facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κύπρος:Έληξε το κρίσιμo Eurogroup - Όχι "haircut" σε καταθέσεις κάτω των €100.000

Να μην πειραχθούν οι καταθέσεις έως ποσού 100.000 ευρώ ήταν το αίτημα των περισσότερων υπουργών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένου και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο σημερινό έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο την Κύπρο.

Αυτό ανέφεραν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, διευκρινίζοντας ότι αυτό που ζήτησε η κυπριακή πλευρά ήταν μεγαλύτερη ευελιξία η οποία και της δόθηκε. Δηλαδή, της δόθηκε το δικαίωμα να αποφασίσει ποιο θα είναι το «μείγμα» που θα επιλέξει στο κούρεμα των καταθέσεων με τη δέσμευση όμως να «φέρει» και πάλι ποσό ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι η κυπριακή πλευρά παραμένει φειδωλή στην εξαίρεση όλων των καταθέσεων αξίας χαμηλότερης των 100.000 ευρώ διότι σε αυτό το σενάριο θα πρέπει μεσοσταθμικά, οι καταθέσεις υψηλότερης αξίας να κουρευτούν κατά 15,6%.

Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το Eurogroup.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος:Έληξε το κρίσιμo Eurogroup - Όχι "haircut" σε καταθέσεις κάτω των €100.000"

Τσίπρας: Ζητά έκτακτη σύγκληση της Βουλής για την Κύπρο - «Όχι» Μεϊμαράκη

Να συγκληθεί αύριο Τρίτη εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής «ώστε να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία και ο ελληνικός λαός για την στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Eurogroup», ζητά με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας.

Στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίσει «εγκληματικές» τις αποφάσεις του Eurogroup, τονίζοντας ότι «δημιουργούν αρνητικό δεδικασμένο, καθώς συμπεριλαμβάνουν το αδιανόητο, μέχρι χθες, «κούρεμα» των καταθέσεων.»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσίπρα είναι το εξής:

Προς

τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Οι τελευταίες εγκληματικές αποφάσεις του Eurogroup είναι ιστορικών διαστάσεων, ενώ συνεπάγονται τεράστιες και αρνητικές συνέπειες για τους καταθέτες στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, δημιουργούν αρνητικό δεδικασμένο, καθώς συμπεριλαμβάνουν το αδιανόητο, μέχρι χθες, «κούρεμα» των καταθέσεων.

Την στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει συναινέσει σε αποφάσεις που πιθανότατα θα αποδειχθούν ολέθριες για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Είναι απαράδεκτο να μην έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε να ενημερωθεί η ελληνική Βουλή για όλες τις λεπτομέρειες της απόφασης, οι οποίες συνιστούν οδυνηρό προηγούμενο για τις χώρες που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. Είναι, επίσης, απαράδεκτο η λειτουργία της εθνικής αντιπροσωπείας να υποκαθίσταται από κλειστές συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης του μνημονίου.

Κύριε πρόεδρε, σας ζητώ να πράξετε το αυτονόητο και το καθήκον σας απέναντι στο δημοκρατικό πολίτευμα και να συγκαλέσετε εκτάκτως, αύριο Τρίτη, 19 Μαρτίου ,την Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία και ο ελληνικός λαός και να εξηγήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών γιατί συναίνεσαν σε αυτήν την εγκληματική απόφαση.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αλέξης Τσίπρας

«Όχι» Μεϊμαράκη

Απαντώντας στο αίτημα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, εκτάκτως, ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της Κύπρου, πηγές από το Γραφείο Τύπου της Βουλής διευκρινίζουν ότι τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής.

«Είναι αυτονόητο ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κινείται πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Κανονισμό της Βουλής», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Ζητά έκτακτη σύγκληση της Βουλής για την Κύπρο - «Όχι» Μεϊμαράκη"

Κλειστές οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα 19 και 20 Μαρτίου

"Τα καταστήματα στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει:

"Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2013 συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, με τρόπο που διαφυλάσσει στο ακέραιο τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή".

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα 19 και 20 Μαρτίου"

Εκτάκτως συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη απόψε το Eurogroup για την Κύπρο

Στις 8.30 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης για την Κύπρο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη νέα αναβολή στην κυπριακή βουλή της συζήτησης και ψηφοφορίας για το κούρεμα των καταθέσεων. Η συζήτηση ναβλήθηκε για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου.

Στο μεταξύ, αγωνία επικρατεί στην Κύπρο για τη στάση που θα κρατήσουν οι πολίτες όταν ανοίξουν οι τράπεζες, οι οποίες, όπως μεταδίδει το BBC, θα ανοίξουν την Πέμπτη.

Η είδηση για τη νέα αναβολή της ψηφοφορίας μεταδόθηκε τη στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνίας στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στους «Financial Times» του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

«Αν οι κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» ανέφερε.

Παράλληλα, ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η επιβολή του ύψους των δασμών στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ,.

«Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο κ. Άσμουσεν, σημειώνοντας:

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή»

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτάκτως συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη απόψε το Eurogroup για την Κύπρο"

"Χτυπά" την επενδυτική ψυχολογία η απόφαση για την Κύπρο, στο στόχαστρο οι τράπεζες

Η άνευ προηγουμένου απόφαση του Eurogroup για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις των τραπεζών της Κύπρου και ο φόβος για bankrun σε άλλες «ευάλωτες» χώρες της Ευρωζώνης προκαλεί –όπως ήταν αναμενόμενο- ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με βασικό στόχο τις τράπεζες, αλλά και το ευρώ.

Η τάση επενδυτικής φυγής εκδηλώνεται ωστόσο σε όλα τα πάγια που ενέχουν αυξημένο ρίσκο. Το ευρώ, οι ευρωπαϊκές μετοχές, τα ιταλικά ομόλογα και η τιμή του πετρελαίου υποχωρούν στις συναλλαγές της Δευτέρας, ενώ αντίθετα καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για πάγια που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως το ιαπωνικό γεν, τα γερμανικά bunds και ο χρυσός.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 χάνει 1,48% στις 2.685,50 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,7% στις 295,37 μονάδες.

Δεν προκαλεί έκπληξη -εν μέσω φόβων για μετάδοση της κρίσης- ότι οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής των συναλλαγών: η μετοχή της Unicredit κάνει βουτιά 4,28%, της Intesa Sanpaolo 3,01%, ενώ της BBVA χάνει 3,56%. Το ιταλικό και ισπανικό χρηματιστήριο σημειώνουν απώλειες 2,11% και 2% αντίστοιχα.


Παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για το «ιερό και απαραβίαστο» των καταθέσεων οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απαιτούν από τους Κύπριους να καταβάλουν έως 9,9% για τις αποταμιεύσεις τους ως "αντάλλαγμα" για τα 10 δισ. ευρώ της διάσωσής τους. Η ανησυχία είναι μεγάλη στα κέντρα αποφάσεων όπως στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ενδεχόμενες διορθωτικές παρεμβάσεις στην απόφαση για την Κύπρο, στην περίπτωση «υπεβολικών αντιδράσεων».

Το Dow Jones Newswires μεταδίδει πως η Κύπρος θα υποβάλει νέα πρόταση για φορολόγηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 3%, καταθέσεων από το ποσό αυτό μέχρι τις 500.000 ευρώ κατά 10%, και υψηλότερων των 500.000 ευρώ καταθέσεων, με 15%.

Η παγκόσμια επενδυτική προσοχή στρέφεται στην κυπριακή Βουλή που καλείται σήμερα να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το πακέτο στήριξης. Στην αγορά υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα για το αν θα εγκριθεί το νομοσχέδιο ή θα αποφασιστεί μία πορεία που θα φέρει την Κύπρο κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, όπως η αμερικανική Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Bank of Japan και η Bank of England βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμες να παρέμβουν στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Στο ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,54%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,15, ενώ ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει απώλειες 0,98%

Οι Ρώσοι κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους για το αν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Κύπρου. Η Μόσχα δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην επέκταση της αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την Κύπρο, ή εάν θα συμπεριλάβει Ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της χώρας, ανέφερε κυβερνητική πηγή μιλώντας στο Reuters. Ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι το Κρεμλίνο χαρακτήρισε "άδικη" και "επικίνδυνη" τη φορολόγηση καταθέσεων στην Κύπρο. Η Ρωσία θα εξετάσει περαιτέρω τη συμμετοχή της στην κυπριακή διάσωση μετά από την πρόταση του Eurogroup για φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siliuanov.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο ρίχνουν το ευρώ

Σημαντική υποχώρηση σημειώνει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι, η φορολόγηση των καταθετών ενδέχεται να προκαλέσει bank runs και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Αναλυτικά το ευρώ υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,01% και διαμορφώνεται στο 1,2943 έναντι του δολαρίου. Έναντι του γεν το κοινό νόμισμα κινείται πτωτικά στο 122,90 από 124,60 την Παρασκευή.


