facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για Ταμείο Αλληλεγγύης και περιορισμό στις συναλλαγές

Αναβρασμός επικρατεί στην Κύπρο με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση των νομοσχεδίων.

Συγκεκριμένα ομόφωνα έχουν ψηφιστεί μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμος του 2013 και το νομοσχέδιο για την Επιβολή Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές, σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Νόμος του 2013.

Εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των Τραπεζών.

Στη διάρκεια της ομιλίας ο Γιώργος Περδίκης βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε ότι «θα τηρήσουμε αποχή γιατί υπάρχουν πολλά κενά στο νομοσχέδιο». Παράλληλα ζήτησε την παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το κόμμα του θα τηρήσει αποχή στο νομοσχέδιο "Περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμος του 2013".

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα ψηφίσουν υπέρ των νομοσχεδίων, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι κατά,αποχή θα τηρήσει η ΕΔΕΚ ενώ το ΕΥΡΩΚΟ μοιράζεται στα δύο.

Νωρίτερα εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ με την τρόικα να σκληραίνει την στάση της και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το κούρεμα να κλείνει για τις καταθέσεις σε Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου. Όλα τα υπολοιπα τραπεζικά ιδρύματα θα μείνουν ανέπαφα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξετάζεται κούρεμα 20- 25% στις καταθέσεις της τράπεζας Κύπρου που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα η νέα λύση που εξετάζεται είναι αυτή του κουρέματος καταθέσεων σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα κατά 10 – 11% ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και περαιτέρω αύξηση του κουρέματος ώστε να καλυφθεί και το ταμείο προνοίας της Λαϊκής που φτάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Κυβερνητικές πήγες δήλωσαν πως στην περίπτωση που σήμερα ψηφιστούν τα τρία νομοσχέδια και αύριο εγκριθεί από τους ευρωπαίους το νομοσχέδιο για την τράπεζα Κύπρου, τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί ηγέτες θα μεταβούν στις Βρυξέλλες.

Τη λύση του κουρέματος επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ο οποίος τόνισε ότι το κούρεμα βρίσκεται ξεκάθαρα στο τραπέζι. Μάλιστα όπως είπε οι όροι έχουν πια διαφοροποιηθεί.

Μάλιστα στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει σενάριο που αφορά στην κρατικοποίηση της τράπεζας Κύπρου. Συγκεκριμένα εξωτερικοί σύμβουλοι προτείνουν την μεταφορά καλών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου η οποία βάσει της ίδιας πρότασης θα κρατικοποιηθεί. Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο προκειμένου να αποφασιστούν οι τελικές προτάσεις που θα κατατεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους έξω από το Προεδρικό, ο κ. Τορναρίτης δήλωσε ότι αυτή την ώρα διεξάγεται μια σκληρή διαπραγμάτευση. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δίνει τη μάχη της Κύπρου, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε. Συζητείται το θέμα που αφορά τα Ταμεία των εργαζομένων» είπε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κυβερνητικός εκπροσωπος Χρίστος Στυλιανίδης μιλώντας σε εκπομπή του Sigmalive λίγο μετά τις 8 ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δραματικές διαπραγματεύσεις για αναποφύγουμε μια άτακτη χρεοκοπία. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε χρέος να δώσουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο που να μπορούν να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να εμπλεχτώ σε θεματα που αφορούν την Βουλή, ωστόσο πιστεύω ότι όλοι έχουν πάρει το μήνυμα των δραματικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν. Εάν ψηφιστούν τα μέτρα, και συμφωνήσει η τρόικα τότε τα πράγματα θα είναι πιο απλά. Θα μπούμε στην ευθεία για μια τελική συμφωνία. Πρέπει να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Θα υποστούμε κάποιο κόστος αλλά θα τουλάχιστον θα σώσουμε την χώρα μας είπε.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς την θετική κατεύθυνση. Υπογράμμισε ότι η μοναδική εκκρεμότητα αφορά το ποσοστό των καταθέσεων που θα μετατραπεί σε μετοχές ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το ποσό που χρειαζόμαστε. Τόνισε ότι μετά την απορρόφηση των καταστημάτων των τραπεζών που βρίσκεται στην Ελλάδα, πλέον καλούμαστε να βρούμε τα μισά λεφτά. Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση της Λαϊκής, είπε ότι οι θέσεις εργασίας θα διασφαλιστούν και ήδη επεξεργάζονται μία φόρμουλα για διασφάλιση και των ταμείων προνοίας.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για Ταμείο Αλληλεγγύης και περιορισμό στις συναλλαγές"

Mάχη με τραυματίες στις φυλακές Τρικάλων


Τέσσερις άγνωστοι που επέβαιναν σε κλειστού τύπου βαν άνοιξαν πυρ περίπου στις 20:00 κατά των εξωτερικών φρουρών των φυλακών Τρικάλων.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις κρατούμενοι αφού άνοιξαν τα κελιά τους ανέβηκαν στην ταράτσα των φυλακών προκειμένου να δραπετεύσουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τέσσερις κρατούμενοι ήταν οπλισμένοι και άρχισαν και αυτοί να πυροβολούν προς τις σκοπιές. Αμέσως έσπευσαν επί τόπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Eπίσης ξεκίνησαν από την Αθήνα ενισχύσεις με μονάδα των ΕΚΑΜ.

Δύο τραυματίες

Μέχρι στιγμής αναφέρονται δύο τραυματίες. Και οι δύο είναι εξωτερικοί φρουροί και αυτή την ώρα υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Ο ένας φέρει σοβαρά τραύματα στην κοιλιά.





Περί τις 21:45 ακούγονταν ακόμη σποραδικοί πυροβολισμοί που προέρχονταν από την ταράτσα των φυλακών. Από την αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων αναφέρθηκε πώς σχεδιαζόταν επιχείρηση προκειμένου να απομακρυνθούν οι κρατούμενοι που αποπειράθηκαν να δραπετεύουν από την ταράτσα του κτηρίου. Στην επιχείρηση λαμβάνει μέρος η μονάδα των ΕΚΑΜ.



Καταδίωξη

Παράλληλα και μετά τους πρώτους πυροβολισμούς άρχισε η καταδίωξη του βαν με τους τέσσερις αγνώστους που πρώτοι άνοιξαν πυρ κατά της εξωτερικής φρουράς των φυλακών. Κατά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους οι πρώτοι πυροβολισμοί προέρχονταν από καλάσνικοφ που έφεραν οι άγνωστοι.

Aκούστε τι ανέφερε στη Ζούγκλα, ο εξωτερικός φρουρός των φυλακών Τρικάλων, κ. Αναγνώστου:

Περί τις 22.30 ο πρόεδρος του Σωματείου Εξωτερικών Φρουρών στις φυλακές Τρικάλων, κ. Βασταρούχας ανέφερε στη Ζούγκλα πως βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση για την απομάκρυνση κρατουμένων από την ταράτσα των φυλακών και πως ακόμα ακούγονταν πυροβολισμοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ένας εκ των εξωτερικών φρουρών είναι σε σοβαρή κατάσταση και βρισκόταν στο χειρουργείο, ενώ ο δεύτερος τραυματίας είναι σε καλύτερη κατάσταση. Υπάρχει κι ένας τρίτος, ελαφρά τραυματισμένος, ο οποίος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες στις φυλακές Τρικάλων.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Mάχη με τραυματίες στις φυλακές Τρικάλων"

Έτοιμα από τις 14 Ιαν. τα νομοσχέδια εξυγίανσης των τραπεζών

Τα νομοσχέδια που καλείται να ψηφίσει η βουλή, είναι έτοιμα από τις 14 του Γενάρη, όπως μαρτυρούν οι ημερομηνίες που αναγράφονται στα έγγραφα.

Το νομοσχέδιο περί εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, ετοιμάστηκε από τις 14 Ιανουαρίου και στάλθηκε στις 15 του ίδιου μήνα. Κατά τις ίδιες ημερομηνίες ετοιμάστηκε και το νομοσχέδιο σύστασης και λειτουργίας Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων και εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Ιδρυμάτων.


sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμα από τις 14 Ιαν. τα νομοσχέδια εξυγίανσης των τραπεζών"

Στους δρόμους η Τροχαία για το τριήμερο

Χωρίς φορτηγά οι εθνικές Ενισχυμένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη τη χώρα για την έξοδο των εκδρομέων της 25ης Μαρτίου. Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση

κυκλοφορίας φορτηγών στις εθνικές οδούς.

Συγκεκριμένα η απαγόρευση αφορά:

-Σήμερα στο ρεύμα εξόδου από τις 16:00-21:00

-Αύριο Σάββατο 23 Μαρτίου στο ρεύμα εξόδου από 8:00-13:00

-Τη Δευτέρα 25η Μαρτίου στο ρεύμα εισόδου από 15:00-21:00

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους η Τροχαία για το τριήμερο"

Το νομοσχέδιο εξυγίανσης της Λαϊκής (pdf)


Νομοσχέδιο για εφαρμογή μέτρου ή μέτρων εξυγίανσης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία θα ενεργεί ως Αρχή Εξυγίανσης, σε πιστωτικά και άλλα ιδρύματα κατατίθεται απόψε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πιστωτικό ίδρυμα οδηγείται σε καθεστώς εξυγίανσης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις με κύριο γνώμονα την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και τη διασφάλιση της προαγωγής της δημόσιας ωφέλειας και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.


