facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μ. Σαρρής:Οριστικό ΟΧΙ από Ρωσία στην Κύπρο

Καμία συμμετοχή δεν θα έχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου η Ρωσία, όπως ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι δύο άνδρες, αμέσως μετά τη συνάντηση στις 9 το βράδυ,στο υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας κ. Σαρρής ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι δεν έχουν να παριμένουν τίποτα από τη Μόσχα, αφού όπως φαίνεται οι διήμερες διαπραγματεύσεις δεν είχαν κανέναν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν συζητούν τίποτε άλλο πέραν της επιμήκυνσης του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Σαρρής:Οριστικό ΟΧΙ από Ρωσία στην Κύπρο"

Eurogroup: Περιμένουμε νέο σχέδιο από την Κύπρο

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 στο υπουργείο Οικονομικών η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας

O επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τη βρετανίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάρον Μπόουλς

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν από τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Πέμπτης για το θέμα της Κύπρου, μέσω τηλεδιάσκεψης..

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι το Eurogroup περιμένει ένα νέο σχέδιο από την Κύπρο, ενώ εγγυάται τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Αναλυτικά αναφέρεται:

«Το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

Το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές νέο σχέδιο τις προτάσεις του οποίου περιμένει από τις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν το νωρίτερο δυαντό.

Το Eurogroup στη συνέχεια στη βάση μιας ανάλυσης που θα γίνει από την Τρόικα, πρέπει να προετοιμάσει τις διαπραγματεύσεις για ένα ρυθμιστικό πρόγραμμα, σεβόμενος τις παραμέτρους που έχουν καθοριστεί νωρίτερα από το ίδιων. Μετά από το πέρας αυτών των διαπραγματεύσεων οι αρχές της Κύπρου πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας.

Το Eurogroup επιβεβαίωνει τη σημασία απόλυτης προστασίας των καταθέσεων κάτω από τα 100.000 ευρώ στην ΕΕ»

Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 στο υπουργείο Οικονομικών η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας για την αξιολόγηση των δεδομένων που δημιουργούνται μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να οδηγήσει σε ειδική εκκαθάριση τη Λαϊκή Τράπεζα.

Στο συμβούλιο συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη.

Μετά την τηλεδιάσκεψη θα εκδοθεί ανακοίνωση, προσέθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Την Τετάρτη, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), φέρεται να συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ειδικότερα, σύμφωνα με λεπτομερείς σημειώσεις από την τηλεδιάσκεψη, που περιήλθαν σε γνώση του Reuters, αξιωματούχος χαρακτήρισε το κλίμα πολύ τεταμένο, πράγμα που δυσκολεύει την εξεύρεση λογικών λύσεων και ανέφερε ότι «συζητήθηκε ανοιχτά η αποχώρηση (της Κύπρου) από την ευρωζώνη».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μέλη του Eurogroup Working Group (EWG), που αποτελείται από υφυπουργούς Οικονομικών ή υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, καθώς και εκπροσώπους από την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

Ενα ακόμα θέμα που αναφέρθηκε επανειλημμένως ήταν ο κίνδυνος μαζικών αναλήψεων όταν ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, πιθανόν την ερχόμενη Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι παρακολουθείται στενά η κατάσταση και ότι γίνονται«τεχνικές προετοιμασίες» προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος των όποιων εκροών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να πείσει τους κύπριους ηγέτες να παγώσουν κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους.

Ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Τρίτη, δίνονται εντολές για την μεταφορά κεφαλαίων εκατομμυρίων ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της νήσου μόλις αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου.

Βάσει της εν λόγω πηγής, έχει αναφερθεί ένα ποσό ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Πολλά ξένα κεφάλαια, ιδίως ρωσικά αλλά και βρετανικά, έχουν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες που προσφέρουν συμφέρουσες αποδόσεις, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες σε άλλες χώρες-μέλη της Eυρωζώνης.

Εάν δεν επιβληθεί πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψει τις εγγυήσεις σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, είπε η πηγή αυτή.

Αλλη ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εκκαθάρισης των μεγαλύτερων τραπεζών της, εάν δεν συμφωνήσει στην επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις.

«Σε τελική ανάλυση είναι δική τους επιλογή», είπε ανώνυμα αξιωματούχος ο οποίος έχει άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της Κύπρου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Περιμένουμε νέο σχέδιο από την Κύπρο"

Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα σε Ήπειρο και Θεσσαλονίκη

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Δήμοι της Περιφέρειας Ηπείρου, εξαιτίας της πρόγνωσης της ΕΜΥ, για έντονες καταιγίδες στην περιοχή.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, με επείγουσα ανακοίνωσή της, προειδοποιεί ότι τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα ξεκινήσουν απόψε και θα κρατήσουν μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα στις υποδομές της Περιφέρειας ενώ σπίτια σε χωριά έχουν κριθεί ακατοίκητα.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή αναμένεται να επικρατήσουν σφοδροί βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων και χιονοπτώσεων. Ειδικότερα:

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

-Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα σε Ήπειρο και Θεσσαλονίκη"

Στο εδώλιο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για τη λίμνη Κορώνεια

Ξεκίνησε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας, με κατηγορούμενους τον τέως νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη και πέντε υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, οι πέντε κατηγορούμενοι φέρονται ότι «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».

Ο κ. Ψωμιάδης, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών.

Ακόμα, κατηγορείται ότι καθυστέρησε και την επιβολή προστίμων, που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, μετά τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ προέβη αυθαίρετα και σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 ευρώ.

Οι συγκατηγορούμενοί του, υπάλληλοι την εποχή εκείνη στην πρώην Νομαρχία, κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ο τέως νομαρχιακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας στο ΑΠΘ, Μ.Μουστάκα.

Να σημειωθεί, ότι για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνεια έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η δίκη διακόπηκε το μεσημέρι, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, και θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για τη λίμνη Κορώνεια"

Λαϊκή Τράπεζα: Όριο αναλήψεων 260 ευρώ ανά πελάτη ημερησίως

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, η οποία πλήττεται από σοβαρή κρίση, ανακοίνωσε απόψε ότι επιβάλει όριο 260 ευρώ ημερησίως στις αναλήψεις από τα αυτόματα τραπεζικά μηχανήματά της (ATM) ανά πελάτη, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην ζήτηση.

Χιλιάδες πελάτες της τράπεζας σχημάτισαν ουρές στα ATM της σήμερα για να αποσύρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους λόγω της εκτεταμένης φημολογίας περί του ότι το πιστωτικό αυτό ίδρυμα επρόκειτο να κλείσει—κάτι το οποίο διέψευσε η κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαϊκή Τράπεζα: Όριο αναλήψεων 260 ευρώ ανά πελάτη ημερησίως"

Ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε λουκάνικα και μπιφτέκια «ΝΙΚΑΣ» και «ΥΦΑΝΤΗΣ»

Δεν έχει τέλος το διατροφικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη με το αλογίσιο κρέας. Σε συνέχεια της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, μετά από τη λήψη Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων και των σχετικών ελέγχων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Αττικής, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι ανιχνεύθηκε DNA αλόγου στα παρακάτω προϊόντα:

Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 12/2/20/14, χαρτοκιβώτια των 4kg

(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό άνω 25%)

Κατεψυγμένες κοτομπουκίτσες 25g, ημ/νία λήξης 7/1/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg

(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό άνω 10% & κάτω 25%)

Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130g, ημ/νία λήξης 13/2/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό κάτω 1%)Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 16/1/2014, χαρτοκιβώτια των 4 kg(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό άνω 50%)

Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130 g, ημ/νία λήξης 7/12/2013, χαρτοκιβώτια των 3 kg

(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό κάτω 1%) που παράγονται από την εταιρεία “T&T Foods Α.Ε.” (630 80 Λάκκωμα, Χαλκιδικής) για την επιχείρηση «Χούτος Catering A.E.».

Προψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια “IFANTIS” σε συσκευασία 10 τεμαχίων με καθαρό βάρος 800g και ημ/νία λήξης 15/11/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό άνω 50%) που παρασκευάζονται από την εταιρεία “ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε.” (Σενέκα 4, Κηφισιά)Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης με εμπορική ονομασία «NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ λουκάνικα τ. Φρανκφούρτης», 280 g, ημ/νία λήξης 5/5/2013, (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό άνω 10% & κάτω 25%)Παριζάκι με εμπορική ονομασία «ΝΙΚΑS ΜΟΣΧΑΡΙ παριζάκι», 300 g, ημ/νία λήξης 6/6/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό άνω 1% & κάτω 20%) που παρασκευάζονται από την εταιρεία “Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.” (22ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, Αγ. Στέφανος Αττικής).

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Σημειώνεται ότι η ανάκληση / απόσυρση αναφέρεται στις συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντων και μόνο.

Σε ό,τι αφορά στα θετικά σε DNA αλόγου δείγματα, τα οποία με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ - παρ’ όλο που δεν προβλέπεται από τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - υποβάλλονται και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), εκδόθηκαν τα πρώτα οκτώ αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε λουκάνικα και μπιφτέκια «ΝΙΚΑΣ» και «ΥΦΑΝΤΗΣ»"

Ο Χριστόφιας διαψεύδει τα περί κουρέματος επί Προεδρίας του

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τα όσα αναφέρθηκαν περί συμφωνίας της Κυβέρνησής του για κούρεμα καταθέσεων.