«Ήδη οι επενδυτές είχαν μειώσει την έκθεσή τους σε επικίνδυνα assets και αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος να προβούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση», ανέφερε trader της Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ.

Δεν μένει ανεπηρέαστη η Wall Street

Τη "σκυτάλη" των απωλειών ετοιμάζεται να πάρει και το αμερικανικό χρηματιστήριο, που δεν μένει ασυγκίνητο από τις ρευστοποιήσεις στις παγκόσμιες μετοχές, το πετρέλαιο και το ευρώ.

Τα futures του Dow Jones υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 86 μονάδες στις 14.347 μονάδες, ενώ του τεχνολογικού Nasdaq 100 χάνουν 31,26 μονάδες στις 2.759. Τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 15,10 μονάδες στις 1.538 μονάδες.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » ""Χτυπά" την επενδυτική ψυχολογία η απόφαση για την Κύπρο, στο στόχαστρο οι τράπεζες"

Εξελίξεις στην Κύπρο! - Νεο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων κατέθεσε ο Αναστασιάδης - Αύριο στις 18.00 η συνεδρίαση της Βουλής

- Σύμφωνα με το newsit.com.cy, περιλαμβάνει διασύνδεση του τέλους του κουρέματος των καταθέσεων με τα έσοδα του φυσικού αερίου
- Επίσης, περιλαμβάνει πιο ισορροπημένο τέλος για τους μικροκαταθέτες
- Η πρόταση θα υποβληθεί και στο Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει για την Κύπρο μέσω τηλεδιάσκεψης
- Τους αρχηγούς ενημερώνει ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατέθεσε τροποποιημένη πρόταση για το κούρεμα των καταθέσεων ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Βουλής.
Μετά την εξέλιξη αυτή αναβάλλεται η απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιάννακης Ομήρου, η Βουλή θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη στις 18.00.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η διασύνδεση του τέλους του κουρέματος των καταθέσεων με τα έσοδα του φυσικού αερίου και το πιο ισορροπημένο τέλος για τους μικροκαταθέτες.

Όλα αυτά βεβαίως υπο την προϋπόθεση ότι εξοικονομείται το ποσό των 5,8 δις που επέβαλε το Eurogroup.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνει αυτή την ώρα την Βουλή και αμέσως μετά τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το Eurogroup θα αποφασίσει μέσω τηλεδιάσκεψης για τη νέα αυτή πρόταση της κυπριακής πλευράς, πιθανότατα σήμερα το απόγευμα.

H αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής: τόνισε ότι αναζητείται «μια πιο ισορροπημένη κατανομή του τέλους για τους καταθέτες κάτω των 100 χιλιάδων» σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο εγχείρημα διότι σε περίπτωση που αφαιρεθεί εντελώς το τέλος από τους μικροκαταθέτες οι υπόλοιποι θα επωμισθούν ένα τέλος άνω του 25%».


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξελίξεις στην Κύπρο! - Νεο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων κατέθεσε ο Αναστασιάδης - Αύριο στις 18.00 η συνεδρίαση της Βουλής"

Ένας εκ των Απεργών Πείνας στο Νοσοκομείο

Αυτή τη στιγμή ο ένας από τους απεργούς πείνας στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου ο Φώτης Τσιφοπανόπουλος καθηγητής των ΤΕΙ, μετά από έντονη δυσφορία που ένιωσε μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου για να του παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

onairnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας εκ των Απεργών Πείνας στο Νοσοκομείο"

Κανονικά η λειτουργία των κυπριακών τραπεζών

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κ. Στυλιανού σημείωσε ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, θα πρέπει να εκδοθεί διάταγμα και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Από τη στιγμή που αυτό δεν έχει γίνει, είπε, τότε οι οδηγίες που υπάρχουν είναι ότι αύριο οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, η Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ομαλότητα και σταθερότητα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά η λειτουργία των κυπριακών τραπεζών"

Πράσινο φως από τρόικα για αλλαγή του φόρου καταθέσεων στην Κύπρο

Αποδεκτές έγιναν από την τρόικα οι εισηγησεις της κυπριακής κυβέρνησης για αλλαγή του βάρους του κουρέματος με ελάφρυνση στους μικροκαταθέτες και αύξηση του φορου κλιμακωτά έως το 12,5%.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει το ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης».

Κορυφαίος Κύπριος αξιωματούχος δήλωσε στους Financial Times ότι ήταν αδύνατο να μην επιβληθεί ζημιά και στους καταθέτες που βρίσκονται κάτω από το όριο. Από τη στιγμή που το 35% των καταθετών υπάγονται σε αυτή την κατηγορία, η επιβάρυνση των υπολοίπων θα ήταν τόσο μεγάλη ώστε δε θα εκλαμβανόταν ως φόρος, ανέφερε η ίδια πηγή, προβλέποντας ανάλογη ζημιά για καταθέτες σε Ισπανία και Ιταλία.

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως από τρόικα για αλλαγή του φόρου καταθέσεων στην Κύπρο"

Κύπρος: Στις 4.00 η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Η Κυπριακή Βουλή θα συνέλθει τη Δευτέρα για να ξεκινήσει η διαδικασία της επικύρωσης του σχεδίου διάσωσης της τρόικας των δανειστών που απαιτεί επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κοινοβουλευτική συνέλευση είχε αρχικά οριστεί για την Κυριακή, αλλά αναβλήθηκε.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το πρωί στις 9:30 τοπική ώρα (0730 GMT) και κατόπιν θα συνομιλήσει με τους βουλευτές του κόμματός του. Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16.00 τοπική ώρα (1400 GMT).

Το Κοινοβούλιο είναι σε έναν αγώνα δρόμου με το χρόνο για να επικυρώσει τη συμφωνία πριν οι τράπεζες ανοίξουν τις πύλες τους την Τρίτη το πρωί, καθώς η Δευτέρα είναι αργία.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να είναι θερμή καθώς υπάρχουν στη βουλή πτέρυγες που είναι αντίθετες με τη συμφωνία.

Το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες στο Κοινοβούλιο, και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες έχουν έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο διάσωσης, ενώ επικριτικό επί τους παρόντος εμφανίζεται ακόμη και το ΔΗΚΟ ο μικρός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κόμματος του ΔΗΣΥ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Στις 4.00 η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή"

«Οι Κύπριοι ζήτησαν το 'κούρεμα' των μικρών καταθέσεων»

Δήλωση-βόμβα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Γερμανία ήταν κατά του «κουρέματος» σε καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, όμως η Κύπρος ψήφισε υπέρ της πρότασης αυτής!

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν ότι πρέπει να πάρουμε σημαντικό μέρος των πόρων που είναι απαραίτητοι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους τραπεζίτες και τους καταθέτες», παραδέχθηκε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο κανάλι ARD, και συνέχισε: «Όμως εμείς προφανώς θα σεβόμασταν την εγγύηση για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ».

Ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι αντίθετη ήταν η στάση τόσο της κυπριακής κυβέρνησης, όσο και της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποφάσισαν αυτή τη λύση και «πρέπει να την εξηγήσουν στον κυπριακό λαό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ο Σόιμπλε εξέφρασε ακόμα την άποψή του ότι το κυπριακό επενδυτικό μοντέλο, με τους χαμηλούς φόρους και τις ευνοϊκές νομικές ρυθμίσεις, αποδείχθηκε μη βιώσιμο, σχολιάζοντας ωστόσο ότι ήταν «επιτακτική ανάγκη» να βοηθηθεί χώρα, ώστε να προστατευτεί το ευρώ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " «Οι Κύπριοι ζήτησαν το 'κούρεμα' των μικρών καταθέσεων»"

Μέρκελ: Σωστή η συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση της Κύπρου

Σωστή χαρακτήρισε την συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Στο περιθώριο εκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην περιοχή Γκρίμεν, η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup, δήλωσε: «Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν εν μέρει και οι υπεύθυνοι - όχι μόνο οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών. Και θεωρώ ότι αυτό είναι σωστό».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Σωστή η συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση της Κύπρου"