Μέτρα εξυγίανσης λαμβάνονται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εάν τηρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
 
(α)          Το επηρεαζόμενο ίδρυμα δεν είναι βιώσιμο ή πιθανόν να καταστεί μη βιώσιμο, σύμφωνα με Κεντρική Τράπεζα που ενεργεί ως Αρχή Εξυγίανσης,

(β)          χωρίς τη λήψη μέτρων εξυγίανσης, άλλες ενέργειες που δυνατό να ληφθούν σε εύλογο χρόνο, δεν επαρκούν ούτως ώστε το ίδρυμα να μπορεί να τηρεί τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας ή και ρευστότητας, και
(γ)          το μέτρο εξυγίανσης είναι αναγκαίο για την προαγωγή της δημόσιας ωφέλειας και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
 
(2) Για σκοπούς αξιολόγησης, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο (α) του εδαφίου (1), η Αρχή Εξυγίανσης δύναται να λαμβάνει υπόψη  μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιστάσεις, χωρίς ο κατάλογος αυτός να είναι εξαντλητικός:

(α) Το επηρεαζόμενο ίδρυμα αδυνατεί ή ενδέχεται να αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όταν καθίστανται απαιτητές∙

(β) τα περιουσιακά στοιχεία του επηρεαζόμενου ιδρύματος υπολείπονται ή ενδέχεται να υπολείπονται των υποχρεώσεών του∙

(γ) το επηρεαζόμενο ίδρυμα αδυνατεί ή ενδέχεται να αδυνατεί να τηρεί τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας ή και ρευστότητας∙

(δ) έχει μειωθεί σημαντικά η πρόσβαση του επηρεαζόμενου ιδρύματος σε πηγές χρηματοδότησης∙

(ε) η διατήρηση της λειτουργίας του επηρεαζόμενου ιδρύματος εξαρτάται από δημόσια χρηματοδοτική στήριξη ή θα υπήρχε τέτοια εξάρτηση ελλείψει εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης, εκτός από την περίπτωση που, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, το ίδρυμα ζητεί ένα από τα εξής:

i) κρατική εγγύηση για την άντληση ταμειακών διευκολύνσεων∙ ή

ii) κρατική εγγύηση για την ανάληψη νέων υποχρεώσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί σοβαρή διαταραχή στην οικονομία της Δημοκρατίας∙
(στ) υπάρχει σημαντική απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του επηρεαζόμενου ιδρύματος∙

(ζ) έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς το επηρεαζόμενο ίδρυμα∙

(η) υπάρχουν θεμελιώδεις ελλείψεις στο επιχειρησιακό σχέδιο του επηρεαζόμενου ιδρύματος ή το επηρεαζόμενο ίδρυμα έχει παραβιάσει ή ενδέχεται να παραβιάσει τους όρους, βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άδεια άσκησης εργασιών∙

(θ) είναι ορατός ο κίνδυνος έναρξης διαδικασίας εκκαθάρισης∙

(ι) το επηρεαζόμενο ίδρυμα λειτουργεί σε μη συνετή και ορθή βάση.
Με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, η Αρχή Εξυγίανσης διασφαλίζει ότι τυχόν απώλεια που υφίσταται το θιγόμενο, από την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης, μέρος, δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θα είχε υποστεί εάν το ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση ετίθετο, στο σύνολό του, απευθείας σε εκκαθάριση.

Σε περίπτωση εκκαθάρισης ιδρύματος, στο οποίο μέτρα εξυγίανσης έχουν εφαρμοστεί, τηρείται ειδική προτεραιότητα για σκοπούς κάλυψης των χρεών και απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του περί Εταιρειών Νόμου, ενώ η χρηματοδότηση των μέτρων εξυγίανσης γίνεται από το Ταμείο Εξυγίανσης Πιστωτικών και ΄Αλλων Ιδρυμάτων και από το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων.
Προτεραιότητα απαιτήσεων

Στην περίπτωση εκκαθάρισης ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση εφαρμόζεται ο περί εταιρειών νόμος σε ότι αφορά  την προτεραιότητα πληρωμής οφειλών.

 Χρέη ή απαιτήσεις καταβάλλονται από τα έσοδα της εκκαθάρισης, με την ακόλουθη σειρά:

(α)  Αναγκαία και εύλογα έξοδα του ειδικού εκκαθαριστή και της Αρχής Εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματικών εξόδων κατά την εφαρμογή των διατάξεων της εν λόγω εκκαθάρισης,

(β) πιστώσεις που παραχωρήθηκαν στο ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση μετά το διορισμό του ειδικού εκκαθαριστή,

(γ) πιστώσεις που παραχωρήθηκαν στο ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ή τα Ταμεία πριν το διορισμό του ειδικού εκκαθαριστή,

(δ)  εγγυημένη κατάθεση, ποσά οφειλόμενα προς το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων, οποιαδήποτε κρατική στήριξη δόθηκε στο ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση, δυνάμει του περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών Νόμου του 2013 και κυβερνητικές εγγυήσεις που παραχωρήθηκαν στο ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση δυνάμει του περί της Παραχώρησης Κυβερνητικών Εγγυήσεων για τη Σύναψη Δανείων ή και την Έκδοση Ομολόγων από Πιστωτικά Ιδρύματα Νόμου του 2012,

(ε)  άλλα χρέη ή απαιτήσεις που δεν εξασφαλίζονται με επιβάρυνση στην περιουσία του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση,

(στ) χρέη ή απαιτήσεις μειωμένης εξασφάλισης (δευτεροβάθμιο κεφάλαιο).
Ενδιάμεση τράπεζα

Η Κεντρική Τράπεζα δύναται να απαιτεί, μέσω της έκδοσης διατάγματος, τη μεταβίβαση όλων ή ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση, σε ενδιάμεση τράπεζα, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου ή των μετόχων ή μελών του εν λόγω ιδρύματος.

Η ενδιάμεση τράπεζα συστήνεται ως εταιρεία, από την Αρχή Εξυγίανσης και λειτουργεί ως τράπεζα, δυνάμει άδειας, που χορηγείται σε αυτή από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, δυνάμει του εδαφίου με σκοπό τη συνέχιση των απαραίτητων, για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος, τραπεζικών εργασιών και υπηρεσιών πληρωμών του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση, τη διαφύλαξη της αξίας της μεταβιβαζόμενης περιουσίας, και την ομαλή λειτουργία της προς μεγιστοποίηση της αξίας των μεταβιβασθέντων περιουσιακών στοιχείων, μέχρι την πώληση όλων ή μέρους των εργασιών της ενδιάμεσης τράπεζας.

Κανένα δικαίωμα μετόχων

Νοείται περαιτέρω ότι, οι μέτοχοι ή οι πιστωτές του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση και άλλα τρίτα μέρη, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία, δικαιώματα ή υποχρεώσεις δεν μεταβιβάζονται, δεν έχουν δικαιώματα, άμεσα ή έμμεσα, επί των περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων που έχουν μεταβιβαστεί στην ενδιάμεση τράπεζα.

Και μετά πώληση

Οι σύμβουλοι και διευθυντές της ενδιάμεσης τράπεζας διαχειρίζονται την τράπεζα αυτή ως επιχείρηση, με σκοπό την  πώληση της ή την πώληση όλων ή μέρους των εργασιών της, σε ένα ή περισσότερους αγοραστές, εντός τριών (3) ετών από τη σύστασή της, όταν οι συνθήκες είναι, κατά την κρίση της Αρχής Εξυγίανσης, οι κατάλληλες.

Σε περίπτωση που η Αρχή Εξυγίανσης κρίνει αναγκαία τη συνέχιση των εργασιών της ενδιάμεσης τράπεζας, πέραν των τριών ετών για σκοπούς εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, η περίοδος δύναται να παραταθεί για επιπλέον δύο χρονικές περιόδους ενός έτους έκαστη.

Σε περίπτωση που η ενδιάμεση τράπεζα δεν πωληθεί εντός των περιόδων που προνοούνται, η ενδιάμεση τράπεζα τίθεται σε εκκαθάριση

Οποιοδήποτε πλεόνασμα από τυχόν εκκαθάριση ή πώληση της ενδιάμεσης τράπεζας, μετά την ικανοποίηση στο ακέραιο όλων των νόμιμων απαιτήσεων των πιστωτών της ενδιάμεσης τράπεζας, περιλαμβανομένων και των απαιτήσεων και τυχόν εξόδων της Αρχής Εξυγίανσης, καταβάλλεται στο ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση
 

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νομοσχέδιο εξυγίανσης της Λαϊκής (pdf)"

Χωρίς ηλεκτρικό από Ειρήνη ως Κηφισιά

Κλειστό θα παραμείνει το Σάββατο και την Κυριακή το τμήμα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το σταθμό Ειρήνη έως την Κηφισιά, λόγω έργων στη σιδηροδρομική γραμμή.

Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα υπάρχει η λεωφορειακή γραμμή Χ5 ΣΤ. ΗΣΑΠ Ειρήνη-Κηφισιά.

Η αφετηρία της γραμμής θα είναι έναντι της εισόδου του σταθμού ΗΣΑΠ Ειρήνη και το τέρμα στην πλατεία Πλατάνου, όπου βρίσκεται και η αφετηρία των λεωφορειακών γραμμών 550, Ε7, Χ14.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ηλεκτρικό από Ειρήνη ως Κηφισιά"

Δ. Φυλής: Ιδρύει Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο

Στην ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου προχωρεί ο Δήμος Φυλής σε συνεργασία με την ΜΚΟ Νόστος, στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΣΠΑ με στόχο τη στήριξη των άπορων δημοτών και των οικονομικά ασθενών οικογενειών του Δήμου Φυλής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά έξι δράσεις μεταξύ των οποίων η Διανομή Συσσιτίου, η ίδρυση Τράπεζας Χρόνου, η δημιουργία Δημοτικού Λαχανόκηπου που θα εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες και η ίδρυση Γραφείου Διαμεσολάβησης.

