στην Άγκυρα, κατά την οποία οι Αμερικανοί παρέλαβαν το διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τις έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους ''Τσανταρλί'' στο Αιγαίο.

''Πιθανώς, το ελληνικό διάβημα στόχευε στο να "τρομάξει" όποιες ξένες εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας'', έγραφε στο τηλεγράφημα ο πρεσβευτής Μάκομπερ. Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν στενά την κατάσταση ήδη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Στα στοιχεία εμπιστευτικού τηλεγραφήματος (1974ANKARA04216) φαίνεται ότι οι έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο αντιμετωπίζονταν από τις ΗΠΑ ως ''αξιώσεις συνόρων και κυριαρχίας''. Μερικές ώρες αργότερα το ''Τσανταρλί'' έβγαινε από τα Στενά του Βοσπόρου για να εξερευνήσει τα πετρώματα της υφαλοκρηπίδας. Ταυτόχρονα από πηγές του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού διέρρεε σε ξένα μέσα ότι το πρωί απέπλευσε από τον Ναύσταθμο του Μαρμαρά μικρός στόλος καταδρομικών - τέσσερα υποβρύχια, εννέα ναρκαλιευτικά και κανονιοφόροι.

Οι ΗΠΑ θα παρείχαν προσωπικό σε εξερευνητικό τουρκικό σκάφος

Την ίδια ημέρα, εμπιστευτικό τηλεγράφημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (1974STATE112403) αναφέρεται στα συμβόλαια της εταιρείας Geophysical Services Inc., θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Texas Instruments o οποίος προμήθευε με εξοπλισμό την τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO.

Σε ερωτήσεις Αμερικανού διπλωμάτη σχετικά με το αν η θυγατρική είχε υπογράψει συμβόλαιο για εξερεύνηση αμφισβητούμενων περιοχών του Αιγαίου και αν γνώριζαν για τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε ότι η GSI δεν επιθυμούσε να βρεθεί ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα κράτη.

Όπως αποκαλύπτεται στο σχετικό τηλεγράφημα, η GSI δεν θα συμμετείχε με δικό της πλοίο αλλά θα παρείχε το τεχνικό προσωπικό σε εξερευνητικό τουρκικό σκάφος.

Έντονες πιέσεις

Στις 30 Μαΐου ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Βλάχος, ενημέρωσε την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ότι εντοπίστηκαν δύο σκάφη, τα οποία συνοδεύονταν από πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, να κατευθύνονται προς τις αμφισβητούμενες περιοχές. Στις 4 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι οι έρευνες του ''Τσανταρλί'' ολοκληρώθηκαν.

Όπως αποκαλύπτεται στο τηλεγράφημα 1974ANKARA04566, η Τουρκία άσκησε πιέσεις στους Αμερικανούς στις 12 Ιουνίου κατά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον πρεσβευτή Μάκομπερ.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η θέση των ΗΠΑ να εκδώσει οδηγία προς τις αμερικανικές εταιρείες να παύσουν τα εξερευνητικά προγράμματα σε αμφισβητούμενες περιοχές έβλαπτε τα συμφέροντα της Τουρκίας, αφού η Ελλάδα είχε ήδη διεξαγάγει έρευνες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Wikileaks: Υπόγειες επαφές Τουρκίας-ΗΠΑ από το '70 για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο"

Fast track ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Καινούργια κατηγορία για όσα χτίστηκαν μεταξύ 1975 και 1983 και μικρά πρόστιμα για τις αλλαγές χρήσης


Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσα αυθαίρετα έχουν χτιστεί μεταξύ 1975 και 1983, αλλά και ήπια μεταχείριση (μικρά πρόστιμα) για τις αυθαίρετες αλλαγές χρήσης φέρνει νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με το νέο καθεστώς θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση κτίσματα τα οποία έχουν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια πριν από το 1975. Για όσα έχουν κριθεί ή κριθούν κατεδαφιστέα θα ισχύουν πλέον ειδικές διατάξεις για το αν και πώς θα γίνεται η κατεδάφισή τους. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά ρύθμιση ακόμη και για «επιστράτευση» εταιρειών ή ιδιωτών που διαθέτουν ειδικά μηχανήματα εφόσον η αποκεντρωμένη διοίκηση αδυνατεί να προχωρήσει στην ανάθεση και εκτέλεση του έργου κατεδάφισης.

