facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Ψέμματα, αλήθειες και ποια η λύση

Τα τελευταία 24ωρα φτάσαμε στην κορύφωση του δράματος με τον κωδικό: "Κυπριακή κρίση". Το 24Η ανοίγει τον φάκελο και σας παραθέτει αναλυτικά τους μύθους και τις πραγματικότητες που ακούστηκαν, τα λάθη που έγιναν και παρουσιάζει ποια λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί, έστω και την ύστατη ώρα.


1. Επρεπε να φύγει ο Πρόεδρος από το Eurogroup = Μύθος
Οσοι το έλεγαν είτε είναι αδαείς, είτε θέλουν εσκεμμένα αρνητικές εξελίξεις. 
Εφευγε δεν έφευγε ο κ. Αναστασιάδης το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Η ζημιά είχε γίνει ήδη όταν τέθηκε επίσημα στο Eurogroup το κούρεμα και μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων. Πολιτικά ήταν ορθό να το δεχθεί εκείνη τη στιγμή θέτοντας το προς έγκριση ή όχι από την Βουλή. Μάλιστα ο Πρόεδρος δείχνει αντοχές στις πιέσεις...   
2. Ο στόχος της Γερμανίας ήταν να διαλύσει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο = Αλήθεια
Αυτό το κατάφερε η κ. Μέρκελ και το τελικό αποτέλεσμα και μέγεθος της ζημιάς θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Εαν θα είναι μόνο σμίκρυνση ή εξαφάνιση και oi τελικές επιπτώσεις θα διαφανούν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις επόμενες ενέργειες μας. Ο χρόνος ανάκτησης των κεκτημένων άγνωστος...
3. Στόχος των Γερμανών να καταστραφούν οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία = Αλήθεια
Ηδη έχουν επιφέρει ένα πλήγμα και αποδείχθηκε από τις δηλώσεις των Ρώσων ηγετών, Πούτιν-Μεντβέντεφ. Ηταν απόλυτοι και κάθετοι περί κουρέματος και απείλησαν για περαιτέρω "διόρθωσης" των σχέσεων....
4. Στόχος η αγγλική αγορά= Αλήθεια
Οι 60 χιλιάδες Βρετανοί που φέρνουν τις συντάξεις τους στην Κύπρο σίγουρα αποτελούν δέλεαρ... Ακόμη περισσότερο το χρήμα που ξοδεύουν στο νησί μας. Ξοδεύουν τις οικονομίες τους στην Κύπρο, αγοράζουν από τα περίπτερα μας, τρώνε στα εστιατόρια μας, καταναλώνουν ρεύμα και φέρνουν τους συγγενείς τους για διακοπές, ξεπερνώντας τους 300 χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο.
Που οδηγούμαστε
Εαν προχωρήσει το κούρεμα θα καταλήξουμε σε μία εξαρτημένη οικονομία από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα σκύβει συνεχώς το κεφάλι και θα πράττει ό,τι της ζητούν. Η αποσταθεροποίηση θα είναι προφανής, καθώς και η υποδούλωση που θα καταλήξει και σε μία λύση για το Κυπριακό χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης. 
Η ζημιά έγινε ήδη. Τι μπορεί να αλλάξει;
Δεν τίθεται προς συζήτηση ότι το σπίτι μας...έχει πάρει φωτιά. Αυτό που προσπαθούμε είναι στο τι θα σώσουμε. Αποτελεί δεδομένο ότι χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι εξυπνάδες ορισμένων και ψευτοτσαμπουκάδων να φύγουμε από την ΕΕ και δεν θα επηρεαστούμε αποτελεί ΨΕΜΑ. Οποιος δηλώνει να γυρίσουμε την πλάτη στην ευρωζώνη, να πάρουμε τα 5.8 δις από τις καταθέσεις και να κοιτάξουμε το μέλλον μας είναι τουλάχιστον ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο ELA στηρίζει τη Λαϊκή Τράπεζα με 9.5 δις και την Κύπρου με 2. Σε αυτά να προσθέσουμε τα έξτρα χρήματα που θα χρειαστούν κατά την απόσυρση των καταθέσεων, νούμερο που μπορεί να φτάσει και τα 20δις.
Οταν ανοίξουν οι τράπεζες όποια κι αν είναι η απόφαση μας θα χρειαστούν στην καλύτερη 20 δις και στη χειρότερη περισσότερα από 35, πού θα βρεθούν; Μόνο το ELA μπορεί να δώσει αυτό το ποσό.
Χρειαζόμαστε την ΕΕ με άλλους όρους
Αποτελεί τεράστιο λάθος να φύγουμε από το ευρώ. Χρειαζόμαστε ακόμα και έτσι την στήριξη της ΕΕ διότι θα κάνουν φτερά οι καταθέσεις. Πού θα βρούμε το ρευστό για να δοθούν τα χρήματα;
Που οδηγούμαστε;
Αποτελεί ψέμα των "οικονομολόγων" -που ξαφνικά εμφανίστηκαν στη ζωή μας- ότι θα πεινάσουμε με το κούρεμα. Αραγε που ήταν τόσα χρόνια;
Τώρα που συζητάμε έχουμε ήδη δανειστεί 11.5 δις συν άλλα 20 σε περίπτωση απόσυρσης των καταθέσεων, νούμερο τρομερά τεράστιο.  Που θα βρεθούν; Μόνο από τον ELA. Εάν δεν τα βρούμε οι τράπεζες θα βαρέσουν κανόνι και αμέσως μετά θα πτωχεύσει και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Το φιάσκο περί προστασίας των μικροκαταθετών
Καλές οι εντυπώσεις, αλλά να βλέπουμε την ουσία. Γίνεται μεγάλη κουβέντα για τους μικροκαταθέτες, γνωρίζετε για το τι νούμερο αναλώνουν το χρόνο τους ο Πρόεδρος και τα κόμματα; Συνολικά για 300 εκατομμύρια, σταγόνα στον ωκεανό. Μιλούν για να γλυτώσουν 1500e στους καταθέτες που έχουν 20000e. Δεν αποτελεί ουσιαστική λύση για κανέναν, γίνεται για να κερθηδούν οι εντυπώσεις....
Από το σοκ χάσαμε το δρόμο!
Σίγουρα το σοκ ήταν μεγάλο με αποτέλεσμα να μη γίνεται ανάλυση επί της βάσης. 
Που πήγαν τα χρήματα κύριοι; Ποιοι τα έβαλαν στις τσέπες; Ποιοι πήραν μίζες για επενδύσεις; Ολοι μαζί τα φάγαμε (για να θυμηθούμε τον Πάγκαλο); Σε ποιες τσέπες πήγαν τα χρήματα από επισφαλείς επενδύσεις εκτός Κύπρου; Ποιοι "έφαγαν" μίζες; Ποιοι αποφάσιζαν να δίνονται δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις; Ποιοι αποφάσιζαν να δίνονται δάνεια για να πηγαίνουμε ταξιδάκια στο Παρίσι και τη Ρώμη για να ψωνίζουμε;
Ποιοι αποφάσιζαν να επενδύσουν στην Ελλάδα όταν κατέρρεε.
Αντί να γκρινιάζουμε πρέπει να δούμε το πρόβλημα στα μάτια. Εμείς φέραμε τις καταθέσεις, εμείς θα βρούμε και τη λύση.
Αμεσα έρευνες και στη φυλακή!
Αύριο κιόλας οι δικαστικές αρχές να αρχίσουν τις έρευνες. Ποιοι φταίνε; Ποιοι αποφάσιζαν λανθασμένα; Αμεσα αποτελέσματα και παραδειγματική τιμωρία. 
Λύση
Καλό το κατηγορητήριο, αλλά θα πρέπει να υποδεικνύονται και λύσεις. 
Θα πρέπει να παραδεχτούμε και να αποδεχτούμε ότι έχουμε ευθύνες ΟΛΟΙ. Εμείς φταίμε, εμείς πρέπει να πληρώσουμε και τον λογαριασμό κύριοι. Κηδεία με ξένα κόλλυβα δεν γίνεται.
Αμεση εξαίρεση από το κούρεμα των καταθέσεων οι ξένοι υπήκοοι. Τι σημαίνει αυτό;
Από τα περίπου 69δις τα 24 είναι των ξένων και τα 45 των Κυπρίων. Από τα 45 πρέπει να βρεθούν τα 5.7δις που ζητούν οι Ευρωπαίοι. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα πάμε στο 12% αποκοπή των δικών μας καταθέσεων.
Γιατί να το κάνουμε αυτό;
Διότι πολύ απλά το πρόβλημα είναι δικό μας. Ούτε των Ρώσων είναι, ούτε των Αγγλων.
Τι κερδίζουμε;
Τους Ρώσους
Εάν προχωρήσει μία τέτοια λύση κερδίζουμε το μεγάλο στοίχημα της εμπιστοσύνης των ξένων που μας έχουν στηρίξει. Ούτως ή άλλως πρέπει να μικρύνουμε ως μέγεθος, ας γίνει με τις μικρότερες απώλειες. 
Ετσι διατηρούμε τις στενές σχέσεις με τους Ρώσους και τους κρατάμε δίπλα μας.
Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα έχουμε καλύτερους όρους στο δάνειο που τρέχει και ίσως κερδίσουμε ακόμα περισσότερα... Aκόμα και με νέο δάνειο και βέβαια διατηρώντας εδώ την ενίσχυση τους και στον τουριστικό τομέα.
Εάν τους κλέψουμε 2 δις οι αντιδράσεις δεν θα είναι ελεγχόμενες.
Τους Αγγλους
Μένουν εδώ, συνεχίζουν να μας βοηθούν και τροφοδοτούν ολόκληρο το χρόνο την οικονομία μας.
Τον τουρισμό
Μένει ανεπηρέαστος και συνεχίζει να αποτελεί η πιο "βαριά" βιομηχανία της πατρίδας μας.
Τι μήνυμα στέλνουμε
Μήνυμα σοβαρότητας. Δεν είμαστε λαμόγια και μπορείτε να μας εμπιστευτείτε. Εμείς κάναμε λάθη, εμείς θα πληρώσουμε.
Να βρεθούν τα χρήματα που "πέταξαν"
Να δημιουργηθεί ειδική ομάδα που θα ανακαλύψει όσους έβγαλαν παράνομα τα χρήματα τους εκτός Κύπρου και να διεκδικήσει ένα μέρος τους. Πρόστιμο, ακόμα και δέσμευση περιουσιών. να γίνει άμεσα και να γίνει Νόμος της Κύπρου η ποινικοποίηση αυτών των πράξεων. 
Ποιο το αντάλλαγμα για το κούρεμα
Οχι πάντως μετοχές των χρεοκοπημένων τραπεζών. Αυτές τώρα δεν κοστίζουν ούτε ένα πακέτο τσιγάρα. Τι να τις κάνουν; Τι αξία έχουν; Ποιο φαεινό μυαλό το σκέφτηκε;
Ομόλογα φυσικού αερίου
Αυτό μάλιστα αποτελεί αξιόπιστο και ικανοποιητικό αντάλλαγμα. Ομόλογα της Εταιρείας του ΦΑ σε βάθος χρόνου έξι ετών που που θα έχουν απόδοση της τάξεως 8% κάθε έτος.
Γίνεται άμεσα και χωρίς πολύ γραφειοκρατία. Δεν αποτελεί τζόγο - όπως οι τραπεζικές μετοχές - και είναι μια σταθερή αξία. 
Παράλληλα θα πρέπει αυτά τα ομόλογα να αναγνωρίζονται από τις τράπεζες ως αξία ώστε να χρησιμεύουν σε δάνεια για ρευστότητα της αγοράς.
Το τελευταίο κομμάτι
Το παζλ ολοκληρώνεται με τους Ρώσους να παίρνουν τις δύο τράπεζες, ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν από τον ELA. 
Δύσκολη εξέλιξη, αλλά μην ξεχνάμε ότι δεν θα τους έχει ακουμπήσει κανείς τα χρήματα τους.
Οι ώρες είναι κρίσιμες και χρειάζεται καθαρό μυαλό και πυγμή. 
24h.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ψέμματα, αλήθειες και ποια η λύση"

