facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τα βρήκαν στη σύσκεψη οι αρχηγοί: “Βαφτίστηκε” το χαράτσι ως ενιαίος φόρος ακινήτων

Κοινή είναι η θέση των τριών αρχηγών για το τέλος ακινήτων απέναντι στην Τρόικα, καθώς αποφάσισαν ότι θα αντικατασταθεί με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Τόσο ο Φώτης Κουβέλης, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφεραν ότι ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, ωστόσο, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι “ για τις υπόλοιπες που θα προστεθούν, θα υπάρχει ο μηχανισμός των εφοριών”. Από τις δηλώσεις του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ, προκύπτει ότι θα υπάρξει φόρος και για τα αγροτεμάχια.

Πάντως, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιο θα είναι το αφορολόγητο, καθώς και αν η κοινή πρόταση των τριών αρχηγών θα γίνει αποδεκτή από την Τρόικα.

Πρώτος αποχώρησε από τη συνάντηση ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγαρου Μαξίμου, είπε μεταξύ άλλων: "Θα παρουσιάσουμε στην Τρόικα κοινή πρόταση να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος ακινήτων με ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο θα συνεχίσει να εισπράττει η ΔΕΗ. Ο εναιαίος φόρος ακινήτων θα σημάνει ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών και κυρίως των οικονομικά αδύναμων".

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ



Ακολούθησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είπε: "Συζητήσαμε όλα τα ανοιχτά θέματα διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, γιατί πρέπει να εκταμιευθεί η δόση και πρέπει ο Έλληνας πολίτης να προστατευτεί".

Και συνέχισε: "Πρέπει να θωρακίσουμε, σε σχέση με την κρίση στην Κύπρο, όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, αλλά την ελληνική οικονομία. Πρέπει να περάσουμε στον ενιαίο φόρο ακινήτων και με αυτή τη θέση πάμε στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ και για τα άλλα που θα προστεθουν, οι εφορίες. Το 2014 θα μεταφερθεί στις εφορίες, χωρίς τη ΔΕΗ".

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ



Λιγότερο ενθουσιώδης από τους Κουβέλη και Βενιζέλο, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι μονο για φέτος ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

"Προερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα", τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε πως "θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε".


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα βρήκαν στη σύσκεψη οι αρχηγοί: “Βαφτίστηκε” το χαράτσι ως ενιαίος φόρος ακινήτων"

Πάτρα:Με ειδικό αεροσκάφος μεταφέρεται στη Γερμανία 15χρονος

«Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του δεκαπεντάχρονου Μανώλη, πραγματοποιήθηκαν από το υπουργείο Υγείας, άμεσα και κατ' εξαίρεση, όλες οι απαιτούμενες ενέργειες σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο» δήλωσε σήμερα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Με ειδικό αεροσκάφος που διαθέτει μονάδα υποστήριξής του και όχι με το πρωθυπουργικό θα μεταφερθεί στο International Neuroscience Institute στο Αννόβερο της Γερμανίας, προκειμένου να υποβληθεί σε λεπτή χειρουργική επέβαση στο κεφάλι ο μαθητής του 11ου Γυμνασίου Πατρών.

Το ταξίδι προς την ελπίδα για τον μικρό μαθητή και την οικογένειά του θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν στους οικείους του παράγοντες του Υπουργείου Υγείας, το σύνολο σχεδόν των εξόδων θα καλυφθεί από την πολιτεία.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όταν στελέχη της Εθνικής τράπεζας «μπλόκαραν» τον λογαριασμό που είχε ανοιχτεί για τον 15χρονο μαθητή του 11ου Γυμνασίου που θα πρέπει να μεταφερθεί στη Γερμανία και να εγχειριστεί άμεσα, φαίνεται πως υπήρξε προσπάθεια να ξεπεραστεί το εμπόδιο.

Ετσι εγινε γνωστό πως διεφάνη κάποια λύση και πως στελέχη της τράπεζας βρήκαν κάποιο «παράθυρο» στην νομοθεσία που αφορά λογαριασμούς στους οποίους καταθέτουν τρίτα άτομα για ειδικό σκοπό. Μάλιστα ειδοποιήθηκε και ο πατέρας ότι μπορεί και σήμερα να κάνει την ανάληψη των χρημάτων ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες για το ταξίδι σωτηρίας του γιου του στη Γερμανία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα:Με ειδικό αεροσκάφος μεταφέρεται στη Γερμανία 15χρονος"

Σοκ για 11 Τρικαλινούς απολυμένους συμβασιούχους που καλούνται να επιστρέψουν χρήματα

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε 11 Τρικαλινούς πρώην συμβασιούχους της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr οι πρώην αυτοί συμβασιούχοι που απολύθηκαν τον προηγούμενο Νοέμβριο, ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν χρήματα και συγκεκριμένα το επίδομα αδείας που είχαν λάβει, με το αιτιολογικό ότι δεν το δικαιούνταν Αυτοί οι 11 που είναι σήμερα άνεργοι, καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που φυσικά και δεν διαθέτουν, ενώ τους απειλούν ότι αν δεν τα επιστρέψουν, δεν θα προτιμηθούν να εργαστούν ως συμβασιούχοι στην νέα προκήρυξη που αναμένεται στα μέσα του μήνα από την Υπηρεσία για εποχικό προσωπικό…

Με …εκβιασμό ουσιαστικά τους ζητούν να καλύψουν την γκάφα άλλου που τους χορήγησε το επίδομα αδείας…

Ελλάδα του …Μνημονίου και της …Τρόϊκας, όπου μια πρόσληψη, δεν θα εξαρτάται από την προϋπηρεσία ή τις γνώσεις, αλλά από το αν χρωστάς έστω και άθελά σου στο Κράτος…

Αλήθεια, αυτοί που ενέκριναν και χορήγησαν το επίδομα αδείας, εφόσον δεν έπρεπε και έδωσαν κρατικό χρήμα, είναι ακόμα στην θέση τους;

trikalanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ για 11 Τρικαλινούς απολυμένους συμβασιούχους που καλούνται να επιστρέψουν χρήματα"

Νοσοκομειακοί γιατροί: Διαλύεται το ΕΣΥ! Δραματικά στοιχεία για την Υγεία

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλύεται την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, δηλώνουν ξεκάθαρα πια οι νοσοκομειακοί γιατροί που είναι οι πρώτοι αυτόπτες μάρτυρες των αλλαγών και των δραματικών περικοπών στο ΕΣΥ! Δείτε πως περιγράφουν την κατάσταση

Λιώνει καθημερινά το πάλαι ποτέ ισχυρό ΕΣΥ με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς να μην μπορούν πλέον και καλύψουν ούτε τα βασικά από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) κατά τη διάρκεια του 8ου συνεδρίου του κλάδου, την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%, τα νοσοκομεία καταρρέουν.

Άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ. Ο ΕΟΠΥΥ κατεδαφίζεται, τα χρέη του ανέρχονται σε 2,6 δις. ευρώ. O προϋπολογισμός του 2013 καταγράφει νέο έλλειμμα 484 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην αλλαγή της συμπεριφοράς των ασθενών λόγω του μνημονίου. Όπως είπε στην εισήγηση του στο συνέδριο, τα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνουν ότι το 59% των κατοίκων της χώρας αναβάλλει ή τελικά δεν προσφεύγει στις υπηρεσίες ΠΦΥ λόγω μείωσης των αποθεμάτων των νοικοκυριών για την ώρα της ανάγκης, αλλά και λόγω της ανεπάρκειας προσφοράς υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

Όπως είπε, τα κυβερνητικά μέτρα κάνουν πιο βάρβαρη τη μετακύλιση του βάρους των δαπανών υγείας στις άδειες τσέπες των λεηλατούμενων πολιτών. Ο Ενιαίος Κανονισμός Υγείας του ΕΟΠΥΥ τροποποιήθηκε προκλητικά. Επιβάλλουν εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε τετραπληγικούς, παραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούς κ.ά. Καθορίζουν συμμετοχή 50% στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% στους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων επί του συνόλου της δαπάνης προς συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές, όταν γίνεται χρήση ΚΕΝ.

Περιορίζονται οι δικαιολογούμενες φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες. Αυξάνουν τα ποσοστά συμμετοχής και τις κρατήσεις των ασφαλισμένων, κάνουν απλησίαστα όλα τα συμπληρωματικά της θεραπείας φάρμακα στους ασθενείς με νεοπλασίες και άλλες χρόνιες σοβαρές παθήσεις.

Πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, καθιερώνουν αυθαίρετα την αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας και καλύπτουν μόνον τα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα. Τα σκευάσματα υψηλού κόστους που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ μειώνονται από 900 σε 230. Επιβάλλουν κράτηση ενός ευρώ για κάθε συνταγή και είσπραξη – χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα Νοσοκομεία, μέτρο που παρεμποδίζει τη νοσηλεία των φτωχών ανθρώπων και θα αυξήσει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομειακοί γιατροί: Διαλύεται το ΕΣΥ! Δραματικά στοιχεία για την Υγεία"

Πρωτιά Ελλήνων πιλότων σε άσκηση του ΝΑΤΟ

Από τη Δευτέρα, 4 έως την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013, η 331 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Τανάγρας, συμμετείχε στη 2η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2013 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Albacete στην Ισπανία. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 114 ΠΜ τέσσερα (4) αεροσκάφη Mirage 2000-5.

