facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αποκαλύψεις Zωηρού στον πρωθυπουργό και τον εισαγγελέα. (Όλη η επιστολή)

Η σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ Αννα Ζωηρου μόλις της ανακοινώθηκε η απομάκρυνση της από το συμβούλιο έστειλε αποκαλυπτική επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ Αντώνη Σαμαρά, και την κοινοποίησε στους αρχηγούς των κομμάτων , σε εισαγγελέα και πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Η κα Ζωηρού αποκαλύπτει τι γίνεται μέσα στα γραφεια του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται στις πωλήσεις του ΟΠΑΠ και των ΕΑΣ (ελληνικά αμυντικά συστήματα) και για την πώληση ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

Μετά την επιστολη της Ζωηρού θεωρείται πολυ πιθανή η επέμβαση των εισαγγελικών αρχων



spirospero
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλύψεις Zωηρού στον πρωθυπουργό και τον εισαγγελέα. (Όλη η επιστολή)"

Καρατόμησαν τη Γεωργαντά του ΤΑΙΠΕΔ Άννα Ζωηρού

Αργά χτες τη νύχτα, ο υπ. Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, μετά από εισήγηση του πρώην πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τακη Αθανασόπουλου, υπέγραψε την απομάκρυνση του μέλους του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ κας Άννας Ζωηρού με το «αιτιολογικό» ότι δεν συμφωνούσε στην εκποίηση- ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας .
Η κα Ζωηρού ζητούσε να μην γίνουν βιαστικές εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και να αναζητηθούν καλύτερες τιμές ενόψει της πιθανής ανάκαμψης της οικονομίας.

Ακόμη, διαφωνούσε με την πώληση της ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ σε επιχειρηματίες που είχαν προσφέρει χαμηλότατο τίμημα ενώ οι ρώσοι προσέφεραν τετραπλάσιο τίμημα.
Επίσης, διαφωνούσε με τις συνεχείς αλλαγές του κανονισμού μετά από απαιτήσεις ενδιαφερόμενων ελλήνων ολιγαρχών.

Πριν παραιτηθεί ο κ. Αθανασόπουλος, κατηγορούμενος ήδη για κακούργηματα, είχε πει ότι « Κ. πρόεδρε μπορείτε να πουλήσετε ό,τι νομίζετε διότι ο νόμος ορίζει ότι η πώληση μπορεί να γίνει και με απλή πλειοψηφία. Η μειοψηφία η δική μου δεν σας απαγορεύει να πράξετε ότι νομίζετε. Εγώ, αρνούμαι να πάω φυλακή. Άλλωστε , και με ομόφωνη απόφαση το συμβούλιο πιθανότατα να αντιμετωπίσει στο μέλλον ποινικές περιπέτειες «

Μετά τη συζήτηση αυτή ο κ. Αθανασόπουλος λίγες ώρες πριν παραιτηθεί, επισκέφθηκε τον κ. Στουρνάρα και ζήτησε την απομάκρυνση της συμβούλου γιατί κωλυσιεργεί το έργο των αποκρατικοποιήσεων.

Μέχρι σήμερα το πρωί, δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως στην κύρια Ζωηρού η απόλυση της και πήγε κανονικά στο γραφείο της. Εκεί της απαγόρευσαν να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή της κι όταν ζήτησε το λόγο της είπαν ότι αυτή είναι η άνωθεν εντολή.

Αυτή τη στιγμή (ήδη από τις 11) η κα Ζωηρού έχει κληθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο κο Εμίρη. Η περίπτωση της κα Ζωηρού θυμίζει τη στάση και την αντίδραση της κα Ζωής Γεωργαντά, η οποία αντιδρούσε στην πλασματική μεγέθυνση του ελλείμματος που έκανε ο κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ μαζί με την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου . Υπενθυμίζεται ότι τελικά, η κα Γεωργαντά απομακρύνθηκε απο το ΔΣ της ΕΛΣΑΤ αλλά ο κ. Γεωργίου βρίσκεται ήδη κατηγορούμενος για κακούργημα επειδή μαγείρεψε το έλλειμμα για να μπούμε στο μνημόνιο.

Η κα Άννα Ζωηρού παρά τις πιέσεις και τια απειλές δεν υπέκυψε και αναγκάστηκαν να την εκπαραθυρώσουν παρανόμως.

spirospero
Διαβάστε Περισσότερα » "Καρατόμησαν τη Γεωργαντά του ΤΑΙΠΕΔ Άννα Ζωηρού"

Υπεγράφη η συμφωνία Πειραιώς με τις Κυπριακές τράπεζες - Ανοικτά αύριο τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα!

- Το συνολικό τίμημα είναι €524 εκατ.
- Η συμφωνία εξασφαλίζει τους καταθέτες, πελάτες και υπαλλήλους των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις
- Οι καταθέσεις πελατών των ελληνικών καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά ή «κούρεμα» που έχει αποφασισθεί στην Κύπρο
- Όλη η ανακοίνωση για την συμφωνία

Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι έληξαν με αίσιο τρόπο οι επίπονες διαπραγματεύσεις που κράτησαν πάνω από 3 24ωρα και η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τις ελληνικές τραπεζικές δραστηριότητες της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας.

Όπως ανακοινώθηκε η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε σήμερα συμφωνία για την απόκτηση όλων των καταθέσεων, δανείων και καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος - IBG), έναντι συνολικού τιμήματος €524 εκατ.

Η συμφωνία καταρτίσθηκε σε συνέχεια πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων και των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που απηύθυναν προς τις ελληνικές τράπεζες η Ελληνική Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η συμφωνία διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνδράμει την Κύπρο στην αντιμετώπιση της κρίσης και εξασφαλίζει τους καταθέτες, πελάτες και υπαλλήλους των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων αυτών, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε €95 δισ με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους.

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία απρόσκοπτης και ταχείας ενοποίησης τραπεζών, καθώς έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία περισσότερες από 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια, γεγονός που ελαχιστοποιεί οποιοδήποτε κίνδυνο υλοποίησης. Η Τράπεζα Πειραιώς θα διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με παράλληλο στόχο τη δημιουργία αξίας και ευκαιριών για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή αυτή είναι η Barclays Bank PLC μέσω της επενδυτικής της Τράπεζας, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Frères.

Τα Καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν κανονικά την Τετάρτη

Τα καταστήματα των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα επαναλειτουργήσουν από αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 και όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται κανονικά.

Οι καταθέσεις πελατών των ελληνικών καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, ως γνωστό, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά ή «κούρεμα» που έχει αποφασισθεί στην Κύπρο.

Για οποιαδήποτε ερωτήματα οι πελάτες και καταθέτες μπορούν να απευθύνονται στο κατάστημα εξυπηρέτησής τους ή στο τηλέφωνο 182838 / +30 210 32 88000.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφη η συμφωνία Πειραιώς με τις Κυπριακές τράπεζες - Ανοικτά αύριο τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα!"

Τo «μπουγιουρντί» που έδωσε ο Στουρνάρας στον Τσίπρα

Συνάντηση με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο ξεκίνημα της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ένα πολυσέλιδο έγγραφο.

Ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι είναι αυτό το έγγραφο και ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι είναι η απόφαση του Eurogroup.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και το μπουγιουρντί», είπε παρεμβαίνοντας ο κ. Τσίπρας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τo «μπουγιουρντί» που έδωσε ο Στουρνάρας στον Τσίπρα "

Η Κροατία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την Κομισιόν

Η Κροατία είναι έτοιμη να γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελική της έκθεση για την είσοδο της βαλκανικής χώρας.

«Η έκθεση αυτή είναι καλή είδηση. Η Κροατία εργάστηκε σκληρά και κράτησε το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε. «Τα αποτελέσματα που πέτυχε ωφελούν άμεσα τους πολίτες της».

Τον Οκτώβριο, η ΕΕ είχε αναφερθεί σε 10 περιοχές όπου εντόπισε πως χρειαζόταν πρόοδος, από την ιδιωτικοποίηση ενός ναυπηγείου ως την ολοκλήρωση σημείων ελέγχου στα σύνορα και την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος.
Όμως τα εκκρεμή ζητήματα αντιμετωπίστηκαν στο σύνολό τους, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή.

«Η χώρα είναι τώρα έτοιμη να πάρει τη θέση της στην ΕΕ όπως ήταν προγραμματισμένο και όλοι προσβλέπουμε στην επικύρωση της συνθήκης εισδοχής και το καλωσόρισμα της Κροατίας στην ΕΕ την 1η Ιουλίου», είπε ο Φίλε.

Από τα 27 κράτη μέλη, τα πέντε δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την εισδοχή της Κροατίας στην ΕΕ — περιλαμβανομένης της Σλοβενίας, η οποία έθετε ως όρο γι' αυτό να λυθεί μια μακροχρόνια διένεξη σχετικά με μία τράπεζα, πρόβλημα το οποίο διευθετήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η διαδικασία των επικυρώσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο. Η Επιτροπή πάντως επισήμανε ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Κροατία δεν πρέπει να σταματήσει με την εισδοχή της στην ΕΕ.