Ανακοίνωση του γραφείου του πρώην Προέδρου αναφέρει ότι το θέμα του κουρέματος καταθέσεων "ποτέ δεν ετέθη για συζήτηση ενώπιον της κυβέρνησης Χριστόφια, ούτε και ποτέ ο Πρόεδρος Χριστόφιας συζήτησε ή πολύ περισσότερο αποδέχθηκε ένα τέτοιο, καταστροφικό για την Κύπρο, σενάριο".

"Το Μνημόνιο που κατ’ αρχήν συμφώνησε η Κυβέρνηση Χριστόφια με την τρόικα, ούτε μια λέξη δεν περιλαμβάνει για κούρεμα καταθέσεων.

Είναι φανερό ότι τα όσα μεταδίδονται περί δήθεν συμφωνίας με τον Σόιμπλε καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Αποτελούν μεγάλο ψέμα και κατασκευασμένη είδηση", καταλήγει η ανακοίνωση.

newsit.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Χριστόφιας διαψεύδει τα περί κουρέματος επί Προεδρίας του"

Ωμός εκβιασμός 72 ωρών της ΕΚΤ στην Κύπρο!

Διορία μέχρι τη Δευτέρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε διορία στην Κύπρο έως τις 25 Μαρτίου προκειμένου να βρει λύση για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Το ΔΣ της ΕΚΤ που συνεδρίασε σήμερα αποφάσισε να διατηρήσει για 72 ώρες την παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, αλλιώς θα κλείσουν οι κάνουλες του μηχανισμού ELA με ό,τι αυτό σημαίνει για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, τα χρήματα θα αποδεσμευτούν μόνο εάν υπάρξει ένα σχέδιο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα είναι σε ισχύ και θα εξασφαλίζει την φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών.

tvkosmos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ωμός εκβιασμός 72 ωρών της ΕΚΤ στην Κύπρο!"

Σαρρής: οι Ρώσοι δεν μπορούν να βοηθήσουν με δάνειο

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής ως προς το τι περιμένει η Κύπρος από την Ρωσία. Ξεκαθάρισε ότι οι Ρώσοι δεν μπορούν να βοηθήσουν με δάνειο και πως αναζητούνται άλλοι τρόποι για βοήθεια είτε σε επίπεδο τραπεζών είτε σε επίπεδο ενέργειας

Οι επαφές του κ. Σαρρή σήμερα περιλαμβάνουν συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, αλλά όπως είπε ίσως και με τον υπουργό Οικονομικών.

Τόνισε πως η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη, καθώς δεν υπάρχει χρόνος και έτσι ως το βράδυ θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει ποια μπορεί να είναι η βοήθεια από Ρωσία.

Αποκλείοντας τον δανεισμό ο κ. Σαρρής μιλώντας στο ΡΙΚ μίλησε για επαφές μέσω των οπίων αναζητούνται επιχειρηματικοί τρόποι στήριξης είτε με αγορά πακέτων μετοχών των τραπεζών, είτε σε ενεργειακό επίπεδο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου πάντως αν και δήλωσε αισιόδοξος τόνισε ότι το κλίμα που συνάντησε συμπυκνώνεται στη φράση πως οι Ρώσοι ένιωσαν προδομένοι.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρρής: οι Ρώσοι δεν μπορούν να βοηθήσουν με δάνειο"

Κύπρος: Στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το Ταμείο Αλληλεγγύης

Νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης, θα κατατεθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρ. Στυλιανίδη, στην οποία τονίζεται ότι η κυπριακή ηγεσία «θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και θα βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο.

Συνεχίζεται μια συλλογική προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις στο θέμα της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, με δεδομένη την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σέβεται απόλυτα, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως από την πρώτη στιγμή έπραξε, στις 15 Μαρτίου, μετά την απόφαση του Eurogroup, και έχοντας υπόψη την αντίθετη άποψη των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, συνεχίζει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες προς όλες τις προσφερόμενες κατευθύνσεις και πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση.

«Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν τον κυπριακό λαό ότι η ηγεσία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όλοι μαζί να οδηγήσουν τη χώρα έξω από το αδιέξοδο», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το Ταμείο Αλληλεγγύης"

«Κλειδώνει» το σχέδιο Β’ για την Κύπρο

Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης - Ομήρου: Ελήφθησαν αποφάσεις – Νεοφύτου: Θα βρούμε τη λύση


Παράταση ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας παίρνει η εξεύρεση οριστικής λύσης στο οικονομικό αδιέξοδο της Κύπρου, μετά το «όχι» της κυπριακής βουλής στο κούρεμα καταθέσεων.
Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην οποία συζητήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις που θα άρουν το αδιέξοδο για την κυπριακή οικονομία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Αναπληρωτής ΓΓ των Οικολόγων Αδωνης Γιάγκου. Επίσης στο Προεδρικό προσήλθαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.
Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν επίσης ο Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ καθώς και υπηρεσιακοί τεχνοκράτες της Δημοκρατίας.
Ο Πανίκος Δημητριάδης, εξερχόμενος πριν από λίγο από το Προεδρικό Μέγαρο, μίλησε για ανακοίνωση πακέτου για την οικονομία μέχρι της αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Θα υπάρξει  πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μέχρι τη Δευτέρα», είπε ο κ. Δημητριάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για δημιουργία Ταμείου αλληλεγγύης είναι ομόφωνη.
Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε κούρεμα, ενώ χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων. «Συμπεριφέρονται με τρόπο που τείνει να εξουδετερώσει την Κύπρο» είπε ο κ. ομήρου και τόνισε δε ότι δεν συζητήθηκε κούρεμα. «Η απάντηση στους ευρωπαίους δίνεται από το λαό μας», σημείωσε ο κ. Ομήρου και εξήγησε πως «λαμβάνονται σήμερα κάποιες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση». Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι χρειάζεται να διατηρηθεί ένα κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας από τους πολίτες.
Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι θα βρεθεί λύση. «Είναι μονόδρομος μια προσπάθεια να αποφύγουμε την χρεοκοπία» είπε.
Ο κ. Νεοφύτου εκτίμησε ότι η Κύπρος τα επόμενα δύο χρόνια θα βρίσκεται σε ύφεση.
Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».
Κλειδώνει το σχέδιο Β’
Όλα τα πιθανά σενάρια που έχουν σχέση με το σχέδιο Β' συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη.
Το σχέδιο Β΄ προβλέπει την ίδρυση κρατικής εταιρίας ιδιωτικού δικαίου στην οποία θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους ή της Εκκλησίας ως εγγυήσεις έναντι της έκδοσης ομολόγων προς όσους καταθέσουν χρήματα στο ταμείο της εν λόγω εταιρίας. Κυρίως η παροχή ομολόγων αφορά τα χρήματα των Ταμείων Προνοίας, των ημικρατικών οργανισμών, τα οποία υπολογίζονται κοντά στα δυόμιση δισεκατομμύρια Ευρώ.
Ανοιχτά παραμένουν τα νέα ποσοστά κουρέματος και κατά πόσο θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλες τις καταθέσεις ή μόνο σε εκείνες που υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες.
Τελεσίγραφο από ΕΚΤ
Παράταση της χρηματοδότησης προς την κεντρική τράπεζα της Κύπρου μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, αποφάσισε να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες.
Δεδομένου ότι τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου δεν μπορούν πλέον να προσκομιστούν ως εξασφαλίσεις για χαμηλότοκη χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα της χώρας παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες μέσω της έκτακτης διευκόλυνσης ELA της ΕΚΤ.
«Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της. «Στη συνέχεια, ο ELA θα χρησιμοποιείται μόνο εάν βρίσκεται σε ισχύ κάποιο πρόγραμμα από Ε.Ε./ΔΝΤ που θα διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των εμπλεκόμενων τραπεζών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλειδώνει» το σχέδιο Β’ για την Κύπρο"

Σουηδός ΥΠΟΙΚ: Μόνο παραλίες θα έχουν στην Κύπρο - Καμμένος: Οι Σουηδέζες με τους Κύπριους εραστές στις παραλίες

Πολιτική αντιπαράθεση… υψηλού επιπέδου είχαν (έστω και έμμεσα) ο Σουηδός ΥΠΟΙΚ Άντερς Μποργκ και ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ο Μποργκ προχώρησε χθες σε προκλητική δήλωση με μειωτικό ύφος για την Κύπρο τονίζοντας ότι είχε μόνο τράπεζες και παραλίες και πλέον θα μείνει με τις παραλίες.

«Έχουν μόνο χρηματοπιστωτικό τομέα και παραλίες. Τώρα που ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε πορεία κλεισίματος, δεν θα έχουν παρά μόνο τις παραλίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε λόγο για δομικά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν «μέσω της αναδιοργάνωσης του κοινωνικού μοντέλου».

Η απάντηση ήρθε από τον Πάνο Καμμένο και ήταν ανάλογα προσβλητική.

Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων με tweet του σημείωσε πως και η Σουηδία δύο «πόλους» έχει, τα αυτοκίνητα Saab και τις όμορφες γυναίκες τις οποίες… χαίρονται οι Κύπριοι στις παραλίες τους και.. όχι μόνο!