Στην αποστολή συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι δυο Ιπτάμενοι και ένας Υπαξιωματικός Πληροφοριών από την 331Μ και ένας Ελεγκτής Αεράμυνας από την 380 Μοίρα Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Μ.ΑΣΕΠΕ), καθώς και δυο Ιπτάμενοι ως "External Fighters". Συμμετείχαν, επίσης, αεροσκάφη και εκπαιδευόμενοι ως εξής: 10 F-16 από τις ΗΠΑ, Ολλανδία και Βέλγιο, 6 γαλλικά Mirage 2000 N, D και C, 2 Ιταλικά EF-2000 (Eurofighter), 4 Tornado (GR-4, PA-200) από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία και 2 Ιταλικά ΑΜΧ. Επίσης, για την υποστήριξη των αποστολών συμμετείχαν 4 Mig-29 από Πολωνία, 2 Alphajet από Γαλλία, ελικόπτερα, αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέμου και AWACS.

Σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες.

Τα στελέχη της 331Μ απέσπασαν ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές για το επίπεδο της εκπαίδευσής τους, τις δυνατότητες του αεροσκάφους και τα αποτελέσματα που έφεραν. Συγκεκριμένα, ο Σμηναγός (Ι) Θεοχάρης Κατσαρός ψηφίσθηκε ανάμεσα στους υπολοίπους συμμετέχοντες ως ο καλύτερος εκπαιδευόμενος της σειράς ("course warrior", "ο ιπτάμενος που θα ήθελα να έχω στο φτερό μου σε πολεμικές επιχειρήσεις"). Αντίστοιχα, ο Υποσμηναγός (Ι) Ιωάννης Σιάνος ψηφίσθηκε δεύτερος, ισοβαθμώντας με άλλους εκπαιδευόμενους και τέλος ο Επισμηναγός (Ι) Μαρίνος Μπογατίνης, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο TLP ως εκπαιδευτής, ψηφίστηκε για 3η φορά ως ο καλύτερος εκπαιδευτής.

haf
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτιά Ελλήνων πιλότων σε άσκηση του ΝΑΤΟ"

Γιατί συνδέθηκαν οι δικογραφίες υποκλοπών και απόπειρας κατά Καραμανλή

Ο ειδικός ανακριτής θεωρεί ότι είχαν κοινή αφετηρία

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές κατά μελών της κυβέρνησης και πιθανότατα και κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή συνεχίζονταν και μετά το 2005, όταν και αποκαλύφθηκαν, εντοπίζει η δικαστική έρευνα. Στοιχεία φέρεται να προέκυψαν από δύο δικαστικές έρευνες στο εφετείο της Αθήνας και αφορούν το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν τον ειδικό ανακριτή κ. Δ. Φούκα να ζητήσει από το αρμόδιο συμβούλιο την συνένωση των δικογραφιών:

Η μία αφορά το σχέδιο δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού το οποίο, σύμφωνα με μία εκδοχή, έμεινε στο στάδιο της «προπαρασκευής». Και αυτό γιατί σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο ο τότε πρωθυπουργός δεν πέρασε τελικά από δρόμο έξω από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στη περιοχή του γηπέδου του Παναθηναϊκού όπου είχε εκραγεί, τον Μάρτιο του 2009, τηλεχειριζόμενος εκρηκτικός μηχανισμός. Σημειώνεται πάντως ότι την ευθύνη γι' αυτή τη βομβιστική επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» η οποία ανέφερε στην προκήρυξή της ότι «στόχος της ήταν το κτίριο της ΚΕΔ λόγω της υπόθεσης Βατοπεδίου».

Τώρα αυτή η ενδεχόμενη απόπειρα και οι τηλεφωνικές υποκλοπές συνδέονται αφού, σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς, είχαν κοινή αφετηρία. Το σχέδιο κατά του πρώην πρωθυπουργού δημοσιοποιήθηκε με έγγραφα της ΕΥΠ που είχαν ως πηγές αναφορές Ρώσων αξιωματούχων που έκαναν λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης» σε βάρος της χώρας. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριζαν πως το 2008 είχαν εντοπίσει ομάδα 20 ατόμων μελών ξένων μυστικών υπηρεσιών. Η δίωξη που έχει ασκηθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά το αδίκημα των προπαρασκευαστικών ενεργειών για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και διατάραξης ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που ανασύρθηκε από το αρχείο αποκάλυψε ότι συνεχίστηκαν ως το 2007, εποχή που ήδη διεξαγόταν η δικαστική έρευνα και είχε δημοσιοποιηθεί η υπόθεση από την τότε κυβέρνηση. Και για αυτήν την υπόθεση έχει ασκηθεί in rem δίωξη για κατασκοπεία.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών που είχε συντελεστεί με την τοποθέτηση παράνομου λογισμικού σε υποκατάστημα της εταιρίας Vodaphone είχε τεθεί το 2007 στο αρχείο καθώς ο τότε ανακριτής κ. Γ. Πετρόπουλος δεν είχε εντοπίσει συγκεκριμένα στοιχεία. Ανασύρθηκε από το αρχείο, με παρέμβαση του μετέπειτα υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, το 2010, και η νέα διερεύνηση της υπόθεσης έδειξε πολλά και ενδιαφέροντα: συγκεκριμένα εμπλέκουν στην υπόθεση υπαλλήλους ξένης πρεσβείας που αποδεικνύουν πως τα τρία καρτοκινητά-σκιές είχαν αγοραστεί από πρόσωπο που είχε δηλώσει ψευδή στοιχεία. Εντοπίστηκαν ακόμα και άλλοι ύποπτοι τηλεφωνικοί αριθμοί που επικοινωνούσαν με τα καρτοκινητά που εμπλέκονταν στις υποκλοπές.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί συνδέθηκαν οι δικογραφίες υποκλοπών και απόπειρας κατά Καραμανλή"

Πάτρα: Δώστε μου τα φάρμακα ή την ένεση να κάνω ευθανασία στο παιδί μου - ΒΙΝΤΕΟ


Σε κινητοποίηση προχώρησαν το πρωί της Τρίτης το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και η γραμματεία του ΠΑΜΕ για το οξύτατο πρόβλημα υγείας της οικογένειας του Νίκου Μπουλκουτζή, ξυλουργού από την Πάτρα.

Η 28χρονη Μαρία Μπουλκουτζή πάσχει εδώ και 21 χρόνια από μια σπάνια πάθηση λόγω της οποίας έχει υποστεί γαστροστομία. Η ασθενής, που είναι τετραπληγική και χρειάζεται ειδικές τροφές και συσκευές λήψης φαρμάκων, τον τελευταίο μήνα δεν έχει πρόσβαση σε βασικά είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των περικοπών και των αντιλαϊκών μέτρων που έχει επιβάλει η τρικομματική κυβέρνηση και η ΕΕ.


Οι ταξικές δυνάμεις έκαναν παρέμβαση στα γραφεία της αποκεντρωμένης διοίκησης της Περιφέρειας και, αφού πρόλαβαν κυριολεκτικά "στην πόρτα" τον γενικό διευθυντή Μ.Αγγελάκα, του έθεσαν το θέμα και απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση μέσα στην ημέρα.


Ο πατέρας δήλωσε "πως ή θα δοθεί σήμερα λύση στο πρόβλημα ή θα ζητήσει ένεση ευθανασίας" για να μην βασανίζεται άλλο η κόρη του. Εδώ και καιρό, η οικογένεια έχει γίνει μπαλάκι και αντικείμενο εμπαιγμού από όλους τους αρμόδιους φορείς. Ο γενικός διευθυντής επικοινώνησε με το υπουργείο και τον υπεύθυνο του ΕΟΠΠΥ λέγοντας πως θα δοθεί λύση άμεσα και παραπέμποντας στο υποκατάστημα του ΙΚΑ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε
κινητοποίηση και εκεί, στον αρμόδιο διευθυντή κ.Κυριόπουλο, όπου απαίτησαν επιτόπου τη λύση του ζητήματος. Κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων έγιναν τα απαραίτητα χαρτιά και δεσμεύτηκαν πως αύριο θα έχει λήξει το ζήτημα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απηύθυνε κάλεσμα σε όλο το λαό της Πάτρας που υποφέρει από τα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα, να απευθύνεται στο ΠΑΜΕ και να οργανώσει μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα τη λαϊκή αντεπίθεση. Δεν θα μας πεθάνουν αυτοί, θα τους πεθάνουμε εμείς!


pelop
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Δώστε μου τα φάρμακα ή την ένεση να κάνω ευθανασία στο παιδί μου - ΒΙΝΤΕΟ"

Καμπάνα 400 ευρώ στους ιδιοκτήτες δικύκλων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Με πρόστιμο 400 ευρώ θα επιβαρυνθούν όσοι ιδιοκτήτες δικύκλων δεν τα έχουν περάσει από τον Τεχνικό Έλεγχο ΚΤΕΟ.

Εφόσον ο ιδιοκτήτης εντός 10 ημερών προσκομίσει το Δελτίο ΚΤΕΟ στη Τροχαία θα καταβάλλει μόνο 50 ευρώ. Το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ΜΟΤΟ ισχύει για 2 χρόνια και η Κάρτα Θορύβου για 1 χρόνο.

Ωστόσο ειδικά για την Κάρτα Θορύβου ακόμη δεν έχουν θεσπιστεί εδώ και 2 χρόνια τα πρόστιμα στον Κ.Ο.Κ. αλλά ούτε και το κόστος ελέγχου πιστοποίησης από τα ΚΤΕΟ.

Από τον τεχνικό έλεγχο εξαιρούνται τα δίκυκλα που έχουν άδεια κυκλοφορίας από την Τροχαία και τα δίκυκλα με τρεις ή τέσσερις τροχούς.