«Η Κροατία αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνει τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, ειδικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς», σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια ανακοίνωσή της. Η Κροατία αντιμετώπισε πιο αυστηρά κριτήρια για την εισδοχή της από ό,τι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, χώρες που προηγήθηκαν αυτής, και άρα δεν αναμένεται να ενταχθεί σε ένα καθεστώς ειδικής επιτήρησης, όπως είχε συμβεί στις περιπτώσεις της Σόφιας και του Βουκουρεστίου μετά την ένταξή τους.

Η Κροατία πρέπει επίσης να περάσει επιπλέον ελέγχους πριν ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν —που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων με την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα— ενώ η ένταξή της στην ευρωζώνη αναμένεται να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

briefingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κροατία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την Κομισιόν"

Βρούτσης: Ταυτοποιήστε τις συντάξεις έως τις 10 Απριλίου

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης Αριθμών Φορολογικού Μητρώου και Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, (ΑΦΜ και ΑΜΚΑ) στις συντάξεις των ασφαλισμένων τους, το αργότερο έως τις 10 Απριλίου ζήτησε από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο, υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Κοκκόρη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικητές όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, ο γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να μικρύνουν ακόμα περισσότερο οι πρόσφατες αποκλίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ , έως τις 10 Μαρτίου ήταν: 3,81% του συνόλου των συντάξεων χωρίς ΑΜΚΑ, δηλαδή 176,364 συντάξεις, και 3,46% του συνόλου των συντάξεων χωρίς ΑΦΜ, δηλαδή 152,311 συντάξεις, καθώς και 15.882 συντάξεις που δεν έχουν ταυτόχρονα ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ.

Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του υπουργού Εργασίας, από τις 29 Μαρτίου αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης για όσους δεν διαθέτουν ταυτοχρόνως ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και από τις 29 Απριλίου αναστέλλεται η σύνταξη για όσους δεν διαθέτουν έναν από τους δυο αριθμούς.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, το κάθε Ταμείο ξεχωριστά να ειδοποιήσει εγκαίρως, πριν την καταληκτική ημερομηνία τους ασφαλισμένους του, στων οποίων τις συντάξεις δεν υπάρχει είτε το ΑΜΚΑ είτε το ΑΦΜ, ώστε να αποφευχθεί η προσωρινή αναστολή των συντάξεων.

«Μας χωρίζει μία πολύ μικρή απόσταση από το να αποκτήσει η χώρα μας ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα ελέγχου και ενημέρωσης του μητρώου των συντάξεων, ισοδύναμο με αυτά των πιο προηγμένων χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε επίσης ότι «η ευθύνη μεταβιβάζεται στις διοικήσεις των ταμείων, για να ταυτοποιήσουν όσες περισσότερες συντάξεις γίνεται μέχρι τις 10 Απριλίου, με στόχο να μηδενιστούν οι αποκλίσεις», ενώ διευκρίνισε ότι «η αναστάτωση που δημιουργείται με την αναστολή των συντάξεων στο τέλος Απριλίου θα είναι προσωρινή και τελευταία».

«Το όφελος, όμως, θα είναι μόνιμο για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, για τη χώρα μας και για όλους τους Έλληνες», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Ταυτοποιήστε τις συντάξεις έως τις 10 Απριλίου"

Ζητείται η λίστα με όσους έβγαλαν λεφτά εκτός Κύπρου

Επιστολή προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη ετοιμάζει η Επιτροπή Θεσμών με την οποία θα ζητά όπως τεθεί ενώπιον της εντός της ημέρας ο κατάλογος των προσώπων που έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Κύπρου τη χρονική περίοδο πριν τις 15 Μαρτίου.

Ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννης Δανιηλίδης, ερωτούμενος σχετικά από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, είπε πως η δημοσιοποίηση του καταλόγου των προσώπων αυτών είναι θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει αλλά έχει υποχρέωση να τον στείλει στην Βουλή, η οποία θα τα διαχειριστεί όπως νομίζει καλύτερα.

«Αν όντως υπάρχει ο κατάλογος, αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο υπεύθυνος της επεξεργασίας των δεδομένων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Διοικητής πρέπει να θέσει δύο ερωτήματα, αν έχει εξουσία κι έχει, κι αν η δημοσιοποίηση του καταλόγου εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», είπε.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητείται η λίστα με όσους έβγαλαν λεφτά εκτός Κύπρου"

Λαϊκή: «Θαλασσοδάνειο» 600 εκατ. ευρώ και για χορήγηση 175 εκατ. στο Βατοπέδι

Αποκαλύψεις από μέλος του Δ.Σ της Λαϊκής Τράπεζας - «Καρφώνει» τον Βγενόπουλο

Έξω από τα δόντια μίλησε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, Μάριος Χατζηγιαννάκης, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις για τα οικονομικά εγκλήματα που οδήγησαν τη Λαϊκή Τράπεζα στην πτώχευση. Σε παρέμβασή του σε συζήτηση στο ΜΕΓΑ κατάγγειλε την προηγούμενη διοίκηση της Λαϊκής, δηλαδή τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα, ότι μετέφεραν στην Ελλάδα κεφάλαια της Λαϊκής που ήταν καταθέσεις.

Φωτογραφία: AFP
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 η έκτακτη παροχή ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τη Λαϊκή ήταν 320 εκατομμύρια ευρώ, τον Ιανουάριο του 2012 που απομακρύνθηκε η διοίκηση Βγενόπουλου το ποσό αυτό ανήλθε στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και το Μάιο – Ιούνιο του 2012 εκτοξεύτηκε στα 8 δισεκατομμύρια (σσ: Η Λαϊκή κρατικοποιήθηκε στις 1.7.2012)!

Όπως διευκρίνισε, η Λαϊκή Τράπεζα από το 2009 είχε πάντα ένα υπόλοιπο 10 δισεκατομμυρίων το οποίο ήταν ρευστότητα που αντλούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόσθεσε πως η ΕΚΤ παρείχε στη Λαϊκή τη ρευστότητα με εγγύηση ομόλογα ή άλλους στεγαστικούς τίτλους. Όταν η Ελλάδα κατέρρεε, διευκρίνισε, «η ΕΚΤ δεν δεχόταν διάφορους τίτλους για σκοπούς ρευστότητας και έτσι υποχρεωτικά η Λαϊκή Τράπεζα έπρεπε να πάει στον ELA. Το Γενάρη 2012 όταν είχε απομακρυνθεί με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου η προηγούμενη διοίκηση (Βγενόπουλος και Μπουλούτας), αλλά πολύ πριν γίνει το κράτος μέτοχος, το ΕLA ήταν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια».

Στη συνέχεια το ΕLA, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη, αυξήθηκε κατακόρυφα και από 4 δις τον Ιανουάριο του 2012 πήγε στα 8 δις τον Μάιο – Ιούνιο του 2012. Αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται σε δύο λόγους: Στη διαδικασία κρατικοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας με έκδοση μετοχικού κεφαλαίου και ανάδοχο την Κυπριακή Δημοκρατία και στις εκλογές στην Ελλάδα με την παρατεταμένη αβεβαιότητα στη χώρα.

Στις ίδιες δηλώσεις του ο Μάριος Χατζηγιαννάκης αποκάλυψε πως πριν το κράτος αναλάβει τη Λαϊκή Τράπεζα η τελευταία είχε προχωρήσει στη διαγραφή διαφόρων δανείων, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά. Μεταξύ αυτών είναι ένα δάνειο ύψους 175 εκατομμυρίων που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου και ένα άλλο ύψους 600 εκατομμυρίων που παραχωρήθηκε σε φυσικό πρόσωπο με νομικές υπηρεσίες.

Στην ερώτηση από την βουλευτή του ΑΚΕΛ, αν υπάρχουν στοιχεία για τις καταγγελίες του ο κ. Χατζηγιαννάκης απάντησε: «Καλέστε μας αύριο στη Βουλή και έχουμε όλα τα στοιχεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηγιαννάκης θα καταθέσει τα στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαϊκή: «Θαλασσοδάνειο» 600 εκατ. ευρώ και για χορήγηση 175 εκατ. στο Βατοπέδι"

«Μην μας αφήσετε χωρίς ψωμί» - Οι απελπισμένες εκκλήσεις των εργαζομένων στη Λαϊκή

Συναισθήματα απογοήτευσης, έντονη αγανάκτηση και βασανιστικά ερωτήματα για το τι θα τους φέρει ξημερώσει το αύριο, είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των εργαζομένων στη Λαϊκή, οι οποίοι συναντήθηκαν απόψε με μέλη της ηγεσίας της ΕΤΥΚ.

Από χθες βράδυ η ζωή τους έχει αλλάξει οριστικά και οι υπάλληλοι της Λαίκής Τράπεζας τρέμουν για το μέλλον των ιδίων και των παιδιών τους.