Τα χρυσά κέρδη των Γερμανών από την Κρίση (ΒΙΝΤΕΟ)

Τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομήσει από το κόστος των επιτοκίων η Γερμανία, έως το 2023, από την κρίση χρέους η οποία πλήττει την Ευρωζώνη, εκτιμά το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.







Δείτε το βίντεο από τον ANT1:


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα χρυσά κέρδη των Γερμανών από την Κρίση (ΒΙΝΤΕΟ)"

Gazprom: Δεν κάναμε καμία πρόταση στην κυπριακή κυβένρηση

Διέψευσε ότι η εταιρεία του απηύθυνε οποιαδήποτε πρόταση προς την κυπριακή κυβέρνηση, ο επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής Gazprom, σχολιάζοντας τις περί του αντιθέτου φημολογίες.

«Ο ρωσικός γίγαντας της Gazprom δεν απευθύνθηκε προς τις Αρχές της Κύπρου με πρόταση να παράσχει οικονομική υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα της χώρας με αντάλλαγμα την άδεια εξόρυξης φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου» μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Πράιμ, επικαλούμενο τον επίσημο εκπρόσωπο της εταιρείας, Σεργκέι Κουπριάνοφ.

«Το διαψεύδω» είπε ο κ. Κουπριάνοφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις φημολογούμενες και μάλιστα νυκτερινές παρεμβάσεις προς την κυπριακή προεδρία.

«Δεν χρειάζεται να περιπλέκονται περισσότερο τα πράγματα και να δυσκολεύεται μια ήδη δύσκολη κατάσταση με αυταπάτες» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ρωσική διπλωματική πηγή πολύ κοντά στις κυπρο-ρωσικές σχέσεις, αρνούμενη να αναφερθεί σε οποιαδήποτε μέτρα αντίδρασης υπάρξουν από ρωσικής πλευράς στην απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο.

«Οι προτάσεις αυτής της σημασίας και αυτού του επιπέδου δεν γίνονται κατ' αυτόν τον τρόπο και πολύ περισσότερο από εκπροσώπους μιας εταιρείας» παρατήρησε η ίδια πηγή, η οποία επιβεβαίωσε εμμέσως ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Προέδρων Ν. Αναστασιάδη και Β. Πούτιν: «Είδατε κάποια σχετική ανακοίνωση; Ούτε εμείς, άρα δεν υπάρχει τίποτε, ας μην προτρέχουμε».

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Gazprom: Δεν κάναμε καμία πρόταση στην κυπριακή κυβένρηση"

Αλαβάνος: «Πρέπει να φύγει άμεσα η Κύπρος από το ευρώ»

Υπέρ της άμεσης αποχώρησης της Κύπρου από την Ευρωζώνη τάσσεται ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος υποστηρίζει ότι από ενδεχόμενο «κούρεμα» των καταθέσεων θα ζημιωθούν μόνο οι μικροί και μεσαίοι καταθέτες, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις στην Κύπρο «δραματικές».

Ο κ. Αλαβάνος, σε ανακοίνωση του θεωρεί «μονόδρομο» την αποχώρηση της Κυπρου από το ευρώ προκειμένου να διασωθεί η οικονομία της χώρας, ενώ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της Κύπρου «δεν αφορά τους μεγαλοκαταθέτες -από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- με τους φουσκωμένους λογαριασμούς από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος» οι οποίοι ««οφείλουν να πληρώσουν βαριά το τίμημα των ανομιών τους και να γνωρίσουν το σπαθί της Δικαιοσύνης», αλλά τους μικρούς και μεσαίους καταθέτες.

Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρωζώνη, δηλώνοντας πως με τους όρους που επέβαλε στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση «έχει αποδειχθεί ότι καμία ασφάλεια δεν υπάρχει για τον μισθό. Καμία ασφάλεια για τη σύνταξη. Καμία ασφάλεια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καμία ασφάλεια για τη θέση εργασίας. Καμία ασφάλεια για τα ακίνητα των λαϊκών στρωμάτων» και τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών και του «Σχεδίου Β'», το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την αποχώρηση από την Ευρωζώνη, τον οικονομικό σχεδιασμό και την δημιουργία κοινωνικού κράτους.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαβάνος: «Πρέπει να φύγει άμεσα η Κύπρος από το ευρώ»"

"Δεν έχω δίπλωμα οδήγησης ενώ οδηγώ από 16 χρονών" λέει ο βουλευτής Στάθης Μπούκουρας (ΒΙΝΕΟ)

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ευστάθιος Μπούκουρας παραδέχεται σε τηλεοπτική εκπομπή ότι από 16 χρονών οδηγεί χωρίς δίπλωμα να ούμε....!!!