«Οι Σουηδοί έχουν αυτοκίνητα Saab και όμορφες γυναίκες. Τα καλοκαίρια έχουν μόνο Saab, οι γυναίκες είναι με τους Κύπριους εραστές τους παραλία» έγραψε ο κ. Καμμένος!

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδός ΥΠΟΙΚ: Μόνο παραλίες θα έχουν στην Κύπρο - Καμμένος: Οι Σουηδέζες με τους Κύπριους εραστές στις παραλίες"

Πάτρα: Έκλεισε η χαρτοποιΐα Delica - Στον δρόμο οι 70 εργαζόμενοι!

H χαρτοποιΐα Delica έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο που λειτουργούσε στην Πάτρα από το 1984 - Σε απόγνωση οι υπάλληλοι που μένουν άνεργοι...

Τίτλοι τέλους έπεσαν χθες (20-03-2013) στο εργοστάσιο χαρτοποιϊας Delica που λειτουργούσε από το 1984 στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι υπέγραψαν συμφωνία εθελούσιας αποχώρησης καθώς η μητρική Σουηδική εταιρεία διεμήνυσε πως η απόφασή της για το κλείσιμο της μονάδας είναι οριστική και αμετάκλητη.

Για χθες είχε προσδιοριστεί τριμερής συνάντηση στο αρμόδιο υπουργείο, όμως η εταιρεία δεν προσήλθε και απάντησε με επιστολή της πως η απόφασή της για κλείσιμο του εργοστασίου δεν αλλάζει.

Σύμφωνα με το thebest.gr, η εταιρεία είχε προειδοποιήσει πως αν οι εργαζόμενοι υπέγραφαν εθελούσια έξοδο θα αποζημιώνονταν με το παλαιό καθεστώς, σε διαφορετική περίπτωση θα γίνονταν απολύσεις με το καινούργιο. Έτσι και οι 70 περίπου υπάλληλοι υπέγραψαν.

Το εργοστάσιο θα συνεχίσει να καλύπτει τις παραγγελίες των πελατών της μέχρι και την 1η Μαΐου. Η εταιρεία το 2012 είχε κόστος μισθοδοσίας 7 εκατ. ευρώ και ζημίες 6,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Έκλεισε η χαρτοποιΐα Delica - Στον δρόμο οι 70 εργαζόμενοι!"

Στο μικροσκόπιο 13.700 φορολογούμενοι για τα εμβάσματα

Με συντελεστές μέχρι και 45% θα φορολογηθούν όσοι δεν δικαιολογήσουν την προέλευση των εισοδημάτων


Ξεκινούν από σήμερα οι έλεγχοι σε 13.700 φορολογούμενους που υπέβαλαν συμπληρωματικές δηλώσεις για ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Οσοι εκ των 13.700 (από 24.710 ειδοποιητήρια που εστάλησαν) δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν την προέλευση των εισοδημάτων θα φορολογηθούν με συντελεστές μέχρι και 45%, ενώ τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ στην εφορία. Σημειώνεται ότι χθες έκλεισε η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων και πρόσθετων στοιχείων από τους 24.710 που έλαβαν σχετική επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, από τους 24.710 φορολογούμενους πρόσθετα στοιχεία ή συμπληρωματικές δηλώσεις, για να δικαιολογήσουν το σύνολο των εισοδημάτων ή μέρος αυτών, υπέβαλαν περίπου 13.700. Οι ελεγκτικές αρχές καλούνται πλέον να ξεσκονίσουν τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν από τους ανωτέρω. Σε πρώτη φάση θα ελεγχθούν σε βάθος οι δηλώσεις των φορολογούμενων που φαίνεται να δικαιολογούν το σύνολο των εισοδημάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία αυτά είναι ειλικρινή. Αμέσως μετά θα ελεγχθούν όσοι δικαιολογούν τμήμα των εισοδημάτων αυτών. Υπενθυμίζεται ότι στους πρώτους υπολογισμούς που είχε κάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε διαπιστωθεί ότι ποσό ύψους 7 δισ. ευρώ δεν δικαιολογείται (αναντιστοιχία εισοδημάτων και καταθέσεων) από τους 24.710.

Πάντως δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα πόσοι από τους 13.700 που ακολούθησαν τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών δικαιολογούν τα εμβάσματα του εξωτερικού.

Στο μεταξύ από τις 24.710 επιστολές, περίπου 8.500 επιστράφηκαν στο υπουργείο Οικονομικών διότι δεν βρέθηκε ο αποδέκτης. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, για φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει καθώς και για φυσικά πρόσωπα που έχουν αλλάξει διεύθυνση και δεν έχουν ενημερώσει την εφορία και τις τράπεζες που τηρούν λογαριασμούς. Αρμόδια ομάδα θα αναλάβει να εντοπίσει τους 8.500 φορολογούμενους ή συγγενικά τους πρόσωπα προκειμένου να τους επιδοθεί η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών καθώς και περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχουν στο όνομά τους.

Πάντως 2.500 φορολογούμενοι φαίνεται να αγνόησαν το ειδοποιητήριο του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι και χθες δεν είχαν υποβάλει τα στοιχεία που ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών για τη δικαιολόγηση των εισοδημάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό. Αρκετοί από αυτούς έχουν ζητήσει προσωπική προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών, κάτι που επιτρέπεται σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, και παρά το τέλος της προθεσμίας το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους εφόρους να εξετάζουν κατά περίπτωση κάθε αίτημα φορολογουμένου που ζητεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των οικείων δικαιολογητικών στις αρμόδιες ΔΟΥ. επειδή δεν μπορεί να το συγκεντρώσει έγκαιρα λόγω υπαιτιότητας τρίτου (π.χ. τραπεζών).

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του χειρισμού των υποθέσεων φορολογουμένων που έχουν αποστείλει στο εξωτερικό εμβάσματα τα έτη 2009-2011, το υπουργείο Οικονομικών παρείχε μέχρι χθες τη δυνατότητα σε όσους έχουν λάβει σχετική πρόσκληση από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων να υποβάλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση «www.gsis.gr» της ΓΓΠΣ συμπληρωματικές δηλώσεις. Περαιτέρω, στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι, με αιτήσεις τους ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής των οικείων δικαιολογητικών στις αρμόδιες ΔΟΥ, επειδή δεν μπορούν να τα συγκεντρώσουν έγκαιρα λόγω καθυστέρησης εκ μέρους τρίτων (π.χ. τραπεζών), οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ καλούνται να εξετάζουν κάθε περίπτωση χωριστά και να χορηγούν τη σχετική παράταση εφόσον το κρίνουν απολύτως απαραίτητο.

Στην περίπτωση που κάποιοι από τους 2.500 δεν παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες στην εφορία θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο 13.700 φορολογούμενοι για τα εμβάσματα"

Νεκρός 78χρονος απο πυρκαγιά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Ένας 78χρονος βρήκε τραγικό θάνατο τα ξημερώματα απο πυρκαγιά όταν αποκοιμήθηκε δίπλα σε σόμπα υγραερίου.

Το τραγικό περιστατικό - ένα ακόμη για αυτόν τον Χειμώνα - συνέβη περίπου στις 3 μετά τα μεσάνυχτα σε διώροφη οικία στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Η σύζυγος του 78χρονου που κοιμόταν στον πρώτο όροφο, ξύπνησε απο τους καπνούς και βγαίνοντας στο παράθυρο άρχισε να καλεί σε βοήθεια.

Γείτονες ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και έσπευσαν να βοηθήσουν ενώ το ισόγειο είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Αμέσως έσπευσαν πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα, οι οποίοι αντίκρυσαν ένα τραγικό θέαμα. Στο ισόγειο , κοντά σε σόμπα υγραερίου, ήταν η σορός του 78χρονου ο οποίος κάηκε καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις αποκοιμήθηκε σε μια καρέκλα και δεν αντιλήφθηκε πως - απο άγνωστο λόγο - είχε προκληθεί πυρκαγιά.

Η σύζυγος του άτυχου ηλικιωμένου απεγκλωβίστηκε με ελαφρά τραύματα, ενώ οι πυροσβέστες κατάφεραν να κατασβήσουν την φωτιά στις 6 το πρωί χωρίς - ευτυχώς - να επεκταθεί σε παρακείμενες οικίες.