Στα πλαίσια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λάρνακα με τα μέλη της ΕΤΥΚ, έγινε μία γενική πρόβα, για το πώς θα αντιμετωπίσουν την οργή των πελατών της τράπεζες οι εργαζόμενοι με την επανέναρξη της λειτουργίας της Λαϊκής την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι εργαζόμενοι, έθεσαν τρία αιτήματα στη συντεχνία της ΕΤΥΚ, για να τα μεταφέρει στην κυβέρνηση.
Ζητούν όπως τους γίνουν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης, για τις θέσεις εργασίας τους, που αποτελεί και την κυριότερη ανησυχία τους.

Διαφύλαξη των Ταμείων Προνοίας τους

Και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια τους όταν επιστρέψουν πίσω στην δουλειά τους.

Χαρακτηριστικές ήταν οι εκκλήσεις των εργαζομένων που ακούστηκαν στη σύσκεψη.

Δείτε το βίντεο

newsit.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μην μας αφήσετε χωρίς ψωμί» - Οι απελπισμένες εκκλήσεις των εργαζομένων στη Λαϊκή"

Δάνεια 59,2 δισ. δολαρίων παραχώρησαν ξένες τράπεζες προς εταιρείες στην Κύπρο

Σε 4,6 δισ. ευρώ υπολογίστηκε η έκθεση της Alpha Bank σε δάνεια στην Κύπρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου

Διασυνοριακοί δανειστές, με εξαίρεση τους προερχόμενους από τη Ρωσία, είχαν 59,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκκρεμών δανείων προς εταιρείες στην Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Στα στατιστικά στοιχεία της BIS, που είναι η μόνη που καταγράφει το διασυνοριακό δανεισμό σε όλο τον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται δάνεια από τη Ρωσία.

Ο οίκος αξιολόγησης Mayıs εκτιμά ότι τα δάνεια που παραχώρησαν ρωσικές τράπεζες σε ρωσικές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο ανέρχονταν στα 30-40 δισ. δολάρια. Τα στοιχεία της BIS δείχνουν ότι δανειστές από την Ελλάδα και τη Γερμανία έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κύπρο, από τις χώρες που υπέβαλαν εκθέσεις.

Μερικές τράπεζες δεν αποκάλυψαν τα δάνειά τους στην Κύπρο, αλλά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δεν έχει υποχρεώσει τις τράπεζες να ανακοινώσουν μια ανάλυση των στοιχείων με αφορμή το τεστ αντοχής που διενήργησε το 2011 στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το τεστ αντοχής έδειξε ότι η Alpha Bank στην Ελλάδα είχε έκθεση 4,8 δις. ευρώ στο τέλος του 2010, η οποία διαμορφώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η γερμανική HSH Nordbank είχε περίπου 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια προς την Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου, κυρίως για πλοία που ανήκουν σε γερμανικές και διεθνείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στην Κύπρο.

Ο ολλανδικός όμιλο ING είχε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ έκθεση του στο τέλος του περασμένου έτους σε εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Η ιταλική Intesa Sanpaolo ανακοίνωσε ότι η έκθεση της σε δάνεια ήταν 138 εκατομμύρια ευρώ. Η βρετανική τράπεζα HSBC είχε μια καθαρή έκθεση περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια προς την Κύπρο στα τέλη του 2012, η Barclays ανακοίνωσε ότι η καθαρή έκθεση της ήταν 323 εκατομμύρια στερλίνες και η RBS είχε δάνεια ύψους 377 εκατομμύρια στερλίνες, ως επί το πλείστον επιχειρηματικά δάνεια.

Τα ακόλουθα στοιχεία δείχνουν την έκθεση χωρών σε δάνεια προς την Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου (σε δισεκατομμύρια δολάρια):
Ρωσία 30-40
Ελλάδα 16,4
Γερμανία 7,6
Γαλλία 2,5
Ελβετία 2,2
Ηνωμένο Βασίλειο 2,2
Ολλανδία 1,9
Αυστρία 1,7
Ηνωμένες Πολιτείες 1,7
Ιταλία 1,6
Σουηδία 1,4

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Δάνεια 59,2 δισ. δολαρίων παραχώρησαν ξένες τράπεζες προς εταιρείες στην Κύπρο"

Απεργούν την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής

Μόνον έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα καλύψουν την Πέμπτη τα νοσοκομεία της Αττικής.

Η Ένωση γιατρών νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκήρυξε 24ωρη απεργία, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία του κλάδου για τη δραματική καθυστέρηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών (από το Νοέμβριο του 2012).

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για 'ακραία απελπισία' των γιατρών, οι οποίοι ζουν από τον μισθό τους και κυρίως των ειδικευόμενων.Η ΕΙΝΑΠ στηρίζει και παρέχει κάλυψη στις επισχέσεις και λοιπές κινητοποιήσεις των γιατρών, ειδικευμένων και ειδικευομένων, όπως ακριβώς αυτές αποφασίζονται στις συνελεύσεις τους.

Αποφάσισε, επίσης, να προβεί σε νομικές ενέργειες έναντι των διοικήσεων των νοσοκομείων για τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του 2012.

Ζητεί:
Πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

Επαναφορά του τρόπου καταβολής των εφημεριών στη διαδικασία που ίσχυε μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, με μισθοδοτικές καταστάσεις από τα νοσοκομεία.

Αύξηση των κονδυλίων εφημέρευσης για το 2013, ώστε να καλύπτουν την ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Η ΕΙΝΑΠ είναι, επίσης, αντίθετη στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και στις καταργήσεις κλινών.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής"

Πυλώνας φωτισμού από το γήπεδο του ΟΦΗ έπεσε σε σπίτια και αυτοκίνητα!

 Η ένταση του αέρα έριξε πυλώνα φωτισμού από το γήπεδο του ΟΦΗ -"Είχε σαπίσει η βάση του" - "Η ΠΑΕ ΟΦΗ θα αναλάβει να αποκαταστήσει όλες τις ζημιές"

Τεράστιες ζημιές έχει προκαλέσει η πτώση ενός πυλώνα φωτισμού, ο οποίος -λόγω των ισχυρών νοτιάδων- έπεσε πάνω σε σπίτια και... παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία βρίσκονταν περιμετρικά του γηπέδου!

Οι γείτονες και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών και των οχημάτων, άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο, για να νιώσουν έπειτα το τράνταγμα από την πτώση της τεράστιας σιδηροκολώνας!

Όταν βγήκαν από τα σπίτια τους, διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και το πόσο τυχεροί στάθηκαν!

Δριμύ κατηγορώ των κατοίκων της περιοχής που είδαν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν. Ζημιές προκλήθηκαν σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα ενώ η "Παναγία βοήθησε", όπως είπαν οι περίοικοι και δεν θρηνήσαμε θύματα αφού εάν ήταν μία εργάσιμη ημέρα η κίνηση στο σημείο αυτό θα ήταν μεγάλη!

Ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΟΦΗ, κ. Β. Ξημέρης που βρέθηκε αμέσως στο σημείο όπως άλλωστε και μέλη της Διοίκησης της ΠΑΕ και δήλωσε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, όπως δήλωσε νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ.


cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυλώνας φωτισμού από το γήπεδο του ΟΦΗ έπεσε σε σπίτια και αυτοκίνητα!"

Φτιάχνουν τα ελληνικά «Αλκατράζ»: Φυλακές υψίστης ασφαλείας μόνο για βαρυποινίτες

Ένα βήμα πριν από τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας βρίσκεται το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις απανωτές απόπειρες απόδρασης από βαρυποινίτες κακοποιούς με κίνδυνο ακόμα και να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, δύο σωφρονιστικά καταστήματα θα μετατραπούν σε φυλακές-φρούρια, οι οποίες θα «φιλοξενήσουν» τους πιο σκληρούς ποινικούς και κυρίως εκείνους που δεν διστάζουν να επιχειρούν αποδράσεις με όποιο τίμημα, όπως πρόσφατα έκαναν ο Παναγιώτης Βλαστός και ο Αλκέτ Ριζάι.

Σε πρώτη φάση εξετάζονται τέσσερις φυλακές της χώρας και συγκεκριμένα αυτές των Τρικάλων, των Γρεβενών, του Δομοκού και του Μαλανδρίνου, από όπου αποπειράθηκε να αποδράσει το προηγούμενο Σάββατο ο Ριζάι, δύο από τις οποίες τελικά θα επιλεγούν για να γίνουν τα ελληνικά «Αλκατράζ».