"Πήγα δύο φορές να δώσω, κόπηκα γιατί είμαι νευρικός και είπα ότι δεν ξαναπάω"


Διαβάστε Περισσότερα » " "Δεν έχω δίπλωμα οδήγησης ενώ οδηγώ από 16 χρονών" λέει ο βουλευτής Στάθης Μπούκουρας (ΒΙΝΕΟ)"

Υποχρεωτική θητεία στα 18 με διάρκεια 12 μηνών

Η ελλειπής επάνδρωση των μονάδων και η εικόνα χαλαρότητας που επικρατεί αυτό το διάστημα στο Στράτευμα ωθούν τα Επιτελικά Γραφεία και τις διευθύνσεις στρατολογίας όλων των Γενικών Επιτελείων να εισηγηθούν άμεσες και σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία των κληρωτών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Newsbomb.gr” οι τελικές εισηγήσεις των επιτελών βρίσκονται στη διάθεση του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.
Η κεντρική ιδέα είναι η υποχρεωτική στράτευση όλων των αρρένων κληρωτών με την ολοκλήρωση της μαθητείας τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα γίνει επίσης δυσκολότερη η αξιολόγηση κατά βαθμούς ικανότητος ενώ θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν στο απολύτως ελάχιστο οι απαλλαγές στρατεύσεως.

Οι εισηγήσεις των επιτελών αναφέρουν ότι αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η ελαφρά αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες. Ο τελικός χρόνος υπηρεσίας οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις θα φθάσει στους 12 μήνες, αν και υπήρξαν επιχειρησιακά στελέχη κυρίως από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που ζήτησαν τελικά δεν επικράτησαν.

Το νέο σχέδιο θητείας και εκπαιδεύσεων κληρωτών αναφέρει κατανομή των νεοσυλλέκτων σε τέσσερις συνεχόμενες σειρές κατατάξεως (ΕΣΣΟ) σε αντίθεση με το παλαιότερο σχέδιο των έξι σειρών. Έχει γίνει ιδιαίτερη προεργασία όσον αφορά στην εκπαίδευση των στρατιωτών ενώ για πρώτη φορά για στρατιωτικά χρονικά μελετάται σοβαρά ο εκσυγχρονισμός του στρατιωτικού κανονισμού 20-1 ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες του Στρατεύματος.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΚ 20-1 αποτελεί το πάγιο και αδιαμφισβήτητο πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των οπλιτών, το οποίο οφείλουν να σέβονται τόσο η στρατιωτική ιεραρχία, όσο και οι στρατιώτες από τη στιγμή που θα ενδυθούν τη στολή με το εθνόσημο.

Τι αλλάζει στη θητεία

Συγκεκριμένα, οι εισηγήσεις προς τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι οι άρρενες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ή ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα καλούνται να θητεύσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις υποχρεωτική θητεία 12 μηνών. Για τους υπόχρεους μειωμένης θητείας, ο χρόνος υπηρεσίας θα διαμορφωθεί στους εννέα μήνες υπ’ αυτές τις συνθήκες.

Το σχέδιο αναφέρει ότι το στρατιωτικό έτος για τους κληρωτούς χωρίζεται σε τέσσερις ΕΣΣΟ οι οποίες καθορίζονται όπως περιγράφονται παρακάτω:
Α’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Ιούλιο και απόλυσή τους τον Ιούνιο του επομένου έτους.
Β’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Αύγουστο και απόλυσή τους τον Ιούλιο του επομένου έτους.
Γ’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Σεπτέμβριο και απόλυσή τους τον Αύγουστο του επομένου έτους.
Δ’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Οκτώβριο και απόλυσή τους τον Σεπτέμβριο του επομένου έτους.

Όσον αφορά στους νέους που έχουν επιτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις σε ιδρύματα ΑΕΙ και ΤΕΙ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η έναρξη των σπουδών τους θα ξεκινά με την απονομή του απολυτηρίου από το Στράτευμα. Εξαιρούνται από το μέτρο οι εισαγόμενοι φοιτητές μόνο στις στρατιωτικές σχολές ενώ όσοι θα επιτυγχάνουν σε σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, θα υπηρετούν κανονικά τη στρατιωτική θητεία τους.

Πώς θα γίνει η στρατιωτική εκπαίδευση

Οκτώ εβδομάδες θα παραμένουν οι στρατιώτες στα κέντρα νεοσυλλέκτων. Τις πρώτες 15 ημέρες θα γίνεται προσαρμογή στο στρατιωτικό περιβάλλον και θα ακολουθείται πρόγραμμα σωματικής βελτιώσεως, φυσικής αγωγής και προετοιμασίας για την ορκωμοσία. Το επόμενο διάστημα διάρκειας έξι εβδομάδων στο κέντρο θα καλύψει τις ανάγκες εκπαιδεύσεων των στρατιωτών.

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στο νέο πρόγραμμα που ονομάζεται «Βασικό Σχολείο Μαχητού» και προβλέπει φυσική αγωγή με αερόβιες και αναερόβιες ασκήσεις καθημερινώς, διέλευση εμποδίων στίβου μάχης και εμποδίων αυτοπεποιθήσεως, αρχές λειτουργίας, λύση – αρμολόγηση όπλων, εκπαιδευτικές βολές (μία ανά εβδομάδα), ρήψεις χειροβομβίδας, πορείες κατά ημέρα ή νύχτα, ασκήσεις «πυρ και κίνηση» με πραγματικά πυρά και εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Το σημαντικό είναι ότι από το βάρος των αγγαρειών θα απαλλαγούν οι στρατεύσιμοι Ι1 και Ι2 αφού θα πρέπει να εκπαιδευτούν άρτια. Αντιθέτως όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως (Ι3, Ι4 και ελεύθεροι ασκήσεων) θα αναλάβουν υπηρεσίες θαλαμοφύλαξης, μαγειρείων, καθαριοτήτων.

Επιτέλους, επανέρχεται και η απονομή βαθμών στους οπλίτες. Λοχίες και δεκανείς θα ονομάζονται στρατιώτες που αριστεύουν στην εκπαίδευση και θα εισάγονται αυτομάτως στους Λόχους Υποψηφίων Βαθμοφόρων.

Στρατιωτικές μετακινήσεις – μεταθέσεις

Στις εισηγήσεις των επιτελών αναφέρεται ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η κατάργηση της ειδικότητας του «Γραφέα».
Θα αντικατασταθεί από την ειδικότητα «Χειριστού Υπολογιστού» ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα έχουν σε μείζονες σχηματισμούς, σε διευθύνσεις και Επιτελικά Γραφεία προγραμματιστές, web-designers και ειδικοί του διαδικτύου. Επιχειρησιακός αξιωματικός επισήμανε μάλιστα στο “Newsbomb.gr” ότι σε σχηματισμούς επιπέδου Συντάγματος είναι περιζήτητοι εξειδικευμένοι στρατιώτες με γνώσεις στο διαδίκτυο, στον εντοπισμό λέξεων – κλειδιών (keywords) σε μηχανές αναζήτησης αλλά και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά στις μεταθέσεις αλλάζει πλήρως το καθεστώς. Οι τοποθετήσεις θα γίνονται αναλόγως με τις ανάγκες των μονάδων και την εγγύτητα στον τόπο διαμονής. Μόνο όσοι στρατιώτες που θα υπηρετούν σε μονάδες με απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα ή θα ανταποκρίνονται σε κοινωνικά κριτήρια, θα έχουν δικαίωμα μεταθέσεως. Όλα τα άλλα καταργούνται, όπως και οι αποσπάσεις οπλιτών (λόγου χάρη σε Λέσχες Αξιωματικών ή σε θέσεις «λούφας»).

Επίσης διαλύονται οι αποκαλούμενες «βυσματικές μονάδες» και τα τάγματα «στρατιωτών VIP». Δηλαδή τα τάγματα ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, οι θέσεις κληρούχων στη διοίκηση του ΓΕΝ, η Μοίρα ΓΕΑ που βρίσκονταν στο στρατόπεδο «Παπάγου» (εντός του Παπάγου) θα αποτελέσουν παρελθόν. Το ίδιο θα γίνει με ξεχασμένες μονάδες όπως το «Κέντρο Εκπαιδεύσεως Γυναικών» κλπ. Στο υπουργείο θα υπηρετούν αυστηρώς και μόνο σε βοηθητικές θέσεις στη Μονάδα Υποστηρίξεως 63 στρατιώτες, 10 σμηνίτες και 5 ναύτες.