Επίσης μετά τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης περί καθορισμού τελών για όλα τα οχήματα το Υπουργείο σύντομα θα εκδώσει και τη σχετική απόφαση περί καθορισμού του πρόσθετου παραβόλου για τα εκπρόθεσμα σε τεχνικό έλεγχο ΜΟΤΟ.

Το κόστος και οι επιβαρύνσεις

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Ημερησίας, το κόστος ελέγχου των μοτοσικλετών στα ΚΤΕΟ θα ξεκινά από 25 ευρώ ενώ σε περίπτωση που κάποιος μεταβεί εκπρόθεσμα και ειδικότερα έως και διάστημα 1 μήνα θα επιβαρυνθεί περίπου 7 ευρώ.

Αν "ξεχάσει" να περάσει από ΚΤΕΟ για χρονικό διάστημα έως 6 μήνες η επιβάρυνση κυμαίνεται στα 15 ευρώ, ενώ μετά το πέρας του 6μηνου η επιβάρυνση θα κυμαίνεται στα 25 ευρώ.

Τα παραπάνω βέβαια ισχύουν για δίκυκλα με κινητήρες από 50 κ.εκ. και άνω ενώ προσεχώς θα συμπεριληφθούν και τα μοτοποδήλατα με κινητήρες κάτω των 50 κ.εκ. με κόστος περίπου 20 ευρώ.

Πότε περνάνε ΚΤΕΟ τα δίκυκλα

Από τον Μάιο του 2012 έχει ξεκινήσει η υποχρέωση σε τεχνικό έλεγχο ( ΚΤΕΟ ) για όλα τα ΜΟΤΟ που κυκλοφορούν στην Αττική.

Ο Τεχνικός Έλεγχος ΜΟΤΟ περιλαμβάνει έλεγχο Καυσαερίων, έλεγχο φώτων, οπτικό έλεγχο ( για διαρροές, ελαστικά κ.α.), έλεγχο θορύβου, έλεγχο φρένων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πρόσκλησης ( η με αριθμό 2670/11-12-2012 Απόφαση Περιφέρεια Αττικής ) σε τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ υποχρεούνται τα ΜΟΤΟ άνω των 50 cc, ως ακολούθως:

Όσα δίκυκλα έχουν 1η άδεια κυκλοφορίας έως το 1998 έπρεπε να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ μέχρι τις 31/12/2012.

Οι μοτοσικλέτες με 1η άδεια το 1999 υποχρεούνταν να περάσουν από ΚΤΕΟ από την 1/1/2013 έως τις 28/2/2013.

Τα δίκυκλα με 1η άδεια το 2000 περνούν από ΚΤΕΟ από την 1/3/2013 έως τις 31/3/2013.

Οι μοτοσικλέτες με 1η άδεια το 2001 περνούν από 1/4/2013 έως 30/4/2013.

Τα δίκυκλα με 1η άδεια το 2002 περνούν από ΚΤΕΟ από 1/5/2013 έως 31/5/2013.

Όσες μοτοσικλέτες έχουν 1η άδεια το 2003 περνούν από ΚΤΕΟ από 1/6/2013 έως 30/6/2013.

Οι μηχανές με 1η άδεια το 2004 περνούν από ΚΤΕΟ από 1/7/2013 έως 31/8/2013.

Τα δίκυκλα με 1η άδεια το 2005 περνούν από ΚΤΕΟ από 1/9/2013 έως 31/10/2013.

Οι μοτοσικλέτες με 1η άδεια το 2006 περνούν από ΚΤΕΟ από 1/11/2013 έως 21/12/2013.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπάνα 400 ευρώ στους ιδιοκτήτες δικύκλων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ"

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάρουν το επίδομα ανεργίας

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίεςκαι ανεξάρτητα απασχολούμενους διευκρινίζει, με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε. και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον Ο.Γ.Α., το Ν.Α.Τ., ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και έχουν καταβάλει την ειδική εισφορά.

Βασική προϋπόθεση είναι, επίσης, οι δικαιούχοι να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους. Το βοήθημα είναι 360 ευρώ το μήνα και καταβάλλεται για τρεις τουλάχιστον μήνες από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του Ο.Α.Ε.Δ.

Για τη χορήγηση βοηθήματος έχουν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια, ενώ απαιτείται σωρευτικά η συνδρομή ορισμένων προϋποθέσεων.

Οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται οι δικαιούχοι κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς.

Ειδικότερα, για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 1η Ιανουαρίου του 2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012, η καταβολή εισφορών για δύο τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και εφεξής απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.

Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για ασφαλισμένους που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν την 1η Ιανουαρίου του 2011 και επαναδραστηριοποιούνται εκ νέου, μετά την ημερομηνία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές, ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης δραστηριότητας.

Σε ότι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, θα πρέπει το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει, αθροιστικά, το ποσό των 30.000 ευρώ.

Απαιτούνται επίσης:

- Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήψη του βοηθήματος.

- Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του ή άλλου φορέα, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής.

- Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄και β' βαθμού συγγένειας.

- Να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

- Να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Ορίζεται ακόμη ότι ο ασφαλισμένος, που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από έναν μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.

Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος καθώς και το χορηγούμενο ποσό καθορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης και συγκεκριμένα - για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 3 μήνες. - για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 4 μήνες. - για χρόνο ασφάλισης 7 έως 8 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 5 μήνες. - για χρόνο ασφάλισης 9 έως 10 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 6 μήνες. - για χρόνο ασφάλισης 11 έως 12 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 7 μήνες. - για χρόνο ασφάλισης 13 έως 14 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 8 μήνες. - για χρόνο ασφάλισης 15 πλήρη έτη και άνω, καταβάλλεται βοήθημα για 9 μήνες. Στην περίπτωση χορήγησης βοηθήματος πλέον της μιας φοράς, εξετάζεται κάθε φορά η συνδρομή των απαιτούμενων νομίμων προϋποθέσεων, ενώ ο χρόνος ασφάλισης που υπολογίστηκε για την καταβολή του βοηθήματος δεν λαμβάνεται υπόψη για την επαναχορήγηση του.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη λήψη του βοηθήματος είναι: αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ., στην οποία αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Μ.Κ.Α. και ο Α.Φ.Μ. του δικαιούχου και βεβαίωση του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα με την οποία πιστοποιείται η διακοπή του επαγγέλματος ή της ιδιότητας, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής.

Απαιτούνται ακόμη:

- υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 του δικαιούχου ότι δεν έχει υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. και δεν συμμετέχει σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε νομικής μορφής ή ένωσης προσώπων.

- εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας διετίας από το έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης για τη λήψη του βοηθήματος, όπου έχει δηλωθεί το παγκόσμιο εισόδημα (εισόδημα ημεδαπής προέλευσης και τυχόν εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης) του/της δικαιούχου, η διεύθυνση κύριας κατοικίας, ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) συζύγου και το εισόδημα συζύγου (αν υφίσταται). Σε περίπτωση που αποκτήθηκε ή μη εισόδημα στην αλλοδαπή κατά τη διάρκεια των δυο προηγούμενων της αίτησης ετών, θα πρέπει να υποβληθεί βεβαίωση της αλλοδαπής φορολογικής αρχής για το ύψος του συγκεκριμένου εισοδήματος, νομίμως επικυρωμένη και μεταφρασμένη.

- πιστοποίηση της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για τους αλλοδαπούς. Για την απόδειξη της ταυτοπροσωπίας Ελλήνων πολιτών απαιτείται - Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας. Για πολίτες κράτους- μέλους της Ε.Ε., δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Για υπηκόους τρίτων χωρών, διαβατήριο ή άλλο έγγραφο βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδός του στη χώρα ή τα έγγραφα που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.

- Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (λογαριασμός ρεύματος ή τηλεφώνου ή ύδρευσης).

- Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας (IBAN), στον οποίο είναι μόνος δικαιούχος ή πρώτος, στην περίπτωση, συνδικαιούχος.

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάρουν το επίδομα ανεργίας"

«FT»: Νομικές κινήσεις ετοιμάζουν Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες

Ρώσοι δικηγόροι μελετούν τις επιλογές χρήσης νομικών μέσων για την προστασία των καταθέσεων πελατών τους στη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα είχε επικοινωνία με αρκετούς εξ αυτών, όπως γράφει, που ανέλυσαν πιθανές νομικές κινήσεις. Ακόμα και αν αυτές αποτύγχαναν, «θα θόλωναν περαιτέρω την ήδη περίπλοκη νομική κατάσταση που περιβάλλει τη διάσωση», όπως σχολιάζεται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην προσφυγή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για το ζήτημα των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και στην υπόθεση του προσωρινού διατάγματος απαγόρευσης του κουρέματος των καταθέσεων.

Προσθέτει ότι επιχειρήσεις στην Ουκρανία, που διατηρούν την ανωνυμία τους, δηλώνουν ότι επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών ώστε να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους και το δικαίωμα ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "«FT»: Νομικές κινήσεις ετοιμάζουν Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες"

Βγενόπουλος:Άμεσα στην δημοσιότητα τα πορίσματα για Κύπρου και Λαϊκή

Να δημοσιοποιηθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα πορίσματα των εταιρειών Alvarez & Marsal και Pimco, αλλά και τα στοιχεία της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής ζητεί με ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Επισημαίνει ότι στα δύο πορίσματα περιγράφονται οι λόγοι που η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή έφτασαν στη σημερινή κατάσταση καθώς και το ποιοι ευθύνονται.