Ηρθε η ώρα για ενοποιήσεις συνδικάτων και υπογραφή νέων συμβάσεων

Σήμα για ενοποιήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων (ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές), αλλά και για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στέλνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος λίγο πριν από το εκλογικό συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Σήμα για ενοποιήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων (ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές), αλλά και για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στέλνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος λίγο πριν από το εκλογικό συνέδριο της Συνομοσπονδίας. «Θα επιδιώξουμε να κατοχυρώσουμε με νέα ΕΓΣΣΕ θεσμικές ρυθμίσεις π.χ. άδειες κ.ά. που θα χαθούν αν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση» είναι η δέσμευση που αναλαμβάνει εφόσον «αναβαπτιστεί» για τρίτη θητεία στη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Γάτο

Τι απαντάτε σε όσους κατηγορούν τη ΓΣΕΕ ότι δεν έκανε όσα μπορούσε ή θα έπρεπε να είχε κάνει για να αποτρέψει τις ανατροπές του Μνημονίου σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

Είναι τουλάχιστον άδικο αν δεν υποκρύπτεται ένας κομματικός φανατισμός ή μια κομματική επιδίωξη, να χρεώνουν τα πάντα στα συνδικάτα και στη ΓΣΕΕ που είναι ένα συντονιστικό όργανο... που δε σημαίνει, όμως, κάθε φορά ότι στην όποια απόφαση αυτομάτως πειθαρχούν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν, κάνουμε πολύ περισσότερα απ' ό,τι έκαναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε ίδια ή ανάλογη θέση και πετύχαμε να ανακόψουμε ένα μεγαλύτερο κύμα επίθεσης. Όποιος πιστεύει ότι το Μνημόνιο θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο με συνδικαλιστικούς αγώνες, συγχωρέστε με αλλά είναι μακράν νυχτωμένος.

Απαιτείται πολιτική και δε βλέπω να ασκείται η ίδια κριτική προς όλους εκείνους και ιδίως προς αυτούς που έχουν την τάση να μεταθέτουν τις ευθύνες από τα κόμματα στα συνδικάτα.

Ασκήθηκε έντονη κριτική για τον τρόπο που αποφασίζονται οι απεργίες (χωρίς ψηφοφορίες ή την τήρηση των προθεσμιών, των διατάξεων για το προσωπικό ασφαλείας κ.ά.) τις «ασυλίες» και τα προνόμια των συνδικαλιστών κ.ά. Αν ο νόμος είναι επαρκής, τί φταίει;

«Ο Ν.1264 εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο δημοκρατικούς νόμους σε όλη την Ευρώπη. Χρόνια τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο και των συντηρητικών πολιτικών αλλά και των εργοδοτικών κύκλων. Δεν είναι δυνατόν επειδή υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που παραβίασαν τον νόμο να γίνουν το άλλοθι για να καταργηθεί αυτός ο νόμος. Η καταγγελία η δική μας είναι ότι επιδιώκεται μ' έναν τρόπο ύποπτο μέσα στην περίοδο που περνάμε, να αλλάξει ο νόμος και προφανώς δε θα αφορά ανύπαρκτες ασυλίες και ανύπαρκτα προνόμια.

Η συνταγματική κατοχύρωση της συνδικαλιστικής δράσης δε μπορεί να αποκαλείται ασυλία όταν είναι ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο, όταν βρίσκεται στον πυρήνα του ίδιου μας του πολιτισμού. Δε φταίει ο νόμος για προβλήματα που παρουσιάζονται, μπορεί να φταίνε πρακτικές συνδικαλιστών ή και διοικήσεων Οργανισμών αλλά επ' ουδενί ο νόμος, που εξακολουθεί να είναι ένας δημοκρατικός νόμος. Πίσω από τις ιδέες κρύβονται και πάγιες εργοδοτικές επιδιώξεις να εισάγουν στο νομοθετικό οπλοστάσιο την ανταπεργία (lock out), μια ομολογημένη θέση τους που ποτέ δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες, τις αντιθέσεις και τις εμπάθειες που έχουν αναπτυχθεί, μέσα στις βολές που δέχονται τα συνδικάτα, ενδεχομένως βλέπουν ότι είναι ένα καλό κλίμα για να θέσουν τέτοια ζητήματα.

Η δομή και η λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος θεωρείτε ότι «καλύπτει» τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων ή πρέπει να αλλάξουν;

Κατηγορηματικά δεν τις καλύπτουν. Εδώ είναι επίσης μια υστέρηση μεγάλη, όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Παρά το γεγονός ότι σε συνέδριο της ΓΣΕΕ και μάλιστα είχα τη τιμή να είμαι εκείνος που εισηγήθηκα τις αλλαγές, μιλήσαμε για την περιφερειακή οργάνωση και τη συνένωση των ομοσπονδιών, ώστε να καλύπτουν κλάδους παραγωγής και όχι μεμονωμένες επιχειρήσεις, παρά ταύτα, αυτοί που θα έπρεπε σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο να τα υλοποιήσουν, ενδεχομένως λόγω και «αγκυλώσεων» που υπάρχουν δεν έχουν προχωρήσει σ' αυτή την αλλαγή. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι αυτό δε μπορεί να γίνει μηχανιστικά, αυτό δε μπορεί να γίνει διοικητικά, δε μπορεί να το επιβάλλει κανένας «από πάνω».Πρέπει να γίνει κατανοητό απ αυτούς που μετέχουν σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο στο συνδικαλιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, ότι πρέπει να αλλάξουν, να συνενωθούν, ώστε το εργαλείο, γιατί εργαλείο είναι το συνδικάτο για την επίτευξη των στόχων των εργαζομένων, να είναι πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό.

Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας έχουν γίνει καθεστώς στην αγορά. Υπάρχει έδαφος για συλλογικές διαπραγματεύσεις και σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή και νέας ΕΓΣΣΕ με το νέο νομοθετικό πλαίσιο;

Για να είμαστε ειλικρινείς εργατική νομοθεσία δεν υπάρχει, έχει κυριολεκτικά καταργηθεί.

Όμως δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε ούτε μια στιγμή την επιδίωξη και την προσπάθεια να υπογράψουμε συλλογικές συμβάσεις, να υπάρξει συλλογική ή έστω στοιχειώδης συλλογική προστασία. Αυτό που και εσείς επισημαίνετε για τις ατομικές συλλογικές συμβάσεις είναι ότι χειρότερο. Ο εργαζόμενος ατομικά είναι εντελώς ανυπεράσπιστος απέναντι στον εργοδότη».

Εσείς θα διεκδικήσετε την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ και με τι περιεχόμενο;

Υπάρχει και ένα επιπλέον πρόβλημα που λέγεται κατάργηση της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και κατάργηση της μετενέργειας. Η ΕΓΣΣΕ όσον αφορά στο οικονομικό δυστυχώς πλέον καταργήθηκε γιατί το ορίζει η κυβέρνηση με νόμο. Υπάρχουν όμως θεσμικές ρυθμίσεις για τις οποίες θέλουμε να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να τις κατοχυρώσουμε.

Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι στα οικονομικά έτσι όπως έχουν φτιάξει το νομοθετικό πλαίσιο ακόμη και αν βρίσκαμε πρόθυμους συνομιλητές να συνάψουμε συλλογική σύμβαση, η σύμβαση αυτή δε θα είχε κανένα αποτέλεσμα καθώς ο νόμος ορίζει ποιος θα είναι ο κατώτερος μισθός, το κατώτατο ημερομίσθιο και ακόμα και αν συμφωνηθεί ένας ανώτερος συμβατικός μισθός τότε είναι προφανές επειδή ο νόμος τους καλύπτει οι εργοδότες θα αποχωρήσουν από τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να μην τον εφαρμόσουν. Δηλαδή κάτι που μπορεί να εμφανιστεί ως επιτυχία θα είναι στην ουσία χωρίς πραγματικό περιεχόμενο.

Για τους υποαπασχολούμενους και τους άνεργους τι θα διεκδικήσει η ΓΣΕΕ;

Ολα τα συνδικάτα πρέπει να βάλουν στην προμετωπίδα τους την ανεργία και την αντιμετώπισή της. Γιατί παλιά βλέπαμε τον άνεργο ως εν δυνάμει εργαζόμενο και δυστυχώς σήμερα η τάση έχει μεταφερθεί και είναι ο εργαζόμενος εν δυνάμει άνεργος. Η ανεργία δεν καταπολεμείται με προγράμματα. Η ανεργία χρειάζεται επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες πραγματικές θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να υπάρχει ανακούφιση των ανέργων και να κρατηθούν ενεργοί στην προσπάθεια για εξεύρεση εργασίας. Αυτό απαιτεί αύξηση και επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας και απαιτείται και αυτό που εμείς προτείνουμε: Το κράτος να γίνει εργοδότης ύστατης καταφυγής.