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης τα καταστήματα αυτά θα φυλάσσονται από μεγαλύτερο αριθμό σωφρονιστικών υπαλλήλων, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι ισχυρή, σε όλα τα προαύλια θα τοποθετηθούν τα ειδικά πλέγματα προς αποτροπή αποδράσεων με ελικόπτερο, ενώ θα τοποθετηθούν και ειδικά μηχανήματα ελέγχου στις εισόδους ώστε να εντοπίζονται με ταχύτητα όλα τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να γίνουν τα «κλειδιά» των κακοποιών προς την ελευθερία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φτιάχνουν τα ελληνικά «Αλκατράζ»: Φυλακές υψίστης ασφαλείας μόνο για βαρυποινίτες"

Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Κύπρο

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, δήλωσε η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, ζητώντας να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή της στο περιθώριο ενός φόρουμ στο Πεκίνο, η Ιντραουάτι δήλωσε πως παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Πρόσθεσε πως καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στην Κύπρο, μια δυσμενής υποδοχή από τους επενδυτές του τελικού σχεδίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να είναι μεταδοτική και θα μπορούσε να απειλήσει άλλες ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην Ευρώπη.

«Η πρώτη επίδραση αυτής της κατάστασης στην Ευρώπη σ' αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον έρχεται από το πώς αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση αυτή, επειδή αυτή η πρώτη επίδραση είναι ψυχολογική» τόνισε.

«Και είναι μεταδοτική», πρόσθεσε, «επειδή έρχεται από την αγορά κεφαλαίου, από την αγορά μετοχών, από το χρηματοπιστωτικό τομέα».

«Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο» πρόσθεσε η Ιντραουάτι. «Όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και τις διευθετήσεις που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα και τη μεταχείριση των καταθέσεων».

«Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να διαθέσει στον εαυτό της την πολυτέλεια να έχει και πάλι μεγαλύτερη αστάθεια. Γι' αυτό εκείνοι που αποφασίζουν για την πολιτική πρέπει να κάνουν το σωστό με πολύ γρήγορο τρόπο ώστε να μειώσουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα» πρόσθεσε.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Κύπρο"

Οργή Μεντβέντεφ: Η κλοπή στην Κύπρο συνεχίζεται

Οργισμένες είναι οι αντιδράσεις των Ρώσων καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Dmitry Medvedev έκανε σαφές ότι η Ρωσία πρέπει να σκεφτεί καλά πως θα χειριστεί την κατάσταση μετά την οδυνηρή και καθόλου συμφέρουσα απόφαση του Eurogroup.

«Πρέπει να καταλάβουμε που θα μας οδηγήσει μακροπρόθεσμα αυτή η κατάσταση, ποιες θα είναι οι συνέπειες για το διεθνές χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα αι φυσικά πρέπει να διασφαλίσουμε τα δικά συμφέροντα» και συνέχισε: «Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται».

Η αντίδραση της Ρωσίας είναι οργισμένη καθώς σε λιγότερο από μια εβδομάδα το ποσοστό κουρέματος στις καταθέσεις από το 10% εκτοξεύτηκε στο 40-60%. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές αυτό που όλοι περιμένουν με αγωνία είναι να δουν τις επόμενες κινήσεις των Ρώσων στην οικονομική σκακιέρα...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή Μεντβέντεφ: Η κλοπή στην Κύπρο συνεχίζεται"

Χωρίς φάρμακα το νοσοκομείο Βόλου

Ώρα μηδέν για το Νοσοκομείο του Βόλου, καθώς από την περασμένη Πέμπτη 21 Μαρτίου και για το επόμενο δεκαήμερο, μέχρι το τέλος του μήνα, που εκπνέει την ερχόμενη Κυριακή, έχει στο ταμείο του μόλις 800 ευρώ για την αγορά φαρμάκων για τους ασθενείς του, τη στιγμή που ένα και μόνον κουτί φαρμάκου, π.χ. για μία από τις πολλές μορφές καρκίνου, μπορεί να κοστίζει ακόμη και 2.800 ευρώ!!

Σ΄ αυτή τη δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Μαγνησίας και το δεύτερο σε αριθμό κλινών στη Θεσσαλία, περιγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, σε έγγραφο – αναφορά που απέστειλε την περασμένη Πέμπτη ο διευθυντής του φαρμακείου στο Αχιλλοπούλειο, ο οποίος εκπέμπει SOS για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τραγική αυτή εικόνα για τους νοσηλευόμενους αλλά και τους ασθενείς που προμηθεύονται τα φάρμακά τους από το Νοσοκομείο, προσκομίζοντας τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια.

Ήταν το δεύτερο έγγραφο που απέστελλε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο υπεύθυνος του φαρμακείου στη Διοίκηση του Νοσοκομείου του Βόλου.

Το πρώτο, σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν πριν από ένα μήνα περίπου, όπου προειδοποιούσε, για την εξάντληση του κονδυλίου για τα φάρμακα, με βάση τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, καθώς και για τους κινδύνους που θα προκύψουν, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπεύθυνοι του φαρμακείου γίνονται αποδέκτες εντονότατων διαμαρτυριών από αρρώστους, καθώς εις μάτην αναζητούν να γράψουν στα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια, τα φάρμακα που τους έχει χορηγήσει ο γιατρός τους για την ασθένεια από την οποία υποφέρουν.

Το θέμα της παντελούς έλλειψης φαρμάκων, όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμό στο Αχιλλοπούλειο.

Ετσι το πρωί της περασμένης Παρασκευής συγκλήθηκε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Βόλου και το οποίο ασχολήθηκε αποκλειστικά με το παραπάνω θέμα.

Την κατεπείγουσα δηλαδή αναφορά του υπεύθυνου του φαρμακείου.

Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, όπως ήταν φυσικό, ομόφωνα αναγνώρισαν το εντονότατο πρόβλημα που υπάρχει με τα αποθέματα του φαρμακείου και αποφάσισαν όπως άμεσα, εντός 24ωρου αν είναι δυνατόν, όπως δήλωσε αρμόδια πηγή του Ιδρύματος, να καλυφθούν από τη Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) οι εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου Βόλου σε φάρμακα.

Η ίδια πηγή δήλωσε με …νόημα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι ο προγραμματισμός που γίνονταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί …βασιλικότερη του βασιλέως, στο θέμα περιορισμού των δαπανών, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, επιζήμια για τη δημόσια υγεία, ειδικά σ΄ ότι αφορά το πλαφόν που ζητούσε από τη ΔΥΠΕ και από το υπουργείο για την αγορά φαρμάκων.

Ήταν, πρόσθεσε η ίδια αρμόδια πηγή, εντελώς λανθασμένος ο προγραμματισμός που γίνονταν, καθώς η παραπάνω πρακτική καμία εξοικονόμηση δεν πρόσφερε, αφού τα φάρμακα αποπληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ίδια πηγή σημείωσε ακόμη ότι η ανάγκη χρηματοδότησης από τη ΔΥΠΕ για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, για τις επόμενες ανάγκες, είναι εξαιρετικά επείγουσα, αφού οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Roche, που έχουν την αποκλειστική διάθεση ορισμένων φαρμάκων, δεν τα χορηγούν με πίστωση και ζητούν την άμεση εξόφλησή τους.

Είναι εταιρίες που διαθέτουν τα περισσότερα από τα φάρμακα που αφορούν τις πιο σοβαρές ασθένειες τονίζουν γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου και των οποίων η τιμή για την αγορά τους είναι πανάκριβη.

Για παράδειγμα, όπως λέει, ένα κουτί με το μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από τη σκλήρυνση κατά πλάκας κοστίζει 2.000 ευρώ, ενώ ένα κουτί για κάποιον που πάσχει από πνευμονική υπέρταση κοστίζει 2.800 ευρώ !!!

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Βόλου που ρωτήθηκε για την προχθεσινή συνεδρίαση, έσπευσε να σημειώσει ότι χρειάζεται άμεσα να αναθεωρηθεί το μηνιαίο πλαφόν που χρειάζεται το Αχιλλοπούλειο για φάρμακα.

Όπως τονίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση το Κουτλιμπάνειο Νοσοκομείο Λάρισας με 295 κλίνες έχει μηνιαίο πλαφόν για φάρμακα 430.000 ευρώ, όταν το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου με 390 κλίνες έχει μηνιαίο πλαφόν 470.000 ευρώ.

Η διαφορά, όπως λέει το ίδιο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου, είναι πολύ πιο μεγάλη καθώς το Κουτλιμπάνειο Νοσοκομείο Λάρισας είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, μία δυνατότητα που δεν την έχει το Νοσοκομείο του Βόλου.

Πληροφορίες κάνουν ακόμη λόγο ότι μολονότι οι μηνιαίες ανάγκες του Νοσοκομείου Βόλου, είναι 470.000 ευρώ, η διοίκηση στα τέλη του 2012 «αμέλησε» για τον προγραμματισμό αγοράς φαρμάκων για τους πρώτους μήνες του 2013, με αποτέλεσμα στο τέλος του α΄ τριμήνου να υπάρχει το ελάχιστο πλαφόν που προαναφέρθηκε.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο πρώτο έγγραφο – αναφορά οι υπεύθυνοι του φαρμακείου προειδοποιούσαν ότι είναι αναγκαία η αύξηση του πλαφόν για την αγορά φαρμάκων από τις 470.000 στις 600.000 ευρώ το μήνα, ενώ ζητούσε ακόμη την αύξηση του πλαφόν του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Βόλου κατά 800.000 ευρώ το χρόνο καθώς τους δύο τελευταίους μήνες τα ακριβά φάρμακα χορηγούνται μόνον από το Νοσοκομείο.