Η ανακοίνωση Βγενόπουλου αναλυτικά:

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής κ. Δ. Συλλούρης στην πρωινή εκπομπή του MEGA το Σάββατο είπε στους έκπληκτους δημοσιογράφους ότι «θέλει τη βοήθεια του Ελλαδικού Τύπου για να αποκαλυφθούν οι ευθύνες»!

Η «διερεύνηση» της υπόθεσης λοιπόν, μετά από 17 μήνες λάσπης που έχω δεχθεί στην Κύπρο και για την οποία έχω ήδη προσφύγει κατά των δύο μεγαλύτερων Κυπριακών εφημερίδων στην Ελληνική Δικαιοσύνη, επιχειρείται, με Κυπριακή θεσμική μάλιστα παρότρυνση, να γίνει και στην Ελλάδα με την ίδια συκοφαντική στρατηγική δηλ. με «αποκάλυψη» στοιχείων που εμπεριέχουν ανακρίβειες, ψεύδη, ορισμένα αφορούν δήθεν προβληματικά δάνεια που όμως έχουν αποπληρωθεί, και άλλα αναφέρονται σε δήθεν σκάνδαλα που έχουν όμως κριθεί ήδη αθωωτικά από τη Δικαιοσύνη.

Η «θεσμική» αυτή έκκληση του κ. Συλλούρη αλλά και άλλες εμφανίσεις Κύπριων πολιτικών στα Ελληνικά ΜΜΕ με ατεκμηρίωτες λασπολογίες αποκαλύπτουν την αμηχανία του συστήματος που κατέστρεψε τη ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, το οποίο 17 μήνες μετά από την αποχώρησή μου δεν έχει ούτε ένα στοιχείο αξιόποινης πράξης για να στείλει στον κ. Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου προς διερεύνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο με εντολή της Κεντρικής Τράπεζας έχει γίνει ήδη επίσημη έρευνα από την ALVAREZ & MARSAL για τους λόγους που η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή έφτασαν στη σημερινή κατάσταση και ποιοι ευθύνονται, όμως το πόρισμά της δεν δημοσιοποιείται. Επίσης δεν δημοσιοποιείται και το πόρισμα της PIMCO που εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες όλων των Τραπεζών, ενώ η Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής ζήτησε και πήρε διάφορα στοιχεία της δικής μου δραστηριότητος στην ΛΑΪΚΗ και παρότι έχω παραιτηθεί εγγράφως της κατά νόμον προστασίας προσωπικών δεδομένων και έχω ζητήσει τη δημοσιοποίησή τους, ούτε αυτά έχουν δημοσιοποιηθεί.

Νομίζω ότι η άμεση δημοσιοποίηση όλων των ανωτέρω πορισμάτων και πληροφοριών θα είναι πιο χρήσιμη από την παραγωγή και αναπαραγωγή ατεκμηρίωτων συκοφαντιών. Ελπίζω ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών κ. Δ. Συλλούρης να μην έχει αντίθετη άποψη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βγενόπουλος:Άμεσα στην δημοσιότητα τα πορίσματα για Κύπρου και Λαϊκή"

Στουρνάρας: Δεν είναι αρμοδιότητα του ΥΠΟΙΚ οι μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων

Οι ενδεχόμενες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικού τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. Ανάλογη απάντηση και από την ΕΕΤ.

Οι ενδεχόμενες μειώσεις στα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων δεν αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικού διευκρινίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σε επίκαιρη απάντηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά για το ενδεχόμενο μεγάλης μείωσης των επιτοκίων στις καταθέσεις με την εγκατάσταση των νέων Επιτρόπων στις Τράπεζες.

«Εκφεύγει των αρμοδιοτήτων εποπτείας του πιστωτικού συστήματος, που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών, η παρέμβαση σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις ή ενέργειες των πιστωτικών ιδρυμάτων» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ανάλογη ήταν και η απάντηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προς τη βουλευτή. Με έγγραφο της η ΕΕΤ τονίζει ότι «η τυχόν μείωση των επιτοκίων καταθέσεων αποτελεί επιχειρηματική απόφαση του κάθε πιστωτικού ιδρύματος», ενώ διευκρινίζει ότι η ίδια «δεν εμπλέκεται στις επιχειρηματικές αποφάσεις των τραπεζών, μελών της».

Ειδικά για τις προθεσμιακές καταθέσεις, η ΕΕΤ υπενθυμίζει ότι «αυτά ουδέποτε μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συμφωνία του καταθέτη, εκτός αν άλλως προβλέπεται από τη σύμβαση κατάθεσης» και επισημαίνει ότι οι τράπεζες ενημερώνουν για τα επιτόκια καταθέσεων είτε με ανακοινώσεις στον τύπο είτε μέσω τιμοκαταλόγων που τηρούν στις ιστοσελίδες και στα καταστήματά τους.

Οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες, διαβεβαίωσε στο μεταξύ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι "σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η λύση (για το κούρεμα των καταθέσεων) που επελέγη στην Κύπρο και συμπλήρωσε ότι ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρηθούν αστοχίες στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτές θα καλυφθούν με μείωση των δαπανών και εξορθολογισμό του Δημοσίου και όχι με κούρεμα των καταθέσεων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Δεν είναι αρμοδιότητα του ΥΠΟΙΚ οι μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων"

Έρχονται «ραβασάκια» σε 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου

Νέο σαφάρι για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο άρχισε το υπουργείο Οικονομικών με την αποστολή ειδοποιητηρίων σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες και συνολικά χρέη 56 δισ. ευρώ.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρωστούν στην εφορία κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας.

Παράλληλα στο «μάτι» των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν περισσότεροι από 1.500 φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας και συνολικά 35 δισ. ευρώ.

Λίγες ώρες πριν επιστρέψουν οι επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα για να οριστικοποιηθεί η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης υπέγραψε απόφαση με την οποία μειώνεται από τα 5 εκατ. ευρώ στο 1,5 εκατ. ευρώ το όριο των βασικών οφειλών ανά φορολογούμενο προκειμένου να χαρακτηριστούν ως «ιδιαίτερα σημαντικού ύψους» και να ενεργοποιηθούν άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Πιο αναλυτικά ξεκίνησε η αποστολή σε 2,5 εκατομμύρια οφειλές επιστολών για την τακτοποίηση των οφειλών τους προς τη εφορία. Με τα ειδοποιητήρια αυτά, που υπογράφονται από το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη ζητείται από τους οφειλέτες σε ...ευγενικό ύφος να προσέλθουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τη διευθέτηση των οφειλών τους, χωρίς να ορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία αλλά και χωρίς να γίνεται αναφορά σε πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση μη τακτοποίησης των χρεών.

Από τα 2,5 εκατ. φορολογούμενους που λαμβάνουν τα «ραβασάκια», περίπου 2,3 εκατ. είναι μικροοφειλέτες που χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Στα ειδοποιητήρια ο οφειλέτης ενημερώνεται ότι «Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την 21/03/2013, διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές σας. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο καλείστε όπως προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή του» αναφέρεται στο ραβασάκι και ακολουθούν διευκρινίσεις σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ».

Σε όσους οφειλέτες δεν ανταποκριθούν, θα σταλεί μία δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο αυστηρό ύφος.

Στη δεύτερη ειδοποίηση θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Εάν και τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε οι εφορίες θα προχωρούν άμεσα στις κατασχέσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται «ραβασάκια» σε 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου"

«Βαφτίζουν» ελληνικά αυγά από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η ελληνική αγορά παραγωγής αβγών, όπως αναφέρει το imerisia.gr. Κι αυτό εξαιτίας των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αυγών από άλλες φθηνότερες χώρες, όπως Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα έχει συνάντηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Aθ. Τσαυτάρης με την Ένωση Αβγοπαραγωγών Ελλάδος και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεγάρων με βασικό θέμα τις παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών αλλά και τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιβάλλει αλλαγή κλωβοστοιχειών με κόστος περίπου 10 ευρώ ανά κότα στις μονάδες παραγωγής.

Η ελληνοποίηση ξένων αυγών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τη «μάστιγα» που οδηγεί ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στο «λουκέτο». Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι πλέον οι παραγωγοί οι οποίοι προβαίνουν σε παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών, καθώς το κόστος παραγωγής για μια καρτέλα υπολογίζεται σε περίπου 2,7 ευρώ τη στιγμή που η καρτέλα με εισαγόμενα από την Τουρκία κοστίζει μόλις 1,6 ευρώ.

Παραγωγοί
Επίσης, όπως τονίζουν στην «Η» στελέχη της αγοράς, οι διαδικασίες παράνομης ελληνοποίησης αυγών ξεκινούν από τους παραγωγούς αλλά και από εμπόρους. Ειδικότερα, έμποροι αυγών με αποθήκες έχουν προμηθευτεί σφραγιστικό μηχάνημα και εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων η ελληνοποίησή τους πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έχουν μειώσει τόσο πολύ τον πληθυσμό στις κότες τους ώστε αν κάποιος προβεί σε ένα έλεγχο θα βεβαιώσει πως δεν είναι δυνατόν παραγωγός να έχει 50.000 κότες και να πουλά καθημερινά 200.000 αυγά.

Άλλωστε, μια διασταύρωση στα στοιχεία της παραγωγής με εκείνα των πωλήσεων είναι αρκετή για να διαπιστωθεί ποιοι κάνουν παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών. Παράλληλα η ημερήσια παραγωγή αυγών στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να ξεπερνά τα 5 εκατ. αυγά, ωστόσο στην ελληνική αγορά διατίθενται επιπλέον 2 εκατ., τα οποία αφορούν σε παράνομες ελληνοποιήσεις.