Τα αίτια της πυρκαγιάς και τις συνθήκες του θανάτου του 78χρονου ερευνά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός 78χρονος απο πυρκαγιά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου"

Ανοιχτή σε ιδέες η Ρωσία αλλά όχι με «δήμευση» καταθέσεων, λεει ο οργισμένος Μεντβέντεφ

Έτοιμη να εξετάσει «διάφορες επιλογές» για τη χορήγηση βοήθειας στην Κύπρο είναι η Ρωσία, δήλωσε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και σε άλλα ευρωπαϊκά μέσα ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει πρώτα η ΕΕ και η ίδια η Κύπρος να παρουσιάσουν νέες, λειτουργικές προτάσεις.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός μετά βίας μπορούσε να κρύψει το θυμό του για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Προειδοποίησε ότι εφαρμογή του «απαλλοτριωτικού και δημευτικού» μέτρου της επιβολής φόρου στις καταθέσεις θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο γύρο διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Στηρίζουμε την έλευσης τάξης στη χρηματοοικονομική σφαίρα, μέτρα επαναφοράς των τραπεζών σε υγιή κατάσταση και ασφαλώς τη διαφάνεια στις πληροφορίες για κατόχους λογαριασμών και δικαιούχους. Αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στην κατάρρευση του τραπεζικού τομέα. Και δυστυχώς τώρα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Είναι στην ουσία παγωμένο… η οικονομική κατάσταση μιας χώρας μέλους της ΕΕ είναι η προ χρεοκοπίας κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Κατά τον κ. Μεντβέντεφ οι επιπτώσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ εξαρτώνται από το πώς θα επιλυθεί η κρίση. Αν δε γίνει γρήγορα, προειδοποίησε, τα προβλήματα στην Κύπρο θα μπορούσαν να προξενήσουν μια νέα σειρά τοπικών οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη.

Διατύπωσε ένσταση για το πάγωμα του τραπεζικού συστήματος και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Κύπρο, «ακόμα και στις πιο ισχυρές τράπεζες και σε τράπεζες ρωσικής ιδιοκτησίας που είναι απολύτως κανονικές και υγιείς». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος και άλλες αρχές ίσως αντιμετωπίσουν νομικές προσφυγές σε βάρος τους αν σημειωθούν ζημιές λόγω της αναστολής λειτουργίας του συστήματος.

Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία θα σκεφτεί δύο φορές σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος που κατέχει σε ευρώ, όπως έχουν συστήσει κάποιοι στην ΕΕ. «Τι θα συμβεί αν η Ισπανία ή η Ιταλία ή άλλες χώρες αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες; Μπορούν να αρχίσουν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία αύριο», είπε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Απέφυγε να αναφερθεί στη μορφή μιας ενδεχόμενης ρωσικής βοήθειας προς την Κύπρο. «Οι Κύπριοι εταίροι μας έφτασαν στη Μόσχα με ένα πακέτο προτάσεων σχετικά με ορισμένα υλικά περιουσιακά στοιχεία που πιστεύουν ότι μπορεί να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Πρώτα όμως η ΕΕ πρέπει να καταθέσει νέες προτάσεις που συνάδουν με το νόμο και εγγυώνται τα περιουσιακά δικαιώματα», σχολίασε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα αναζητούσε πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά της, ο κ. Μεντβέντεφ απάντησε ότι δεν πρόκειται για απλή ερώτηση. «Κατ’ αρχάς δεν κατανοώ πλήρως πόσο αξίζουν και έπειτα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα από την τουρκική πλευρά. Αλλά είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε ιδέα», πρόσθεσε.

Επέμεινε ότι πολλοί Ρώσοι πολίτες και επιχειρηματίες τοποθετούν τα χρήματά τους στην Κύπρο καθόλα νόμιμα και το ποσοστό των ποσών που συνδέονται με φήμες περί υπόπτων μεθόδων φυγής κεφαλαίων από τη Ρωσία δεν είναι όσο σημαντικό υποτίθεται πως είναι. Τόνισε πάντως ότι αν η Κύπρος και η ΕΕ μοιραστούν πληροφορίες για την προέλευση των ρωσικών καταθέσεων, η Μόσχα είναι έτοιμη να ενεργήσει κατά των παρανομιών.

«Για το ρωσικό κράτος είναι πολύ σημαντικό να πάρει αυτές τις πληροφορίες από την ευρωπαϊκή πλευρά, ώστε να γίνουν γνωστοί αυτοί που έφεραν χρήματα από τη ρωσική οικονομία», είπε ο κ. Μεντβέντεφ. Συμπλήρωσε ότι και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αναλάβουν ανάλογη δράση εναντίον άλλων «υπεράκτιων ζωνών». Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλές από αυτές. Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι ή οι Μπαχάμες. Είναι καλύτερες από την Κύπρο; Δεν πρέπει να λειτουργούμε με δύο σταθμά», κατέληξε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτή σε ιδέες η Ρωσία αλλά όχι με «δήμευση» καταθέσεων, λεει ο οργισμένος Μεντβέντεφ "

Τα προβλήματα από τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο

Το πρωί της Τετάρτης ξημέρωσε για τους Κύπριους μέσα σε μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας. Η αυτοπεποίθηση που αισθάνονταν για το ΟΧΙ των βουλευτών τους το προηγούμενο βράδυ εκφραζόταν στις επικοινωνίες των περισσότερων πολιτικών, αλλά και των πολιτών του νησιού. Ήταν εμφανές πως οι περισσότεροι έκριναν πως την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει το σωστό. Ανέμεναν άμεσα να υπάρξει μια νέα συμφωνία, η οποία θα σχετίζεται είτε με τη Ρωσία, είτε, εκ νέου, με την Ευρώπη.

Όμως οι ώρες περνούσαν, οι συσκέψεις του Προέδρου της χώρας κ. Νίκου Αναστασιάδη διαδέχονταν η μία την άλλη και τα καλά νέα δεν έρχονταν. Στο τέλος της ημέρας η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως την Τρίτη, 26 Μαρτίου. Ήταν ο «μαύρος καπνός». Τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι εμφανής σε όλους τους Κύπριους. Όσο περνάνε οι ημέρες και οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, η ζωή στην Κύπρο αλλάζει. Δεδομένου ότι τα ΑΤΜ δεν επιτρέπουν να ξεπεραστεί το όριο ανάληψης των 500 ευρώ , τα πρώτα σύννεφα έλλειψης ρευστότητας σκιάζουν την κυπριακή οικονομία. Όσοι δεν πραγματοποιούσαν συναλλαγές με κάρτα προβαίνουν ήδη σε δανεικά μέσω φίλων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν ήταν «φιλικοί» προς την νέα τεχνολογία και προτιμούσαν τον παραδοσιακό τρόπο του γκισέ για ανάληψη χρημάτων. Οι ηλικιωμένοι που έχουν παιδιά λύνουν το πρόβλημα δανειζόμενοι από αυτά, εκείνοι που δεν έχουν βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε απόγνωση.

Προβλήματα όμως έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται και στις επιχειρήσεις. Ελάχιστες από αυτές δέχονται πλέον πληρωμές μέσω επιταγών, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει καθυστερήσεις σε ημερήσιες πληρωμές εργατών. Σε πολλές επιχειρήσεις έχει δοθεί άδεια στους υπαλλήλους τους μέχρι την Τρίτη και πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν ποτέ στις δουλειές τους.

Στα καταστήματα τροφίμων οι πρώτες ελλείψεις έχουν εμφανιστεί σε βασικά προϊόντα. Η ανατροφοδότηση των αποθηκών έχει πάει πίσω και εκφράζονται ήδη οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης. Πολλά καταστήματα δεν δέχονται πλέον πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών και ζητάνε από τους πελάτες τους μετρητά, μεγεθύνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα ρευστότητας. Το πλαστικό χρήμα στο νησί ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο ακόμα και για απλές συναλλαγές. Εκεί που παρατηρείται άρνηση αποδοχής των πιστωτικών καρτών είναι σε κάποια βενζινάδικα του νησιού, κάτι που παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου: «οι πρατηριούχοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να πωλούν τοις μετρητοίς και να αποφεύγουν τις πιστώσεις». Οι εταιρείες προμήθειας καυσίμων πλέον ζητούν να προπληρωθούν, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι πρατηριούχοι να αναζητούν μετρητά και να μην δέχονται πίστωση, ενώ κάποια από τα πρατήρια του νησιού ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να μην έχουν βενζίνη. Πάντως η Αρχή Ηλεκτρισμού με ανακοίνωσή της ενημέρωσε τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να προβεί σε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν, επίσης, οι Κύπριοι φοιτητές τους εξωτερικού. Οι γονείς τους αδυνατούν να τους στείλουν χρήματα ή τα ποσά που αποστέλλουν είναι πολύ μικρά.

Ο κίνδυνος πρόκλησης πραγματικού πανικού ανάμεσα στον κόσμο είναι πλέον ορατός. Προς το παρόν οι Κύπριοι δείχνουν να κρατούν την ψυχραιμία τους, όμως με αγωνία αναμένουν την Τρίτη, οπότε θα ανοίξουν οι τράπεζές τους. Η λύση που θα έχει βρεθεί θα επηρεάσει την συμπεριφορά των πολιτών και υπάρχει μεγάλος προβληματισμό. Προς το παρόν οι πάντες στο νησί παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις «μουδιασμένοι», αν και δεν δείχνουν διατεθειμένοι, ούτε τώρα, να… παραδοθούν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τα προβλήματα από τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο"

Ακόμη και έξοδο της Κύπρου από το ευρώ συζήτησε το Euroworking Group

Ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup Working Group, στο οποίο συμμετέχουν οι υφυπουργοί των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης, αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως δείχνουν τα πρακτικά που διερευσαν σήμερα στη δημοσιότητα και τα οποία περιγράφουν ως «κυκεώνα» την κατάσταση.