Η δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης με fast track διαδικασίες για τις μικροαυθαιρεσίες σε ακίνητα με οικοδομική άδεια αλλά και για τα αυθαίρετα προ του 1975 αποτελεί τον βασικό κορμό σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Μάλιστα οι νέες ρυθμίσεις θα δίνουν εσαεί δυνατότητα νομιμοποίησης των μικρών πολεοδομικών παραβάσεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ευνοϊκές ρυθμίσεις ετοιμάζονται και για όσα αυθαίρετα έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1975 και 1983 (οπότε ίσχυσε ο νόμος Τρίτση 1337/1983), καθώς και για τους χώρους που έχουν αλλάξει χρήση.


Αυθαιρεσίες ανάλογα με τη βαρύτητα
Η νέα ρύθμιση θα χωρίζει, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, τις αυθαιρεσίες και τις πολεοδομικές παραβάσεις σε τρεις μεγάλες κατηγορίες και πιθανώς σε άλλες δύο μικρότερες, οι οποίες θα αφορούν:
  • Μικροαυθαιρεσίες (όπως πέργκολες, μπάρμπεκιου, περιφράξεις κ.ά.) που θα έχουν οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση. Για τη νομιμοποίησή τους δεν θα απαιτούνται σχέδια, παρά ελάχιστα δικαιολογητικά, καθώς και η καταβολή ενός εφάπαξ ποσού (περίπου 500 ευρώ). Μάλιστα δεν θα οριστεί καταληκτική ημερομηνία για τη νομιμοποίηση ώστε οι μικροπαραβάσεις να μπορούν να τακτοποιούνται εσαεί.
  • Μεσαίου μεγέθους παραβάσεις (αυθαιρεσίες εντός του περιγράμματος κτιρίων με νόμιμη άδεια, π.χ. ημιυπαίθριοι). Προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση. Για τη νομιμοποίηση θα πρέπει να προσκομίζονται σχέδια (π.χ. εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, κάτοψη κ.ά.) και να καταβάλλεται παράβολο και πρόστιμο (πιθανώς ανάλογα με εκείνα που ορίζει ο Ν. 4014/11).
  •  Μεγάλες παραβάσεις σε κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με επιπλέον της άδειας τετραγωνικά, σε περιοχές όπου επιτρέπεται η δόμηση. Ωστόσο ακόμη δεν έχει κλείσει ποιο θα είναι το ποσοστό της υπέρβασης στα κτίρια με άδεια που θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις και κυμαίνονται ανάμεσα στο 20% και στο 40%. Για την τακτοποίηση των συγκεκριμένων αυθαιρέτων θα πρέπει στα απαιτούμενα δικαιολογητικά να υποβάλλονται και τα σχέδια, ενώ θα καταβάλλεται παράβολο και πρόστιμο σε ύψη πιθανώς ανάλογα με εκείνα που ορίζει ο 4014/11. Για τις μεγάλες παραβάσεις θα ισχύει προσωρινή εξαίρεση ή αναστολή (ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο νομικός όρος που θα χρησιμοποιηθεί) από την κατεδάφιση για 30 χρόνια.
  •  Κτίρια προ του 1975. Σε όσα από αυτά υπαχθούν στον νέο νόμο θα χορηγείται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, ασχέτως αν έχουν ή όχι οικοδομική άδεια. Η νομιμοποίηση θα γίνεται με ένα εφάπαξ ποσό. Σύμφωνα με τους συντάκτες της νέας ρύθμισης, στόχος είναι να δηλωθούν και να καταγραφούν προκειμένου να ακολουθήσει ένας σωστός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός.


Ξεχωριστές και ειδικές κατηγορίες
Προβληματισμός επικρατεί στην ομάδα του ΥΠΕΚΑ που επεξεργάζεται τον νόμο σχετικά με τα κτίρια τα οποία έχουν χτιστεί μεταξύ 1975 και 1983. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν αυτά θα αποτελέσουν μια ξεχωριστή κατηγορία, ανεξαρτήτως του μεγέθους της παράβασης, με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και πρόστιμα, ή θα ενταχθούν στις τρεις μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας.