Ασφράγιστα αυγά
Τα αυγά που εισάγονται από άλλες χώρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και η πρώτη αφορά εκείνα που οδηγούνται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και η δεύτερη κατηγορία σε αυτά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλειονότητα των παράνομων ελληνοποιημένων αυγών οδηγούνται στα ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα φθάνουν στις μονάδες παστερίωσης. Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, ειδικά για τα αυγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης είναι αμφιβόλου ποιότητας και είναι πολύ πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Άλλωστε, σύμφωνα με την Ε.Ε., τα αυγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σφραγισμένα. Από την άλλη μεριά, τα ξενοδοχεία αλλά και άλλες ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν το περίφημο ελληνικό πρωινό ή άλλα ελληνικά προϊόντα στην αγορά είναι πολύ πιθανό τελικά να μην είναι και τόσο ελληνικό χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τόσο των ξενοδοχείων όσο και των εταιρειών παρασκευής ελληνικών τροφίμων.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βαφτίζουν» ελληνικά αυγά από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία"

Συμβιβαστική πρόταση για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Σε μια εξαιρετικά απαιτητική και δύσκολη διαπραγμάτευση εξελίσσονται οι συζητήσεις με την τρόικα, που ξεκινούν πάλι μεθαύριο με συνάντηση του Γ. Στουρνάρα και των πιστωτών μας. Ψηλά στην ατζέντα των νέων συνομιλιών, από τις οποίες εξαρτάται η αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ για τον Μάρτιο αλλά και η σταδιακή αποδέσμευση επιπλέον 6 δισ. ευρώ που έχουμε να λαμβάνουμε εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρέχουσα αξιολόγηση, βρίσκεται το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που είχε χθες ο Γ. Στουρνάρας με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο υπουργός παρουσίασε μια συγκεκριμένη πρόταση, αναμένοντας πλέον τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών στην αυριανή σύσκεψη, με ζητούμενο την επίτευξη συμβιβασμού ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Στην ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκονται ακόμη, οι ρυθμίσεις των χρεών προς τα Ταμεία και το Δημόσιο, στη σκιά των σοβαρών αποκλίσεων που διαφαίνονται στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ιδίως στο σκέλος των εσόδων. Η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου ώστε όλα να έχουν κλείσει έως το Eurogroup της 12ης Απριλίου, αν και στο στρατόπεδο της τρόικας πληροφορίες θέλουν να επικρατεί σκεπτικισμός για το εάν αυτό θα καταστεί εφικτό. Ειδικότερα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, βρίσκονται τα εξής:

1. Η διατήρηση και το 2013 του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ. Πρόκειται ίσως για την πιο δύσκολη εξίσωση που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση. Αφενός πρέπει να βρεθεί τρόπος να καμφθούν οι σοβαρές ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που δηλώνουν ότι δεν θα στηρίξουν το «χαράτσι». Αφετέρου θα πρέπει να επιτευχθεί συμβιβασμός με την τρόικα που επιμένει να διατηρηθεί το τέλος ως έχει και η είσπραξή του να συνεχίσει να γίνεται μέσω της ΔΕΗ,
καθώς θεωρεί πως είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα.

2. Το θέμα αυτό κυριαρχεί στις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 ? 2014, το οποίο σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις κινείται στα επίπεδα του 1,9 δισ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί πως εάν καταργηθεί το ΕΕΤΗΔΕ και αντικατασταθεί με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα προκύψει δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Επιπλέον προβλήματα προκαλούνται είτε από μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν όπως για παράδειγμα η εισφορά δύο τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ ή που δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα (π.χ. περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις).

Η ελληνική πλευρά πάντως αναμένεται να επιχειρηματολογήσει έναντι της τρόικας ότι εάν προκύψει τελικά μια αποτελεσματική ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, τα έσοδα που θα προκύψουν θα είναι επαρκή για να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός χωρίς πρόσθετα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα φέρεται να επιμένει για 48 δόσεις, ώστε να καταστεί ευκολότερη η αποπληρωμή των χρεών. Πάντως, η, ούτως ή άλλως δύσκολη, αυτή συζήτηση καθίσταται ακόμη δυσκολότερη με δεδομένα τα μηδενικά περιθώρια ελιγμών που υπάρχουν πλέον στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, υπό το βάρος των δυσμενέστερων προβλέψεων για την ύφεση: Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μόνον εξαιτίας της κυπριακής κρίσης η ύφεση φέτος θα μπορούσε να ανέβει στο 5%, αντί 4,5% που είναι η επίσημη πρόβλεψη.

Σενάρια
Με τα σημερινά δεδομένα, και με την εκτέλεση του προϋπολογισμού να κινείται στην «κόψη του ξυραφιού», το «χαράτσι» θα διατηρηθεί και φέτος, με το οικονομικό επιτελείο να έχει καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση με την οποία θα εξασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα και η γεφύρωση των διαφορών με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα πάντως υπό επεξεργασία βρέθηκαν πολλά σενάρια, όπως:

1. Η μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10% ? 15% για τα ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας έως 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει από τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ εξετάζεται να καλυφθεί με την αύξηση των συντελεστών με βάση τους οποίους θα υπολογιστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2013, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

2. Η μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ για ακίνητα χαμηλής αξίας με παράλληλη αύξηση των συντελεστών για πιο ακριβά ακίνητα.

3. Η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ, ως έχει σήμερα, αλλά μείωση σε άλλους φόρους.

4. Η πλήρης εξαίρεση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, από το ειδικό τέλος ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως άνεργοι, πολύτεκνοι κ.ά.
Αναγκαίο κακό ο φόρος μέσω ΔΕΗ λέει η ΤτΕ
Αναγκαίο κακό χαρακτήρισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος την παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013.

Μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή NetWeek υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως εάν η κυβέρνηση προχωρούσε στην κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ θα έπρεπε να το αντικαταστήσει με άλλο φόρο.
«Εάν το καταργούσαμε θα έπρεπε να αυξήσουμε άλλο φόρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στην τελευταία της έκθεση η ΤτΕ εκτιμούσε πως η υπερφορολόγηση των ακινήτων, τα τελευταία χρόνια, έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην κτηματαγορά.

Προβληματισμός για τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων
Εντονος προβληματισμός για τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων συνεπών οφειλετών φέρεται να επικρατεί στην τρόικα και τις τράπεζες, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης περνά ξανά από «κόσκινο» μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό κυριαρχεί επιφυλακτικότητα για το πώς και πότε θα εφαρμοστεί η ρύθμιση που έχει ετοιμάσει και παρουσιάσει η κυβέρνηση με τις απόψεις να διίστανται για το εάν η ρύθμιση πρέπει να προχωρήσει πριν ή μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα υπάρχουν και οι γνώμες στην τρόικα ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι γενναιόδωρο, αλλά ανοικτό σε περισσότερες κατηγορίες δανειοληπτών.
Θέσεις που φέρονται να διατυπωνόταν πριν από την κυπριακή κρίση με αποτέλεσμα τρόικα και υπουργείο Ανάπτυξης, όπως λένε πληροφορίες, να είχαν φτάσει κοντά στην αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Η κυβερνητική πρόταση ήταν το εισόδημα των δικαιούχων να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβιβαστική πρόταση για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων"

Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του προέδρου των εργαζομένων του Μετρό

Ποινική δίωξη κατά του πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Αντώνη Σταματόπουλου ασκήθηκε για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των απεργιών του Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομώνυμου σωματείου.

«Διώκεται ποινικά μόνο ο πρόεδρος του Σωματείου μας Αντώνης Σταματόπουλος. Το έγκλημα που του αποδίδεται είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών. Ο χρόνος που το διέπραξε 7, 8 και 9/1/2013. Καταγγέλλουμε τη δίωξη του συναδέλφου προέδρου. Διαδηλώνουμε την οργή και την αποφασιστικότητά μας να αποκρούσουμε τη δίωξη. Θεωρούμε ότι αφορά τον καθένα μας. Γι' αυτό και η αντίδρασή μας θα είναι δυναμική και αποφασιστική» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του προέδρου των εργαζομένων του Μετρό"

Πάτρα: Με απόφαση της βουλής το ΤΕΙ της Πάτρας έχει οριστεί έδρα της Δυτικής Ελλάδας(video)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΊΑΣ κ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 'ΑΘΗΝΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του προέδρου στο ΤΕΙ της Πάτρας Σ. Καπλάνη, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με τη δήλωση Σαλμά για ορισμό ως έδρας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας το Μεσολόγγι.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Καπλάνης μιλώντας στο patrastimes.gr το ΤΕΙ της Πάτρας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με απόφαση της βουλής των Ελλήνων, έχει οριστεί έδρα των ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας και οποιαδήποτε αλλαγή αυτής της απόφασης με συνταγή προεδρικού διατάγματος θα συνιστά πραξικόπημα.

Στα όσα απίστευτα συμβαίνουν με το σχέδιο “Αθηνά” ο κ. Καπλάνης αποκάλυψε πως συναντήθηκε με τον πατρινό υφυπουργό παιδείας κ. Παπαθεοδώρου ο οποίος ωστόσο δεν γνωρίζει!!! τι προβλέπει και τι περιλαμβάνει αυτό για την Πάτρα και συγκεκριμένα για την τύχη και τη μορφή του ΤΕΙ της Πάτρας.

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Δυτική Ελλάδα και με την τύχη του ΤΕΙ της Πάτρας, ο πρόεδρος του ιδρύματος έκανε λόγω για μητροπολιτικές σκοπιμότητες και μεθόδους που παραπέμπουν σε πλειοδοσία και συνταγές του “κατόπιν” ενεργειών μου.