Τι είπε για...ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΣΕΕ

Δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση

Το εκλογικό συνέδριο της ΓΣΕΕ σημαίνει και τελευταία θητεία για εσάς στη θέση του προέδρου;

«Αν με αυτό υπονοείτε δικές μου άλλες επιδιώξεις, θα ξανακάνω και τώρα που βρίσκομαι προς το τέλος του εργασιακού μου βίου, τη δήλωση που είχα κάνει και όταν ανέλαβα αυτή τη θέση. Δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση. Θέλω να υπηρετήσω με τον τρόπο που μπορώ και όσο καλύτερα μπορώ το συνδικαλιστικό κίνημα,με τη συνδικαλιστική παράταξη που με έχει αναδείξει και είμαι επικεφαλής της. Θα διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σ' αυτό το συνέδριο και βεβαίως εφόσον αυτό έρθει θα είναι μία ακόμη θητεία που θα σφραγισθεί από τη δύναμη και την πολιτική την οποία εμείς εκφράσαμε».

Η ανεργία δεν καταπολεμείται μόνο με προγράμματα. Η ανεργία χρειάζεται επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες πραγματικές θέσεις εργασίας.

Οποιος πιστεύει ότι το Μνημόνιο θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο με συνδικαλιστικούς αγώνες, συγχωρέστε με αλλά είναι μακράν νυχτωμένος. Απαιτείται πολιτική.
e-go

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηρθε η ώρα για ενοποιήσεις συνδικάτων και υπογραφή νέων συμβάσεων"

Δεν θέλει η τρόικα τον γάμο Εθνικής - Eurobank

Το παιχνίδι με την ανακεφαλαιοποίηση και τα σχέδια της Fairfax - Αλλαγή στάσης από τους δανειστές μας για να συμμετέχει η Ελλάδα στη διάσωση της Κύπρου

Πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών, η τρόικα πιέζει τώρα την ελληνική πλευρά να χαλάσει το deal της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ως αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και λίγο προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα, ζητούσαν τη ματαίωση της συμφωνίας, η οποία είχε προχωρήσει με την έγκρισή τους. Οι πιέσεις είχαν ξεκινήσει με την έλευση της ηγετικής ομάδας της τρόικας (Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ) την περασμένη εβδομάδα και κορυφώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συνεχιστεί όπως έχει σχεδιαστεί, οι τροϊκανοί επιμένουν στις θέσεις τους.

Τραπεζικές πηγές συνδέουν την αλλαγή στάσης της τρόικας με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάσωση της Κύπρου. Αλλωστε την περασμένη εβδομάδα αίτημα για συμμετοχή της Ελλάδας στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες επλήγησαν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, έθεσε ο νέος πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Το αίτημα, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάσωση της Κύπρου, προβλέπει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να αναλάβει το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με την απορρόφηση των δικτύων του από ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να έχουν ήδη «φορτωθεί» με προβληματικά δάνεια και τράπεζες (η Alpha Bank πήρε την Εμπορική, η Πειραιώς τις Αγροτική και Γενική), δεν υπάρχουν περιθώρια για την ανάληψη περαιτέρω βαρών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, ενδεχόμενη διάλυση του deal Εθνικής - Eurobank θα απελευθέρωνε «δυνάμεις» που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται ότι η Εθνική θα μπορούσε να απορροφήσει τα ελληνικά δίκτυα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, τα οποία από κοινού διαθέτουν πάνω από 310 καταστήματα, δάνεια της τάξεως των 19 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 13 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το ενεργητικό τους είναι περίπου 8 φορές το ΑΕΠ της χώρας, είναι δηλαδή παρόμοιο με το πρόβλημα της Ιρλανδίας, όπου τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο.

Η αλλαγή στάση της τρόικας προκάλεσε την επίσπευση των διαδικασιών της νομικής συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank από τη διοίκηση της πρώτης ώστε να καταστήσει μη αναστρέψιμη τη διαδικασία. Νομικά πάντως οι δύο τράπεζες έχουν πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από το ΤΧΣ, οι οποίες θεωρούν ότι πλέον δεν είναι δυνατόν να ανακληθούν. «Η τρόικα έφτιαξε τον νόμο και τώρα ζητεί να τον παραβούμε» αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Μάλιστα, η διοίκηση του ΤΧΣ, ο πρόεδρος του οποίου Πολ Κόστερ το διάστημα αυτό που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την τύχη των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στο Ντουμπάι, όπου εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος του Dubai Financial Services Authority, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του εμιράτου, θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της στις σχετικές αποφάσεις των τραπεζών για τη νομική συγχώνευση.

Το μεγάλο παιχνίδι της ανακεφαλαιοποίησης
Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, οι συζητήσεις με τα επενδυτικά κεφάλαια και τα warrants
Μεγάλο παιχνίδι παίζεται με την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Η πρώτη απόπειρα έγινε από τον καναδικό επενδυτικό όμιλο Fairfax Investment Holdings, ο οποίος επικεφαλής ομάδας επενδυτικών κεφαλαίων διερεύνησε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει με κεφάλαια ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Αν και στην παρούσα φάση οι όροι τους οποίους έθεσε δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι το ενδιαφέρον του παραμένει και δεν αποκλείουν να επανέλθει με νέα πρόταση στο μέλλον.

«Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε με τη διοίκηση του επενδυτικού ομίλου στο Τορόντο του Καναδά, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε «άγνοια για την ανακοίνωση της Εθνικής» που γνωστοποιούσε το ενδιαφέρον της Fairfax και ανέφερε ότι «είναι πάγια θέση της εταιρείας να μη σχολιάζει επενδυτικές της επιλογές».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο καναδικός όμιλος εδώ και δύο μήνες βρισκόταν σε συζητήσεις με τη διοίκηση της Εθνικής για πιθανή συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Οι επαφές αυτές ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Αλλωστε στα τέλη Ιανουαρίου ο επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα επισκέφθηκε αυθημερόν την Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, στον οποίο εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου για επενδύσεις στη χώρα μας. Το ίδιο βράδυ μάλιστα δείπνησε με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, τους κκ. Α. Τουρκολιά και Π. Χριστοδούλου.

Ωστόσο η Fairfax και τα υπόλοιπα επενδυτικά κεφάλαια έθεταν όρους για να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήθελαν να προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές από το Δημόσιο, ώστε να καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση της τράπεζας, και στη συνέχεια να συμμετείχαν σε νέα αύξηση με κεφάλαια της τάξεως 1-1,5 δισ. ευρώ. για τα οποία ζητούσαν εγγυήσεις έναντι πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ ή πολιτικής αστάθειας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ως εγγυήσεις θα μπορούσαν να τους δοθούν μετοχές της Finansbank.

Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την αλλαγή του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση για την Εθνική ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης με τη Eurobank και ανακεφαλαιοποίησης με ευνοϊκότερους όρους χτύπησε συναγερμό στα επιτελεία των άλλων τραπεζών, προκαλώντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί.

Παρά την εξέλιξη αυτή, ορισμένες τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι η Fairfax δεν αποσύρθηκε από το παιχνίδι της Εθνικής. «Θα τη βρούμε μπροστά μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί σε αυτή τη φάση και εφόσον δεν αλλάξουν οι όροι η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής να προχωρήσει με τη συμμετοχή του ΤΧΣ. Αν όμως η αύξηση γίνει χωρίς warrants, τότε για να πουλήσει το Ταμείο τη συμμετοχή του ή μέρος αυτής δεν χρειάζεται να περάσει τριετία. Μπορεί να γίνει την επομένη με όρους που μπορεί να διαφέρουν από αυτούς της ανακεφαλαιοποίησης, αναφέρουν.

Πάντως, επισήμως η Εθνική δεν έχει πάρει συγκεκριμένη απάντηση για το πώς θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, αν θα υπάρξει και πόση παράταση για να προλάβει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες συγχώνευσης με τη Eurobank ή αν θα αλλάξουν οι όροι και ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που τους καθορίζει σήμερα, για το οποίο πιέζουν όλες οι τράπεζες.