Υπεύθυνη για τον συντονισμό του προγράμματος είναι η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

Οι δικαιούχοι καθορίζονται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που αναγράφονται σε σχετική υπουργική απόφαση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δικαιούχοι είναι οι άποροι δημότες με εισόδημα μέχρι 7.200 ευρώ, διμελής οικογένεια (σύζυγοι) με εισόδημα μέχρι 10.700 ευρώ, τριμελής οικογένεια (με ένα παιδί) 11.520 ευρώ κ.ο.κ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τους άπορους με αναπηρία 67% και άνω.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 9 Απριλίου καθημερινά από 09:00 έως 13:00

- στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής

- στο Δημοτικό Κατάστημα (παλιό δημαρχείο) Δημοτικής Ενότητας Ζεφυρίου

- στο Δημοτικό Κατάστημα (παλιό δημαρχείο) Δημοτικής Ενότητας Φυλής

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Φυλής: Ιδρύει Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο"

ΓΣΕΕ: Στο 29% η ανεργία στο τέλος του 2013

Την ίδια στιγμή, όπως εκτιμούν επιστημονικοί συνεργάτες της Συνομοσπονδίας, οι μέσες πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές σε σχέση με το 2009 έχουν μειωθεί κατά 29%.

Στο 29% θα ανέλθει η ανεργία στην Ελλάδα στα τέλη του 2013, όπως εκτιμούν οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ, με τους ανέργους να υπερβαίνουν τα 1,45 εκατομμύρια.

Επίσης, σύμφωνα με τους συνεργάτες της ΓΣΕΕ οι μέσες πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές σε σχέση με το 2009 έχουν μειωθεί κατά 29% , ενώ οι τιμές των βασικών αγαθών και των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 17% συγκριτικά με το 2007.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία στη χώρα μας το τέταρτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στο 26%, ενώ ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.295.535 άτομα.

Την ίδια στιγμή, «Αττίλα του οικονομικού ολοκληρωτισμού» χαρακτήρισε την απόφαση για παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε κατά το 35ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «εγκληματική» και «τιμωρητική» στάση που πλήττει συνολικά την Ευρώπη, και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την ευρωζωνη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Στο 29% η ανεργία στο τέλος του 2013 "

Υποβάθμιση της Κύπρου από την Standard & Poor's

Η S&P υποβάθμισε την Πέμπτη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, σε «CCC» από «CCC +», με αρνητική προοπτική (outlook), αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «C» για τη χώρα.

Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση κυρίως στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου.

Όπως επισημαίνει, από το 2012 οι κυπριακές τράπεζες έχουν υποστεί ζημιές από τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αλλά και πιστωτικές ζημιές στα δάνεια του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη εκτιμά ότι αυξάνεται για την Κύπρο ο κίνδυνος άτακτου πιστωτικού γεγονότος.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποβάθμιση της Κύπρου από την Standard & Poor's"

«Νέα ΜΕ.Ρ.Α.» το νέο κόμμα του Χρήστου Ζώη

Αποτελείται από στελέχη που αποχώρησαν από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και τη Ν.Δ.

Σάρκα και οστά πήρε το απόγευμα της Πέμπτης η νέα αντιμνημονιακή κίνηση στο χώρο της κεντροδεξιάς με το όνομα Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση (Νέα ΜΕ.Ρ.Α). Του νέου σχήματος, που αποτελείται από στελέχη που αποχώρησαν από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» θα ηγείται ως πρόεδρος, ο πρώην βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ κ.Χρ. Ζώης. 
 
Έμβλημα του νέου κόμματος, του οποίου πρόεδρος θα παραμείνει ο κ. Ζώης έως το τέλος Ιουνίου, οπότε και θα γίνει συνέδριο, θα είναι πέντε δεξιόστροφες καμπυλωτές ακτίνες ενός νοητού ήλιου. Γενικός γραμματέας θα είναι ο πρώην βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ κ.Μιχ. Γιαννάκης, ενώ το κόμμα θα διοικείται από Πολιτική Γραμματεία, 21 μελών, τα οποία είναι τα εξής: οι κκ. Αθ. Αργυρός, Γ. Βάμβουκας, Μιχ. ΓαυγιωτάκηςΣτ. Γκάβαλης, Ν. ΔρίτσαςΘ. Δρόσος (πρώην μέλος της ΚΕ της ΝΔ), Ι. Κουράκος (πρώην βουλευτής ΝΔ), Χρ. Λύτρας (πρώην στέλεχος ΝΔ), Ι. Μανώλης (πρώην βουλευτής ΝΔ),Γ. ΝούλαςΣτ. Πολίτης, Ν. ΠρωτέκδικοςΓ. Ρωμανιάς, Δ. Σταμάτης (πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ), Ν. Σταυρογιάννης (ανεξάρτητος βουλευτής Φθιώτιδας), Φ. Τσιπέλης και Ν. Χριστοδουλόπουλος και οι κυρίες Αικατερίνη Ζαγγανά και Ελένη Πανταζή.
 
Στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, τα μέλη του επισημαίνουν ότι δεν έχουν την πρόθεση να αποτελέσουνε προσωρινή ή μεταβατική, διαδικαστική ή ρυθμιστική συνιστώσα άλλου κόμματος και αναφέρουν ότι καλούν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε συστράτευση για την Εθνική Συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος.
 
Η στρατηγική της Νέας Μεταρρυθμιστικής Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης έχει ως κεντρικό άξονα την εθνική ανεξαρτησία, την εκχώρηση, όπως σημειώνουν, δεν αποδέχονται. 
 
«Διατηρούμε τη θέση μας στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχουμε και προωθούμε εντατικά και μεθοδικά τα συμφέροντα της χώρας μας. Συνάπτουμε νέες συμμαχίες και ανανεώνουμε υφιστάμενες με βάση την εθνική ωφέλεια και την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων» υπογραμμίζουν και συμπληρώνουν: «Αποκρούουμε κάθε απόπειρα επιβολής όρων διαβίωσης των Ελλήνων που παραπέμπουν σε προτεκτοράτο. Απορρίπτουμε την παραγωγή δικαίου από εξωχώρια κέντρα που παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους».
 
Υποστηρίζουν την παραμονή στη ζώνη του Ευρώ, αλλά διευκρινίζουν ότι δεν έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν να το πράττουν με κάθε κόστος και θέτουν ως βασικό κριτήριο των αποφάσεών τους και της πολιτικής τους δράσης, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. 
 
«Διατηρούμε τη θέση μας ως ένα εκ των παλαιοτέρων μελών της Ε.Ε. και επιδιώκουμε την αναβάθμιση του ρόλου μας σ’ αυτή. Επιδιώκουμε την ισόρροπη πολιτική, αμυντική, οικονομική, κοινωνική και νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης με σεβασμό στην εθνική ταυτότητα κάθε κράτους μέλους και στους θεσμούς του» αναφέρεται στην διακήρυξη και σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Απορρίπτουμε οποιαδήποτε διαδικασία ενοποίησης που τείνει να λάβει τα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής ολοκληρωτικής οικονομικής ηγεμονίας. Σε κάθε περίπτωση ενεργούμε με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».


tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "«Νέα ΜΕ.Ρ.Α.» το νέο κόμμα του Χρήστου Ζώη"

Reuters: Το αέριο ανήκει και στις δύο κοινότητες, διαμηνύει η Τουρκία

Τουρκικοί λεονταρισμοί εν μέσω της κρίσης για τους κυπριακούς πόρους

Η Τουρκία θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα για να προσελκύσει επενδύσεις και να σώσει την οικονομία της, διεμήνυσαν Τούρκοι αξιωματούχοι την Πέμπτη μέσω του πρακτορείου Reuters.

Η ΕΕ έχει δώσει διορία στη Λευκωσία ως τη Δευτέρα να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισ. ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας διεθνούς δανεισμού - σε διαφορετική περίπτωση, η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου της από την ευρωζώνη, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Κύπρος διεξάγει συνομιλίες με την Ρωσία για πιθανές ρωσικές επενδύσεις. Ο Κύπριος υπουργός Μιχάλης Σαρρής έχει αναφέρει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι ένα από τα θέλγητρα για τις ρωσικές επενδύσεις.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ανωνύμως στο Reuters ότι «ο πόρος αυτός ανήκει και στις δύο κοινότητες κι η μελλοντική εκμετάλλευσή του δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση μόνον της 'νότιας Κύπρου'. Μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον τέτοιων πρωτοβουλιών εάν είναι αναγκαίο».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «η αποκλειστική χρήση του πόρου αυτού [...] από τη 'νότια Κύπρο' αποκλείεται [...] είναι απαράδεκτη».

«Συζητάμε όλα τα νομικά μέσα. Θα μπορούσαμε να θέσουμε το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε επίσης άλλα, πολιτικά και νομικά κανάλια» προσέθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Το αέριο ανήκει και στις δύο κοινότητες, διαμηνύει η Τουρκία"

Λυκουρέντζος. «Θα αποδοθούν ευθύνες για την μη αποπληρωμή υπερωριών, εφημεριών » (ΒΙΝΤΕΟ)

O Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση σχετικά με την αποπληρωμή των υπερωριών και εφημεριών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Ανέφερε --μεταξύ άλλων- χαρακτηριστικά ότι «Παρά την οικονομική στενότητα, η χρηματοδότηση των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας πραγματοποιείται ομαλά, ενώ ομαλή είναι η καταβολή της μισθοδοσίας.

Σε ό,τι αφορά την υπερωριακή απασχόληση και τις εφημερίες θα σας δώσω μερικά στοιχεία:
Για τις εφημερίες έχουν ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας 1.157.000 Ευρώ, ενώ για τις υπερωρίες το ποσό ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια Ευρώ.