Τέλος ο πρόεδρος του ΤΕΙ ανέφερε πως εάν επαληθευτεί το σενάριο για μεταφορά της ΣΔΟ και του τμήματος Κοινωνικών Λειτουργών τότε το 50% και πλέον των εγκαταστάσεων και των υποδομών του ΤΕΙ της Πάτρας θα παραπέμπουν σε ερειπωμένα κτίρια.


patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Με απόφαση της βουλής το ΤΕΙ της Πάτρας έχει οριστεί έδρα της Δυτικής Ελλάδας(video)"

Απελευθέρωση των υπεραστικών οδικών μεταφορών από το 2015

Το νέο σύστημα υπεραστικών οδικών μεταφορών, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο έως το 2015, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών, κ. Κ. Χατζηδάκης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση του συστήματος των υπεραστικών μεταφορών είναι μια «ανειλημμένη δέσμευση της χώρας και τα χρονοδιαγράμματα προχωρούν, βάση συμφωνίας με την Τρόικα».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως επισήμανε ο υπουργός, «δεν είναι καταληκτικό, αλλά είναι ανοιχτός στο διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους», προβλέπεται η δημιουργία τριών κατηγοριών γραμμών και δεν αφορά τις γραμμές που υπάρχουν στις αστικές περιοχές και, γενικότερα, γραμμές που χαρακτηρίζονται αστικές, «ανοίγοντας» την αγορά σε κάθε είδους λεωφορεία, πχ τουριστικά.

«Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα προχωρήσει μ' έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο και η οποία λαμβάνει υπ' όψιν της το Κοινοτικό Δίκαιο και προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος μέχρι το 2019. Ωστόσο, οι βασικές διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα, για να έχουμε αποτελέσματα συντομότερα. Στόχος μας είναι να μην υπάρξει κενό στο συγκοινωνιακό έργο» είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηδάκης.

Η διαβούλευση του νομοσχεδίου με τους ενδιαφερόμενους φορείς ξεκινά τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση, να είναι πιο σύγχρονο και πιο λειτουργικό. Στόχος είναι η αλλαγή να γίνει με ομαλό τρόπο και για τους επιβάτες, αλλά και για τους παρόχους και τους εργαζόμενους.

Οι γραμμές που προβλέπονται με το νέο σύστημα είναι:

- Οι γραμμές αποκλειστικού έργου, δηλαδή εκείνες στις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου στις συγκεκριμένες γραμμές, χωρίς ανταγωνισμό.

Ο ανάδοχος αναλαμβάνει κατ' αποκλειστικότητα να εκτελεί το έργο, χωρίς ανταγωνισμό, σε όλες τις υπεραστικές γραμμές γεωγραφικής ενότητας που αποτελούν ένα δίκτυο γραμμών, μετά από δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό και το κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι η υψηλότερη προσφορά.

- Οι άγονες γραμμές, δηλαδή εκείνες για τις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και, ταυτόχρονα, λόγω μικρού οικονομικού ενδιαφέροντος και επιδότηση (αποζημίωση).

Στην περίπτωση αυτή, που το οικονομικό ενδιαφέρον είναι μειωμένο, προβλέπεται ότι ο ανάδοχος θα έχει το δικαίωμα και επιδότησης, κατά το πρότυπο των άγονων αεροπορικών δρομολογίων.

Οι ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν τις γραμμές αυτές κατόπιν διαγωνισμού. Στη συγκεκριμένη κατηγορία εμπίπτουν πολλές νησιωτικές περιοχές.

-Οι γραμμές ελεύθερης επιλογής.

Στις δύο πρώτες κατηγορίες, οι ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν το έργο με συμβάσεις διάρκειας έως 10 έτη και με δυνατότητα παράτασης, ενώ στην τρίτη κατηγορία οι γραμμές ελεύθερης επιλογής, δηλαδή αυτές που έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, θα μπορεί να τις εκτελεί κάθε ενδιαφερόμενος αρκεί να μην δημιουργείται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι:

- Οι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα την εταιρική μορφή οργάνωσης των επιχειρήσεών τους. Απλοποιούνται οι διαδικασίες και καθίσταται ελεύθερη η μεταβίβαση του οχήματος αλλά και η απόκτηση άδειας για την εκτέλεση επιβατικών μεταφορών.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λειτουργούν νέες γραμμές, υπό τον όρο ότι δεν ανταγωνίζονται, αθέμιτα, άλλους φορείς. Επιπλέον, το κράτος παύει πλέον να καθορίζει τις τιμές των κομίστρων.

Ωστόσο, διατηρεί το δικαίωμα καθορισμού των ανώτατων ορίων χρέωσης επιβατών ανά χιλιόμετρο, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός αλλά και προστασία του καταναλωτή.

Ακόμη, οι ανάδοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν προϊόντα όπως προπώληση, «έξυπνα εισιτήρια», ηλεκτρονικές αγορές εισιτηρίων κλπ. Στόχος είναι να καταστεί η αγορά πιο ελεύθερη και φιλική στον καταναλωτή.

- Εξασφαλίζεται ότι οι απομακρυσμένες περιοχές θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο όπως σήμερα.

- Διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών.

Στόχος του νέου συστήματος είναι να διατηρηθεί τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

- Ρυθμίζονται, με διαφάνεια, οι σχέσεις κράτους με τους φορείς συγκοινωνιακού έργου, χωρίς να αυξάνεται το κόστος για τον φορολογούμενο.

- Δεν αλλάζουν οι συνήθειες των επιβατών, αφού στόχος είναι να διατηρηθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης που υπάρχει.

Αλλάζει το σύστημα, γίνεται πιο σύγχρονο, πιο διαφανές και πιο ευρωπαϊκό.

Υποδομές υπεραστικών - επιβατικών μεταφορών

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές των υπεραστικών- επιβατικών μεταφορών, με τη συνεργασία των ιδιοκτητών τους, οι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων εντάσσονται στο σύστημα των δημόσιων υπεραστικών μεταφορών και διασφαλίζεται η πρόσβαση των μεταφορέων σε αυτούς έναντι καταβολής τέλους χρήσης της υποδομής.

Εποπτεία του συστήματος Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, την επίβλεψη του όλου συστήματος αναλαμβάνει η Εθνική Αρχή Χερσαίων Επιβατικών Μεταφορών. Δεν πρόκειται για νέα αρχή, αλλά αναβαθμίζεται η υπάρχουσα Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Πέρα από τις αρμοδιότητες που ήδη έχει, αποκτά και όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τις δημόσιες υπεραστικές μεταφορές επιβατών.

Στόχος είναι, όπως δήλωσε ο υπουργός, να καταστεί η συγκεκριμένη Αρχή λειτουργική μέσα στο καλοκαίρι. «Δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, αλλά χρειάζεται σωστή στελέχωση, υψηλού επιπέδου» ξεκαθάρισε ο κ. Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να έχει υγιείς βάσεις, γιατί διαφορετικά θα υπονομευθεί από μόνο του το νέο σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό της Αρχής, σημείωσε πως δεν θα υπάρξουν νέες προσλήψεις, αλλά θα ενισχυθεί με ειδικευμένο προσωπικό (συγκοινωνιολόγους, οικονομολόγους), οι οποίοι θα αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απελευθέρωση των υπεραστικών οδικών μεταφορών από το 2015"

Ξεπεράσαμε και την Ισπανία-Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρζώνη

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμα και την Ισπανία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το μήνα Φεβρουάριο που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.

Επιπλέον, στη χώρα μας έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος, ενώ κατέχει την αρνητική πρωτιά και στους νέους έως 25 ετών.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Eurostat για τη χώρα μας αφορούν το μήνα Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 26,4%. Δεύτερη ήταν η Ισπανία (26,3%) και τρίτη η Πορτογαλία με 17,5%.

Τη χαμηλότερη ανεργία έχει η Αυστρία με 4,8%.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπεράσαμε και την Ισπανία-Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρζώνη"

Έκλεβαν το κρέας ασθενών – Πως εξεφανίστηκαν 750 κιλά κρέατος

Άδειαζαν τις αποθήκες τροφίμων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο

Συστηματικές κλοπές τροφίμων και κυρίως κρέατος από τις αποθήκες ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, που ζυγίζονται σε τόνους προϊόντων, ανακάλυψαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, μέσα σε διάστημα μόλις ενός μηνός (28.10.2012 έως 28.11.2012) εξαφανίστηκαν από τα ράφια του Σισμανογλείου νοσοκομείου συνολικά 750 κιλά κρέατος και μεγάλες ποσότητες τυριών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεγάλες ποσότητες που έκαναν φτερά από τις αποθήκες έγιναν αντιληπτές επειδή πια τα κονδύλια για τη σίτιση είναι περιορισμένα, όπως και οι αγορές, και οι ελλείψεις δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Όπως μαρτυρά πόρισμα του νοσοκομείου, η διοίκηση του νοσοκομείου μετά τη διαπίστωση διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, εξετάζοντας συνολικά 6 υπαλλήλους του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς έφεραν την ευθύνη της διακίνησης των τροφίμων.