Κέντρα εκπαιδεύσεως

Οι εισηγήσεις των επιτελών προβλέπουν την εκπαίδευση των νεοσυλλέεκτων στα εξής κέντρα: Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού (ΚΕΠΒ στη Θήβα), Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ στην Καλαμάτα), Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού & Μεταφορών (ΚΕΕΜ στη Σπάρτη), Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ιππικού – Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ στον Αυλώνα), Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ στο Μεγάλο Πεύκο), Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ στη Λαμία), 586 Τάγμα Πεζικού (Γρεβενά), 2/93 Σύνταγμα Πεζικού & Εκπαιδεύσεως (στο Μεσολόγγι), 124 ΠΒΕ (στην Τρίπολη). Αναλόγως με τις ανάγκες που θα προκύψουν εξετάζεται η επανενεργοποίηση του πρώην κέντρου νεοσυλλέκτων στη Σύρο.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική θητεία στα 18 με διάρκεια 12 μηνών"

"Mας πίεζε το υπουργικό γραφείο για τα δύο υποβρύχια"

"Τορπίλη" εναντίον του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, εξαπέλυσε ο υποναύαρχος ε.α Στυλιανός Φενέκος σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Π.Καρβουνόπουλο. Σύμφωνα με τον Υποναύαρχο, το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο δεχόταν πιέσεις από το υπουργικό γραφείο του του τότε ΥΕΘΑ, για να ληφθείαπόφαση υπέρ της παραγγελίας δυο ακόμα γερμανικών υποβρυχίων U-214, κίνηση που αποτελούσε μέρος της συμφωνίας Βενιζέλου-Σάφα, για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Λιβανέζο επιχειρηματία.
  
Σχετικά με το θέμα των υποβρυχίων δήλωσε χαρακτηριστικά: “Όταν στο ναυτικό συμβούλιο περνάει η αντίληψη ότι πρέπει να πάρετε απόφαση προς αυτή τη κατεύθυνση γιατί αυτό θέλει ο κ.υπουργός ,αντιλαμβάνεστε τι συνέβαινε…”προσθέτωντας πως “υπήρξαν αντιδράσεις από τους ναυάρχους. Εγώ προσωπικά είπα ότι δεν μπορεί να παραγγέλνεις υποβρύχια 1,6 δις και να κόβεις μισθούς και συντάξεις. Μάλιστα σε επόμενες συνεδριάσεις υπήρξαν αντιναύαρχοι που αντέδρασαν σ΄ αυτές τις αποφάσεις και στους τρόπους πληρωμής”. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Υποναύαρχος Φενέκος είχε υποβάλει την παραίτηση του το 2010, εκφράζοντας έτσι την έντονη δυσφορία του για τα υποτιμητικά σχόλια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του ιδίου του κ. Ευ Βενιζέλου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει στην συνέντευξη του ο υποναύαρχος, ο Ε.Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει αυτιστικούς τους στρατιωτικούς και μάλιστα ειρωνεύθηκε τους αξιωματικούς ΠΝ , ρωτώντας “πότε εκπαιδεύεστε εσείς του Ναυτικού; Πριν ή μετά την δεξίωση”. 

Ο ίδιος κύριος Βενιζέλος που κρίθηκε Ι3 λόγω παχυσαρκίας και εξαγόρασε το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής του θητείας...

Ο AΞΙΟΣ υποναύαρχος Φενέκος, τιμώντας τα παντελόνια του, ζήτησε από τον υπουργό να ανακαλέσει μέχρι την επομένη το πρωί, αλλίως θα υποβάλλει παραίτηση. Όπως και έκανε.

ΠΡΟΣ: κ. Α/ΓΕΕΘΑ ΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ
Υποναύαρχος
Φενέκος Στυλιανός
του Γεωργίου (ΑΜ: 1564)
Διευθυντής Κλάδου Πόρων
ΚΟΙΝ: κ. Α/ΓΕΝ Αθήνα, 29 Απρ 2010

ΘΕΜΑ: Αίτηση Αποστρατείας
ΣΧΕΤ: Η από 29 Απρ. 2010 Μη Υπηρεσιακή Αναφορά του Υποναυάρχου Φενέκου
Στυλιανού ΠΝ

1. Σας αναφέρω ότι με το σχετ. υπέβαλα αίτημα παραιτήσεώς μου, λόγω της απολυταρχικής και άκριτης απαξίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, από τον κ. Υπουργό, της άγνοιας των αρχών και της ιστορίας τους και της αρνητικής προκατάληψής του προς αυτές.

2. Έκφραση των παραπάνω, είναι και οι απαξιωτικές, ειρωνικές και απροβλημάτιστες γενικεύσεις που εξέφρασε για τις Ε.Δ. και τους Στρατιωτικούς στη σύσκεψη της 28 Απρ 2010 στο ΓΕΕΘΑ.

3. Παρακαλώ για την ενημέρωσή σας

Τον δρόμο του Σ.Φενέκου ακολούθησαν άλλοι δυο ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (τρείς σε διάστημα τεσσάρων μηνών): O  Διευθυντής Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υποναύαρχος Κωνσταντίνος Γκιόνης και ο υποναύαρχος Αντ. Παπαϊωάννου που διαδέχτηκε τον Σ.Φενέκο στην θέση του διευθυντή Κλάδου Πόρων του ΓΕΕΘΑ...(Tρίτη παραίτηση υποναυάρχου μέσα σε τέσσερις μήνες). Μετά τις αποκαλύψεις Φενέκου για πιέσεις του ΥΕΘΑ στο Ανώτατο Ναυτικό συμβούλιο, νομίζουμε πως προκύπτουν πολλά σοβαρά ερωτηματικά, στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο πρώην υπουργός..

Η παραίτηση Φενέκου επανέφερε στην μνήμη τον πρώην Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Θεοδωρουλάκη, ο οποίος είχε παραιτηθεί το 2002, διαφωνώντας με τις υποδείξεις που έκανε ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου για τις προαγωγές και αποστρατείες ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. 


Ποιός είναι ο Υποναύαρχος Φενέκος

Γεννήθηκε την 22 Οκτωβίου 1957 στην Αθήνα. Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τον Σεπτέμβριο 1975 και απεφοίτησε τον Ιούνιο 1979. Υπηρέτησε ως αξιωματικός, Ύπαρχος και Κυβερνήτης.σε διάφορους τύπους πλοίων του στόλου (Αντιτορπιλικά, Πυραυλακάτους, Ναρκαλιευτικά, Φρεγάτες) Την περίοδο 2001 έως 2003 υπηρέτησε ως Κυβερνήτης στην Φρεγάτα ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ. Επίσης υπηρέτησε ως διευθυντής στην Διεύθυνση Α1 του ΓΕΝ (2000-2001), στην Εθνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ ως Αναπληρωτής (2004-2006) στην Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ (2006-2007) και ως ΕΓΑ/ΓΕΕΘΑ (2007).


enkripto
Διαβάστε Περισσότερα » ""Mας πίεζε το υπουργικό γραφείο για τα δύο υποβρύχια""

Δοκιμάζουν τη νέα μονάδα του ΑΗΣ Αλιβερίου

Έτοιμη να μπει στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ. Στη φάση των τελικών δοκιμών έχει μπει η νέα μονάδα φυσικού αερίου του ΑΗΣ Αλιβερίου. Είναι έτοιμη να μπει στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ, εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα κατά τη διάρκεια των δοκιμών, που γίνονται αυτές τις ημέρες.

Έχουν προηγηθεί βέβαια σκανδαλώδεις συμβάσεις με την ΜΕΤΚΑ, που προκάλεσαν την ποινική δίωξη όλου του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, αλλά και ποινικές διώξεις κατά του αντιπεριφερειάρχη Θανάση Μπουραντά και μηχανικών της πρώην
Νομαρχίας, για την οικοδομική άδεια που ενέκριναν.

egnomi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δοκιμάζουν τη νέα μονάδα του ΑΗΣ Αλιβερίου"

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Μίκη Θεοδωράκη

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας τού μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που εισήχθη το Σάββατο στο Ιατρικό Κέντρο με αναπνευστική λοίμωξη.