Επιθετική είσοδος από τη Fairfax στην Ελλάδα
«Θεωρείται από τις καλές περιπτώσεις επενδυτικών κεφαλαίων» λένε παράγοντες της αγοράς
Η Fairfax Financial Holdings έγινε ευρέως γνωστή στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα όταν τον Αύγουστο του 2012 απέκτησε το 19% της Eurobank Properties από τη Lamda Development του ομίλου Λάτση. Δηλαδή το «προξενιό» με την ελληνική αγορά το έκανε ο μεγαλομέτοχος της Eurobank κ. Σπ. Λάτσης, ο οποίος στο νέο σχήμα, μετά την απορρόφηση της Εurobank από την Εθνική και πριν από την απόκτηση ποσοστού από το ΤΧΣ, εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό της τάξεως του 12%. Βεβαίως αυτό θα αλλάξει μετά την αύξηση κεφαλαίου και την είσοδο του Ταμείου, όταν το ποσοστό του μπορεί να περιοριστεί λίγο πάνω από το 1% αν δεν συμμετάσχει στην αύξηση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να αυξήσει τη συμμετοχή της στη Eurobank Properties, καθώς ο όμιλος της Εθνικής, στον οποίο ανήκει τώρα η εταιρεία, εξετάζει είτε την πώλησή της είτε τη συγχώνευσή της με την αντίστοιχη εταιρεία του ομίλου Εθνική Πανγαία. Η Fairfax, η οποία έχασε σημαντικά κεφάλαια από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ήλθε στην ελληνική αγορά σε μια περίοδο που οι προοπτικές της χώρας βρίσκονταν στο ναδίρ. Ηταν λίγο μετά τις «δίδυμες» εκλογές, όταν η έξοδος από το ευρώ φάνταζε ως το πιθανότερο σενάριο. Η συμμετοχή της Fairfax στη Eurobank Properties δεν είναι η μοναδική της σε εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ειδικότερα, από τον περασμένο Οκτώβριο το fund ελέγχει το 7,68% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Σαράντης, ενώ κατέχει ποσοστό της τάξεως του 5% στην Jumbo. Οπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, «η Fairfax ενδιαφέρεται να επενδύσει σε εταιρείες που έχουν χρόνια παρουσία στην αγορά, καλές επιδόσεις και καλό μάνατζμεντ». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν είναι αυτοσκοπός η εμπλοκή της στο μάνατζμεντ μιας εταιρείας στην οποία αποκτά συμμετοχή», όπως συμβαίνει με πολλά επενδυτικά κεφάλαια, «χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείεται». Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν, «δεν θέλουν να αντικαταστήσουν το μάνατζμεντ αλλά να δουλέψουν μαζί του». Σε γενικές γραμμές τη χαρακτηρίζουν «πολύ καλή περίπτωση επενδυτή», καθώς έχει μακροχρόνιο ορίζοντα και θεωρούν ότι «έχει μπει επιθετικά στην ελληνική αγορά».

Το «πείραμα» της Bank of Ireland
Το επιτυχημένο εγχείρημα της Ιρλανδίας φαίνεται ότι θέλει να επαναλάβει με την Εθνική Τράπεζα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Fairfax Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος χαρακτηρίζεται συχνά από τον διεθνή Τύπο ως «ο Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά», καθώς ακολούθησε παρόμοια τακτική με τον αμερικανό επενδυτή κατά την περίοδο της «φούσκας» των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ το 2007. Ο ινδικής καταγωγής Πρεμ Γουάτσα είχε προβλέψει την κατάρρευση της αγοράς αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ έκτοτε έχει πετύχει θεαματικές αποδόσεις επενδύσεων άνω του 100%.

Ο καναδικός όμιλος, με περιουσιακά στοιχεία που αγγίζουν τα 37 δισ. δολάρια, ήταν ο μεγαλύτερος από τους επενδυτές που συμμετείχαν το 2011 στην εξαγορά του 34,96% της Bank of Ireland από την ιρλανδική κυβέρνηση, στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των ιρλανδικών τραπεζών που είχαν πληγεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τα subprimes του 2008. Εκεί η Fairfax, από κοινού με τις Wilbur Ross, Capital Research, Fidelity και Kennedy Wilson, είχαν επενδύσει 1,12 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Bank of Ireland ο Πρεμ Γουάτσα έχει αποκομίσει μέχρι στιγμής κέρδη... 70%, καθώς απέκτησε 2,8 δισ. κοινές μετοχές της τράπεζας στην τιμή των 0,10 ευρώ ανά μετοχή και την περασμένη Πέμπτη η μετοχή στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου έκλεισε στα 0,17 ευρώ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θέλει η τρόικα τον γάμο Εθνικής - Eurobank"

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Κύπρο

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους όσοι Ελληνες έστειλαν τις αποταμιεύσεις τους στη Κύπρο υπό το φόβο χρεοκοπίας στην Ελλάδα, καθώς και με τη βούλα της Ευρώπης αυτές οι καταθέσεις «κουρεύονται» κατά 9,9% εφόσον ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ και κατά 6,75% για μικρότερα ποσά!

Προκειμένου να αμβλυνθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις από τη πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έναντι των καταθέσεων που θα «κουρευτούν», θα εκδοθούν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, ωστόσο είναι προφανές ότι σε μια συγκυρία τέτοιων αναταράξεων, η πίεση που θα ασκηθεί στο Χρηματιστήριο της Κύπρου θα είναι τρομακτικές, κονιορτοποιώντας την ονομαστική αξία αυτών των μετοχών.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις κυπριακές τράπεζες, οι καταθέσεις Ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται στα περίπου 2 δισ. ευρώ, αφού από το σύνολο των περίπου 4 δισ. ευρώ που είχαν φύγει τη περίοδο της κρίσης, τα μισά έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ενσωμάτωση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων της Ελληνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και της CPB, σε ελληνική τράπεζα. Τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η Τράπεζα της Ελλάδας θα εξετάσεις τις προσφορές που θα καταθέσουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και θα αποφασίσει ποιο από αυτά θα απορροφήσει τα ενεργητικά και τα παθητικά στοιχεία των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι θα γίνει με τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Κύπρο"

Ρυθμίσεις-σκούπα για δόμηση σε πρώην δασικές εκτάσεις

Δικαιώνονται καταπατητές - Χτίζονται «τυφλά» οικόπεδα - Όλο το σχέδιο νόμου

Κανένα ακίνητο που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως δεν θα μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί δασικό. Ειδικότερα, το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα να επικαλείται δικαιώματα κυριότητας (ως δάση) σε καταπατημένα ακίνητα άνω των δύο στρεμμάτων, τα οποία σήμερα βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού και κάποιος τα νέμεται για 30 χρόνια, ακόμη κι αν δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Θα πρέπει ωστόσο το Δημόσιο κατά το διάστημα αυτό να μην έχει αξιώσει την επιστροφή τους.

Επίσης, κύριος έναντι του Δημοσίου θα μπορεί να είναι και κάποιος ο οποίος νέμεται για δέκα έτη το ακίνητο αλλά διαθέτει νόμιμο τίτλο (κυρίως πρέπει να έχει αγοραπωλητήριο συμβόλαιο). Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες και αμφισβητήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με αυτή την οριζόντια ρύθμιση αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να επιλύσει μια σειρά προβλημάτων τα οποία είχαν δημιουργηθεί, με ευθύνη της Διοίκησης, σε εκτάσεις ανά την Ελλάδα οι οποίες είχαν άλλοτε δασικό χαρακτήρα αλλά έχουν πλέον δομηθεί.

Η ρύθμιση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες διατάξεις» «κουμπώνει» και με τη δυνατότητα που δίδεται στην Κτηματολόγιο ΑΕ, υπό προϋποθέσεις, να αποτυπώνει στους χάρτες (δασικούς ή μη) τα όρια των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως και οικισμών, στα οποία δεν υπάρχει δασικός χαρακτήρας.

Μάλιστα, οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλης ή καταλαμβάνονται από εγκεκριμένους οικισμούς ορίζεται ότι δεν υπάγονται στη διαδικασία κύρωσης δασικών χαρτών. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα σχέδια πόλεων και οι συναφείς διοικητικές πράξεις αποτελούν νόμιμο λόγο απώλειας του δασικού χαρακτήρα ενός ακινήτου.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται αύριο να κατατεθεί στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Βουλής, προβλέπεται επίσης διάταξη με την οποία αίρεται η αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης στα «τυφλά» οικόπεδα.

Κτηματογράφηση και δασικοί χάρτες

Επιπλέον, προωθείται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάθεση και ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης έως το 2020, βελτιώνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες συναλλαγών με τα Κτηματολογικά Γραφεία ενώ εισάγονται διαδικασίες για ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων και έκδοσης πιστοποιητικών.