Ωστόσο από τον πρώτο έλεγχο δεν βρέθηκε με σαφήνεια ποιος ακριβώς επωφελήθηκε από την κλοπή, γι’ αυτό και από χθες, Δευτέρα, ξεκίνησε νέος, πιο λεπτομερής έλεγχος. Εξετάζεται ακόμη και η εμπλοκή προσώπων εκτός Σισμανογλείου, αφού δεν αποκλείεται τα τρόφιμα με διάφορους μεσάζοντες να μεταπωλούνταν σε επιχειρήσεις ή σε άλλες πηγές.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα εξεταστούν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να βρεθεί εάν υπήρχαν υπάλληλοι που μπορεί να έκαναν «πάρτι» με τρόφιμα τα οποία ανήκαν στο Σισμανόγλειο. Με βάση πάντως τις πρώτες ενδείξεις, οι επιτήδειοι φαίνεται να έβγαζαν το πολυπόθητο υλικό απευθείας από τις αποθήκες με οχήματα, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι «συνορεύουν» με το γκαράζ και είναι εύκολο να διαφύγει κάποιος.

Η κλοπή όμως σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας δεν φαίνεται να σταματά εδώ. Καθώς από τον έλεγχο βρέθηκε ότι οι «ποντικοί» δεν έκλεβαν μόνο κρέας, αλλά είχαν εφεύρει και έναν τρόπο να υπερχρεώνουν το νοσοκομείο με προϊόντα τα οποία στη συνέχεια αφαιρούσαν: εξέδιδαν δηλαδή υπερτιμολογημένα έγγραφα, ώστε να μπορεί να καλυφθεί η διαφορά από τη μεγάλη έλλειψη τροφίμων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν μάρτυρες στο πόρισμα: “Από παρακολούθηση τιμολογίων και δελτίων αποστολής παρατηρήθηκε ότι η αξιακή τους εικόνα ήταν για ένα μήνα και όχι για 15 ημέρες”.

lay-out
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεβαν το κρέας ασθενών – Πως εξεφανίστηκαν 750 κιλά κρέατος"

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι από την πώληση της ΣΕΚΑΠ στον Ιβάν Σαββίδη

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι από την πώληση της ΣΕΚΑΠ στον Ιβάν Σαββίδη αφού κλείνει πλέον μια περίοδος μακράς αβεβαιότητας για την συνεταιριστική καπνοβιομηχανία. Ζητούμενο τώρα είναι η ανάπτυξη της εταιρείας και φυσικά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τις οποίες υπάρχει δέσμευση, αναφέρουν οι εργαζόμενοι που περιμένουν να συναντήσουν τους νέους ιδιοκτήτες.

Όπως αναφέρουν, γιαυτούς ξημερώνει μια καινούρια και πλέον βλέπουν το μέλλον τους με πιο θετικό μάτι μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρίας στον Ιβάν Σαββίδη. «Πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό επιχειρηματία» επισημαίνουν και προσθέτουν ότι η εταιρία στα χέρια του είναι πλέον ασφαλής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Κώστα Γαβριηλίδη.

Ωστόσο απ’ ότι φαίνεται εκείνο που και οι δύο πλευρές περιμένουν είναι να ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες με τον Κώστα Γαβριηλίδη να υπενθυμίζει πως κατά το παρελθόν αρκετοί υποψήφιοι επενδυτές είχαν μιλήσει με τους εργαζόμενους αλλά δεν προχώρησαν στην επένδυση κι άρα το ζητούμενο στην προκειμένου περίπτωση είναι να ολοκληρωθούν τα πάντα κι ύστερα να γίνει ο οποίος διάλογος του νέου επενδυτή με τους εργαζόμενους.

xanthipress
Διαβάστε Περισσότερα » "Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι από την πώληση της ΣΕΚΑΠ στον Ιβάν Σαββίδη"

Ψάχνουν λύση για το μειωμένο χαράτσι

Εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του χαρατσιού της ΔΕΗ κατά 15%-20%, προκειμένου να κάμψει έτσι και τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ στη διατήρησή του και το 2013 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για νέα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με αποτέλεσμα να μην ληφθεί απόφαση για τη δόση ούτε στο Eurogroup της 12ης Απριλίου, σύμφωνα με Τα Νέα.

Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να ληφθεί απόφαση για τη δόση σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, αργότερα τον Απρίλιο.

To υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σενάριο για μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%-20%, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων κατά 315-420 εκατ. ευρώ. Για να υποκαταστήσει τις απώλειες αυτές και να έχει ελπίδες να δεχθεί η τρόικα το σενάριο, το οικονομικό επιτελείο εισηγείται τρεις λύσεις:

Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ώς 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα.

Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μια περίπτωση).

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη και της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Χατζησωκράτη και τους ενημέρωσε για τα δεδομένα εν όψει της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα που ξεκινά την Πέμπτη.

i-reportergr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψάχνουν λύση για το μειωμένο χαράτσι"

Αλ. Τουρκολιάς: Κανονικά η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank

«Δεν έχω πληροφορηθεί εγώ καμία αντίδραση», απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με σενάρια αντιρρήσεων της τρόικας στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.

Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε ότι «όλες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού» και πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης προχωρούν κανονικά.

«Εγώ και οι συνεργάτες μου κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για να υλοποιήσουμε και την ανακεφαλαιοποίηση και τη συγχώνευση» τόνισε ο κ. Τουρκολιάς.

Στο μεταξύ, στην εισήγηση του στο συνέδριο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο κ. Τουρκολιάς, χαρακτήρισε την υπερχρέωση «παγκόσμιο δράμα» και επισήμανε ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους είναι το επόμενο πρόβλημα και κατέληξε λέγοντας ότι για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, πρέπει να υπάρχουν αγορές και τράπεζες.

«Τα μεγέθη είναι τεράστια και αντιμετώπιση τους δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια διαδικασία λιτότητας», πρόσθεσε ο κ. Τουρκολιάς, αναφερόμενος στο πώς η ΕΕ αντιμετωπίζει το πρόβλημά της σε Βορρά και Νότο, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας:

«το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και βυθιστήκαμε στην ύφεση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε επίσης, ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε τα δύο τρίτα του προγράμματος προσαρμογής από το 2010 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν το ολοκληρώσουμε θα μπορέσουμε να μπούμε σε ένα μονοπάτι πιο ρεαλιστικό με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε πάντως ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό, όμως, ότι και η Ευρώπη πρέπει να κάνει τις δικές της προσαρμογές».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τουρκολιάς: Κανονικά η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank"

Σάπια φρούτα σε μαθητές στην Πάτρα

Έδωσαν … καφάσια με σάπια φρούτα στους μαθητές των Δεμενίκων. Απίστευτο κι όμως Ελληνικό αυτό που συνέβη στο σχολείο της περιοχής όταν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και της αντιμετώπισης των προβλημάτων σίτισης των μαθητών μοιράστηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κιβώτια με φρούτα σε πολλά σχολεία.

Στο σχολείο των Δεμενίκων όμως οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές ήρθαν αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη, αφού τα κιβώτια περιείχαν ποσότητες σάπιων φρούτων προφανώς ακατάλληλων για κατανάλωση.

Το γεγονός προκάλεσε και την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής . Με επιστολές του προς τους Υπουργούς Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Αρβανιτόπουλο και Τσαυτάρη ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πατρέων αναφέρεται στο θέμα και ζητά να ληφθούν μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγιεινή των μαθητών από παρόμοια περιστατικά.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριοι, Υπουργοί,

στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προβλημάτων σίτισης των μαθητών και του Ευρωπαϊκού προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μοιράστηκαν σε σχολεία της Πάτρας, σε κάθε μαθητή, κιβώτια που περιείχαν φρούτα, μια πρωτοβουλία που μας βρίσκει θερμούς υποστηρικτές, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση και στον μαθητικό κόσμο της χώρας μας.

Ωστόσο στο Δημοτικό Σχολείο των Δεμενίκων στην Πάτρα, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες σάπιων φρούτων στα κιβώτια που διανεμήθηκαν, γεγονός που – όπως αντιλαμβάνεστε, σε περίπτωση κατανάλωσης, θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών.

Κατόπιν αυτού δέχθηκα πολλά παράπονα από το σύλλογο γονέων αλλά και τους εκπαιδευτικούς που ζητούν να ληφθούν μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγιεινή των μαθητών από παρόμοια περιστατικά.

Σας ζητώ, με την ευαισθησία που σας διακρίνει, να μεριμνήσετε, ώστε να λειτουργήσουν όλοι οι μηχανισμοί που θα διασφαλίσουν την υγεία των μαθητών από τυχόν αμέλεια ή κερδοσκοπία, για να μην υπονομεύονται οι σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην κατεύθυνση της στήριξης των μαθητών και της ποιότητας της διατροφής τους».

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφοριες αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί στο Αγρίνιο και την Κρήτη

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάπια φρούτα σε μαθητές στην Πάτρα"

Στο ΣτΕ οι δικηγόροι αν παραμείνει το «χαράτσι»

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προανήγγειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) σε περίπτωση που η κυβέρνηση διατηρήσει τελικά... την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και παρακάμπτοντας τη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος αναφέρει ότι «αν η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά σε έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της επιβολής και για το 2013 του "χαρατσιού" που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ανταποκρινόμενος στον κατά νόμο θεσμικό του ρόλο (άρθρο 199 του Κώδικα περί Δικηγόρων), θα προσφύγει άμεσα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπερασπιζόμενος τα συνταγματικώς και διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, όπως ιστορικά πράττει μέχρι σήμερα».

Ο κ. Αδαμόπουλος υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, αποκλειστικά και μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Αναφέρει ακόμη πως είναι προφανές ότι «η παράταση ενός ήδη εφαρμοζόμενου μέτρου δεν μπορεί να θεωρηθεί "έκτακτη περίπτωση", στην οποία μάλιστα να συντρέχει "εξαιρετικά επείγουσα" και συγχρόνως "απρόβλεπτη ανάγκη", ώστε να νοείται δυνατότητα άσκησης νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία».