Αυτό, όμως το οποίο με λυπεί, είναι ότι δεν έχουν εξοφληθεί εφημερίες και υπερωρίες του παρελθόντος έτους, κάτι το οποίο δεν οφείλεται στο Υπουργείο. Οφείλεται σε παραλείψεις της διοικήσεως του νοσοκομείου και για αυτό σας ενημερώνω ότι σήμερα θα διαταχθεί έλεγχος.
Δεν είναι δυνατόν από τις αρρυθμίες της διοικήσεως του νοσοκομείου και υπαλλήλων να μην έχουν πληρωθεί εφημερίες και υπερωρίες. Να δημιουργούνται αιτίες για κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία. Εγώ θα καταλογίσω ευθύνες, γιατί πρέπει κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι να τις αναλαμβάνουν. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση».

Αναφορικά με τις οφειλόμενες εφημερίες οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι «Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και με κάποιους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου, όπου δεν αμφισβητώ την εντιμότητα και την υπηρεσιακή τους αφοσίωση αλλά δεν είναι δυνατόν χάριν εμμονών τους να καθυστερεί η ροή της χρηματοδότησης, όταν έχει υπογράψει τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας για την μεταβίβαση των πιστώσεων».

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι «για να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο στο μέλλον, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα υπάρχει σχετική διάταξη για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των οφειλόμενων εφημεριών και υπερωριών».



Διαβάστε Περισσότερα » "Λυκουρέντζος. «Θα αποδοθούν ευθύνες για την μη αποπληρωμή υπερωριών, εφημεριών » (ΒΙΝΤΕΟ)"

Επικρίσεις Fitch για τη στάση των Ευρωπαίων στην κρίση

Η κρίση που περιβάλλει την Κύπρο φέρνει στο προσκήνιο το κόστος της «μεσοβέζικης» λύσης που ακολουθούν οι πολιτικοί για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης, αναφέρει... ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στην ανακοίνωσή του.

«Χωρίς μεγαλύτερη πρόοδο και σαφήνεια όσον αφορά τους όρους για την κατανομή των δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών κινδύνων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, κάθε κρατική και τραπεζική κρίση οδηγεί σε μία ξεχωριστή (ad hoc) αντίδραση που μεγεθύνει την αβεβαιότητα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των αγορών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν, ωστόσο, άμεσες επιπτώσεις όσον αφορά την αξιολόγηση του αξιόχρεου για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

«Το πρόγραμμα βοήθειας που προτάθηκε στην Κύπρο επιβεβαιώνει την ισχυρή επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτικών να ελαχιστοποιήσουν το κόστος για τους άλλους φορολογούμενους στην Ευρωζώνη, αλλά αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των κατόχων τραπεζικών καταθέσεων». Ωστόσο, προσθέτει η ανακοίνωση, δεν υπάρχουν ακόμη (για να συμβεί αυτό) το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο και οι μηχανισμοί αναδιάρθρωσης (των τραπεζών).

«Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής τώρα και κυρίως η συμμετοχή των μικροκαταθετών, δημιουργούν ένα δυνητικά επικίνδυνο προηγούμενο για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα για εκείνες με ασθενή τραπεζικό τομέα», σημειώνει ο οίκος, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η κατάσταση υπογραμμίζει την ανάγκη μίας τραπεζικής ένωσης εντός της Ευρωζώνης για να προσφέρει το αποτελεσματικό πλαίσιο στη διαχείριση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων. «Η πρόοδος στη τραπεζική ένωση, περιλαμβανομένων ενός ξεκάθαρου καθεστώτος αναδιάρθρωσης των τραπεζών και κάποιας μορφής κοινής ασφάλισης των καταθέσεων είναι απαραίτητα στοιχεία για να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ΟΝΕ», τονίζεται.

Ο Fitch αναφέρει ότι το πάγωμα των καταθέσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα αποτελεί ντε φάκτο περιορισμό της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.

«Αν», προσθέτει, «εισαχθούν άλλες μορφές ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων ως μέρος ενός προγράμματος που θα συμφωνηθεί μεταξύ των κυπριακών αρχών και των ΕΕ -ΔΝΤ, ο Fitch θα επανεξετάσει το ανώτατο όριο αξιολόγησης ΑΑΑ που έχουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης (εκτός από την Ελλάδα που έχει ανώτατο όριο το B- λόγω του κινδύνου εξόδου από την Ευρωζώνη), το οποίο βασίζεται στην ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων στην Ευρωζώνη».

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικρίσεις Fitch για τη στάση των Ευρωπαίων στην κρίση"

Αποφασισμένος να σκοτώσει και να αυτοκτονήσει στο Νοσοκομείο Σπάρτης!

Μπήκε αποφασισμένος στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Όπλισε την καραμπίνα, πυροβόλησε έναν Φυσικοθεραπευτή και μετά αυτοκτόνησε.

Είναι Πέμπτη 21 Μαρτίου ώρα 2 το μεσημέρι. Στον χώρο του Νοσοκομείου Σπάρτης εισέρχεται ο 76χρονος Γερμανός υπήκοος ονόματι Βέμπερ. Ψηλός και αδύνατος. Φανερά σκυθρωπός αφού δύο μέρες πριν έχασε την γυναίκα του που νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική.

Κατευθύνεται από την κεντρική είσοδο στο ισόγειο του Νοσοκομείου και στο Φυσικοθεραπευτήριο. Στα χέρια κρατά μια ψάθα όπου έχει τυλιγμένη μια καραμπίνα αποσυναρμολογημένη. Φθάνει στο Φυσικοθεραπευτήριο και αναζητά τους Φυσικοθεραπευτές. Έχει ήδη συνδέσει και οπλίσει την καραμπίνα. Έρχεται αντιμέτωπος με τον Φυσικοθεραπευτή Α. Κ. Ο πρώτο πυροβολισμός ακούγεται στο διάδρομο. Ο φυσικοθεραπευτής πέφτει τραυματισμένος στα πλευρά.

Συνοδοί, νοσηλευτές και γιατροί έντρομοι τρέχουν… Στο διάδρομο βρίσκονται δίπλα – δίπλα ο γιατρός Τζελέπης που συστήνει στον 76χρονο να αφήσει το όπλο

. Αυτός χαμογελά έχοντας το χέρι στη σκανδάλη. Αυτό το χαμόγελο θα πει αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο τελευταίος μορφασμός του πριν τον δεύτερο πυροβολισμό. Ο Γερμανός έχει στρέψει το όπλο στο στόμα του, πυροβολεί και πέφτει νεκρός. Ο γιατρός δίπλα του μέσα στα αίματα διώχνει τους συνοδούς Ακολουθεί ένας πανικός έως ότου ηρεμήσουν όλοι αφού ο δράστης του παρ’ ολίγον φόνου κείτεται νεκρός.

[Δείτε φωτορεπορτάζ από υλικό αυτόπτων μαρτύρων αμέσως μετα το συμβάν αποκλειστικά στο notospress.gr]

Το ζεύγος που έμελλε να στιγματίσει το Νοσοκομείο Σπάρτης ζούσε χρόνια στη Λακωνία, μάλλον στην περιοχή του Γυθείου. Η σύζυγος του αυτόχειρα νοσηλευόταν με εγκεφαλικό και κατέληξε στο Νοσοκομείο δύο μέρες πριν, στα χέρια του αυτόχειρα.

Με το θάνατό της, λένε μάρτυρες ο Γερμανός, που έδειχνε φιλήσυχος και ολιγομίλητος, έφυγε, για να επιστρέψει σήμερα έτοιμος για φόνο και αυτοκτονία.

Με καλυμμένη την καραμπίνα αναζητά συγκεκριμένα πρόσωπα, επιχειρεί κτύπημα και αυτοκτονεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr o αυτόχειρας είχε πάνω του γράμμα. Ζητούσε να τον θάψουν μαζί με την γυναίκα του ενώ ανέφερε και οικονομικά χρέη κατονομάζοντας και τα πρόσωπα στα οποία χρωστούσε. Η ύπαρξη γράμματος σημαίνει ότι ήταν αποφασισμένος να αυτοκτονήσει μέσα στο Νοσοκομείο αφού προηγουμένως, ίσως, έλυνε κάποιους λογαριασμούς. Κανείς δεν γνωρίζει αν στο γράμμα αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη του όπως και το αν είχε λόγους να αναζητά κάποιον γιατρό ή φυσικοθεραπευτή.

notospress
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφασισμένος να σκοτώσει και να αυτοκτονήσει στο Νοσοκομείο Σπάρτης!"

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έκλεβε καλώδια και μετασχηματιστές της ΔΕΗ

Εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν σε κλοπές καλωδίων παροχών και μετασχηματιστών του δικτύου της ΔΕΗ εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Καρδίτσας. Συνελήφθησαν πέντε μέλη της και συγκεκριμένα τρεις Ρομά (ένας 37χρονος και δύο 40χρονοι), καθώς και ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής (γιος και πατέρας, ηλικίας 21 και 41 ετών, αντίστοιχα) επιχείρησης αγοράς και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων.

Οπως προέκυψε, η εν λόγω ομάδα συστήθηκε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2011, έχοντας δομή, διακριτούς ρόλους και εκτεταμένο πεδίο δράσης σε περιοχές της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας.

Ειδικότερα, οι τρεις Ρομά αποξήλωναν τους μετασχηματιστές από κολώνες της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα αφαιρούσαν καλώδια παροχών ηλεκτρολογικών πινάκων από υποσταθμούς του δικτύου της επιχείρησης. Μέχρι σήμερα είχαν διαπράξει συνολικά 1.222 κλοπές μετασχηματιστών, καλωδίων και ηλεκτρικών πινάκων, με τη ζημιά για τη ΔΕΗ να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 3.900.000 ευρώ.