Παράλληλα εξετάζεται η πιθανότητα ένταξης στο σχέδιο νόμου μιας ειδικής κατηγορίας η οποία θα αφορά την αλλαγή χρήσης. Στο επιτελείο του ΥΠΕΚΑ επικρατεί προβληματισμός για το αν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη χρήση, καθώς και για το αν η τακτοποίηση θα είναι οριστική. Πάντως τα πρόστιμα για την αλλαγή χρήσης αναμένεται ότι θα είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα που όριζαν οι δύο προηγούμενοι νόμοι τακτοποίησης αυθαιρέτων, ο 3843/2010 (νόμος Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους) και ο 4014/2011.

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, θα περιλαμβάνει και διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των προστίμων. Οι δόσεις θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τις 60.

Με την επεξεργασία του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα προχωρεί παράλληλα και η σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων (προβλεπόταν στον Ν. 3843/2010).

Στόχος είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων (σε βάθος δεκαετίας) με όλα τα στοιχεία των κτιρίων. Και η αρχή, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, θα γίνει με την καταγραφή των τακτοποιημένων ή νομιμοποιημένων αυθαιρέτων. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι, ως την ψήφιση του νέου νόμου για τα αυθαίρετα θα είναι έτοιμο και το ΠΔ για την ταυτότητα των κτιρίων.


Ποια μένουν εκτός ρύθμισης
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης προγραμματίζει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα να τεθεί για μικρό χρονικό διάστημα σε διαβούλευση ώστε ως το τέλος του μήνα να έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο υπουργός είναι κατηγορηματικός ότι αυθαίρετα σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, παραλίες, αρχαιολογικούς και δημόσιους χώρους, όπως και όσα χτίστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011, θα μείνουν εκτός ρύθμισης.
Σχετικά με όσους έχουν ήδη υπαχθεί στους νόμους 4014/11 ή 3843/10 και έχουν αποπληρώσει τα ειδικά πρόστιμα για μικρές ή μεσαίες παραβάσεις προκειμένου να πάρουν οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, θα χρειαστεί να καταβάλουν ένα παράβολο (πιθανώς 500 ευρώ) και να δηλώσουν τα ακίνητα στην ταυτότητα κτιρίου. 
Με εντολή της Αστυνομίας
Κατεδαφίσεις με επιστράτευση    

Ειδικό κεφάλαιο για τις κατεδαφίσεις θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με αυτές, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων θα στελεχωθεί με περίπου 40 άτομα από μετατάξεις ή αποσπάσεις υπαλλήλων οι οποίοι θα προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα μητρώο επιχειρήσεων ή ιδιωτών που διαθέτουν μηχανήματα κατάλληλα για κατεδαφίσεις. Ο νόμος θα προβλέπει ότι στην περίπτωση όπου η ανάθεση και η εκτέλεση του έργου από την αποκεντρωμένη διοίκηση δεν μπορεί να προχωρήσει, τότε θα αναλαμβάνει η Αστυνομία και θα επιστρατεύει εταιρείες οι οποίες θα βρίσκονται καταγεγραμμένες στο ειδικό μητρώο.
Η ιεράρχηση για τη ροή των κατεδαφίσεων κατά γεωγραφική ενότητα θα γίνεται με απόφαση του ειδικού γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτά θα αφορούν τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον εφόσον πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή, την επίπτωση στο οικιστικό περιβάλλον, το πλήθος των αυθαίρετων κατασκευών στη συγκεκριμένη περιοχή, τον χρόνο έκδοσης αποφάσεων κατεδάφισης, καθώς και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του αυθαιρέτου. Για το κάθε κριτήριο ορίζεται συγκεκριμένος συντελεστής βαρύτητας. 


Διαβάστε Περισσότερα » "Fast track ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα"

Χ. Γεωργιάδης: Σε οριακή κατάσταση η κυπριακή οικονομία

Δύσκολη και οριακή χαρακτήρισε την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τη συμφωνία με την τρόικα για το μνημόνιο.

Ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε μάλιστα ότι τα δημόσια οικονομικά αυτό το μήνα εξαντλούνται.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Πανίκος Δημητριάδης, ανέφερε ότι η εξαίρεση άλλων ομάδων καταθετών από τη διαδικασία μετατροπής ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές σε οικονομικούς, λογιστικούς όρους, ενδεχομένως να συνεπάγεται την αύξηση του τελικού κουρέματος των ανασφάλιστων καταθετών στην Τράπεζα Κύπρου.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι μετά την απόφαση του Εurogroup, έχουν ληφθεί από κοινού με την κυβέρνηση αποφάσεις για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των δημόσιων πόρων καθώς και ορισμένων ομάδων καταθετών, όπως για παράδειγμα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, των σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κ.λπ.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Χ. Γεωργιάδης: Σε οριακή κατάσταση η κυπριακή οικονομία"

Τιτανικός… ο ΕΟΠΥΥ που οφείλει σχεδόν 3 δισ.

Ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 3 δισ. ευρώ, έχει χρηματοδοτηθεί με 657,02 εκατ. ευρώ από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα για να πληρώσει φαρμακοποιούς, φαρμακευτικές εταιρείες, γιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας, ωστόσο από τα χρήματα αυτά έχει καταβάλει μόλις 66,12 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10%.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» πως ο ίδιος βρίσκεται τους τελευταίους τρεις μήνες σε σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που χειρίζονται τα θέματα πληρωμών σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί το έργο. Πάντως, ο ίδιος θεωρεί πως σταδιακά οι πληρωμές θα αυξηθούν αφενός διότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μπορούν πλέον να συμψηφίζουν τις απαιτήσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ με την έκπτωση που είναι υποχρεωμένες να κάνουν στον Οργανισμό (rebate), αφετέρου διότι πλέον δίνονται «προκαταβολές» έναντι χρεών του Δημοσίου σε δικαιούχους που δέχθηκαν κούρεμα από 2% έως 20% στα προς επιστροφή ποσά. Σημειώνεται πως το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ανέρχεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να αδυνατούν να εισάγουν προϊόντα ή να αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Γιώργος Ελευθερίου μιλώντας στα «ΝΕΑ» τόνισε πως ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας δεν έχει καταβάλει στους γιατρούς και στα διαγνωστικά κέντρα ούτε ένα ευρώ για τις οφειλές της διετίας 2010-2011 ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
«Για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ έχει αποζημιώσει τους ιατρούς παρόχους για κλινικές επισκέψεις μέχρι τον Οκτώβριο 2012 και για παρακλινικές εξετάσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2012», τονίζει ο κ. Ελευθερίου αναφερόμενος στα νέα χρέη του ΕΟΠΥΥ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τιτανικός… ο ΕΟΠΥΥ που οφείλει σχεδόν 3 δισ."

Καμία φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογουμένους άνω των 18 ετών Χωρίς τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα

Λύση στο θέμα που είχε ανακύψει σχετικά με τις δηλώσεις εισοδήματος για τους υπόχρεους άνω των 18 ετών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών, μετά από παρεμβάσεις λογιστών και φοροτεχνικών, επέφερε αλλαγές στη νομοθεσία με το Ν.4141/2013 (τροποποιήθηκε το άρθρο 28 του ν.4110/2013) και αποσαφήνισε πως στους υπόχρεους άνω των 18 ετών που υποβάλλουν εφέτος για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος (οι οποίοι δεν έχουν τεκμαρτό ούτε πραγματικό εισόδημα) δεν θα εφαρμοστεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη.

Σημειώνεται πως με τον τελευταίο φορολογικό νόμο (4110/2013) κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Η δε υποχρέωση ισχύει για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) και στο εξής. Δηλαδή, για πρώτη φορά φέτος (και μέχρι την 30ή Ιουνίου) θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ωστόσο, για τους φορολογουμένους αυτούς ανέκυψε πρόβλημα με την ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη, η οποία για τον άγαμο φορολογούμενο είχε οριστεί στις 3.000 ευρώ, καθώς εμφανίζονταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρο ακόμη και στη περίπτωση που δεν είχαν κανένα εισόδημα.

Ο Ν. 4110/2013 προέβλεπε πως η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση «εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα». Η ανωτέρω περίπτωση ίσχυε για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

Βάσει του νόμου το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν από τον φορολογούμενο, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Δηλαδή, ακόμη και για το εισόδημα των 3.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ύψους 750 (3.000 x 25% = 750). Εάν παρέμενε η διάταξη ως είχε, και ο υπόχρεος δεν κάλυπτε το ποσό αυτό, τότε σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις (όπως ισχύουν για τις δηλώσεις της χρήσης 2012) θα έπρεπε να πληρώσει το 10% του ποσού των αποδείξεων που δεν μπορεί να καλύψει, ήτοι 75 ευρώ (750,00 x 10%).

Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί διότι το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη στο Ν.4141/2013αποσαφήνισε πως στους υπόχρεος άνω των 18 ετών που υποβάλλουν εφέτος για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος (οι οποίοι δεν έχουν τεκμαρτό ούτε πραγματικό εισόδημα) δεν θα εφαρμοστεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμία φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογουμένους άνω των 18 ετών Χωρίς τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα"

Μπλεγμένος και ο Καρούζος στο σκάνδαλο με τις offshore

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις της Διεθνούς Συμπράξεως Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), με «τα Νέα» να παίρνουν τη σκυτάλη αυτή τη φορά, καθώς κάνουν λόγο για offshore εταιρεία που έκανε εξαγωγές στο Ντουμπάι και συνδέεται με τον κατασκευαστή Γιάννη Καρούζο με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Στην υπόθεση, πέρα από τον προφυλακισμένο κατασκευαστή εμπλέκεται και ένα εμπορικό κέντρο στα νότια προάστια της Αθήνας αναφέρει η εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη τα στοιχεία της ICIJ αποκαλύπτει πως στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 μέσα σε μια μόνο ημέρα, offshore εταιρεία την οποία παρακολουθεί «στενά» το ΣΔΟΕ για το «Καρούζος-γκέιτ», απέκτησε τις μετοχές τριών άλλων εταιρειών οι οποίες είχαν για έδρα τον δημοφιλή φορολογικό παράδεισο τις Καραϊβικής, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και κυπριακό δικηγορικό γραφείο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο 57χρονος Γιάννης Καρούζος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012 στο ξενοδοχείο που διέμενε στην Γλυφάδα, καθώς εις βάρος του εκκρεμούσαν έξι καταδικαστικές αποφάσεις οι οποίες έφθαναν αθροιστικά τα 19 χρόνια κάθειρξης έπειτα από δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με καταγγελίες πρώην συνεργατών του για ξέπλυμα χρήματος και για την εμπλοκή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Γιώργου Βουλγαράκη και του Μιχάλη Λιάπη, ισχυρισμοί που δεν έχουν αποδειχθεί από τις έρευνες, αναφέρει η εφημερίδα.

Στη δικογραφία της υπόθεσης ο κ. Καρούζος φέρεται να συμμετέχει και σε ύποπτες πράξεις μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω offshore, με τα στοιχεία της ICIJ να ενοχοποιούν την κυπριακή Zoulian Trustees Limited, μέτοχο της εταιρείας στην οποία ανήκε το εμπορικό κέντρο του Καρούζου στην οδό Καλαμακίου στο Καλαμάκι Αττικής. Η Zoulian Trustees, είχε αποκτήσει μετοχές της Kalamakiou Cyprus Ltd, στην οποία είχε μεταβιβαστεί το ακίνητο του κ. Καρούζου. Η δηλωμένη διεύθυνση της Zoulian Trustees στην Κύπρο συμπίπτει με αυτήν του δικηγορικού γραφείου Kinanis Law and Consulting, των Χρήστου και Παναγιώτη Κινάνη.

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει στο δημοσίευμά της πως αποκαλύφθηκαν τα ονόματα διευθυντών οι οποίοι είχαν τον ρόλο του «μπροστινού» σε δεκάδες εταιρείες ταυτόχρονα, αλλά και αυτά των επαγγελματιών του χώρου οι οποίοι έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συσταθούν offshore από Ελληνες επιχειρηματίες σε φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλεγμένος και ο Καρούζος στο σκάνδαλο με τις offshore"

Αλέξης Τσίπρας: «Δώστε μας τα κλειδιά για να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα»

Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιτίθεται εκ νέου στην κυβέρνηση για τη στάση της στην κυπριακή κρίση και την πρώτη απόφαση του Eurogroup, για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων.