Στα πρακτικά της συνομιλίας, που είδε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, ένας από τους συμμετέχοντες λέει πως τα συναισθήματα είναι «πολύ έντονα», κάτι το οποίο καθιστά δύσκολο να δοθούν λογικές λύσεις, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να «συζητηθεί ανοικτά το ενδεχόμενο (η Κύπρος) να βγει από την ευρωζώνη».

Στην τηλεδιάσκεψη, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ, δεν έλαβε μέρος κάποιος εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κύπρου, κάτι που αρκετοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι αποτελούσε αιτία προβληματισμού και ένδειξη της σύγχυσης για την κατάσταση.

«Η (κυπριακή) βουλή προφανώς είναι πολύ φορτισμένη και δεν θα αποφασίσει για τίποτε, εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται ότι μπορεί να λάβει μέρος ακόμα και σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς», είπε ο εκπρόσωπος της Γαλλίας, σύμφωνα με τα πρακτικά. «Δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτό», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο στη Ρωσία και στην Βρετανία και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε ενωμένοι» στην προσπάθεια «να βρεθεί μία λύση άμεσα», εφόσον τηρηθούν οι παράμετροι της συμφωνίας που είχε συναφθεί ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, που αμφότερες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση, ενώ επίσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι, σε περίπτωση εξόδου, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ώστε να «θωρακιστεί» η υπόλοιπη ευρωζώνη από τις συνέπειες και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταδοθεί η κρίση στην Ελλάδα.

Ένα ζήτημα το οποίο τέθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης είναι ο κίνδυνος μεγάλων εκροών κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι τράπεζες στην Κύπρο, ενδεχομένως την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και γίνονται «τεχνικές προετοιμασίες» για να υπάρξει ένα όριο στο μέγεθος της όποιας εκροής κεφαλαίου.

«Χρειάζεται να εγκριθούν ορισμένοι πρόσθετοι νόμοι. Συνολικά, βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τα πρακτικά. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε τις εκροές».
«Οι αγορές πιστεύουν ότι θα βρούμε μία λύση και ότι θα δώσουμε περισσότερα χρήματα (...) αυτό μπορεί να μην συμβεί», είπε ο ένας από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται το Reuters.

Κλείνοντας τη συνομιλία, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατάσταση χαρακτηρίζοντάς την «ομιχλώδη», ενώ εξέφρασε ανησυχία για την απόφαση της Λευκωσίας να μην λάβει μέρος σε αυτή. «Η οικονομία πρόκειται να υποστεί μεγάλη ζημιά στην Κύπρο, ό,τι κι αν συμβεί», είπε, προσθέτοντας ότι «πιθανώς θα επιβληθούν περιορισμοί (στις κινήσεις) κεφαλαίων». Ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξουν και νέες τέτοιες επαφές τις επόμενες ημέρες.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμη και έξοδο της Κύπρου από το ευρώ συζήτησε το Euroworking Group"

Από τέλη Μαρτίου τίθεται σε ισχύ διαμεσολαβητής στη Δικαιοσύνη

Στόχος του θεσμού να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης, ενώ έχει το πλεονέκτημα πως είναι σαφώς οικονομικότερος από την προσφυγή στα δικαστήρια.

Ως ημερομηνία γέννησης της διαμεσολάβησης όρισε την 20η Μαρτίου του 2013 ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Πρόκειται για θεσμό ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό, που στόχο έχει να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης, ενώ έχει το πλεονέκτημα πως είναι σαφώς οικονομικότερος από την προσφυγή στα δικαστήρια.

Καταφεύγοντας στη διαμεσολάβηση τα εμπλεκόμενα μέρη διαπραγματεύονται με τη συνδρομή πιστοποιημένου δικηγόρου - διαμεσολαβητή προκείμενου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, "η διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμός που εισάγει νέα κουλτούρα στην ελληνική έννομη τάξη και παρέχει σημαντικά οφέλη για τον Έλληνα πολίτη. Οι δαπάνες που απαιτούνται είναι ασύγκριτα λιγότερες από την προσφυγή στα δικαστήρια, ενώ η διαμεσολάβηση θα επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης. Ο θεσμός θα εφαρμόζεται σε όλες τις ιδιωτικές διαφορές ξεκινώντας από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου η εκδίκαση των υποθέσεων προσδιορίζεται για το 2019-2020, ενώ στόχος μας είναι να επεκταθεί άμεσα και στις χιλιάδες μικροδιαφορές.

Ο θεσμός μπορεί να προκαλέσει την ανατροπή σε όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης, αρκεί να εμπεδωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως μαι σύγχρονη και αποτελεσματική διαδικασία επίλυσης των διαφορών τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι μας. Η διαμεσολάβηση θα κληθεί να λύσει υποθέσεις μεγάλων συμφερόντων και πρέπει να θωρακιστεί ώστε να μείνει ανεπηρέαστη από επιβολές και παρεμβάσεις, γιατί τα μεγάλα συμφέροντα συνηθίζζουν να πραγματοποιούν τέτοιες παρεμβάσεις. Είναι μια διαδικασία που θα κληθεί να πιάσει κάρβουνα με τα χέρια."

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: "Η διαμεσολάβηση είναι ένα μήνυμα για τις ανάγκες της εποχής. Τόσα χρόνια οι Έλληνες επιθυμούσαν να δουν αίμα στις δικαστικές αίθουσες, σήμερα όμως η οικονομική κρίση και τα προβλήματα της καθημερινότητας έχουν φέρει τον κόσμο πιο κοντά, ώστε να προτιμά εξωδικαστική επίλυση. Ο θεσμός δεν λειτουργεί αντιπαραθετικά αλλά συμπληρωματικά με το θεσμό της Δικαιοσύνης, και θα ενισχύσει

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ είπε ότι "είναι μια διαδικασία που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Υπάρχουν οφέλη για όλες τις πλευρές. Η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης θα βοηθήσει τις επενδύσεις

Η πρόεδρος της ένωσης δικαστών-εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν το θεσμό και τόνισε πως "δεν είναι ανταγωνιστικός με το ρόλο του δικαστή, αλλά συμβάλλει στην αναβάθμιση της δικαιοσύνης και στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Επιχειρήσεις ή ιδιώτες μπορούν να βρουν οι ίδιοι τη λύση χωρίς να χρειαστεί δίκη, χωρίς να υπάρχει νικητής και ηττημένος, με την εχεμύθεια που προβλέπει ο θεσμός. Τα μέρη διασφαλίζονται γιατί η μεταξύ τους συμφωνία αποτελεί εκτελεστό τίτλο, ενώ η παραγραφή διακόπτεται με την υπογραφή του σχετικού πρωτόκολλου.

Όπως τόνισε ο συντονιστής της εκδήλωσης και γενικός γραμματέας του Υπ.Δικαιοσύνης, Νικ.Κανελλόπουλος, "οι ενδιαφερόμενοι δικηγόροι θα περνούν από εξειδικυμένη εκπαιδευση από τα πιστοποιημένα κέντρα, αρχικά σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Η πιστοποίηση θα αποκτάται με εξετάσεις, οι οποίες θα τελούν υπό την εποπτεία Αρεοπαγίτη δικαστή."

Η δικηγορική παράσταση θα είναι υποχρεωτική στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, η προβλεπόμενη αμοιβή όμως, όπως τόνισε ο Υπ.Δικαιοσύνης, "θα είναι απειροελάχιστη", ενώ στη διαμεσολάβηση θα υπάγονται όλες οι ιδιωτικές διαφορές, αστικής και εμπορικής φύσεως, αρκεί να υπάρχει εξουσία διαθέσεως.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τέλη Μαρτίου τίθεται σε ισχύ διαμεσολαβητής στη Δικαιοσύνη"

Βγήκε η απόφαση, Ο δολοφόνος των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. καταδικάστηκε αλλά το πουλάκι «πέταξε»...

Ως απών από το δικαστήριο για τρίτη ή τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση δηλώθηκε ο εκ των βασικών ύποπτων για τη δολοφονία των ηρωικών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, Γιώργου Σκυλογιάννη και Γιάννη Ευαγγελινέλη. Το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν την απουσία του, πριν από ένα μήνα, αναζήτησαν τον κατηγορούμενο, όχι να τον συλλάβουν, αλλά να διαπιστώσουν που βρίσκεται. Δεν εντόπισαν ίχνος του ούτε στο Μενίδι που είχε δηλώσει ως τόπο κατοικίας του, ούτε σε άλλα μέρη που φαίνεται πως σύχναζε. Ακόμη και σήμερα, ημέρα απόφασης των ποινών, δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του 20χρονου κατηγορούμενου Γιώργου Εμερτζίδη.

Η «ελευθέρωση» του κατηγορουμένου επήλθε μετά από μία σειρά αστοχιών της Δικαιοσύνης, όταν αποφυλακίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο μετά την απαλλαγή του για τη μοιραία ληστεία στο περίπτερο.

Είχε παρέλθει το 18μηνο για την δεύτερη κατηγορία, για την άγρια εκτέλεση δηλαδή των δύο αστυνομικών, και αφέθηκε αναγκαστικά ελεύθερος. Πληροφορίες από την Ασφάλεια σημειώνουν ότι επειδή μετά την "απελευθέρωση" του του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και παρότι έχει περίπου ένα μήνα να εμφανιστεί στο δικαστήριο, έδωσε κανονικά παρών στις 16 του μήνα του Τ.Α. Μενιδίου, έκτοτε όμως έχει εξαφανιστεί.