Η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου επιδόθηκε ήδη στον αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Γιάννη Ντόκο, προκειμένου ο τελευταίος να διαβιβάσει το σχετικό αίτημα στη ΔΥΠΕ, έτσι ώστε η τελευταία να εγκρίνει τη σχετική πίστωση για την αγορά φαρμάκων που θα καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες, που σε πρώτη φάση, προέχουν για την κάλυψη των ασθενών με φάρμακα για το διάστημα των αμέσως επόμενων ημερών.

Ρεπορτάζ του Αντώνη Τσελέντη στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»

onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς φάρμακα το νοσοκομείο Βόλου"

Ντάισελμπλουμ: Η Κύπρος πρότυπο για επίλυση τραπεζικών προβλημάτων

Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε σήμερα για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup.

"Αυτό που κάναμε την περασμένη νύκτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων", δήλωσε προς το Ρόιτερς και τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγες ώρες αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την Κύπρο.

"Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, `τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι` αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιθείτε μόνοι σας;`. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων" άνω των 100.000 ευρώ.

"Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε, `Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κινδύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και, αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει`", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

"Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε".
Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η νέα προσέγγιση για χώρες της ευρωζώνης που έχουν τραπεζικούς τομείς με υψηλή μόχλευση, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς και για άλλες χώρες με τραπεζικά προβλήματα, όπως η Σλοβενία, ο Ντάισελμπλουμ είπε πως θα πρέπει να συρρικνώσουν τις τράπεζες.

"Σημαίνει, αντιμετώπισε το θέμα πριν σου δημιουργήσει πρόβλημα. Ενίσχυσε τις τράπεζές σου, ρύθμισε τα ισοζύγιά σου και συνειδητοποίησε πως, αν μια τράπεζα έχει πρόβλημα, η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτομάτως ότι θα έρθουμε να εξαφανίσουμε το πρόβλημά σου.

Εσύ είσαι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις". Αυτή η αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης, για την οποία ο Ντάισελμπλουμ συμφώνησε πως πρόκειται για μια στρατηγική στροφή εκ μέρους αυτών που αποφασίζουν την πολιτική στην ΕΕ, έχει συνέπειες στο πώς θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες και στο πώς θα αντιδρούν οι αγορές.

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που έχει κάνει τα τρία τελευταία χρόνια η ζώνη του ευρώ ήταν η ίδρυση ενός μηχανισμού διάσωσης με εγγυήσεις και κεφάλαιο 700 δις. ευρώ -- του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η προσδοκία ήταν ότι ο ΕΜΣ θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα από τα μέσα του 2014 τις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Τώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει πως ο στόχος είναι να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ ο ΕΜΣ. "Θα πρέπει να επιτύχουμε μια κατάσταση όπου δεν θα χρειαστεί ποτέ ούτε να σκεφτούμε καν την άμεση ανακεφαλαιοποίηση", δήλωσε.

"Πιστεύω πως η προσέγγιση πρέπει να είναι, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των τραπεζών πρώτα μέσα στις τράπεζες, πριν αναζητήσουμε δημόσια χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο από την πλευρά του δημοσίου. Οι τράπεζες θα πρέπει βασικά να είναι ικανές να σώζουν τον εαυτό τους ή τουλάχιστον να αναδιαρθρώνονται ή να ανακεφαλαιοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο".

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Η Κύπρος πρότυπο για επίλυση τραπεζικών προβλημάτων"

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί

Την πεποίθηση ότι «κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί» και να λογοδοτήσουν για το οικονομικό σοκ που υπέστη η Κύπρος, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στο λαό αυτές τις δύσκολες για τον τόπο ώρες.

Όπως μεταδίδει το Sigmalive, Σε δηλώσεις του μετά την μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως όταν κανείς πιστεύει και στον Θεό και στην Ελευθερία, οι αριθμοί δεν έχουν πέραση πλέον, υποδεικνύοντας πως αυτό είναι και το μήνυμα της ημέρας, «ότι οι Έλληνες που είναι πάντα λίγοι, επειδή πίστεψαν στην Ελευθερία αγωνίστηκαν και την απέκτησαν».

Ερωτηθείς κατά πόσο η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup είναι καλύτερη από την προηγούμενη ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα συμφωνία είναι καλύτερη, εξηγώντας πως «μπορεί το κράτος να υπερχρεώθηκε και να γίνεται πιο φτωχό» αλλά «αντί του λαού έγινε το κράτος».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες, κάποιοι θα χάσουν την δουλειά τους, οι πεινώντες θα πολλαπλασιαστούν» και σημείωσε πως ως εκ τούτου «η Εκκλησία πρέπει να μεριμνήσει».

«Οι πλούσιοι θα γίνουν λιγότερο πλούσιοι αλλά ο λαός μας ξέρει να ζει και με σπατάλες αλλά μπορεί να ζει και με τα ολίγα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πως θα επηρεαστεί η Εκκλησία από τις μετοχές που έχει στην Τράπεζα Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κεφάλαιο που είχε η Εκκλησία και που ήταν, όπως ανέφερε, πάνω από 100 εκ. ευρώ, έχει χαθεί.

«Αλλά θα επιβιώσουμε, η Εκκλησία πολλές φορές πώλησε και τα καντήλια της, έβαλε ενέχυρο και τα δισκοπότηρα και όμως επέζησε. Δεν φοβάται η Εκκλησία, ό,τι και να χάσει έχει το λαό που την αγαπά και την στηρίζει» είπε και τόνισε πως η Εκκλησία θα σταθεί κοντά στο λαό, όπως και ο λαός κοντά στην Εκκλησία, «και θα υπερβούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν είναι η Ευρώπη που πιστέψαμε και μπήκαμε μέσα ότι θα τυγχάναμε κάποιας βοήθειας, κάποιας στήριξης» αλλά και πως «φαίνεται ότι τα συμφέροντα των μεγάλων θα παραμείνουν συμφέροντα».

Ανέφερε ακόμη ότι το ποσό το οποίο χρειαζόταν η Κύπρος, έναντι του μεγάλου προϋπολογισμού της μεγάλης Ευρώπης ήταν ψίχουλα και η Κύπρος δεν έπρεπε να τύχει τέτοιας συμπεριφοράς.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κάποιοι να γνώριζαν και να μην μίλησαν ή και το ενδεχόμενο κάποιοι να πιάστηκαν αδιάβαστοι, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί» προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να ταλαιπωρείται ο λαός και κανείς να μην παθαίνει τίποτα και να μην υπάρχουν επιπτώσεις για κανένα.

«Επιτέλους πρέπει να γίνει μια αρχή, όσοι φταίνε πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί και δεν είναι εκδικητικό αλλά να τιμωρούμε τους άτακτους ‘ίνα και οι λοιποί φόβον έχοσιν’. Όταν δεν τιμωρούμε κανένα το έγκλημα και η αδικία θα συνεχίζονται» είπε.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί"

Πούτιν: Εντολή για αναδιάρθρωση του δανείου προς την Κύπρο

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να διαπραγματευτεί μία αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πέσκοφ.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί τη στήριξη της Μόσχας για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που συμφωνήθηκε σήμερα, παρά τις ανησυχίες για μεγάλες απώλειες των ρώσων καταθετών, σύμωνα με το Reuters.

Η Λευκωσία είχε ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ρωσικού δανείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου στο 2,5% από 4,5%, ωστόσο οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Νωρίτερα πάντως, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ φέρεται είχε εκφράσει οργή για την απόφαση, δηλώνοντας ότι «κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στην πρώτη του επίσημη αντίδραση ωστόσο, ο ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι η Μόσχα θα εξετάσει τις επιπτώσεις της απόφασης. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πού οδηγεί αυτή η ιστορία μακροπρόθεσμα, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το διεθνές χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα και επομένως για τα συμφέροντά μας», δήλωσε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Εντολή για αναδιάρθρωση του δανείου προς την Κύπρο"

Έξοδο από το ευρώ ζητά ο Ομήρου και δημοψήφισμα το ΑΚΕΛ...!!!

Τηλεοπτικό μήνυμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει απόψε, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίας του Eurogroup για την Κύπρο.

Τα πρώτα σχόλια των πολιτικών ποικίλλουν με τον πρόεδρο της Βουλής να αποφεύγει να σχολιάσει την συμφωνία επί της ουσίας, ενώ το ΑΚΕΛ να εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του προέδρου Αναστασιάδη και να ζητά δημοψήφισμα. Εξάλλου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ , Γιαννάκης Κασουλίδης, έκανε λόγο για «ανακούφιση και λύπη».