Όπως έγινε γνωστό από το στενό του περιβάλλον, ο κ. Θεοδωράκης νοσηλεύεται σε θάλαμο, ακολουθώντας την ενδεδειγμένη αγωγή, αλλά παρά τη βελτίωση, που παρουσιάζει η υγεία του, οι γιατροί κρίνουν σκόπιμο να παραμείνει στο νοσοκομείο την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προστατευθεί από ενδεχόμενη ίωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Μίκη Θεοδωράκη"

Έλεος, υποκριτές

Έχω μια καλύτερη λύση για τον Κατίδη. Να τον τεμαχίσουμε και να τον πετάξουμε στα σκυλιά. Παρακολουθούσα τις αναλύσεις στα ραδιόφωνα αλλά και το βράδυ, στην τηλεόραση. Ο Κατίδης -για μερικούς δημοσιογράφους, αλλά και για ορισμένους πολιτικούς που μιλούσαν από τα κινητά τους- είναι, περίπου, ο Χίτλερ αυτοπροσώπως. Και μετά είναι τα «κοινωνικά δίκτυα». Ο Κατίδης πρέπει «να βγάλει τον σκασμό, να γυρίσει στο χωριό του στα Γιαννιτσά, να σκάψει ένα λάκκο, να χωθεί μέσα και να μην ξαναβγεί ποτέ». Αυτά ήταν τα θετικά σχόλια, γιατί υπήρχαν και αρνητικά που ζητούσαν να μπει στη φυλακή (σε κελί με μετανάστες – αυτό ήταν υπονοούμενο) και σε κάθε περίπτωση να πάψει να κυκλοφορεί γιατί κάποια στιγμή «θα τον βρούμε και θα τον τιμωρήσουμε όπως αρμόζει στα γουρούνια του είδους του». Όλα αυτά, βέβαια, γραμμένα από αντιρατσιστές – για να μην μπερδευόμαστε το διευκρινίζω.

Και μετά είναι ο ισόβιος αποκλεισμός από κάθε εθνική ομάδα. Γιατί μόνο ισόβιος; Τα παιδιά του Κατίδη δηλαδή θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε εθνικές ομάδες; Τα εγγόνια του; Και γιατί να τον αποκλείσουμε μόνο από όλες τις εθνικές αθλητικές διοργανώσεις; Σε πολιτιστικές διοργανώσεις θα μπορεί να συμμετέχει; Δηλαδή, αύριο-μεθαύριο, θα μπορεί να πάει στην παρέλαση; Και το Πάσχα στην Ανάσταση; Κι αν μολύνει τους άλλους Χριστιανούς; Αλήθεια, το ενδεχόμενο της μόλυνσης το έχουμε σκεφθεί; Να μολύνει τη γειτονιά του και στη συνέχεια με τα σταγονίδια και τις άλλες γειτονιές; Και εκεί που ήμασταν μια κοινωνία ανεκτική, χωρίς βία και διακρίσεις να γίνουμε ξαφνικά όλοι φιλοναζιστές;

Το σημαντικότερο είναι πού βγήκε και τα έκανε όλα αυτά ο Κατίδης; Στα ελληνικά γήπεδα! Έλα, Θεέ, στον τόπο σου! Σαν να λέμε, στους ναούς της αθλητικής δημοκρατίας. Εκεί που οι αντίπαλοι φίλαθλοι χαιρετιούνται με ελαφρές υποκλίσεις της κεφαλής, ο Κατίδης προσπάθησε να φέρει νέα ήθη. Λες και έχουν ακουστεί ποτέ ρατσιστικά συνθήματα στα ελληνικά γήπεδα. Λες και υπάρχουν οπαδοί που χαιρετάνε ναζιστικά και απλώνουν πανό με φασιστικά σύμβολα. Και το ‘99 που κάψανε τη σημαία της Αλβανίας στο Ολυμπιακό στάδιο φωνάζοντας «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ – Αλβανέ – Αλβανέ», ο Κατίδης πού ήταν; Μα, ήταν πέντε ετών! Λίγα έχουμε δει τα μάτια μας, από πεντάχρονα;

Και πότε χαιρέτησε ναζιστικά ο Κατίδης; Την επέτειο των 70 χρόνων από την έναρξη του εκτοπισμού των Ελλήνων Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη. Α, το κάθαρμα! Τέτοιο μίσος για τους Εβραίους, που ήθελε να αμαυρώσει την επέτειο. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες Εβραίοι γίνονται στόχος. Δείτε τα συνθήματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο -δουλειά του Κατίδη, κατά πάσα πιθανότητα- και θυμηθείτε τις επιθέσεις τα τελευταία χρόνια στις συναγωγές και τις προσπάθειες εμπρησμού εβραϊκών μνημείων. Μα, θα μου πεις, «τότε ο Κατίδης ήταν δέκα χρονών». Ε, λίγα έχουμε δει και από δεκάχρονα;

Ή πιστεύετε και εσείς το αφελές σενάριο ότι ο Κατίδης ήταν ένα φτωχόπαιδο, χωρισμένων γονιών που μεγάλωνε σε ένα χωριό των Γιαννιτσών και δεν έκανε τίποτε άλλο -ούτε βιβλίο άνοιγε- εκτός από το να κυνηγά μια μπάλα. Για βλάκες μας περνούν; Ο Κατίδης είχε σχέδιο. Να έρθει στην ΑΕΚ, να βάλει γκολ σε μια δύσκολη εθνικά στιγμή – μην ξεχνάμε και τη φορολογία των καταθέσεων στην Κύπρο- να χαιρετήσει ναζιστικά και να στρέψει μια κοινωνία προς τον ναζισμό.

Τέλος πάντων και για να μη μακρηγορώ. Νομίζω ότι η συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων - του «συνταγματικού τόξου» - για το κίνδυνο Κατίδη είναι μια καλή αρχή. Οι Έλληνες, στα δύσκολα, ενώνονται. Έξω, τώρα, ο Κατίδης! Μαζί - μαζί, να φύγουν οι Ναζί (που φώναζαν και στο Σύνταγμα τη μέρα που ήρθε η Μέρκελ).

Τώρα και για να σοβαρευτούμε ο Γιώργος Μαυρωτάς είπε όλα τα σωστά από την πρώτη στιγμή, εδώ στο protagon. Διαβάστε τον.

Και διαβάστε και τη βραδινή ανακοίνωση του πιτσιρικά Κατίδη: «Είμαι απόλυτα απαράδεκτος και νιώθω άθλια για όσα προκάλεσα με την άστοχη όσο και βλακώδη ενέργειά μου (…) η ΑΕΚ, την ιστορία της οποία προσέβαλλα με την απαράδεκτη και ηλίθια ενέργειά μου δεν έχει καμία ευθύνη. Εγώ έκανα το λάθος, εγώ θα το πληρώσω. Θέτω τον εαυτό μου εκτός ομάδας (…) δεν είμαι ούτε φασίστας, ούτε νεοναζιστής και ούτε ρατσιστής αφού έχω ετεροθαλή αδερφό από το Πουέρτο Ρίκο, ενώ η οικογένειά μου είναι όλοι από τον Πόντο και έχει βιώσει με τον χειρότερο τρόπο τον ρατσισμό (..)».

Ας δεχθούμε λοιπόν τη συγνώμη του Κατίδη, ας πάρουμε το κείμενο της μεταμέλειας του κι ας το μοιράσουμε στα γήπεδα. Θα είναι μεγαλύτερη η υπηρεσία μας από το να σκιαμαχούμε με ανύπαρκτους εχθρούς, αφήνοντας τους αληθινούς εχθρούς, τους αληθινούς ρατσιστές, τους αληθινούς φασίστες, τους αληθινούς θιασώτες τις βίας, να αλωνίζουν.

protagon
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλεος, υποκριτές"

Πάτρα: Μηχανήματα ακύρωσης εισιτηρίων για τους...τζαμπατζήδες

Ακυρωτικά μηχανήματα τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία επιβίβασης χρηστών του Προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας, τα οποία θα δώσουν περισσότερο χρόνο στο προσωπικό, το οποίο σήμερα εκτελεί και άλλα καθήκοντα, να ασχοληθεί περισσότερο με τον έλεγχο των εισιτηρίων.

Η λειτουργία των μηχανημάτων ακύρωσης κρίθηκε απαραίτητη λόγω της επιτυχίας του προαστιακού, που εκτιμάται ότι μεταφέρει καθημερινά, περίπου 6.000 επιβάτες, προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η διαφυγή εσόδων από τα εισιτήρια.

Επιπλέον εκτιμήθηκε ότι θα αποδεσμεύσουν τμήματα του προσωπικού από άλλα καθήκοντα και θα τους επιτρέψουν να ασκήσουν πιο εντατικούς ελέγχους κατά των τζαμπατζήδων.

Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, εκτιμάται ότι θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους επιβάτες, αν κρίνει κανείς από από την υπάρχουσα εμπειρία.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Μηχανήματα ακύρωσης εισιτηρίων για τους...τζαμπατζήδες"

«Καμπανάκι» της S&P για 4 χώρες της Ευρωζώνης

Το «καμπανάκι» κρούει ο επικεφαλής του γραφείου της Standard and Poor’s (SandP) στη Γερμανία Τόρστεν Χίνριχς,σε 4 χώρες της Ευρωζώνης, δεδομένης της αύξησης της ανεργίας τους Κάνοντας δηλώσεις στην εφημερίδα Νeue Οsnabrücker Ζeitung ο Χίνριχς εκτιμά ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μην καταστεί δυνατό για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία να φέρουν εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αφού η ανεργία σε αυτές τείνει να αυξάνεται γραμμικά όσο διατηρείται η πολιτική λιτότητας.

«Η υψηλή ανεργία στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία είναι κοινωνικά εκρηκτική. Θα πρέπει να υπάρξει μία κοινωνική συνομολογία για τα μέτρα διάσωσης. Και η υψηλή ανεργία δεν βοηθά», δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι οι πολίτες στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήδη έχουν αποδείξει πως είναι μεν πρόθυμοι να ανεχθούν τα μέτρα λιτότητας, όμως «αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον».

Στην Ιταλία υπάρχει ο κίνδυνος «η νέα κυβέρνηση να μην είναι αρκούντως δυνατή για να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα ενδυναμώσουν την ανάπτυξη», καταλήγει.

attikipress
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» της S&P για 4 χώρες της Ευρωζώνης"

Μήνυμα συμπαράστασης του Σαμαρά για την Κύπρο!

«Η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου. Άλλωστε, περνάει και η Ελλάδα σκληρή δοκιμασία εδώ και τρία χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που έστειλε στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, εν όψει της κρίσιμης σημερινής ψηφοφορίας για την ψήφιση της απόφασης του Eurogroup.

«Να θυμόμαστε όμως: Η ευημερία και η ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα! Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Θα αποδειχθεί και πάλι!» προσέθεσε στη γραπτή του δήλωση.

«Αρκεί να μην χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι. Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι» είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα συμπαράστασης του Σαμαρά για την Κύπρο!"

Economist: Άδικο και κοντόφθαλμο το κυπριακό deal

Δεν "τα έκαναν θάλασσα", αλλά εξακολουθεί να είναι αποτυχία. Η διάσωση της Κύπρου από την ευρωζώνη, που «σφραγίστηκε» τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μπορεί να κατάφερε να μειώσει τον «λογαριασμό» για τις πιστώτριες τράπεζες από τα 17 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ, όμως, ο τρόπος που το έκαναν αυτό ήταν κάπως απροσδόκητος, σχολιάζει ο Economist.

Όπως επισημαίνει, η έκτακτη εισφορά του 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ήταν μια ιδέα που κυκλοφορούσε εδώ και καιρό, και όχι μόνο διότι πολλές από τις καταθέσεις χωρίς κρατική εγγύηση προέρχονταν από περιοχές εκτός Κύπρου, και ιδίως από τη Ρωσία. Αυτό που δεν είχε προβλεφθεί ήταν η απώλεια 6,75% που θα υποστούν όσοι έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες χαμηλότερες των 100.000 ευρώ.

Οι Κύπριοι ξύπνησαν σήμερα το πρωί για να ανακαλύψουν ότι είχαν κλείσει οι τράπεζες. Μέχρι να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους, θα είναι πολύ αργά. Η προσφορά τραπεζικών μετοχών ως αντιστάθμισμα στην αξία των καταθέσεών τους έχει σκοπό να λειτουργήσει ως βάλσαμο, όμως δεν είναι κάτι που θα επέλεγαν οι ίδιοι.

Το γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Η πιο αληθοφανής εξήγηση είναι ότι η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση προτίμησε να «διασκορπίσει» τον «πόνο» παρά να εξαλείψει τους καταθέτες που δεν είναι κάτοικοι της Κύπρου και να θέσει σε κίνδυνο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ως offshore οικονομικό κέντρο για ρωσικό και άλλο χρήμα.

Κατά το περιοδικό, όποια και αν ήταν η λογική της, η απόφαση είναι λάθος για τρεις λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι «ξαναξυπνά» τον κίνδυνο μετάστασης της κρίσης, από άλλο μέρος της ευρωζώνης. Οι καταθέτες είχαν καταφέρει μέχρι τώρα να βγουν γενικά αλώβητοι από την οικονομική κρίση. Τώρα όμως πρέπει να υποστούν “bail in”, και ορισμένοι από αυτούς κατά παράβαση της ρητής υπόσχεσης που είχαν λάβει ότι μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους ακόμα και αν καταρρεύσει μια τράπεζα.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα παρουσιάσουν τη συμφωνία ως αντιπροσωπευτική των μοναδικών συνθηκών στην Κύπρο, όπως έκαναν πέρυσι με την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Economist, οι άλλες χώρες θα εκλάβουν τη συμφωνία αυτή ως προηγούμενο το οποίο αντανακλά τις επίμονες απαιτήσεις των πιστωτριών χωρών για μοίρασμα του οικονομικού βάρους. Και προειδοποιεί ότι «οι πιθανότητες για μεγάλες, αποσταθεροποιητικές κινήσεις χρήματος μόλις εκτινάχθηκαν».

Το δεύτερο λάθος της συμφωνίας έχει να κάνει με την δικαιοσύνη. «Μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τις αρχές του «κουρέματος» των μη εξασφαλισμένων καταθετών. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει ότι πρέπει πρώτα να πληρώσουν όλοι στις κυπριακές τράπεζες προτού πληρώσουν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών. Όμως δεν υπάρχει καμία ηθική αναγκαιότητα να «φάνε ξύλο» οι Κύπριες χήρες και να μείνουν αλώβητοι οι ομολογιούχοι πρώτης εξασφάλισης των τραπεζών, όπως φαίνεται ότι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση. Ούτε να επιβληθούν απώλειες σε επενδυτές κρατικών ομολόγων στην Κύπρο. Ούτε να προστατευθούν οι καταθέτες στις ελληνικές μονάδες των κυπριακών τραπεζών, όπως επίσης γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση.

Η ευρωζώνη μπορεί να χρησιμοποιήσει τον «μανδύα» της δικαιοσύνης για να καλύψει αυτή τη διάσωση, όμως δείχνει μια εξαιρετικά επιλεκτική αντιμετώπιση. Η επιμονή της ευρωζώνης ότι αυτή είναι μια έκτακτη περίπτωση, δείχνει ξεκάθαρα ότι όταν κινδυνεύουν αρκετοί ξένοι και όταν η χώρα είναι αρκετά μικρή ώστε να την κάνεις ότι θες, έχεις ένα αποτέλεσμα σαν αυτό της Κύπρου (αυτός είναι ο ένας λόγος για τον οποίον ο κόσμος αναρωτιέται πλέον για τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας για την μικρή Λετονία, η οποία επίσης ‘στεγάζει’ πολύ ρωσικό χρήμα και η οποία αναμένεται να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2014)», τονίζει το Economist.

Το τελευταίο λάθος είναι στρατηγικό, σύμφωνα με τον Economist, που θεωρεί ότι η κυπριακή συμφωνία δεν έχει κανένα ειρμό. Όπως επισημαίνει, η ευρωκρίση έμεινε για λίγους μήνες σε αδράνεια, χάρη κυρίως στην ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει προκειμένου να βοηθήσει τις προβληματικές χώρες. Το τίμημα για την βοήθεια αυτή είναι ότι η ΕΚΤ θα επιμείνει οι χώρες να ενταχθούν σε πρόγραμμα διάσωσης. «Το πολιτικό τίμημα της ένταξης σε πρόγραμμα διάσωσης μόλις ανέβηκε, και έτσι το δίκτυο ασφαλείας στη ΕΚΤ φαίνεται λίγο πιο… αδύναμο» σχολιάζει.

Παράλληλα, η διάσωση αυτή φαίνεται να απομακρύνει περισσότερο την Ευρώπη από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται προκειμένου να λύσει την κρίση μια και καλή, αφού, αντί να χρησιμοποιεί τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, και ως εκ τούτου να αποδυναμώσει τους δεσμούς τους με τις κυβερνήσεις, η ευρωζώνη συνεχίζει να εξισώνει τις διασώσεις τραπεζών με τις διασώσεις χωρών. Σε ότι αφορά την αμοιβαιοποίηση του χρέους, μετά την επιβολή απωλειών στους εγχώριους καταθέτες, το τίμημα της στήριξης από την υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι πιο ακριβό τώρα απ’ οσο ποτέ.