Την εκτεταμένη αυτή δράση τους υποκινούσε ο 21χρονος ιδιοκτήτης και ο 41χρονος διαχειριστής επιχείρησης scrap που εδρεύει στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. Εκεί οι 3 Ρομά μετέφεραν και παρέδιδαν τις αφαιρεθείσες ποσότητες χαλκού, έναντι του χρηματικού ποσού των 3 ευρώ ανά κιλό. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο το τελευταίο τρίμηνο έλαβαν 20.000 ευρώ ως αντίτιμο για τις ποσότητες χαλκού που παρέδιδαν.

Κατασχέθηκαν πάνω από 1.450 κιλά χαλκού, περίπου 700 μέτρα πλαστικού καλωδίου της ΔΕΗ από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο χαλκός, καθώς και πλήθος εργαλείων και αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των κλοπών.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έκλεβε καλώδια και μετασχηματιστές της ΔΕΗ"

Xάπια... ντομάτας, προστατεύουν από εγκεφαλικά και εμφράγματα

Ένα πρωτοποριακό χάπι που έχει ως βάση την ντομάτα, παρουσίασαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Το χάπι περιέχει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται στη φλούδα της ντομάτας, και συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και στην προστασία του εσωτερικού τους τοιχώματος, του ενδοθηλίου.

Τα συγκεκριμένα χάπια αποτελούν ουσιαστικά συμπλήρωμα διατροφής και κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί στην κατανάλωση σ τριών κιλών ντομάτας, ενώ οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι για την δράση του στο καρδιαγγειακό σύστημα, αφού σύμφωνα με μία πρώτη έρευνα φάνηκε ότι η λήψη του χαπιού αυξάνει την ελαστικότητα των αγγείων κατά 50%, ενώ τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την κατάσταση του ενδοθηλίου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Xάπια... ντομάτας, προστατεύουν από εγκεφαλικά και εμφράγματα"

Η λίστα Λαγκάρντ στην Βουλή: Όλα τα ονόματα και τα ποσά

Πίνακα με όλα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ και το χρηματικό ποσό που βρέθηκε στους λογαριασμούς τους έστειλε το ΣΔΟΕ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να σχηματιστεί εικόνα για γιο προφίλ

των καταθετών. Στην ουσία το ΣΔΟΕ επεξεργάστηκε όλα τα αρχεία (τραπεζικές καρτέλες) που περιέχει το αρχείο και απομόνωσε ονόματα και ποσά.

Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ έχει καταρτίσει τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ ανάλογα με το ύψος του χρηματικού ποσού. Πρώτο στον κατάλογο, εμφανίζεται το όνομα «PANTELI MARIA» με ποσό ύψους 562.896.546 δολάρια. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι όπως έχει δηλώσει η κυρία Παντελή, ο λογαριασμός δεν της ανήκει καθώς ήταν διαχειρίστρια (internet user). Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκει στο hedge fund του κ. Σάμπυ Μιώνη.

Ακολουθεί το όνομα «Levis Solomon» με ποσό 557.938.829 δολάρια και το «Sapountzi (Sapountsis) Pinelopi (Penelope) με 108.586.482 δολάρια ενώ η πρώτη τετράδα κλείνει με τον «Mionis Sampy (Sabby) (Saby) με 80.619.625 δολάρια.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα 79 ονόματα εμφανίζουν ποσά άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ 451 εμφανίζουν ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Συνολικά, 918 φυσικά πρόσωπα εμφανίζουν ποσά .

Μεταξύ των ονομάτων είναι των συγγενών του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, στην θέση 391 εμφανίζεται ο κ. Συμεών Σικιαρίδης με ποσό 1.226.899 δολάρια, αμέσως μετά η σύζυγός του Ελένη Παπακωνσταντίνου με το ίδιο ποσό ενώ στην 919η ο κ. Ανδρέας Ρωσσώνης με μηδενικό ποσό.


Διαβάστε Περισσότερα » "Η λίστα Λαγκάρντ στην Βουλή: Όλα τα ονόματα και τα ποσά "

Απέρριψε ο Τσίπρας την πρόταση μομφής κατά του Στουρνάρα

«Η χώρα έχει πρωθυπουργό, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη»

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Στουρνάρας δεν ακολουθεί τη δική του πολιτική, καθώς η χώρα έχει πρωθυπουργό, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη. Ο κ. Στουρνάρας, πρόσθεσε, δεν λειτουργεί κατά βούληση, αλλά ακολουθεί ένα σχεδιασμό.

Αν τίθεται θέμα επάρκειας του κ. Στουρνάρα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, δεν αφορά τον ίδιο, αλλά την κυβέρνηση, την οποία πρέπει να κρίνει συνολικά ο λαός. Κι ο λαός ξέρει, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση στερείται στοιχειώδους αξιοπιστίας για να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέρριψε ο Τσίπρας την πρόταση μομφής κατά του Στουρνάρα"

Μπαρόζο: Έχω επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας

Τη διαβεβαίωση ότι έχει επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τις έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από... τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ επί του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας στη Μόσχα.

«Έχω επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας στην υπόθεση αυτή...», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

«Το σχήμα που προτείνεται αυτήν την στιγμή στην Κύπρο μοιάζει σήμερα τελείως παράλογο», είχε μόλις προηγουμένως δηλώσει από το βήμα της συνόδου συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας ο ρώσος πρωθυπουργός.

Σε άλλες δηλώσεις του προς ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ο κ. Μεντβέντεφ είχε αναφέρει πως «όλα τα δυνατά σφάλματα» έχουν διαπραχθεί και απείλησε με επανεξέταση του μεριδίου που καταλαμβάνει το ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν η διευθέτηση που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.

dealnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαρόζο: Έχω επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας"

Ενταλμα σύλληψης -για μίζα 1,5 εκατ.- και σε βάρος της κουνιάδας του Ακη Τσοχατζόπουλου

Τη σύλληψη της πρώην κουνιάδας του Ακη Τσοχατζόπουλου, αδελφής της πρώην γυναίκας του, ζήτησε με ένταλμα ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής για εμπλοκή της στη διακίνηση παράνομων χρημάτων του πρώην υπουργού.

Το ένταλμα εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα και αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απαγγελία κατηγορίας σε βάρος της Ελγκεν Στοφρέγκεν, αδελφής της Γκούντρουν Μολντεχάουερ-Τσοχατζοπούλου αφορά στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο ανακριτικό γραφείο για ποσό 1.455.000 ελβετικών φράγκων που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό της. Μάλιστα στον επίμαχο λογαριασμό συνδικαιούχος ήταν άλλο ένα πρόσωπο, που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό στις δικαστικές αρχές, σε βάρος του οποίου επίσης εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Τα χρήματα που εντοπίστηκαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό φέρονται να ξεκίνησαν από λογαριασμό της εταιρείας ΜΙΕ, που εμπλέκεται στην υπόθεση των υποβρυχίων, ακολούθως να κατατέθηκαν σε λογαριασμό του γιου του εκπροσώπου της υπεράκτιας εταιρείας Μorelia, Οράτιου Μελά, και τελικώς να κατέληξαν στον λογαριασμό της Ελγκεν Στοφρέγκεν.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη για διακίνηση «μαύρου πολιτικού χρήματος», υπόθεση για την οποία κατηγορούνται ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ακόμη 18 άτομα, έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 22 Απριλίου, ενώ η ανάκριση συνεχίζεται σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις του υπουργείου Αμυνας για τα TORM1 και τα υποβρύχια.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταλμα σύλληψης -για μίζα 1,5 εκατ.- και σε βάρος της κουνιάδας του Ακη Τσοχατζόπουλου"

Καταδικάστηκε ο πρώην νομάρχης Θεσπρωτίας για χρηματισμό

Τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση επιβλήθηκε στον πρώην νομάρχη Θεσπρωτίας, Βασίλη Γιόγιακα, δίχως μάλιστα να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, για υπόθεση χρηματισμού που αποκαλύφθηκε μέσα από τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου το 2009.

Ο Θωμάς Δήμας (πρώην αντινομάρχης) καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση για διαμεσολάβηση στη δωροδοκία.

Τον πρώην νομάρχη, είχε βιντεοσκοπήσει με κρυφή κάμερα, ο τότε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας Θωμάς Δήμας, να παραλαμβάνει τυλιγμένα σε εφημερίδα χαρτονομίσματα, προκειμένου να αναθέσει δύο περιβαλλοντικές μελέτες για τον ποταμό Καλαμά και τη Λίμνη του Καλοδικίου, σε συγκεκριμένη εταιρεία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδικάστηκε ο πρώην νομάρχης Θεσπρωτίας για χρηματισμό"

ΙΚΑ: Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με εργόσημο δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα

Οι αμειβόμενοι με εργόσημο, δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (επίδομα ασθένειας, ατυχήματος, επαγγελματικής νόσου, ΤΒC, επιδόματα μητρότητας και έξοδα κηδείας), σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΙΚΑ.

Κατά συνέπεια, ο χρόνος ασφάλισης με εργόσημο λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος.
Για την χορήγηση παροχών ασθενείας σε είδος των αμειβομένων με εργόσημο απαιτούνται εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης, στις οποίες μπορούν να συνυπολογιστούν και οι λοιπές ημέρες ασφάλισης.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση παροχών σε είδος με βάση τη συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης (ή 50 κατ΄ εξαίρεση για το έτος 2013) δεν συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης με εργόσημο.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ: Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με εργόσημο δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα"

«Πήρα ανάστημα από το ''όχι'' των Κυπρίων», δήλωσε η Κάτια Δανδουλάκη

Για την περηφάνια που ένιωσε μετά το «όχι» των Κυπρίων στο κούρεμα των καταθέσεών τους μίλησε η Κάτια Δανδουλάκη σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε πει όχι και εμείς. Αισθάνθηκα πόσο μεγάλη σημασία έχει να σηκώνεις το ανάστημά σου. Ένας τόσο δα μικρούτσικος λαός, που είναι το ένα χιλιοστό των υπολοίπων, που είπε ''Οχι, γιατί η αξιοπρέπειά μου είναι πάνω από όλα αυτά''. Μπράβο τους, συγκινήθηκε η ψυχή μου, τους λάτρεψα διπλά. Αν και ήδη τους αγαπούσα πάρα πολύ». Αυτό δήλωσε η δημοφιλής ηθοποιός στο Κορίτσια για Σπίτι.