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαμήνυσε προς τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι «αυταπατώνται, αν πιστεύουν ότι ο λαός υποτάσσεται σε εκβιασμούς και απειλές», υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, οι εταίροι μας, αντί στήριξης και αλληλεγγύης, προσφέρουν εκβιασμούς, χολή και όξος».

«Προτάσσουμε», είπε ο κύριος Ομήρου, «την εθνική αυτοπεποίθηση και την αντίσταση. Καθήκον είναι να ενεργήσουμε τάχιστα για να διασφαλίσουμε την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια». Νωρίτερα, μιλώντας στο Associated Press, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το συντομότερο δυνατό, πρέπει να προετοιμαστεί η οικονομία της Κύπρου, για έξοδο από τον μηχανισμό και την τρόικα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διατύπωσε τη θέση ότι με την απόφαση του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα οδηγείται σε αναδιάρθρωση, αποφεύχθηκε η χρεοκοπία και ο μαρασμός και δόθηκε ένα τέλος στην εκκρεμότητα, που παρέλυε την οικονομία. Επίσης, είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε να μειωθεί από το 12% στο 9%, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τον διακατέχουν ανάμεικτα αισθήματα. «Από τη μια αισθήματα ανακούφισης, διότι τελικά επετεύχθη μία συμφωνία, η οποία δεν θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και στο μαρασμό και από την άλλη λύπη, επειδή βλέπουμε την άλλη μεγάλη εμπορική τράπεζα να οδηγείται προς την αναδιάρθρωση», εξήγησε. Ο Κύπριος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει κάθε τρόπο, ώστε να μείνουν όσο το δυνατό περισσότεροι στις εργασίες τους και «να μην αντιμετωπίσουν εκείνο το δράμα, που οδήγησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στον εκβιασμό να υποχρεωθεί να αποδεχθεί την πρώτη πρόταση».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πόσο θα είναι το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου για τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις (πέραν των 100.000 ευρώ), ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι η απόφαση προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει στο αναγκαίο «κούρεμα», που θα της επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση. Διευκρίνισε ότι το ποσοστό θα μετρηθεί προσεκτικά από τους αρμοδίους, αλλά φαίνεται ότι θα είναι γύρω στο 30%. Υποστήριξε, ακόμα, ότι εάν η Βουλή ψήφιζε την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Κυριακή, ίσως η Λαïκή Τράπεζα να σωζόταν. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε, πριν τρεις εβδομάδες τη διακυβέρνηση του κράτους, και είχε να αντιμετωπίσει όσα κληρονόμησε και τα χειρότερα έγιναν τους τελευταίους 6 με 8 μήνες», σημείωσε ο κ. Kασουλίδης.

Σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με την έρευνα της Alvarez & Marsal για την αγορά των ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά και τους λόγους για τους οποίους ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επιμένει να μη δίνει στη δημοσιότητα το πόρισμα, ο κ. Κασουλίδης είπε πως αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. «Θα πρέπει κάποια στιγμή ο διοικητής να δώσει το πόρισμα στην Κυβέρνηση», πρόσθεσε. Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η συμφωνία στο Eurogroup συνιστά την κορύφωση της πρώτης φάσης των σχεδιασμών της τρόικας σε βάρος του κυπριακού λαού.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η συμφωνία Αναστασιάδη- Eurogroup «αποτελεί την απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο και το λαό της» και υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντιθέτως βαθαίνει περισσότερο την κρίση. Η επιλογή μας, είπε ο κύριος Κυπριανού, «είναι να απεγκλωβιστούμε από αυτά τα πλαίσια λογικής, να αντισταθούμε στις επιβουλές της τρόικα και να αναζητήσουμε λύση έξω από αυτά», ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίον κατηγόρησε ότι δεν δέχτηκε να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση στη βάση αυτής της πρότασης και αρκέστηκε απλά να ενημερώνει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Επίσης, κατηγόρησε τον Κύπριο πρόεδρο ότι διεκδίκησε την ψήφο του κυπριακού λαού και την πήρε, υποσχόμενος βελτίωση της καταρχήν συμφωνίας για μνημόνιο, του Νοεμβρίου του 2012. Είπε ότι στήριξε αυτή του θέση στις φιλικές του σχέσεις με την κ. Μερκέλ, αλλά τελικά διαπίστωσε «με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το μόνο που ενδιέφερε τους φίλους του ήταν η εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων».

Εξάλλου, η γραμματεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση της τονίζει ότι επιμένει στις ακόλουθες θέσεις: Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο κυπριακός λαός για τη συμφωνία Αναστασιάδη- τρόικας, κίνηση διαδικασίας για τιμωρία όλων των ενόχων για τα προβλήματα στην Κυπριακή οικονομία. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να δοθεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Γενικό Εισαγγελέα η έκθεση Alvarez & Marshall. Και τέλος, ζητά από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ονόματα όλων όσοι το τελευταίο χρονικό διάστημα απέσυραν μαζικά τα λεφτά τους από τις Κυπριακές Τράπεζες και κατέχουν πολιτικά ή πολιτειακά αξιώματα. Η έρευνα πρέπει να επεκταθεί και στα συγγενικά τους πρόσωπα.

Η εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου, είπε πως «σήμερα ξημέρωσε μια καινούργια ημέρα, μια νέα εποχή για την χώρα μας και σίγουρα πρέπει να δούμε τη νέα τάξη πραγμάτων την οποία με αυτή την συμφωνία έχει επέλθει». Πρέπει, δήλωσε, να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις που θα μας απεγκλωβίσουν από την τρόικα και συμπλήρωσε ότι δεν είναι η ώρα των αντιπαραθέσεων, όμως θα έρθει η ώρα του απολογισμού και η ώρα, που οι υπεύθυνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση πρέπει να τιμωρηθούν.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξοδο από το ευρώ ζητά ο Ομήρου και δημοψήφισμα το ΑΚΕΛ...!!!"

Μπαρόζο: Αβέβαιη η επίδραση του κυπριακού προγράμματος

Η ανάκαμψη της Κύπρου από την διάσωσή της και την αναδιάρθρωση των τραπεζών της είναι αβέβαιη και είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε θα επιστρέψει η οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Είμαι πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς ποια θα είναι η επίδρασή του", δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου.

"Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της εφαρμογής του και την προσήλωση της ίδιας της Κύπρου σ' αυτό", πρόσθεσε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαρόζο: Αβέβαιη η επίδραση του κυπριακού προγράμματος"

Ξύλο και χημικά στο Λουτράκι - Σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του Α.Τ. Λουτρακίου (video)

Απίστευτες σκηνές με άγριο ξύλο στη μέση του κόσμου που παρακολουθούσε την κατάθεση στεφάνων στο Λουτράκι .

Όταν ήρθε η ώρα να καταθέσει στεφάνι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας άρχισαν οι αποδοκιμασίες και ξαφνικά ένας από τους θεατές πήγε να επιτεθεί.

Εκεί έκαναν την εμφάνισή τους από το πλήθος πάνω από 10 άτομα της Χρυσής Αυγής για να ακολουθήσουν αλλοι 10 από το πλήθος και άρχισε το ξύλο με χέρια πόδια,ρεσιτάλ πολεμικών τεχνών.

Η αστυνομία για να διαλύσει αυτούς που έιχαν μετατρέψει σε ρινγκ την πλατεία άρχισε να ρίχνει χημικά τα οποία ανέπνεαν και οι άμαχοι.Τελικά μετά από 5 λεπτά τελείωσε το περιστατικό με συλλήψεις



Η οργισμένη αντίδραση του διοικητή του Αστ. Τμήματος Λουτρακίου.

Μετά το τέλος του περιστατικού ήρθε η ώρα να καταθέσει στεφάνι ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Λουτρακίου κος Τετράδης.

Όμως αντί να ακολουθήσει την συνηθισμένη διαδικασία πέταξε το στεφάνι στο μνημείο φωνάζοντας ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από μερίδα του κόσμου.

Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου τέθηκε σε διαθεσιμότητατου , για τα επεισόδια που σημειώθηκαν.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. παράλληλα διέταξε και Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό.



ekorinthos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξύλο και χημικά στο Λουτράκι - Σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του Α.Τ. Λουτρακίου (video)"

Ικανοποίηση Μέρκελ: Αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της Κύπρου

Κατά τη διάρκεια επίσκεψή της στην πόλη Λάνγκεφελντ της νοτίου Γερμανίας, η Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «δίκαιη» τη συμφωνία για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι... «διασφαλίζει πως για την επίλυσή της θα απαιτηθεί να πληρώσουν εκείνοι που συνεισέφεραν στη δημιουργία της».

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη που χθες βράδυ βρέθηκε μία λύση που στάθηκε ικανή να αποτρέψει μια χρεοκοπία», είπε η Αγκελα Μέρκελ: «Πιστεύω ότι η συμφωνία που επετεύχθη ήταν η σωστή».