Το βράδυ το δικαστήριο έκρινε ένοχους, τρεις από τους κατηγορουμένους, ενώ ο «άφαντος» συγκατηγορούμενός τους κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε δύο ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών...

Ο συνήγορός υπεράσπισης υποστηρίζει ότι ο πελάτης του δεν έχει διαφύγει, είναι εδώ, ωστόσο δεν παρέστη στο δικαστήριο γιατί φοβήθηκε τον προπηλακισμό του.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγήκε η απόφαση, Ο δολοφόνος των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. καταδικάστηκε αλλά το πουλάκι «πέταξε»..."

Έρχεται "κούρεμα" στο χαράτσι της ΔΕΗ;

Με ένα νέο "κούρεμα" φλερτάρει η κυβέρνηση, αυτή τη φορά, θετικό για τον ελληνικό λαό, καθώς αφορά... σε μείωση των συντελεστών στο χαράτσι της ΔΕΗ.

Η Κυβέρνηση, μελετά μειώσεις στον φόρο που πληρώνουν οι πολίτες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ,με την προϋπόθεση, ότι θα καταβληθεί κανονικά το σύνολο των υπολοίπων φόρων που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία.

Η δυνατότητα μείωσης του ΕΤΗΔΕ, προκύπτει από το γεγονός, ότι δεν έχουν εκτιμηθεί σωστά οι αποδόσεις των φόρων που επιβλήθηκαν στα ακίνητα. Έτσι, εκτιμάται τώρα, ότι τα έσοδα από τα ακίνητα θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται "κούρεμα" στο χαράτσι της ΔΕΗ;"

Ήξερε ο Χριστόφιας για το κούρεμα

Η κυπριακή κυβέρνηση ενδεχομένως γνώριζε πολύ νωρίτερα από την συνεδρία του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής τις προθέσεις της τρόικας να προτείνει κούρεμα των ιδιωτικών καταθέσεων στις τράπεζες.

Ο Τάσος Τέλογλου στον «Σκάϊ» παρουσίασε έγγραφο που διαβίβασε στην επιτροπή οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου ο υπουργός οικονομικών Βολφκανγκ Σόιμπλε και καταδεικνύει ότι ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας γνώριζε και φέρεται να είχε συμφωνήσει στους βασικούς άξονες των προτάσεων της τρόικας, που προέβλεπαν και κούρεμα καταθέσεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο ο Δημήτρης Χριστόφιας από τις 23 Νοεμβρίου 2012 είχε συμφωνήσει στους βασικούς άξονες του σχεδίου για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Το σχέδιο σύμφωνα με το έγγραφο προέβλεπε, συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου έως το 2018, στον μέσο όρο της Ε.Ε, περιορισμό του δικτύου των κυπριακών τραπεζών στη Κύπρο και απόσυρση από χώρες του εξωτερικού και μείωση της δανειοδότησης που πρόσφεραν.

Τέλος το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αναφορά στην ανάγκη συνεισφοράς των μετόχων και των θεσμικών μετόχων των τραπεζών στην κεφαλαιακή ενίσχυση τους , αλλά και των καταθετών του εσωτερικού και του εξωτερικού με προοδευτική φορολόγησηυ τους (κούρεμα) με εφάπαξ ποσό.

Από το έγγραφο δεν προκύπτει σαφώς αν υπήρχε συμφωνία του κ. Χριστόφια αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι πως γνώριζε.

politis-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ήξερε ο Χριστόφιας για το κούρεμα"

Στουρνάρας: Οι τράπεζες απέδωσαν 140 εκ. στο Δημόσιο την τελευταία τριετία

Το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ απέδωσαν οι τράπεζες στο Ελληνικό Δημόσιο κατά την τελευταία τριετία, βάσει των διατάξεων που προβλέπουν ότι... οι τράπεζες οφείλουν να αποδίδουν στον αρμόδιο Οικονομικό Έφορο, κάθε οικονομικό έτος, τα παραγραφόμενα χρηματικά ποσά και τίτλους που δεν αναζητήθηκαν από τους δικαιούχους.

Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Θωμά Ψύρρα.

Στο εν λόγω έγγραφο, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου για τις αδρανείς καταθέσεις έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν τη Δημόσια Περιουσία (Δημόσια Κτήματα, Αιγιαλός και Παραλία, Ανταλλάξιμα Κτήματα, Απαλλοτριώσεις). Θα εξετασθούν επίσης και τα θέματα Εθνικών Κληροδοτημάτων και της αναμόρφωσης των σχολαζουσών κληρονομιών.

ipop
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Οι τράπεζες απέδωσαν 140 εκ. στο Δημόσιο την τελευταία τριετία"

Νέο σχέδιο στους πολιτικούς αρχηγούς με μικρότερο κούρεμα και ειδικό ταμείο

Το «κούρεμα» προτείνεται να είναι: 3% από 1 ευρω ως 100.000, 7% από 100.001 ως 500.000 και 9% από 500.001 και άνω.

Η αρχική συμφωνία του Eurogroup της 16ης Μαρτίου -σε συνδυασμό με την ευελιξία που δόθηκε στο έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας- για τη συγκέντρωση του ποσού των 5,8 δις. ευρώ, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων. Σύμφωνα με ενημέρωση από τις Βρυξέλλες η αρχική συμφωνία αποτελεί τη βάση της συζήτησης και αφήνεται στην κυπριακή πλευρά να επιλέξει το μίγμα της πολιτικής αρκεί να συγκεντρωθούν τα 5,8 δις. ευρώ χωρίς να αυξάνεται το δημόσιο χρέος.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση το «κούρεμα» προτείνεται να είναι: 3% από 1 ευρω ως 100.000, 7% από 100.001 ως 500.000 και 9% από 500.001 και άνω. Επίσης είναι πιθανό να ανοίξουν οι τράπεζες την Παρασκευή, αλλά με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Μέχρι αργά τη νύχτα στο Προεδρικό Μέγαρο συζητείτο αυτή η εναλλακτική πρόταση της Κύπρου, η οποία θα περιλαμβάνει κούρεμα και την σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας στο οποίο θα συγκεντρωθούν η περιουσία του Δημοσίου, τα ταμεία πρόνοιας, η εκκλησιαστική περιουσία και εισφορές των πολιτών. Σκοπός του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί το ποσό που θα υπολείπεται από το χαμήλωμα της ειδικής εισφοράς στις καταθέσεις.

Το νέο σχέδιο θα τεθεί υπόψιν των πολιτικών αρχηγών από τον πρόεδρο Αναστασιάδη το πρωί της Πέμπτης.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σχέδιο στους πολιτικούς αρχηγούς με μικρότερο κούρεμα και ειδικό ταμείο"

Νέο σύστημα αποζημίωσης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ

Από την ερχόμενη Τρίτη, 26 Μαρτίου, θα ισχύσει η ασφαλιστική τιμή στη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται εφεξής από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, πρωτότυπο ή γενόσημο, και ο ασθενής με δική του επιβάρυνση θα μπορεί να επιλέξει κάποιο άλλο ακριβότερο φάρμακο.

Αν η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του και όταν είναι μεγαλύτερη ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 25% της κανονικής συμμετοχής, καθώς και το 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής και της ασφαλιστικής τιμής. Το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλει ο Οργανισμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κάλεσε τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα φάρμακα που δεν τους επιβαρύνουν οικονομικά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σύστημα αποζημίωσης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ"

Γιατρός έστελνε συνταγές φαρμάκων με courier σε όλη την Ελλάδα

Νέες υποθέσεις απάτης εις βάρος του γνωστοποίησε ο ΕΟΠΥΥ


Ο ΕΟΠΥΥ γνωστοποίησε σήμερα νέες απίστευτες ιστορίες απάτης εις βάρος του, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η περίπτωση ενός γιατρού που δεχόταν... παραγγελίες διαδικτυακά και, αντί δέκα ευρώ, έστελνε συνταγές φαρμάκων με courier σε όλη την Ελλάδα!

Στην σχετική ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός τονίζει ότι αποδίδουν καρπούς οι έλεγχοι που συνεχίζει να πραγματοποιεί με στόχο να προασπίσει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων από παραβατικές συμπεριφορές μερίδας παρόχων υγείας.

Μόνο μέσα στο μήνα αυτό έχουν επιβληθεί κυρώσεις για διαπιστωθείσες παραβάσεις ύψους 500.000 ευρώ και έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων όλες οι υποθέσεις με σκοπό την αναζήτηση και τον καταλογισμό των πάσης φύσεως αστικών και ποινικών ευθυνών.

Ο Οργανισμός γνωστοποίησε ότι:

- Ιατρός πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ είχε ανοίξει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ζητούσε από ασφαλισμένους, πελάτες του ή μη, από όλη την Ελλάδα, την αποστολή των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του, ώστε ο ίδιος να τους διαβιβάζει αφού συνταγογραφούσε, με courier τη συνταγή, χωρίς εξέταση του ασφαλισμένου με φυσική του παρουσία, με αντικαταβολή αμοιβής δέκα ευρώ. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε φαρμακείο, το οποίο μέσω διαδικτύου θα μεριμνούσε για την ηλεκτρονική έκδοση συνταγών».