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, παρακάμπτονται οι δασικές υπηρεσίες και ανατίθενται στην Κτηματολόγιο ΑΕ διαδικαστικές αρμοδιότητες για την ανάρτηση δασικών χαρτών, επιταχύνοντας τη διαδικασία και διατηρώντας τα δικαιώματα και τον κύριο ρόλο των Διευθύνσεων Δασών.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρυχθούν έως τον Ιούνιο οι διαγωνισμοί για τα 16 εκατομμύρια δικαιωμάτων που εκκρεμούν. Σκοπός της επιτάχυνσης είναι εντός του επόμενου οκταμήνου να αναδειχθούν οι πρώτοι ανάδοχοι και σε 12 μήνες να έχουν ανατεθεί τα έργα. Αυτή η βασική αρχή (ανάθεση εντός 12 μηνών) θα ακολουθηθεί σε όλες τις περιπτώσεις διαγωνισμών κτηματογράφησης.

Τι αλλάζει

Οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

- Ως σήμερα, για κατόχους ακινήτου (άνω των 2.000 τ.μ.), χωρίς κτίσμα ή με πολύ μικρό κτίσμα (καλύπτει λιγότερο από το 30% του ισχύοντος συντελεστή δόμησης), εντός σχεδίου μπορούσε το Δημόσιο να αξιώσει την κυριότητα του ακινήτου καθώς το ακίνητο μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως δασικό. Με τη νέα ρύθμιση το άρθρο 4 του Ν. 3127/2003 καταργείται και το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα κυριότητας σε αυτές τις εκτάσεις. Έτσι πλέον όλα ανεξαρτήτως τα ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δασικά.

- Για τη δόμηση σε «τυφλά» οικόπεδα που έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε εδαφική λωρίδα η οποία έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, απαιτείται προηγούμενη κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων. Κατ' εξαίρεση η δόμηση σε αυτά μπορεί να επιτρέπεται πριν από την κύρωση του δικτύου εφόσον το τμήμα που έχει παραχωρηθεί, έχει τεθεί σε κοινή χρήση και έχει γίνει η σχετική μεταγραφή στον οικείο δήμο ή έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών από την υποβολή στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της πρότασης για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιδιοκτησία για την οποία αιτείται η άδεια δόμησης.

- Αν εντός γεωτεμαχίου περιλαμβάνονται τμήματα δασικού χαρακτήρα μικρότερα των 100 τ. μ., τα τμήματα αυτά ακολουθούν τον χαρακτηρισμό του γεωτεμαχίου. Σε περίπτωση που εντός γεωτεμαχίου, κυρίως δασικού χαρακτήρα, περιλαμβάνονται τμήματα άλλου χαρακτήρα μικρότερα των 100 τ. μ., αυτά ακολουθούν τον χαρακτηρισμό του γεωτεμαχίου.

- Μπορεί να χαρακτηρίζονται ως συνεχείς ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές. εκτάσεις, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, όχι μικρότερες των 2.500 στρεμμάτων, εντός του χώρου της ηπειρωτικής Ελλάδας (αντί 5.000 στρεμμάτων που ισχύει σήμερα) και τουλάχιστον 500 στρεμμάτων στη νησιωτική Ελλάδα. Στόχος σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ είναι η προσέλκυση σχετικών επενδύσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η προσέλκυση ειδικού τουρισμού.

- Μειώνονται τα βήματα για την κύρωση του δασικού χάρτη από δεκατρία σε επτά όπως και οι χρόνοι ολοκλήρωσης των σταδίων της διαδικασίας κύρωσης.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρο το σχέδιο νόμου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρυθμίσεις-σκούπα για δόμηση σε πρώην δασικές εκτάσεις"

Φλώρινα:27χρονος ενεχυροδανειστής αγόραζε κλοπιμαία και όπλα

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας αναζητούν τους ιδιοκτήτες πλήθους χρυσαφικών που βρέθηκαν στα σπίτια και το ενεχειροδανειστήριο ενός 27χρονου στην Φλώρινα αλλά και στο αυτοκίνητο ενός 28χρονου πελάτη του.

 Ο ενεχυροδανειστής και ο 28χρονος οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας με κατηγορίες για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος που βαρύνουν και τους δυο, αλλά και για παράνομη κατοχή βεγγαλικών και παράβαση του νόμου περί όπλων για τον 27χρονο.

Η τυχαία έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 28χρονος, έφερε στο φως 13.605 ευρώ και δεκάδες χρυσαφικών, τα οποία ομολόγησε ότι είχε αγοράσει λίγο νωρίτερα από τον 27χρονο αντί 13.150 ευρώ.

 Όπως αποδείχθηκε, ήταν όλα κλεμμένα και ορισμένα από αυτά αναγνωρίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και τους επιστράφηκαν.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια και το ενεχυροδανειστήριο στο οποίο είναι υπεύθυνος ο 27χρονος, βρέθηκαν πολύ περισσότερα χρυσαφικά και κοσμήματα μαζί με 15.645 ευρώ που κατασχέθηκαν ως προϊόντα κλοπών, όπως και μια κυνηγετική καραμπίνα για την οποία δεν διέθετε άδεια, 862 κροτίδες, μια σιδερογροθιά, ένα πτυσσόμενο μεταλλικό κλομπ και δυο κινητά.

Ο 27χρονος είχε αγοράσει κάποια από τα κοσμήματα από έναν 47χρονο ο οποίος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλώρινα:27χρονος ενεχυροδανειστής αγόραζε κλοπιμαία και όπλα"

Μείωσαν και όλες τις πολεμικές συντάξεις

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι οικογένειες των πεσόντων ηρώων μας. Το θέμα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατία» (έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη) πριν από λίγες ημέρες, αποκαλύπτοντας την απόφαση της ντροπής του υπουργείου Οικονομικών, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Και αυτό γιατί η απόφαση που περικόπτει κατά 30% τις τιμητικές συντάξεις των συγγενών των Ελλήνων στρατιωτικών που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα έχει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση: δεν κόπηκαν μόνο αυτές οι συντάξεις, αλλά και όλες οι πολεμικές συντάξεις που έδινε η Πολιτεία! Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ακόμη και αυτές οι συντάξεις που ήταν χαμηλότερες από εκείνες των οικογενειών των πεσόντων περικόπηκαν άγρια με το Μνημόνιο 3. Το εντυπωσιακό, ενώ αρχικά οι συντάξεις ήταν αφορολόγητες, στη συνέχεια με τα Μνημόνια ήταν με πλαφόν αφορολόγητες και τώρα φορολογούνται και με το παραπάνω

. Και όλα αυτά σε μόλις 130 οικογένειες που το δικαιούνται. Η αναλγησία ήταν τέτοια, που, όταν εστάλη επιστολή από τον Σύλλογο Πεσόντων Αεροπόρων, με την οποία ζητούσαν να εξαιρεθούν από τα βάρβαρα μέτρα τουλάχιστον οι οικογένειες που μέλη τους πάσχουν από καρκίνο, οι αρμόδιοι που κάθονται σ' αυτές τις καρέκλες χάρη στο αίμα αυτών των παλικαριών έκλεισαν τα αυτιά και τα μάτια. Μιλώντας με την πρόεδρο του Συλλόγου Πεσόντων της Αεροπορίας Μιράντα Παπασταύρου πληροφορηθήκαμε και άλλα στοιχεία, που προκαλούν σοκ: ότι από το 1992 η Πολιτεία έχει κόψει το μερίδιο που λάμβαναν οι γονείς στρατιωτικού μας που έχανε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά του αδικοχαμένου ήρωα σε περίπτωση που πεθάνει η μητέρα τους. Οσο για τις περικοπές που έγιναν, αγγίζουν τα 400 ευρώ (!) σε τιμητικές συντάξεις που έφταναν τα 1.700 ευρώ. Δηλαδή, στη γυναίκα που έχασε τον άνδρα της και έχει να μεγαλώσει δυο παιδιά η Πολιτεία αφήνει 1.300 ευρώ, τα οποία έρχεται στη συνέχεια να τα φορολογήσει και από πάνω, μειώνοντας τα ακόμη περισσότερο!