Ούτε η συνεχιζόμενη προσπάθεια για διόρθωση των χρηματοοικονομικών μπορεί να δικαιολογήσει τη συμφωνία. Για να βελτιωθεί η ρευστότητα των τραπεζών, πρέπει να ενθαρρυνθούν ώστε να έχουν περισσότερες καταθέσεις. Οι καταθέσεις είναι μια καλή πηγή χρηματοδότησης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ποτέ μαζική φυγή τους. Και αυτό καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο με το deal της Κύπρου.

«Κατά τα άλλα, είναι μια πολύ καλή συμφωνία», καταλήγει ο Economist..

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Economist: Άδικο και κοντόφθαλμο το κυπριακό deal"

Ένα λεωφορείο για όλα τα νοσοκομεία

Αίτημα για νέα γραμμή στη Θεσσαλονίκη

Τη δημιουργία μιας νέας λεωφορειακής γραμμής, που θα συνδέει τα νοσοκομεία της πόλης μεταξύ τους -και στην πράξη θα εξυπηρετεί και όλες τις δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης- θα προτείνουν στο αρμόδιο Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) ο δήμος και οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών μονάδων.

Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο υποστηρίζουν και προωθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα ασθενείς και επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ζητήθηκε η υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς στα όριά του βρίσκονται τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης.

«Η πρόταση αφορά τη δρομολόγηση μιας νέας λεωφορειακής γραμμής, που θα συνδέει τα νοσηλευτικά ιδρύματα μεταξύ τους. Πρόκειται για κάτι που δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και θεωρούμε ότι θα εξυπηρετεί πολύ κόσμο», τονίζει, μιλώντας στα «Εν Δήμω», ο δημοτικός σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα Κυκλοφορίας, Γιώργος Δημαρέλος, αναφέρει ο Αγγελιοφόρος.

Το αίτημα φαίνεται ότι υποστηρίζουν άλλωστε και όλες οι δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης. Την έγκρισή τους για τη δημιουργία αυτής της νέας λεωφορειακής γραμμής και την υποβολή του σχετικού αιτήματος στο ΣΑΣΘ έχουν ήδη δώσει ομόφωνα τα μέλη του συμβουλίου της α΄ δημοτικής κοινότητας. Ένθερμοι υποστηρικτές είναι, όμως, κυρίως οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων αλλά και η δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, καθώς γίνονται αποδέκτες αρκετών ανάλογων αιτημάτων δημοτών.

«Η λεωφορειακή αυτή γραμμή θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα αξονική γραμμή λεωφορείων παράλληλη με τις λεωφορειακές γραμμές που σήμερα λειτουργούν και διέρχονται κυρίως από τις οδούς Τσιμισκή και Εγνατία. Η δική μας πρόταση θα είναι η νέα λεωφορειακή γραμμή να διέρχεται από την Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να εξυπηρετείται και εκείνη η περιοχή», τονίζει ο κ. Δημαρέλος.

Η λειτουργία μιας τέτοιας γραμμής θα εξυπηρετούσε άλλωστε ιδανικά και τις δημοτικές κοινότητες μεταξύ τους, καθώς σήμερα υπάρχουν περιοχές εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης που δε συνδέονται. Είναι χαρακτηριστική για παράδειγμα η περίπτωση της περιοχής της Τριανδρίας, η οποία με τον «Καλλικράτη» συνενώθηκε μεν διοικητικά με το δήμο Θεσσαλονίκης, συγκοινωνιακά όμως οι κάτοικοί της δεν μπορούν να προσεγγίσουν ούτε καν το δημαρχείο. «Το αίτημα θα υποβληθεί στο ΣΑΣΘ το επόμενο χρονικό διάστημα. Το Συμβούλιο θα κρίνει φυσικά την εμπορικότητα της γραμμής αλλά και θα λάβει την τελική απόφαση», προσθέτει ο κ. Δημαρέλος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα λεωφορείο για όλα τα νοσοκομεία"

ΔΟΥ: Χορήγηση στοιχείων σε εν διαστάσει συζύγους

Οι ΔΟΥ υποχρεούνται να χορηγούν στοιχεία ακινήτων για τον καθορισμό διατροφής ακόμα και σε εν διαστάσει συζύγους.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που προσκομίζεται παραγγελία του αρμοδίου εισαγγελέα Πρωτοδικών, στην οποία ρητά ζητείται η γνωστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων για τον καθορισμό της διατροφής, οι εφορίες υποχρεούνται να χορηγούν τα στοιχεία αυτά.

Αυτό γνωστοποιήθηκε αρμοδίως με εγκύκλιο (υπ' αριθμ. ΠΟΛ. 1049/11.3.2013) του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, στην οποία υπενθυμίζεται ότι για τα έτη 2005 έως και 2011 οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, είχαν υποχρέωση να υποβάλουν κοινή δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Επισημαίνεται δε ότι στην ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται ότι οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φορολογικούς σκοπούς και δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους για δίωξη εκείνου που υπέβαλε τη δήλωση. Οι δηλώσεις είναι απόρρητες και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το φορολογούμενο τον οποίο αφορούν αυτές.

Κατ' εξαίρεση, όμως αναφέρεται ρητά, επιτρέπεται η χορήγηση στοιχείων αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένα πρόσωπα και για την άσκηση συγκεκριμένων σκοπών.

Ειδικότερα, επιτρέπεται η χορήγηση στοιχείων στις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 1445 του Αστικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ότι καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλον ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΟΥ: Χορήγηση στοιχείων σε εν διαστάσει συζύγους"

“Τυφλό χτύπημα” κατά Ρωσίας και Μεγάλης Βρετανίας η απόφαση για Κύπρο;

Αν γυρίσουμε την κλεψύδρα της ιστορικής μνήμης στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, θα δυσκολευτούμε να μην εντοπίσουμε τα γενέθλια αίτια της Ενωμένης Ευρώπης στην αγωνιώδη επιδίωξη, ηγετών η ματιά των οποίων ταξίδευε στο μέλλον επειδή βιαζόταν να αφήσει πίσω το παρελθόν, να μην ξανακυκλήσει αίμα στην ήπειρό μας.

Τουλάχιστον όχι με τη σφοδρότητα και τις ολέθριες συνέπειες των δυο Παγκοσμίων Πολέμων που ξεκίνησαν (και τελείωσαν) στην Ευρώπη. Τη Γηραιά Ήπειρο, με το συναρπαστικό αλλά και… βεβαρημένο παρελθόν τακτοποίησης λογαριασμών και εκκρεμοτήτων με την επίκληση της βίας, του νόμου του ισχυρού και επομένως… της ζούγκλας, και όχι της αναζήτησης κοινών τόπων και εθνοτικών συμβιβασμών.

Εκείνη η Ευρώπη, ως νέα κοινή πατρίδα όλων μας, στηρίχτηκε σε αυτονόητες και διαυγείς αρχές. Καμία ωστόσο δεν φαίνεται να ήταν περισσότερο εκκωφαντική από την αλληλεγγύη. Αυτή την τόσο παρεξηγημένη έννοια, που στα χέρια ηγετών με όραμα και κουλτούρα ωστόσο, οικοδόμησε αρχικά την ΕΟΚ και στη συνέχεια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ηγέτες φυσικά που σε τίποτα δεν θύμιζαν τη σημερινή… παιδική χαρά, για να επικαλεστούμε τον ιστορικών διαστάσεων και… αλήθειας χαρακτηρισμό της “Monde” για τους πολιτικούς που κρατούν σήμερα στα χέρια τους τις τύχες των λαών μας. Και της Ευρώπης στο σύνολό της.

Η “παιδική χαρά” δοκιμάζεται άσχημα στα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Που δεν ξεκίνησε στην Ευρώπη, αλλά στην ευρωζώνη βρήκε πρόσφορο εδαφος για να αναπτυχθεί, να βαθύνει, να αποκτήσει συστημικά χαρακτηριστικά και να “μολύνει” και άλλες οικονομίες του πλανήτη.