«Αν, όπως είθισται τελευταία, η κυβέρνηση επιλέξει -και αυτή τη φορά- τη συγκεκριμένη μέθοδο παράκαμψης της Βουλής, όπως, σημειωτέον, συνέβαινε κατά κόρον και στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης λίγο πριν από την κατάρρευσή της, ο πραγματικός λόγος δεν μπορεί παρά να έγκειται στο ότι δεν διαθέτει πλέον την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υπερψήφιση τέτοιων μέτρων», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ οι δικηγόροι αν παραμείνει το «χαράτσι»"

«Η νέα τράπεζα από τις BRICS δεν θα είναι ανταγωνιστική»

Η τράπεζα που επιθυμούν να ιδρύσουν οι αναδυόμενες χώρες BRICS δεν πρόκειται να είναι ανταγωνιστική προς άλλους χρηματοοικονομικούς θεσμούς, διαβεβαίωσε ο ινδός υπουργός Οικονομικών Π. Τσινταμπαράμ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των αναδυομένων οικονομικά κρατών, που ανήκουν σε μια ομάδα που αποκαλείται BRICS-αρκτικόλεξο από τα ονόματα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής-συνεδρίασαν στο Ντέρμπαν και αποφάσισαν την ίδρυση μίας κοινής αναπτυξιακής τράπεζας, με αποστολή να χρηματοδοτεί έργα υποδομής.

«Η τράπεζα των BRICS δεν πρόκειται να είναι ανταγωνιστική προς την Παγκόσμια Τράπεζα, ή την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (BAD). Θα τις συμπληρώνει», δήλωσε ο Ινδός υπουργός από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

«Γιατί έχουμε ανάγκη από μία τράπεζα; Διότι τα διαθέσιμα κεφάλαια μέσω των πολύπλευρων θεσμών είναι ανεπαρκή. Η Παγκόσμια Τράπεζα και η BAD χορηγούν μεν χρήματα, αλλά όχι σε επάρκεια», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Ινδός υπουργός επέμεινε στα εγγενή «προβλήματα διαχείρισης» στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, θεσμούς δυτικόστροφους, που αντίστοιχα διευθύνονται από Ευρωπαίους και Αμερικανούς και στους οποίους οι BRICS θεωρούν ότι υποαντιπροσωπεύονται.

«Οι μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα έχουν αναβληθεί κατά σημαντικό βαθμό», επεσήμανε ο Τσινταμπαράμ, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υλοποιηθούν τα προγράμματα για αύξηση κεφαλαίου.

Οι λεπτομέρειες για την καινούργια τράπεζα απομένει ακόμη να προσδιορισθούν, όμως αναμένεται να διαθέτει αρχικό κεφάλαιο κίνησης 50 δισ. δολάρια –δηλ. μια συνεισφορά 10 δισ. δολαρίων από κάθε χώρα— όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της αντίστοιχης επιτροπής εργασίας που προηγήθηκε της συνόδου των ηγετών στο Ντέρμπαν.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " «Η νέα τράπεζα από τις BRICS δεν θα είναι ανταγωνιστική»"

ΕΛ.ΑΣ :Αύξηση κατά 33% στις υποθέσεις διαφθοράς το 2012

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων

Ρεκόρ πενταετίας στον αριθμό των υποθέσεων διαφθοράς που διερεύνησε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, το 2012. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πέρυσι οι αστυνομικοί της ΔΕΥ χειρίστηκαν 1.060 υποθέσεις έναντι 797 το 2011, 909 το 2010, 495 το 2009 και 538 το 2008.

Από τις 1.060 οι 710 αφορούσαν προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, 260 του Δημοσίου, 67 ιδιώτες και 23 συμμετοχή. Σημειώνεται πως, από το 2011 η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων δεν ερευνά υποθέσεις μόνο αστυνομικών αλλά και στελεχών του δημόσιου τομέα.

Αύξηση σε ποσοστό 33,53% παρουσίασε ο αριθμός των καταγγελιών στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα το 2012 δέχθηκε 908 καταγγελίες, το 2011 ήταν 689, το 2010 ήταν 794, το 2009 ήταν 398 και το 2008 ήταν 443.

Συγκεκριμένα, από τις 908 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 493 ήταν ανώνυμες και οι 415 επώνυμες, οι 610 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, οι 218 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, 20 συμμετοχή αστυνομικού προσωπικού και υπαλλήλων του Δημοσίου και 60 ιδιώτες.

Σχετικά με τις καταγγελίες που αφορούν αστυνομικούς παρουσίασαν το 2012 αύξηση κατά 21,76% ενώ, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, το 2012 επικοινώνησε μεγάλος αριθμός πολιτών οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα σε βάρος αστυνομικών και υπαλλήλων του Δημοσίου για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ή ανέφεραν περιστατικά τα οποία δεν είναι στο πεδίο αρμοδιότητάς της και αφορούσαν ζητήματα διοικητικής διεκπεραίωσης.

Αναφορικά με τη μορφή των συμπεριφορών που καταγγέλθηκαν το 2011 και το 2012 υπήρξε αύξηση κατά 150% στο θέμα της εκμετάλλευσης γυναικών, κατά 163,64% στα πειθαρχικά θέματα, κατά 13,33% για παίγνια, κατά 126,67% για όπλα, κατά 10,64% για αλλοδαπούς ενώ μείωση υπήρξε κατά 2,13% για ναρκωτικά και κατά 13,33% για λειτουργία καταστημάτων. Μηδενική ήταν η ποσοστιαία διαφορά για οικοδομές.

Για τους δημόσιους υπαλλήλους η αύξηση των καταγγελιών έφτασε το 94,64% σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με την έκθεση αύξηση κατά 950% εμφάνισαν οι καταγγελίες για εργαζομένους στην Περιφέρεια, κατά 766,67% στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, κατά 86,67% στα υπουργεία, κατά 111,11% στις τελωνειακές υπηρεσίες, κατά 100% στις οικονομικές υπηρεσίες και κατά 100% στη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα στην απεικόνιση των καταγγελιών για εργαζόμενους φορείς του Δημοσίου για το 2012 οι 152 αφορούσαν σε Δήμους, οι 63 σε υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι 60 σε υπηρεσίες Υγείας, οι 62 σε οικονομικές υπηρεσίες, οι 15 σε Ασφαλιστικά Ταμεία, οι 7 σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι 43 σε υπουργεία, οι 26 σε δημόσιες επιχειρήσεις-οργανισμούς, οι 40 στη Δικαιοσύνη, οι 19 σε υπηρεσία Τελωνείων, οι 4 σε στρατιωτική υπηρεσία, οι 5 σε Πυροσβεστικό Σώμα, οι 3 σε Λιμενικό Σώμα, οι 4 σε Προξενικές Αρχές, 1 στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.), 1 στη Βουλή, 3 στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, 5 σε άλλους οργανισμούς και σε 22 περιπτώσεις δεν προσδιορίστηκε.

Ακόμη από τις 908 καταγγελίες του 2012 οι 200 μπήκαν στο αρχείο, οι 20 διαβιβάστηκαν σε άλλη Αρχή, οι 279 σε άλλη Αστυνομική Αρχή, οι 51 στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι 119 σε εισαγγελική Αρχή, για 49 έγινε έρευνα και μετά μπήκαν στο αρχείο, για 78 έγινε προανάκριση, σε 5 συσχέτιση ενώ 107 είναι σε εξέλιξη. Επιπλέον από τις 278 δικογραφίες που σχηματίστηκαν πέρυσι, οι 183 αφορούν προσωπικό στην Αστυνομία και 78 στο Δημόσιο.

Επίσης εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία σε 31 περιπτώσεις ενώ αύξηση παρουσίασαν και οι συλλήψεις κατά 30,77%. Πιο συγκεκριμένα, από τις 51 συλλήψεις στα πλαίσια του αυτόφωρου, 15 ήταν αστυνομικοί, 5 Ειδικοί Φρουροί, 12 υπάλληλοι Δημοσίου και 19 ιδιώτες.

Σχετικά με την δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων από το 1999 έως το 2012 σε ποινές φυλάκισης έχουν καταδικαστεί 222 αστυνομικοί, 102 δημόσιοι υπάλληλοι, 7 Ειδικοί Φρουροί, 10 Συνοριακοί Φύλακες και 285 ιδιώτες. Το ίδιο χρονικό διάστημα σε ποινές κάθειρξης έχουν καταδικαστεί 16 αστυνομικοί, 3 δημόσιοι υπάλληλοι, 1 Ειδικός Φρουρός, 1 Συνοριακός Φύλακας και 31 ιδιώτες. Επιπλέον έχουν αθωωθεί 254 αστυνομικοί, 57 δημόσιοι υπάλληλοι, 6 Ειδικοί Φρουροί, 15 Συνοριακοί Φύλακες και 190 ιδιώτες.

Αναφορικά με τις πειθαρχικές ποινές επιβλήθηκαν συνολικά 905 από τις 6345 ήταν ανώτερες (απόταξη, αργία με απόλυση, αργία με πρόσκαιρη παύση) ενώ 271 ήταν κατώτερες (επίπληξη, πρόστιμο). Αθωώθηκαν 145 αστυνομικοί ενώ τέθηκαν στο αρχείο υποθέσεις για 1.408 αστυνομικούς.

Η έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για το 2012

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ :Αύξηση κατά 33% στις υποθέσεις διαφθοράς το 2012"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news