Μιλάμε δηλαδή για ιστορίες τρέλας, που προσβάλλουν τη μνήμη των ηρώων μας και πληγώνουν τους αετούς μας, που πετούν στον ακήρυχτο πόλεμο του Αιγαίου ρισκάροντας καθημερινά τη ζωή τους, για να κρατήσει η πατρίδα την εθνική της υπερηφάνεια και ακεραιότητα. Η κυρία Παπασταύρου, που ο σύζυγός της σκοτώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1980, στην περιοχή της Αρτας, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους του F-104G της 336 Μοίρας Διώξεως - Βομβαρδισμού της 116 Πτέρυγας Μάχης, στο οποίο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, στην κυριολεξία ξεσπά μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία»: «Οι δικοί μας, όμως, με αυτοθυσία περισσή και αντί πινακίου φακής, διακινδύνευαν εαυτούς καθημερινά για την ασφάλεια της Ελλάδος και των Ελλήνων. Και αντί να ψηφιστεί ένα μετάλλιο ανδρείας (που δεν κοστίζει βέβαια τίποτε), που τους το χρωστάνε, αφού έκοψαν το μέρισμά μας, τώρα κόβουν τις συντάξεις μας και τις φορολογούν. Αναρωτιέμαι, η περικοπή των αποδοχών χηρών και ορφανών θα στηρίξει την οικονομία της χώρας, που ασυνείδητοι υψηλά ιστάμενοι την πτώχευσαν; Εάν δεν επιστραφούν τα μαύρα χρήματα από την Ελβετία και τις offshore, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας ζητάει να γίνουμε εμείς, οι οικογένειες των πεσόντων, τα εξιλαστήρια θύματα των ασυνειδήτων που τόσα χρόνια έκλεβαν τη χώρα

. Να σας πω ένα παράδειγμα για το τι συμβαίνει - και δεν είμαι η μοναδική περίπτωση. Από την Εφορία το 2011 πήρα επιστροφή 300 ευρώ. Ξέρετε πόσα μου ζήτησαν για το 2012; 2.236 ευρώ! Πώς θα τα πληρώσω; Πήγα στην Εφορία, καρκινοπαθής, στάθηκα στην ουρά για να προσπαθήσω να κάνω ρύθμιση να πληρώνω λίγα λίγα. Τρέμω για το τι θα γίνει φέτος. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα; Ξέρουν τι έχουμε περάσει;»

Οι 9+1 ήρωες που θυσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια

Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά ορισμένους από τους ήρωές μας, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την κοινωνία μόνο τη δεκαετία 2001-2010. Για τις οικογένειές τους ισχύει η απόφαση της ντροπής.

1. Κωσταντίνος Ηλιάκης

Στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροπλάνο του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα, επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν. Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενάμιση και πέντε χρονών αντίστοιχα.

2. Καραθάνος Κωνσταντίνος

Στις 15 Ιουλίου 2004, ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη αποστολή υπεραυξημένου κινδύνου, κατέπεσε και συνετρίβη στην ορεινή περιοχή Κελάρια Παρνασσού, με αεροσκάφος F-4, στο οποίο επέβαινε μαζί με τον υποσμηναγό Σεβαστάκη Εμμανουήλ. Ο επισμηναγός (Ι) Καραθάνος Κωνσταντίνος ήταν έγγαμος με δύο παιδιά.

3. Στέφανος Κουρελιάς

Στις 24 Αυγούστου 2003 προήχθη στον βαθμό του αντισμηνάρχου χωρίς να προλάβει να ενημερωθεί για την προαγωγή του, αφού την επόμενη μέρα, στις 25 Αυγούστου, έχασε τη ζωή του εξαιτίας της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους στην προσπάθεια κατάσβεσης δασοπυρκαγιάς στο δάσος της Αχλαδερής Λέσβου. Ηταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών, του Κωνσταντίνου και της Αννας – Μαρίας.

4. Παντελής Γκέλης

Στις 14 Απριλίου 2006, εκτελώντας διατεταγμένη πτήση με αεροσκάφος Mirage-2000EG, κατέπεσε στην περιοχή του Ακραίφνιου Βοιωτίας κοντά στην Ιερά Μονή γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) στο Πτώο όρος. Ηταν παντρεμένος, πατέρας δύο τέκνων.

5. Δημήτρης Στοιλίδης - Χατζούδης Ιωάννης

Σκοτώθηκαν στις 23 Ιουλίου του 2007, στην επαρχιακή οδό Στείρων - Παλαιοποτάμου στη νότια Εύβοια, έπειτα από συντριβή αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν ως κυβερνήτης και συγκυβερνήτης, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως. Οι δυο τους ήταν πλήρωμα σε ένα από τα τέσσερα αεροσκάφη της 383 Μοίρας Αεροπυρόσβεσης. Κατά πληροφορίες, το Canadair πραγματοποίησε χαμηλή πτήση, έκανε τη ρίψη νερού και στη συνέχεια ο πιλότος προσπάθησε να του δώσει ύψος, όμως το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να συντριβεί. Ο κυβερνήτης, ο 34χρονος σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης, ήταν συνάδελφος με τη σύζυγό του, αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικότητα ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, πατέρας δύο αγοριών.

6. Μπατσαράς Αθανάσιος

Στις 5/12/2007, έπεσε υπέρ της πατρίδος κοντά στη Ν. Ψαθούρα στο Αιγαίο. Στις 13/4/2008 γεννήθηκε ο γιος του στη Λάρισα.

7. Κωτούλας Στέργιος

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, όταν το αριστερό πτερύγιο του αεροσκάφος PZL M-18, στο οποίο επέβαινε, προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ και συνετρίβη στην περιοχή Κατελειό Αργοστολίου, στις 27 Αυγούστου 2010. Ο 55 ετών σμήναρχος Κωτούλας Στέργιος ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Η συνολική πτητική του εμπειρία ήταν 4.025 ώρες σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 524 ώρες στα αεροσκάφη PZL.

8. Αναστάσιος Μπαλατσούκας - Ιωσήφ Αναστασάκης

Ο σμηναγός (Ι) Αναστάσιος Μπαλατσούκας, 33 ετών, έγγαμος, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.202, εκ των οποίων οι 580 ώρες σε F-16. Σκοτώθηκε στις 26 Αυγούστου του 2010, σε αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, επιβαίνοντας στο υπ’ αριθμ. 522 μονοθέσιο F-16C αεροσκάφος, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα την 25η Φεβρουαρίου 2004 και είχε συμπληρώσει περίπου 1.315 ώρες πτήσεως. Κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, δυτικά της νήσου Χρυσή, συγκρούστηκε στον αέρα με ένα διθέσιο F-16D που συμμετείχε στην άσκηση, στο οποίο επέβαινε ο σμηναγός (Ι) Ιωσήφ Αναστασάκης, που ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωσαν και όλες τις πολεμικές συντάξεις"

Αύξηση των κρουσμάτων λύσσας στην Ελλάδα

Μέτρα προστασίας του κοινού για την αποφυγή έκθεσης στον ιό της λύσσας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, λόγω της εμφάνισης νέων κρουσμάτων λύσσας σε άγρια και οικόσιτα ζώα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή του κοινού στα μέτρα αποφυγής έκθεσης στον ιό αλλά και στα μέτρα άμεσης προστασίας μετά από ενδεχόμενη έκθεση στο ιό δηλ. δάγκωμα άγριου ή οικόσιτου ζώου:

Μέτρα για να αποφύγετε πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας:

-Αποφύγετε την επαφή με τα ζώα της άγριας πανίδας ή με ζώα που δείχνουν κατά κοινή αντίληψη άρρωστα ή συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο. Σε τυχόν εντόπιση τέτοιων ζώων, να ειδοποιείτε το οικείο τμήμα Κτηνιατρικής, ή Θηροφυλακή ή Δασική υπηρεσία της περιοχής.
-Εμβολιάζετε τα κατοικίδιά σας κατά της λύσσας (σκύλοι, γάτες ή άλλα κατοικίδια ζώα), σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας στα ζώα συντροφιάς είναι υποχρεωτικός.
-Αποφύγετε την επαφή των κατοικίδιων ζώων σας με ζώα της άγριας πανίδας. Περιορισμός των δεσποζόμενων ζώων σε προστατευμένο χώρο (π.χ αυλή). Χρήση λουριού περιορισμένου μήκους κατά τη διάρκεια της βόλτας. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο δαγκωθεί ή δεχθεί επίθεση από ζώο της άγριας πανίδας ή ζώο με υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά ή με εμφανή ασθένεια, να αναφερθεί το συμβάν στον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο και στο τοπικό τμήμα Κτηνιατρικής.
-Μην αφήνετε εκτεθειμένα σκουπίδια ή ζωοτροφή, ιδιαίτερα αν υπάρχει παρουσία άγριων ζώων στην περιοχή, μπορεί να προσελκύσουν ζώα της άγριας πανίδας.
-Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης λόγω παρακινδυνευμένης συμπεριφοράς. Δυνητική έκθεσή τους σε ζώο αν δεν παρατηρηθεί άμεσα μπορεί να μη γίνει αντιληπτή εγκαίρως.