Προσθέτοντας: «Οι Κύπριοι έχουν μια ζεστασιά. Δουλεύουν σαν μια οικογένεια, όπως εσείς στη Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα μας λείπει αυτή η περηφάνια. Ενιωσα σαν να πήρα και άλλο ανάστημα από το χθεσινό ''όχι'' των Κυπρίων. Και είπα ''Κοίτα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς. Να πούμε 'όχι' όταν μας καταπατούν την αξιοπρέπεια μας''. Να μην τη χάνουμε. Τώρα είμαστε λίγο χαμένοι. Χτυπιόμαστε στα ντουβάρια σαν νυχτερίδες. Και δεν έχουμε υποστεί καμία κάθαρση ως λαός».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πήρα ανάστημα από το ''όχι'' των Κυπρίων», δήλωσε η Κάτια Δανδουλάκη"

Το τελευταίο σχέδιο: Σε εκκαθάριση η Λαϊκή Τράπεζα, σώζονται Κύπρου και Ελληνική

Δραματικές φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως κλείνει η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Θα ακολουθήσει διάσπαση της τράπεζας σε good και bad bank, αλλά διασφαλίζονται οι καταθέσεις σίγουρα μέχρι το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ και γίνεται προσπάθεια για διασφάλιση καταθέσεων μέχρι του ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, θα είναι σημαντικά μικρότερο, της τάξης του 1%-1,5%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, επίσης, πληροφορίες, η «καλή» τράπεζα που θα προκύψει από τη διάσπαση της Λαϊκής θα συγκεντρώσει τις καταθέσεις, τα εξυπηρετούμενα δάνεια και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ στην «κακή» θα απομονωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κάποια περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας διέψευσε τις φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο ανταποκριτής του από την Κύπρο, η κατάσταση με τη Λαϊκή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να διασωθούν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα.

Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τις καταθέσεις αλλά και με τις καταθέσεις που έχουν Έλληνες σε υποκαταστήματα της κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι είναι διασφαλισμένες και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να καταλήξουν σε ελληνικά χέρια.

Σημειώνεται ότι στελέχη της τράπεζας ήταν χθες στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να μπουν χρήματα στην τράπεζα. Μάλιστα πληροφορίες του Mega της Κύπρου έλεγαν χθες Τετάρτη ότι η συμφωνία έκλεισε, αλλά υπήρξαν διαψεύσεις.

Η κυβέρνηση διέψευσε ότι περνάει στα χέρια των Ρώσων η Λαϊκή Τράπεζα. Με δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την πώληση της τράπεζας.

Στα σχετικά δημοσιεύματα απάντησε και η Λαϊκή Τράπεζα με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζοντας ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν ευσταθούν.

«Η Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (η "Τράπεζα") ανακοινώνει ότι τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σήμερα σε τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και αναφέρονται σε συμφωνία πώλησης της Τράπεζας δεν ευσταθούν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κυπριακή τράπεζα.

Πάντως την Τετάρτη κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής ήταν στη Μόσχα προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση της τράπεζας σε Ρώσους επιχειρηματίες. Στόχος ήταν να αντληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ και να περάσει έτσι η τράπεζα στα ρωσικά χέρια.

Συναφείς πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τους Financial Times για το ενδεχόμενο ανάληψης της Λαϊκής Τράπεζας από την Gazprombank, το χρηματοοικονομικό βραχίονα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, διαψεύστηκαν από την Gazprombank.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τελευταίο σχέδιο: Σε εκκαθάριση η Λαϊκή Τράπεζα, σώζονται Κύπρου και Ελληνική"

Η «Αθηνά» εγκαθιστά ΤΕΙ σε κωμόπολη δίχως λύκειο

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί επιστήμονες και το Τμήμα των... πρωθυπουργών και των υπουργών σε από κοινού σύμπλευση; Τμήμα ΤΕΙ εγκαθίσταται σε πόλη όπου δεν υπάρχει καν λύκειο;

Οι θετικές απαντήσεις στα ερωτήματα παραπέμπουν ευθέως στα παράδοξα του σχεδίου «Αθηνά», τα οποία προέκυψαν ύστερα από παρασκηνιακές ενέργειες μητροπολιτών, υφυπουργών, δημοσιογράφων αλλά και... παραλείψεις φιλόδοξων πανεπιστημιακών.

Ειδικότερα, σε νέες συνεδριάσεις καλείται η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών αφού τελικά φαίνεται ότι δεν ήταν η «πιο σωστή» απόφαση που έλαβε στα μέσα Δεκεμβρίου για τη δομή του ιδρύματος, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου, που ορίζει ότι στα ΑΕΙ βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα θα είναι η Σχολή και άρα όλα τα Τμήματα πρέπει να ενταχθούν σε σχολές. Τότε αποφασίστηκε η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) με τα αντίστοιχα τρία Τμήματα να διατηρηθεί ως έχει. Επίσης, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Σχολή Επιστημών Αγωγής και Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η απόφαση φέρεται να ήταν λύση ανάγκης, αφού κανείς άλλος δεν επιθυμούσε σύμπραξη με τα Παιδαγωγικά Τμήματα και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ).

Αυτόνομη η Νομική

Ομως, με βάση το σχέδιο «Αθηνά», η απόφαση άλλαξε ως εξής: Το Νομικό Τμήμα θα αυτονομηθεί και θα γίνει σχολή, ενώ το ΕΜΜΕ θα συμπλεύσει με τα Τμήματα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Ετσι το Οικονομικό (από τα έδρανα του οποίου έχουν περάσει οι Λουκάς Παπαδήμος, Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Προβόπουλος, Βασίλης Ράπανος, Γιάννης Στουρνάρας, Λούκα Κατσέλη) θα συνυπάρξει κάτω από την ίδια κοσμητεία με το Τμήμα ΕΜΜΕ. Βέβαια, ουδείς φέρεται απόλυτα σύμφωνος, καθώς το Οικονομικό και το Πολιτικό Τμήμα αρνούνται το νέο σχήμα και δέχονται (ως μέση λύση) τα τρία Τμήματα (Νομικό, Οικονομικό, Πολιτικό) να δεχθούν στους κόλπους της σχολής το ΕΜΜΕ. Μάλιστα, και οι φοιτητές της σημερινής ΝΟΠΕ, αντιδρώντας ευρύτερα στην «Αθηνά», αποφάσισαν κατάληψη για σήμερα και αύριο. Από την άλλη, βέβαια, το Νομικό Τμήμα, που αναβαθμίζεται σε Σχολή, τηρεί σιγήν ιχθύος. «Δεν αδικώ τη Νομική που πήρε θεόσταλτο δώρο» ανέφερε χθες στην «Κ» πανεπιστημιακός από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ενώ άλλοι πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι, με τις τελευταίες εξελίξεις, περιορίζεται δραματικά (λόγω των ενδοπανεπιστημιακών συμμαχιών) η πιθανότητα να εκλεγεί στο μέλλον πρύτανης του Παν. Αθηνών από τη Νομική Σχολή.

Ως προς τους λόγους που το ΕΜΜΕ άλλαξε σχολή, αυτό οφείλεται στη βούληση των διδασκόντων του. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρός του κ. Γεώργιος Πλειός εστάλησαν σχετικές επιστολές στο υπ. Παιδείας, στην ΑΔΙΠ και τη Σύγκλητο του Παν. Αθηνών. Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις ρόλο παίζει και η διαπραγματευτική ισχύς που έχει στο υπουργείο Παιδείας κάθε αιτών. Να σημειωθεί ότι εκτός από τους μόνιμους διδάσκοντες, το ΕΜΜΕ έχει για το εκπαιδευτικό του έργο συνεργασία με γνωστούς δημοσιογράφους, οι οποίοι ανανεώνονται ανά έτος. Στην ιστοσελίδα του ΕΜΜΕ εμφανίζονται σήμερα οι δημοσιογράφοι Αλεξόπουλος Δημήτρης, Μητρόπουλος Δημήτρης, Νταρζάνου Αγγελική, Παπαδόπουλος Πολυδεύκης, Πολίτης Γιάννης.

Το ΕΜΜΕ μπορεί να πανηγυρίζει, αλλά πανηγυρίζουν και η Ναύπακτος και το Αντίρριο. Το μηχανογραφικό δελτίο θα έχει και τη Ναύπακτο, καθώς η έδρα του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής (στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το «Αθηνά») μετακόμισε αρχικά στην Αρτα, κατέβηκε κατόπιν στην Πάτρα, αλλά τελικά επέστρεψε στη Ναύπακτο. Γι’ αυτό πίεσαν ο μητροπολίτης Ναυπακτίας καθώς και βουλευτές και πολιτικοί παράγοντες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην Αιτωλοακαρνανία. Μόνο που οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που θα επιλέξουν το Τμήμα πρέπει να γνωρίζουν το εξής: Η επίσημη έδρα του είναι στη Ναύπακτο, αλλά οι αίθουσες διδασκαλίας στο Αντίρριο! Πώς αυτό; Στις πιέσεις όσων ήθελαν τη διατήρηση του Τμήματος στη Ναύπακτο, ο κ. Αρβανιτόπουλος αντέταξε ότι έως τώρα το υπουργείο δίνει 150.000 ευρώ ετησίως για την ενοικίαση των εγκαταστάσεών του. Ετσι αντιπροτάθηκε η χρήση παλαιών δημοτικών αιθουσών στο Αντίρριο. Μπορεί ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης να διανύει τη 12η ημέρα απεργίας πείνας, αντιδρώντας στις αλλαγές που επιφέρει το «Αθηνά» στην πόλη του, όμως ο δήμαρχος Ναυπάκτου Ιωάννης Μπουλές, όπως ανέφερε χθες στην «Κ», προετοιμάζει τις αίθουσες του παλιού δημαρχείου Αντιρρίου και του παλιού δημοτικού σχολείου της κωμόπολης για να δεχθούν τους σπουδαστές τον προσεχή Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι το Αντίρριο που πλέον αποκτά Τμήμα ΤΕΙ, έως τώρα διαθέτει μόνο δημοτικό και γυμνάσιο. Δεν διαθέτει, δηλαδή, λύκειο.