«Η καταστροφή της κυπριακής οικονομίας μέσα σε λίγες ώρες φανερώνει την έκταση της κρίσης στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη. Το πρόβλημα της Κύπρου θα μπορούσε να καταστεί διαχειρίσιμο με πολύ πιο ήπιους τρόπους. Παρόλα αυτά, από το κυρίαρχο ευρωπαϊκό λόμπι επιλέχθηκε η πιο σκληρή και καταστροφική λύση, μία λύση που πέραν όλων των άλλων, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εν συνόλω αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Πόσο μάλλον τη στιγμή, που για τη διάσωση αυτού ακριβώς του τραπεζικού συστήματος, οι λαοί, ιδιαίτερα στην Νότο, υποφέρουν από την πολιτική της λιτότητας», αναφέρει στην αρχή του άρθρου του.

«Αυτό που παρακολουθήσαμε έως και λίγες ώρες πριν τον ερχομό της Τρόικας είναι μία κυβέρνηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Οι δύο ελάσσονες εταίροι, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, προσπαθούν να βγάλουν λίγο την ουρά τους απ' έξω, ώστε να διασώσουν τον εαυτό τους, από ένα ορατό ενδεχόμενο κυβερνητικής κατάρρευσης.

Θα τους συνιστούσαμε, να εξηγηθούν καλύτερα για τη στάση τους. Από τη στιγμή, που επέλεξαν να στηρίξουν τον κ. Σαμαρά και το Μνημόνιο, δεν υπάρχει δυστυχώς γι' αυτούς δεύτερη βάρκα για να πατήσουν. Επομένως, το να βγάλουν το πόδι τους έξω από το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν, δεν τους καθιστά τίποτα περισσότερο από γραφικούς και αναξιόπιστους», αναφέρει για τους κυβερνητικούς εταίρους.

Συνεχίζοντας, σε άλλο σημείο, ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως «η κυβέρνηση που συνέδεσε με το Μνημόνιο την πολιτική της επιβίωση, βρίσκεται τώρα μπροστά στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Και οι παλικαρισμοί του κατεξοχήν εκτελωνιστή των τροϊκανών απαιτήσεων στην χώρα, του υπουργού Οικονομικών, είναι για γέλια και για κλάματα. Είναι ανώφελο, να εγκαλεί τους τροϊκανούς ότι, αν συνεχίσουν έτσι, θα τους παραδώσει τα κλειδιά. Τα κλειδιά τους τα έχει παραδώσει εδώ και καιρό.

Ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί, έχοντας όμως κάνει ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις προς την τρόικα, να παραδώσει τα κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ, για να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Θα την αναλάβουμε την ευθύνη, όπως και να 'χει, αλλά είναι κρίμα για τον λαό και τη χώρα να σπαταλιούνται διαρκών δυνατότητες.

Ο πρωθυπουργός, αύριο κιόλας, να παγώσει τις αδιέξοδες συζητήσεις με την Τρόικα και να ξεκινήσει περιοδεία στον ευρωπαϊκό Νότο. Να πάει στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Να διεκδικήσει, να καταστεί σαφές, ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις του Νότου παρόμοια λύση με αυτήν την Κύπρου. Και να διερευνήσει μία νέα στρατηγική διαπραγμάτευσης», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ καταλήγει:

«Αλλιώς νόημα δεν έχει. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα. Ας προκηρύξει εκλογές άμεσα, ώστε μία νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή, με κορμό την Αριστερά, και με τη δυναμική υποστήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, να προσπαθήσει να ξανακερδίσει τον χαμένο για τη χώρα χρόνο της μνημονιακής κυβέρνησης».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Τσίπρας: «Δώστε μας τα κλειδιά για να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα»"

ΤΧΣ ο μεγαλύτερος τραπεζίτης

Σκηνικό αντίστοιχο με αυτό που εξελίχθηκε στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers διαμορφώνεται και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποκτά τον έλεγχο δυο εκ των συστημικών τραπεζών, της Εθνικής και της Eurobank στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους. Τώρα πλέον το ΤΧΣ ελέγχει τέσσερις τράπεζες καθώς έχει καταστεί ηδη πλειοψηφών μέτοχος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη Νέα Proton.