Μέτρα μετά από πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας:

-Σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο, να εντοπίζονται όλες οι πληγές, να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμό τους με άφθονο νερό και σαπούνι (για 15 λεπτά) ή έστω με νερό αφού ξεπλυθούν να γίνεται καλή εφαρμογή αλκοολούχου («οινόπνευμα») ή ιωδιούχου αντισηπτικού («ιώδιο») και αναζητείτε το συντομότερο ιατρική βοήθεια (Νοσοκομεία, ΚΥ)
-Για το συμβάν οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ενημερώνουν την οικεία Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
-Συγκρατείστε στη μνήμη σας και περιγράψτε στον θεράποντα και τους επαγγελματίες υγείας τα χαρακτηριστικά του ζώου (είδος, μέγεθος, χρώμα κλπ), τη συμπεριφορά του, αν πρόκειται για προκλητική επίθεση- φυσιολογική αντίδραση του ζώου σε εξωτερικό ερέθισμα (π.χ σε ενόχληση, απειλή, αίσθηση εισβολής στην περιοχή του, σε προσπάθεια να το ταΐσουν ή να το χαϊδέψουν μη επαρκώς γνωστά του πρόσωπα), αν έχει εκδηλώσει και στο παρελθόν επιθετική συμπεριφορά, την τοποθεσία όπου έγινε το συμβάν και που κατευθύνθηκε το ζώο μετά
-Πάρτε τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη του ζώου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), και ενδεχομένως του κτηνίατρου που το παρακολουθεί, σε περίπτωση που είναι δεσποζόμενο, Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη αν παρατήρησε τις τελευταίες ημέρες ενδείξεις ασθένειας ή αλλαγής συμπεριφοράς του ζώου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση των κρουσμάτων λύσσας στην Ελλάδα"

Κόβονται κι άλλο τα κονδύλια στα νοσοκομεία! Πόσα θα δοθούν το 2013

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν πλέον ούτε τρόφιμα για τους ασθενείς τους. Οι διοικητές για λόγους οικονομίας κόβουν, κρέας, υγειονομικό υλικό, αλλά ακόμη και απλά προϊόντα όπως βαμβάκι, γάντια κ.λ.π. για να εξοικονομήσουν κονδύλια. Για τις εφημερίες, ούτε λόγος…
Πόσα μένουν για νοσοκομειακές δαπάνες του ΕΣΥ το 2013

Με το σταγονόμετρο θα αγοράζονται και φέτος στα νοσοκομεία τρόφιμα, υγειονομικά υλικά και κάθε λογής υπηρεσίες καθώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε ότι έρχονται και άλλες περικοπές στις νοσοκομειακές δαπάνες για το 2013.

Ειδικότερα ενώ το 2012 το ποσό που είχε διατεθεί άγγιξε τα 2,2 δις ευρώ, το 2013 θα πέσει ακόμη περισσότερο και θα πρέπει να περιορισθεί στα 2 δις ευρώ (για υλικά και υπηρεσίες).
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος μάλιστα εμφανίστηκε μάλλον …περήφανος που επετεύχθη ο μνημονιακός στόχος καθώς όπως είπε: «τα 2,2 δις ήταν ο στόχος και επετεύχθη. Φιλοδοξούμε φέτος να φθάσουν στα 2 δις ευρώ με μειώσεις υλικών και υπηρεσιών».

Όσο για τις εφημερίες που σήμερα δεν καλύπτουν πια ούτε την απλή λειτουργία των νοσοκομείων και οι γιατροί εργάζονται απλήρωτοι, αυτές θα μειωθούν περαιτέρω και θα πρέπει να μειωθούν αρκετά κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το 2012 οι εφημερίες ήταν στα 320 εκατ. ευρώ αλλά με αμέτρητα προβλήματα σε όλα τα νοσοκομεία και τους γιατρούς να απεργούν επειδή δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμη δεδουλευμένα μηνών.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόβονται κι άλλο τα κονδύλια στα νοσοκομεία! Πόσα θα δοθούν το 2013"

Άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου

Άγνωστες πτυχές του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου έρχονται στο φως μέσα από μια νέα βιογραφία.

Η βιογραφία του «Andreas Papandreou: The Making Of A Greek Democrat And Political Maverick» περιγράφει την μετάβασή του από επιτυχημένου οικονομολόγου σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητας της μεταπολεμικής Ευρώπης και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «ποιος ήταν και τι πίστευε».

Συγγραφέας του ο Σπύρος Δραΐνας, πολιτικός αναλυτής, ιστορικός και αρθρογράφος, ο οποίος επί αρκετά χρόνια εργαζόταν ως ιστορικός στο Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου.

Στη βιογραφία παρουσιάζονται γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τα νεανικά χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, τη ζωή του στις ΗΠΑ, την επιστροφή στην Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη πολιτικά περίοδο αλλά και τη μεταμόρφωσή του σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Εκτός όμως από την ανάλυση της προσωπικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου, το βιβλίο χαρτογραφεί μία κρίσιμη για την Ελλάδα εποχή, στην οποία η χώρα μας γνώρισε δικτατορία, πόλεμο, κατοχή, εμφύλιο, σπαραγμό αλλά και τις διεθνείς «ισορροπίες» στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Σε αρκετά σημεία υπάρχουν αναφορές για το ενδιαφέρον που έδειξαν οι ΗΠΑ προκειμένου στην Ελλάδα να μην επικρατήσει ο κομμουνισμός, ενώ με γλαφυρό τρόπο περιγράφονται οι ποικίλες αμερικανικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Ο συγγραφέας αφηγείται επίσης τη σύλληψη του Ανδρέα Παπανδρέου το 1939 ως κατηγορούμενος για δημιουργία τροτσκιστικής ομάδας, τη μετανάστευση του στην Αμερική την άνοιξη του 1940, την είσοδό του στην αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα στο Χάρβαρντ, τον πρώτο του γάμο με τη Χριστίνα Ρασσιά, αλλά και τη θητεία του στο αμερικανικό ναυτικό.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ακαδημαϊκή πορεία του Ανδρέα και στη δημιουργία σχέσεων φιλίας με σημαίνουσες προσωπικότητες όπως ο Γκάλμπρεϊθ και ο Καρλ Κάισεν.

Στις σελίδες του βιβλίου φιλοξενούνται επίσης η γνωριμία και ο γάμος του με τη Μαργαρίτα Τσαντ, η δημιουργία οικογένειας αλλά και το πάθος για την τζαζ του Νατ Κινγκ Κόουλ και του Λούις Άρμστρονγκ.

Η περιπετειώδης και σταδιακή επιστροφή του στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια νέα εποχή τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα. Σε κεφάλαια του βιβλίου παρουσιάζονται πυκνά στοιχεία για τη διαμόρφωση των σχέσεων με τον πατέρα του όσο και με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Παράλληλα καταγράφεται η συμμετοχή του στις εκλογές του 1964 ως υποψήφιος βουλευτής της Ένωσης Κέντρου ενώ καταγράφεται και η άποψή του για τα Ανάκτορα και τον Κωνσταντίνο, τον οποίο θεωρούσε έξυπνο αλλά με κακή εκπαίδευση.

Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει ακόμη και τη ρήξη του με τον Γεώργιο Παπανδρέου, καθώς και την περίοδο της Αποστασίας και της ριζοσπαστικοποίησής του. Εκτενής αναφορά, αν και όχι σε ξεχωριστό κεφάλαιο, γίνεται και στις αμφιλεγόμενες σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τις ΗΠΑ, οι οποίες διατρέχουν όλο το βιβλίο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο Α. Παπανδρέου, χρησιμοποίησε πολλές φορές τις γνωριμίες του για να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση του πατέρα του. Από την άλλη, οι Αμερικανοί έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν πολύ χρήσιμο σύνδεσμο, καθώς θεωρούσαν σημαντικό να έχουν μέσα στην ελληνική κυβέρνηση ένα «Αμερικανό», όπως τον αποκαλούσαν. Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Α. Παπανδρέου γνώριζε αυτήν την αντίληψη και προσπαθούσε να αποτινάξει από πάνω του τη «ρετσινιά».

Στον επίλογο του βιβλίου παρατίθεται ομιλία του Α. Παπανδρέου στο Πρίνστον το 1968, όταν, οργισμένος μετά την επιβολή της δικτατορίας, συγκρίνει τη στάση των ΗΠΑ με αυτή της Σ. Ένωσης και αναπτύσσει το όραμά του για μια Ευρώπη ελεύθερη, που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τη σχέση της με τις δύο υπερδυνάμεις.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news