Βιώσιμη, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωζώνη, χαρακτήρισε νωρίτερα τη λύση στην οποία κατέληξε το Eurogroup ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ:

«Η καγκελάριος παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με αμοιβαίο σεβασμό.

«Η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα και έτοιμη να βοηθήσει, όταν οι χώρες που έχουν ανάγκη βοήθειας καταβάλλουν και οι ίδιες προσπάθειες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η λύση είναι προς το συμφέρον τόσο της Κύπρου όσο και του ευρώ, καθώς η χώρα αντιμετώπιζε πρόβλημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα».

«Η Κύπρος χρειάζεται έναν μικρότερο, πιο υγιή τραπεζικό τομέα», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι τόσο η τρόικα όσο και η Λευκωσία έχουν μπροστά τους «πολλή δουλειά».

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "Ικανοποίηση Μέρκελ: Αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της Κύπρου"

Μαζεύουν τα κομμάτια τους στην Κύπρο: Εως και 40% το κούρεμα

Η επόμενη ημέρα της νέας απόφασης του Eurogroup βρίσκει την Κύπρο να είναι ακόμη παραζαλισμένη και να προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Από τη μία επικρατεί η ανακούφιση γιατί αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία και από την άλλη η απελπισία και ο σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα καθώς δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες του κουρέματος και το εύρος της ζημιάς που θα προξενηθεί.

Την Τρίτη θα λειτουργήσουν όλες οι άλλες τράπεζες στη Μεγαλόνησο, εκτός από την Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου που θα λειτουργήσουν την Πέμπτη, αν όλα πάνε καλά.

Και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί για παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου δεν θα είναι σε καμία περίπτωση 20%. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ από τη Λευκωσία ότι θα κυμανθεί σίγουρα στο 30% ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν και στο 40%.

Νέο «χαστούκι» από τις ΗΠΑ

Μετά τη Ρωσία που στην ουσία ένιψε τα χέρια της κάνοντας λόγω εκ των υστέρων για βοήθεια μέσω της επιμήκυνσης του υπάρχοντος δανείου σήμερα ήταν η σειρά της Ουάσινγκτον να αποστασιοποιηθεί.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία που επετεύχθη την τελευταία στιγμή μεταξύ της Κύπρου και των διεθνών δανειστών προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευση στο νησί, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να προστατευθούν οι ασφαλισμένοι καταθέτες και να κλείσουν οι προβληματικές τράπεζες.

«Από αυτή την άποψη, είναι σημαντική η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέχει μετρητά», προσθέτει το υπουργείο σε σημερινή ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πορείας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας».

«Η συμφωνία για την Κύπρο προστατεύει τους ασφαλισμένους καταθέτες, κάτι που είναι σημαντικό», ενώ παράλληλα εξυγιαίνει τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, προστίθεται στη σύντομη ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν καθοριστικό να τεθούν οι βάσεις προκειμένου να επανέλθουν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ανάπτυξη στην Κύπρο», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο επισημαίνοντας ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι σημαντική για τις ΗΠΑ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζεύουν τα κομμάτια τους στην Κύπρο: Εως και 40% το κούρεμα"

Γερμανοί βιομήχανοι έκαναν κόμμα για επιστροφή στο μάρκο!

Αντιδρούν στη χρηματοδότηση των «άτακτων» εταίρων και ζητούν την έξωσή τους

Ο οικονομολόγος Μπερντ Λούκε, εκ των συνιδρυτών του κόμματος Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία, ετοιμάζεται να ανέβει στο βήμα στην πρώτη κομματική συγκέντρωση στη Φραγκφούρτη

Ηταν «φορτισμένος» από καιρό. Ομως η βοήθεια για την Κύπρο που είχε αναγγελθεί έκανε την οργή να ξεχειλίσει. «Φτάνει πια!» ήταν η αντίδραση του Ούλριχ Μπλουμ, διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας στη Χάλε. «Δεν θα επιτρέψω τη σπατάλη των χρημάτων των γερμανών φορολογουμένων για τη σωτηρία των καταθέσεων των ρώσων ολιγαρχών στις κυπριακές τράπεζες». Για να το αποτρέψει λοιπόν, ο κ. Μπλουμ ίδρυσε πριν από δύο εβδομάδες ένα κόμμα, την Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία. Την ιδρυτική διακήρυξη συνυπογράφουν πολλές γνωστές προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων BDI Χανς Ολαφ Χένκελ και οι οικονομολόγοι Μπερντ Λούκε, Βίλχελμ Χάνκελ και Γιόακιμ Σταρμπάτι - όλοι τους πρώην μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), πρώην ή νυν καθηγητές πανεπιστημίου και κατά κανόνα υπερήλικοι. «Κάτω από εξηντάρηδες δεν παίρνουν» σχολίαζε ειρωνικά εφημερίδα.

Η Κύπρος ήταν μόνο η αφορμή. Η μήνις των όψιμων πολιτευτών της Γερμανίας στρέφεται πριν απ' όλα εναντίον του ευρώ, το οποίο θεωρούν καταστροφή για τη χώρα. «"Ναι" στην Ευρώπη, "όχι" στο ευρώ» τονίζουν. Το τελευταίο, διατείνονται, πρέπει να αποσυρθεί από την κυκλοφορία και να αντικατασταθεί από εθνικά νομίσματα ή από το κοινό νόμισμα μιας μικρής ομάδας πλούσιων χωρών. «Ο νομισματικός σύνδεσμος, που είχε παλαιότερα η Γερμανία με την Αυστρία και την Ολλανδία, λειτουργούσε άψογα» λέει ο κ. Μπλουμ.«Σήμερα θα μπορούσε να ανασυσταθεί και να δεχθεί στις τάξεις του τις σκανδιναβικές χώρες και την Πολωνία».

Οι οιωνοί για το νέο κόμμα είναι, από πρώτη ματιά, καλοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Εmnid, που έγινε προ εικοσαημέρου, το 26% των εκλογέων θα του έδιναν αμέσως την ψήφο τους. Στην ηλικιακή ομάδα των «σαραντάρηδων» μάλιστα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 40%. Και αυτό είναι πολλαπλάσιο από το 5% που αποτελεί το όριο εισόδου στη Βουλή.

Ομως τα φαινόμενα απατούν. «Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγα ότι ένα τέτοιο κόμμα θα έμπαινε εν είδει περιπάτου στο κοινοβούλιο» λέει για παράδειγμα ο γνωστός αναλυτήςΡούντολφ Χίκελ. «Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε όμως να κάνουμε με μια ομάδα χολωμένων και χολερικών οικονομολόγων. Μόνο αν είχαν επικεφαλής τους έναν χαρισματικό λαϊκιστή θα έλεγα ότι θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνοι».

Αυτό επιβεβαιώνεται από άλλη δημοσκόπηση, που έγινε από το Ινστιτούτο Forsa. Σύμφωνα με αυτήν, το ποσοστό εκείνων που θα ψήφιζαν υπέρ των «εναλλακτικών» Συντηρητικών είναι, όντας κάτω από το 1%, στατιστικά αμελητέο και ως εκ τούτου δεν καταγράφεται καν στις μετρήσεις. Το 23% των ευρωσκεπτικιστών, που καταγράφει η ίδια έρευνα, εκφράζει, σύμφωνα με τον διευθυντή του Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ μόνο μια γενική δυσφορία κατά του ευρώ. «Αυτή δεν εξαργυρώνεται όμως αυτόματα σε ψήφους» προσθέτει. Το νέο κόμμα, προβλέπει, θα καταλήξει προτού καλά-καλά συσταθεί στις υποσημειώσεις της Ιστορίας.

Αυτό δεν πτοεί βέβαια τους πρωτεργάτες του κόμματος. Αυτοί δείχνουν πεπεισμένοι ότι η Ιστορία είναι με το μέρος τους. Η πρώτη κομματική τους συγκέντρωση, προ δεκαημέρου στη Φραγκφούρτη, ήταν πάντως επιτυχημένη: 1.200 άτομα αποθέωσαν τους ομιλητές, ιδίως όταν αυτοί στρέφονταν κατά της «πολιτικής των ανεύθυνων παροχών» της Ανγκελα Μέρκελ στις υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Οι εξελίξεις στην Κύπρο τούς προσέφεραν νέα ορμή. Στην επίσημη ιδρυτική συνέλευση του κόμματός τους, στις 13 Απρίλη στο Βερολίνο, περιμένουν έτσι πραγματική κοσμοσυρροή.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα πάντως το φυσάει και δεν κρυώνει. Η Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία θα μπορούσε να τους αποσπάσει πολύτιμες ψήφους και να θέσει έτσι σε κίνδυνο τη νίκη τους στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Κι αυτό προκαλεί τη σφοδρή αντίδραση των ηγετών του.