- Από πρόσφατους ελέγχους σε δύο φαρμακεία της Καλλιθέας και στο ιατρείο ενός ιατρού, διαπιστώθηκε παράνομη πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία προς δύο φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις και παράνομη συνταγογράφηση. Στα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, και φάρμακα που περιλαμβάνονταν σε αποφάσεις ΕΟΦ απαγόρευσης εξαγωγών. Επιπλέον, προέκυψε συνεργασία τού ενός φαρμακοποιού με τον συνταγογράφο ιατρό. Με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ, βρέθηκαν συνταγές που είχαν εκδοθεί και εκτελεστεί από το ίδιο φαρμακείο. Επίσης, από τον έλεγχο παρατηρήθηκε συνταγογράφηση σε μεγάλη έκταση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, οι συνταγές των οποίων, στην πλειονότητά τους, ακυρώνονταν αρκετές ημέρες αργότερα. Οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν από τις αναφερόμενες στις συνταγές παθήσεις και δεν είχαν επισκεφθεί τον ιατρό κατά τις ημερομηνίες συνταγογράφησης και ακύρωσης των συνταγών. Επομένως, χρησιμοποιήθηκε παράτυπα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προς όφελος του ιατρού και του φαρμακοποιού, αφού ο ιατρός διαπιστώθηκε ότι είχε άμεση σχέση με τη μία από τις δύο φαρμακοεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ήταν διαχειριστής αυτής και εξήγαγε φάρμακα στο εξωτερικό. Επισημαίνεται ότι ο ιατρός συνταγογραφούσε παράτυπα στον ΕΟΠΥΥ με την ιδιότητα του γενικού ιατρού, ενώ κατείχε την ειδικότητα Μαιευτικής-Γυναικολογίας, την οποία και ασκεί παράλληλα με την ιδιότητα του γενικού ιατρού, ενώ η άσκηση δύο ιατρικών ειδικοτήτων δεν επιτρέπεται από τον νόμο. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε υπερσυνταγογράφηση και εικονική συνταγογράφηση, από τον εν λόγω ιατρό.

- Από στοιχεία της ΚΜΕΣ σχετικά με μία ασφαλισμένη διαπιστώθηκε συνταγογράφηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ίδιων φαρμάκων από επτά ιατρούς. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το βιβλιάριο είχε κλαπεί και ο κατέχων αυτό επισκεπτόταν ιατρούς και πιεστικά ζητούσε τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων επιδεικνύοντας τις σχετικές ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων, τις οποίες κατείχε. Οι επτά ιατροί συνταγογραφούσαν ό,τι τους ζητούσε, χωρίς να ελέγξουν την προηγούμενη συνταγογράφηση. Ο εν λόγω κύριος ακολούθως προσκομίζοντας τις συνταγές και τις ταινίες γνησιότητας απαιτούσε από φαρμακοποιούς την επιστροφή χρημάτων που αντιστοιχούσαν σε αυτές και εκείνοι τελικά ενέδιδαν, χρεώνοντας παράνομα τον ΕΟΠΥΥ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Γιατρός έστελνε συνταγές φαρμάκων με courier σε όλη την Ελλάδα"

Ρυθμιστής στα μεγάλα έργα η Τράπεζα Πειραιώς

Οι ραγδαίες ανακατατάξεις στον τραπεζικό τομέα αλλάζουν τα δεδομένα και στα μεγάλα έργα, που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησεις και τελούν εν αναστολή, λόγω του «παγώματος» της δανειοδότησης, αφού οι συγχωνεύσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ενώνουν και τα δανειακά χαρτοφυλάκια προς τις εταιρίες παραχώρησης.

Αναπόφευκτα, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, αυτές οι εξελίξεις αλλάζουν και το σκηνικό στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των παραχωρησιούχων και των τραπεζών, καθώς οι συγχωνεύσεις φέρνουν στο τραπέζι των συζητήσεων λιγότερες τράπεζες με μεγαλύτερη έκθεση στα έργα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Απρίλιο θα μπουν μπουλντόζες στους δρόμους, δήλωση, η οποία, όμως, αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από την αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάθροιση των δανείων των υπό συγχώνευση τραπεζών καθιστούν την Τράπεζα Πειραιώς ρυθμιστή για την χρηματοδότηση των έργων, καθώς, ενώ ήδη το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διέθετε το μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο από το σύνολο των 43 τραπεζών που δανειοδοτούν τα έργα (400 εκατ. ευρώ), εν τούτοις η απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) ανεβάζει τα δάνεια σε περίπου 730 εκατ. ευρώ (περίπου 330 ανήκουν στην ΑΤΕ).

Παράλληλα, η απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας, η οποία συμμετέχει στον δανεισμό των παραχωρήσεων με περίπου 170 εκατ. ευρώ, κάνει το νέο σχήμα Πειραιώς - ΑΤΕ - Geniki να έχει «κληρονομήσει» δάνεια ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ προς τους κατασκευαστές.

Το εν λόγω ποσό, που είναι ιλιγγιώδες για τα σημερινά δεδομένα της Ελληνικής αγοράς, καταλαμβάνει κάτι λιγότερο από το 1/3 του συνολικού δανεισμού και των πέντε συμβάσεων παραχώρησης (3,3 δισ. ευρώ) και αποτελεί κάτι περισσότερο από το 10% του συνόλου της χρηματοδότησης των έργων.

Βέβαια, δεν είναι μόνο η Τράπεζα Πειραιώς που θα βρεθεί με μεγαλύτερο ρόλο στα έργα, λόγω των συγχωνεύσεων, αφού και ο «γάμος» Alpha Bank και Εμπορικής αλλάζει το δανειακό χαρτοφυλάκιο των έργων.

Ειδικότερα, οι δύο υπό συγχώνευση τράπεζες διαθέτουν μερίδιο στα δάνεια των έργων ύψους 170 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ποσά που συναθροιζόμενα, προσεγγίζουν σχεδόν το μισό δισ. ευρώ και καταλαμβάνουν περίπου το 15% του δανεισμού των έργων.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται με τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) και της Eurobank, καθώς και τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν σημαντικό μερίδιο στην δανειοδότηση των συμβάσεων παραχώρησης.

Έτσι, οι δύο τραπεζικές οντότητες συγκεντρώνουν δάνεια προς τα έργα, ύψους 310 εκατ. ευρώ και 270 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, φτάνοντας σχεδόν τα 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 20% της συνολικής δανειοδότησης από τις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι υπεύθυνες για περίπου το 50% του δανεισμού των έργων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό δίδεται από 32 τράπεζες του εξωτερικού, με το μεγαλύτερο μερίδιο να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία δανειοδοτεί τις παραχωρήσεις με 350 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η ΕΤΕπ ενέκρινε δάνειο ύψου 650 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τα έργα.

Κύκλοι κοντά στην υπόθεση επισημαίνουν ότι κυρίως οι ελληνικές τράπεζες ζητούν την αύξηση του περιθωρίου δανεισμού των παραχωρήσεων κατά τουλάχιστον 350 μονάδες βάσης, λόγω των ραγδαίων αλλαγών στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ωστόσο, έγκυροι υπολογισμοί δείχνουν ότι η αύξηση του επιτοκίου ανά 100 μονάδες βάσης στα κύρια δανειακά κεφάλαια των έργων αντιστοιχεί στα τέσσερα «παγωμένα» έργα σε πρόσθετο κόστος 150-200 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές και αρκετών δισ. ευρώ στο σύνολο της παραχώρησης. Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να στηρίξουν τα έργα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρυθμιστής στα μεγάλα έργα η Τράπεζα Πειραιώς"

Σε ακόμη τρεις ομάδες εργαζομένων το εργόσημο

Τροποποίηση με την οποία εντάσσονται στο εργόσημο ακόμη τρεις ομάδες εργαζομένων κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και στην αγορά εργασίας ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης.

Στο καθεστώς του εργοσήμου εντάσσονται συγκεκριμένα οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής χωρίς διεύθυνση αποδέκτη, οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπων και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων κατ’ οίκον ή σε άλλο χώρο και οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (σούπερ μάρκετ).

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ακόμη τρεις ομάδες εργαζομένων το εργόσημο"

Κατεπείγουσα εγκύκλιος για τις παράνομες συντάξεις

Την άμεση αναστολή των συντάξεων στους μη απογραφέντες συνταξιούχους των ετών 2012 και 2013 ζητεί ο υπουργός Εργασίας, με κατεπείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και την ΗΔΙΚΑ.

Με την εγκύκλιο καλούνται παράλληλα οι διοικητές και πρόεδροι των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης να αποστείλουν έως την 12/4/2013 στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ ηλεκτρονικό αρχείο με τον επικαιροποιημένο αριθμό των αναπόγραφων συνταξιούχων των ετών 2011, 2012 και 2013, το μηνιαίο ποσό σύνταξης αυτών και τις ημερομηνίες έναρξης αναστολής πληρωμής των αντίστοιχων συντάξεων.