Αντιδράσεις

Τέλος, χθες, ο υπ. Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ - «δυστυχώς, αντί να συμβάλλει με προτάσεις στον διάλογο, επέλεξε τη στείρα οδό της άρνησης, του λαϊκισμού, του μηδενισμού. Είναι μία τακτική που μας κρατάει δέσμιους στο χθες, μια τακτική που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς» είπε. Από την πλευρά του, οργισμένος με την ηγεσία του υπ. Παιδείας παρουσιάζεται ο Τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ, καθώς «αντίθετα με ό,τι διαδίδεται δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, αντίθετα απ’ ό,τι απαιτεί η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, τον σεβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την αναγκαία σοβαρότητα, το υπ. Παιδείας περιφέρει τροπολογίες από σχέδιο νόμου σε σχέδιο νόμου προκειμένου να εξασφαλίσει τη νομιμότητα για την έκδοση Π.Δ.» όπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση. Βέβαια, ο υφυπουργός κ. Θ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι «οι τυχόν επιμέρους απόψεις που καταγράφονται και ενδεχομένως αξιοποιούνται, δεν αλλάζουν και δεν ακυρώνουν την τρικομματική συμφωνία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, έπειτα από διαβούλευση και νόμιμες διαδικασίες. Γιατί πιστεύουμε, ότι το σχέδιο “Αθηνά” έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης». Οι δηλώσεις Παπαθεοδώρου, ο οποίος έχει προταθεί για την κυβερνητική θέση από τη ΔΗΜΑΡ, ερμηνεύθηκαν ότι βάλλουν κατά του Τομέα Παιδείας του κόμματος.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Η «Αθηνά» εγκαθιστά ΤΕΙ σε κωμόπολη δίχως λύκειο"

Στέλεχος του ΥΠΕΚΑ έδινε έργα στον εαυτό της

Σε υποχρεωτική παραίτηση οδηγήθηκε πρόεδρος οργανισμού που τοποθετήθηκε επί Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο σάλος από τα δημοσιεύματα για την πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, την οποία είχε τοποθετήσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έβαλε τέλος στον παραλογισμό;

Δύσκολα μπορεί να το ισχυριστεί κανείς, καθώς μπορεί ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος να ζήτησε τις παραιτήσεις πολλών μελών του Δ.Σ. του οργανισμού, ωστόσο η πρόεδρος συνεχίζει κανονικά να υπογράφει και να συγκαλεί συνεδριάσεις.

Όπως αποκαλύφθηκε στον Τύπο, η διευθύντρια του συγκεκριμένου Οργανισμού, ανέθεσε δύο έργα σε offshore εταιρία στην οποία εργάζεται η ίδια ως επιστημονική σύμβουλος.

Η θηλυκού γένους “κηπουρός” του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία παρέμεινε παρά την αλλαγή της κυβέρνησης στη θέση της, πάντως αυτή τη στιγμή είναι και δεν είναι στη θέση της καθώς τελεί υπό παραίτηση αλλά αν διαπιστωθούν παραβάσεις αυτή την περίοδο, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι, πως θα έχει το δικαίωμα κάποιος να της αποδώσει και ευθύνες.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλεχος του ΥΠΕΚΑ έδινε έργα στον εαυτό της "

Καβγάς Μανιτάκη - Βούτση για τους δημοσίους υπαλλήλους - Εκτός Δημοσίου όσοι παραπέμπονται για κακουργήματα

Εκτός δημοσίου θα βρίσκεται όποιος υπάλληλος παραπέμπεται με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα, διεμήνυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.


Καβγάς ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον Αντώνη Μανιτάκη και τον Νίκο Βούτση, κατά τη διάρκεια απάντησης του υπουργού σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την αργία στο δημόσιο.

Ο Αντώνης Μανιτάκης απέκρουσε τον ισχυρισμό ότι μπορεί να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία ένας δημόσιος υπάλληλος με απλή δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα και τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να παραμένει στην υπηρεσία υπάλληλος που έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακουργηματικές πράξεις, όπως είναι η πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση, κατάχρηση, δωροδοκία, προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας κ.ά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «αλλαγή της νομοθετικής διάταξης, με βάση την οποία η καταγγελία για παράβαση καθήκοντος οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία και στον προθάλαμο πιθανότατης απόλυσης», ενώ ανέφερε ότι καθημερινά τα δελτία ειδήσεων, σαν επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, επιδίδονται σε ένα μπαράζ για να δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων.

«Υπάρχει επικοινωνιακό μπαράζ και πογκρόμ. Με ποια δημοσιοϋπαλληλία θα προχωρήσουμε όταν απαξιώνεται συνεχώς; Πρέπει να υπάρχει η υπερηφάνεια. Δεν μπορεί κανείς δόλιος να οδηγήσει έναν δημόσιο υπάλληλο στην εφεδρεία και την απόλυση», είπε χαρακτηριστικά.

Και κάπου εκεί, ξεκίνησε ο... καβγάς. «Δεν θα απολογηθώ για την υστερία του Τύπου για την οποία δεν έχω καμία ευθύνη, ούτε θεσμική, ούτε πολιτική. Ποτέ εγώ δεν ανέφερα τη λέξη “επίορκοι υπάλληλοι”. Τέτοιο φόβο εγώ δεν δημιούργησα», απάντησε ο κ. Μανιτάκης. Και συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Βούτση: «Με αυτούς τους όρους που χρησιμοποιείτε, ρίχνετε νερό στο μύλο της τρομοκρατίας».

Καταλήγοντας, ο υπουργός τόνισε πως υπήρχε μια κατάσταση ανοχής και ατιμωρησίας και υπογράμμισε ότι «πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα για να δείξουμε ότι αυτοί που παραβαίνουν το νόμο για ίδιον όφελος και έχουν παραπεμφθεί με αμετάκλητη απόφαση για να δικαστούν, ώσπου να δικαστούν θα μπορούσαν να απομακρυνθούν προσωρινά από την υπηρεσία τους».

«Αν δεν πάρουμε μέτρα να αποκατασταθεί η συναίσθηση της πειθαρχικής ευθύνης, αν δεν δείξει η δημόσια διοίκηση ότι αξίζει της τιμής των πολιτών, δεν μπορεί να υπερηφανευόμαστε. Και δεν το κάνουμε, όταν πάση θυσία ανεχόμαστε την ατιμωρησία και με το να μην στιγματίζονται εγκληματικές πράξεις», προσέθεσε.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καβγάς Μανιτάκη - Βούτση για τους δημοσίους υπαλλήλους - Εκτός Δημοσίου όσοι παραπέμπονται για κακουργήματα"

Εύβοια: Στην εφορία... άπορος και στην Αλβανία πλούσιος!

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ έπεσε ένας 40χρονος Αλβανός επαγγελματίας, κάτοικος Χαλκίδας ο οποίος με μηδενικά εισοδήματα είχε στείλει μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 50.000 ευρώ στην Αλβανία, με προορισμό τον αδερφό του.

Συγκεκριμένα οι συναλλαγές - καταθέσεις, γινόντουσαν μέσω της ALPHA BANK και το ΣΔΟΕ διαπίστωσε την οφθαλμοφανή φοροδιαφυγή όταν έγινε έλεγχος στις φορολογικές του δηλώσεις, όπου είναι ξεκάθαρο ότι τα χρήματα είναι "μαύρα".

Προθεσμία 2 ημερών έχει δοθεί στον 40χρονο Αλβανό για να παρουσιάσει ότι δικαιολογητικά στοιχεία έχει, ειδάλλως θα ισχύσει ο Νόμος με την ποινή του 45% που θα πάρει το κράτος από τα χρήματα που είναι στις καταθέσεις.

eviazoom
Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: Στην εφορία... άπορος και στην Αλβανία πλούσιος!"

Τέσσερις οι “μνηστήρες” για την αγορά της ΣΕΚΑΠ!

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (υπό Ειδική Εκκαθάριση) ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού για την πώληση του πακέτου μετοχών που κατέχει στην βιομηχανία ΣΕΚΑΠ Α.Ε., υπέβαλαν εμπρόθεσμα προσφορές τέσσερις (4) συνολικά υποψήφιοι και είναι οι εξής :

1. BIOSYNTEC S.A. (Γαλλία)
2. DONSKOY TABAK JSC (Ρωσία)
3. EUROPEAN TOBACCO A.S. (Τουρκία)
4. SEBA/ΕΛΓΕΚΑ (Τουρκία/Ελλάδα)

Οι προσφορές θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της υπό Ειδική Εκκαθάριση ΑΤΕ ΑΕ σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Πώλησης (Deloitte).