«Η Γερμανία χρειάζεται την Ευρώπη, κάτι που παραγνωρίζουν πλήρως οι ευρωσκεπτικιστές»δήλωσε πρόσφατα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ. «Αυτή η ομάδα είναι ο θεσμοποιημένος φόβος μπροστά στο μέλλον. Το ευρώ δεν είναι η μοναδική λύση για την Ευρώπη. Αλλά κάθε εναλλακτική λύση σε αυτό είναι σαφώς χειρότερη για τη Γερμανία. Γι' αυτό και επιμένουμε σε αυτό».

Πιο έμπρακτη ήταν η αντίδραση της κυρίας Μέρκελ, η οποία, με τη σκληρή της στάση στο Κυπριακό, τους αφαίρεσε το επιχείρημα ότι «τα δίνει όλα» στις υπερχρεωμένες χώρες.

Ομως οι συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές δεν είναι οι μοναδικοί που προβάλλουν εναλλακτικά πρότυπα στο ευρώ. Παρόμοια είναι η στάση και πολλών κεντρώων και αριστερών διανοουμένων. Το βασικό τους επιχείρημα: Το «γερμανικό» ευρώ καταστρέφει τις ασθενείς οικονομίες της Νότιας Ευρώπης. Η απόκρουσή του δεν σημαίνει εν τούτοις αντιευρωπαϊσμό: «Για το ελεύθερο εμπόριο και για τα ανοικτά σύνορα δεν χρειαζόμαστε τέτοια ολέθρια νομισματική ένωση» λέει για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αριστερά Οσκαρ Λαφοντέν. Με τη σημερινή ιδιοσυστασία του, προσθέτει, το ευρώ αποφέρει τεράστια κέρδη στη Γερμανία, τινάζει όμως την ευρωζώνη στον αέρα.

Λόγια επίσης του αέρα; Οι πρωτεργάτες της Εναλλακτικής Λύσης για τη Γερμανία δείχνουν, αν και για διαφορετικούς λόγους, να τα παίρνουν στα σοβαρά. Κι αυτό τους δίνει φτερά εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα από το αν η επιτυχία τους σε αυτές δεν είναι εξασφαλισμένη.

Τι θέλουν

Η «Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία» θεωρεί ότι:

Η ατέλειωτη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, καταστρέφει τη Γερμανία.

Ταυτόχρονα οδηγεί στην (ανομολόγητη) μετατροπή της ευρωζώνης σε «κοινότητα χρεών».

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας διατίθεται για τη σωτηρία των τραπεζών - όχι του χειμαζόμενου πληθυσμού των υπερχρεωμένων χωρών.

Γι' αυτό και απαιτεί:

Aμεσα, τη διακοπή της βοήθειας στις υπερχρεωμένες χώρες και την έξωσή τους από την ευρωζώνη, και στη συνέχεια

Την κατάργηση του ευρώ.

Η ακτινογραφία

«Είναι μικροαστοί και μικροεπιχειρηματίες»

«Πίσω από το ενιαίο νόμισμα κρύβεται το μάρκο» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ (φωτογραφία), υφηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο FU του Βερολίνου.

Από ποια κοινωνικά στρώματα προέρχονται κυρίως οι ευρωσκεπτικιστές;

«Από τα μικροαστικά. Πρόκειται για ακαδημαϊκούς και μεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν κερδίζουν άμεσα από το ευρώ. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες, αντίθετα, και ιδίως οι εξαγωγείς, είναι φανατικοί οπαδοί του κοινού νομίσματος».

Πόσο γερμανικό είναι το ευρώ;

«Είναι γερμανικό από μονεταριστική άποψη, με την έννοια ότι σε ό,τι αφορά τις αντιπληθωριστικές παραμέτρους του είναι αντίγραφο του γερμανικού μάρκου. Αυτό διευκολύνει τις εξαγωγές της Γερμανίας και το κάνει έτσι ακόμη περισσότερο "γερμανικό"».

Υπάρχει Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς ευρώ;

«Ασφαλώς. Και θα έπρεπε να είναι πριν απ' όλα μια ένωση αξιών και πολιτισμών. Η διατήρησή της όμως είναι δύσκολη εν όψει του αυξανόμενου διεθνούς οικονομικού ανταγωνισμού. Γι' αυτό και θα έπρεπε να συμπληρωθεί από μια δίκαιη οικονομική και νομισματική ένωση».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανοί βιομήχανοι έκαναν κόμμα για επιστροφή στο μάρκο!"

Παπούλιας: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει θύματα. Η απόφαση για την Κύπρο δεν είναι ανεκτή"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επιλέγει τα θύματά της, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ,αμέσως μετά από το τέλος της παρέλασης. Μια δήλωση που όπως είπε πρέπει να λάβουν οι Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως το Βερολίνο.

Η δήλωση του Παπούλια

Είναι μια μεγάλη ημέρα σήμερα.Είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής. Τιμής σε εκείνους που ξεσηκώθηκαν με μόνο όπλο το πάθος της ψυχής και το πάθος για τη λευτεριά. 
Και μας έδωσαν ένα λεύτερο κράτος και αντιμετώπισαν μια Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το παράδειγμά τους είναι παράδειγμα επίκαιρο και για τις σημερινές δύσκολες στιγμές. Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή τρέχει στη δοκιμαζόμενη Κύπρο.

Η απόφαση της Ε.Ε. δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική, θα πρέπει η Ε.Ε. Να μην επιλέγει τα θύματά της όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει γιατί έτσι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η Ε.Ε.

Να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους 
Εύχομαι αυτό το μήνυμα της σημερινής μέρας να περάσει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπούλιας: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει θύματα. Η απόφαση για την Κύπρο δεν είναι ανεκτή""

Μοσκοβισί: Δεν είμαι «ο στραγγαλιστής του κυπριακού λαού»

Δεν είμαι «ο στραγγαλιστής του κυπριακού λαού» δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, από τη Στοκχόλμη και καταδίκασε για μια ακόμη φορά... τις επιθέσεις του κόμματος της αριστεράς εναντίον του.

Ο Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη σουηδική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Άντερς Μποργκ, εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους για το γεγονός ότι στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου απορρίφθηκε η φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

«Υπάρχει προστασία των καταθέσεων: αυτό είναι μια αρχή που πρέπει να είναι απαραβίαστη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.

«Αυτή ήταν πάντα η γαλλική θέση, είναι αυτή που ανέκαθεν υπερασπιζόμουν εξαρχής, είτε αρέσει είτε όχι σ' αυτούς που βλέπουν σε μένα δεν ξέρω κι εγώ ποιόν στραγγαλιστή του κυπριακού λαού, και είναι αυτή που τελικώς επικράτησε», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις του συμπροέδρου του Κόμματος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος δήλωσε πως ο Μοσκοβισί έχει «μια συμπεριφορά κάποιου που δεν σκέπτεται πλέον στα γαλλικά, που σκέπτεται στη γλώσσα της διεθνούς οικονομίας», και γι' αυτές του εθνικού γραμματέα του ίδιου κόμματος, του Φρανσουά Ντελαπιέρ, ο οποίος τον κατέταξε ανάμεσα στα «17 καθάρματα της Ευρώπης», ο Μοσκοβισί δήλωσε πως έχει σοκαριστεί.

«Μου έχουν προκαλέσει μεγάλο σοκ. Όταν ένας άνθρωπος δίνει τόσο πολύ από το χρόνο του, όλη την ενέργειά του, όλη την αφοσίωσή του στην υπηρεσία της χώρας του σε μια κατάσταση κρίσης, ακόμη κι αν κάποιος δεν συμμερίζεται τις ιδέες του, δεν τον χαρακτηρίζει έτσι», υπογράμμισε.

«Δεν πρέπει να υπερβαίνουμε ορισμένα όρια», τόνισε ο σοσιαλιστής υπουργός. «Τι ήθελαν; Μια δημοκρατία σε κρίση, μέσα στην οικονομική κρίση, είναι εύθραυστη. Και ο ρόλος των πολιτικών είναι να ανεβάζουν το επίπεδο της συζήτησης, όχι να το χαμηλώνουν», δήλωσε.

«Εξάλλου είναι βαθιά βλακώδες και άδικο. Η Γαλλία, δια της φωνής μου, από την αρχή της υπόθεσης αυτής, υπήρξε αντίθετα αυτή που πάντα υποστήριζε ότι δεν πρέπει να θιγούν οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ», υπενθύμισε.

«Από τη στιγμή που υπήρχε αυτή η συμφωνία, τι θέλατε να κάνω; Δεν είμαι Ζορό. Δεν είμαι Σούπερμαν», τόνισε ο Μοσκοβισί.

Οι επικρίσεις αυτές σε βάρος του Μοσκοβισί καταγγέλθηκαν έντονα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κυρίως από τον πρώτο γραμματέα του, τον Αρλέμ Ντεζίρ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την προσφυγή σ' ένα «λεξιλόγιο της δεκαετίας του '30».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Δεν είμαι «ο στραγγαλιστής του κυπριακού λαού»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news