Οι επόμενες ημέρες, μέχρι τα τέλη Απριλίου, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου από όλες τις τράπεζες, θα κρίνουν τη μοίρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με δεδομένο ότι το ΤΧΣ έχει στη διάθεσή του €50 δισ. από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και έχει ήδη προκαταβάλει τα απαιτούμενα στις τράπεζες οι διαδικασίες φαίνεται να έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να καλύπτουν το όριο του 10% για ιδιωτική συμμετοχή ώστε να παραμείνουν ανεξάρτητες, ενώ Εθνική και Eurobank ενημέρωσαν ότι αυτί δεν είναι βέβαιο, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να τεθούν κάτω από τον μανδύα του ΤΧΣ.

Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκονται οι μικρομέτοχοι οι οποίοι αν δεν συμμετάσχουν στις αυξήσεις-μαμούθ θα δουν τις μετοχές τους να εξανεμίζονται καθώς θα εκδοθούν εκατομμύρια νέες υπέρ του νέου μεγαλομέτοχου του ΤΧΣ.

Από την άλλη πλευρά διασφαλίζονται οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι των τραπεζών καθώς η ανακεφαλαιοποίηση διεξάγεται με χρήματα που έχει δανειστεί η χώρα χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών κατά τα πρότυπα της Κύπρου (bail in).

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών το ΤΧΣ θα ελέγχει πλέον όσες τράπεζες δεν καλύψουν το μίνιμουμ του 10% της αμκ με ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στη Eurobank θα περιοριστεί αισθητά και τα κεφάλαια που δόθηκαν για την απόκτηση του 84% της τράπεζας μέχρι τώρα θα έχουν πέσει στο... πηγάδι.

Το ΤΧΣ θα μπορεί να ορίζει διοικήσεις -αν και δεν φαίνεται διατεθειμένο για κάτι τέτοιο- και να αποφασίζει αυτόνομα -σχεδόν- για τη μοίρα των τραπεζών που έχει ανακεφαλαιοποιήσει.

Όπερ σημαίνει ότι σε δεύτερη φάση μπορεί να συγχωνεύσει τράπεζες που έχει στην κατοχή του, να διασπάσει, να διαχωρήσει ή ακόμα και να πουλήσει. Το τελευταίο σενάριο, της πώλησης, θα υλοποιηθεί όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

Το ΤΧΣ θα προκυρήξει διαγωνισμό για την πώληση πακέτου μετοχών από την κάθε τράπεζα, με διαιδικασία book building, αποκλειστικών προσφορών ή μπορεί ακόμα και να τα διαθέσει μέσω Χρηματιστηρίου.

Ετσι διατηρεί τη δυνατότητα μελλοντικά να επανεισπράξει μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε -και χρεώθηκε ο Έλληνας φορολογούμενος- ή ακόμα και να βγάλει και κέρδος από την πώληση των συμμετοχών του στις τράπεζες, βελτιώνοντας τους δημοσιονομικούς δείκτες της χώρας.

Στην πραγματικότητα τώρα το ΤΧΣ διαθέτει τη δυνατότητα άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής καθώς και την ευχέρεια να θέσει νέους κανόνες λειτουργίας σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ελέγχοντας συνολικά το 50% της τραπεζικής δραστηριότητας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΧΣ ο μεγαλύτερος τραπεζίτης"

Μία πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ για κάθε απόλυση επίορκου ή κοπανατζή στο Δημόσιο

Για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο που απομακρύνεται από το Δημόσιο επειδή είναι επίορκος ή κοπανατζής, η κυβέρνηση μπορεί... να προσλαμβάνει έναν άλλο για να αναπληρώσει το κενό.

Αυτή η συμφωνία προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και έχει στόχο να ενθαρρύνει την ποιοτική αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και να στείλει μήνυμα ότι εφαρμόζονται κανόνες αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας.

Η “αναπλήρωση” αυτή δεν αφορά τις θέσεις που μένουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων ή για άλλους λόγους.

Αφορά μόνο όσες θέσεις μένουν κενές επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι βαρύνονται με πειθαρχικά ή άλλα παραπτώματα που συνεπάγονται την απομάκρυνση τους.

Αρχικά υπολογίστηκε ότι απομακρύνονται 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ με βάση τη συμφωνία η “αναπλήρωση” θα συνεχιστεί όσο ψηλά και αν φτάσει ο αριθμός αυτός.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Μία πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ για κάθε απόλυση επίορκου ή κοπανατζή στο Δημόσιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news