Εν πολλοίς λόγω της αδυναμίας των σημερινών ηγετών της Ευρώπης να αντιληφθούν το κοινό συμφέρον. Να επιδείξουν αλληλεγγύη. Να κάνουν ένα βήμα πίσω, για να πάρουν καλύτερη φόρα για ένα μεγαλύτερο άλμα προς το κοινό μέλλον. Να μην κοιτάζουν τις επόμενες εκλογές για τα εθνικά Κοινοβούλιά τους, αλλά τις επόμενες γενιές.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φυσικά το έχει η Γερμανία. Που πίστεψε, και οι εξελίξεις τη δικαίωσαν, ότι από αυτή την κρίση θα μπορούσε να εξέλθει ως η μόνη κερδισμένη. Και να στριμώξει ακόμη και την υπερδύναμη που λέγεται ΗΠΑ, θέτοντας εν αμφιβόλω και αυτήν ακόμη την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

Κάπου εδώ ωστόσο, η… σεμνή τελετή τελειώνει. Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, όσο κι αν δεν θέλει κανείς να υποκύψει σε δεύτερες αναγνώσεις και συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις, “φωνάζει”: Μοιάζει με χτύπημα, και μάλιστα “τυφλό”, προς τη Ρωσία και δευτερευόντως τη Μεγάλη Βρετανία.

Δηλαδή, την (σχεδόν) υπερδύναμη που λόγω της αυτονομίας των ενεργειακών πόρων της μπορεί να εξέλθει νικήτρια στο power game με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη χώρα που απειλεί να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια, προκαλώντας… πυρετό στις υπόλοιπες μεγάλες που θα παραμείνουν. Δηλαδή, κυρίως τη Γερμανία.

Οι Ρώσοι και οι Βρετανοί πληρώνουν το μεγαλύτερο κόστος από το “κούρεμα” των καταθέσεων στην Κύπρο. Και το πλήγμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά πρωτίστως θέμα γοήτρου και… δανεικών για το μέλλον.

Το δυστύχημα είναι ότι, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κύπρος συνιστά “παράπλευρη απώλεια”. Με την αλληλεγγύη να αναζητείται, όπως και την κοινή λογική.

Αυτή τη φορά ωστόσο, το παιχνίδι χόντρυνε. Και η βαρβαρότητα που επιβάλλεται στον κυπριακό λαό στέλνει, σε λάθος εποχή, το λάθος μήνυμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Αυτές που… λίγο θέλουν να εξεγερθούν.

ysterografa
Διαβάστε Περισσότερα » "“Τυφλό χτύπημα” κατά Ρωσίας και Μεγάλης Βρετανίας η απόφαση για Κύπρο;"

Στουρνάρας: Κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη

«Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος του Eurogroup και πρόσθεσε:

«Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατα».

Ερώτηση: Οι Έλληνες καταθέτες υπάρχει λόγος να ανησυχούν;

Απάντηση: Διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη».

Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη"

Με βάση τους λογαριασμούς της 15ης Μαρτίου θα γίνει το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο

Με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου θα γίνει το κούρεμα των καταθέσεων, αναφέρει σε αποψινή ανακοίνωσή του το Κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία συνίσταται σε οικονομική ενίσχυση ύψους μέχρι 10 δισ.ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τη στήριξη της οικονομίας στο σύνολο της.

«Λόγω του μεγάλου μεγέθους των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και των επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών, το Εurogroup, συμφώνησε με τις Κυπριακές Αρχές, στην ανάγκη να επιβληθεί, για μία και μόνον φορά, ένα τέλος επί των καταθέσεων», τονίζεται. Το τέλος, όπως συμφωνήθηκε σε επίπεδο Eurogroup, αφορά την έκτακτη επιβολή, στις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό, τέλους ύψους 6.75% και για καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό τέλος ύψους 9.9%.

Στους καταθέτες, προστίθεται, θα παραχωρηθούν μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης για ανακεφαλαιοποιήση. «Νοουμένου ότι οι καταθέσεις παραμείνουν στα πιστωτικά ιδρύματα για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνια, οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων θα διασφαλίζεται από τα προσδοκώμενα έσοδα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχέδιο που θα καθορίσει και θα εκδώσει ο Υπουργός Οικονομικών», σημειώνεται στην ανακοίνωση .

«Ο Κυπριακός λαός έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει εξίσου σοβαρές δυσκολίες και προκλήσεις. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σύμπνοια και ομοψυχία θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και αυτήν την πρόκληση, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο του λαού μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Με βάση τους λογαριασμούς της 15ης Μαρτίου θα γίνει το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο"

Πρωτοδικείο Αθηνών: «Καθάρισε» το Δημόσιο, δικαίωσε 350 καθαρίστριες

Καθαρή… λύση έδωσε το Πρωτοδικείο Αθήνας για τους 350 καθαριστές και καθαρίστριες των δημόσιων σχολειών της χώρας, τους οποίους... το Δημόσιο τους έδειξε την πόρτα της εξόδου πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, και μάλιστα χωρίς κάποιο έγγραφο και καταβολή αποζημίωσης. Με τρεις, νέες αποφάσεις του (464/2013, 465/2013 και 466/2013) απόφασή του το τμήμα Εργατικών Διαφορών του Πρωτοδικείου Αθηνών, διατάσει το ελληνικό δημόσιο να ξαναπάρει πίσω τους συγκεριμένους καθαριστές και καθαρίστριες, καταβάλλοντας του τις αντιστοίχουσες από το νόμο αποδοχές τους· μάλιστα, το απειλεί με επιβολή προστίμου, ύψους 30 ευρώ, υπέρ εκάστου των εναγόντων για κάθε ημέρα παράλειψης συμμόρφωσης του (δηλ. με 10.500 ευρώ πρόστιμο την ημέρα, εάν δεν τους προσλάβει εκ νέου).

Τι λέει το δικαστήριο στο σκεπτικό του

«Δεν επρόκειτο για εργολάβους, αλλά για εργαζόμενους οι οποίοι είχαν καθημερινή απασχόληση, που άρχιζε μετά το πέρας της διδασκαλίας, με ωράριο καθοριζόμενο από τους διευθυντές των σχολείων, τελώντας υπό την εποπτεία των τελευταίων και ακολουθώντας τις οδηγίες τους

. Συνεπώς, στην πραγματικότητα επρόκειτο για εργαζόμενους και εργαζόμενες οι οποίοι εργάζονταν με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες που εργάζονται και οι λοιποί συνάδελφοί τους» «Με την εργασία τους κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημοσίων σχολείων της χώρας, διότι ο καθαρισμός των σχολικών κτηρίων, ως απαραίτητη προυπόθεση για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτιής διαδικασίας και την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων σχολείων, εξυπηρετεί έναν βασικότατο και επιδιωκόμενο στο διηνεκές δημόσιο σκοπό, ενώ επίσης η απασχόλησή τους είναι απαραίτητη λόγω αδυναμίας κάλυψης των αναγκών των δημοσίων σχολείων από το προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις (όπως εμμέσως προκύπτει από την υπ. αρ. 966/Δ4/17-02-2009 κοινή απόφαση υπουργών Παιδείας και Οικονομικών)»…

«Και για τον λόγο τούτο, οι συμβάσεις τους, αν και εμφανίζονταν ως αλυσιδωτές ορισμένου χρόνου, στην πραγματικότητας συνιστούν εξαρχής από την ημερομηνία πρόσληψής τους μια ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου»…

Τι δέχθηκε το δικαστήριο

Η αναγνώριση των συμβάσεων των εργαζομενων ως αορίστου χρόνου δεν συνιστά μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η οποία απαγορεύεται από το άρθρο 103 παρ. 8 του Συντάγματος. Αντιθέτως, η αναγνώριση αυτή επιβάλλεται από τα άρθρα 23 παρ. 1 και 3 του Συντάγματος, που προβλέπουν την αρχή του κράτους δικαίου και απαγορεύουν την κατάχρηση δικαιώματος, καθώς και από την εργατική νομοθεσία (άρθρο 8 Ν. 2112/1920), η οποία συνεχίζει να ισχύει παράλληλα με το Προεδρικό Διάταγμα «Παυλόπουλου»(ΠΔ 164/2004).

Η απόφαση στηρίζεται μεταξύ άλλων και στη με αριθμό 7/2011 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους, για την οποία έχει προκληθεί η πεπλανημένη εντύπωση οτι αφορά μόνο τους συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί πριν από το έτος 2001. Όμως, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Για το λόγο αυτό, και το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους εργαζόμενους.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοδικείο Αθηνών: «Καθάρισε» το Δημόσιο, δικαίωσε 350 καθαρίστριες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news