Οι διοικητές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν για τις ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει για την ανάκτηση των χρημάτων που έχουν δοθεί στους μη δικαιούχους καθώς για τα ποσά που έχουν ήδη επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Βάσει της εγκυκλίου, προβλέπεται επίσης ότι εφόσον στη ροή δεδομένων που θα διενεργηθεί μεταξύ των Ταμείων, του Δημοσίου και της ΗΔΙΚΑ στις 10/04/2013, διαπιστωθούν κενοί ή άκυροι ΑΜΚΑ ή κενοί ή άκυροι ΑΦΜ των συνταξιούχων, θα ανασταλεί προσωρινά η σύνταξη που θα καταβληθεί κατά το μήνα αυτό. Σύμφωνα με τη εγκύκλιο, η σύνταξη επαναχορηγείται άμεσα με την κατάθεση του ελλείποντος στοιχείου στον αρμόδιο φορέα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεπείγουσα εγκύκλιος για τις παράνομες συντάξεις"

Ο Δασκαλόπουλος αφήνει το τιμόνι του ΣΕΒ

Σε αναζήτηση νέου προέδρου βρίσκεται ο ΣΕΒ, καθώς όπως αποκαλύπτει το “Έθνος”, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανακοίνωσε στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Εδιμβούργο ότι δεν... σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα και για μια πέμπτη θητεία στο τιμόνι των Ελλήνων Βιομηχάνων.

Τον Μάιο του 2014 εκπνέει η 4η θητεία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου ως προέδρου του ΣΕΒ, και ο ίδιος φέρεται να αιτιολόγησε την απόφασή του να αποχωρήσει στη βάση ότι “παρόλο που ο ΣΕΒ έχει εκφράσει τις πιο τεκμηριωμένες απόψεις στις μεγάλες αποφάσεις, δεν νιώθει ότι επηρέαζει άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του”, στην κατεύθυση προφανώς της υιοθέτησης της πλέον αποτελεσματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, και την επιστροφή της ευρωζώνης σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος παρουσίασε στο Εδιμβούργο έργα τέχνης από τη συλλογή του, ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος για τον εθνικό προσανατολισμό της Ελλάδας, καθώς και τη συνολική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απ’ την άλλη, έδωσε ψήφο επιστοσύνης στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε “πολή δραστήριο”.

ysterografa
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δασκαλόπουλος αφήνει το τιμόνι του ΣΕΒ"

Άντερς Μποργκ:“Στην Κύπρο θα μείνουν μόνο οι παραλίες!”

Ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Άντερς Μποργκ, υποστήριξε σήμερα ότι η οικονομία της Κύπρου βασίζεται μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τουρισμό και ότι η κρίση των τραπεζών θα αφήσει στη χώρα μόνο τον τουρισμό ως πηγή εισοδήματος.

Στην Κύπρο «έχουν μόνο ένα χρηματοπιστωτικό τομέα και παραλίες. Τώρα που ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε πορεία κλεισίματος, δεν θα έχουν παρά μόνο τις παραλίες», είπε ο Μποργκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Σβένσκα Ντάγκμπλαντεντ».

«Η Ευρώπη έχει βαθιά και δομικά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν μέσω της αναδιοργάνωσης του κοινωνικού μοντέλου στη νότια Ευρώπη», πρόσθεσε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Άντερς Μποργκ:“Στην Κύπρο θα μείνουν μόνο οι παραλίες!”"

Οι ελληνικές τράπεζες δεν εξοφλούν επιταγές των κυπριακών! - Σοβαρό πρόβλημα στην αγορά

Δεν εξοφλούν επιταγές των κυπριακών τραπεζών που κατέχουν οι Έλληνες πολίτες στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες. Όσοι έχουν αυτές τις επιταγές απλά τις προσκομίζουν στις ελληνικές τράπεζες και οι υπάλληλοι τις βάζουν στο συρτάρι. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό τους κατόχους των επιταγών, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν άμεσες υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξέδωσε οδηγία για «πάγωμα» των εντολών πληρωμής

Στην επιστολή, με ένδειξη «Εμπιστευτικόν», τονίζονταν τα εξής:

“Απαγορεύεται προσωρινά και μέχρι νεωτέρας η εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ’ άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Κύπρου. Συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος”.

Αντίθετα, κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίσουν όσοι έχουν λογαριασμούς στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, καθώς οι υπάλληλοι τροφοδοτούν κανονικά τα ATMς. Ο κάθε πολίτης ανάλογα με το υπόλοιπο και το όριό του μπορεί να «τραβήξει» έως και 2.000 ευρώ ημερησίως.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ελληνικές τράπεζες δεν εξοφλούν επιταγές των κυπριακών! - Σοβαρό πρόβλημα στην αγορά"

Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά των ΟΤΑ

Τη λειτουργία του Κόμβου Διαλειτουργικότητας των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ, στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπ. Εσωτερικών.

Σε ασφυκτικό κλοιό μπαίνουν από σήμερα οι προϋπολογισμοί των δήμων, καθώς τέθηκαν και επίσημα σε λειτουργία το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ καθώς και ο Κεντρικός Κόμβος Διαλειτουργικότητας των οικονομικών των ΟΤΑ. Στόχος των δύο παρεμβάσεων, η οικονομική εξυγίανση των «κόκκινων» ΟΤΑ, η «αναμόρφωση προϋπολογισμών ΟΤΑ μέχρι τέλος Ιουλίου», ώστε «από το Σεπτέμβριο να είναι δυνατή η προετοιμασία σύνταξης νέων, σύγχρονων και ρεαλιστικών Προϋπολογισμών για το 2014».

Όπως τονίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, το Παρατηρητήριο είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Αποκάλυψε, δε, πως μέχρι τώρα 13 δήμοι, που τους χώρισε σε τρεις κατηγορίες δεν έχουν στείλει καθόλου προϋπολογισμούς: κάποιοι νησιωτικοί που αντιμετωπίζουν αντικειμενικό πρόβλημα, άλλοι που έχουν πολιτικό πρόβλημα και ορισμένοι ασυνεπείς.

Για τους ασυνεπείς δήμους, όπως είπε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της aftodioikisi.gr, «σε περίπτωση που δε στείλουν προϋπολογισμό θα τους κοπούν ΚΑΠ». Επιπλέον, «αν οι συγκεκριμένοι δήμοι δεν καταφέρουν να φτιάξουν προϋπολογισμούς, τότε θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσουν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του περσινού έτους μειώμενου κατά ένα ποσοστό».

Η υπεύθυνη του Οικονομικύ Παρατηρητηρίου Γεωργία Μαραγκού είπε πως όλα τα στοιχεία για τους δήμους θα είναι έτοιμα μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Υπενθύμισε δε ότι, σύμφωνα με το νόμο, σε περίπτωση που η απόκλιση του προϋπολογισμού είναι άνω του 10% στο τρίμηνο τότε θα υπάρχει διαβούλευση με το Οικονομικό Παρατηρητήριο και υπόδειξη τρόπων για τη συμμόρφωσή του, και εάν η απόκλιση αυτή, συνεχίζεται για ένα εξάμηνο τότε το Οικονομικό Παρατηρητήριο έχει το δικαίωμα να υποδείξει στον υπουργό να εντάξει το συγκεκριμένο ΟΤΑ σε καθεστώς επιτήρησης, με ότι αυτό σημαίνει (αύξηση δημοτικών τελών, αναστολή προσλήψεων κλπ)

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου σημείωσε πως είναι αστείο να τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του Παρατηρητηρίου ΟΤΑ, καθώς αυτό απλώς παρακολουθεί και ελέγχει την εκτέλεση των προϋπολογισμών. Ο υπουργός αποφασίζει, με βάση το νόμο, για την ένταξη σε καθεστώς εξυγίανσης και τις κυρώσεις, υπογράμμισε. Σε αυτό, συνεφώνησαν και οι άλλοι δύο συνομιλητές, ο Ε. Στυλιανίδης και η Γ. Μαραγκού.

Αναφορικά με το σύστημα Διαλειτουργικότητας, στο οποίο θα καταχωρούνται τα οικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ (βλ. παρακάτω), όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, μέχρι τώρα έχουν μπει στο σύστημα το 70% των δήμων και σύντομα θα μπει και το υπόλοιπο 30%.

Τα επόμενα βήματα του ΥΠΕΣ, όπως σημειώθηκε, είναι η έκδοση Εγχειριδίου Διαδικασιών του Παρατηρητηρίου, διαβούλευση του Παρατηρητηρίου με τον κάθε δήμο χωριστά και παροχή της σχετικής υποστήριξης, ώστε να διαμορφώνονται ρεαλιστικά και αποδοτικά οι προϋπολογισμοί το 2014.

«Η συρρίκνωση κατά 60% της κρατικής χρηματοδότησης για τους ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια καθώς και η ανάγκη για τη στήριξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους καθιστούν κεντρική στρατηγική επιλογή την ενίσχυση της Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ με το διαχωρισμό συνεπών και ασυνεπών ΟΤΑ καθώς και με τη δημιουργία εργαλείων καταγραφής της κατάστασής τους, όπως είναι ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, η πρόβλεψη συμβουλευτικής υποστήριξης ΟΤΑ και η δυνατότητα διορθωτικής παρέμβασης», τονίστηκε κατά την παρουσίαση των δύο εργαλείων οικονομικής εξυγίανσης δήμων και περιφερειών.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΟΤΑ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά των ΟΤΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news