Η παρούσα ανακοίνωση αφορά την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. υπό Ειδική Εκκαθάριση και δημοσιεύεται με αποκλειστική ευθύνη του Ειδικού Εκκαθαριστή.

thrakitoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις οι “μνηστήρες” για την αγορά της ΣΕΚΑΠ!"

Αποσύρθηκε τροπολογία για την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά


Αποσύρθηκε σήμερα από τη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Παιδείας  , η οποία πρέπει να ψηφιστεί για την εφαρμοστεί το Σχέδιο Αθηνά .
Η τροπολογία ορίζει ότι στο τέλος του άρθρου 7 του νόμου 4009/2011 (Α΄195) προστίθεται μία ακόμη παράγραφος , η 10 , η οποία ορίζει τα εξής:
Α.Με Προεδρικά Διατάγματα, που προβλέπονται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου , μπορούν να ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατανέμονται, μετονομάζονται και καταργούνται Κατευθύνσεις σε τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Β. Για τον ορισμό του αριθμού εισακτέων και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων  για την εισαγωγή σε Κατευθύνσεις των τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ εφαρμόζονται αντίστοιχα οι ισχύουσες διατάξεις για την εισαγωγή στα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: H τροπολογία για το Σχέδιο Αθηνά

 « Επειδή το Προεδρικό Διάταγμα, που αφορά στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» προϋποθέτει μερικές βελτιώσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως εξελίχθηκε μετά το ν. 4009. Σε σχέση, λοιπόν, με τη δυνατότητα της δημιουργίας, της κατάργησης και της κατάτμησης τμημάτων, για το λόγο αυτό είχε προταθεί ως τροπολογία σε προηγούμενο νομοσχέδιο μαζί με το συγκεκριμένο, του οποίου ακόμη η ψήφιση δεν έχει προσδιοριστεί, όπως γνωρίζετε. 

Επομένως, η συγκεκριμένη τροπολογία   έχει να κάνει ως προς τη νομοθετική προϋπόθεση σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπεται για τα τμήματα και τις σχολές του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», άρα δεν υπάρχει καμία καχυποψία, τίποτα το πονηρό και πάνω από όλα τίποτα που να γίνεται εν κρυπτώ».

Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου στην ερώτηση της Βουλευτού Θ. Φωτίου εάν βρίσκεται σήμερα η αποσυρθείσα τροπολογία σε άλλον υπό ψήφιση νόμο.

«Δεν χάθηκε αυτή η τροπολογία και σας εξήγησα γιατί δεν ήρθε εδώ. Το νομοσχέδιο για το οποίο μιλάτε, ψηφίζετε νωρίτερα από το σχέδιο νόμου, του οποίου ακόμα την ημερομηνία ψήφισης στην Ολομέλεια δεν την έχουμε. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι  έχω επανειλημμένως τοποθετηθεί για το ζήτημα του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», το οποίο αναφέρεται και εξαρτά το μηχανογραφικό δελτίο που πρέπει να έχουν, επομένως κάποιες βελτιώσεις της ισχύουσας νομοθεσίας γίνονται, έτσι ώστε οι προϋποθέσεις αυτές να υπάρχουν, ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα το σχέδιο αυτό ως προς την κατάρτιση του μηχανογραφικού» εξήγησε ο κ. υφυπουργός  και υπογράμμισε: 

«Με αυτές τις εξηγήσεις θα έλεγα ότι στέκομαι σε δύο βασικές παρατηρήσεις. Αφενός, δεν χρειάζεται να υπάρχει καμία καχυποψία ως προς τον τρόπο ανταπόκρισης σε διαδικασίες νομιμότητας των στελεχών της εκπαίδευσης, γιατί όποιος έχει καταλάβει συγκεκριμένη θέση την έχει καταλάβει όχι απλώς μέσα από νόμιμες διαδικασίες, που έχουν επιβεβαιωθεί και επαληθευθεί και επομένως, εκεί δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Αφετέρου, όλη η διαδικασία της αξιολόγησης όχι μόνο δεν είναι τιμωρητική, αλλά έχει ως βασικό της άξονα την ανατροφοδότηση του συστήματος μέσα από προγράμματα επιμόρφωσης, ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και του ίδιου του εκπαιδευτικού».

esos


Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρθηκε τροπολογία για την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά"

Το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να μπλοκάρει τα ενεχυροδανειστήρια

Κοσμήματα, σταυροί, δαχτυλίδια, βραχιόλια, όλα αγοράζονται «μπιρ παρά», από απεγνωσμένους νοικοκυραίους που δεν έχουν άλλη λύση ή άλλους πόρους για να αγοράσουν τα απαραίτητα για το καθημερινό πιάτο, ή να πληρώσουν άμεσες υποχρεώσεις όπως το ενοίκιο, το νερό ή το τηλέφωνο και το ρεύμα.

Τα ενεχυροδανειστήρια και τα υποκαταστήματα αγοράς χρυσού, κοσμημάτων δηλαδή που λιώνονται και μετατρέπονται σε πλάκες χρυσού, ξεφυτρώνουν ακόμη και σήμερα σαν μανιτάρια με μια απλή δήλωση στοιχείων στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Η ευκολία με την οποία δημιουργούνται είναι πασιφανής καθώς και στην πιο απομακρυσμένη γειτονιά από το Αιγάλεω μέχρι το Καματερό και από την Αργυρούπολη μέχρι τα Σπάτα, κάθε οικοδομικό τετράγωνο έχει από πέντε τέτοια καταστήματα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεφυτρώσει περίπου 950 τέτοιες «επιχειρήσεις», ενώ μόνο το 2012 ιδρύθηκαν άλλες 274 με 245 υποκαταστήματα στην Αθήνα. Οι επαγγελματίες αργυροχρυσοχόοι και κοσμηματοπώλες, κάνουν λόγο για λιώσιμο κοσμημάτων και εξαγωγή χρυσού πάνω από 150 κιλών ημερησίως.

Η τιμή του χρυσού παραμένει υψηλή και η εξάπλωση των καταστημάτων του είδους, έχει προβληματίσει τη Γενική γραμματεία Εμπορίου, τη Γενική γραμματεία Καταναλωτή αλλά και το ΣΔΟΕ, που έγινε ο τελικός αποδέκτης καταγγελιών για σωρεία φορολογικών και άλλων παραβάσεων.

Τα κοσμήματα των νοικοκυραίων, αλλάζουν χέρια χωρίς παραστατικά, «σκοτώνονται» σε εξευτελιστικές τιμές με μαύρο χρήμα σε μετρητά, κάτι που παλιότερα έκαναν οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού σαράφηδες της Ομόνοιας με την επίδειξη του δελτίου ταυτότητας του ανθρώπου που είχε την ανάγκη να πωλήσει.

Έτσι άλλαζαν χέρια, ακόμη και κλεμμένα κοσμήματα, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι γίνεται ακόμη και σήμερα.

Την εξαγωγή του χρυσού σε ευρωπαϊκές χώρες ή την Αμερική, το Ισραήλ ή και άλλες τρίτες χώρες κάνουν καμιά 30ριά ειδικά πρακτορεία μέσω αερομεταφορών, με νόμιμο ή νομιμοφανή, προφανώς, τρόπο.

Από αυτά τα πρακτορεία το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο των ελέγχων που συνεχίζει να διενεργεί, έχει ζητήσει παραστατικά, τιμολόγια, ποσότητες του υλικού που εξάγεται, χρυσός και ασήμι, εργαστήρια που έγινε η τήξη και όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να βγει κάποιο συμπέρασμα, σε ποια κατεύθυνση τελικά πάει όλο αυτό το χρήμα.

Όμως, μέχρι σήμερα, οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν είναι κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, μη έκδοση τιμολογίων, αδήλωτα κοσμήματα άγνωστης προέλευσης αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ έτοιμα για λιώσιμο, ή εξαπάτησης του πελάτη σε ότι αφορά τις τιμές αγοράς του χρυσού και του ασημιού ή των πολύτιμων λίθων, χωρίς την ύπαρξη σχετικών πινακίδων τιμοκαταλόγου.

Πταίσματα δηλαδή, αφού η αιμορραγία των νοικοκυριών δεν σταματά. Πίσω από κάθε πώληση ενός βαπτιστικού σταυρού, μιας βέρας, ενός δαχτυλιδιού αρραβώνα, κρύβεται πάντα ένα προσωπικό δράμα, καθώς είναι ολοφάνερο ότι για να αποχωριστεί κανείς τόσο σημαντικά προσωπικά του αντικείμενα, σύμβολα ενός ολόκληρου τρόπου ζωής, προσωπικά ενθύμια, δώρα αγαπημένων προσώπων, η ανάγκη πρέπει να είναι πολύ μεγάλη.

Η σπουδαιότητα της οριστικής απώλειας αυτών των αντικειμένων -που η αξία τους δεν είναι μόνο υλική αλλά και συναισθηματική- σφραγίζεται και από το γεγονός ότι κατά 99% όσοι τα αποχωρίστηκαν δήλωσαν ότι δεν είναι δυνατόν να αποκτηθούν ξανά, είτε ως έχουν είτε ως νέα που θα αντικαταστήσουν τα παλιά.
Σε μια εποχή όπου ακόμη και το καθημερινό πιάτο, γίνεται λόγω κρίσης, άγχος σε αναρίθμητα ελληνικά νοικοκυριά, η τύχη των κοσμημάτων της οικογένειας μπαίνει σε τελευταία μοίρα.

Αυτό είναι όμως που μετατρέπει σε απολύτως φτωχό, ένα νοικοκυριό, όταν δηλαδή απογδύνεται και των πολύτιμων αντικειμένων συμβόλων ή ενθυμίων από σημαντικά γεγονότα, όπως είναι η γέννηση, η βάπτιση και ο γάμος...

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να μπλοκάρει τα ενεχυροδανειστήρια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news